Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 4.3.2011


Ο απόηχος των εκπτώσεων

Αν και πολύ πιο κάτω σε σχέση με πέρσι ο τζίρος των καταστηματαρχών, οι περισσότεροι Ξανθιώτες καταναλωτές προτίμησαν την τοπική αγορά, αντί για τις αγορές των άλλων αστικών κέντρων

Ο απόηχος των εκπτώσεων

Γιάννης Αλεξιάδης, μέλος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Πολλοί Ξανθιώτες προτίμησαν την τοπική αγορά για την περίοδο των φετινών εκπτώσεων, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Βέβαια, οι πολύ χαμηλές τιμές στα καταστήματά μας, κράτησαν τους καταναλωτές στην Ξάνθη. Αυτό είναι και το σημαντικότερο μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στην υπόλοιπη τοπική κοινωνία, να προτιμάει την τοπική αγορά»

Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε, όσον αφορά τις φετινές εκπτώσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου, αναφέρουν, ότι ο τζίρος των Ξανθιωτών εμπόρων για την περίοδο των φετινών εκπτώσεων κυμάνθηκε πολύ πιο κάτω σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο πρώην πρόεδρος και μέλος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης , κύριος Γιάννης Αλεξιάδης.
Παράλληλα, ο τελευταίος σπεύδει να συμπληρώσει, πως το ενθαρρυντικό γεγονός των φετινών εκπτώσεων είναι, ότι η πλειοψηφία των Ξανθιωτών καταναλωτών προτίμησε την τοπική αγορά, αντί για τις αγορές των άλλων αστικών κέντρων, κάτι, που αποδίδεται από τον κύριο Γ. Αλεξιάδη στις πολύ καλές τιμές των καταστημάτων της Ξάνθης.
«Πολλοί Ξανθιώτες προτίμησαν την τοπική αγορά για την περίοδο των φετινών εκπτώσεων, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Βέβαια, οι πολύ χαμηλές τιμές στα καταστήματά μας, κράτησαν τους καταναλωτές στην Ξάνθη. Αυτό είναι και το σημαντικότερο μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στην υπόλοιπη τοπική κοινωνία, να προτιμάει την τοπική αγορά» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Γιάννης Αλεξιάδης.
Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί, ότι μπορεί η περίοδος των εκπτώσεων να έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο, αρκετοί είναι οι επαγγελματίες της Ξάνθης, οι οποίοι σκοπεύουν να ξεκινήσουν τα λεγόμενα «δεκαήμερα προσφορών», να ασκήσουν δηλαδή ένα νόμιμο δικαίωμά τους, προκειμένου να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό. Τα δεκαήμερα προσφορών, όπως διευκρινίζει και ο κύριος Γιάννης Αλεξιάδης, γίνονται κάθε φορά σε ένα, μόνον, κομμάτι των προϊόντων ενός καταστήματος.
Σε ερώτηση της εφημερίδα μας, εάν η περίοδος των Θρακικών Λαογραφικών Εκδηλώσεων είναι ικανή να συμβάλει στην τόνωση της καταναλωτικής κίνησης, ο κύριος Γιάννης Αλεξιάδης επισημαίνει, πως, «παραδοσιακά κάθε τέτοια χρονική περίοδο, τα καταστήματα που επωφελούνται οικονομικά, είναι συνήθως τα καταστήματα υγειονομικής εστίασης, αλλά και τα καταστήματα εποχιακών ειδών. Τα υπόλοιπα καταστήματα δεν δουλεύουν συνήθως αυτή την περίοδο, καθώς ο κόσμος ξοδεύει τα χρήματά του στο γλέντι. Βέβαια, δεν ξέρουμε τι θα γίνει φέτος» καταλήγει ο κύριος Γιάννης Αλεξιάδης.

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Και πάλι χτύπησαν οι εκλεκτοί της Ξάνθης...
Ο Σύλλογος για την προστασία και αναβίωση της Παλιάς Πόλης και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε:


Για ακόμα μια φορά, λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση ενός μεγάλου θεσμού της Ξάνθης, οι κύριοι εκλεκτοί της παλιάς Ξάνθης, έρχονται στο προσκήνιο και κάνουν αισθητή την παρουσία τους, με ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ερωτήματα προς τον Μ. Τσέπελη, σχετικά με την επαγγελματική του δραστηριότητα. Με λίγα λόγια, αυτοί που θεωρούν πως η Ξάνθη πρέπει να χορεύει στους ρυθμούς που αυτοί γουστάρουν, επιχειρούν τώρα να μας κάνουν και τους ελεγκτές σε ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην παλιά Ξάνθη.
Για καθίστε καλά κύριοι και ηρεμήστε, γιατί είπαμε εντάξει ο Μ. Τσέπελης δεν είναι και αθώα περιστερά, αλλά δεν είναι δυνατόν και εσείς να αντικαθιστάτε τους πάντες και ως νέοι Εισαγγελείς της Ξάνθης, να απευθύνετε και ερωτήματα. Η Παλιά Πόλη ανήκει στους Ξανθιώτες και αυτό βάλτε το καλά μέσα στο μυαλό σας. Η Παλιά Πόλη δεν είναι ούτε δική σας ούτε του Μ. Τσέπελη, ούτε κανενός άλλου, αλλά ανήκει σε όλους όσους ενδιαφέρονται για το καλό της Ξάνθης και δυστυχώς εσείς, για ακόμα μια φορά, ενδιαφέρεστε μόνο για την πάρτι σας.

Στου Δημάρχου την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα και άμα θέλεις στο τέλος πάρτην και φύγε:

Δεν ακούει κανέναν ο Δήμαρχος Ξάνθης εδώ και αρκετό καιρό, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται αντιμέτωπος με όλες τις αντιδράσεις και σε όλα τα επίπεδα. Γράφαμε για τους συνεργάτες του, οι οποίοι κατά καιρούς προκαλούν, αλλά ο ίδιος δεν έδινε σημασία στα όσα λέγαμε, με αποτέλεσμα, εδώ και αρκετούς μήνες, να δέχεται πυρά από όλες τις πλευρές για την συμπεριφορά των συνεργατών του και όχι μόνο. Κουμάντο στον Δήμο κάνεις εσύ Δήμαρχε και κανένας άλλος και η δουλειά των συνεργατών σου, είναι να κινούνται στους άξονες – κατευθυντήριες γραμμές που εσύ τους δίνεις και όχι ο κάθε ένας να κάνει ότι του κατεβαίνει. Αυτό θα πρέπει να το εμπεδώσεις και να το θέσεις άμεσα σε εφαρμογή, γιατί δεν πάει άλλο η κατάσταση. Ο Κόσμος έχει εξαγριωθεί τόσο με την κεντρική πολιτική σκηνή όσο και με την αυτοδιοικητική παρουσία ορισμένων και σίγουρα κάποια στιγμή θα ξεσπάσει.

Όλα τα είχαμε, ο συνήγορος του πολίτη και της επιχείρησης μας έλειπε:

Τα πάντα υπολειτουργούν γύρω μας, η Ξάνθη θυμίζει νεκροταφείο στις 10 το βράδυ, τα μαγαζιά κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν χαμηλώνουν τα ενοίκια και κατά τα άλλα θα μας σώσει ο συνήγορος του δημότη και της επιχείρησης.
Πολλοί εξέφρασαν απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά δυστυχώς, όλοι φοβήθηκαν να αγγίξουν την πλευρά που εγώ επέλεξα να φωτίσω. Κανένας δεν έκανε λόγο για τις πελατειακές σχέσεις που θα δημιουργήσει αυτή η σχέση ανάμεσα σε πολίτες και όποιον τελικά θα κερδίσει (;) την θέση αυτή.
Ψήφησαν οι δημοτικοί μας σύμβουλοι την περασμένη Δευτέρα και σύντομα θα κληθούν να ξαναψηφίσουν, χωρίς όμως να έχουν ακούσει έστω και μια κουβέντα από τους υποψηφίους. Δυστυχώς ζούμε μια δικτατορική δημοκρατία και βλέπεις κάποιοι φοβούνται να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Υπήρξε πρόταση να δοθεί η δυνατότητα τοποθέτησης στους υποψηφίους, κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δυστυχώς κάποιοι φοβήθηκαν από την σκιά τους και απέρριψαν εν ριπή οφθαλμού αυτήν την πρόταση και αναρωτιέμαι εγώ. Να ψηφίσετε κύριοι όποιον υποψήφιο θέλετε, αλλά είναι δυνατόν να ψηφίσετε ανθρώπους που ίσως να μην έχετε έρθει σε επαφή ποτέ μαζί τους ούτε και για μια απλή καλημέρα;

Και πάλι στο προσκήνιο η είσοδος και η «αισχροκέρδεια» στα καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος μεσούσης καρναβαλικής περιόδου:


Από την μια οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ξοδεύουν χρήματα (ποιος τους το ζήτησε άραγε) κατά την διάρκεια του καρναβαλιού, προκειμένου να στολίσουν τα καταστήματά τους και να τα εξοπλίσουν με ηχοσυστήματα χιλιάδων ντεσιμπέλ, ζητώντας την κατανόηση του κόσμου για την επιβολή εισόδου και από την άλλη οι επισκέπτες και οι καταναλωτές κάνουν λόγο για αισχροκέρδεια και διάφορα άλλα παιχνίδια, με στόχο την τσέπη τους.
Ποιος δρόμος είναι ο σωστός στην προκειμένη περίπτωση και τι πρέπει να τεθεί επί τάπητος, ώστε να λυθεί αυτή η κατασκευασμένη παρεξήγηση μια και καλή; Το πρώτο ερώτημα, στο οποίο θα πρέπει να δοθεί απάντηση, είναι το τι προσφέρουν στην Ξάνθη κατά την περίοδο της αποκριάς, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και για να είμαι πιο σωστός, ρωτώ τι περισσότερο προσφέρουν στην Ξάνθη αυτά τα καταστήματα την περίοδο του καρναβαλιού, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου; Δεύτερο ερώτημα και σημαντικό, αφού αφορά τους ισχυρισμούς και τα επιχειρήματα των ιδιοκτητών των καφέ μπαρ, είναι το ποιος τους επέβαλε ή τους ζήτησε, να εφοδιάζουν τα καταστήματα τους με ηχητικές εγκαταστάσεις αρκετών ντεσιμπέλ; Το τρίτο ερώτημά μου αφορά το αν τα καταστήματα αυτά, δεν καλύπτονται οικονομικά από την έλευση μεγάλου αριθμού επισκεπτών κατά την διάρκεια της αποκριάς, πως μπορούν και επιβιώνουν όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, με τους λιγοστούς θαμώνες; Και το τελευταίο ερώτημα για σήμερα κύριοι. Επιτρέπεται αυτές τις ημέρες η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από ανηλίκους ή όχι και αν αυτό γίνεται, εσείς με ποιον τρόπο θα μπορέσετε να ελέγξετε το θέμα; Απαντήστε κύριοι σε αυτά τα ερωτήματα και πολύ ευχαρίστως να σας θέσω και άλλα.

Κάθε χρόνο το πράσινο της Ξάνθης «βιάζεται»

Καταστροφές από την επέλαση
των Βαρβάρων (Καρναβαλιστών και επισκεπτών)

Κάθε χρόνο το πράσινο
της Ξάνθης «βιάζεται»


- Προτάσεις του Αντιδημάρχου Πρασίνου Ξάνθης για την προστασία της περιοχής του Λιμνίου

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο θέμα και σίγουρα κανένας Ξανθιώτης, κάτοικος της πόλης μας, δεν μένει ευχαριστημένος με τις εικόνες που παρατηρεί, μετά την λήξη του Καρναβαλιού. Το πράσινο της πόλης (παρτέρια στην γνωστή «παραλία» και στο Λιμνίο) θυμίζουν εποχή επέλασης βαρβάρων και σίγουρα αυτό σημαίνει και την επιπλέον εκταμίευση χρημάτων, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές. Αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ανάμεσα στου Ξανθιώτες, πως άλλοι κονομάνε και άλλοι πληρώνουν την νύφη και σίγουρα κανένας δεν μπορεί αυτό να το αμφισβητήσει. Επιλέξαμε να ζητήσουμε και την άποψη του καθ’ ύλην αρμόδιου Αντιδημάρχου κυρίου Αγκόρτσα, προκειμένου να έχουμε μια σφαιρική άποψη για το θέμα και φιλοξενούμε σήμερα τις απόψεις καθώς και τις προτάσεις του, προκειμένου να απαλλαχτούμε από αυτήν την αρνητική εξέλιξη των πραγμάτων.
Ο κύριος Α. Αγκόρτσας επισημαίνει, πως οι ζημιές θα πρέπει να υπολογιστούν και να εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση των ΘΛΕ, υπογραμμίζοντας ότι, κάθε χρόνο μετράμε μεγάλες υλικές ζημιές στην περιοχή του Λιμνίου, και της «παραλίας» παρότι, αυτές αποκαθίστανται, κάθε φορά, μειώνοντας τα αποθεματικά του Δήμου.
Όπως αναφέρει ο κος Α. Αγκόρτσας «ορδές βαρβάρων έρχονται, για να καταστρέψουν αυτή την ομολογουμένως πανέμορφη περιοχή, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο. Πρόκειται, συνήθως, για ξένους επισκέπτες. Δεν αρκούν οι εργασίες αποκατάστασης που γίνονται, γιατί οι καταστροφές συνεχίζονται».
Μάλιστα, ο κος Α. Αγκόρτσας έχει ετοιμάσει κάποιες πολύ ουσιαστικές προτάσεις, ως Αντιδήμαρχος Πρασίνου, προκειμένου να προστατευτεί η εν λόγω περιοχή.
Προτείνει, λοιπόν, την φύλαξη της περιοχής, αλλά και την δημιουργία περίφραξης, ώστε κανένας επιτήδειος να μην μπορεί να προκαλέσει φθορές στο μέρος, το οποίο, όπως τονίζει, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για άλλες δράσεις, όπως μαθητικές εκδρομές ή ακόμη και εκθέσεις ανθοκομικής.
«Το κόστος αποκατάστασης είναι μεγαλύτερο από το κόστος φύλαξης» υπογραμμίζει με έμφαση ο κύριος Α. Αγκόρτσας, όσον αφορά τις φθορές που δέχεται κάθε φορά η περιοχή του Λιμνίου. Ο τελευταίος, μάλιστα, κλείνει, αναφέροντας, πως οι προτάσεις του θα παρουσιαστούν και εγγράφως στον Δήμο Ξάνθης, ώστε να προστατευτεί η περιοχή από τους βανδαλισμούς που δέχεται, ιδιαίτερα, δε, για την περίοδο των ΘΛΕ.

«Υπάρχει ενδιαφέρον και κρατήσεις»

80% με 90% η πληρότητα των ξενοδοχείων Ξάνθης για τις ΘΛΕ
Απόστολος Αγκόρτσας, Αντιπρόεδρος Ξενοδόχων Ξάνθης:
«Υπάρχει ενδιαφέρον και κρατήσεις»

Συγκρατημένες είναι οι τιμές για τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες της Ξάνθης για την περίοδο των Θρακικών Λαογραφικών Εκδηλώσεων, σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ξάνθης και Αντιδήμαρχος του τμήματος Πρασίνου Ξάνθης, κύριος Απόστολος Αγκόρτσας.
Βέβαια, οι τιμές κυμαίνονται σε διαφορετικά επίπεδα από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο, γεγονός, που οφείλεται στις εγκρίσεις που έχουν πάρει από τον ΕΟΤ. Όπως μας ενημερώνει και ο κύριος Α. Αγκόρτσας, ο ΕΟΤ επιτρέπει στους ξενοδόχους να επιλέγουν την τιμή, ανάλογα με το όριο που έχει θέσει, αλλά προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω.
Σε γενικές γραμμές μπορούμε να σημειώσουμε, ότι οι τιμές κυμαίνονται από 70 μέχρι και 180 ευρώ όσον αφορά τον Νομό Ξάνθης, χωρίς κάποιος από τους επιχειρηματίες του κλάδου να λειτουργεί παράνομα. Ο καθένας από τους ξενοδόχους καθορίζει την τιμή, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, με βάση το όριο που έχει μπει από τον ΕΟΤ, πάντοτε προς τα κάτω.
Με αυτά τα δεδομένα, κάποιος ενδιαφερόμενος, που επιθυμεί να έρθει και να μείνει στην όμορφη Ξάνθη, για να ζήσει στους ρυθμούς του καρναβαλιού της, μπορεί να επιλέξει ανάλογα με τα «θέλω» και το βαλάντιό του, το ξενοδοχείο της αρεσκείας του. Οι τιμές είναι πολύ καλές, με αποτέλεσμα να υπάρχει πληρότητα της τάξης 80% με 90%.
«Μάλλον θα γεμίσουν τα ξενοδοχεία της Ξάνθης» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κύριος Α. Αγκόρτσας, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, αφού, όπως αναφέρει,«υπάρχει ενδιαφέρον και κρατήσεις».
Όπως συμπληρώνει στην συνέχεια ο κος Α. Αγκόρτσας, φέτος δε θα δούμε να γεμίζουν και τα ξενοδοχεία της Αλεξανδρούπολης από ξένους επισκέπτες, που θέλουν να έρθουν στο καρναβάλι της Ξάνθης, λόγω σχετικά μακρινής απόστασης, που συνεπάγεται περαιτέρω έξοδα. Είναι, εξάλλου, γνώριμη η κατάσταση, όταν τα ξενοδοχεία των γειτονικών πόλεων γέμιζαν από επισκέπτες, οι οποίοι έρχονταν στην περιοχή, για το ξακουστό Ξανθιώτικο καρναβάλι. Το 2009, για παράδειγμα, η Αλεξανδρούπολη είχε επωφεληθεί από την μεγάλη επισκεψιμότητα στην Ξάνθη, αφού δεν ήταν λίγοι οι ξένοι επισκέπτες που αναζήτησαν καταλύματα στην πόλη του Έβρου. Φέτος, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ, γεγονός που δεν επιτρέπει μια τέτοια εξέλιξη.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο κύριος Α. Αγκόρτσας, οι επισκέπτες που έχουν κάνει κράτηση σε ξενοδοχεία της Ξάνθης προέρχονται από σχετικά κοντινές πόλεις που φτάνουν μέχρι την Βέροια. Οι αυξημένες δαπάνες μετακίνησης δεν επιτρέπουν σε ενδιαφερόμενους από μακρινές πόλεις, όπως λόγου χάρη την Αθήνα, να έρθουν στην Ξάνθη.