Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Της Πολιτικής το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος


Με μια αποκάλυψη ξεκινώ σήμερα τα σχόλιά μου και σίγουρα θα ταρακουνήσω σε βαθμό κακουργήματος, τα λιμνάζοντα νερά της αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα λοιπόν με διαρροές από μειονοτικούς κύκλους, στις Δημοτικές Εκλογές τον Δήμο Ξάνθης θα διεκδικήσει και μουσουλμανικός συνδυασμός, τον οποίο θα ηγείται ο γνωστός δικηγόρος Ορχάν Χατζηιμπράμ. Η απόφαση ελήφθη προχθές και σύμφωνα με τις πηγές που διέρρευσαν την είδηση, στόχος δεν είναι μόνο να δημιουργηθεί αναβρασμός, αλλά και να αναλάβουν ρόλους σημαντικούς, παίζοντας πολλές φορές και το αντίβαρο, που θα γέρνει την πλάστιγγα υπέρ κάποιων αποφάσεων.
  Ξεκίνησε τις επαφές του ο Δ. Γαλανόπουλος. Σύμφωνα με τα όσα μαθαίνω τελευταία, ήδη έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις σε Άβδηρα και Βιστωνίδα ο Δ. Γαλανόπουλος και κάνει πράξη τα όσα είχαμε αποκαλύψει τελευταία.
  Εκείνο πάντως που έχει σημασία, είναι το γεγονός πως ο ίδιος του αναφέρει ότι αν δοθεί η στήριξη από την ΝΔ σε κάποιον άλλο ενδιαφερόμενο, τότε ο ίδιος του δεν πρόκειται να συνεχίσει.
  Τις επόμενες ημέρες πάντως και μετά από τα μπάνια του λαού, θα είναι πιο σίγουρα τα πράγματα και θα μπορούμε περισσότερο ξεκάθαρα να προσμετρήσουμε τα όσα θα φτάσουν στην τελική ευθεία και αναφέρομαι σε γεγονότα τα οποία μάλλον δεν θα εκλείψουν.
  Ένα ερώτημα θα θέσω σήμερα και περιμένω απάντηση. Αφού τόσο καίγονται ορισμένοι να προωθήσουν άνθρωπο του Βουλευτή Αλέκου Κοντού ως υποψήφιο Δήμαρχο Τοπείρου, γιατί δεν βάζουν τον Πρόεδρο της ΣΕΚΕ Π. Ταρενίδη; Μήπως τους ενοχλεί το γεγονός ότι προέρχεται από την περιοχή της Σταυρούπολης και όχι από άλλον γειτονικό Νομό; Στέρεψαν οι υποψήφιοι στον Νομό Ξάνθης και έχετε φαγωθεί με τους εισαγόμενους;
   Προς Τάσο Τσάκαλο ενταύθα: Ενδιαφέρεσαι ή όχι για την υποψηφιότητα του Δημάρχου στον Τόπειρο; Μήπως εσύ φίλε Τάσο ήσουν η «βιτρίνα» της καθόδου του κουμπάρου σου Σ. Μωραΐτη; Ποιος ή ποιοι πίεσαν την Μ. Καραλευθέρη να απαρνηθεί τον χώρο της Αριστεράς με τον οποίο συμμάχησε στις τελευταίες εκλογές και τώρα δηλώνει Νεοδημοκρατικότερη των Νεοδημοκρατών; Γιατί η Σούλα Ιακωβίδου σιωπά σε τέτοιου είδους εξελίξεις; Πως είναι δυνατόν να πηγαίνουμε σε εκλογές κυρία Πρόεδρε της ΝΟΔΕ Ξάνθης και να προβαίνεις σε δηλώσεις του τύπου (Η ΝΔ δεν θα επιλέξει υποψηφίους μέσα από τον σκληρό πυρήνα της, αλλά θα διευρύνει τις επιλογές της);
  Μετά την πολυπολιτισμικότητα αγαπητή Σούλα, έχουμε και την πολυκομματικότητα στην ΝΟΔΕ Ξάνθης; Τελικά η ΝΔ με τον νέο της Αρχηγό οδεύει να γίνει κόμμα χρώματος εμπριμέ; Γιατί δεν μας λέτε την αλήθεια; Τα κεντρικά της ΝΔ θα επιλέξουν τους Δημάρχους της περιοχής μας και όχι τα κατά τόπους κομματικά όργανα; Που είναι η νέα λειτουργία των οργάνων κύριε Σαμαρά;
   Πραγματοποιήθηκε η πολύκροτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΣΕΚΑΠ και το θέμα που απασχόλησε όσο τίποτε άλλο διοίκηση, εργαζόμενους, αλλά και κοινή γνώμη καταψηφίστηκε από όλους τους μετόχους πλην της ΑΤΕ.
  Μιλάμε για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, η οποία μεθοδεύτηκε από την Διοίκηση της ΑΤΕ με στόχο όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια, το να κερδηθεί από την εν λόγω τράπεζα το μεγαλύτερο μέρος του Μετοχικού Πακέτου ώστε να γίνει εφικτό το να υλοποιηθούν είτε οι φανερές είτε οι κρυφές σκέψεις τ

Πολιτική επιστράτευση κατά των ιδιοκτητών φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως κήρυξε ο Πρωθυπουργός

Πολιτική επιστράτευση κατά των ιδιοκτητών φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως κήρυξε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου
Γιώργος Παυλίδης, Νομάρχης Ξάνθης:
«Είναι απολύτως δικαιολογημένη η αντίδραση των εργαζομένων, των οποίων τα δικαιώματα θίγονται βάναυσα. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα τηρήσουμε τις εντολές που μας δόθηκαν και θα τις εφαρμόσουμε κατά γράμμα»

Θύελλα αντιδράσεων από την θιγόμενη πλευρά έχει προκαλέσει η απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας, κυρίου Γιώργου Παπανδρέου, να κηρύξει πολιτική επιστράτευση κατά των ιδιοκτητών φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως. Στην ουσία ένα τέτοιο μέτρο εφαρμόζεται για έκτακτες ανάγκες σε περίοδο ειρήνης, σε σπάνιες περιπτώσεις.
Μέσω της κήρυξης του Πρωθυπουργού εξουσιοδοτούνται απευθείας, ώστε να προβούν στις σχετικές πρωτοβουλίες οι υπουργοί, οι γενικοί γραμματείς των περιφερειών ή οι νομάρχες.
Να σημειωθεί δε, πως τα φύλλα επίταξης προσωπικών υπηρεσιών εκδίδουν άμεσα οι τοπικές αστυνομικές, λιμενικές ή πυροσβεστικές αρχές. Σε περίπτωση απουσίας του προσώπου στο οποίο απευθύνονται θυροκολλούνται. Αν κάποιος αρνηθεί να παραλάβει ή να εκτελέσει την εντολή, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης μέχρι και τριών μηνών.
Σχετικά με το θέμα, μιλάει στην εφημερίδα μας, ο Νομάρχης Ξάνθης, κύριος Γιώργος Παυλίδης, τονίζοντας τα ακόλουθα:
«Πρόκειται για μια διαδικασία την οποία επέλεξε η κυβέρνηση. Βέβαια, πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία στα δώδεκα χρόνια που είμαι Νομάρχης. Από την άλλη είναι απολύτως δικαιολογημένη η αντίδραση των εργαζομένων, των οποίων τα δικαιώματα θίγονται βάναυσα. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα τηρήσουμε τις εντολές που μας δόθηκαν και θα τις εφαρμόσουμε κατά γράμμα».

Παραιτήθηκαν οι έντεκα από τους ενενήντα τρεις δικαιούχους των οικοπέδων του Δέρας

Γιάννης Σιούτας, μέλος ΕΒΕ Ξάνθης:

«Ενώ εμείς ξεκινήσαμε με δέκα χιλιάδες ευρώ από το Επιμελητήριο και αυτά με το ζόρι, οι συνάδελφοί μας στην Καβάλα ξεκίνησαν με τρία εκατομμύρια. Δεν έχουν καταλάβει κάποιοι στην Ξάνθη, την αξία του εγχειρήματος που επιχειρούμε»

Παραιτήθηκαν οι έντεκα από τους ενενήντα τρεις δικαιούχους των οικοπέδων του Δέρας





  Παραιτήθηκαν οι έντεκα από τους συνολικά ενενήντα τρεις δικαιούχους των οικοπέδων του Δέρας, που επιχειρούν την από κοινού προσπάθεια για μεταφορά των επιχειρήσεών τους στην εν λόγω περιοχή, με σκοπό την δημιουργία βιομηχανικού πάρκου έξω από την πόλη. Οι οικονομικές δυσκολίες, καθώς και η επιλογή των παιδιών να μην συνεχίσουν το επάγγελμα των γονιών τους, οδήγησαν τα έντεκα αυτά άτομα να παραιτηθούν από την προσπάθεια που είχαν ξεκινήσει.

  Αναφορικά με το θέμα τοποθετείται στην ΦτΞ ο κύριος Γιάννης Σιούτας, ο οποίος εποπτεύει την όλη προσπάθεια και καθοδηγεί τους επαγγελματίες στα επόμενα βήματά τους, όσον αφορά την διαδικασία για την δημιουργία του βιομηχανικού πάρκου. Με δόση πικρίας παρατηρεί ο τελευταίος, ότι η ιστορία κρατάει έξι χρόνια. Ωστόσο, όπως σπεύδει να συμπληρώσει στην συνέχεια, υπάρχει από πλευράς των επαγγελματιών και του ιδίου, αισιοδοξία για την τελική έκβαση του εγχειρήματος.

  «Προχωράνε κανονικά οι ογδόντα δύο συνάδελφοι. Οι θέσεις των υπολοίπων έντεκα που παραιτήθηκαν, θα καλυφθούν από κάποιους άλλους. Ήδη, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την κάλυψη αυτών των θέσεων, οι οποίες θα προκηρυχθούν από τον Δήμο. Στην συγκεκριμένη φάση μαζεύουμε τα χαρτιά για τα συμβόλαια» σημειώνει επί του θέματος, μέσα από σχετικές δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο κύριος Γ. Σιούτας και συνεχίζει λέγοντας, πως «αυτό που πάμε να κάνουμε πέντε φίλοι, αποτελεί μια βαρυσήμαντη προσπάθεια, που δεν έχει γίνει ανάλογή της σε όλη την χώρα. Κάποιοι, βέβαια, δεν το έχουν καταλάβει ακόμη. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος του ζητήματος, θα σας πω, ότι, όταν ξεκίνησε παρόμοια προσπάθεια στην γειτονική μας Καβάλα, ο Δήμος, η Νομαρχία και η Περιφέρεια είχαν συμβάλει τα μέγιστα για να συνδράμουν. Ενώ εμείς πήραμε μόνον δέκα χιλιάδες ευρώ από το Επιμελητήριο και αυτά με το ζόρι, στην Καβάλα οι συνάδελφοι πήρανε διακόσιες πενήντα χιλιάδες από τον Δήμο, άλλες τόσες από Νομαρχία και άλλες τόσες από  την Περιφέρεια. Εμείς ξεκινήσαμε με δέκα χιλιάδες ευρώ από το ΕΒΕ, ενώ στην Καβάλα ξεκινήσανε με τρία εκατομμύρια ευρώ».

Είμαι θετικός στην ιδέα δημιουργίας μονάδας απεξάρτησης στην Ξάνθη

Αθανάσιος Μπαμπαλίδης, Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης:
«Είμαι θετικός στην ιδέα δημιουργίας μονάδας απεξάρτησης στην Ξάνθη, θα πρέπει, όμως, να υπάρξει διάλογος μεταξύ όλων των τοπικών φορέων, ώστε να καταλήξουμε σε αποφάσεις, οι οποίες θα βρουν γόνιμο έδαφος εφαρμογής»

Στα πλαίσια εξυγίανσης των οικονομικών της χώρας έχει δρομολογηθεί η τοποθέτηση ορκωτών λογιστών σε όλα τα νοσοκομεία της ελληνικής επικράτειας, προκειμένου να γίνεται ένας καλύτερος έλεγχος της δημοσιονομικής τους κατάστασης, με δεδομένο το γεγονός, ότι πρόκειται για έναν πολυδάπανο κλάδο του δημοσίου τομέα.
Κληθείς να σχολιάσει την συγκεκριμένη απόφαση του κράτους, ο νέος Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, κύριος Αθανάσιος Μπαμπαλίδης, τονίζει με έμφαση πως ο ίδιος βλέπει πολύ θετικά την προσπάθεια που επιχειρείται, επισημαίνοντας δε, πως οι ισολογισμοί του Νοσοκομείου της Ξάνθης ελέγχονται σε ετήσια βάση από ορκωτούς λογιστές και επομένως, η πρακτική που πάει να εφαρμοστεί δε θα είναι καινούργια για το δικό μας Νοσοκομείο.
Αναφερόμενος στην γενικότερη δημοσιονομική κατάσταση του Νοσοκομείου Ξάνθης, επισημαίνει πως υπάρχουν κάποια προβλήματα, προερχόμενα κυρίως από την ασυνέπεια των ασφαλιστικών ταμείων να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους. Διευκρινίζει από την άλλη, ότι το ασφαλιστικό ταμείο που είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του είναι το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σε ερώτηση της εφημερίδας μας, σχετικά με το κατά πόσο υπάρχει βούληση από τον ίδιο να βοηθηθεί, ώστε να τελεσφορήσει η ιδέα του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών, η οποία εκφράστηκε δια της Προέδρου του Οργανισμού, κυρίας Μ. Μαλλιώρη και αφορά την δημιουργία μονάδας απεξάρτησης στην Ξάνθη, ο κύριος Α. Μπαμπαλίδης απαντάει θετικά. Όπως συγκεκριμένα αναφέρει ο τελευταίος, θεωρεί ως σημαντική την δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας, με δεδομένο το ότι ο Νομός Ξάνθης καταγράφει τεράστιο αριθμό συμπολιτών μας, κυρίως νεαρής ηλικίας, οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες.
Σε ερώτηση, αναφορικά με το αν υπάρχει κάποιος χώρος στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, ο οποίος θα μπορούσε, ενδεχομένως, να αξιοποιηθεί ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό, ο κύριος Α. Μπαμπαλίδης, επιφυλάσσεται να απαντήσει, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως το θέμα θα τεθεί υπό συζήτηση.
«Θα εξετάσουμε αυτό το ζήτημα πολύ προσεκτικά. Δεν έχω ανοίξει ακόμα τον φάκελο που αφορά αυτό το θέμα, Από όσο ξέρω, υπήρχαν και στο παρελθόν σκέψεις και συζητήσεις μεταξύ Διοίκησης του Νοσοκομείου και παραγόντων του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών για την δημιουργία μονάδας απεξάρτησης, τελικά για κάποιο λόγο δεν απέδωσαν. Εγώ δε θέλω να γίνονται συζητήσεις, μόνον για να γίνονται. Είμαι υπέρ του διαλόγου. Στο συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να προσφέρουν όλοι οι τοπικοί φορείς. Υπάρχει σαν πρώτη σκέψη, θα πρέπει να καταλήξουμε και σε αποφάσεις. Το θέμα δεν αφορά, μόνον, το Νοσοκομείο Ξάνθης. Είμαι θετικός στην ιδέα δημιουργίας μονάδας απεξάρτησης στην Ξάνθη, θα πρέπει, όμως, να υπάρξει διάλογος μεταξύ όλων των τοπικών φορέων, ώστε να καταλήξουμε σε αποφάσεις, οι οποίες θα βρουν γόνιμο έδαφος εφαρμογής» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Α. Μπαμπαλίδης.
Αναφορικά, τώρα, με τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο της Ξάνθης, ο κύριος Α. Μπαμπαλίδης τονίζει, πως η έλλειψη προσωπικού είναι το πρώτο μελανό σημείο της λίστας. Με αυτό το δεδομένο σε εξέλιξη είναι δύσκολο περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας να υποστηρίξουν τον θεσμό της ολοήμερης λειτουργίας του, η οποία θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε πρώτη φάση στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων.
Η έλλειψη κάποιων κλινικών, λ.χ. ολοκληρωμένης ψυχιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, αποτελεί επίσης ένα γεγονός, το οποίο έχει επισημανθεί πολλές φορές ως μειονέκτημα, που δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου. Όπως, ωστόσο, αναφέρει ο κύριος Α. Μπαμπαλίδης, θα λυθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
«Στο Νοσοκομείο της Ξάνθης υπηρετεί ένας Ψυχίατρος και έχουν προκηρυχθεί άλλες δύο θέσεις Ψυχιάτρων. Μέχρι το τέλος του έτους η Ψυχιατρική Κλινική θα λειτουργεί ολοκληρωμένα» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο τελευταίος.
Κλείνοντας, ο κύριος Α. Μπαμπαλίδης επισημαίνει με έμφαση τις βασικές προτεραιότητες του ιδίου, ως Διοικητή του Νοσοκομείου, αναφέροντας πως «ιδέες και σκέψεις υπάρχουν πολλές. Με ενδιαφέρει πάνω από όλα, όμως, να μπορεί το Νοσοκομείο να εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τους πολίτες. Ενώ, παράλληλα να γίνεται ορθολογική χρήση όλων των προϊόντων που έχουμε στη διάθεσή μας, καθώς πολλές φορές δαπανούμε άσκοπα κάποια υλικά. Από το τέλος του έτους θα έχω να σας πω πολύ περισσότερα».

Πραγματοποιήθηκε χτες η Γενική Συνέλευση της ΣΕΚΑΠ

Καταψηφίστηκε το αίτημα

αύξησης μετοχικού κεφαλαίου



-Τα δύο βασικά ζητήματα, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η μείωση της αξίας της μετοχής, πέρασαν κατά πλειοψηφία

Δημήτρης Πράτσος, Πρόεδρος ΣΕΚΑΠ:

-«Οι μέτοχοι πρέπει να βάλουν ζεστό χρήμα, προκειμένου να βοηθηθεί η εταιρεία»





  Πραγματοποιήθηκε χτες η Γενική Συνέλευση της ΣΕΚΑΠ, προκειμένου να θέσει επί τάπητος θέματα μείζονος σημασίας που απασχολούν την  εταιρεία, με δεδομένο και το γεγονός, πως έντονη είναι η φιλολογία των ημερών, η οποία κάνει λόγο για κρίση της ΣΕΚΑΠ, κάτι που προκαλεί την ανησυχία της κοινής γνώμης.

  Η απόφαση για κλειστή συνεδρίαση της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας εμπίπτει στη σφαίρα νόμιμου δικαιώματος που έχει, του οποίου και έκανε χρήση. Αναφορικά, τώρα, με τα θέματα που συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο Πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ, κύριος Δημήτρης Πράτσος από κοινού με τον Αντιπρόεδρο της εταιρείας, κύριο Μανώλη Εγγλεζάκη, μέσα από συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης μας, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

  Το γενικό συμπέρασμα, πάντως, που έβγαλαν οι δημοσιογράφοι είναι ότι το θέμα δεν καλύφθηκε πλήρως από την ηγεσία της εταιρείας, καθώς δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις.

  Το βασικότερο σημείο, που επισημάνθηκε και από τους ομιλούντες είναι πως η ΣΕΚΑΠ βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, ζήτησε τους μετόχους να βοηθήσουν, με το να βάλουν ζεστό χρήμα, όπως πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε ο κύριος Δημ. Πράτσος.

  Παράλληλα, ο τελευταίος ανέφερε στους δημοσιογράφους, πως η εταιρεία κινείται σε ένα αρκετά ανταγωνιστικό Περιβάλλον, επισημαίνοντας δε, πως ετοιμάζει το καινούργιο της σήμα. Απέφυγε, βέβαια, να παρουσιάσει τις ημερομηνίες παρουσίασης του νέου σήματος της ΣΕΚΑΠ, για λόγους ανταγωνισμού. Από την άλλη, αναφερόμενος στον ισολογισμό της εταιρείας, τόνισε πως αυτός που παρουσιάστηκε στους μετόχους ήταν αναμορφωμένος, καθώς οι ορκωτοί λογιστές που έκαναν έλεγχο για την διαχείριση της προηγούμενης διοίκησης, είχαν πολλές παρατηρήσεις.

  Κλείνοντας, ο κύριος Δημ. Πράτσος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, πως τα δύο επίμαχα θέματα που απασχολούν την εταιρεία, η αύξηση δηλαδή του μετοχικού κεφαλαίου και η μείωση της αξίας της μετοχής ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, πλην της Αγροτικής Τράπεζας που τα απέρριψε.