Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Το τραπέζι της Αγάπης Μια όαση στην έρημο της φτώχειας

Η φτώχεια και η ανέχεια αυξάνουν τον αριθμό των συνανθρώπων μας που απεγνωσμένα ψάχνουν ένα πιάτο φαί

Το τραπέζι της Αγάπης
Μια όαση στην έρημο της φτώχειας


Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων:
«Δεν είναι εύκολο να λύσει κανείς το πρόβλημα, αλλά, τουλάχιστον, να συμπαρασταθεί στους ανθρώπους που είναι μοναχικοί και γέροντες, που δεν έχουν δηλαδή την δυνατότητα να βγαίνουν κάθε μέρα στην αγορά για να προμηθεύονται τρόφιμα, αλλά ούτε και την δυνατότητα να τα παρασκευάζουν»

Η Τράπεζα της Αγάπης, μια αξιέπαινη πρωτοβουλία της Ιεράς μας Μητρόπολης, λειτουργεί στην Ξάνθη εδώ και δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια, αγκαλιάζοντας φτωχούς και μοναχικούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι έχουν ανάγκη από ένα πιάτο φαί και λίγη ζεστασιά.
Φέτος, μάλιστα, ο χώρος όπου στρώνονται καθημερινά τα γεύματα της αγάπης μεταστεγάστηκε σε άλλον, πολύ μεγαλύτερο, καθώς στην εποχή μας η φτώχεια έχει μεγαλώσει και μαζί με αυτή η ζήτηση για περισσότερα πιάτα ζεστό φαγητό, τα οποία ετοιμάζουν με πολύ αγάπη οι εθελόντριες της Τράπεζας της αγάπης.
Σχετικά με το θέμα μιλάει στην ΦτΞ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά τα ακόλουθα: «Πριν από ένα δεκαήμερο, περίπου, έγινε η μεταστέγαση του χώρου, όπου λειτουργούσε η Τράπεζα της Αγάπης, σε έναν ευρύτερο χώρο, καθώς διπλασιάστηκαν οι μερίδες και στον παλιό χώρο υπήρχε μια στενότητα. Αυτό μαρτυρεί, ότι όντως υπάρχει ένα πρόβλημα. Βέβαια, δεν είναι εύκολο να λύσει κανείς το πρόβλημα, αλλά, τουλάχιστον, να συμπαρασταθεί στους ανθρώπους που είναι μοναχικοί και γέροντες, που δεν έχουν δηλαδή την δυνατότητα να βγαίνουν κάθε μέρα στην αγορά για να προμηθεύονται τρόφιμα, αλλά ούτε και την δυνατότητα να τα παρασκευάζουν. Κάποιοι από αυτούς έρχονται στο τραπέζι την ημέρα των Χριστουγέννων, αυτή την μέρα και εγώ θα καθίσω μαζί τους, ώστε αυτές τις άγιες μέρες να μην νιώθει κανείς την μοναξιά του. Για τους ανήμπορους ανθρώπους υπάρχουν κάποιοι εθελοντές, αλλά και το κοινωνικό πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι. Ζήτησα από την πλευρά μου, να μην σταματήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, γιατί το να ανοίγει κανείς την πόρτα ενός μοναχικού ανθρώπου μια ώρα την ημέρα και να τον ρωτάει τι κάνει, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Και η τοπική εκκλησία προσπαθεί να συμπαρασταθεί στα προβλήματα των ανθρώπων» και συνεχίζει λέγοντας ότι «η τράπεζα της αγάπης λειτουργεί εδώ και δεκατέσσερα χρόνια. Ο Ξανθιώτικος λαός την στήριξε, οι ενορίες επίσης. Οφείλω για άλλη μια φορά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, στις κυρίες που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο τραπέζι της αγάπης, στους κυρίους, οι οποίοι καθημερινά προμηθεύουν τα τρόφιμα από την αγορά και σε εκείνους, οι οποίοι μαζί με το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι τα διανέμουν. Να ευχηθούμε, όσο γίνεται γρηγορότερα, να ξεπεραστεί αυτή η δυσκολία. Βέβαια, ανάγκες θα υπάρχουν πάντα, αλλά όχι σε αυτή την έκταση και σε αυτό το βαθμό. Με την ευκαιρία να ευχηθώ σε όλους Καλά Χριστούγεννα και να είναι ευλογημένη και καλύτερη η καινούργια χρονιά».

Πρωτοσέλιδο Της ΦτΞ 21.12.2010


Finito la Mpania

Στις 23 Δεκεμβρίου κλείνει το Κολυμβητήριο Ξάνθης,
για άγνωστο χρονικό διάστημα

Finito la Mpania

-Άγονη αποδείχτηκε η δημοπράτηση πετρελαίου για το κολυμβητήριο, καθώς κανένας Προμηθευτής δεν έδειξε ενδιαφέρον, λόγω της αναξιοπιστίας των Δήμων στις πληρωμές τους, λόγω οικονομικών προβλημάτων
-Τον Ιανουάριο θα επαναληφθεί η δημοπράτηση


Νίκος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Αθλητικού Οργανισμού:
«Είναι επιτακτική ανάγκη να πάμε σε άλλες μορφές θέρμανσης, όσον αφορά το κολυμβητήριο Ξάνθης. Φωτοβολταϊκά, γεωθερμία ή τηλεθερμία. Ποια από αυτές τις μορφές θέρμανσης είναι η πιο κατάλληλη, αυτό θα κριθεί από τους ειδικούς. Με πετρέλαιο θέρμανσης δε θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε το κολυμβητήριο, αυτό είναι το μόνον σίγουρο, ειδικά του χρόνου, που η τιμή πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα εξισωθεί»

Για τις 23 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί να κλείσει το κολυμβητήριο Ξάνθης, για άγνωστο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της αδυναμίας του Δήμου να καλύψει χρηματικά τις ανάγκες του κολυμβητηρίου για θέρμανση.
Κάθε χρόνο γίνεται δημοπράτηση πετρελαίου, το οποίο θα αξιοποιηθεί για το ζέσταμα του νερού και των εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου. Φέτος, ο διαγωνισμός αποδείχτηκε άγονος, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από κανέναν προμηθευτή πετρελαίου, λόγω των οικονομικών δυσκολιών του Δήμου, που τον έχουν καταστήσει αναξιόπιστο στα μάτια των προμηθευτών.
Το θέμα έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως από την κοινή γνώμη της Ξάνθης. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι οι Δήμοι μέσω του κλεισίματος αθλητικών κέντρων, επιδιώκουν να εκβιάσουν την κυβέρνηση, η οποία έχει περικόψει σημαντικά τα κονδύλια που προορίζονται για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Να σημειωθεί δε, πως κολυμβητήρια έχουν κλείσει και στις γειτονικές μας πόλεις, Κομοτηνή και Καβάλα, γεγονός που κάνει σαφές, ότι το πρόβλημα είναι γενικό και έτσι θα έπρεπε να εξεταστεί.
Πάντως, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, πως οι περιορισμένοι πόροι που καλούνται να διαχειριστούν οι Δήμοι της χώρας, δεν αρκούν για να καλυφθούν πρόσθετες ανάγκες, όπως παραδείγματος χάρη για άθληση. Η συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων απαιτεί κάποια κονδύλια, τα οποία δεν μπορούν να διαθέσουν οι Δήμοι, που έχουν βρεθεί με διευρυμένες αρμοδιότητες και με λίγα χρήματα.
Όσον αφορά το κολυμβητήριο Ξάνθης, αυτό θα παραμείνει κλειστό για τον μήνα Ιανουάριο, καθώς τότε είναι που θα επαναληφθεί η δημοπράτηση που βγήκε άγονη για την προμήθεια πετρελαίου στο κολυμβητήριο Ξάνθης. Από εκεί και πέρα, δεν είναι γνωστή η περεταίρω τύχη του κολυμβητηρίου.
Σχετικά με το θέμα μιλάει στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού, κύριος Νίκος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά τα ακόλουθα «το κολυμβητήριο Ξάνθης θα κλείσει στις 23 Δεκεμβρίου για τους εξής λόγους:
Κάθε χρόνο γίνεται δημοπράτηση πετρελαίου. Στη φετινή δημοπράτηση δεν υπήρξε κανένας ενδιαφερόμενος. Τα οικονομικά προβλήματα στους Δήμους εξαιτίας της μεγάλης περικοπής των εσόδων τους, δυστυχώς, τους έχουν κάνει αναξιόπιστους στις πληρωμές προς τους προμηθευτές τους. Οι τελευταίοι δεν μας εμπιστεύονται, γι’ αυτό και δεν μας δίνουν πετρέλαιο».
Αναφερόμενος στην δημοπράτηση πετρελαίου που έγινε τον Δεκέμβριο και αποδείχτηκε άκαρπη, ο κος Νίκος Παπαδόπουλος, αναφέρει πως «αρχές Ιανουαρίου θα επαναληφθεί η δημοπράτηση, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστά τα αποτελέσματά της».
Παράλληλα, ο κος Νίκος Παπαδόπουλος εκφράζει την αισιοδοξία του, βάσει και των σχετικών συζητήσεων που έχει κάνει με τον Δήμαρχο Ξάνθης, ότι θα γίνουν μεγάλες προσπάθειες για να ανοίξει το κολυμβητήριο, όσο γίνεται πιο γρήγορα.
«Δε θα υπάρχει κολυμβητήριο στην χώρα που να λειτουργεί για τον μήνα Ιανουάριο» σχολιάζει ο κος Ν. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στην υφιστάμενη κατάσταση και συνεχίζει επισημαίνοντας πως «πρέπει να πάμε σε άλλες μορφές θέρμανσης, είτε αυτές λέγονται φωτοβολταϊκά, είτε γεωθερμία, είτε τηλεθερμία. Ποια από αυτές τις μορφές θέρμανσης είναι η πιο κατάλληλη για να κρατήσει ζεστό το κολυμβητήριό μας, θα κριθεί από τους ειδικούς. Με πετρέλαιο θέρμανσης δε θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε το κολυμβητήριο, αυτό είναι το μόνον σίγουρο, ειδικά του χρόνου, που η τιμή πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα εξισωθεί».

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Κάθε πέρσι και καλύτερα. Η μοναδική ίσως σκέψη, που μας κάνει να χαμογελάμε:

Κάθε χρόνου και καλύτερα ήταν η ευχή που ακούγαμε από μικρά παιδιά, αλλά δυστυχώς με το πέρασμα του χρόνου, ήρθε η ώρα και αυτή να αλλάξει και να μετατραπεί σε κάθε πέρσι και καλύτερα. Αυτή είναι ίσως η μοναδική έκφραση που μας αναγκάζει να σκεφθούμε ευχάριστες στιγμές από την ζωή μας, για τα παλιά καλά χρόνια, όπου στην χώρα μας επικρατούσε η αφθονία σε όλα. Όλοι ευχόμαστε για την υγεία, αλλά το συγκεκριμένο είδος σήμερα είναι υπό εξαφάνιση, αφού όλοι μας, είτε ψυχικά είτε σωματικά είτε και οργανικά ακόμα αν προτιμάτε, είμαστε άρρωστοι. Οι σκέψεις του μυαλού μας, μας οδηγούν σε αδιέξοδα και αυτό πραγματικά μας αρρωσταίνει. Ίσως θα πρέπει να ξεκινήσουμε την ζωή μας και πάλι από την αρχή, ζώντας όπως οι πρόγονοί μας, φτωχικά από την μια, ήρεμα, ήσυχα και υγιέστατα από την άλλη. Η πληθώρα των άψυχων αντικειμένων που μας χάριζε ευκαιριακές χαρές, δυστυχώς αποδεικνύεται και η καταστροφή μας, πράγμα το οποίο σήμερα με αναγκάζει να σκεφθώ αυτές τις λίγες κουβέντες.

Στα πρόθυρα πτώχευσης θα οδηγηθεί ο Δήμος Ξάνθης και οι άλλοι Δήμοι, αν δεν παρθούν άμεσα οικονομικά μέτρα αυστηρής λιτότητας:

Καλλικράτη μας λέγανε και Καλλικράτη είδαμε, αλλά χωρίς να ψάξουμε την πίσω πλευρά τις καλοστημένης βιτρίνας. Στα πρόθυρα πτώχευσης φαίνεται πως οδηγούνται οι Δήμοι της χώρας και συγκεκριμένα εγώ θα αναφέρω τον Δήμο Ξάνθης, αφού εδώ ζούμε, αν δεν αλλάξει άμεσα η οικονομική του πολιτική. Θα πρέπει λοιπόν ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του, να πάρουν το μαχαίρι και να ξεκινήσουν το σκληρό επάγγελμα του κοψίματος των εξόδων, συνεχίζοντας το συμμάζεμα και παύοντας τις δαπάνες που θεωρούνται ανούσιες, από τον Πρωθυπουργό της Χώρας και τους εντολείς – «αφεντικά» του, που ακούν στο όνομα ΔΝΤ. Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο εκατομμύριο, για να περάσει ήρεμα αυτή η θητεία των αιρετών, αφού άμεσα θα πρέπει να βρεθούν χρήματα για τις πληρωμές πρώτα του προσωπικού και έπειτα των λειτουργικών εξόδων και των έργων.

Το κλείσιμο του Κολυμβητήριου της Ξάνθης, καθώς και άλλων αθλητικών κέντρων του Δήμου μας, είναι επιτακτική προσταγή της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ:

Τέλος τα δίφραγκα και τα μονόφραγκα. Αυτές είναι οι λέξεις που ψελλίζουν εδώ και καιρό οι Δήμαρχος Ξάνθης και Συνεργάτες του, αφού τα μαντάτα από την Ελλάδα, (γιατί εδώ μας θεωρούν άλλη χώρα οι κύριοι των Αθηνών), είναι άσχημα. Οι περικοπές στα χρήματα που θα διατεθούν στους Δήμους την επόμενη χρονιά, είναι τόσο μεγάλες, που άμεσα χρήζουν απαγορευτικές τις πολυτέλειες, όπως λειτουργία Κολυμβητηρίου και άλλων αθλητικών κέντρων και χώρων άθλησης, αφού δεν είναι δυνατό να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια τόσο για το κόστος λειτουργίας τους, όσο και για την συντήρησή τους. Αυτά βλέπει και ο Δήμαρχος Ξάνθης και ειλικρινά λέει πως καλύτερα να μην πάρει ποτέ πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός, παρά να μείνει ο Δήμος από χρήματα και κατ’ επέκταση από τους τομείς σε άθληση και καθαριότητα, γιατί και η καθαριότητα είναι αυτή που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, λόγω του παγώματος προσλήψεων προσωπικού.

Σιγά να μην τρελαθούμε, για το ποιους θα κάνει Αντιδημάρχους ο Δήμαρχος Ξάνθης. Αυτοί θα πάρουν τους παχυλούς μισθούς και εμείς τι;


Ε, όχι να αναγάγουμε και σε μέγα θέμα των ημερών, το ποιους θα επιλέξει ο Δήμαρχος Ξάνθης για Αντιδημάρχους. Μην τρελαθούμε τελείως δηλαδή. Είναι δυνατό ορισμένοι να αναγάγουν σε τόσο μεγάλο ζήτημα, αυτήν την υπόθεση, από την στιγμή που υπάρχουν άλλου είδους σοβαρότερα ζητήματα να απασχολήσουν τον κόσμο; Όσοι γίνουν Αντιδήμαρχοι και μπουν σε θέσεις, θα εισπράττουν τους παχυλούς μισθούς των αντιμισθιών και σίγουρα θα παράγουν πολύ λιγότερο έργο από αυτό που η Ξάνθη χρειάζεται και εμείς να ασχοληθούμε μαζί τους; Κάνε όποιους θέλεις Δήμαρχε, ούτε μας νοιάζει ούτε μας ενδιαφέρει, αφού το σύνολο των συνεργατών σου, έχει κριθεί στις τελευταίες εκλογές ως ακατάλληλο. Μπορεί να είναι σωστοί οικογενειάρχες, αλλά σίγουρα είναι πολύ κατώτεροι των περιστάσεων από αυτούς που χρειάζεται η Ξάνθη, εκτός και αν αποφασίσουν να αλλάξουν τώρα στα γεράματα. Εκείνο όμως που θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι, είναι πως ο κόσμος έχει εξαγριωθεί και σίγουρα θα αντιμετωπίζει τις απαράδεκτες συμπεριφορές, με τρόπους που δεν έχει φανταστεί το μυαλό σας.

Σήμερα στις 12 η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης. Καταιγιστικές οι πιέσεις προς τον Μ. Στυλιανίδη για τις έμμισθες θέσεις:



Μπορεί φέτος να γίνεται πιο μπροστά από κάθε άλλη φορά η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, αλλά ο Δήμαρχος Μ. Στυλιανίδης, συνεχίζει να δέχεται πιέσεις από στελέχη του συνδυασμού του, για να τους δώσει έμμισθες θέσεις. Δεν είναι και εύκολο να επιλέξει ο Μ. Στυλιανίδης τους νέους του Καλλικρατικούς πλέον συνεργάτες, αφού δεν μας έχει μάθει μέχρι σήμερα στο στιλ να κτυπάει την γροθιά στο τραπέζι και να τελειώνει εκεί η υπόθεση. Καλός, ήρεμος και με υπομονή, ανέχεται τις καθημερινές πιέσεις, χωρίς να εκρήγνυται ποτέ και αυτό ίσως, είναι το αδύνατό του σημείο, στο οποίο πατάνε οι πρίχτες.

Στα ύψη και πάλι τα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης. Ζητείται Σωτήρας να μας σώσει:


Για ακόμα μια φορά το θέατρο του παραλόγου με τις τιμές των καυσίμων. Και πάλι οι τιμές πήραν την ανιούσα και έφτασαν στο 1,60/ λίτρο, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να περικόψουν ακόμα περισσότερο τις μετακινήσεις τους, αλλά και να μειώσουν κατά πολύ τα χρήματα που ξόδευαν για καύσιμα. Ο έλεγχος πλέον έχει πάει περίπατο, αφού μιλάμε για ελεύθερη αγορά ελέω υγιούς ανταγωνισμού και η αισχροκέρδεια αποτελεί μια έννοια που δεν υφίσταται, επειδή οι διαφορές από βενζινάδικο σε βενζινάδικο έχουν να κάνουν σχέση, τόσο με τα περιθώρια εξόφλησης των καυσίμων από τους πρατηριούχους στις εταιρίες όσο και από τις τιμές που πουλάνε τα διυλιστήρια σε αυτούς. Αφού λοιπόν το ρημάδι που λέγεται κράτος, πάσχει από ανεργία, θα μπορούσε να επαναφέρει την Αγορανομία σε ενεργό δράση για να βλέπαμε το πώς θα λειτουργούσε ο υγιής ανταγωνισμός τότε, γιατί αν κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν, θα δούμε πως τότε που η Αγορανομία λειτουργούσε, όλοι ήμασταν ευτυχισμένοι και δεν μας έλειπε τίποτε.

Με ρεκόρ Γκίνες η έναρξη των ΘΛΕ 2011:


Με ένα ρεκόρ Γκίνες που θα κάνει την πόλη μας για ακόμη μία φορά παγκόσμια γνωστή, θα ξεκινήσουν οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές έτους 2011. Σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις, η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε να συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την κατασκευή της μεγαλύτερης στον κόσμο καρναβαλικής αποκριάτικης μάσκας. Τα απαραίτητα αυτά στοιχεία εστάλησαν στους συντελεστές και την επιτροπή αξιολόγησης των ρεκόρ του βιβλίου Γκίνες, οι οποίοι εφόσον συμφωνήσουν θα βρεθούν εδώ στην έναρξη των ΘΛΕ για να αποδώσουν το βραβείο του ρεκόρ Γκίνες που θα κατέχει ο Δήμος μας, εφόσον μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει παρόμοιο ρεκόρ.

Πεζοδρόμηση με αμφίβολη την αγοραστική κίνηση

Πεζοδρόμηση με αμφίβολη
την αγοραστική κίνηση


Την ερχόμενη Πέμπτη θα κλείσει η οδός 28ης Οκτωβρίου υπό τους ήχους της μπάντας του Δήμου, προκειμένου να κάνουν ξέγνοιαστα τα ψώνια τους οι καταναλωτές της Ξάνθης

Ευθύμης Μίλκογλου, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης:
«Θα προσπαθήσουμε με την βοήθεια του Δήμου, να ζωντανέψουμε την αγορά της Ξάνθης και να δημιουργήσουμε μια γιορτινή ατμόσφαιρα. Έτσι όπως έχουνε εξελιχθεί τα πράγματα στην χώρα μας, χρειάζεται να κάνουμε κάτι ουσιαστικό, για να ζωντανέψουμε την κίνηση στους εμπορικούς μας δρόμους»

Μπορεί το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων να έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες, ωστόσο, η κίνηση στον εμπορικό ιστό της Ξάνθης παραμένει υποτονική. Βέβαια, οι καταστηματάρχες συνεχίζουν να διατηρούν την αισιοδοξία τους και να αποδίδουν την απροθυμία των καταναλωτών να ψωνίσουν, στο ξεκίνημα του εορταστικού ωραρίου. Οι περισσότεροι από αυτούς, θεωρούν ότι τα πράγματα θα αλλάξουν σε λίγες ημέρες. Κάθε αρχή και δύσκολη όπως συνηθίζουν να λένε σε αυτές τις περιπτώσεις. Η αισιοδοξία υπάρχει και αυτό είναι το πιο θετικό στην υπόθεση.
Ο μέσος καταναλωτής περιμένει την περίοδο των εκπτώσεων για να κάνει τα βασικά του ψώνια, το γεγονός αποτελεί παράδοση εδώ και πολλά χρόνια, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε ο θεσμός των εκπτώσεων, ανεξάρτητα αν οι περισσότεροι καταστηματάρχες, στα πλαίσια της χρηματοοικονομικής κρίσης, κάνουν συνεχώς προσφορές στα προϊόντα που εμπορεύονται.
Ο Δήμος Ξάνθης αρωγός στην προσπάθεια για τόνωση της τοπικής αγοράς, έχει αποφασίσει να κλείσει τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης, την 28ης Οκτωβρίου, την ερχόμενη Πέμπτη, για να μπορέσουν οι καταναλωτές να ξεχυθούν στον δρόμο και να κάνουν ανενόχλητοι τα γιορτινά ψώνια τους. Ενώ, η μπάντα του Δήμου θα βγει στον δρόμο για να ανεβάσει την διάθεση του καταναλωτή.
Σχετικά με το θέμα μιλάει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριος Ευθύμης Μίλκογλου, αναφέροντας τα κάτωθι:
«Την Πέμπτη το απόγευμα, 23 του μηνός, θα “πεζοδρομηθεί” η 28ης Οκτωβρίου από την Πλατεία Ελευθερίας μέχρι την κεντρική πλατεία. Βέβαια, η Τσιμισκή θα είναι ανοιχτή για τα αυτοκίνητα, για να μην δημιουργηθεί μεγάλο μποτιλιάρισμα. Θα κατεβεί και η μπάντα του Δήμου, ώστε να υπάρχει γιορτινό κλίμα. Θα προσπαθήσουμε με την βοήθεια του Δήμου, να ζωντανέψουμε την αγορά της Ξάνθης και να δημιουργήσουμε μια γιορτινή ατμόσφαιρα. Έτσι όπως έχουνε εξελιχθεί τα πράγματα στην χώρα μας, χρειάζεται να κάνουμε κάτι ουσιαστικό, για να ζωντανέψουμε την κίνηση στους εμπορικούς μας δρόμους. Βέβαια, αυτό που θα κάνουμε την Πέμπτη θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, για να δούμε αν πρέπει να συνεχιστεί» και συνεχίζει λέγοντας ότι «βρεθήκαμε σήμερα με τον Δήμαρχο, κύριο Μιχάλη Στυλιανίδη, για να συζητήσουμε σχετικά με το εγχείρημα και προχωράμε δυναμικά».
Παράλληλα, ο κος Ε. Μίλκογλου εκφράζει την αισιοδοξία του αναφορικά με την τόνωση της αγοράς το επόμενο διάστημα, αναφέροντας ότι «είμαστε αισιόδοξοι, πως τις επόμενες ημέρες η καταναλωτική κίνηση στην αγορά της Ξάνθης θα αυξηθεί. Η εορταστική περίοδος αποτελεί μια ανάσα για όλους μας».
Και κλείνει στέλνοντας τις ευχές του σε όλους τους συμπολίτες μας.
«Εύχομαι σε όλους υγεία και γερά στομάχια, γιατί πιστεύουμε πως η καινούργια χρονιά που έρχεται θα είναι πιο δύσκολη» καταλήγει ο κος Ε. Μίλκογλου.

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή των καυσίμων από Πρατήριο σε Πρατήριο

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή των καυσίμων από Πρατήριο σε Πρατήριο

Γιάννης Σιούτας , Πρόεδρος του σωματείου Βενζινοπωλών Ξάνθης:
«Η διαφορά που παρατηρείται στην τιμή των καυσίμων από πρατήριο σε πρατήριο οφείλεται στην πολιτική που ακολουθεί η κάθε εταιρεία, όσον αφορά τους πελάτες της. Δεν υπάρχει καμία αισχροκέρδεια στα Βενζινάδικα της Ξάνθης»

Αυξάνονται οι καταγγελίες οδηγών που αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση από Βενζινοπωλείο σε Βενζινοπωλείο όσον αφορά την τιμή των υγρών καυσίμων. Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που κάνουν λόγο για αισχροκέρδεια και ζητάνε ελέγχους στην αγορά καυσίμων, προκειμένου να εκλείψουν τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία, αν μη τι άλλο, δημιουργούν σύγχυση και προβληματισμό.
Μέσα από σχετικές δηλώσεις του, πάντως, ο Πρόεδρος του σωματείου Βενζινοπωλών Ξάνθης, κύριος Γιάννης Σιούτας, επισημαίνει, πως δεν τίθεται θέμα αισχροκέρδειας όσον αφορά τον χώρο των Βενζινοπωλών. Αποδίδει δε, τις διαφορές στην τιμή των Βενζινοπωλείων στο διαφορετικό τιμολόγιο, με το οποίο προμηθεύεται ο κάθε Πρατηριούχος τα καύσιμα από τις εταιρείες, με τις οποίες κάνει σύμβαση και επομένως είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει να αγοράζει μόνον από αυτές.
«Η διαφορά που παρατηρείται στην τιμή των καυσίμων από πρατήριο σε πρατήριο οφείλεται στην πολιτική που ακολουθεί η κάθε εταιρεία, όσον αφορά τους πελάτες της. Δεν υπάρχει καμία αισχροκέρδεια στα Βενζινάδικα της Ξάνθης» και συμπληρώνει με έμφαση πως «εμείς ζητάμε να μπει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, ξεκινώντας από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες».
Παράλληλα, ο κύριος Γιάννης Σιούτας υπογραμμίζει με έμφαση, πως η Ομοσπονδία των Βενζινοπωλών έχει ζητήσει πολλές φορές, ανεπιτυχώς βέβαια, από το αρμόδιο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, να επιληφθεί αυτού του θέματος, που σίγουρα δημιουργεί προβλήματα σε κάποιους Πρατηριούχους, οι οποίοι προμηθεύονται σε υψηλές τιμές τα καύσιμα τους, με αποτέλεσμα να τα πουλάνε πιο ακριβά στους καταναλωτές, σε σχέση με κάποιους άλλους συναδέλφους τους.
Κλείνοντας, ο κος Γ. Σιούτας επισημαίνει, πως οι επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων, όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου.
«Ελπίζουμε μόνον να μην αλλάξει τίποτα με την τιμή του πετρελαίου με το νέο έτος. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε η τιμή να αυξηθεί από τις δεκαπέντε Οκτωβρίου του 2011, δεν ξέρουμε όμως τι μπορεί να γίνει, με αποτέλεσμα να αλλάξει τις αρχικές της προτάσεις. Αν γίνει κάτι τέτοιο, αυτό θα σημαίνει τον “θάνατο” των επιχειρήσεών μας» καταλήγει ο κος Γ. Σιούτας.

Μήπως να αλλάξουμε χώρα διαμονής;


Δεν είμαστε καλά και το δείχνουμε…
Δεν μας έμεινε μυαλό και φαίνεται…

Μήπως να αλλάξουμε
χώρα διαμονής;


Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν αποφασίσει να μείνουν σπίτι τους για την περίοδο των φετινών γιορτών, κυρίως, λόγω της οικονομικής ύφεσης, που συνεχίζει να ταλαιπωρεί την χώρα. Πλέον, το κάθε λεπτό έχει αποκτήσει την αξία του, γι’ αυτό και τα περιττά έξοδα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Αν κάποτε ήταν της μόδας να κάνεις Χριστούγεννα στο Λονδίνο ή την Βιέννη, σήμερα είναι προκλητικό, μόνον, που σκέφτηκες κάτι τέτοιο. Είναι δυνατόν να επιτρέπεις στον εαυτό σου τέτοιες πολυτέλειες σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για την χώρα σου; Φυσικά και είναι, απλά δεν έχεις χρήματα για να καλύψεις τα ακριβά σου γούστα, γι’ αυτό και περιορίζεσαι σε αυτά που έχεις. Στολίζεις, δηλαδή, κατάλληλα το σπίτι σου, προκειμένου να αποκτήσει γιορτινή όψη και μαζί με αυτήν να φτιάξει και η δική σου διάθεση. Φέτος, βέβαια, ούτε για τον στολισμό δεν περίσσεψαν. Εξ ου και οι ταπεινά στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων που αντικρίζουμε αυτές τις μέρες στον εμπορικό μας ιστό καθώς και τα λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά στολισμένα μπαλκόνια.
Λιτά και ταπεινά, αυτό το δόγμα ακολουθούμε με θρησκευτική ευλάβεια τη σήμερον ημέρα, μετρώντας και ξαναμετρώντας τις δεκάρες που ηχούν την γνωστή μελωδία της «αφραγκιάς» στην τσέπη μας και αναρωτιόμαστε αφού δεν είμαστε καλά και αφού δεν μας έμεινε μυαλό από το να πέφτουμε καθημερινά σε οικονομικά αδιέξοδα, μήπως θα έπρεπε να αλλάξουμε οριστικά τόπο διαμονής και να επιλέξουμε κάποια οικονομικά ισχυρή χώρα, χωρίς λαμόγια, κλέφτες και όλους αυτούς που μας έφτασαν εδώ.
Οι φετινές γιορτές έχουν πλαισιωθεί από ένα αρνητικό κλίμα, εξαιτίας των άσχημων εξελίξεων που γνωρίζει η χώρα. Ο Δεκέμβρης δε, από μήνας γιορτινός, έχει εξελιχθεί σε έναν μήνα απεργιακό. Ο καθένας συνεχίζει να λέει το κοντό και το μακρύ του. Η κάθε πλευρά διεκδικεί τα συμφέροντά της, λειτουργώντας εγωιστικά και με γνώμονα το δικό της καλό. Για παράδειγμα, ποιος νοιάζεται που εξαιτίας της συνεχόμενης απεργίας των υπαλλήλων στα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν λυγίσει οι έμποροι σε πολλές πόλεις της χώρας; Ρητορικές ερωτήσεις, που δεν χρήζουν καν απάντησης.
Και συνεχίζω... γιορτινή διάθεση υπάρχει, χρήματα δεν υπάρχουν για να την εμπεδώσουμε. Οι χειμερινές διακοπές που σχεδίαζαν αρκετοί συνάνθρωποί μας έμειναν στα σκαριά, καθώς υπερίσχυσαν άλλες ανάγκες. Και τι διακοπές να σκεφτεί ένας οικογενειάρχης που έχει να θρέψει μια μέση οικογένεια; Δεν είναι λίγοι οι γονείς που παραδέχονται με θλίψη, ότι σε λίγο δε θα είναι σε θέση να πληρώσουν ούτε τα φροντιστήρια των παιδιών τους. Η επιβίωση έχει γίνει το ζητούμενο, όλα τα άλλα έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Ποιος μπορούσε να φανταστεί πριν από λίγα χρόνια, ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο; Όταν κάθε προεκλογική περίοδο οι λαλίστατοι «πολιτικάντηδες» της ελληνικής βουλής με βαρύγδουπες δηλώσεις τους «ζωγραφίζανε» το μέλλον μας με τα πιο χαρούμενα χρώματα του ουρανίου τόξου.
Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι μοναδικά για έναν και μόνον λόγο, η απογοήτευση που εισπράξαμε από την επίσημη ελληνική Πολιτεία είναι τόσο μεγάλη, που θα κάνουμε πολλές δεκαετίες για να ξεπεράσουμε την πικρία μας.
Πολλοί επαγγελματίες περιμένουν τα Χριστούγεννα για να πάρουν ανάσα τα οικονομικά τους, αν και γνωρίζουν εκ των προτέρων, ότι η κρίση του Έλληνα είναι τόσο ισχυρή, που ούτε η γιορτινή διάθεση είναι ικανή να την νικήσει. Όλοι κρατάνε μικρό καλάθι, εξάλλου, αφού πρώτη η σημερινή κυβέρνηση μας δίδαξε, ότι θα πρέπει να είμαστε δύσπιστοι απέναντι σε παχιά λόγια που στάζουν μέλι.
Μιας και η κουβέντα μας έφερε στην σημερινή κυβέρνηση... έχει αναρωτηθεί κανείς, τι άλλα δώρα μας ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ για τις γιορτές που έρχονται, πέραν από τα γνωστά; Μόνον, αν σκεφτούμε δηλώσεις αρμοδίων Υπουργών, ότι το 2011 αναμένεται να είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος οικονομικός χρόνος, παίρνουμε μια «μικρή» γεύση γι’ αυτά που μας περιμένουν…