Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Λεφτά υπάρχουν… Που είναι τα λεφτά ΟΕΟ;

Λεφτά υπάρχουν…
Που είναι τα λεφτά ΟΕΟ;
*Πόσο στοιχίζει ένας μήνας σε εσάς κύριε Πρωθυπουργέ;
*Ποιος Βουλευτής ή Κυβερνητικό Στέλεχος μπορεί να ζήσει με 500 ευρώ τον μήνα;
*Που πήγαν τα λεφτά που υπήρχαν κύριε Παπανδρέου;
*Γιατί ενώ κατηγορήσατε την ΝΔ πως δίνει λεφτά στις τράπεζες, δεν μας είπατε ότι και εσείς θα πράττατε το ίδιο;

Δεν έχει τέλος το θέατρο του παραλόγου, που εξελίσσεται καθημερινά μπροστά στα μάτια μας και φέρει τον τίτλο Διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες, αντί να δούμε τα λεφτά που υπάρχουν, δεν τα είδαμε και ειλικρινά αναρωτιόμαστε αν ανέβηκε η μυωπία μας ή αν έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας και δεν τα βλέπουμε.
Καλά τα μπάνια και η κωπηλασία κύριε Πρωθυπουργέ, αλλά καλύτερα θα ήταν να μας πείτε, αν μπορείτε εσείς ο ίδιος ή κάποιος από τους πολιτικούς της χώρας μας, να ζήσει την οικογένειά του με 500 ευρώ τον μήνα. Δεν είδαμε κανέναν από εσάς κύριοι, να παίρνει 500 ευρώ τον μήνα και να βάζει ένα στοίχημα με τον εαυτό του, για το αν θα μπορέσει να ζήσει την οικογένειά του με αυτά για έναν μήνα ή όχι. Όταν κύριοι Κυβερνώντες, θα μπορέσετε να καταφέρετε αυτό που σήμερα σας λέω, τότε σίγουρα θα είστε ικανοί και άξιοι, να διοικήσετε αυτήν την χώρα και να την βγάλετε από την οικονομική κρίση.
Δεν μπορώ να πω ότι ο προκάτοχός σας κύριε Παπανδρέου ήταν καλύτερος. Απεναντίας ήταν πολύ χειρότερος, γιατί δεν είχε το σθένος να στείλει στον διάολο και συγγνώμη που το αναφέρω έτσι, όλους αυτούς που μας έφτασαν σε αυτό το σημείο. Εκείνο όμως που δεν μπορεί κανένας να χρεώσει στον πρώην Πρωθυπουργό, είναι το ότι μας είπε ψέματα προεκλογικά. Ο Κ. Καραμανλής είπε αλήθειες και μόνο αλήθειες, για να εισπράξει από εσάς τόνους λάσπης με μεγάλα ψέματα ως επιχειρήματα.
Ο Πρώην Πρωθυπουργός μας είχε πει προεκλογικά πως η χώρα δεν πάει καλά οικονομικά και πως θα πρέπει να πάρει κάποια μέτρα, τα οποία βέβαια ωχριούν μπροστά στα μέτρα που πήρατε εσείς κύριε Παπανδρέου με τους συνεργάτες σας και τότε βγήκατε και τον κατηγορήσατε λέγοντας πως ψεύδεται και πως τα λεφτά υπάρχουν.
Τώρα κύριε Παπανδρέου ειλικρινά σας ρωτώ με όλον τον σεβασμό να μου πείτε, πού είναι τα λεφτά; Πού είναι τα λεφτά που λέγατε προεκλογικά; Γιατί δεν μας είπατε προεκλογικά πως θα μας στραγγίξετε για να βρείτε τα λεφτά; Γιατί κατηγορούσατε τον Κύριο Καραμανλή πως δίνει λεφτά στις τράπεζες και εσείς σήμερα πράττετε το ίδιο, στηρίζοντας τους μεγαλοκαρχαρίες που ήπιαν το αίμα του κοσμάκη; Γιατί δεν βάλατε περιορισμούς στις τράπεζες, ώστε να μαζευτούν στην ασύδοτη δανειοδότηση ανθρώπων, οι οποίοι δεν είχαν χρήματα να συντηρήσουν καλά-καλά τον εαυτό τους;
Μπορείτε να μου απαντήσετε σε αυτά τα γιατί αξιότιμε κύριε Παπανδρέου; Μπορείτε να μου πείτε που βρήκαν χρήματα για βίλες τα πρωτοκλασάτα στελέχη που έχετε για συνεργάτες; Όταν θα μου δώσετε ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτά κύριε Πρωθυπουργέ, να είστε σίγουρος πως εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα στηρίξει το έργο σας, αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως με κάθε δημοκρατικό δικαίωμα, θα πιστεύω πως και εσείς μας λέτε ψεύτικα μεγάλα λόγια.

Σταύρος Βλαχόπουλος

Της Πολιτικής Το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Της Πολιτικής Το ##

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος



Η Δημοτική Πινακοθήκη είναι Δημοτική ή Ιδιωτική κύριε Δήμαρχε; Πως επιτρέπετε την επιλεκτική επιλογή εκθεμάτων;

  Μια καταγγελία με απασχόλησε εχθές το πρωί και ειλικρινά έπεσα από τα σύννεφα, αφού αποδεικνύεται ακόμα και από τα όσα αναφέρονται στο πρόγραμμα των ΘΛΕ, πως οι άνθρωποι που διαμαρτυρήθηκαν έχουν απόλυτο δίκιο. Στις εκδηλώσεις των γιορτών παλιάς πόλης κύριε Δήμαρχε, υπάρχει και μια έκθεση ζωγραφικής, από την οποία επιλεκτικά δεν συμμετέχουν άλλοι καλλιτέχνες, παρά μόνο αυτοί που φοιτήσαν δίπλα στον αγαπητό προς εμένα κύριο Κρυωνά, πράγμα το οποίο με αναγκάζει να αναρωτηθώ, αν η Δημοτική Πινακοθήκη είναι Ιδιωτική ή Δημοτική και αν έχουν μόνο ορισμένοι εκλεκτοί το δικαίωμα να εκθέτουν τα έργα τους, ή το έχουν όλοι οι Δημότες.

  Επίσης ακόμα ένα γεγονός που μου καταγγέλθηκε είναι αυτό με την ύπαρξη διαφημιστικών φυλλαδίων μέσα στην Δημοτική Πινακοθήκη, γνωστού ζωγράφου της πόλης μας και πραγματικά αναρωτιέμαι αν εσείς κύριε Δήμαρχε επιτρέπετε να γίνεται αυτό, μέσα σε έναν χώρο που ανήκει σε όλους τους Ξανθιώτες. Ειλικρινά δεν έχω κάτι προσωπικό με τον κύριο Κρυωνά και πρόκειται για έναν άνθρωπο τον οποίο συμπαθώ από τα παιδικά μου χρόνια, αλλά δεν είναι δυνατόν να έρχονται στο γραφείο μου άνθρωποι από το ΚΑΠΗ, οι οποίοι έχουν ζωγραφίσει πίνακες και τους πετάνε στο καναβάτσο, επειδή θέλουν να προβάλουν τα έργα των «μαθητών» του αγαπητού κυρίου Κρυωνά. Αυτά τα λίγα κύριε Δήμαρχε και περιμένω άμεσα απάντηση.



Δήμαρχοι Αβδήρων και Βιστωνίδας, παίζουν πισώπλατα παιχνίδια στον Γαλανόπουλο:

  Δύσκολα να παραδέχεσαι πως ήρθε η ώρα να εγκαταλείψεις την θέση που κατέχεις και ακόμα πιο δύσκολο είναι αυτό να το πράξει ένας άνθρωπος ο οποίος είναι κυριευμένος από την αίσθηση της εξουσίας που του χάριζε η καρέκλα που κατέχει. Τόσο ο Νίκος Ζλάτκος όσο και η Εύα Τσακίρη εκλέχτηκαν με το σπαθί τους Δήμαρχοι σε Βιστωνίδα και Άβδηρα, αλλά δεν μπορούν να πιστέψουν και να δηχθούν ότι για όλα υπάρχει κάποια στιγμή ένα τέλος. Τα μέτρησαν, τα ζύγισαν και είπαν γιατί να αφήσουμε τον Γαλανόπουλο να μας πάρει τις θέσεις εξουσίας, ας του παίξουμε ένα πισώπλατο παιχνίδι ψυχρού πολέμου, να του τραβήξουμε το χαλί κάτω από τα πόδια και να ξεμπερδεύουμε με αυτόν. Μπορεί η Δήμαρχο των Αβδήρων να μας δήλωσε πως ο υποψήφιος Δήμαρχος Δ. Γαλανόπουλος γνωρίζει καλά το αν τον στηρίζει ή όχι, αλλά δυστυχώς για εκείνην, εμείς δεν μπορούμε να πούμε πως τον στηρίζει, γιατί πολύ απλά μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει δημόσια μια ξεκάθαρη τοποθέτηση. Φίλη η Δήμαρχος Αβδήρων και το ξέρει καλά, αλλά εγώ τουλάχιστον σε τέτοια παιχνίδια δεν ενδίδω και δεν πρόκειται να γίνω συμμέτοχος σε αυτά της τα παιχνίδια.  Για τον έτερο φίλο μου Δήμαρχο Βιστωνίδας Νίκο Ζλάτκο, φυσικά δεν θα μπω στην διαδικασία να ασχοληθώ και πολύ με την δήλωσή του, γιατί με αυτά που είπε μου έδωσε να καταλάβω πως βρίσκεται εκτός τόπου, χρόνου και πραγματικότητας, πράγμα το οποίο δυστυχώς το αναφέρω με μεγάλη θλίψη.



Φάουλ του Χ. Πούλιου και των «Πολιτών για την Αλλαγή», στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

  Μπορεί κάποιοι να με κακοχαρακτήρισαν αγαπητέ Χρίστο πως σε έχω στο απυρόβλητο, αλλά γι’ αυτούς δυστυχώς αποδεικνύεται καθημερινά περίτρανα πως για την αντικειμενικότητά μου δεν μπορεί κανείς να μου πει κουβέντα. Χρέος μου να σχολιάζω τα κακώς κείμενα και ένα από αυτά ήταν η χθεσινή σας στάση ως συνδυασμού στο θέμα της εξέδρας του Κυβερνείου. Αν θέλατε να απέχετε από το θέμα αυτό αγαπητέ Χρίστο, δεν θα έπρεπε καν να μιλήσετε και από την αρχή της συζήτησής του, να βγείτε εκτός αίθουσας. Δεν είναι δυνατόν να κάνετε χρήση του δικαιώματος σας και να τοποθετείστε επί του θέματος με την οποιαδήποτε σεβαστή άποψή σας και όταν έρχεται η ώρα να ψηφίσετε, να λέτε πως δεν συμμετέχετε στο θέμα. Ειλικρινά αυτού του είδους οι πρακτικές όχι μόνο σύμφωνο δεν με βρίσκουν, αλλά με εξοργίζουν κιόλας, γιατί μου θυμίζουν λογικές συμφέροντος και τίποτα άλλο. Μιλάμε για να κάνουμε το κομμάτι μας και όταν η υπόθεση φτάνει στην ουσία αποχωρώ και δεν συμμετέχω στο θέμα.



Υποψήφιοι με τον Δήμαρχο Ξάνθης η Αλεξία Γκιρτζίκη και ο Αλέξανδρος Καρακασίδης:

  Τα ονόματα που σήμερα σας παρουσιάζω είναι γνωστά, αφού στις περασμένες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου στην Τοπική Δημοτική Οργάνωση της ΝΔ στην Ξάνθη, ήταν και αυτά που διεκδίκησαν τον προεδρικό Θώκο, με το αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουμε. Δυο νέοι άνθρωποι, οι οποίοι θα δώσουν και πάλι την δική τους μάχη ξεχωριστά, προκειμένου να εκλεγούν και να πλαισιώσουν την νέα Δημοτική Αρχή, εφόσον ο νικητής των εκλογών θα είναι ο Μ. Στυλιανίδης. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα πάντως δείχνει πράγματα και θάματα για τις ερχόμενες εκλογές, αφού τα πολύ τρανταχτά ονόματα στο ψηφοδέλτιο του Δημάρχου, μάλλον ζημιά κάνουν παρά καλό και σίγουρα οι διάφορες πιέσεις που ασκούνται στον Δήμαρχο, για να τοποθετήσει ορισμένους υποψηφίους σε περιοχές εκτός της πόλης της Ξάνθης, σίγουρα προκαλούν αηδία στον κόσμο και τίποτε άλλο.



Γιαλαντζί Νεοδημοκράτες όσοι δηλώνουν Ανεξάρτητοι. Φτύνουν το Κόμμα κύριε Σαμαρά και εσείς τους στηρίζετε;

  Όπως όλοι έχετε διαπιστώσει, το 2010 είναι η χρονιά της ανεξαρτησίας των γιαλαντζί Νεοδημοκρατών. Δεν είναι κακό να δηλώνεις ότι θέλεις σε αυτήν την χώρα και αυτή είναι η ομορφιά της Δημοκρατίας. Προτείνω να ανακηρυχθεί η χρονιά που διανύουμε σε έτος ανεξαρτησίας και η 7η Νοεμβρίου να μπει στις Εθνικές Επετείους και Εορτές, ώστε να γιορτάζουν όλοι αυτοί που σήμερα δηλώνουν ανεξάρτητοι φοβούμενοι την Λαϊκή κατακραυγή, ενώ μέχρι σήμερα απολάμβαναν τα πλουσιοπάροχα αγαθά των θέσεων που κατείχαν χάρη στην Νέα Δημοκρατία. Αυτό έχω μόνο να πω και τίποτε άλλο, γιατί αν συνεχίσω να γράφω για το θέμα αυτό, πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους και θα βλέπουν εφιάλτες για την υπόλοιπη ζωή τους.



Ο Κ. Ζαγναφέρης υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης με τον Γ. Παυλίδη;

  Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως, συζητείται έντονα το όνομα του Κώστα Ζαγναφέρη ως υποψηφίου Αντιπεριφερειάρχη στον Νομό Ξάνθης, ωστόσο η είδηση δεν επιβεβαιώνεται από κανέναν και πάνω από όλα από τον ίδιο τον Νομάρχη Ξάνθης, ο οποίος κρατά καλά κρυμμένα τα χαρτιά του και δεν μιλά ούτε στους συνεργάτες που έχει επιλέξει για την προεκλογική του εκστρατεία. Πρόκειται για ένα όνομα που οι αρετές που το συνοδεύουν υπερτερούν των αρνητικών στοιχείων και πάνω από όλα μιλάμε για έναν άνθρωπο τίμιο, εργατικό και ειλικρινή. Άνθρωπος που δεν έχει μάθει να μασάει τα λόγια του και που χτύπησε το χέρι στο τραπέζι, όταν το καράβι της ΝΔ στην Ξάνθη Βούλιαζε και κάποιοι κοιτούσαν την σωτηρία της τσέπης τους και μόνο.



Τέλος στο κάπνισμα, τα τσιγάρα μέσα... Πάρτε μου μια πίπα και κόβω το τσιγάρο…

  Στοπ στους θεριακλήδες, αλλά και στους ερασιτέχνες καπνιστές  βάζει από σήμερα η Κυβέρνηση με νόμο του Κράτους, ο οποίος επιφυλάσσει αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις για τους παρανομούντες, όσον αφορά το ύψος των προστίμων. Έχουν δικαίωμα οι μη καπνίζοντες, αλλά έχουν και οι καπνίζοντες, πράγμα το οποίο βέβαια φαίνεται πως δεν ενδιαφέρει την Κυβέρνηση. Περισσότερα είναι τα δικαιώματα των μη καπνιζόντων παρά αυτά των καπνιζόντων και ειλικρινά με τέτοιους νόμους αναρωτιέμαι αν βιώνουμε και εμείς οι νέοι, μια άλλου τύπου Χούντα. Θα μου πείτε βέβαια, πως εδώ που έφτασε αυτή η χώρα, μόνο μια Χούντα μας σώζει και αυτή βέβαια είναι και η δική μου άποψη, αλλά δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί η Κυβέρνηση με τέτοιου είδους συμπεριφορά κατά των πολιτών και σε άλλες πιο κραυγαλέες περιπτώσεις να σφυρίζει αδιάφορα.

Δημοτικό Συμβούλιο με αισθητή την απουσία της Ειρήνης Δαλάτση

Δημοτικό Συμβούλιο με αισθητή
την απουσία της Ειρήνης Δαλάτση

Κοινόχρηστος χώρος για εκμίσθωση, ο χώρος νοτίως της οδού Πινδάρου, σύμφωνα με την κατά πλειοψηφία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης

Ενώ, αναμένεται η έγκριση της απόφασης από την Περιφέρεια, για να ξεκινήσουν οι σχετικές αιτήσεις των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών

Σε βαρύ κλίμα εξαιτίας του πρόσφατου χαμού της δημοτικής συμβούλου, Ειρήνης Δαλάτση, συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης.
Η συνεδρίαση του σώματος ξεκίνησε με αναφορές δημοτικών συμβούλων γύρω από το έργο και την προσωπικότητα της εκλιπούσης.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, ήδη δόθηκε στην δημοσιότητα σχετικό ψήφισμα, το οποίο αποτυπώνει και εκφράζει ανάγλυφα την βαθιά θλίψη και οδύνη του σώματος προς τα μέλη της οικογένειας της Ειρήνης Δαλάτση για τον αδόκητο θάνατό της. Ενώ, ο συγκινητικός λόγος συναδέλφων της αναφορικά με την κοινωνική δράση που προωθούσε, μαρτυρά το κενό που έχει δημιουργήσει ο χαμός της στα δημοτικά θέματα της Ξάνθης. Ύστερα μάλιστα και από πρόταση του κυρίου Θ. Ξυνίδη, αποφασίστηκε να πάρει το όνομά της, το Κέντρο Φροντίδας Φτωχών Οικογενειών με παιδιά στο οικισμό του Δροσερού.
Στα πλαίσια των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων, υποβλήθηκε ερώτημα της Δημοτικής Παράταξης, “Πολίτες για την Ξάνθη”, σχετικά με την τσουχτερή τιμή, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, των εισιτηρίων για τις θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των γιορτών Παλιάς Πόλης.
Συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισε με έμφαση, μέσα από σχετικές δηλώσεις του ο κύριος Νίκος Ανταμπούφης, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης “Πολίτες για την Ξάνθη”, είναι ιδιαίτερα υψηλό το κόστος παρακολούθησης μια τέτοιας θεατρικής παράστασης για μια μέση οικογένεια Ξανθιωτών.
Από την άλλη, έθεσε το ζήτημα της ασύστολης αφισορρύπανσης, που έχουν ως αποτέλεσμα οι θεατρικές παραστάσεις στα πλαίσια των γιορτών Παλιάς Πόλης.
Άμεση υπήρξε η τοποθέτηση επί του ζητήματος του Προέδρου της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης, κυρίου Μανώλη Φανουράκη. Όπως δήλωσε μάλιστα ο τελευταίος, «άλλος είναι ο ρόλος του μεσίτη και άλλος ο ρόλος του διαμεσολαβητή» διευκρινίζοντας με αυτό τον τρόπο, πως η τιμή του εισιτηρίου δεν καθορίζεται από τον Δήμο. Πρόσθεσε δε, πως «δεν μπορεί κανένας μας, να στερήσει από τους Ξανθιώτες αυτές τις θεατρικές παραστάσεις».
Από την άλλη, έκανε σαφές πως η αφισοκόλληση βαραίνει αποκλειστικά και μόνον τις διαφημιστικές καμπάνιες που προωθούν τις συγκεκριμένες παραστάσεις και όχι τον Δήμο. Ενώ, διευκρίνισε στην συνέχεια, πως ο Δήμος Ξάνθης δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ για την προβολή αυτών των θεατρικών παραστάσεων, εισπράττοντας με αυτό τον τρόπο δωρεάν τουριστική προβολή της πόλης σε πανελλαδικό επίπεδο.
Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα δημιουργίας θεάτρου στην Ξάνθη, με δεδομένο το γεγονός, πως το δημοτικό αμφιθέατρο που υπάρχει, δεν εξυπηρετεί πολλές φορές τις ανάγκες που προκύπτουν.
Το θέμα που απασχόλησε για πολύ ώρα το σώμα, με εισηγήσεις και τοποθετήσεις από όλες της πλευρές, αφορούσε τον χαρακτηρισμό ως πρασίνου ή πρασίνου κοινόχρηστου, του χώρου νοτίως της οδού Πινδάρου. Όπως δήλωσε ο κύριος Ν. Ανταμπόυφης, ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργεί παράνομα με τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί από την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΕ, καθώς, όπως συμπλήρωσε στην συνέχεια, «δημιουργεί προβλήματα στην προσπέλαση της Παλιάς Πόλης, ενώ γίνεται και καταπάτηση του δρόμου».
Κατόπιν αναλυτικής συζήτησης και αφού η Δημοτική Κίνηση “Πολίτες για την Αλλαγή” αποφάσισε την αποχή από το θέμα, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, να παραχωρηθεί ο συγκεκριμένος χώρος προς ενοικίαση. Καθώς, όμως, οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου αποτελούν κανονιστικές πράξεις, για να είναι έγκυρες θα πρέπει να πάρουν την σχετική έγκριση από την Περιφέρεια. Ο εν λόγω δηλαδή χώρος δύναται για μίσθωση στους ενδιαφερόμενους που θα υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις, αφού πρώτα εγκριθεί η προκείμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από την Περιφέρεια. Να σημειωθεί, ότι τα υπόλοιπα θέματα που εγκρίθηκαν αφορούσαν στο μεγαλύτερο σύνολό τους, θέματα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Εκπτώσεις και οικονομική ανάσα της αγοράς: Μια πραγματικότητα που έγινε Μύθος

Εκπτώσεις και οικονομική ανάσα της αγοράς:

Μια πραγματικότητα

που έγινε Μύθος



Βουτιά έκανε ο τζίρος των περισσότερων επαγγελματιών για τις καλοκαιρινές εκπτώσεις που ολοκληρώθηκαν εχθές



Γιάννης Αλεξιάδης, Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:

«Μετά από μια έρευνα που κάναμε, σαν εμπορικός σύλλογος, μπορούμε να πούμε, ότι οι καλοκαιρινές εκπτώσεις είναι πτωτικές, από 20 έως 30% στα περισσότερα είδη»

Σωτήρης Τσιακίρογλου, Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ:

«Ο απολογισμός των εκπτώσεων είναι αρνητικός. Δεν κινήθηκαν οι εκπτώσεις στα επίπεδα που αναμενόταν από πλευράς εμπόρων. Παρατηρήθηκε μια απραξία και έλλειψη τζίρου στην αγορά. Αυτό αποτελεί απόρροια της συρρίκνωσης του εισοδήματος των καταναλωτών»



  Ολοκληρώθηκαν εχθές οι καλοκαιρινές εκπτώσεις και όπως αναφέρουν επαγγελματίες της πόλης μας, η πτώση του τζίρου σε σχέση με προηγούμενες χρονιές υπήρξε σημαντική.

 Η δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος, ατόνησε στο ελάχιστο την αγοραστική ικανότητα του καταναλωτή, με αποτέλεσμα οι καλές τιμές που παρατηρήθηκαν για την περίοδο των φετινών εκπτώσεων, να μην προσελκύσουν το ενδιαφέρον του.

  Αναφορικά με το θέμα, ο Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Γιάννης Αλεξιάδης, επισημαίνει μέσα από σχετικές δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, τα ακόλουθα:

  «Μετά από μια έρευνα που κάναμε, σαν εμπορικός σύλλογος, μπορούμε να πούμε, ότι οι καλοκαιρινές εκπτώσεις είναι πτωτικές, από 20 έως 30% στα περισσότερα είδη. Υπάρχουν βέβαια είδη που χάσανε λιγότερο και είδη που χάσανε πολύ περισσότερο.

  Οι τιμές στην Ξάνθη αυτό το διάστημα είναι πάρα πολύ καλές. Έχουμε δηλαδή μια αγορά ανταγωνιστικότατη και η πλειονότητα των επαγγελματιών έχει πολύ καλές τιμές όλο τον χρόνο. Ο κράχτης των προσφορών, δηλαδή, αν βλέπουμε συνέχεια μπροστά μας ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ, θα χάσει το νόημά του. Καλό θα ήταν να είμαστε όλοι συγκρατημένοι. Να έχουμε καλές τιμές όλο τον χρόνο, προσιτές για τον καταναλωτή και φυσικά σωστή ποιότητα. Το μεγαλύτερο μέρος των επαγγελματιών της πόλης μας ακολουθούν, ακριβώς, αυτό το σκεπτικό. Θα ήταν καλό να προσέχει αυτό και ο καταναλωτής, δηλαδή σωστή τιμή και ποιότητα».

  Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ, κύριος Σωτήρης Τσιακίρογλου, από την πλευρά του, σημειώνει για το ίδιο θέμα πως «Ο απολογισμός των εκπτώσεων είναι αρνητικός. Δεν κινήθηκαν οι εκπτώσεις στα επίπεδα που αναμενόταν από πλευράς εμπόρων. Παρατηρήθηκε μια απραξία και έλλειψη τζίρου στην αγορά. Αυτό αποτελεί απόρροια της συρρίκνωσης του εισοδήματος των καταναλωτών.

  Από την άλλη, έχει δημιουργηθεί ένα αρνητικό ψυχολογικό κλίμα για την κατανάλωση, που είχε σαν αποτέλεσμα το βούλιαγμα της αγοράς. Όλα αυτά, δυστυχώς, δημιούργησαν μια πολύ αρνητική κατάσταση στην αγορά. Αναμένουμε από Σεπτέμβρη και μετά, πολύ άσχημες καταστάσεις για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις».

ΔΕΘ μια ακόμη πολιτική φιέστα ψεύτικων λόγων;

ΔΕΘ μια ακόμη πολιτική φιέστα ψεύτικων λόγων;
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Πολύ κακό για το τίποτα! Αυτό αποτελεί η εμφάνιση του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εντός του μηνός που διανύουμε, όπου αναμένεται να κάνει ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ανακοινώσεις για την μελλοντική πορεία της χώρας, αφού για πρώτη φορά θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο που περιμένουμε τόσο καιρό (μπας και δούμε καμιά άσπρη μέρα).
Το μόνο σίγουρο είναι ότι και οι πιο αισιόδοξοι κρατάνε μικρό καλάθι. Η πρώτη ψυχρολουσία μετά τις εθνικές εκλογές του Οκτώβρη, με τα νέα φορολογικά μέτρα μας έχει κάνει στυγνούς ρεαλιστές.
Εκεί δηλαδή που περιμέναμε τους Σοσιαλιστές να έρθουν για να μας σώσουν από τα προβλήματα που μας φόρτωσαν οι προηγούμενοι, θυμηθείτε το προεκλογικό σλόγκαν της κυβέρνησης, “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”, βρεθήκαμε ξαφνικά να χρωστάμε περισσότερα από αυτά που διαθέτουμε. Βόλτα πήγαν οι βαρύγδουπες δηλώσεις των σημερινών κυβερνώντων, ότι θα υπάρξει κράτος πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Ότι οι φτωχοί και οι ταλαίπωροι, επιτέλους, θα ανακουφιστούν από τα χρόνια προβλήματά τους και όλοι θα ζήσουμε σε μια αγγελικά πλασμένη κοινωνία. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή, τίποτα παραπάνω!
Στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών σημείωσε ο σημερινός Πρωθυπουργός, όταν ανέλαβε τα ηνία του κράτους. Τότε είναι που επήλθε η ολική αμνησία. Με ένα delete τα διέγραψε όλα, αφού ούτε ο ίδιος τα πίστευε. Εδώ είναι που λέμε, ότι ήταν πολύ ωραία για να είναι αληθινά!!
Όταν πέρσι ίδια χρονική περίοδο ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, μιλούσε για οικονομικές δυσκολίες και έλλειψη εθνικών πόρων, ο κύριος Παπανδρέου γελούσε και τον κατηγορούσε για ψέματα.
«Τα χρήματα υπάρχουν» φώναζε με λάβρα φωνή ο κύριος Παπανδρέου και τρόμαζε τον κόσμο, ότι η εκ νέου εκλογή του Καραμανλή στην ηγεσία του κράτους, θα συνεπάγεται τρομερές φορολογικές επιδρομές. Έλα μου ντε σήμερα που είναι πρωθυπουργός πράττει τα εντελώς αντίθετα από αυτά που έλεγε. Για την ακρίβεια εφαρμόζει αυτά για τα οποία κατηγορούσε τον Καραμανλή προεκλογικά. Δεν ξέρω αν αυτό είναι τραγικό ή κωμικό, το μόνο που ξέρω είναι ότι μπουχτίσαμε από τόσα ψέματα. Λόγια, λόγια. Λόγια. Κόκκινα, πράσινα, μπλε και όλα στο ίδιο μήκος κύματος.
Φέτος έρχεται ο κύριος Παπανδρέου να μας πει τι; Ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή και άλλες θυσίες; Αυτό το ξέρουμε, μας το παν και άλλοι. Γιατί δεν νομίζω ότι θα μας πει κάτι που δεν το ξέρουμε ήδη ή που δεν το έχουμε φανταστεί.
Η όλη φιέστα που πάει να στηθεί με την ΔΕΘ, όπου θα μιλήσει για πρώτη φορά για κάποια θέματα μείζονος σημασίας, απλά δεν μας αγγίζει…
Για άλλη μια χρονιά, στα πλαίσια του εθιμοτυπικού που έχει αποκτήσει η ΔΕΘ, η υψηλή κοινωνία που συνεπάγεται η εκάστοτε πολιτική ηγεσία της χώρας θα παρελάσει με το γνωστό ύφος της από τις κάμερες που θα έχουν στηθεί. Για άλλη μια χρονιά θα στηθούν τα γνωστά πολιτικά πηγαδάκια. Θα ακουστούν ηχηροί λόγοι, οι γνωστές δηλώσεις, τα χαρακτηριστικά πολιτικά σχόλια, μέχρι όλα να τελειώσουν. Από κει και πέρα, η ουσία έχει κάπου χαθεί, δυστυχώς…

Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή ο Νόμος για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους

Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή ο Νόμος

για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους



Δημ. Πασσαλής, Πρόεδρος Café-bar και Νυχτερινών Κέντρων Διασκέδασης Ν. Ξάνθης:

«Μας έδωσαν μια βόμβα στα χέρια και τρέχουμε κάθε μέρα. Ήδη, πολλά καταστήματα λειτουργούν στο ”κόκκινο”. Πολλά έχουν κλείσει και θα κλείσουν και άλλα. Μας έχουν πάρει ακόμη και την “πέτσα”»



Για δύσκολες μέρες κάνουν λόγο οι Ιδιοκτήτες Κέντρων Διασκέδασης και συναφών επαγγελμάτων



  Από σήμερα, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας, τίθεται σε εφαρμογή ο Νόμος για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους της χώρας. Να σημειωθεί δε, πως παράταση οκτώ μηνών παίρνουν τα Κέντρα Διασκέδασης με χρήση μουσικών οργάνων, καθώς τα Καζίνο και τα Μπουζούκια, ώστε να έχουν ένα περιθώριο, για να προσαρμοστούν καλύτερα στα δεδομένα του εν λόγω Νόμου.

  Η απόφαση αν και έφερε πολλές αντιδράσεις από την πλευρά των καπνιστών και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο των Κέντρων Διασκέδασης, από σήμερα αποτελεί Νόμο του κράτος σε ισχύ.

  Σχετικά με το θέμα τοποθετείται στην ΦτΞ ο Πρόεδρος των Café-bar και Νυχτερινών Κέντρων Διασκέδασης του Νομού Ξάνθης, κύριος Δημήτρης Πασσαλής. Όπως τονίζει πολύ χαρακτηριστικά ο τελευταίος αναφορικά με την εφαρμογή του συγκεκριμένου Νόμου, «μας έδωσαν μια βόμβα στα χέρια και τρέχουμε κάθε μέρα», επισημαίνοντας με αυτό τον τρόπο, πως οι επαγγελματίες πρέπει να προσαρμοστούν στην νέα τάξη πραγμάτων που γεννά ο νέος αυτός Νόμος, μέσα από τις δυσκολίες που προκύπτουν.

  Όπως αναφέρει στην συνέχεια ο κύριος Δημ. Πασσαλής, στα πλαίσια της εφαρμογής του Νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος, οι επαγγελματίες του κλάδου, οφείλουν να έχουν σήμανση στα καταστήματα και να κάνουν συστάσεις σε αυτούς που πάνε να ανάψουν τσιγάρο.

  Με πικρία αναφέρει από την άλλη, ότι στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόστηκε ο ίδιος Νόμος, για να μετριαστούν οι ζημίες των επαγγελματιών, το κράτος τους παραχώρησε αντικίνητρα μέσω της μείωσης του ΦΠΑ, κάτι που δεν έγινε στην Ελλάδα.

  «Ο καπνός και το αλκοόλ φέρνουν ζεστό χρήμα στο κράτος μέσω της φορολογίας. Τουλάχιστον ας περίμεναν να περάσει η περίοδος της κρίσης και μετά ας εφάρμοζαν τον Νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος» τονίζει ο κύριος Δημ. Πασσαλής  και συνεχίζει λέγοντας πως «ήδη, πολλά καταστήματα λειτουργούν στο ”κόκκινο”. Πολλά έχουν κλείσει και θα κλείσουν και άλλα. Μας έχουν πάρει ακόμη και την “πέτσα”».

  Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι του κλάδου με το αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με τον Νόμο για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, ο κύριος Δημ. Πασσαλής επισημαίνει ότι «πετύχαμε ελάχιστα πράγματα. Το σημαντικότερο που πετύχαμε είναι ότι σε περίπτωση παραβίασης του σχετικού Νόμου θα τιμωρείται πρώτα ο πελάτης και μετά ο καταστηματάρχης και όχι το αντίθετο, όπως υπήρχε η σκέψη να γίνεται. Αν δηλαδή ο επαγγελματίας έχει κάνει όλα τα προβλεπόμενα, σήμανση, ενημέρωση, συστάσεις, δεν μπορεί να φέρει ευθύνη για την παραβίαση του Νόμου από κάποιο πελάτη του».

  Σε ερώτηση της εφημερίδας μας, με ποιον τρόπο θα διαπιστώνεται αν τηρείται ο Νόμος ή όχι, ο κύριος Δημ. Πασσαλής αναφέρει πως «θα συσταθεί ένα σώμα ελεγκτών γι’ αυτό το σκοπό. Η δημοτική αστυνομία, η αστυνομία και το λιμενικό θα καταγράφουν τις παραβάσεις. Ενώ, η αρμόδια αρχή που θα επιβάλει τα σχετικά πρόστιμα, τα οποία σημειωτέων θα καθορίζονται ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε Δήμου, είναι το Υγειονομικό».