Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Της Πολιτικής το ##

Της Πολιτικής το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Σάλο στην παράταξη Στυλιανίδη προκάλεσαν οι δηλώσεις Αγκόρτσα και γίνεται ο χαμός:

Δεν ξέρω αν είχε η όχι στόχο να θίξει πρόσωπα και καταστάσεις ο αντιδήμαρχος τουρισμού στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας, αλλά γνωρίζω πολύ καλά πως τα όσα δήλωσε στην Δημοσιογράφο Ντιάντα Τσερβονίδου, δημοσιεύτηκαν αυτούσια στην εφημερίδα μας, χωρίς καμία παράλειψη ή προσθήκη, οπότε όσοι σήμερα προσπαθούν να τον καλύψουν, καλά θα κάνουν να ρίχνουν τις ευθύνες αλλού και όχι σε εμάς. Οι δηλώσεις του κυρίου Αγκόρτσα υπάρχουν μαγνητοφωνημένες και σίγουρα στο μαγνητόφωνο δεν μπορεί κανείς να παρέμβει. Τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα, από αυτούς που προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Αν δεν είναι αίσχος, είναι απαράδεκτο... Αν δεν είναι απαράδεκτο, είναι ανεπίτρεπτο... Αν δεν είναι ανεπίτρεπτο, τότε σίγουρα αποτελεί κοροϊδία για τους Δημότες από τον στενό σας συνεργάτη κύριε Δήμαρχε:

Αν είναι δυνατόν αυτά να συμβαίνουν λίγα μέτρα από το Δημαρχείο Ξάνθης και εσύ Μ. Στυλιανίδη να δέχεσαι την κοροϊδία από τον Δημοτικό σου σύμβουλο και επί σειρά ετών στενό συνεργάτη σου. Δεν είμαστε μακάκες κύριε Δήμαρχε και δεν θα ανεχτούμε άλλο, τέτοιες συμπεριφορές. Τα όσα σήμερα αναφέρω έχουν σχέση με την υπόθεση που αποκάλυψε εχθές η εφημερίδα «Μαχητής» για τα νέα καμώματα του στενού σου συνεργάτη Μ. Τσέπελη. Αλήθεια για πόσο βλάκες περνάτε τους Ξανθιώτες; Νομίζετε πως θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τέτοιου είδους προκλητικότητες;

Ανέλαβες ή όχι κύριε Αγκόρτσα την Προεδρία στην Αναπτυξιακή; Ποιος λέει ψέματα και ποιος αλήθεια;

Όντως σε θρίλερ προσπαθούν να εξελίξουν την υπόθεση αναπτυξιακή ορισμένοι κύκλοι, αφού βλέπουν το δένδρο και χάνουν το δάσος. Αντί να δουν μέχρι σήμερα το τι έγινε και τι φταίει που έφτασε εδώ η εταιρία, ασχολούνται με το αν παραιτήθηκε ο Λύρατζης και ανέλαβε ο Αγκόρτσας. Η αλήθεια πάντως στην υπόθεση αυτή, είναι πως ότι και να έγινε και όποιος και να ανέλαβε, οι ευθύνες βαρύνουν τους πάντες, αφού άφηναν την εταιρία έρμαιο, αυτών που την ήθελαν για να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά και πολιτικά προσωπικά τους συμφέροντα. Και μην μου πει κανείς το αντίθετο, γιατί εγώ δεν είχα κινητό τηλέφωνο που ο λογαριασμός χρέωνε την Αναπτυξιακή, ούτε είχα γεύματα ντεμέκ εργασίας τα οποία πλήρωνε επίσης η καταχρεωμένη εταιρία. Ένα πουλάκι πάντως μου σφύριξε πως το χρέος της Αναπτυξιακής ξεπερνά κατά πολύ τις 200.000 ευρώ και ειλικρινά αναρωτιέμαι, τι περιμένουν οι μέτοχοι και δεν βάζουν ελεγκτές για να δούνε τι πραγματικά συμβαίνει. Η προσωπική μου άποψη πάντως είναι πως, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και διαχειριστικός έλεγχος, αλλά και οικονομικός, τόσο στην Αναπτυξιακή όσο και στο ΚΕΚ της, γιατί κάποια χρήματα, όπως μαθαίνω, έφυγαν από το ένα ταμείο, με αιτιολογία την κάλυψη των κενών του άλλου ταμείου, αλλά στην διαδρομή έχασαν τον δρόμο. Τώρα για το αν ανέλαβε ο Αγκόρτσας ή όχι την Αναπτυξιακή ποσώς με ενδιαφέρει, αφού θεωρώ πως δεν πρόκειται να κάνει τίποτε περισσότερο, από αυτά που μέχρι σήμερα ως αντιπρόεδρος έκανε.

Ανάστατοι οι Ξανθιώτες αρκετό καιρό μετά τον κυκλοφοριακό αποκλεισμό της πόλης, λόγω της ενοποίησης των πλατειών:


Δεν έχουν ηρεμήσει τα πνεύματα και ούτε πρόκειται να ηρεμήσουν όπως φαίνεται, αφού η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο, τόσο στην αγορά της Ξάνθης όσο και στα νοικοκυριά που χρειάζεται να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για καύσιμα στις μετακινήσεις τους, λόγω της προχειρότητας με την οποία επιλέχτηκε ο σχεδιασμός του έργου. Αντί λοιπόν η Δημοτική Αρχή να δώσει λύσεις σε όλα αυτά τα οποία σας προανέφερα, αφού με δική της υπαιτιότητα έγιναν τα πράγματα έτσι, ασχολείται με συσκέψεις επί των συσκέψεων για την ποιότητα της ζωής μας, την οποία βέβαια καθημερινά υποβαθμίζει. Αν θεωρεί ο αγαπητός Δήμαρχος Ξάνθης, στον οποίο αναγνωρίζω πως κάνει κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες, οι οποίες δεν φθάνουν, ότι με την στρατηγική που ακολουθεί βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των Ξανθιωτών, τον προκαλώ να διοργανώσει και να διοργανώνει κάθε χρόνο την ημέρα του πολίτη, όπου ο ίδιος θα βρίσκεται με τους Δημότες στο Αμφιθέατρο και θα ακούει τις απόψεις τους, έτσι για να γίνει και μια καταγραφή των στοιχείων, ώστε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα.

Προς Σωκ. Ξυνίδη και Αχ. Τσαρτσάρα ενταύθα: Τι έγιναν εκείνοι οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούσατε στην ΣΕΒΑΘ;


Τι έγινε κύριοι με την υπόθεση ΣΕΒΑΘ όπου είχατε δεσμευτεί πως θα ασχοληθείτε; Τι έγιναν εκείνα τα μεγάλα προεκλογικά και μη, λόγια του αέρα; Τι είναι αυτό που σας έκανε να αθετήσετε τις υποσχέσεις που δώσατε τόσες φορές; Γιατί επιτέλους μια φορά σε αυτήν την περιοχή, δεν υπάρχει κάποιος που να έχει την παλικαριά να ασχοληθεί σοβαρά με τα θέματα που απασχολούν τον τόπο; Εκτός βέβαια και αν όλα όσα τότε λέγατε, τα λέγατε μόνο και μόνο για να παίξετε το πολιτικό επικοινωνιακό σας κομμάτι, πράγμα το οποίο σημαίνει πως θα πρέπει αυτοί οι οποίοι από εσάς κατηγορήθηκαν, να περάσουν στην αντεπίθεση και να ξεκινήσουν την διαδικασία αποκατάστασης, τόσο του ονόματός τους όσο και της αλήθειας, την οποία πολύ καλά γνωρίζει ο Ξανθιώτικος λαός.

Στα όρια της τρέλας…

Στα όρια της τρέλας…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Η δημόσια υγεία στην Ελλάδα αποτελούσε από ανέκαθεν ένα πονεμένο κεφάλαιο, που δεν έλεγε και δεν λέει να κλείσει. Κάκιστες υπηρεσίες υγείας, ελλείψεις σε βασικά ιατρικά είδη, ταλαιπωρία των ασθενών, ολιγωρία και ανεπάρκεια σε ιατρικό προσωπικό. Πρόκειται για γνωστές σε όλους μας αρνητικές παραμέτρους, που ουκ ολίγες φορές απασχόλησαν και δικαίως την κοινή γνώμη. Ούτε εχθές, ούτε όμως και σήμερα, έγινε η παραμικρή προσπάθεια, ώστε να αλλάξουν τα κακώς κείμενα στην λειτουργία του συστήματος δημόσιας υγείας. Μια χρόνια παθογένεια που συνεχίζει να ταλανίζει τον απλό πολίτη, που περιμένει μέχρι και έξι μήνες για να τον εξετάσει ο κατάλληλος ιατρός. Τον απλό πολίτη που στριμώχνεται στους ασφυκτικά γεμάτους διαδρόμους του Νοσοκομείου, περιμένοντας υπομονετικά την σειρά του, εάν φτάσει ποτέ αυτή. Τον απλό πολίτη που του χορηγούν φασόν αντί για πρωτότυπα φάρμακα, γιατί, ενώ οι εκάστοτε κυβερνώντες κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα, κάνουν οικονομία στην ποιότητα της ζωής του. Τον πολίτη που πέφτει πολλές φορές θύμα της αλαζονείας, αλλά και της ανεπάρκειας σε γνώσεις, των ιατρών που καλούνται να τον εξετάσουν.
Σήμερα, σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος της χώρας έχει εξαγγείλει κινητοποιήσεις, γιατί δεν συμφωνεί με τα νομοσχέδια της κυβέρνησης που αφορούν το επάγγελμά του. Κανείς, όμως από αυτούς τους «συνδικαλιστές» ιατρούς δεν παλεύει για να αλλάξει το απαρχαιωμένο σύστημα δημόσιας υγείας, που ταλαιπωρεί και φθείρει τους πολίτες. Τόσα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα για να αλλάξει η απαράδεκτη εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία. Το αντίθετο, η κακοδιαχείριση των δημοσίων νοσοκομείων, των υπερχρεωμένων ιατρικών μονάδων, που χρησιμοποιήθηκαν από κάποιους ως μέσον για να πλουτίσουν, συνεχίζει να αποτελεί «αγκάθι» για την κοινωνία. Σπέκουλα στην δημόσια υγεία και τίποτα παραπάνω. Αποτέλεσμα; Ο ασθενής να απευθύνεται στους ιδιώτες ιατρούς, που ωφελούνται από όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Τι να κάνει, όμως, ο άπορος ασθενής που χρήζει άμεσης ιατρικής εξέτασης και δεν έχει τα απαραίτητα χρήματα για να απευθυνθεί σε ιδιώτη; Απολύτως τίποτα, απλά περιμένει και εύχεται να μην πεθάνει, μέχρι να φτάσει το ραντεβού του στο δημόσιο νοσοκομείο.
Όσον αφορά, τώρα, τα επείγοντα… ούτε εκεί τα πράγματα λειτουργούν, όπως θα έπρεπε. Δέκα καρότσια με ηλικιωμένους, που αναστενάζουν από τον πόνο, περιμένουν έξω στο διάδρομο. Ενώ, μόνον, δύο ιατροί εξετάζουν. Άλλες δυο νοσοκόμες κόβουν βόλτες μασώντας επιδεικτικά την τσίχλα τους. Αν τους παραπονεθείς δε, ότι πονάς και δεν αντέχεις άλλο, σε επιπλήττουν με ύφος βλοσυρό που τόλμησες να τις ενοχλήσεις, επισημαίνοντας σου πως δεν είσαι ο μόνος και επομένως οφείλεις να περιμένεις χωρίς παράπονα. Αυτή είναι μια χαρακτηριστική εικόνα του δημοσίου νοσοκομείου, που λίγο ή πολύ έχουν ζήσει οι περισσότεροι, από αυτούς που απευθύνθηκαν σε αυτό για αυτονόητους λόγους.
Οι σημερινές κινητοποιήσεις των ιατρών δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στους ασθενείς. Προγραμματισμένες επεμβάσεις έχουν ακυρωθεί, ραντεβού έχουν αναβληθεί και ο ασθενής δεινοπαθεί σε καθημερινή βάση. Οι ιατροί, όμως, συνεχίζουν να εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις, κάνοντας λόγο για αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Αυτός που επωμίζεται όλες τις αρνητικές συνέπειες είναι ο απλός πολίτης και κανένας άλλος. Δυστυχώς, στην χώρα που ζούμε δεν υπάρχει κοινωνική πολιτική, πολύ περισσότερο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Ο καθένας πορεύεται στον δρόμο που έχουν χαράξει τα προσωπικά του συμφέροντα, θεωρώντας πως ο κόσμος περιστρέφεται, μόνον, γύρω από τον ίδιο…

Άξια επαίνων, η πρωτοβουλία του πρώτου δημοτικού σχολείου Ξάνθης, για έκδοση βιβλίου με θέμα την ελιά

Άξια επαίνων, η πρωτοβουλία του πρώτου δημοτικού σχολείου Ξάνθης, για έκδοση βιβλίου με θέμα την ελιά

Σάββας Μελισσόπουλος, Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης:
«Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία συναδέλφων. Τους συγχαίρω και ελπίζω να υπάρξουν μιμητές του έργου τους. Όταν υπάρχει όρεξη και μεράκι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν, γιατί τέτοιες πρωτοβουλίες αγκαλιάζονται από όλους τους φορείς της εκπαίδευσης»

Μια ευχάριστη έκπληξη για την τοπική κοινωνία της Ξάνθης αποτελεί η πρωτοβουλία εκπαιδευτικών και μαθητών της τετάρτης τάξης του πρώτου δημοτικού σχολείου Ξάνθης, να εκδώσουν ένα πραγματικά χρήσιμο εγχειρίδιο με θέμα το παραδοσιακό προϊόν της χώρας, την ελιά.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναφέρεται εκτενώς στην ελιά, ως αποτέλεσμα της βιωματικής εκπαίδευσης του μαθητικού κοινού, μέσα από το μάθημα για την ιστορία και την σημασία της ελιάς.
Οι σαράντα σελίδες του βιβλίου, που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ελιά, πηγή ζωής και έμπνευσης», περιέχονται μεταξύ άλλων, εικονογραφημένες συνταγές που έχουν ως πρώτη ύλη την ελιά. Έργα ζωγραφικής που έχουν δημιουργήσει οι μαθητές, με θέμα φυσικά τον καρπό της ελιάς, πλαισιώνουν το βιβλίο.
Από την άλλη, η ύλη του εγχειρήματος συμπληρώνεται από παροιμίες και ποιήματα που παραπέμπουν στην ελιά, η οποία ως ιερό σύμβολο των Ελλήνων, έχει έναν βαθύτερο συμβολισμό.
Να σημειωθεί, ότι στα πλαίσια του σχετικού προγράμματος, οι μαθητές πέρα από το θεωρητικό πλαίσιο του μαθήματος, ήρθαν σε επαφή με την καλλιέργεια και την συγκομιδή της ελιάς. Ενημερώθηκαν για τα βιολογικά προϊόντα που μπορούν να δώσουν οι καρποί της ελιάς. Ενώ, δεν έλειψαν και οι σχετικές επισκέψεις στην αγορά, όπου οι μικροί μαθητές έκαναν συνεντεύξεις στους πωλητές του ευλογημένου αυτού καρπού.
Αναφορικά με το θέμα ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, κύριος Σάββας Μελισσόπουλος, επισημαίνει πως «πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία συναδέλφων. Τους συγχαίρω και ελπίζω να υπάρξουν μιμητές του έργου τους» και συνεχίζει λέγοντας «όταν υπάρχει όρεξη και μεράκι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν, γιατί τέτοιες πρωτοβουλίες αγκαλιάζονται από όλους τους φορείς της εκπαίδευσης».

«Κατά την άποψή μου, αφού έρχεται η υπηρεσία, θα πρέπει να έρχεται και η προίκα της»

Η Δημοτική Αρχή Ξάνθης θεωρεί πως οι νέες υπηρεσίες που μεταφέρονται από την καταργηθείσα Νομαρχία στις αρμοδιότητές της, θα πρέπει να μην έρχονται “απογυμνωμένες” από τις παλιές εγκαταστάσεις τους, αλλά μαζί με αυτές

Μιχάλης Στυλιανίδης, Δήμαρχος Ξάνθης:
«Κατά την άποψή μου, αφού έρχεται η υπηρεσία, θα πρέπει να έρχεται και η προίκα της»

Πρόνοια και Πολεοδομία θα παραμείνουν για δύο χρόνια στους χώρους που βρίσκονταν και επί Νομαρχίας, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην ΦτΞ ο Δήμαρχος της πόλης

Με προβλήματα έχει ξεκινήσει η εφαρμογή της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, ευρέως γνωστής και ως «Καλλικράτης», αφού είναι χρονοβόρα και προβληματική η μεταφορά υπηρεσιών από την καταργηθείσα Νομαρχία στην Περιφέρεια και τον Δήμο.
Πλήθος ανακατατάξεων και συγχωνεύσεων υπηρεσιών έχει φέρει τα πάνω-κάτω στους νέους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Σύμφωνα, μάλιστα, με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, υπάρχουν ελλείψεις όσον αφορά το προσωπικό στην υπηρεσία της Πρόνοιας, που μετά την κατάργηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, έχει περιέλθει στην αρμοδιότητα του Δήμου Ξάνθης.
«Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και την μεταφορά υπηρεσιών της πρώην Νομαρχίας στον Δήμο, ένα μέρος από το προσωπικό που δούλευε στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, έμεινε στην Περιφερειακή Ενότητα, με αποτέλεσμα να έρθει στον Δήμο μειωμένο προσωπικό», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Μ. Στυλιανίδης.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει, παράλληλα, ο τελευταίος, η υπηρεσία της Πρόνοιας θα παραμείνει στον χώρο της πρώην Νομαρχίας και της νυν Περιφερειακής Ενότητας για όλη την μεταβατική περίοδο του «Καλλικράτη», που φτάνει τα δύο χρόνια.
Όσον αφορά δε, τις υπόλοιπες υπηρεσίες της πρώην Νομαρχίας, που περιήλθαν στα χέρια του Δήμου Ξάνθης, εκτός από την Πρόνοια και η Πολεοδομία θα παραμείνει στις παλιές της εγκαταστάσεις, για τουλάχιστον δύο χρόνια που προβλέπει η μεταβατική περίοδος της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με αυτά που υπογραμμίζει με έμφαση ο Δήμαρχος Ξάνθης, κατά την άποψή του, θα έπρεπε μαζί με τις υπηρεσίες που μεταφέρονται στις αρμοδιότητες του Δήμου, να παραχωρούνται και οι εγκαταστάσεις τους, οι οποίες σύμφωνα με τον νόμο περιέρχονται στην δικαιοδοσία στην Περιφερική Ενότητα.
«Κατά την άποψή μου, αφού έρχεται η υπηρεσία, θα πρέπει να έρχεται και η προίκα της» καταλήγει ο κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης.

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Με αφορμή το εν ενεργεία και μείζον θέμα της λαθρομετανάστευσης στην χώρα μας, τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εισροή τους, μέσω των «πυλών της κολάσεως» («κατακυρώνω» την ονομασία και την χρησιμοποιώ κατά βούλησιν) και τα γνωστά τελευταία γεγονότα των διεκδικήσεών τους, ακούστηκε ίσως για πρώτη φορά το «δίκαιο του αίματος»!
Όρος που για τον μέσο Έλληνα δημιουργεί την εντύπωση της κυριολεξίας, δίχως ιστορικές παρεμβάσεις και χρονικό καθιέρωσής του στην σύσταση του ελληνικού κράτους. «Ανάγκες και Θεοί πείθονται»! Πού κολλάει αυτό; Μα στην έλλειψη Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι θα αποτελούσαν τον θεμέλιο λίθο για το οικοδόμημα της χώρας. Στο παρελθόν.
Πού να βρεθεί τόσο ελληνικό αίμα, έστω κι αν αυτό το πολύτιμο συστατικό αποτελούσε εξ αρχής το βασικό στοιχείο αναγνώρισης των συμπατριωτών, που είχαν το δικαίωμα να ανήκουν στην ελληνική φυλή. Άλλωστε και στις μέρες μας περισσότερο συγκινούν και αναγνωρίζονται ως δικαιούχοι εθνοτήτων (παγκοσμίως), οι έχοντες το ίδιο αίμα και συνήθως ονομάζονται αυτόχθονες, γηγενείς ή εγχώριοι.
Το «δίκαιο του αίματος» πληθυσμιακά υπήρξε ανεπαρκές, άρα απαραίτητη η αφομοίωση ξένων πληθυσμών, με την ευεργεσία της ιθαγένειας και η ενσωμάτωσή τους στον κορμό του συγκροτηθέντος ελληνικού κράτους. Από εκεί κι έπειτα σίγουρα οι προσμίξεις ακολούθησαν την νόμιμη οδό. Και δημιούργησαν τους πολίτες που με το πέρασμα των χρόνων έφθασαν να έχουν ελληνικό αίμα. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι για τα σημερινά δεδομένα.
Στην Ελλάδα εισήλθαν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και λαθρομετανάστες. Εξαιτίας των συνθηκών που διαμορφώθηκαν διεθνώς και στην χώρα μας ιδιαιτέρως, αφού αυτό μας αφορά πρωτίστως, δημιουργήθηκαν δυσχέρειες που δυσκολεύουν όχι μόνο τους εισερχόμενους αλλά κυρίως τους Έλληνες. Η προστασία της φυλής και του αίματος επαφίεται ατύπως στον ελληνικό λαό, που βλέποντας να κινδυνεύουν ακόμη και οι παραδόσεις του, γίνεται ρατσιστής ώστε να διατηρήσει το αμιγές της ελληνικής κοινωνίας. Να διαφυλάξει το «δίκαιο του αίματος», έτσι όπως το εννοεί και το αισθάνεται αυτός.
Με την αύξηση του πληθυσμού και το μπέρδεμα που προήλθε από την πολυπολιτισμικότητα στους λαούς, κυρίως της Ευρώπης, οι χώρες θα «βουλιάξουν» υπό το βάρος των οικονομικών μεταναστών και των λαθρομεταναστών επίσης.
Το «όμαιμον» των πολιτών τείνει εξ ανάγκης να φθίνει κι αυτό είναι που πονάει τους παραδοσιακούς Έλληνες, που διεκδικούν το αμιγές, αλλά δεν το επιτυγχάνουν. Θεωρώντας μάλιστα πως όλοι οι δυστυχείς που εισέβαλλαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην χώρα, δεν είναι δυνατόν να διέπονται από… «φιλελληνικοίς αισθήμασιν» τηρούν επιφυλάξεις και αποδέχονται περισσότερο ως λύση την απέλαση παρά την παραμονή και ενσωμάτωσή τους στο σύνολο των Ελλήνων.
Οι πληθυσμιακές μετακινήσεις μεταξύ των χωρών αλλοιώνουν όχι μόνο τα χαρακτηριστικά των φυλών της Γης, αλλά δημιουργούν και μύρια όσα προβλήματα, αναστατώνοντας με διεκδικήσεις έως απαιτήσεως δικαιώματα που οι γηγενείς κάτοικοι μέσα από αγώνες δεκαετιών απόκτησαν.
Για ορισμένους όμως πολίτες, οπαδούς της ευσπλαχνίας, θεωρείται αυτονόητη η άνευ όρων απόκτηση ιθαγένειας των ξένων στην χώρα, με την λογική του «μπάτε σκύλοι κι αλέστε…», για να αποδείξουν την μεγαλοψυχία που τους διέπει, ώστε γίνονται οι σύγχρονοι Ρομπέν των πόλεων για να προστατεύσουν τους εισερχόμενους παρά το «δίκαιο του αίματος» με την ουσιαστική του έννοια. Δυστυχώς οι απόψεις απ’ αυτού διίστανται και εξακολουθεί να τίθεται το ερώτημα αν «Έλληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι» με την λογική του «ποιος κάνει το αυγό;…».

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 8.2.2011


Εκπτώσεις ή κοροϊδία…(;)

Εκπτώσεις ή κοροϊδία…(;)

Τα εκπτωτικά τρικ των εμπόρων
και πώς να προφυλαχτείτε

Αρκετά καταστήματα, ενώ αναγράφουν με μεγάλα γράμματα στις βιτρίνες τους «ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ», δεν τις εφαρμόζουν για όλα τα είδη τους

Εκπτώσεις ή κοροϊδία; Τελικά, το θέμα είναι πολύ πιο πολύπλοκο από ότι φαίνεται. Οι περισσότεροι καταναλωτές περιμένουν την περίοδο των εκπτώσεων, προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα, κυρίως, είδη ρουχισμού, σε τιμές ευκαιρίας. Με δεδομένη την οικονομική κρίση, οι εκπτώσεις αποτελούν μια, ομολογουμένως, καλή ευκαιρία για να κάνει κάποιος τα ψώνια του και να τονωθεί η τοπική αγορά, αφού το χρήμα κινείται πιο εύκολα. Όταν, όμως, επιστρατεύονται τεχνάσματα- τρικ από τους παράγοντες της αγοράς, στα πλαίσια πάντοτε των δικών τους προσωπικών συμφερόντων, προσπαθώντας να ξεγελάσουν τον καταναλωτή, τότε οι εκπτώσεις χάνουν την βαθύτερη αξία και σημασία τους και μετατρέπονται σε εφιάλτη κοροϊδίας κατά των καταναλωτών.
Κατά καιρούς μας έχουν καταγγελθεί συμπεριφορές εμπόρων της Ξάνθης, οι οποίες λειτουργούν με γνώμονα την κοροϊδία των καταναλωτών και έχουμε αναφέρει πολλές από τις περιπτώσεις, πιστεύοντας πως θα κινηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται αρκετό, για να πατάξει το φαινόμενο.
Είναι πλέον κανόνας στην περίοδο των εκπτώσεων και ενώ αναγράφονται με μεγάλα και χαρακτηριστικά γράμματα στις βιτρίνες πολλών καταστημάτων «ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ», μπαίνοντας μέσα ο καταναλωτής, να διαπιστώνει, πως αυτές δεν ισχύουν για όλα τα είδη του καταστήματος. Όταν απορημένος δε, εκφράζει την εύλογη απορία του, γιατί κάποια, συγκεκριμένα, προϊόντα δεν έχουν έκπτωση, λαμβάνει ως απάντηση, ότι πρόκειται για νέες παραλαβές. Με αυτόν, όμως, τον τρόπο γίνεται εύκολα φανερό, ότι χάνεται η σημασία των εκπτώσεων.
Κατά πόσο είναι νόμιμο, ενώ, έξω από το κατάστημα αναγράφονται με τεράστια γράμματα «ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ», καλώντας τον καταναλωτή να μπει μέσα, στην πράξη αυτές να ισχύουν για ένα συγκεκριμένο στοκ πραγμάτων, που σε πολλές περιπτώσεις μένει απούλητο για πολλά χρόνια; Και αν είναι νόμιμο, είναι και ηθικό να ξεγελιέται ο καταναλωτής κατ’ αυτό τον τρόπο;
Με το παραπάνω ερώτημα απευθυνθήκαμε στο τμήμα εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, όπου οι υπεύθυνοι μας ενημέρωσαν, πως για να είναι σύννομοι οι καταστηματάρχες που συμμετέχουν στις εκπτώσεις, οφείλουν να αναγράφουν καθαρά την αρχική, αλλά και την τελική τιμή της έκπτωσης. Απαγορεύεται να παραπλανούν τον καταναλωτή, ότι οι εκπτώσεις ισχύουν για όλα τα προϊόντα, εάν δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ενώ, θα πρέπει να υπάρχει και μια ταμπέλα πάνω στην οποία θα αναγράφεται ότι πρόκειται για καινούργιες παραλαβές, όταν υπάρχουν τέτοιες, ώστε να μην ξεγελιέται ο καταναλωτής, ότι πρόκειται για είδη που εμπίπτουν στην έκπτωση.
Σύμφωνα, με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο κύριος Γιάννης Βασιλειάδης, υπάλληλος του τμήματος εμπορίου, υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά την αρμόδια επιτροπή του τμήματος, η οποία είναι υπεύθυνη για τα πρόστιμα στους παραβάτες εμπόρους της τοπικής αγοράς, εξαιτίας της κατάργησης της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, βρίσκεται στην φάση ανακατάταξης υπηρεσιών της νέας περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να μην έχει συσταθεί, ακόμη, η καινούργια επιτροπή, που θα επιβάλει πρόστιμα στους καταστηματάρχες που παρανομούν.
Βέβαια, όπως επισημαίνει και ο κος Γ. Βασιλειάδης, συνεχίζονται οι έλεγχοι από τους υπαλλήλους του τμήματος εμπορίου, για να διαπιστώνεται, κάθε φορά, εάν εφαρμόζεται ο σχετικός νόμος. Πριν ξεκινήσουν οι εκπτώσεις, οι άνθρωποι του τμήματος Εμπορίου εντόπισαν δώδεκα εμπόρους, οι οποίοι και σε παρελθόντα χρόνο, όπως τονίζει ο κος Γ. Βασιλειάδης, έχουν απασχολήσει την υπηρεσία. Οι δώδεκα, λοιπόν, αυτοί έμποροι, λίγες μέρες πριν τις εκπτώσεις είχαν βάλει σχετικά αυτοκόλλητα στις βιτρίνες, γεγονός που απαγορεύεται από τον Νόμο. Έγιναν συστάσεις στους εν λόγω εμπόρους και σε επόμενη παράβασή τους, όπως υπογραμμίζει ο κος Γ. Βασιλειάδης, θα επιληφθεί του θέματος η νέα επιτροπή που βρίσκεται σε φάση σύστασης, για να τους επιβληθούν και τα σχετικά πρόστιμα. Να σημειώσουμε, πως τα πρόστιμα που προβλέπονται για τους παραβάτες κάνουν λόγο για χίλια ευρώ ανά είδος.
Παράλληλα, οι υπάλληλοι του τμήματος εμπορίου προχώρησαν σε δύο άλλους ελέγχους κατά την διάρκεια των εκπτώσεων. Συνολικά ελέγχθηκαν εκατόν εννέα καταστήματα και διαπιστώθηκε πως η πλειοψηφία των καταστηματαρχών εφαρμόζει το γράμμα του Νόμου. Έχει αποφασιστεί, μάλιστα, οι έλεγχοι από το τμήμα εμπορίου να γίνονται κάθε εβδομάδα.
Ενώ, σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, κυρία Γκουντή Αγγελική, η αρμόδια επιτροπή που θα επιβάλει πρόστιμα στους εμπόρους παραβάτες, τα οποία όπως σημειώνει είναι ιδιαίτερα τσουχτερά, θα εντάσσεται στην αποκεντρωμένη διοίκηση που εδρεύει στην Κομοτηνή. Η επιβολή προστίμων, θα γίνεται ύστερα από τις σχετικές εισηγήσεις του τμήματος Εμπορίου. Μαζί με τις προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιών, μπορούμε και εμείς να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι για την πάταξη του φαινομένου, αναλαμβάνοντας πλέον τις ευθύνες μας και καταγγέλλοντας επώνυμα όσους παρανομούν, στα αρμόδια όργανα εγκαίρως.

Την βασιλόπιτά τους έκοψαν τα μέλη Την βασιλόπιτά τους έκοψαν τα μέλη

Την βασιλόπιτά τους έκοψαν τα μέλη
της Εμπορικής Λέσχης Ξάνθης


Πολλοί οι τυχεροί της εκδήλωσης…

Παρουσία μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Νομού, καθώς και σύσσωμου του εμπορικού κόσμου της τοπικής αγοράς, έκοψαν την πίτα τους τα μέλη της εμπορικής λέσχης Ξάνθης, το πρωί της περασμένης Κυριακής.
Μια, πραγματικά, πολύ όμορφη εκδήλωση, που πλαισιώθηκε από την αγάπη πολλών μελών και φίλων της εμπορικής λέσχης. Αξιοσημείωτη στην εκδήλωση και η παρουσία των παλαιότερων εμπόρων της Ξανθιώτικης αγοράς.
Ο Πρόεδρος της Εμπορικής Λέσχης, κύριος Μιχάλης Σαραλέκος, αφού ευχαρίστησε έναν – έναν ξεχωριστά τους επισήμους καλεσμένους, έδωσε σε όλους τις καλύτερες ευχές του για την νέα χρονιά, δεσμευόμενος πως θα πράξει από την πλευρά του, σε συνεργασία με όλα τα μέλη του Δ.Σ., για την επαναφορά της χαμένης αίγλης στην Εμπορική Λέσχη, κάνοντάς την πόλο έλξης για τους νέους ηλικιακά εμπόρους που δραστηριοποιούνται στον Νομό.
Πολλοί ήταν αυτοί που κέρδισαν τα φλουριά που υπήρχαν στα παραδοσιακά τσουρεκάκια και ως έπαθλο, εκτός από την καλή τύχη με την οποία θα πορευτούν το 2011, έλαβαν και μια σειρά πολύτιμων βιβλίων, προσφορά των εκδόσεων Σπανίδη.

Συνελήφθη ο δράστης, που δηλητηρίαζε τα σκυλιά του γείτονά του στην Ξάνθη

Συνελήφθη ο δράστης, που δηλητηρίαζε
τα σκυλιά του γείτονά του στην Ξάνθη

Με δικηγόρο του και το τοπικό φιλοζωικό σωματείο «ΣΩΖΩ» στρέφεται κατά του ασυνείδητου άνδρα

Σοφία Ζλάτκου, Πρόεδρος του Φιλοζωικού σωματείου Ξάνθης «ΣΩΖΩ»:
«Είναι απάνθρωπος και επώδυνος ο θάνατος των ζώων με δηλητήριο. Ο δράστης δεν έχει καμία δικαιολογία και πρέπει να τιμωρηθεί»

Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω ο ασυνείδητος άνδρας, που δηλητηρίαζε τα σκυλιά του γείτονά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης που δεν ήταν μόνιμος κάτοικος Ξάνθης, κάθε φορά που ερχόταν στην πόλη, έριχνε φόλα στα σκυλιά του γείτονά του, τα οποία βρίσκονταν σε ιδιωτικό χώρο. Ο τελευταίος είχε υποψιαστεί την δουλειά του πρώτου, καταγγέλλοντας το γεγονός στην αστυνομία. Εκεί δε, του ζητήθηκαν αποδείξεις, ώστε να μπορέσουν να προβούν στην σύλληψη του δράστη. Έτσι, ο απεγνωσμένος ιδιοκτήτης σκυλιών, έστησε ενέδρα στον γείτονά του. Ύστερα από πολλές ημέρες παρακολούθησης του φερόμενου ως δράστη, ο ιδιοκτήτης σκύλων τον έπιασε επ’ αυτοφώρω να επιχειρεί να δηλητηριάσει, για άλλη μια φορά, τα σκυλιά του και έτσι κάλεσε αμέσως την αστυνομία.
Το γεγονός καταδικάστηκε και από το τοπικό φιλοζωικό σωματείο, το οποίο μάλιστα έχει στραφεί και δικαστικά εναντίον του δράστη.
Σύμφωνα, μάλιστα, με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας η κυρία Σοφία Ζλάτκου, Πρόεδρος του Φιλοζωικού σωματείου Ξάνθης «ΣΩΖΩ», «είναι απάνθρωπος και επώδυνος ο θάνατος των ζώων με δηλητήριο. Ο δράστης δεν έχει καμία δικαιολογία και πρέπει να τιμωρηθεί».
Ήδη, όπως αναφέρει, παράλληλα, η κυρία Σοφία Ζλάτκου, το φιλοζωικό σωματείο έχει ορίσει δικηγόρο, ο οποίος θα κινηθεί δικαστικά εναντίον του δράστη.
«Η φιλοζωική συμπεριφορά είναι θέμα παιδείας», τονίζει η κυρία Σοφία Ζλάτκου, η οποία επισημαίνει, πως «είναι σημαντική η συμβολή της οικογένειας και του σχολείου, όσον αφορά την ευαισθητοποίηση ενός ανθρώπου απέναντι στα ζώα».
Επίσης, η τελευταία υπογραμμίζει με έμφαση, πως «το φιλοζωικό σωματείο καταγγέλλει περιστατικά κακοποίησης και θανάτωσης ζώων. Ενώ, επιχειρεί την ενημέρωση της κοινής γνώμης μέσα από σχετικές δράσεις που οργανώνει, όπως λόγου χάρη σχετικές ομιλίες σε δημόσια σχολεία της περιοχής».

Κοινωνικός παραλογισμός…

Κοινωνικός παραλογισμός…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Τις τελευταίες ημέρες, ο απεργιακός πυρετός χτυπάει «κόκκινο»στην χώρα. Φαρμακοποιοί, ιατροί και δικηγόροι, έχουν κατεβάσει τα ρολά, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, που επηρεάζουν αρνητικά το επαγγελματικό τους μέλλον. Με την στάση τους, οι ανωτέρω επαγγελματίες δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στις υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις. Ποιος νοιάζεται, όμως, για τον διπλανό του που δεινοπαθεί; Μάλλον κανένας, αφού το προσωπικό συμφέρον αποτελεί ζητούμενο και αιτούμενο του κάθε εμπλεκόμενου στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που έχουν εξαγγελθεί.
Βέβαια και αυτό ίσως είναι το πιο αξιοσημείωτο της υπόθεσης, κανένας από τους παραπάνω επαγγελματίες δεν είναι ούτε άνεργος, ούτε και χαμηλόμισθος. Το αντίθετο, πρόκειται για επαγγέλματα που από ανέκαθεν θησαυρίζανε από την δουλειά τους, με αποτέλεσμα να θεωρούνται και ως προνομιούχα.
Σήμερα, όταν άρχισαν να θίγονται τα συμφέροντα των δικηγόρων, των ιατρών και των φαρμακοποιών, η αντίδρασή τους θεωρήθηκε ως δεδομένη. Τι να κάνει δηλαδή και ο απλός κοσμάκης, που τόσα χρόνια έχει μάθει να υπομένει με θρησκευτική ευλάβεια τις κακοτοπιές που τον βρίσκουν; Και δεν είναι μόνον η σημερινή οικονομική κρίση, που, οπωσδήποτε, έχει υπερβεί τα εσκαμμένα. Είναι και η αυθαιρεσία πολλών χρόνων, που θα έπρεπε να προβληματίσει αρνητικά την ελληνική κοινωνία και ειδικά τον μέσο πολίτη.
Όταν βγαίνουν στους δρόμους και απειλούν με δυναμικότερες κινητοποιήσεις ιατροί και δικηγόροι, που ως γνωστόν δεν εντάσσονται στους χαμηλοεισοδηματίες της χώρας, τι να πουν οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι των πεντακοσίων ευρώ;
Κανένας δεν θέλει να χάσει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του στον βωμό της οικονομικής κρίσης. Όλοι επιδιώκουν να φορτώσουν τα βάρη της χρηματοοικονομικής ύφεσης στους άλλους.
Κανείς δεν βγαίνει να αντιδράσει για τα πολιτικά σκάνδαλα που έχουν γνωρίσει το φως της δημοσιότητας, με αποκορύφωμα αυτό του Βατοπεδίου και της Siemens. Δεν υποκινεί κινητοποιήσεις, ώστε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της κρίσης, αλλά και αυτοί που κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα επί σειρά πολλών ετών. Ούτε βγαίνει κανείς στους δρόμους, για να απαιτήσει την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, αλλά και του Νόμου περί της ευθύνης των Υπουργών. Θυμούνται τις κινητοποιήσεις, μόνον, όταν τίθεται θέμα προσωπικών συμφερόντων.
Από την άλλη, οι διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις, έχουν κουράσει αφάνταστα την ελληνική κοινωνία, αφού στερούνται ρεαλιστικής στρατηγικής για την διεκδίκηση των συμφερόντων τους. Τι χρειάζεται; Σίγουρα, μια ριζική κοινωνική μεταρρύθμιση…

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Φθάσαμε στο σημείο να καθιερώσουμε την αθυροστομία ως μέρος της καθημερινότητάς μας, εξ’ αιτίας όσων ακούμε και κυρίως όσων ανατροπών συμβαίνουν στην χώρα. Ανατροπές εν είδει μεταρρυθμίσεων.
Η ευπρέπεια στο λόγο και στον διάλογο των πολιτών έχει διαγραφεί επί σωτήριας κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Ο σοσιαλιστής «πατερούλης» της σοσιαλιστικής;;; κυβερνήσεως, που σημειωτέων περισσότερο περπατάει στα… ξένα χώματα παρά στα δικά μας, αυτοθαυμάζεται ως σύγχρονος νάρκισσος, από τους πλήρεις αβρότητος εναγκαλισμούς και τις επιβεβαιώσεις, πως η πολιτική των μέτρων βαίνει επιτυχώς, από το επιτελείο της τρόικας που ελέγχει οικονομικά την χώρα και ρυθμίζει τις τύχες των Ελλήνων. Μόνο που δεν συμβαίνει το ίδιο στην ίδια χώρα και τους κατοίκους της, που η αγανάκτηση τους ωθεί να εκτρέπονται φραστικά και με την γλώσσα του σώματος εναντίον του πολιτικού κόσμου.
Πάγια τακτική του Πρωθυπουργού η διάθεση εφησυχασμού και η περί αυτού διαβεβαίωση πως δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα. Στους δεκαέξι μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι λίγες οι φορές που η ίδια κατηγορηματική υπόσχεση δόθηκε δια χειλέων Γ. Παπανδρέου και εντός ολίγων ημερών αποσύρθηκε άνευ προειδοποιήσεως, αλλά με την ανακοίνωση πως είναι αναγκαίο και απαραίτητο, να ακολουθήσουμε τον αγώνα δρόμου. Με «αφυδατωμένο κορμί» και το σύγχρονο φραγγέλιο των μέτρων να ξεσκίζει τις ελπίδες για ανάκαμψη. Σκληρή η παρομοίωση, αλλά όταν χτυπιούνται από τα μέτρα οι πλέον αδύναμες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού, τότε το «μαστίγωμα» είναι ανελέητο. Ακόμη και η αξιοπρέπεια υποβαθμίζεται σε σημείο εξευτελισμού.
Η πρόσφατη λοιπόν διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού, πως δε θα επιβληθούν νέα μέτρα, κρούει την πόρτα της αναξιοπιστίας αφού «εν ευθέτω» χρόνο θα αποδειχθεί ανεδαφική. Η απορία είναι ποιον τομέα θα αγγίξει και θα θίξει; Οι κυβερνώντες όμως διαθέτουν αρκετή φαντασία, ώστε να την χρησιμοποιήσουν αναλόγως και να εφεύρουν από πού και τι θα αφαιμάξουν.
Αυτήν την στιγμή οι απεργιακές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών και των γιατρών του ΙΚΑ, δημιουργούν το αλαλούμ στην δημόσια υγεία. Μέσα στο κρύο ταλαιπωρείται κόσμος στις ουρές έξω από τα πολυιατρεία του ΙΚΑ, επί ματαίω, αφού 300.000 ιατρικά ραντεβού ακυρώθηκαν. Οι αναδιαρθρώσεις στον τομέα της υγείας και οι αντιδράσεις των κλάδων επ’ αυτών, βρίσκουν στους ασθενείς των ραντεβού με το χαρτάκι της αναμονής να καταλήγει… πατσαβούρα στις παλάμες.
Ένα κράτος ανέτοιμο να εφαρμόσει, αφού δεν έχει προετοιμάσει, δεν έχει καν τις υποδομές, ώστε οι αλλαγές να πάρουν σάρκα και οστά και να αποβούν υπέρ των πολιτών-ασθενών.
Οι εξηγήσεις των ανεξήγητων δίνουν και παίρνουν από τους αρμόδιους φορείς και επαυξάνουν τα ερωτηματικά των ανθρώπων που έχουν ανάγκη άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με αποτέλεσμα να επαφίενται στις καθοδηγήσεις των καθιερωμένων τηλεοπτικών φωστήρων, υποστηρικτών της τρίτης ηλικίας, των ξερόλων της οικονομίας, των χρηστών οικειότητας των υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών. Αυτών (ή αυτού), που πανικοβάλλουν τους αθώους συνταξιούχους επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια, προσπορίζοντας εξ αυτού συμπάθεια, πίστη σε όσα τους λένε, δημιουργώντας ένα Fun Club που ανεβάζει την τηλεθέαση από την «ευαίσθητη» τρίτη ηλικία. Όσο για τους υπόλοιπους τηλεθεατές, αυτοί απονέμουν σε όσα ακούν, το έπαθλο της ανοιχτής παλάμης, σε συμμαχία με την λεκτική αναφορά στον έξω από δω. Μήπως κάνω λάθος;