Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Από επιτυχία στέφθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας για τον τουρισμό, με πρωτοβουλία του Δήμου Ξάνθης

Από επιτυχία στέφθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας για τον τουρισμό, με πρωτοβουλία του Δήμου Ξάνθης


Καταγραφή τουριστικών προβλημάτων και προτάσεις για την καλύτερη προβολή του τουριστικού προϊόντος της περιοχής από τους επιχειρηματίες του κλάδου

Συνάντηση επαγγελματιών του τουρισμού μαζί με τους αρμοδίους φορείς, σε μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής τουριστικών προβλημάτων στην περιοχή, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕ Ξάνθης, με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Τουρισμού, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ξάνθης.
Να σημειωθεί, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει συγκροτηθεί ξεχωριστή αντιδημαρχία για τον τουρισμό, με αρμόδιο Αντιδήμαρχο στην Ξάνθη, τον κύριο Απόστολο Αγκόρτσα.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση εργασίας του Δήμου Ξάνθης με τους επιχειρηματίες του τουρισμού της περιοχής, παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να δηλώσουν την έμπρακτη στήριξή τους στην προσπάθεια που ξεκινάει για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.
Ο υπεύθυνος για τον τουρισμό στον Δήμο Ξάνθης, κύριος Α. Αγκόρτσας, αναφερόμενος στην εσπερίδα για τον τουρισμό επισήμανε χαρακτηριστικά πως «είναι μια πρώτη προσπάθεια που κάνουμε για την καταγραφή θεμάτων και προβλημάτων του τουρισμού στον ευρύτερο Δήμο Ξάνθης. Έχουμε προσκαλέσει όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού και του παραθεριστικού προϊόντος, καθώς επίσης και τα έμμεσα εμπλεκόμενα άτομα, ώστε να εκθέσουν τις απόψεις, τις θέσεις και τους προβληματισμούς τους στην καινούργια ηγεσία της Περιφέρειας».
Ερωτηθείς, αναφορικά με την θεματολογία που θα αναπτύξει ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος για τον τουρισμό στον νέο Καλλικρατικό Δήμο Ξάνθης, ο κύριος Α. Αγκόρτσας, τόνισε ότι «αναγκαστικά θα επαναλάβω όλα αυτά που λέω εδώ και οκτώ χρόνια για τον τουρισμό. Πιστεύω, όμως, ότι αυτή τη φορά θα βρω πιο ευήκοα ώτα να με ακούσουν. Θα αναφερθώ στην έλλειψη τουριστικών υποδομών, στην έλλειψη τουριστικών φυλλαδίων. Στο ότι είναι πιο φθηνό το εισιτήριο για να έρθει κάποιος από την Αθήνα στην Χρυσούπολή, παρά από την Χρυσούπολη μέχρι την Ξάνθη. Στο ότι το ωράριο των μουσείων μας είναι καθαρά δημοσιοϋπαλληλικό, δηλαδή εννέα με μία και μετά όλα είναι κλειστά. Στο ότι δεν έχουν αναδειχτεί οι φυσικές ομορφιές της πόλης μας, ούτε τα ιστορικά μνημεία του τόπου μας. Ότι χρειαζόμαστε προσβάσεις στους περιβαλλοντικούς χώρους, όπως είναι η Βιστωνίδα και ότι υπάρχουν πάρα πολλά μικρά προβληματάκια της δημόσιας διοίκησης, που ταλαιπωρούν τον τουρισμό».
Παράλληλα, ο κος Α. Αγκόρτσας, τόνισε την ανάγκη να καταργηθεί η βίζα με την Τουρκία, καθώς, όπως τόνισε ,υπάρχουν «καλοπροαίρετοι» τουρίστες, που θέλουν να έρθουν από την Τουρκία στην περιοχή μας, για να ξοδέψουν χρήμα.
Ενώ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κύριος Φώτης Καραλίδης, από την πλευρά του, τόνισε ότι «νομίζω, ότι αυτού του είδους οι ημερίδες κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, όταν καταγράφουν προβλήματα και αξιοποιούν τα συμπεράσματα από τις καταγραφές, ώστε αυτές να μπορέσουν να γίνουν βάση για περαιτέρω ανάπτυξη. Εάν, βέβαια, παραμείνουν στο γράμμα του Νόμου ή στο γράμμα, μόνον, της ημερίδας, ότι δηλαδή καταγράφηκαν προβλήματα, χωρίς να προχωρήσουν παραπέρα, σε αυτή την περίπτωση, η αξία τους θα είναι αμελητέα. Πιστεύω, ότι τα προβλήματα που θα καταγράψουμε, θα γίνουν ο χάρτης μας για ουσιαστικές διορθώσεις, σε ότι αφορά τα μέχρι τώρα λάθη μας» και συνεχίζει λέγοντας «σε ότι αφορά το υφιστάμενο νομικό καθεστώς της Natura και Ramsar, θεωρώ, ότι έγιναν κάποιες βελτιώσεις. Θα πρέπει όμως να γίνουν περισσότερες, ώστε ο Νομός μας και ειδικότερα οι παραλίες να πάρουν την ανάπτυξη που τους αξίζει. Ενώ, ο ορεινός μας όγκος, συγκεκριμένα με το πρόγραμμα «ΡΟΔΟΠΗ», έχει να δώσει πολλά στο θέμα του αγροτουρισμού και των ήπιων μορφών τουρισμού. Πάνω σε αυτά θα εστιάσουμε».
Αξίζει να τονιστεί, ότι στο πάνελ των ομιλητών, σχετικά με το θέμα, συμμετείχε και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, κ. Κώστας Παπακοσμάς. Ενώ, την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κύριος Φώτης Καραλίδης και ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης. Στην συνέχεια ακολούθησαν εισηγήσεις, αναφορικά με τον τουρισμό στην Περιφέρεια και δη την περιοχή της Ξάνθης.
Κατά την διάρκεια της εσπερίδας τονίστηκαν ιδιαίτερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως ο Νέστος, τα Πομακοχώρια και οι παραλίες του Νομού. Ενώ, έγινε εκτενής αναφορά στον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής, με γενικότερη την άποψη, ότι θα έπρεπε να προβληθούν οι ιδιαιτερότητες της περιοχής.
Εκφράστηκε δε η άποψη από τον Δήμαρχο, πως πρέπει να αναπτυχθούν στην περιοχή εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο οικολογικός, πολιτιστικός, συνεδριακός, αθλητικός, θρησκευτικός, ακόμη και στρατιωτικός τουρισμός.
Ο τελευταίος, επισήμανε πως ο σημαντικότερος πλούτος της περιοχής είναι το ανθρώπινο δυναμικό της, γι’ αυτό και εξέφρασε την άποψη, ότι θα έπρεπε να αξιοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο το έμψυχο δυναμικό, που διαθέτουμε ως περιοχή.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος παραδέχτηκε, ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην περιοχή, με βασικότερο την εποχικότητα του επαγγέλματος, αλλά και την έλλειψη των κατάλληλων τουριστικών υποδομών. Κλείνοντας τον λόγο του, ο κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης απηύθυνε κάλεσμα για βοήθεια στο θέμα του τουρισμού προς την Περιφέρεια.
Οι επιχειρηματίες του τουρισμού στην περιοχή, οι περισσότεροι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, αναφέρθηκαν στα κακώς κείμενα της περιοχής, δηλαδή τις ελλείψεις, την απουσία κινήτρων και οργάνωσης, για μια καλύτερη ανάπτυξη της περιοχής.
Η άποψη που έτυχε ευρύτερης αποδοχής είναι αυτή του Σταύρου Αμοιρά, Οικονομολόγου, ο οποίος τόνισε, πως η προβολή του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, θα έπρεπε να γίνεται από μια ενιαία διαχειριστική αρχή, προκειμένου να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Οι εισηγήσεις έκλεισαν με την τοποθέτηση του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, κ. Κώστα Παπακοσμά, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται μια ενιαία στρατηγική, Περιφέρειας και τοπικής αυτοδιοίκησης, στο θέμα. Επισήμανε δε, πως η Περιφέρεια θα αξιοποιήσει για την ανάπτυξη του τουρισμού ανθρώπινο δυναμικό από όλες τις περιφερειακές ενότητες που διαθέτει. Ενώ, δεσμεύτηκε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν από τους επαγγελματίες του τουρισμού.
Όσον αφορά δε τις δράσεις της Περιφέρειας, ο κος Κ. Παπακοσμάς τόνισε, ότι απαιτείται άμεση συνεργασία με τον ΕΟΤ, επικαιροποίηση μελετών των αναπτυξιακών εταιρειών, έμφαση στις τεχνολογίες και αλλαγή στρατηγικής στις εκθέσεις τουρισμού που γίνονται στο εξωτερικό.
Παράλληλα, ο κος Κ. Παπακοσμάς αναφέρθηκε στον εσωτερικό τουρισμό και δη τον ενδοπεριφερειακό, υπογραμμίζοντας, ότι χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των πόλεων της Περιφέρειας, λόγου χάρη ειδικές τιμές για τους επισκέπτες που έρχονται από τις γειτονικές πόλεις.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε, ενώ δόθηκε υπόσχεση από τον κύριο Α. Αγκόρτσα, να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογες συναντήσεις. Στην επόμενη εσπερίδα, μάλιστα, αναμένεται να προσκληθούν, για να εκφράσουν στην άποψή τους, και πανεπιστημιακοί παράγοντες του ΔΠΘ.