Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Προς Δήμαρχο Ξάνθης ενταύθα: Γνωρίζετε κύριε Στυλιανίδη, πως με την λύση της ΕΤΕΝΕΞ, δεν θα μπορεί ο Δήμος να εισπράττει τα ενοίκια από το Ξενοδοχείο;

Δεν ξέρω ποιοι συμβουλεύουν τον Δήμαρχο Ξάνθης σε θέματα που αφορούν συγχωνεύσεις και λύσεις των εταιριών του Δήμου Ξάνθης, αλλά όπως μαθαίνω και πληροφορούμαι, αν λυθεί η ΕΤΕΝΕΞ, τότε ο Δήμος Ξάνθης δεν θα μπορεί να εισπράξει τα χρήματα από το ενοίκιο του Ξενοδοχείου και τα προβλήματα θα είναι πολύ μεγάλα. Αν υπάρξει απορρόφηση της ΕΤΕΝΕΞ από τον Δήμο Ξάνθης, τότε τα χρήματα θα εισπράττονται άνευ προβλήματος και όλα θα συνεχίσουν καλώς. Θα πρέπει λοιπόν κύριε Δήμαρχε να το ψάξετε καλύτερα το θέμα προτού προβείτε σε λύση της εταιρίας για να είστε καλυμμένος από όλες τις πλευρές, ειδάλλως θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα.

Προς την Διοίκηση του ΕΒΕ Ξάνθης ενταύθα: Έπαιρνε περισσότερα χρήματα η υπάλληλος που αναβαθμίστηκε μετά από πλαστογραφημένο έγγραφο της Διοίκησης; Αν ναι, θα επιστραφούν αυτά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα;


Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στο γνωστό θέμα με την πλαστογραφία της υπογραφής του Προέδρου, σε έγγραφο το οποίο αφορούσε την μετάταξη και την αναβάθμιση υπαλλήλου, μπορείτε να μας πείτε αν το άτομο που εμπλέκεται σε αυτήν, έπαιρνε περισσότερα χρήματα από αυτά που εισέπραττε στην προηγούμενη θέση που κατείχε και αν ναι, προτίθεστε να αποφασίσετε την επιστροφή των παραπάνω χρημάτων προς το ΕΒΕ, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα; Με το προσωπικό του ΕΒΕ Ξάνθης δεν είχα και δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα και ειλικρινά, αν κάποιος έπρεπε να πάρει προαγωγή καλώς την πήρε, εφόσον αυτή η απόφαση ήταν σύννομη. Θα πρέπει όμως να αποδίδουμε τα του Καίσαρος το Καίσαρι σε όλες τις περιπτώσεις και επειδή με απασχόλησε δημοσιογραφικά η συγκεκριμένη υπόθεση, σήμερα σας ρωτώ κύριοι του ΕΒΕ και περιμένω την απάντηση σας.

Ανάστατοι οι μικροπωλητές της Ξάνθης, με την απόφαση πρώην Αντινομάρχη, να δώσει άδεια σε μικροπωλητή άλλου Νομού, με ημερομηνία 31-12-2010:


Σημεία και τέρατα συνέβησαν στην πρώην Νομαρχία Ξάνθης, πριν παραδοθεί στα χέρια του Φώτη Καραλίδη. Όπως πληροφορούμαι, ανάστατοι είναι οι μικροπωλητές και πιο συγκεκριμένα οι Παραγωγοί Λαϊκών αγορών του Νομού μας, επειδή ο Π. Λύρατζης ως Αντινομάρχης, πριν παραδώσει στο τέλος του προηγούμενου έτους, έδωσε άδεια σε παραγωγό άλλου Νομού, με ημερομηνία 31-12-2010, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εκνευρισμός στους Ξανθιώτες παραγωγούς, οι οποίοι όπως αναφέρουν, δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν με τους συναδέλφους τους, αλλά βλέπουν πολύ περίεργη την ημερομηνία που χορηγήθηκε η άδεια. Τα οικονομικά μας στενεύουν μέρα με την ημέρα και όταν βλέπουμε να χορηγούνται άδειες την τελευταία ημέρα του έτους, μας γεννά πολλά ερωτηματικά. Γιατί Π. Λύρατζη περίμενες να τελειώσει ο χρόνος και να υπογράψεις την άδεια; Τι είναι αυτό που σε οδήγησε σε αυτήν την απαράδεκτη κατ εμέ λειτουργία; Τι έχει να πει για το θέμα, ο πρώην πολιτικός σου προϊστάμενος και τότε Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης;

Και δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, δεχθήκαμε καταγγελίες για τα ΕΛΤΑ Ξάνθης, που διανέμουν τον τοπικό τύπο, όποτε τους καπνίσει:


Είναι η τελευταία προειδοποίηση που αποστέλλω μέσα από τα σχόλιά μου προς τα ΕΛΤΑ Ξάνθης, αφού όπως φαίνεται οι κύριοι αυτοί δεν θέλουν να καταλάβουν πως έχουν υποχρέωση να διανέμουν τον τοπικό τύπο έγκαιρα. Και εχθές συνδρομητές της εφημερίδας μου, τηλεφώνησαν, λέγοντάς μου πως δεν έλαβαν το φύλλο και ειλικρινά με έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση, αφού μου τόνισαν πως αν αυτό συνεχιστεί θα διακόψουν την συνδρομή και θα την αγοράζουν από το περίπτερο. Ενημερώνω και προειδοποιώ τους προϊσταμένους των ΕΛΤΑ Ξάνθης, πως ένα ακόμα τηλεφώνημα να δεχθώ από συνδρομητή της εφημερίδας μου, θα προβώ σε ένδικα μέσα, προκειμένου να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου, αφού από την μια μας πιέζουν να τους καταβάλουμε τα χρήματα άμεσα για την διανομή της εφημερίδας και από την άλλη λειτουργούν όπως ανέφερα πιο πάνω.

Τώρα μάλιστα... Η Ντόρα ξύπνησε και τα είπε «έξω» από τα δόντια, κατηγορώντας τα δυο μεγάλα κόμματα για την κατάντια της χώρας:
Σε ποια χώρα νομίζει πως ζει η κυρία Μπακογιάννη και σε ποιους πολίτες μιλά; Πώς είναι δυνατόν να κατηγορεί τα δυο μεγάλα κόμματα, πως φταίνε για την κατάντια της χώρας, από την στιγμή που και η ίδια υπήρξε ενεργό σώμα της ΝΔ όταν ήταν Κυβέρνηση; Δεν είναι δυνατόν να ήσασταν Υπουργός επί Κυβερνήσεως ΝΔ και τώρα να ρίχνετε ευθύνες σε αυτό το κόμμα κυρία Μπακογιάννη. Είναι ωραία έξω από τον χορό να λες πολλά τραγούδια και ειδικά όταν ρίχνεις τις ευθύνες αλλού, αλλά μόνο σε περιπτώσεις που ο κόσμος πάσχει από αμνησία και δυστυχώς για εσάς, στην Ελλάδα αυτό δεν συμβαίνει.

Τον Δήμαρχο Ξάνθης επισκέφτηκε εχθές ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη

Τον Δήμαρχο Ξάνθης επισκέφτηκε εχθές ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη


Βασικό θέμα συζήτησης των δύο ανδρών, οι τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών

Τον Δήμαρχο Ξάνθης, κύριο Μιχάλη Στυλιανίδη, επισκέφτηκε στο γραφείο του το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη, κύριος Klaus Bormman, στα πλαίσια εθιμοτυπικής συνάντησης των δύο ανδρών.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ζεστό και φιλικό κλίμα. Ενώ, τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την νέα διοικητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, καθώς και τους τομείς συνεργασίας των δύο πλευρών.
Ο κύριος Μιχ. Στυλιανίδης, από την πλευρά του, τόνισε χαρακτηριστικά, πως «με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχτηκα τον κύριο Klaus Bormman, πρόξενο της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη. Τον ενημέρωσα για την πόλη της Ξάνθης, για τον πρώην Δήμο Ξάνθης, αλλά και για τον σημερινό Καλλικράτειο Δήμο με την πανέμορφη περιοχή της Σταυρούπολης» και συνέχισε λέγοντας ότι «εύλογο είναι το ενδιαφέρον του κυρίου προξένου για την περιοχή μας, καθώς αποτελεί κομμάτι της ευθύνης του. Συζητήσαμε για διάφορους τομείς που μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Ακόμη, συζητήσαμε για την έκθεση που θα εγκαινιαστεί το απόγευμα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, που γίνεται υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη και αφορά τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έναν τομέα που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα».
Ενώ, ο κύριος Klaus Bormman, από την πλευρά του, αναφερόμενος στους λόγους επίσκεψής του στην περιοχή μας τόνισε ότι «από την πρώτη του έτους ισχύει ο Καλλικράτης στην Ελλάδα, με τον οποίον, στην ουσία, δίνονται περισσότερες αρμοδιότητες στις τοπικές κοινωνίες. Στην Γερμανία αυτό ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να δίνονται περισσότερες εξουσίες στους Δήμους. Ήθελα να ανταλλάξω απόψεις με τον Δήμαρχο, για το πως μπορεί ο νέος αυτός θεσμός να λειτουργήσει καλύτερα, αλλά και για το που μπορούν να υπάρξουν σημεία συνεργασίας. Το Γενικό προξενείο της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη συμπληρώνει φέτος εκατόν είκοσι πέντε χρόνια, στις αρμοδιότητες του προξενείου είναι και η Θράκη. Το Γενικό προξενείο της Γερμανίας θέλει να συνεχίζει την συνεργασία με την Θράκη, αλλά και να τις ενδυναμώσει. Έχει ανοίξει η συζήτηση, σχετικά με το πως μπορεί να ενδυναμωθεί αυτή η συνεργασία».
Σε ερώτηση, εάν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης να κάνει επενδύσεις στην περιοχή της Θράκης, με δεδομένο, ότι διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο, ο κος Klaus Bormman, επισημαίνει πως «είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί αυτή την στιγμή και η Γερμανία έχει κάποια ελλείμματα, που επιδιώκει να μηδενίσει. Από εκεί και πέρα, όμως, στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν πολλά περιθώρια, παραδείγματος χάρη οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Χάθηκε το τρένο για την δημιουργία χώρων πρασίνου

Εκτός των 27 Δήμων, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την δημιουργία χώρων πρασίνου, η Ξάνθη

Χάθηκε το τρένο για την
δημιουργία χώρων πρασίνου


Απόστολος Αγκόρτσας, Αντιδήμαρχος Πρασίνου:

-«Δεν μπορώ να πιέσω κάποιον προγενέστερο από μένα, να καταθέσει τα χαρτιά που έπρεπε να κατατεθούν, ώστε να εγκριθεί η συμμετοχή μας στο εν λόγω πρόγραμμα
-Αν ήθελε να καταθέσει, αν γνώριζε, αν είχε την χρονική ευχέρεια και την τεχνική υποστήριξη, θα τα κατέθετε
-Τι μπορώ να κάνω;
-Να γυρίσω τον χρόνο πίσω;
-Αυτό δεν μπορώ να το κάνω»


Εκτός προγράμματος για την δημιουργία χώρου πρασίνου, του Υπουργείου περιβάλλοντος, ο Δήμος Ξάνθης, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί «δυστυχώς δεν κάναμε αίτηση και δεν καταθέσαμε μελέτη όταν έπρεπε, με αποτέλεσμα να μην είμαστε μέσα στις επιλέξιμες περιοχές», σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην ΦτΞ ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Τουρισμού του Δήμου Ξάνθης, κος Απόστολος Αγκόρτσας.
Μια πραγματικά μεγάλη απώλεια για τον Δήμο μας, με δεδομένο το γεγονός, πως η σύγχρονη Ξάνθη είναι ένας απέραντος «τσιμεντότοπος».
Να σημειωθεί, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρεται σε δημιουργία χώρων πρασίνου σε δώδεκα Δήμους της Αττικής και δεκαπέντε της Περιφέρειας, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τους ημιυπαίθριους. Οι χώροι θα δημιουργηθούν με πόρους του πράσινου ταμείου ύστερα από απαλλοτριώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του προγραμματισμού και εφαρμογής εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ο Δήμος Ξάνθης, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, δεν εντάσσεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφού δεν υπήρξε αίτηση συμμετοχής, αλλά και η σχετική μελέτη.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει παράλληλα ο κος Α. Αγκόρτσας, αναφορικά με το ίδιο θέμα «δεν μπορώ να πιέσω κάποιον προγενέστερο από μένα να καταθέσει τα χαρτιά που έπρεπε να κατατεθούν, ώστε να εγκριθεί η συμμετοχή μας στο εν λόγω πρόγραμμα. Αν ήθελε να καταθέσει, αν γνώριζε, αν είχε την χρονική ευχέρεια και την τεχνική υποστήριξη, θα τα κατέθετε. Τι μπορώ να κάνω; Να γυρίσω τον χρόνο πίσω; Αυτό δεν μπορώ να το κάνω. Για εκείνο που μπορώ να δεσμευτώ είναι ότι οποιαδήποτε τέτοια γνώση φτάνει στο δικό μας τμήμα, από εδώ και μπρος, είτε για τουρισμό, είτε για ανάπτυξη, είτε για πράσινο, εμείς θα την εκμεταλλευόμαστε, υποβάλλοντας μελέτες».
Ο ίδιος τονίζει πως «ένα από τα πολύ δυνατά χαρτιά αυτής της Αντιδημαρχίας είναι ότι ,εγώ ο ίδιος γνωρίζω το αντικείμενο μελέτη και οι υπάλληλοι έχουν την πρόθεση να κάνουν μελέτες. Δεύτερον, έχω δίπλα μου το μεγάλο όπλο που λέγεται αναπτυξιακή. Τα πιο πολλά άτομα έχουν πανεπιστημιακή κατάρτιση και γνωρίζουν να ελέγχουν και να καταθέτουν. Η Αναπτυξιακή και συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτήν, αυτή την στιγμή, στηρίζουν την δική μου υπηρεσία οικιοθελώς και ανιδιοτελώς. Απλά, οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να αποδείξουν την αξία τους. Να αποδείξουν, ότι έχουν μείνει παραμελημένοι χωρίς λόγο».
Και καταλήγει «Δεν μπορώ να δώσω λόγο για το τι έγινε πριν τις δεκαπέντε Ιανουαρίου, όταν δηλαδή ανέλαβα την Αντιδημαρχία Πρασίνου. Τα χαρτιά γι’ αυτό το πρόγραμμα κατατέθηκαν πριν από έξι μήνες, επομένως, αναζητήστε για το τι έγινε και δεν έγινε, σε εκείνο τον χρόνο».

Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Ποιότητα ζωής στον Δήμο Ξάνθης:

Το άλλο με τον
Τοτό το ξέρετε;


Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε η Επιτροπή για την Ποιότητα Ζωής του Δήμου Ξάνθης, με δύο βασικά θέματα συζήτησης, την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και τις αιτήσεις ενδιαφερομένων για θέσεις πάρκινγκ

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης, προεδρεύοντος του Δημάρχου Ξάνθης, κυρίου Μιχάλη Στυλιανίδη. Θα μου πείτε τώρα για ποια ποιότητα ζωής μας μιλάς, από την στιγμή που στην Ξάνθη αυτό δεν υπάρχει, ούτε στα πιο τρελά όνειρα.
Πώς γίνεται να μιλάμε για ποιότητα ζωής, όταν για να κυκλοφορήσεις με το αυτοκίνητο σου στην πόλη μας, πρέπει να έχεις πάρει ένα κουτί ηρεμιστικά πρώτα; Πώς να μιλήσουμε για ποιότητα ζωής, αφού για να βρεις χώρο στάθμευσης θα πρέπει να έχεις τύχη βουνό; Πώς να μιλήσουμε για ποιότητα ζωής, όταν τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι είναι γεμάτα από λακκούβες και κινδύνους που παραμονεύουν; Πώς να μιλήσουμε για ποιότητα ζωής, όταν αυτοκίνητα και άνθρωποι γίνονται μια μάζα καθημερινά, μέσα σε ξέφρενους ρυθμούς; Πώς να μιλήσουμε για ποιότητα ζωής, όταν το νερό που πίνουμε κοστίζει πιο ακριβά από το ουίσκι και σε πολλές περιπτώσεις είναι υπεύθυνο, για επιδημίες γαστρεντερίτιδας; Δεν είναι ποιότητα ζωής, το να πληρώνουν οι Δημότες σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΥΑΞ, την συντήρηση του υδρόμετρου που δεν γίνεται, με μοναδικό κριτήριο το αν και εφόσον χαλάσει, δεν θα επιβαρυνθούν. Δεν είναι ποιότητα ζωής να μετατρέπετε την Ξάνθη μας, σε ένα απέραντο αποχωρητήριο τον καιρό των Γιορτών Παλιάς Πόλης και την περίοδο του Καρναβαλιού. Εν πάσει περιπτώσει όμως, αφού έχουμε την υποχρέωση να σας ενημερώνουμε γύρω από αυτά που συμβαίνουν στην Ξάνθη και όχι μόνο, ας περάσουμε στο κυρίως θέμα:
Τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος αφορούσαν την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων από τους επιχειρηματίες της Ξάνθης, αλλά και τις θέσεις πάρκινγκ για τις οποίες υπέβαλλαν αίτηση στον Δήμο τράπεζες και ιδιώτες.
Αποφασίστηκε, λοιπόν, να οριοθετηθούν δύο θέσεις στάθμευσης για την αστυνομία μπροστά από το δικαστήριο. να οριοθετηθεί μια θέση για ΑΜΕΑ, μία θέση φορτοεκφόρτωσης καθώς και δέκα θέσεις Ταξί, που θα καλύπτουν όλο το δρόμο. Ενώ, θα απαγορεύεται η στάθμευση στην πλευρά του ΟΤΕ. Προβλέπεται δε, να υπάρχουν θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους μπροστά από την ΠΕ Ξάνθης, από την οδό Γκίφχορν μέχρι το περίπτερο. Στην οδό Βενιζέλου δίδεται μία θέση στάσης για αποβίβαση των γονέων που πηγαίνουν στο Βρεφικό Σταθμό και, αντίστοιχα, στην οδό Μ. Γεωργίου οριοθετείται μία θέση στάσης για αποβίβαση νηπίων μπροστά στην είσοδο του 4ου παιδικού σταθμού.
Κλείνοντας, να πούμε, ότι ύστερα από σχετική πρόταση του κυρίου Νίκου Ανταμπούφη, αποφασίστηκε η τοποθέτηση πλαστικών κώνων στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο τμήμα της οδού Χρηστίδη, ώστε να μην γίνεται παράνομο παρκάρισμα, το οποίο εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία στην Παλιά Πόλη.

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

«Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου βλέπουν οι ειδικοί νοτιοδυτικά της Κύπρου στην περιοχή της Πάφου». Ως είδηση πέρασε σχεδόν στα ψιλά, δίχως περαιτέρω αξιολόγηση ή σχολιασμούς. Όσο για ανάλυση της είδησης, ούτε λόγος να γίνεται.
Να χαρούμε, να λυπηθούμε ή να… προβληματιστούμε; Μάλλον το τελευταίο. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδος μαζί με τον υποθαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και των νήσων έως και της Κύπρου, αποτελούν το κόκκινο πανί σε διεθνές επίπεδο. Το «διεθνές» δεν οριοθετεί, αλλά αναφέρεται ως όρος που αφήνει περιθώρια ευρέων βλέψεων σε παρασκηνιακό επίπεδο αρκετών χωρών. Είτε σε ρόλο υποβολέα κατευθυντήριων γραμμών και πολιτικής είτε σκοπιμοτήτων, που υποσκάπτουν την αυτονομία (αν υπάρχει επί της παρούσης καταστάσεως) της χώρας.
Το «διευθυντήριο» των ισχυρών κινεί τα νήματα, τοποθετώντας τις αδύναμες χώρες σε ρόλο μαριονέτας. Για πλείστους όσους λόγους, η Ελλάδα δεκαετίες τώρα βρίσκεται σε δυσχερή θέση, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, με διεκδικήσεις από όμορες χώρες στο όνομα του «αλυτρωτισμού». Πίσω από αυτό όμως, βρίσκεται κυρίως ο επεκτατισμός και τα οφέλη που συναποκομίζονται εξ’ αυτού.
Εδώ τίθεται θέμα «γεωπολιτικής». Δηλαδή, πρωτευούσης σημασίας είναι η χάραξη εθνικής στρατηγικής σε θέματα ασφάλειας, βάσει των γεωγραφικών συνθηκών, ώστε τα συμπεράσματα αυτής να είναι άμεσης χρησιμότητας στην διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής. Μέχρι σήμερα δεν διαπιστώσαμε πως η χώρα πέτυχε ιδιαιτέρως στον τομέα αυτό, διότι οι οχλήσεις, οι καταπατήσεις, οι βλέψεις και οι διεκδικήσεις εξακολουθούν να υφίστανται, ακυρώνοντας ακόμη και «σύμφωνα», «συνθήκες» και «όρους».
Το θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου δεν θα διευθετηθεί και θα αποτελεί το αγκάθι στην σχέση Ελλάδος-Τουρκίας. Ας μη προχωρήσω παραπέρα, διότι η ψηλάφηση των γεγονότων χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και ευαισθησίας.
Όταν διαπιστώνεται πως γεωγραφικά κάτι ευνοεί την χώρα, υπάρχει και ο φόβος επιβούλευσης από αυτούς που θέλουν μερίδιο από την «πίτα» που δεν τους ανήκει. Βάσει αυτού μάλιστα διαμορφώνονται διεθνή παιχνίδια, όπου κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι ισχυροί της Γης, έστω και παρασκηνιακώς.
Σε οιανδήποτε δυσχερή θέση κι αν βρέθηκε η Ελλάδα, δεν είδαμε από την Διεθνή Κοινότητα να τάσσεται υπέρ αυτής, υπερασπιζόμενη το δίκαιο που απορρέει από τις «υπογραφές» στις συμφωνίες, που η χώρα συμμετείχε ως συμβαλλόμενο μέλος.
Δικαίως ο πολίτης αναρωτιέται αν ο όρος «γεωπολιτική» έχει επιτυχή εφαρμογή, σε ότι αφορά την ουσία και το επιθυμητό, στην εξωτερική μας πολιτική. Πώς άλλωστε να συμπεράνει το αντίθετο, όταν διαπιστώνει πως ο γεωγραφικός έλεγχος της χώρας είναι μειωμένης απόδοσης και η εθνική ισχύς βάλλεται από πολλούς παράγοντες; Ο στρατηγικός σχεδιασμός έχει αλληλεξάρτηση με την γεωστρατηγική, την γεωοικονομία και άλλους τομείς όπως της δημογραφίας, του περιβάλλοντος…
Θα πρέπει μάλλον να το πάρουμε απόφαση πως η γεωγραφική μας θέση με τον υποθαλάσσιο κυρίως πλούτο, ελκύει «μνηστήρες» με απώτερο στόχο την υπονόμευση των περιβαλλοντικών μας πόρων και όχι μόνο. Άρα η επαγρύπνηση πρέπει να είναι διαρκής και οι «κεραίες» σε εγρήγορση. Δια παν ενδεχόμενο…