Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Πρωτοσέλιδο Της ΦτΞ 30.10.2010


Στις 16 Νοεμβρίου συνεδριάζει στην Ξάνθη το περιφερειακό συμβούλιο οδηγών ταξί σχετικά με το θέμα, παρουσία και του Προέδρου της Ομοσπονδίας

Οι πρώτες αντιδράσεις των οδηγών ταξί
για την αναμενόμενη απελευθέρωση
του επαγγέλματός τους

Γιώργος Σαμπανίδης, Πρόεδρος του σωματείου οδηγών ταξί Ξάνθης:
«...Οι επαγγελματίες του κλάδου είναι έτοιμοι να αντιδράσουν δυναμικά στην νέα τάξη πραγμάτων, εάν δεν τους δοθούν κίνητρα και δεν αποζημιωθούν για τις άδειες που πληρώσανε…»


Στις 16 Νοεμβρίου συνεδριάζει στην Ξάνθη το περιφερειακό συμβούλιο οδηγών ταξί σχετικά με το θέμα, παρουσία και του Προέδρου της Ομοσπονδίας, κυρίου Λυμπερόπουλου

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί το νομικό κομμάτι, όσον αφορά την απελευθέρωση του κλειστού επαγγέλματος των αυτοκινητιστών ταξί, αφού θα εκδίδεται νέα άδεια ειδικών κατηγοριών, ο κλάδος θα οργανωθεί σε εταιρείες και θα τεθεί σε νέους κανόνες λειτουργίας.
Οι ανωτέρω εξελίξεις αποτελούν μια δυσάρεστη τροπή για τους οδηγούς ταξί, οι οποίοι έχουν ακριβοπληρώσει την άδειά τους στο παρελθόν, με γνωρίζοντας ότι σήμερα τα πράγματα θα αλλάξουν και το επάγγελμα θα ανοίξει με σχετικές αποφάσεις του κράτους.
Όπως δηλώνουν, παράλληλα, οι τελευταίοι, η εξέλιξη θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη πτώση του τζίρου τους, που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει το 40 με 50%.
Το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αναμένεται να δοθεί άμεσα προς δημόσια διαβούλευση και αναφέρει μεταξύ άλλων την δημιουργία εταιρειών ταξί, που θα λειτουργούν με τηλεφωνικές κλήσεις και ραντεβού. Το κόμιστρο θα καθορίζεται βάσει τιμοκαταλόγου και όχι με ταξίμετρο, όπως συμβαίνει με τα συμβατικά ταξί. Τη χορήγηση αδειών για ταξί με ειδικές προδιαγραφές που θα εξυπηρετούν άτομα με αναπηρίες. Την αναβάθμιση των εταιρειών ράδιο-ταξί που θα σταθμεύουν σε ειδικούς χώρους. Δικαίωμα σε εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων να τα νοικιάζουν με οδηγό. Την παροχή υπηρεσιών μετακίνησης με ταξί για μαθητές.
Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο, ότι, όσον αφορά την Ξάνθης, αναμένεται να συνεδριάσει στις 16 Νοεμβρίου το περιφερειακό συμβούλιο ταξί στην πόλη μας, στο οποίο θα συμμετέχει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του κλάδου, κύριος Λυμπερόπουλος, για να ενημερώσει τους οδηγούς ταξί, αναφορικά με τις τελευταίες αυτές εξελίξεις.
Σύμφωνα, πάντως, με αυτά που επισημαίνει μέσα από δηλώσεις του στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του σωματείου οδηγών ταξί Ξάνθης, κύριος Γιώργος Σαμπανίδης, «είναι άδικη η απελευθέρωση του επαγγέλματος», καθώς «κάποιοι συνάδελφοι έχουν πληρώσει διακόσιες πενήντα ή και τριακόσιες χιλιάδες ευρώ για να πάρουν την άδεια».
Από την άλλη, ο κύριος Γ. Σαμπανίδης τονίζει, ότι ο νόμος προβλέπει ένα ταξί ανά χίλιους κατοίκους. Στην Ξάνθη, όμως, όπου έχουμε πενήντα χιλιάδες κατοίκους, τα ταξί φτάνουν τα εκατό. Οι ισορροπίες θα διαταραχθούν, ακόμη, περισσότερο με την απελευθέρωση που ετοιμάζει το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών για το κλειστό επάγγελμα των αυτοκινητιστών ταξί.
«Οι επαγγελματίες του κλάδου είναι έτοιμοι να αντιδράσουν δυναμικά στην νέα τάξη πραγμάτων, εάν δεν τους δοθούν κίνητρα και δεν αποζημιωθούν για τις άδειες που πληρώσανε» καταλήγει ο κύριος Γ. Σαμπανίδης.

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Πρόκληση Δήμαρχε να μοιράζεται μια εβδομάδα πριν τις εκλογές διαφημιστικό φυλλάδιο της ΔΕΥΑΞ. Σε εκθέτει και πάλι ο Τσέπελης αγαπητέ Μ. Στυλιανίδη:
Θα πρέπει ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης κάποια στιγμή να πάρει τα ηνία στα χέρια του και να συμμαζέψει την κατάσταση, όπως συμμάζεψε τα οικονομικά του Δήμου. Δεν είναι δυνατόν με τα λεφτά των Δημοτών αγαπητέ Δήμαρχε Ξάνθης, να κάνει την αυτοπροβολή του ο στενός σου συνεργάτης Μ. Τσέπελης, μια εβδομάδα πριν την ημέρα των εκλογών. Αυτό και μόνο αγαπητέ Δήμαρχε σε εκθέτει όχι μόνο απέναντι στους κατοίκους της Ξάνθης, αλλά και στους υποψηφίους του συνδυασμού σου, οι οποίοι τρέχουν σαν τα άλογα στην προεκλογική περίοδο, προκειμένου να εκλεγούν, την στιγμή που ο στενός σου συνεργάτης προβαίνει στην αυτοπροβολή του με τα λεφτά των Ξανθιωτών. Και μην μου πείτε πως το φυλλάδιο πολυτελείας της ΔΕΥΑΞ τυπώθηκε με τα χρήματα του Μ. Τσέπελη και ο ίδιος πλήρωσε την εταιρία ταχυμεταφορών που το διένεμε, γιατί θα με αναγκάσετε να ζητήσω στοιχεία.

Δέντρα, Λαμαρίνες και σκουπίδια άφησε πίσω της η κακοκαιρία:
Μας έχει τρελάνει ο καιρός και σίγουρα αυτά που ζούμε μας βάζουν σε άλλες σκέψεις. Η Ξάνθη μπορεί να άντεξε στην μονοήμερη κακοκαιρία και να την γλίτωσε με λίγες μόνο ζημιές, αφού μικρές απώλειες είχαμε από πτώσεις δέντρων, αλλά δυστυχώς αποδεικνύεται πως σε μια εκτεταμένη κακοκαιρία, θα αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα, καθώς υπάρχουν παραλείψεις. Δεν είναι δυνατόν να ξεχάσω, πως πριν μια εβδομάδα και συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη, κόπηκε και πάλι ο δρόμος των Κιμμερίων, επειδή το αντιπλημμυρικό και πολυδιαφημιζόμενο έργο δεν δούλεψε, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία για μια ώρα περίπου. Με τον Θεό και με την φύση, σίγουρα κανείς δεν μπορεί να τα βάλει, αλλά θεωρώ πως είναι υποχρέωση των ανθρώπων που κουμαντάρουν την περιοχή μας, να κάνουν έργα ουσίας και όχι να μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Απαράδεκτη η προσπάθεια εμπρησμού της εξέδρας των επισήμων. Στα χέρια της Αστυνομίας δυο εκ των τριών δραστών:
Ξημερώματα 28ης Οκτωβρίου επέλεξαν οι γνωστοί - άγνωστοι μέχρι σήμερα, να κάψουν με εμπρηστικό μηχανισμό την εξέδρα των επισήμων, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς, λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, με αποτέλεσμα οι δυο από τους τρεις να καταλήξουν στα χέρια των αστυνομικών και ο τρίτος να διαφύγει της άμεσης σύλληψης. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, οι δράστες από κοινού είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση και μετά από την ανάκριση θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Ξάνθης.

Ο Απερχόμενος Δήμαρχος Τοπείρου τρέμει ακόμα και την σκιά του

Ο Απερχόμενος Δήμαρχος Τοπείρου

τρέμει ακόμα και την σκιά του


Αφού επετέθη κατά του πολιτικού του αντιπάλου για ακόμα μια φορά, λέγοντας την μισή αλήθεια, άρχισε να αναφέρεται σε έργα τα οποία εδώ και χρόνια έπρεπε να είχαν γίνει.
Θυμίζουμε σε αυτήν την προκλητική απερχόμενη δημοτική παρέα, πως το θέμα για την έγκριση κονδυλίων για την ανάπλαση των χώρων ταφής των Μουσουλμάνων δεν ψηφίστηκε και καταψηφίστηκε από τον υποψήφιο Δήμαρχο Τοπείρου Θ. Μίχογλου επειδή είχε σχέση με την απευθείας ανάθεση που ήθελαν οι καταστροφείς της περιοχής μας να ψηφίσουμε, γιατί θεωρούμε πως είναι καιρός να μάθουν οι κύριοι αυτοί ότι πάνω από όλα προέχει η διαφάνεια για εμάς και το συμφέρον των Δημοτών μας και όχι το συμφέρον των κολλητών μας. Δυστυχώς για τον All Weather (παντός καιρού) απερχόμενο δήμαρχο, ο κόσμος του Δήμου Τοπείρου γνωρίζει καλά το πόσο επιρρεπής είναι σε αδιαφανείς διαδικασίες (απευθείας αναθέσεις έργων) με κατά πλειοψηφία απόφαση της Δημοτικής Παρέας του και στις 7 Νοεμβρίου θα του δώσει την απάντηση που του αξίζει.

Και επειδή αυτός ο «Μέγας Απερχόμενος Αυτοδιοικητικός» μας τα παρουσιάζει πολύ χοντρά, του ζητάμε να πει δημόσια γιατί ενώ δώδεκα χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου, επέλεξε να φέρει ως θέμα συζήτησης το προαναφερθέν, προεκλογικά εν έτη 2010;
Κλείνοντας οφείλουμε να θυμίσουμε στον απερχόμενο αυτόν κύριο της αυτοδιοίκησης, πως μια φωτογραφία χίλιες λέξεις και εμείς του αφιερώνουμε μια φωτογραφία από τον χώρο ταφής των μουσουλμάνων στον Κύρνο, που τον κατάντησε όλα αυτά τα δώδεκα χρόνια βοσκοτόπι, όχι μόνο για να φρεσκάρουμε την επιλεκτικά ασθενή του μνήμη, αλλά και για να καταλάβει το ποια δελτία τύπου αποτελούν γελοιότητες και ποια όχι.
Οι μάσκες έπεσαν…

Τρεις νεαροί επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να κάψουν την εξέδρα των επισήμων τα ξημερώματα της Πέμπτης

Τρεις νεαροί επιχείρησαν χωρίς επιτυχία
να κάψουν την εξέδρα των επισήμων τα ξημερώματα της Πέμπτης

Η εγκληματικότητα στην Ξάνθη βρίσκεται στα πάνω της, αφού κάνει εμφάνιση, παίρνοντας πολύ πιο σοβαρές διαστάσεις από ότι την είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν, γεγονός που κάνει αρχές και πολίτες να ανησυχούν σοβαρά για την φιλήσυχη ζωή της τοπικής κοινωνίας.
Τρανταχτό παράδειγμα που αποδεικνύει περίτρανα την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας στην Ξάνθη, το περιστατικό που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Πέμπτης (περίπου στις 4.30), όταν τρεις νεαροί ημεδαποί επιχείρησαν να πυρπολήσουν με εύφλεκτο υλικό την εξέδρα των επισήμων, που στήθηκε για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, σε κεντρικό σημείο της πλατείας Ελευθερίας.
Οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τους άνδρες ασφαλείας του αστυνομικού σώματος Ξάνθης. Οι δύο από αυτούς συνελήφθησαν και πέρασαν αυτόφωρο, ενώ ο τρίτος κατάφερε να διαφύγει.
Η αστυνομική διεύθυνση Ξάνθης ερευνά τους λόγους που οδήγησαν τους δράστες στην παράνομη πράξη τους.
Ακολουθεί σχετικό δελτίο τύπου της αστυνομικής διεύθυνσης Ξάνθης, αναφορικά με το περιστατικό:
Την 28.10.2010 και περί ώρα 04:30΄ στην Ξάνθη, συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ξάνθης, δύο ημεδαποί ηλικίας 24 και 21 ετών, οι οποίο ενεργώντας κατά συναυτουργία και έχοντας συντάξει δομημένη εγκληματική ομάδα με τη συμμετοχή και τρίτου ατόμου που αναζητείται, αποπειράθηκαν να προκαλέσουν πυρκαγιά με εύφλεκτο υλικό στην εξέδρα που είχε τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της Ξάνθης, με αφορμή την παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Στην κατοχή των δύο συλληφθέντων δραστών ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (02) μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό, ενώ επιπλέον στην κατοχή του Β δράστη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν : ένα (01) πτυσσόμενο μεταλλικό γκλόμπ εντός θήκης, ένας (01) φορητός πομποδέκτης, ο οποίος ήταν ενεργοποιημένος και ένα (1) ζευγάρι μάλλινα γάντια.
Οι δράστες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Ξάνθης που διενεργεί την προανάκριση θα προσαχθούν ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ξάνθης.

Προκλήσεις της εποχής…

Προκλήσεις της εποχής…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Είναι αν μη τι άλλο εγκληματικό στην εποχή της λιτότητας, δηλαδή την σημερινή, να προβάλλονται από όλα τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης και διασκέδασης ως τρόπος ζωής η χλιδή και η καλοπέραση. Δύο σημεία που απέχουν μακράν από την καθημερινότητα του απλού, ταπεινού και κατατρεγμένου από τα οικονομικά βάρη, πολίτη.
Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίστηκε και όχι άδικα, ως η εποχή των ισχνών αγελάδων και όπου ισχνές αγελάδες, βλέπε τον απλό κοσμάκη που αναγκάζεται να πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης που του δημιούργησαν οι “πλουτοφάγοι”, ας μου επιτραπεί αυτή η έκφραση του συρμού, για να περιγράψω με μεγαλύτερη ζωντάνια την κατάσταση ως έχει.
Ο μέσος πολίτης αναγκάζεται να ζει με χίλιες δυο στερήσεις, στα πλαίσια της κρίσης που δεσπόζει μεγαλόπρεπα πάνω από το κεφάλι του. Με τρεις και εξήντα πρέπει να μάθει να καλύπτει όλες τις ανάγκες του, βασικές και δευτερευούσης σημασίας. Να φάει, να ντυθεί, να πληρώσει λογαριασμούς, να πληρώσει φόρους και τέλη, να συντηρήσει την οικογένειά του και δεν συμμαζεύεται.. Όλα αυτά από το υστέρημά του.
Δυστυχώς, κανείς δεν διακατέχεται από μαγικές ικανότητες, ώστε να πολλαπλασιάσει το πενιχρό του εισόδημα, για να ζήσει με αξιοπρέπεια, αυτός και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του.
Και ενώ ο κόσμος πορεύεται με ότι έχει και δεν έχει, κάποιοι προωθούν τον πλουτισμό ως τρόπο σύγχρονης ζωής. Ανοίγεις κάποιο τυχαίο μαγκαζίνο, όπως λέγονται πολύ χαρακτηριστικά τα κοσμοπολίτικα περιοδικά που κυκλοφορούν ευρέως για να μας ενημερώσουν αναφορικά με τις τάσεις τις εποχής, και αντικρίζεις μια άλλη ζωή, πολύ διαφορετική από την δική σου. Πλούσιοι άνθρωποι, χαμογελαστοί και καλοντυμένοι, φωτογραφίζονται στα “χλιδάτα” σαλόνια τους μαζί με τα παιδιά και τα κατοικίδιά τους. Ιδανικές και ειδυλλιακές καταστάσεις, παρμένες από ένα ονειρικό παραμύθι που ουδεμία σχέση έχει με την σκληρή πραγματικότητα των κοινών θνητών που βρίσκονται από την άλλη μεριά του “τοίχου”.
Πισίνες, περσικά χαλιά, καλλιτεχνικά έργα πολλών εκατομμυρίων, κρύσταλλα και κοσμήματα είναι μερικά, μόνον, σημεία αιχμής, που συνθέτουν το όλο σκηνικό. Άνθρωποι ευτυχισμένοι που δεν έχουν γνώση των προβλημάτων της υπόλοιπης κοινωνίας, η οποία ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά στο όνομα της οικονομικής κρίσης, που έχει γίνει, πια, σημαία της εποχής μας.
Και επειδή δεν αντέχεις τόση ευτυχία, γυρίζεις γρήγορα και με μια νευρική κίνηση την σελίδα του μαγκαζίνου που κρατάς, για να αντικρίσεις τι άλλο; Τι λέτε εσείς; Για να μην τα πολυλογούμε, ένα πλουσιοπάροχο τραπέζι, με γεύσεις εξωτικές και εξεζητημένες. Όχι, ότι σε χαλάει η ιδέα του παραφορτωμένου τραπεζιού με λογής αγαθά, απλά σε προκαλεί η όλη εικόνα, καθώς έρχεται σε αντιδιαστολή με τις δυνατότητες που έχεις ως πολίτης και εν δυνάμει καταναλωτής. Δεν είναι δυνατόν να προβάλλονται πράγματα και αγαθά πολυτελείας, τη στιγμή που η πλειοψηφία του κόσμου ικανοποιείται με αποφάγια της προηγούμενης ημέρας.
Σε ποιον απευθύνονται άραγε αυτά τα περιοδικά, είναι η αμέσως επόμενη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό, καθώς ξεφυλλίζεις το περιοδικό. Δίαιτες για πλουσίους, αφού τα προϊόντα που απαιτούνται δεν είναι για την μέση τσέπη. Επώνυμα ρούχα το κόστος των οποίων φτάνει αστρονομικά νούμερα. Αξεσουάρ, τσάντες και λοιπά εξαρτήματα στα ίδια πλαίσια. Κερασάκι στην τούρτα, οι προτεινόμενοι τουριστικοί προορισμοί σε μέρη εξωτικά και μακρινά με όλα τα κομφόρ και ακόμα περισσότερα από αυτά που μπορεί να συλλάβει ο μέσος νους.
Στο τέλος δεν αντέχεις και πετάς το περιοδικό στα σκουπίδια, εκεί δηλαδή που είναι η θέση του, αφού κινείται σε γραμμή πλεύσης που δεν μπορείς να φτάσεις. Ε, μα πια! Λες στον εαυτό σου. Η πρόκληση σε όλο της το μεγαλείο, σε μια εποχή κρίσιμη και αδικημένη από πολλές απόψεις.
Τελικά, η φτώχεια και ο πλούτος κατοικούν στην ίδια γειτονιά, είναι το συμπέρασμα που βγάζεις αβίαστα, καθώς ανοίγεις την τηλεόραση, για να εισπράξεις παρόμοιες εικόνες, με πλουσίους και πετυχημένους που προβάλουν επιδεικτικά και προκλητικά την μόστρα τους στην οθόνη σου…