Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 20.11.2010


Σχέδια επί χάρτου που δεν έχουν καμία τύχη

Άνοδο στην Τουριστική κίνηση θέλουν να φέρουν

με την μείωση του ΦΠΑ στις Τουριστικές παροχές


Σχέδια επί χάρτου που δεν έχουν καμία τύχη


- Άλλο στην θεωρία και άλλο στην πράξη δηλώνουν οι Ξενοδόχοι της περιοχής μας αφού το μέτρο ήρθε αργά και το τρένο έφυγε, καθώς ο κόσμος δεν έχει χρήματα πλέον



Πτώση της τάξης 50% έχει σημειώσει ο τουρισμός όσον αφορά την Βόρειο Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Αντιπροέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, κυρίου Α. Αγκόρτσα.

Η οικονομική κρίση, το μεγάλο αγκάθι της σύγχρονης εποχής, έχει συμβάλει στον ασφυκτικό περιορισμό και του κύκλου εργασιών στις ξενοδοχειακές μονάδες, με αποτέλεσμα να χαθούν θέσεις εργασίας και να αυξηθεί δραματικά η ανεργία, κυρίως όσον αφορά την δική μας περιοχή.

Από την άλλη, το αρμόδιο Υπουργείο έχει εξαγγείλει μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% όσον αφορά τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, γεγονός που θεωρήθηκε από κάποιους ως σημαντικός παράγοντας για την αύξηση του τουρισμού.

Σύμφωνα πάντως με αυτά που αναφέρει στην ΦτΞ ο κύριος Α. Αγκόρτσας, το αναπτυξιακό αυτό μέτρο αποτελεί πυροτέχνημα, καθώς ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι κάτω από το 5%.

Όπως διευκρινίζει παράλληλα ο κύριος Α. Αγκόρτσας το αναπτυξιακό μέτρο μείωσης του ΦΠΑ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ήρθε αργά, καθώς ο κόσμος δεν έχει εισοδήματα για να μπορέσει να τα διαθέσει. Ενώ, τονίζει πως για να είναι πιο αποτελεσματικό, θα έπρεπε να συνοδεύεται από μειώσεις ΦΠΑ για την εστίαση, τους καφέδες και τα αναπτυξιακά στα ξενοδοχεία.

«Η κρίση έφτασε στην πόρτα μας. Το αναπτυξιακό μέτρο της μείωσης ΦΠΑ για τις ξενοδοχειακές μονάδες ήρθε αργά, όταν έφυγε ο τουρισμός» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Αγκόρτσας.

Παράλληλα, ο τελευταίος προσθέτει πως στην παρούσα φάση είναι πολύ σημαντικό να δοθεί το ΤΕΜΠΜΕ 3, αλλά και η συμβολή των αιρετών της περιοχής μας.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η επιλογή για την θέση του αναπληρωτή Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, κυρίου Σωκράτη Ξυνίδη, είναι θετικό σημάδι για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου, αλλά και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος όσον αφορά την δική μας περιοχή, ο κύριος Α. Αγκόρτσας επισημαίνει πως «θα είναι θετικό σημάδι όταν δούμε δείγματα γραφής. Μέχρι στιγμής, εγώ τουλάχιστον σαν εκπρόσωπος φορέα που έχει σχέση με τον τουρισμό, δεν έχω λάβει κάποια πρόταση για σχετική συνάντηση, ώστε να εξεταστούν τρόποι που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου»

Κλείνοντας, ο κύριος Α. Αγκόρτσας σπεύδει να συμπληρώσει πως «ελπίζουμε πολύ στον κύριο Άρη Γιαννακίδη, τον Αιρετό Περιφερειάρχη της Περιφέρειας μας, με δεδομένο το γεγονός. ότι έδειξε ενδιαφέρον να ενημερωθεί για τα σχετικά θέματα που αφορούν την περιοχή μας. Βέβαια, θα πρέπει να δοθεί πράσινο φως και από την πόλη των Αθηνών, καθώς και από τους αρμόδιους Υπουργούς».

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Η ξεφτίλα της ξεφτίλας με τον αντικαπνιστικό και ρατσιστικό νόμο. Κάνει πίσω η Κυβέρνηση μπροστά στην λαϊκή κατακραυγή:

Δεν τα βγάζει πέρα η Κυβέρνηση και σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση να βρει λύσεις, αφού μπορεί να έχει όλη την καλή διάθεση να περάσει νομοσχέδια και να τα θέσει σε εφαρμογή στην χώρα μας, αλλά σε όλα όπως φαίνεται λογαριάζει χωρίς τον Ξενοδόχο. Όπου ο Ξενοδόχος είναι ο Ελληνικός λαός που δείχνει να ξυπνά από τον λήθαργο και να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Κάπως έτσι έγινε και με τον γέλιο έως τραγελαφικό αντικαπνιστικό νόμο, τον οποίο η ίδια η Κυβέρνηση σήμερα σκέφτεται να τον μεταλλάξει σε κάτι πιο ευνοϊκό για τους Έλληνες και δη για τους καταστηματάρχες. Οι πρώτες σκέψεις κάνουν λόγο για απαγόρευση του καπνίσματος μέχρι μια συγκεκριμένη ώρα και μετά οι θαμώνες θα μπορούν να καπνίζουν άνετα, ενώ κάποιες άλλες σκέψεις μιλούν για χαλαρότητα των ελέγχων. Το πρόβλημα σε όλη αυτή την κατάσταση, είναι πως τίποτε δεν ξεκαθαρίζει και πως η σημερινή Κυβέρνηση δεν θέλει να πράξει τα ευκόλως εννοούμενα.

Μόνο με τις ενέργειες του Π. Σγουρίδη παρέμενε ανοιχτό το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ξάνθης, αλλά κάποιοι μάλλον έχουν επιλεκτική μνήμη:

Πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν τελευταία για το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ξάνθης και το προσωρινό (;) κλείσιμο του, αλλά δυστυχώς κανένας δεν έγραψε όλη την αλήθεια. Το 412 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ξάνθης πολλές φορές επιχείρησαν να το κλείσουν, τόσο η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ όσο και αυτή της ΝΔ, αλλά βρήκαν σκληρό αντίπαλο σε αυτές τους τις προσπάθειες τον Π. Σγουρίδη, ο οποίος πότε με παρεμβάσεις του στην Βουλή και πότε με δημόσιες τοποθετήσεις του κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να διατηρήσει σε λειτουργία το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ξάνθης, μέχρι που ήρθε η ώρα του Ευάγγελου Βενιζέλου να το κλείσει με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Η αλήθεια πρέπει να λέγεται και σίγουρα θα πρέπει να την μαθαίνουν όλοι.

Πολλοί οι μνηστήρες για το Δασικό Χωριό του Λειβαδίτη:

Εδώ και δυο ημέρες συνεχώς γραφούμε για τους Δημοτικούς Συμβούλους της Παράταξης του Δημάρχου Ξάνθης, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να καταλάβουν θέσεις και αξιώματα που έχουν βάλει στο μάτι. Παραδείγματα μέχρι σήμερα δεν αναφέραμε, θεωρώντας πως ο Δήμαρχος Ξάνθης επιτέλους θα τους συμμαζέψει, αλλά σήμερα βλέπουμε η κατάσταση να έχει ξεφύγει. Οφείλω σήμερα να δημοσιοποιήσω κάποια πράγματα, προκειμένου να μπουν οι κατεργάρηδες στην θέση τους. Έχουμε και λέμε: Μνηστήρες για το Δασικό Χωριό του Λειβαδίτη, είναι μέχρι σήμερα οι Α. Αγκόρτσας, Μ. Τσέπελης, Αλ. Κυριακίδης ο οποίος όπως έμαθα, προχθές πραγματοποίησε και επίσκεψη στον Δήμο Σταυρούπολης προκειμένου να ενημερωθεί για το ποιες Δημοτικές Επιχειρήσεις υπάρχουν εκεί, ενώ για την Δημοτική Αστυνομία εκδήλωσε ενδιαφέρον ο Μ. Τσέπελης και πάλι και για την Καθαριότητα ο Τ. Θεοδωρίδης, που φαίνεται πως θα έχει και αντίπαλο στην διεκδίκηση αυτής της υπηρεσίας τον μέχρι σήμερα αντ’ αυτού Αντιδήμαρχο Γ. Παπασταματίου. Δήμαρχε μάζεψε τους όσο είναι νωρίς, πριν ξεφύγει η κατάσταση και προκληθεί δυσαρέσκεια στον κόσμο.

Η βιασύνη φέρνει λάθη τα οποία οφείλουμε να αποκαταστήσουμε. Δεν παρευρέθη στο Προξενείο Κομοτηνής ο Γ. Παυλίδης και στην ιστοσελίδα της Νομαρχίας αναφέρεται ο όρος Πομακοχώρια:

Κάποιες φορές η βιασύνη σε οδηγεί σε λάθη τα οποία δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις και σε εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Λάθη δεν κάνει αυτός που δεν κάνει τίποτε και αυτό με έχει σημαδέψει στην ζωή μου με ανεξίτηλα χρώματα. Οφείλω σήμερα να αποκαταστήσω την αλήθεια σχετικά με ένα λάθος το οποίο έκανα χθες μέσα από τα σχόλια μου, λόγω βιασύνης και πίεσης χρόνου. Ο Γ. Παυλίδης δεν παραβρέθηκε στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής όπως χθες ανέφερα, αλλά παραβρέθηκε σε εκδήλωση για την επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ενώ στην επίσημη ιστοσελίδα της Νομαρχίας, ο όρος Πομακοχώρια υπάρχει και κακώς είχε δημιουργηθεί τότε το συγκεκριμένο θέμα. Όφειλα να αποκαταστήσω τα όσα χθες έγραφα, γιατί πολύ απλά έχω μάθει να αναγνωρίζω τα λάθη μου ως άνθρωπος και να αποδίδω τα του Καίσαρος το Καίσαρι.

Πρόστιμο στην ΔΕΥΑΞ 100.000 για το ατύχημα στην Σάρδεων που στοίχησε την ζωή μιας συμπολίτισσάς μας:

Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης πρέπει να πληρώσει σε συγγενείς οδηγού που σκοτώθηκε το 2000 επειδή έπεσε με το αυτοκίνητο σε ακάλυπτο φρεάτιο κεντρικού δρόμου της Ξάνθης. Το ποσό των 100.000 ευρώ επιδίκασε ο Άρειος Πάγος σε συγγενείς οδηγού της οποίας το αυτοκίνητο το 2000 έπεσε σε ακάλυπτο φρεάτιο, παρεξέκλινε της πορείας του και προσέκρουσε σε κολόνα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα αυτή να τραυματισθεί θανάσιμα. Ειδικότερα, σε κεντρικό και πολυσύχναστο δρόμο της Ξάνθης 64χρονη οδηγούσε το αυτοκίνητό της. Από ένα φρεάτιο ομβρίων υδάτων διαστάσεων 1x1 και βάθους τριών μέτρων είχε αποκολληθεί και μετακινηθεί από τη θέση του το ένα από τα δύο μεταλλικά σκέπαστρα (σκάρα) που είχε το φρεάτιο. Την ώρα που διερχόταν η άτυχη οδηγός και οι δύο δεξιοί τροχοί έπεσαν μέσα στο ανοικτό φρεάτιο, με αποτέλεσμα να σκάσει το λάστιχο και η οδηγός να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Έτσι, αφού διήνυσε απόσταση 31 μέτρων, προσέκρουσε σε κολόνα της ΔΕΗ. Κατά την πρόσκρουση η οδηγός υπέστη υπαραχνοειδή αιμορραγία εγκεφάλου και ρήξη καρδιάς και αορτής, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός της.

Μαχαίρι στα αγροτικά επιδόματα μετά το 2013 ζητά η Κομισιόν

Μαχαίρι στα αγροτικά επιδόματα μετά το 2013

ζητά η Κομισιόν

Κώστας Γλερίδης, μέλος ΠΑΣΕΓΕΣ:

«Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να περικοπούν αγροτικά επιδόματα που αφορούν τους κατ’ επάγγελμα αγρότες»

Για σημαντικές περικοπές, όσον αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις μετά το 2013 κάνουν λόγο τα σενάρια που κυκλοφορούν ανεπίσημα, προκαλώντας ανησυχία στους κόλπους των παραγωγών.

Με δεδομένο το γεγονός, ότι η επίσημη θέση της Κομισιόν είναι υπέρ των μειώσεων στις αγροτικές επιδοτήσεις, όπως τουλάχιστον φαίνεται από το σχετικό κείμενο που έχει εκδώσει, τα προκείμενα σενάρια αποκτούν μια στέρεη βάση.

Οι τελικές βέβαια αποφάσεις, όσον αφορά το θέμα, θα γίνουν γνωστές το Καλοκαίρι του 2011, μετά την σχετική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες από τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, η επικρατέστερη εκδοχή σχετικά με το θέμα αναφέρει πως θα μπουν ισχυρές προϋποθέσεις για τις χώρες- μέλη της ΕΕ όσον αφορά την χορήγηση αγροτικών ενισχύσεων. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά που ακούγονται, αγροτικό επίδομα θα λαμβάνουν μόνον όσοι αγρότες παράγουν.

Αναφορικά με το θέμα μιλάει στην ΦτΞ ο κύριος Κώστας Γλερίδης, μέλος της ΠΑΣΕΓΕΣ, επισημαίνοντας πως «πάγια θέση μας είναι τα αγροτικά επιδόματα να δίνονται μόνον στους ενεργούς αγρότες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, δίνει αγροτικά επιδόματα ακόμη και σε ετεροεπαγγελματίες αγρότες, κάτι που δεν μας βρίσκει σύμφωνους».

Όπως αναφέρει παράλληλα ο κύριος Κ. Γλερίδης, «σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να περικοπούν αγροτικά επιδόματα που αφορούν τους κατ’ επάγγελμα αγρότες».

Διευκρινίζει δε, πως είναι καταδικαστέες οι περιπτώσεις όπου αγροτικά επιδόματα δόθηκαν σε μη δικαιούχους, συμπληρώνει από την άλλη, ότι εάν θιγούν τα συμφέροντα των κατ’ επάγγελμα αγροτών, το συνεταιριστικό κίνημα θα είναι «μπροστάρης» των κινητοποιήσεων που θα εξαγγελθούν.

Από τις 15 Οκτωβρίου 2011 θα γίνει η εξίσωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης

Από τις 15 Οκτωβρίου 2011 θα γίνει η εξίσωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης


Θα μας τσουρουφλίσει

το πετρέλαιο Θέρμανσης


Γιάννης Σιούτας, Πρόεδρος του σωματείου Βενζινοπωλών Ξάνθης:

«Θέλω να πιστεύω, ότι του χρόνου που θα γίνει η εξίσωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, τα πράγματα θα έχουν αλλάξει. Αν του χρόνου ξεκινήσουμε με τα ίδια προβλήματα, πολύ απλά εμείς δε θα ξεκινήσουμε καθόλου»


Από τις 15 Οκτωβρίου 2011 θα γίνει εξίσωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έχει το σωματείο Βενζινοπωλών Ξάνθης από το αρμόδιο Υπουργείο. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνησης αναμένεται να εξασφαλίσει γύρω στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, από το οποίο σκοπεύει να επιστρέψει τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες μέσω επιδομάτων θέρμανσης.

Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του σωματείου Βενζινοπωλών Ξάνθης, κύριος Γιάννης Σιούτας, «ήταν μεγάλη ανακούφιση για μας που η επικείμενη εξίσωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης δεν θα γίνει φέτος.

Θέλουμε να βγει η χρονιά με την τιμή πετρελαίου θέρμανσης που έχουμε σήμερα, που είναι περίπου 70 λεπτά το λίτρο. Όταν γίνει η εξίσωση, η τιμή θα πάει περίπου 1,30 το λίτρο. Με τα σημερινά δεδομένα μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε καταστρεπτικά για όλους μας. Θέλω να πιστεύω, ότι του χρόνου που θα γίνει η εξίσωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, τα πράγματα θα έχουν αλλάξει. Αν του χρόνου ξεκινήσουμε με τα ίδια προβλήματα, πολύ απλά εμείς δε θα ξεκινήσουμε καθόλου».

Στον αστερισμό των οικονομικών όρων…



Στον αστερισμό των οικονομικών όρων…


Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου



Είναι γενική αλήθεια ότι οικονομικοί όροι, όπως λόγου χάρη έλλειμμα και χρεοκοπία, έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού μας διαλόγου. Εκεί που δεν σκαμπάζαμε γρι από οικονομικά, ξαφνικά βρεθήκαμε να αναλύουμε την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας με επιστημονικούς όρους. Το άγχος για το μέλλον της Ελλάδος έχει οδηγήσει τους περισσότερους να μπουν στην επίπονη διαδικασία λεπτομερούς εξέτασης της κάθε παραμέτρου που αφορά την εθνική οικονομία της χώρας.


Που να βρει κάποιος όρεξη για δημιουργική δράση με τόσα οικονομικά άγχη να πλαισιώνουν την καθημερινότητά του; Είναι εξ ορισμού αδύνατο ένα τέτοιο εγχείρημα, καθώς η ασφυκτικά περιορισμένη, λόγω των γνωστών εξελίξεων, ελληνική κοινωνία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πρόοδο και ευημερία.


Τα οικονομικά μέτρα εμπίπτουν σε ένα φάσμα σταθερής και πάγιας πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, αφού άλλα λέγονται και άλλα γίνονται. Η Ελλάδα, ως μια χώρα που δεν ξέρει να παράγει τίποτε άλλο εκτός από άυλες υπηρεσίες, στερεύει από ρευστό χρήμα, με αποτέλεσμα να τίθεται, κάθε λίγο και λιγάκι, η ανάγκη για δανεισμό. Το ξέρουν πολύ καλά οι ευρωπαίοι εταίροι, με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύονται την οικονομική μας αδυναμία, προκειμένου να πλουτίζουν εις βάρος μας. Με απλά ελληνικά, αυτό που επιδιώκουν είναι να τα οικονομάνε στις δικές μας καμπούρες. Εξ άλλου, εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια και τα μέσα να αντιδράσουμε, για να αποτινάξουμε τον οικονομικό ζυγό που μας πνίγει.


Δεν είναι καθόλου τυχαία η καθυστέρηση στην εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Ο εκβιαστικός τρόπος που αντιμετωπίζουν την χώρα μας οι εκ των έξω ισχυροί παράγοντες αγγίζει τα όρια φασισμού. Όλα, βέβαια, όπως είπαμε και προηγουμένως στα πλαίσια του κέρδους. Και μην πιστέψει κανείς ότι καίγονται κάποιοι να μας βγάλουν από την κρίση, γιατί κάτι τέτοιο ακούγεται από ουτοπικό έως και εξωπραγματικό. Τα πάντα γίνονται για την μεγάλη ιδέα της σύγχρονης εποχής, το χρήμα...


Καλύτερα χτυπάς κάποιον που έχει γονατίσει και δεν έχει πολλές δυνατότητες να σηκωθεί. Σε αυτή την στάση μας θέλουν τα ισχυρά συμφέροντα, για να αντλούν περισσότερα οφέλη για τους εαυτούς τους. Όταν πέσει κάποιος στα νύχια του λύκου, δύσκολα θα μπορέσει να ξεφύγει από αυτά. Και ας μας λένε μετά για οικονομική κρίση και τα σχετικά…


Η κρίση αποτελεί πρόσχημα για να γεμίζουν με ασφάλεια τις τσέπες τους κάποιοι ισχυροί παράγοντες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια τεχνητή κρίση που εξυπηρετεί και τροφοδοτεί τα μεγάλα συμφέροντα. Αποτελεί δηλαδή τον καλύτερο τρόπο για να κάνουν επιδρομή στην τσέπη του απλού και ταλαίπωρου πολίτη που πασχίζει για ένα μεροκάματο.


Μας έχει κουράσει η αριθμητική που δεν βγαίνει. Ειδικά δε, όταν λειτουργεί εις βάρος μας και δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης…