Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Άλλαξε την βιτρίνα της η ΝΔ μετά από τόσα χρόνια

Άλλαξε την βιτρίνα της
η ΝΔ μετά από τόσα χρόνια


- Άλλαξε το έμβλημά της η γαλάζια παράταξη, καταργώντας ύστερα από τριάντα επτά ολόκληρα χρόνια, τον παραδοσιακό «πυρσό»
- Λέτε η αλλαγή του σήματος να σημαίνει και την αλλαγή σελίδας που ακόμα δεν είδαμε;


Σούλα Ιακωβίδου, Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ξάνθης:
«Στα πλαίσια της ανασυγκρότησης είναι λογικό να ανανεωθεί το κόμμα και να πάρει νέα διάσταση. Βέβαια, το παλιό έμβλημα δεν ακυρώνεται, καθώς μένει στις καρδιές των στελεχών και φίλων του κόμματος. Είναι όμως αναγκαίες οι αλλαγές για μια καλύτερη Ελλάδα»

Μαζί με τα γραφεία της, η κεντρική διοίκηση της Νέας Δημοκρατίας, άλλαξε και το έμβλημα της παράταξης, καταργώντας ύστερα από τριάντα επτά ολόκληρα χρόνια, τον παραδοσιακό «πυρσό» που αποτελούσε το σήμα κατατεθέν της.
Τα καινούργια γραφεία της παράταξης έχουν μεταφερθεί στην οδό Συγγρού και το νέο σήμα της γαλάζιας παράταξης αποτελεί μια παραλλαγή του παλιού, αφού ο «πυρσός» έχει αντικατασταθεί από ένα μοντέρνο σχέδιο, το οποίο μπορεί να παραπέμπει στην νέα εποχή, αλλά συνεχίζει να διατηρεί την αίγλη του παλιού «πυρσού».
Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κύριος Αντώνης Σαμαράς, σε σχετική δήλωσή του, είχε επισημάνει, πως το νέο έμβλημα είναι συγχρονισμένο με τον εικοστό πρώτο αιώνα και συμβολίζει τις ταχύτητες της νέας εποχής.
Ενώ, η Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης, κυρία Σούλα Ιακωβίδου, μιλώντας για το ίδιο θέμα μέσα από την ΦτΞ, υπογραμμίζει με έμφαση, πως το έμβλημα «συμβολίζει εν μέρει την νέα αρχή της νέας πορείας του κόμματος. Μια συνεχή ανανέωση δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας» και συνεχίζει λέγοντας πως «η αλλαγή ενός εμβλήματος ή των γραφείων του κόμματος δεν λέει πολλά πράγματα από μόνη της. Χρειάζεται πολύ δουλειά από τα στελέχη της παράταξής μας, ώστε να μπορέσουν να επικοινωνήσουν και να αφουγκραστούν τον κόσμο, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του».
Η ίδια επισημαίνει, παράλληλά, πως «στα πλαίσια της ανασυγκρότησης είναι λογικό να ανανεωθεί το κόμμα και να πάρει νέα διάσταση. Βέβαια, το παλιό έμβλημα δεν ακυρώνεται, καθώς μένει στις καρδιές των στελεχών και φίλων του κόμματος. Είναι όμως αναγκαίες οι αλλαγές για μια καλύτερη Ελλάδα».

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Μπορεί να έχουμε χαρίσματα, διαθέτουμε όμως και μειονεκτήματα. Ως λαός και φυλή! Κληρονομήσαμε όχι μόνο το αρχαίο πνεύμα, τις τέχνες, τα γράμματα και την σοφία, αλλά και την πονηριά του πολυμήχανου Οδυσσέα, του οποίου την προσωπικότητα «έπλασε» ο Όμηρος στην Οδύσσεια. Άρα ο «συγγραφέας» κληροδότησε στους Έλληνες, χαρακτήρες θνητών, υπαρκτών προσώπων του τότε, μέσω των έργων του, με την ονομασία «Έπη του Ομήρου» και έδωσε… το στίγμα της αρχαιοελληνικής ιστορίας. Στην πορεία των αιώνων οι Έλληνες ανέπτυξαν και μετάλλαξαν τα κοινά χαρακτηριστικά προσαρμόζοντάς τα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των εποχών έως και σήμερα.
Σήμερα, μερικοί νεοέλληνες έφθασαν στο αποκορύφωμα της προσαρμογής στα νέα κοινωνικά (;) δεδομένα, χρησιμοποιώντας το «πολυμήχανο του «Οδυσσέα», σε πράξεις δόλου, διαφθοράς, παρανομίας και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.
«Το χουβαρνταλίκι του τζάμπα» απορρέει από την τζάμπα διαχείριση του δημοσίου χρήματος, στην πολιτική εξουσία. Αυτό είναι το χείρον, που εντοπίζεται ιδιαιτέρως στον πολιτικό βίο.
Το «πολυμήχανο» εφαρμόζεται με άλλες διαδικασίες, κυρίως επί του πονηρού και δημιουργεί αλγεινές εντυπώσεις στου εξ’ αυτού «ενός κακού» που εν συνεχεία «μύρια έπονται». Η εξουσία ωθεί ορισμένους ξύπνιους που την κατέχουν να την χρησιμοποιούν προς ίδιον όφελος, αγνοώντας τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν στο σύνολο του ελληνικού λαού.
Κι επειδή ο πρόλογος και τα υπονοούμενα, που στην ουσία είναι εννοούμενα, αφορούν τον πολιτικό βίο και τους κατέχοντες εξουσία, αναγκαστικά τα ως άνω βρίσκονται στην επικαιρότητα. Εξακολουθούν λοιπόν να εμφανίζονται καθημερινά, ως ρουτίνα πλέον, αποκαλύψεις για παρανομίες που αποψίλωναν τα κρατικά ταμεία.
Πρόσφατο παράδειγμα ο bon viveur (καλοζωισμένος), ο bourgeois (εύπορος), εργένης και ωραίος, τέως υπουργός τουρισμού κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος το ‘δωσε και κατάλαβε! Ποιο; Το «τζάμπα χουβαρνταλίκι» ή επί το ελληνικότερον την «τζάμπα γαλαντομία» επί υπουργίας του, εκφράζονταν με δαπάνες ημών των πολιτών. Μέσα σε τρεις μήνες ο ΕΟΤ πλήρωσε 400.000 ευρώ για κομπολόγια, στυλό και καρφίτσες στα πλαίσια των δημοσίων σχέσεων !!! Εν συνεχεία τον Ιανουάριο του 2009, τα «δώρα» είχαν την μορφή γκάμας πολυτίμων λίθων και πολυτίμων μετάλλων. Αποδέκτες; Άγνωστο, σημειώστε λοιπόν Χ. Δεν θα άφηνε όμως ο κ. υπουργός την κουστωδία των δημοσιογράφων που τον συνόδευαν στα ταξίδια του, με πολιτική σκοπιμότητα, αυτήν του «λιβανιστηρίου», που στοίχιζαν ουκ ολίγα και αύξησαν τις δαπάνες του γραφείου δημοσίων σχέσεων του ΕΟΤ μέσα σε ένα χρόνο κατά 48% έναντι του προηγουμένου έτους (2008-2009) ανεβάζοντάς τα σε 8,6 εκατομμύρια Ευρώ !!!
«Ο νέος είναι ωραίος», αποκτώντας λάμψη από το «τζάμπα» που αλύπητα σκορπούσε, προσφέροντας στον εαυτό του την ικανοποίηση πως πληροί τους όρους των δημοσίων σχέσεων, έτσι όπως το αντιλαμβάνονταν ο ίδιος, άρα και τον εξέφραζε.
Τι ψάχνει λοιπόν ο πολίτης; Εδώ που φθάσαμε, όποια πέτρα της… επικράτειας κι αν σηκώσει κάποιον θα βρει, που εκμεταλλεύθηκε τις περιστάσεις και συνήργησε στην επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας. Το «ατιμώρητο» όμως που επικρατεί στον πολιτικό βίο, είναι ο κυριότερος υπεύθυνος και ηθικός αυτουργός, που διευκολύνει όλα όσα συμβαίνουν και δρουν εις βάρος των πολιτών.

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 20.1.2011


Παραλύουν για τρεις ημέρες τα δικαστήρια της χώρας

Παραλύουν για τρεις ημέρες
τα δικαστήρια της χώρας


- Στον αγώνα των κινητοποιήσεων οι δικηγόροι, ως αντίδραση για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους
- Τι αναφέρει επί του θέματος στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Κώστας Γούναρης


Τριήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων για τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, έχουν εξαγγείλει οι δικηγόροι της Ξάνθης, μέσω του δικηγορικού συλλόγου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.
Δύο είναι τα βασικά σημεία αντίδρασης των δικηγόρων, σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Κώστας Γούναρης, οι ελάχιστες αμοιβές και οι γεωγραφικοί περιορισμοί.
Σύμφωνα με αυτά που υπογραμμίζει με έμφαση ο κύριος Κ. Γούναρης, «το σχέδιο νόμου δεν καταργεί τις ελάχιστες αμοιβές, όσον αφορά την είσπραξη των δημοσίων εσόδων, δηλαδή παραμένουν οι ελάχιστες αμοιβές για να γίνεται η παρακράτηση φόρου, ΦΠΑ και η απόδοση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Ενώ, καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές, όσον αφορά την συμφωνία πελάτη και δικηγόρου».
Το δεύτερο σημείο αντίδρασης από την πλευρά των δικηγόρων είναι οι γεωγραφικοί περιορισμοί, αφού, σύμφωνα με αυτά που τονίζει ο κύριος Κ. Γούναρης, «δίνεται δυνατότητα να δημιουργηθούν μεγάλες δικηγορικές εταιρείες από διάφορες πόλεις της χώρας και να ανοίξουν υποκαταστήματα. Με αυτό τον τρόπο τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης θα επωφελούνται από την δικηγορική ύλη».
Να σημειωθεί, παράλληλα, πως για το τριήμερο των απεργιακών κινητοποιήσεων των δικηγόρων, οι τελευταίοι θα απέχουν από την εργασία τους και επομένως θα αναβληθούν όλες οι υποθέσεις. Για τις επείγουσες υποθέσεις, ωστόσο, θα δίνεται άδεια από τον δικηγορικό σύλλογο, ώστε να εκδικάζονται κανονικά.
Παρακάτω ακολουθεί το δελτίο τύπου που εξέδωσε εχθές ο δικηγορικός σύλλογος Ξάνθης, σχετικά με τους λόγους των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει οι δικηγόροι της χώρας:

Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης συμμετέχουν στην τριήμερη πανελλαδική αποχή των Δικηγορικών Συλλόγων στις 19, 20 και 21 Ιανουαρίου 2011 απέχοντας από όλα τα καθήκοντά τους και κλείνοντας τα γραφεία τους διαμαρτυρόμενα έντονα για την υποτιθέμενη «απελευθέρωση» του «κλειστού επαγγέλματος» των 50.000 δικηγόρων, γιατί με τις προωθούμενες ρυθμίσεις:
- οδηγείται σε βίαιη έξοδο από το επάγγελμα ή στην καλύτερη περίπτωση στην υπαλληλοποίηση μεγάλος αριθμός συναδέλφων – κυρίως νέων – με την ανεξέλεγκτη ίδρυση δικηγορικών εταιριών ανά την Ελλάδα.
- καταργείται η ελάχιστη αμοιβή, που εξασφαλίζει μία αξιοπρεπή άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, προκειμένου να ωφεληθούν οι μεγάλοι τραπεζικοί και ασφαλιστικοί όμιλοι, ενώ ταυτόχρονα «διατηρείται» η ελάχιστη αμοιβή, προκειμένου το Κράτος να εισπράττει φόρους και Φ.Π.Α.

Τέλος με τις ήδη αποφασισθείσες υπερβολικές αυξήσεις (υπερδιπλασιασμό) των δικαστικών εξόδων στα ποινικά δικαστήρια και τον δεκαπλασιασμό του παραβόλου υποβολής μήνυσης ακυρώνεται ουσιαστικά το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη – ιδίως του οικονομικά αδύναμου – για δικαστική προστασία.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Τα ψεύτικα μεγάλα λόγια του αέρα, από ορισμένους πολιτικάντηδες, όπως φαίνεται, της περιοχής μας:

Αγωνιστήκαμε, αφιερώσαμε πολύτιμο χρόνο για να πραγματοποιήσουμε τον Ραδιομαραθώνιο για την οικονομική ενίσχυση του Γηροκομείου Ξάνθης και δυστυχώς διαπιστώσαμε πως μόνον ένας εκ των πολιτικών παραγόντων της περιοχής μας, που φιλοξενήθηκαν στον ραδιοφωνικό αέρα, κατέθεσε χρήματα ενισχύοντας το Γηροκομείο Ξάνθης. Οι υπόλοιποι αρκέστηκαν στις μπαρούφες που μας αράδιασαν τηλεφωνικά και δεν μπήκαν στον κόπο να προσφέρουν ή να καταβάλλουν σε τραπεζικό λογαριασμό, ούτε ένα ευρώ. Σήμερα αναφέρομαι στην συγκεκριμένη υπόθεση, γιατί πιστεύω πως ο χρόνος ο οποίος πέρασε από την ημέρα πραγματοποίησης του Ραδιομαραθώνιου ήταν αρκετός ώστε να κλέψουν λίγα λεπτά από τις υποχρεώσεις τους και να πάνε στην τράπεζα για να καταθέσουν χρήματα. Όχι κύριοι δεν είστε υποχρεωμένοι, ούτε εγώ θα σας υποχρεώσω να δώσετε χρήματα στο Γηροκομείο, αλλά αν δεν θέλατε να δώσετε χρήματα, να μην βγαίνατε στον ραδιοφωνικό αέρα και να μην προβάλλατε από μόνοι σας τους εαυτούς σας, λέγοντας μεγάλες μ……ες. Σύντομα θα δοθούν στην δημοσιότητα τα ονόματα όσων προσέφεραν έστω και ένα ευρώ για το Γηροκομείο και οι ψεύτες θα ξεβρακωθούν για ακόμα μια φορά στον κόσμο της Ξάνθης.

Σε λίγα χρόνια η Ξάνθη θα έχει αριθμητικά, το ένα τέταρτο των καταστημάτων που έχει σήμερα, η ανεργία θα συνεχίζει στο κόκκινο και οι παράγοντες θα συσκέπτονται ακόμα:


Είναι δυνατόν να λύσουν το εργασιακό, άνθρωποι οι οποίοι ποτέ στην ζωή τους, δεν είχαν να πληρώσουν ούτε έναν υπάλληλο; Είναι δυνατόν να αποφασίζουν για όλους εμάς τους ελεύθερους επαγγελματίες, άνθρωποι που ποτέ τους δεν γνώρισαν τι θα πει ελεύθερο επάγγελμα; Είναι δυνατόν να συσκέπτονται οι αιρετοί της περιοχής μας για την εξεύρεση λύσεως στο θέμα της ανεργίας στην Περιφέρεια μας και κανένας από αυτούς να μην έχει σχέση με το ελεύθερο επάγγελμα; Οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται από το εργατικό κέντρο Ξάνθης, η πολιτεία από τους εκλεγμένους και τοποθετημένους φορείς και οι ιδιώτες από τον κανένα. Γιατί άραγε τα τελευταία χρόνια βλέπουμε συχνές συσκέψεις για την επίλυση της ανεργίας και αυτή αντί να μειώνεται να καλπάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς; Είναι τυχαίο το γεγονός ότι για την τύχη των επαγγελμάτων που απασχολούν εργαζόμενους, αποφασίζουν μόνο υπάλληλοι και κανένας εργοδότης; Η πραγματικότητα στην όλη υπόθεση αν κάποιος δει τα στατιστικά και είναι ρεαλιστής, είναι πως σε λίγα χρόνια στην Ξάνθη, θα λειτουργούν το ένα τέταρτο των καταστημάτων που λειτουργούν σήμερα, η ανεργία θα συνεχίζει να καλπάζει μέσα στα κόκκινα και οι αρμόδιοι θα συσκέπτονται ξοδεύοντας τα χρήματα του Ελληνικού λαού.

Τζάμπα καίει η λάμπα στον Δήμο Ξάνθης, τζάμπα σε θυμάμαι είναι από οργάνωση. Σβούρα στα γραφεία για να διεκπεραιώσεις μια υπόθεση:

Όχι, σίγουρα δεν φταίει και δεν ευθύνεται ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης για την γραφειοκρατία που επικρατεί στον Δήμο, αλλά φταίει το γεγονός ότι είμαστε Έλληνες και ζούμε στην Ελλάδα. Βρέθηκα πρόσφατα για μια προσωπική μου υπόθεση στον Δήμο Ξάνθης και διαπίστωσα πως για να τελειώσεις μια δουλειά, γυρίζεις σαν την σβούρα από γραφείο σε γραφείο, ενώ θα μπορούσες να είχες δώσει τα απαραίτητα έγγραφα σε κάποιον συγκεκριμένο υπάλληλο και αυτός να σου διεκπεραιώσει την υπόθεση. Όχι δεν έχω κανένα παράπονο από τους υπαλλήλους, οι οποίοι μέσα στην ευγένεια με εξυπηρέτησαν ο κάθε ένας στο δικό του πόστο, αλλά δυστυχώς αυτό το μαγαζί που θα μπορούσε να πετάει, δυστυχώς κινείται με ρυθμούς πολύ αργούς που θα τους ζήλευε ακόμα και μια χελώνα. Άραγε οι αρμόδιοι για την οργάνωση στις λειτουργίες του Δήμου Ξάνθης, είναι άσχετοι με το αντικείμενο και απλά πληρώνονται κάθε μήνα τον μισθό τους χωρίς να προσφέρουν τίποτε; Άραγε ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι δεν σκέφτονται πως θα πρέπει κάποια στιγμή να δώσουν βάρος στην αμεσότητα της εξυπηρέτησης του Δημότη, καταστέλλοντας την πολύπλοκη γραφειοκρατία; Στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ζούμε βρε παιδιά, πράγμα το οποίο σημαίνει πως πατάμε το κουμπί και βγαίνει μια χοντρή, είναι δυνατόν εσείς να πατάτε το κουμπί και να γίνεστε πιο αργοί και από την καθυστέρηση;

Τέλος το τσιγάρο, είπε ο Γ.Α.Π και εγώ λέω τέλος στα καφέ μπαρ. Κλείστε τα κύριοι και βρείτε άλλο επάγγελμα:

Τσατίστηκε ο Πρωθυπουργός με το σίριαλ της απαγόρευσης του τσιγάρου και αποφάσισε να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Βγήκε λοιπόν ως ο γενικός γ….. και δέρνω της Ελλάδας και είπε τέλος στα σενάρια αλλαγής του Αντικαπνιστικού νόμου, το τσιγάρο απαγορεύεται και δεν σηκώνω κουβέντα. Κόψτε το κεφάλι σας και δεν με νοιάζει αν θα κλείσετε τα μαγαζιά σας και αν θα αυξηθεί η ανεργία από τους απολυμένους υπαλλήλους σας, αφού εγώ θα βρω τρόπους, να σας αναγκάσω να πληρώσετε και φόρους, έχετε δεν έχετε δουλειά και δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει αυτό, αφού απέδειξα περίτρανα πως μπορώ να κάνω τα πάντα. Εδώ εξαφάνισα μέσα σε λίγες ημέρες τα λεφτά που υπήρχαν, τα εκατομμύρια, τα δισεκατομμύρια και συνεχίζω να εξαφανίζω τα χρήματα από τις τσέπες σας, δεν θα μπορέσω να βρω νέους φόρους για να σας τα πάρω; Όντως ο αξιότιμος πρωθυπουργός της χώρας μας έχει δίκιο και στα όσα πιο πάνω δημοσίευσα, κανένας δεν μπορεί να έχει αντίθετη άποψη. Αποφασίζει και διατάσσει όλους εμάς, σύμφωνα με τις διαταγές που του δίνουν οι ξένοι.

Προς Χ. Πούλιο ενταύθα: Σε παίρνουν στον λαιμό τους κάποιοι ή αποφάσισες να αυτοκτονήσεις αυτοδιοικητικά;

Μα καλά φίλε Χρίστο δεν μπορείς να δεις ξεκάθαρα τα προβλήματα που υπάρχουν και τα στραβά στον Δήμο Ξάνθης και δίνεις συνέντευξη τύπου αναμοχλεύοντας τα ίδια πράγματα; Τα μάθαμε, τα ακούσαμε και ειλικρινά τα εμπεδώσαμε. Είπαμε και μπράβο στην αντιπολιτευτική γραμμή που ακλουθήσατε ως παράταξη την προηγούμενη τετραετία, δίνοντάς σας βήμα για την προβολή των θέσεών σας ως είχαμε υποχρέωση, άσχετα αν κάποιοι άλλοι σας είχαν γραμμένους στα παλιά τους τα παπούτσια, αλλά να ξεκινάς τη νέα καλλικρατική πλέον παρουσία στα αυτοδιοικητικά, με συνέντευξη παρουσίασης των ήδη αναμοχλευθέντων διατυπώσεων είναι ατόπημα και ειλικρινά με αναγκάζει να αναρωτηθώ, αν σε οδηγούν κάποιοι σε λάθη παίρνοντάς σε στον λαιμό τους, ή αν θέλεις να αυτοκτονήσεις αυτοδιοικητικά και ψάχνεις τρόπο για ηρωική έξοδο.

Σε ανοδικούς ρυθμούς ο Τζίρος λόγω εκπτώσεων

Καλά ξεκίνησαν οι φετινές εκπτώσεις για τους περισσότερους επαγγελματίες της τοπικής αγοράς

Σε ανοδικούς ρυθμούς
ο Τζίρος λόγω εκπτώσεων

Ευθύμης Μίλκογλου, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης:
«Τα πρώτα δείγματα είναι καλά και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε έτσι. Αυτό που είχαμε πει την τελευταία φορά ισχύει, η Ξάνθη έχει καλές τιμές και καλή ποιότητα και αυτό είναι που προσελκύει τους καταναλωτές. Οπότε, οι εκπτώσεις μας ξεκίνησαν καλά»

Η ποιότητα και η καλή τιμή είναι τα δύο ισχυρά όπλα της τοπικής μας αγοράς, με βάση τα οποία οι επιχειρηματίες του εμπορικού ιστού της Ξάνθης επιχειρούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών για την περίοδο των φετινών εκπτώσεων.
Φαίνεται πως οι περισσότεροι, τουλάχιστον, επιχειρηματίες της Ξάνθης καταφέρνουν καλά τον στόχο τους, ο οποίος για την τρέχουσα χρονική περίοδο είναι o όσο το δυνατόν μεγαλύτερος τζίρος.
Ο καταναλωτής, με την ευκαιρία των εκπτώσεων, ξεχύθηκε στους εμπορικούς δρόμους της πόλης για να προμηθευτεί, κυρίως, είδη ένδυσης και υπόδησης για τον ίδιον, αλλά και τα μέλη της οικογένειάς του.
Οι πρώτες ημέρες των εκπτώσεων στην Ξάνθη, σύμφωνα και με αυτά που αναφέρουν παράγοντες της τοπικής αγοράς, έχουν αποδώσει καρπούς.
«Τα πρώτα δείγματα είναι καλά και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε έτσι. Αυτό που είχαμε πει την τελευταία φορά ισχύει, η Ξάνθη έχει καλές τιμές και καλή ποιότητα και αυτό είναι που προσελκύει τους καταναλωτές. Οπότε, οι εκπτώσεις μας ξεκίνησαν καλά» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριος Ευθύμης Μίλκογλου.
Σύμφωνα με αυτά που συμπληρώνει ο τελευταίος, στις φετινές εκπτώσεις ψωνίζουν όλοι, άνδρες και γυναίκες. Βέβαια, η προτεραιότητα πέφτει στα παιδιά και τις γυναίκες, αφήνοντας το ισχυρό φύλο στην τελευταία θέση.
Πρέπει να σημειωθεί δε, πως μικρή κάμψη, όσον αφορά τον τζίρο τους, έχουν σημειώσει τα καταστήματα, τα οποία δεν έχουν εκπτώσεις στα είδη τους, σύμφωνα με αυτά που υπογραμμίζει ο κύριος Ευθύμης Μίλκογλου.
Ο τελευταίος, πάντως, εκφράζει την αισιοδοξία του για την ομαλή συνέχιση των εκπτώσεων, επισημαίνοντας «ήμουν αισιόδοξος από πριν και συνεχίζω να είμαι αισιόδοξος».

Η πρώτη δημόσια αντιπαράθεση Δημάρχου και Αρχηγού της Αντιπολίτευσης στον Δήμο Ξάνθης

Η πρώτη δημόσια αντιπαράθεση Δημάρχου και Αρχηγού της Αντιπολίτευσης στον Δήμο Ξάνθης

Μιχάλης Στυλιανίδης:
«Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν κάνει ούτε μια σοβαρή πρόταση και μετά παραπονιούνται ότι δεν τους ακούμε»

Η συνέντευξη τύπου της δημοτικής παράταξης του Δήμου Ξάνθης, «Πολίτες για την Αλλαγή», πριν από λίγες μέρες σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, με γενική παραδοχή πως για την ταμπακέρα δεν ειπώθηκε τίποτα.
Ο επικεφαλής των «Πολιτών για την Αλλαγή», κύριος Χρίστος Πούλιος, περιορίστηκε στο να λοιδορήσει την δημοτική αρχή, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, ότι συνεχίζει την ίδια τακτική, με τους ίδιους δημοτικούς συμβούλους σε καίριες θέσεις.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, από την άλλη, σύμφωνα και με αυτά που δήλωσε στην εφημερίδα μας, βρήκε «αδιάβαστο» τον κύριο Χρίστο Πούλιο, αφού αντέκρουσε όλα τα επιχειρήματά του.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Δήμαρχο της πόλης μας, η έλλειψη τεχνικού προγράμματος για την οποία κατηγορήθηκε η δημοτική αρχή από την μείζονα αντιπολίτευση, αποτελεί μια ανακρίβεια, καθώς, σύμφωνα και με αυτά που αναφέρει η νέα διοικητική μεταρρύθμιση, το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου θα γίνει τον Μάρτιο.
«Είναι τελείως αδιάβαστοι, γιατί δεν κάθονται να διαβάσουν πέντε σειρές, όπου αναφέρεται ρητά, πως σύμφωνα με τον Καλλικράτη, το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου πρέπει να είναι έτοιμο τον Μάρτιο» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης.
Όσον αφορά δε την ανάπλαση του σημερινού κτηρίου του Δήμου Ξάνθης, για το οποίο ο κύριος Χ. Πούλιος εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» στον Δήμαρχο, αφού ο τελευταίος ενέκρινε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό, προκειμένου το κτήριο να ανακατασκευαστεί, την στιγμή μάλιστα που δεν ξέρει, ακόμη, κανείς για την μελλοντική του χρήση, ο Δήμαρχος απαντάει πως «το κτήριο εκπέμπει sos» και επομένως «έπρεπε να γίνει η μεταφορά μας σε άλλο κτήριο, αλλά και η ανάπλαση του σημερινού κτηρίου του Δήμου Ξάνθης».
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει, παράλληλα, ο κύριος Μ. Στυλιανίδης, η μεταφορά στο νέο κτήριο του Δήμου έχει σταματήσει λόγω της περικοπής που έχει γίνει στο πρόγραμμα ΣΑΤΑ. Σημειώνει δε, πως έχουν τελειώσει όλες οι εργασίες στο κτήριο, εκτός από τον ανελκυστήρα και κάποιες άλλες μικροδουλειές. Η διακοπή των τελευταίων εργασιών, που έχουν μείνει, οφείλεται στον εργολάβο, ο οποίος σταμάτησε, διότι δεν έχει πληρωθεί τον τελευταίο του λογαριασμό.
Ο κύριος Μ. Στυλιανίδης εκφράζει, πάντως, την αισιοδοξία του, ότι η μεταφορά στο νέο δημαρχιακό μέγαρο θα γίνει φέτος, καθώς αποτελεί μία από τις προτεραιότητές του, η οποία εμποδίζεται από την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση της χώρας, που οδήγησε το κράτος σε περικοπές, σε ότι αφορά τα διάφορα προγράμματα που παρέχουν κονδύλια στους Δήμους από τους εθνικούς πόρους. Συγκεκριμένα, για το ΣΑΤΑ, τους εθνικούς δηλαδή πόρους από τους οποίους χρηματοδοτείται το εν λόγω έργο, οι περικοπές που έγιναν πέρσι αγγίζουν το 55% με 60%. Ενώ, για φέτος, σύμφωνα με αυτά που υπογραμμίζει με έμφαση ο κος Μ. Στυλιανίδης, ο Δήμος δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος επισημαίνει, πως ο κύριος Χ. Πούλιος κάνει μεγάλο λάθος, αν νομίζει πως μπορεί να έχει πρόταση, όσον αφορά τον νέο θεσμό του συμπαραστάτη του δημότη, όπως άφησε να φανεί ο τελευταίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ξάνθης, κύριος Χ. Πούλιος, δήλωσε, πως, όταν έρθει η ώρα θα παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση, γεγονός που δεν βρίσκει σύμφωνο τον Δήμαρχο. Ο τελευταίος, μάλιστα, επισημαίνει, πως, όταν έρθει εκείνη η ώρα θα εξεταστούν οι ενδιαφερόμενοι που θα υπάρξουν και πως κανείς δεν ξέρει ακόμη ποια θα είναι αυτά τα πρόσωπα.
Από την άλλη, ο κος Μ. Στυλιανίδης, τονίζει, πως ο κύριος Χ. Πούλιος, προφανώς έχει κάποιον στο μυαλό του για την συγκεκριμένη αυτή θέση, γι’ αυτό και προβαίνει σε δηλώσεις του τύπου, πως «ο συμπαραστάτης του δημότη θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής».
Όσον αφορά δε, την δήλωση του κυρίου Χ. Πούλιου, πως η Δημοτική Αρχή συνεχίζει την μοναχική της πορεία, αφού δεν λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, ο κος Μ. Στυλιανίδης αναφέρει χαρακτηριστικά σε μορφή ερωτήματος, «αν έχετε δει εσείς καμία πρόταση όλα αυτά τα χρόνια πέστε και σε μας» και καταλήγει «δεν έχει υπάρξει ούτε μία σοβαρή πρόταση».

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Ο νίπτων τας χείρας του, ως σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος, στα διαδραματισθέντα επί σειρά ετών στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα, είναι καθώς φαίνεται ο κ. Θ. Πάγκαλος, ο οποίος αποποιείται πάσης ευθύνης επί των ανομημάτων που θεωρούνταν ενσωματωμένα στον τρόπο λειτουργίας της εξουσίας.
Ισχυρίζεται μάλιστα πως η Ν.Δ. αποπειράται να εξοντώσει την προσωπικότητά του. Μεταξύ όσων είπε σε συνέντευξή του, αναφέρθηκε πως είναι υπέρμαχος της αρετής και της εκτός ρουσφετιού πολιτικής !!! Βεβαίως αν ρωτήσουμε όλους όσους πέρασαν από τα βουλευτικά έδρανα (τέως και νυν), κανείς δεν θα ομολογήσει πως ακολούθησε ρουσφετολογική πολιτική ή πως συμμετείχε σ’ αυτό που συνηθίζουμε να λέμε διασπάθιση δημοσίου χρήματος και στα συνακόλουθα αυτής. Άρα τι να σκεφθεί ο απλός πολίτης; Να συμπεράνει πως αυτός ή η πλειονότης του ελληνικού πληθυσμού διόρισε τους «παραθυράτους» στο δημόσιο; Να πιστέψει πως η «αγιοποίηση» ακολουθεί την… βουλευτική πορεία, αφού όλοι οι τέως και οι νυν είναι «οπαδοί» της αρετής; Πιθανόν. Το πιθανότερο όμως είναι πως αν οι Έλληνες διαφύγουν της τρέλας εκ της οικονομικής κρίσης, τότε δεν θα ξεφύγουν από αυτήν, εξαιτίας των όσων ακούγονται από το στόμα πολιτικών ανδρών. Δοξάστε τους!
Τι πιο εύκολο να αρνηθεί κάποιος τα λεγόμενά του, από το να ισχυρισθεί πως παρανοήθηκαν τα λόγια του και πως δεν ερμηνεύτηκαν επακριβώς. Είναι αυτό που πιθανολογούν οι πολίτες και το χρησιμοποιούν ευρέως με ειρωνική διάθεση. Ποιο; Πως όλοι οι Έλληνες δεν μιλούν την ίδια γλώσσα.
Χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος έπρεπε κάπως να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Προκειμένου να μην ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό, σχετικά με τα απαξιωτικά που ξεστόμισε κατά καιρούς, χρησιμοποίησε το «ναι μεν αλλά», απαλλάσσοντας εαυτόν από την κυριολεξία των χαρακτηρισμών που εκσφενδόνισε κατά μερίδας Ελλήνων πολιτών.
Ομολόγησε επίσης «την διασπάθιση πολιτικού χρήματος (σημαντικές περιπτώσεις) που πρέπει να εξελιχθούν σε ποινικές υποθέσεις απόδοσης ευθυνών».
Όπως και για τις «παράνομες προμήθειες (βάσει αποδείξεων βεβαίως) να υπάρξει διαλεύκανση και τιμωρία»! Αστεία πράγματα. Στα λόγια όλα γίνονται, από πράξεις δεν βλέπουμε κάτι, που να «εξαγνίζει» τον πολιτικό βίο της χώρας. Όσο για «τα μεγάλα χρέη τα προκάλεσε το ίδιο το σύστημα, το οποίο εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι για να πλουτίσουν και αυτοί πρέπει να τιμωρηθούν»! «Έγκλημα και τιμωρία». Ουδόλως. «Έγκλημα και ατιμωρησία». Το πρώτο βρίσκεται στα λόγια και το δεύτερο ισχυροποιείται ως άποψη των πολιτών, διότι λόγω εμπειριών η ατιμωρησία έχει καθιερωθεί από αδράνεια, σκοπιμότητα, αδιαφορία και εν κατακλείδι παραγραφών. Το τελευταίο ως μείζον και ουσιαστικό της απαλλαγής εκ των ευθυνών. Το κυριότερο όλων βέβαια, η πάγια τακτική πως για όλα φταίνε οι προηγούμενοι και η σιωπή επί των ονομάτων των προσώπων που ενήργησαν και συνήργησαν στην διάπραξη «εγκλημάτων» (σχετικός ο όρος), εις βάρος των Ελλήνων.
Γι’ αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, θα όφειλαν να παύσουν τις «φανφάρες» και την εξαιτίας αυτών έκθεση τους στην κοινή γνώμη, που εξελίχθηκε αμείλικτη και απαξιωτική εντελώς, για τους πολιτικούς και το «πολιτικό σύστημα» (κατά τον κ. Πάγκαλο ο όρος). Επιτέλους οι πολίτες αφυπνίσθηκαν, αλλά ακόμη δεν σήκωσαν… κεφάλι. Ίδωμεν…

Τραγικό και όμως πραγματικό…

Τραγικό και όμως πραγματικό…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Οι μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα αποτελούν μια σταθερή και πάγια τακτική της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Με άλλα λόγια, ο κάθε Υπουργός που αναλαμβάνει τα ηνία του Υπουργείου Παιδείας επιχειρεί αλλαγές, ανάλογα με τα δικά του πιστεύω, γι’ αυτό και δεν έχουμε δει, μέχρι σήμερα, καμία θετική εξέλιξη, σε ότι έχει σχέση με τον εκπαιδευτικό τομέα.
Συμβαίνει, μάλιστα, το εντελώς αντίθετο, αφού οι αλλαγές που επιχειρούνται είναι πάντα ημιτελείς και δεν υιοθετούνται από την επόμενη ηγεσία του Υπουργείου.
Σήμερα, ακολουθώντας την παραδοσιακή αυτή πολιτική στη παιδεία, η αρμόδια Υπουργός προωθεί τις δικές της αλλαγές, με έναν τρόπο που, μάλλον, προκαλεί προβληματισμό, παρά μας βρίσκει σύμφωνους.
Χωρίς να θέλω να επεκταθώ σε όλο το μεταρρυθμιστικό έργο της Υπουργού, θα σταθώ, μόνον, σε ένα σημείο, που κατά την άποψή μου, είναι κομβικό. Πληροφορούμαστε, λοιπόν, πως έχει αποφασιστεί η δημιουργία του «Νέου Λυκείου» και μέχρι εδώ τα πράγματα βαίνουν καλώς, αφού όλοι αναγνωρίζουμε, πως τα πράγματα στον χώρο της παιδείας δεν πάνε καλά και χρειάζονται κάποιες ουσιαστικές αλλαγές. Μαθαίνοντας, όμως, πως το μάθημα της ιστορίας εξαιρείται από τον κορμό των υποχρεωτικών μαθητών, προβληματιζόμαστε αρνητικά για το πού οδηγούν την παιδεία μας οι ισχυροί της σημερινής πολιτικής σκηνής.
Η ιστορία αποτελεί το σημαντικότερο σημείο της ταυτότητας ενός λαού, γιατί εσωκλείει τον πολιτισμό και τα κατορθώματά του. Ένας λαός που έχει χάσει την ιστορία του είναι ένας λαός δυστυχισμένος, γιατί, επί της ουσίας, έχει χάσει τις ρίζες και το παρελθόν του.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που γεννιέται πολύ εύλογα το ερώτημα, γιατί κάποιοι προσπαθούν, τόσο επίμονα, να μας στερήσουν το δικαίωμα να ξέρουμε την ιστορία του έθνους μας; Ποιους ενοχλεί η ελληνική ιστορία και θέλουν να την διαγράψουν, αφού η λήθη επέρχεται μέσα από ανάλογες αποφάσεις, όπως είναι αυτή της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, που αποσκοπεί στην υποβίβαση του μαθήματος της ιστορίας;
Πρώτη από όλες τις υπόλοιπες χώρες, η Ελλάδα δίδαξε την σημασία της ιστορίας, μέσα από «αθάνατα» παραδείγματα, που για κάποιους έχουν γίνει τρόπος ζωής. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως οι δύο μεγαλύτεροι ιστορικοί του κόσμου και αυτοί που διέσωσαν την παράδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ο Θουκυδίδης και ο Ηρόδοτος, έθεσαν με το έργο τους τα θεμέλια του Δυτικού πολιτισμού.
Μπρος, όμως, στις τελευταίες εξελίξεις που βλέπουμε να διαδραματίζονται στον χώρο της ελληνικής παιδείας, τα λόγια είναι περιττά. Και τι να πει, άλλωστε, κανείς, όταν δεν υπάρχει ίχνος σεβασμού για την παράδοση και τις αξίες ενός πολιτισμού και μάλιστα από τους εκ των έσω ισχυρούς παράγοντες.
Τελικά, είμαστε άξιοι της μοίρας μας, γι’ αυτό και τα λουζόμαστε…