Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Ακούν Ελλάδα και τρέχουν μακριά

Πάνω από χίλιες πεντακόσιες ελληνικές επιχειρήσεις μετακινήθηκαν
σε γειτονικές χώρες την τελευταία διετία

Ακούν Ελλάδα
και τρέχουν μακριά

Τι αναφέρουν για το θέμα σημαντικοί παράγοντες της τοπικής οικονομίας, αλλά και τι προτάσεις υπάρχουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, ως τρόπος αναπτυξιακής πορείας της χώρας, ακολουθεί διαρκώς την κατιούσα. Η ιδιαίτερα υψηλή φορολογία, σε συνδυασμό με την έλλειψη κινήτρων για το «επιχειρείν», συμβάλουν καθοριστικά στην μεταφορά πολλών ελληνικών επιχειρήσεων, κυρίως του μεταποιητικού κλάδου, στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και στην Τουρκία.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί, μόνον για την τελευταία διετία γύρω στις χίλιες πεντακόσιες ελληνικές επιχειρήσεις “μετακόμισαν” από την Ελλάδα σε άλλες χώρες. Η Βουλγαρία αποτελεί τον προσφιλέστερο προορισμό, αφού εκεί οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν αντιμετωπίζουν την δυσβάσταχτη φορολογία της Ελλάδος. Η εξέλιξη αυτή, όσον αφορά τις ελληνικές επιχειρήσεις, στερεί εισοδήματα από την εθνική οικονομία, αλλά και θέσεις εργασίας από τους Έλληνες πολίτες, που είναι ζωτικής σημασίας, καθώς το φαινόμενο της ανεργίας βρίσκεται σε έξαρση.
Μάλιστα, κυκλοφορεί ευρέως η φημολογία, ότι εκτός από τις επιχειρήσεις θα φύγουν από την Ελλάδα και οι μεγάλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στα όρια της επικράτειάς της.
Σύμφωνα δε, με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), οι επιχειρηματίες που επέλεξαν να μετακινήσουν τα κεφάλαιά τους στις ξένες χώρες, όχι µόνον θα στερήσουν από έσοδα την ελληνική οικονομία αλλά και δεν πρόκειται να επαναπατριστούν τα κέρδη τους, αφού για την επιστροφή κεφαλαίων πρέπει να πληρώσουν επιπλέον φόρο 5%.
Αναφορικά με το θέμα τοποθετούνται στην εφημερίδα μας σημαντικοί παράγοντες της τοπικής οικονομίας, αφήνοντας το δικό τους στίγμα και προτείνοντας λύσεις για την αντιμετώπισή του.

Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης:
«Το φαινόμενο με την μεταφορά ελληνικών επιχειρήσεων, κυρίως προς την Βουλγαρία, είναι παλιό. Μετρά τουλάχιστον μια δεκαετία. Ο φόρος εκεί για τις επιχειρήσεις είναι 10% και όχι 40% όπως στην Ελλάδα. Αρκετές είναι και οι επιχειρήσεις της Ξάνθης που μεταφέρθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο και για τους ίδιους λόγους στην γειτονική χώρα.
Φταίει το άσχημο εργασιακό καθεστώς και η υπέρμετρη φορολογία.
Ο νέος Υπουργός, κύριος Χρυσοχοΐδης, έχει αποφασίσει να τροποποιήσει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Αυτό αποτελεί ένα θετικό στοιχείο, καθώς, μεταξύ άλλων, προβλέπεται οι επιχειρήσεις της Θράκης να παίρνουν επιδότηση εργασίας 12%, την οποία έχουν να πληρωθούν από το πρώτο εξάμηνο του 2008».

Ευθύμης Μίλκογλου, Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Από ότι ξέρω, στην Βουλγαρία ένας βασικός μισθός είναι γύρω στα διακόσια ευρώ. Στην Ελλάδα για να ασφαλίσεις έναν υπάλληλο χρειάζεσαι πάνω από χίλια διακόσια ευρώ, οπότε η διαφορά φαίνεται κατευθείαν.
Είναι το ΦΠΑ, που αυξάνεται συνέχεια και από ότι ακούγεται θα πάμε και σε τρίτη αύξηση. Είναι στοιχεία που δείχνουν, ότι όλοι προσπαθούν να βρουν το πιο φθηνό μεροκάματο, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλα αυτά, γιατί δεν μπορούν να συνεχίσουν να φεύγουν ελληνικές επιχειρήσεις έξω. Με αυτό τον τρόπο χάνονται και θέσεις εργασίας. Πρέπει να δούμε, πως θα μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα σε επαγγελματίες και βιοτέχνες, για να μπορέσουν να μείνουν στην Ελλάδα».

Άγγελος Μπεμπεκίδης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης:
«Η υψηλή φορολογία ευθύνεται σε ένα μεγάλο μέρος για την μεταφορά ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Πριν τέσσερα – πέντε χρόνια είχαμε συνάντηση με παράγοντες του Εμπορικό Επιμελητήριο, αλλά και του Υπουργείου Οικονομίας της Βουλγαρίας. Μας λέγανε, ότι δραστηριοποιούνται πάνω από δύο χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις στην Βουλγαρία και τα κέρδη τους ήταν τότε περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή όσο είναι το σημερινό έλλειμμα της κυβέρνησης, που δεν μπορεί να μαζέψει. Τότε, πριν τέσσερα - πέντε χρόνια στην Βουλγαρία κερδίζαμε περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια δολάρια, πριν ακόμη μπει η Βουλγαρία στην ΕΕ.
Για να στηθεί μια καινούργια ελληνική επιχείρηση απαιτείται μια χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία, ενώ στην Βουλγαρία με κάποιες αιτήσεις, απλά και γρήγορα, στήνονται επιχειρήσεις.
Είναι τα πολύ χαμηλά ημερομίσθια. Τότε που κάναμε την επίσκεψή μας, ο κατώτερος μισθός στην Βουλγαρία ήταν διακόσια και κάτι λέβα, γύρω, δηλαδή, στα εκατό ευρώ. Εμείς βέβαια διαφωνούμε. Οι συνάδελφοι στην Βουλγαρία με τα ελάχιστα χρήματα δεν μπορούν να ζήσουν και έρχονται αντιμέτωποι με χίλιες δυο αντιξοότητες. Ελπίζουμε, ότι η ΕΕ μιας και η Βουλγαρία είναι στην ΕΕ, γρήγορα θα ισοσκελίσει τα δικά μας ημερομίσθια και μεροκάματα με αυτά των συναδέλφων στην Βουλγαρία. Ένα σημαντικό και σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε, είναι όταν επιχειρήσεις που στήνοντας στην Βόρειο Ελλάδα και ειδικότερα στην Θράκη, έκαναν χρήση όλων των ευνοϊκών κινήτρων και μετά έκλειναν τις επιχειρήσεις και έφευγαν. Αυτά πρέπει να σταματήσουν. Να προσέξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις. Εμείς δεν είμαστε ενάντια στις ελληνικές επιχειρήσεις, εμείς είμαστε ενάντια στους κακούς εργοδότες.»

Σπύρος Παπαχρήστου, Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης:
«Η μετακόμιση των ελληνικών βιομηχανιών στην Βουλγαρία και τα γειτονικά κράτη οφείλεται στην βαριά φορολογία που υπάρχει εδώ, αλλά και στα χαμηλά ημερομίσθια που υπάρχουν στην Βουλγαρία. Βέβαια, οι Βούλγαροι εργαζόμενοι το καταλαβαίνουν και έχουν αποδημήσει εδώ. Η Πολιτεία θα πρέπει να προσέξει οπωσδήποτε να υπάρχει χαμηλότερη φορολογία, που θα διασφαλίζει θέσεις εργασίας. Διαφορετικά, δεν υπάρχει νόημα να έχει μόνον κέρδη. Όσο πιο χαμηλή φορολογία υπάρχει, τόσο πρέπει να αυξάνει το ανθρώπινο δυναμικό.
Θα πρέπει να δοθούν πραγματικά κίνητρα για την Θράκη. Να δημιουργηθεί αναπτυξιακός Νόμος, το λέμε και το ξαναλέμε, μόνον για την Θράκη. Εδώ είναι η Ελλάδα, αν δεν υπάρχει Θράκη, δε θα υπάρχει Μακεδονία, δε θα υπάρχει τίποτα. Να έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις οι επενδυτές, αλλά ταυτόχρονα να έχουν και αυξημένες θέσεις εργασίας. Αν ταυτιστεί η Θράκη με την υπόλοιπη Ελλάδα, να ξέρετε ότι θα φύγουν όλοι οι επενδυτές από εδώ».

Δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που δικαιούνται τα δημόσια σχολεία της Μύκης από τον Δήμο τους

Δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που δικαιούνται τα δημόσια σχολεία της Μύκης
από τον Δήμο τους

Το Υπουργείο Εσωτερικών αποστέλλει κάθε χρόνο, μέσω των Δήμων, στις σχολικές επιτροπές, κονδύλι για την συντήρηση και επισκευή σχολικών κτηρίων. Το θέμα, βέβαια, είναι να αξιοποιούνται οι συγκεκριμένες πιστώσεις για τον σκοπό που έχουν αποσταλεί, κάτι που, όπως φαίνεται, σε κάποιες περιπτώσεις δεν γίνεται.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, όσον αφορά την δική μας περιοχή, ο Δήμος Μύκης δεν έχει παραχωρήσει από τα ίδια αυτά κονδύλια ούτε ένα ευρώ, για τα δημόσια σχολεία της Σμίνθης, της Γλαύκης και του Εχίνου, παρόλο που τα χρήματα προορίζονταν για τις τεχνικές ανάγκες των σχολείων. Το ίδιο έχει γίνει και με την Κοινότητα Θερμών, σύμφωνα πάντοτε, με τους Διευθυντές των σχολείων αυτών των περιοχών.
Αναφορικά με το θέμα Προϊστάμενος του Α΄ Γραφείου Εκπαίδευσης με αρμοδιότητα τα σχολεία που ανήκουν στην Γ΄ περιοχή (Σταυρούπολη και Μύκη), τον Τόπειρο και το Γυμνάσιο Πολυσίτου Βιστωνίδας, κύριος Κώστας Πυλαρινός, θα ζητήσει άμεσα να μάθει από τον Δήμο Μύκης, σχετικά με τους λόγους που δεν δόθηκαν χρήματα στις σχολικές επιτροπές των συγκεκριμένων σχολείων, αλλά και πως αυτά αξιοποιήθηκαν.
Το θέμα αναμένεται να διαλευκανθεί τις επόμενες ημέρες.

Το μεγάλο παζάρι των εκλογών…


Το μεγάλο παζάρι των εκλογών…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών αναμένεται να είναι «εκρηκτικός», από κάθε άποψη. Όλα εδώ παίζονται, το σύνθημα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, βάση του οποίου θα ριχτούν στην εκλογική μάχη, οι υποψήφιοι που διεκδικούν θώκους και αξιώματα.
Είναι πολύ ζεστές και βολικές οι πολιτικές θέσεις, με αποτέλεσμα να γίνονται αντικείμενο έντονης διαμάχης. Το ποιος υποψήφιος θα προλάβει να στρογγυλοκάτσει σε αυτές, αποτελεί ζητούμενο το οποίο γίνεται απαίτηση.
Το θέμα είναι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τις εκλογές ως ύψιστο πατριωτικό ζήτημα. Με πάθος ρίχνονται στον αγώνα, σκεπτόμενοι ότι η νίκη τους ανήκει. Ανεπαίσθητα σου δημιουργείται η εντύπωση, πως εάν διεκδικούσαν με το ίδιο πάθος τα συμφέροντα της περιοχής τους, η χώρα θα . Είναι γεγονός, ότι μόλις αποκτήσουν την πολιτική τους αναγνώριση, αρχίζουν να αποβάλλον το πάθος της προεκλογικής διεκδίκησης. Δεν ξέρω αν φταίνε οι βολικές καρέκλες που σε επαναπαύουν ή υπάρχει κάτι άλλο που σε κάνει να ξεχνάς τις προεκλογικές σου δεσμεύσεις και εξαγγελίες.
Οι εκλογές έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας του πολίτη για το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ούτε η οικονομική κρίση δεν μας είχε απασχολήσει τώρα. Ενώ, οι αντίπαλοι συνδυασμοί προετοιμάζονται για την εκλογική αναμέτρηση σαν να πηγαίνουν σε πόλεμο. Ο εχθρός (και όπου εχθρός βλέπε τον πολιτικό αντίπαλο) πρέπει να εξοντωθεί με κάθε τρόπο. Ο πολιτικός αγών είναι ο σημαντικότερος αγών στην ζωή των σύγχρονων πολιτικών μας, όχι επειδή παλεύουν για κάποια ιδεολογία ή κάποιες ηθικές αρχές, αλλά επειδή πρόκειται για προσωπικό αγώνα, που μπορεί να εξελιχθεί σε προσωπική επιτυχία.
Το πολιτικό σκηνικό μοιάζει θολό και ταραγμένο. Η τελική αναμέτρηση για τους υποψηφίους της δεύτερης Κυριακής εξελίσσεται σε θρίλερ. Ειδικά δε, για αυτούς που έφτασαν στην πηγή και δεν κατάφεραν να πιούν νερό, ο δεύτερος γύρος των εκλογών μοιάζει με πολιτική περιπέτεια.
Το ηθικό δίδαγμα των εκλογών που πέρασαν είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική συνείδηση, αφού οι περισσότεροι ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, κινούμενοι από τις προσωπικές τους ανάγκες. Πετρέλαιο θέρμανσης, καυσόξυλα και άλλες εξυπηρετήσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προεκλογικής περιόδου.
Υποσχέσεις, μικρές και μεγάλες, δίνονται με μεγάλη ευκολία προς κάθε κατεύθυνση, στα πλαίσια του προεκλογικού αγώνα. Πλέον, είναι πολύ λίγοι αυτοί που ψηφίζουν με γνώμονα την συνείδησή τους. Οι περισσότεροι κοιτάζουν να επωφεληθούν από τις εκλογές, σκεπτόμενοι το ιδιωτικό τους συμφέρον.
Τελικά, οι εκλογές έχουν εξελιχθεί σε ένα μεγάλο παζάρι, όπου ο καθένας μπορεί να παζαρέψει την ψήφο του. Αγοράζω και πουλάω, ένας χαρακτηριστικός τίτλος που περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο αυτά που βιώνουμε κάθε εκλογική περίοδο στην Ελλάδα.

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 10.11.2010


Κάλεσμα Παυλίδη στους πολίτες να στείλουν μήνυμα απαίτησης προς την Κυβέρνηση και τους Μηχανισμούς για ένα καλύτερο αύριο

Κάλεσμα Παυλίδη στους πολίτες να στείλουν μήνυμα απαίτησης προς την Κυβέρνηση
και τους Μηχανισμούς για ένα καλύτερο αύριο

Δήλωση του υποψηφίου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη του συνδυασμού «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

Ευχαριστούμε θερμά όλους του πολίτες, που στήριξαν την «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» τον συνδυασμό της νίκης όλων των πολιτών. Πέτυχαν μια σημαντική νίκη απέναντι στα συστήματα εξουσίας, στους μηχανισμούς ελέγχου της ψήφου. Είναι η νίκη της ελεύθερης αυτοδιοίκησης, για μια περιφέρεια ελεύθερη από εξαρτήσεις, αθηναϊκές κηδεμονίες και υποκατάστατα κρατικής διοίκησης. Είναι νίκη της δημοκρατίας και όλων των δυνάμεων της κοινωνίας, που αντιτάσσονται στις ξενόφερτες πολιτικές των δανειστών, της κυβέρνησης και του μνημονίου, που μας οδηγούν στη φτώχια, στη στέρηση, στην ανεργία και σε χειρότερη ποιότητα ζωής.
Το μέλλον είναι στα χέρια του καθενός μας και ας μην αφεθεί στα συμφέροντα και τους μηχανισμούς.
Καλούμε τους συμπολίτες μας να στείλουν μήνυμα απαίτησης προς την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς αντίστασης σε νέα μέτρα για μια καλλίτερη ζωή και να επιλέξουν τον συνδυασμό μας για μια ισχυρή αναπτυξιακή πορεία διαφορετική από τη διαχείριση και τις εξαρτήσεις του χθες.

Γιώργος Παυλίδης
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ.

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Δύσκολα τα πράγματα για τους επικεφαλείς των συνδυασμών στον Δήμο Ξάνθης:


Προβληματισμό και όχι χαμόγελα έφεραν τα εκλογικά αποτελέσματα στην περιοχή μας, αφού ούτε στον Δήμο Ξάνθης η πλευρά Στυλιανίδη περίμενε να πάει δεύτερη Κυριακή και τώρα βλέπει τα αποτελέσματα και τρίβει τα μάτια της, ούτε όμως και η πλευρά Πούλιου, περίμενε να φτάσει τόσο χαμηλά σε ποσοστά, παρά το γεγονός ότι ανέβασαν την δύναμή τους κατά 7 μονάδες περίπου. Ο αγώνας τώρα ξεκίνησε και σίγουρα θα κερδίσουν όσοι καταφέρουν να σχεδιάσουν σωστά τις επόμενες κινήσεις τους μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση της σταυροδοσίας, πονοκέφαλος για τους υποψηφίους:



Είναι πραγματικά πρωτοφανής η καθυστέρηση που βιώσαμε όλοι, στην ανακοίνωση των σταυρών προτίμησης των υποψηφίων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων. Τα νέα κόλπα του Υπουργείου Εσωτερικών με τον Καλλικράτη, φαίνεται πως λειτουργούν με καθυστέρηση χελώνας και δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στους Υποψηφίους, οι οποίοι δεν γνωρίζουν το που και πόσο πόνεσαν οι συνδυασμοί τους σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Είναι πρωτοφανέστατη πρωτοτυπία ηλιθιότητας για το βιβλίο Γκίνες αυτή η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ειδικότερα αν σκεφθεί κάποιος πως ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και πως τα πάντα γύρω μας κινούνται με την ταχύτητα του φωτός.

Σύσκεψη ομάδας εκλογικού αγώνα για τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη το απόγευμα της Δευτέρας και απόφαση ενίσχυσης του προεκλογικού αγώνα:


Συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε Ξενοδοχείο της Ξάνθης, η ομάδα εκλογικού αγώνα του Γ. Παυλίδη και συζητήθηκε εκτενέστερα τόσο το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και η κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί αυτές τις λίγες ημέρες, ώστε ο Συνδυασμός του Νομάρχη Ξάνθης και Υποψηφίου περιφερειάρχη να κόψει πρώτος το νήμα του τερματισμού. Η άποψη που επικράτησε σε όλους, ήταν πως αφού φτάσαμε από εκεί που μας είχαν χαμένους, να φέρουμε το παιχνίδι στα ίσια, τότε μπορούμε να κερδίσουμε την ερχόμενη Κυριακή. Με κατευθυντήριους άξονες το έργο που έχει να επιδείξει από όλα αυτά τα χρόνια που ήταν Νομάρχης στην Ξάνθη, ως καλύτερο του όπλο, θα συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία σε ολόκληρη την περιφέρεια, προσπαθώντας να βρεθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά σε κατοίκους και ψηφοφόρους, προκειμένου να κερδίσει πόντους από τις προσωπικές επαφές.

Για νεροκουβαλητές τους ήθελαν τους νέους οι παλιοί και τα κατάφεραν, σπέρνοντας την διχόνοια στην Παράταξη Στυλιανίδη:
Μπορεί σε πολλούς φίλους να μην έγινα αρεστός με τα όσα έλεγα τελευταία, αλλά επαληθεύτηκα πλήρως και αυτό θα πρέπει να γίνει μάθημα σε πολλούς. Ήμουν και είμαι από τους λίγους ανθρώπους, που ζήτησα δημόσια να στηριχτούν τα νέα και άφθαρτα πρόσωπα περισσότερο από τα παλιά και τα κουρασμένα. Η άποψή μου ήταν ανέκαθεν πως όλοι οι παλιοί δημοτικοί σύμβουλοι του Στυλιανίδη, ήθελαν τους νέους για νεροκουβαλητές και τίποτε περισσότερο, πράγμα που αποδείχτηκε περίτρανα από τα εκλογικά αποτελέσματα και τις ψήφους που πήρε ο κάθε ένας. Αποδείχτηκε περίτρανα πως όλα αυτά τα μεγάλα και τρανταχτά ονόματα, έκαναν ζημιά στην παράταξη του Δημάρχου, αφού ακόμα και οι ίδιοι δεν μπορούν να πιστέψουν την διασπορά ψήφων.

Τριγμοί και διαμαρτυρίες νέων υποψηφίων στην παράταξη Πούλιου, με αποδέκτη τον Σωκράτη Ξυνίδη:
Μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια στο στρατόπεδο των Πολιτών για την Αλλαγή, αφού το αποτέλεσμα των εκλογών, παρά την αρκετά μεγάλη άνοδο, δεν ήταν και το επιθυμητό, όχι στον τομέα της Δεύτερης Κυριακής, αλλά στους στόχους των ποσοστών, καθώς κάποιοι ήλπιζαν να φτάσουν το 40% ως παράταξη, ξεχνώντας πως «ο Ελπίζων χαίροντας, αποθνήσκει χε….ντας». Τα παράπονα για το Σωκράτη Ξυνίδη δίνουν και παίρνουν, δημιουργώντας αρκετό πονοκέφαλο στην παράταξη, η οποία προσπαθεί να βρει διεξόδους με στόχο την νίκη στις εκλογές της Κυριακής. Φαίνεται πως κατά το ήμισυ, το προσωπικό στοίχημα του Σωκράτη Ξυνίδη για τον Δήμο Ξάνθης έχει χαθεί και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος, πράγμα που του δημιουργεί μεγάλο πονοκέφαλο για τις επόμενες ημέρες.

Προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν η αποχή, τα λευκά και τα άκυρα, με την αντίδραση του κόσμου να είναι ορατή πλέον απέναντι στο Μνημόνιο και τα ψέματα της Κυβέρνησης:
Ήταν στραβό το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, το αποτελειώνει και ο γάιδαρος, όπως όλα δείχνουν. Το μνημόνιο δυστυχώς για τον Γ. Παπανδρέου, αποδεικνύεται η μόνη λύση απεγκλωβισμού του, από την απασφαλισμένη χειροβομβίδα που κρατά στα χέρια του και σίγουρα η διέξοδος ακούει στο όνομα εκλογές. Ο Γ. Παπανδρέου γνωρίζει πολύ καλά πως η χειροβομβίδα θα σκάσει και δεν θέλει αυτό να γίνει στα χέρια του, πράγμα που τον αναγκάζει να ακολουθήσει αντιλαϊκή πορεία, για να χαθεί εντελώς το παιχνίδι και να προχωρήσει σε συγκυβέρνηση, λίγο πριν την πτώχευση, της χώρας. Η αντίδραση του κόσμου στις αποτυχημένες θεωρίες εγχειρήματα του ΠΑΣΟΚ, ήταν αρκετά μεγάλη και αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη την ερχόμενη Κυριακή, όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η νίκη του Γ. Παυλίδη για την περιφέρεια άρχισε να διαφαίνεται, αρκεί να εντοπιστούν άμεσα τα σημεία στα οποία χωλαίνει η παράταξη και να δοθεί ώθηση.

Με τα μούτρα στην μάχη για τις λίγες ημέρες που απομένουν, έπεσαν ο Άρης Γιαννακίδης και οι συνεργάτες του:
Με τις μηχανές στο φουλ για όσο ακόμα αντέξουν, θα προσπαθήσουν ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης και οι συνεργάτες του, να κερδίσουν την Περιφέρεια, έχοντας να αντιμετωπίσουν, τόσο τα παιχνίδια κομματικών στελεχών τους στον Νομό Ξάνθης όσο και την αντίδραση του κόσμου, απέναντι στην Κυβερνητική Πολιτική. Είναι γνωστό σε όλους πως το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μεγάλη συσπείρωση στην Περιφέρειά μας και αυτό φαίνεται πως είναι το στοιχείο, με το οποίο θα ασχοληθούν αρκετά τόσο ο κύριος Γιαννακίδης, όσο και τα στελέχη του συνδυασμού του, σε συνεργασία με τα βουλευτικά γραφεία των Κυβερνητικών στελεχών της Περιφέρειάς μας.

Και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει: Μην πάτε να ψηφίσετε, αν δεν σας πληρώσουν. Οι Δροσερίτες δεν έχουν μεγαλύτερη αξία από εμάς:
Μπορεί να ακούγεται εντελώς ακραία η θέση μου, αλλά ως λογικά σκεπτόμενες άνθρωπος θεωρώ πως ο κάθε ένας από εμάς, δεν θα πρέπει να πάει να ψηφίσει σε αυτές τις εκλογές, όχι αντιδρώντας στο μνημόνιο και τα υπόλοιπα κατευθυνόμενα κουραφέξαλα που μας μοστράρουν οι καρεκλοκένταυροι των Αθηνών, αλλά αντιδρώντας στην πάγια τακτική που έχει γίνει μάστιγα στην περιοχή μας και λέγεται εξαγορά ψήφων. Θεωρώ πως όλοι μας έχουμε μεγαλύτερη αξία, από τις ομάδες που ονομάζονται χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και η μη συμμετοχή μας στις εκλογές, θα πρέπει να αποτελέσει ένα μάθημα σε όλους αυτούς που εκλέγονται με εξαγορά ψήφων. Αν είναι στην Ξάνθη να βγαίνει Δήμαρχος αυτός του οποίου οι συνεργάτες θα καταφέρουν να εξαγοράσουν περισσότερους ψήφους, τότε να τον χαίρονται. Σίγουρα θα βρεθούν κάποιοι να πουν πως δεν είναι δυνατόν να κάνω τέτοιες αναφορές, αν δεν έχω αποδεικτικά στοιχεία στα χέρια μου, αλλά θα τους πω να μην είναι τόσο ήσυχοι, καθώς μπορούν να κάνουν μια έρευνα στην Αστυνομική Διεύθυνση και να ρωτήσουν πόσες καταγγελίες έχουν για τέτοιου είδους περιπτώσεις και αν από εκεί δεν καλυφτούν, μπορώ να τους δώσω τα στοιχεία που έχω στην διάθεσή μου. Σίγουρα πάντως δεν μιλάω για όλους τους υποψηφίους, αλλά για ορισμένους και σίγουρα από όλες τις πλευρές, οι οποίοι έχουν φτάσει σε τέτοια χαμηλά επίπεδα, που δεν ανέχομαι άλλο αυτήν την κατάντια.

Δραματική πτώση στην κατανάλωση καυσίμων που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει το 40%

Δραματική πτώση στην κατανάλωση καυσίμων
που σε πολλές περιπτώσεις
αγγίζει το 40%


Γιάννης Σιούτας, Πρόεδρος σωματείου Βενζινοπωλών Ξάνθης:
«Περιμένουμε ποιος θα πέσει πρώτος. Όλοι μας πατάμε σε μια κινούμενη άμμο και το μόνο που περιμένουμε είναι ποιος θα πέσει πρώτος, γιατί δεν πιστεύουμε ότι θα αλλάξει κάτι»

Σε καθοδική πορεία βρίσκεται ο τζίρος των Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων για την τελευταία χρονική περίοδο. Μια πτώση που αγγίζει σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και το 40%.
Παρακαλάνε οι επαγγελματίες του κλάδου να ξεκινήσουν τα πρώτα κρύα, καθώς ο σχετικά καλός καιρός των τελευταίων ημερών, έχει συμβάλει σημαντικά στην πτώση, όσον αφορά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης. Οι καταναλωτές λόγω και των δύσκολων οικονομικών συγκυριών έχουν αποφασίσει, όπως φαίνεται, να κάνουν οικονομία όσο μπορούν περισσότερο και να ανάβουν το καλοριφέρ μόνον όταν το κρύο γίνεται τσουχτερό.
Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης η κατάσταση είναι η ίδια, αφού, όπως μας ενημερώνει και ο Πρόεδρος του σωματείου Βενζινοπωλών Νομού Ξάνθης, κύριος Γιάννης Σιούτας, οι μετακινήσεις των καταναλωτών με οχήματα έχουν περιοριστεί αρκετά. Ο κόσμος σκέφτεται πλέον οικονομικά, αφού υπολογίζει το κάθε λεπτό, αναλογιζόμενος την αυριανή ημέρα.
Το γεγονός προκαλεί πονοκέφαλο στους Πρατηριούχους της χώρας, οι οποίοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας.
Παράλληλα, οι περισσότεροι Πρατηριούχοι δεν δουλεύουν, πλέον, με επιταγές, όχι μόνον επειδή έχουν ανάγκη από ρευστό χρήμα, αλλά και επειδή φοβούνται μην εξαπατηθούν.
Πολλά Πρατήρια σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν οδηγηθεί στο κλείσιμο και άλλα αναμένεται να κλείσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.
«Στην Ξάνθη άλλα πέντε Πρατήρια θα κλείσουν για φέτος» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Γιάννης Σιούτας.
Όπως αναφέρει, επίσης, ο τελευταίος, οι συνάδελφοί του, προκειμένου να ανταπεξέλθουν της κρίσης ξεκίνησαν τις πρώτες απολύσεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να απασχολούν στις επιχειρήσεις τους μόνον μέλη της οικογένειάς τους. Πάλι, όμως, όπως συμπληρώνει ο κύριος Γ. Σιούτας, τα έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς.
«Περιμένουμε ποιος θα πέσει πρώτος. Όλοι μας πατάμε σε μια κινούμενη άμμο και το μόνο που περιμένουμε είναι ποιος θα πέσει πρώτος, γιατί δεν πιστεύουμε ότι θα αλλάξει κάτι» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Γιάννης Σιούτας.
Παράλληλα, ο τελευταίος εκφράζει μέσα από την εφημερίδα μας την ανησυχία του, σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης, μέσω σχετικού νομοσχεδίου, για την μείωση αποστάσεων ασφαλείας, όσον αφορά τα Πρατήρια Υγρών Καυσίμων, γεγονός που θα επιτρέπει στα super markets να πουλάνε μεταξύ άλλων και καύσιμα.
«Ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε πράξη θα συνεπάγεται αμέσως το δικό μας επαγγελματικό τέλος» συμπληρώνει ο κύριος Γ. Σιούτας.
Όπως καταλήγει δε, «θα πρέπει η κυβέρνηση να καταλάβει, ότι εμείς μέσω της δουλειάς μας συντηρούμε τις οικογένειές μας και δεν πλουτίζουμε. Ενώ, τα super markets εάν ξεκινήσουν να πουλάνε καύσιμα, αυτά θα πλουτίσουν ακόμα περισσότερο».

Εκτίμησή μου πως δε θα υπάρξουν καθυστερήσεις

Ομαλά και χωρίς προβλήματα η διεξαγωγή
των εκλογών την δεύτερη Κυριακή

Π. Καρβουνίδης:
Εκτίμησή μου πως δε θα
υπάρξουν καθυστερήσεις

- Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κυρίου Περικλή Καρβουνίδη, υπεύθυνου για την εκλογική διαδικασία στην περιοχή της Ξάνθης, ο δεύτερος γύρος της Κυριακής θα ξεκαθαρίσει από πολύ νωρίς τους νικητές
- «Πιστεύω, ότι αυτή την Κυριακή δε θα έχουμε την καθυστέρηση των εκλογών της περασμένης. Θα γίνει η απλή καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και θα ξεκινήσει γρήγορα η ροή των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα προς την Νομαρχία. Η διαδικασία θα ξεκαθαρίσει νωρίς, δε θα έχει την καθυστέρηση που είχε την περασμένη Κυριακή»


Ομαλά διεξήχθησαν οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου όσον αφορά την περιοχή της Ξάνθης, παρόλο που η αποχή των ψηφοφόρων από τις κάλπες υπήρξε σημαντική.
Η όλη διαδικασία πάντως ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αφού υπήρξε επάρκεια σε προσωπικό για την επιτήρηση της ομαλής διεξαγωγής των εκλογών και την καταμέτρηση των ψήφων. Ενώ, δεν υπήρξαν ελλείψεις σε αναγκαίο υλικό.
Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην εφημερίδα μας ο κύριος Περικλής Καρβουνίδης, υπεύθυνος για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στην δική μας περιοχή, «η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά. Δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Τουλάχιστον από εμάς δεν ζητήθηκε από πουθενά συνδρομή για την επίλυση κάποιου ιδιαίτερου προβλήματος. Για τον συνδυασμό ΑΝΤΑΡΣΙΑ δεν υπήρχαν σε κάποια εκλογικά τμήματα ψηφοδέλτια. Εμάς δεν μας είχαν ενημερώσει. Όταν ενημερωθήκαμε στείλαμε αμέσως ψηφοδέλτια, όπου χρειάστηκε. Υπήρχε ετοιμότητα σε οδηγό και σε προσωπικό, για να καλυφθεί οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί στα πλαίσια της εκλογικής διαδικασίας».
Σε ερώτηση, αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα όσον αφορά το αναγκαίο προσωπικό για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, ο κύριος Περικλής Καρβουνίδης, διευκρινίζει, ότι « δεν υπήρξε κανένα τέτοιο πρόβλημα. Ότι ζητούσε από την Νομαρχία η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, αυτό έγινε στο ακέραιο. Η δική μας υποχρέωση ήταν να πάρουμε τα αποτελέσματα και να τα καταχωρήσουμε. Να βγάλουμε τα αποτελέσματα των συνδυασμών και όχι σταυρούς υποψηφίων. Ότι ροή υπήρχε από τα εκλογικά κέντρα στην Νομαρχία, γινόταν άμεσα η καταγραφή και μάλιστα αναρτούσαμε τα αποτελέσματα στο διαδίκτυο».
Σε διευκρινιστική ερώτηση, γιατί υπάρχει καθυστέρηση στην καταμέτρηση των ψήφων, γεγονός που προκαλεί παράπονα στους υποψήφιους και των κόσμο που αγωνιούν για τα τελικά αποτελέσματα, ο κύριος Περικλής Καρβουνίδης, αναφέρει τα ακόλουθα:
«Τα εκλογικά συνεργεία μειώθηκαν στο μισό. Εκ των πραγμάτων ήταν δυσκολότερο το να κάνουν περισσότερα πράγματα από αυτά που έκαναν τις άλλες φορές. Τις άλλες φορές υπήρχε η δυνατότητα να βγάζουμε και τους σταυρούς. Αν φέτος για παράδειγμα είχαμε σαράντα άτομα πέρσι είχαμε ογδόντα. Δεν αποτελεί υποχρέωση της Νομαρχίας το να βγάλει τους σταυρούς. Αυτό ήταν ξεκάθαρο και το είχαμε τονίσει στην αρχή και όλοι ήταν γνώστες. Από εκεί και πέρα καταλαβαίνω την αγωνία των υποψηφίων. Ωστόσο, δεν ήταν δική μας δουλειά ο υπολογισμός των σταυρών τους. Δεν μπορούσαμε με το προσωπικό που είχαμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την προσδοκία.
Θεωρώ, ότι σήμερα θα δοθούν οι σταυροί των υποψηφίων ή το αργότερο την Πέμπτη το πρωί, αυτή είναι η ενημέρωση που έχουμε». Ερωτηθείς πως βαίνουν οι προετοιμασίες για τον επόμενο γύρο των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, ο κύριος Περικλής Καρβουνίδης επισημαίνει πως «ότι έγινε την πρώτη Κυριακή θα γίνει και την δεύτερη. Θα βγουν τα ψηφοδέλτια, θα έρθουν εκπρόσωποι του Δήμου για να τα παραλάβουν και τα σχετικά. Απλά, πιστεύω ότι αυτή την Κυριακή δε θα έχουμε την καθυστέρηση των εκλογών της περασμένης. Θα γίνεται η απλή καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και θα ξεκινήσει γρήγορα η ροή των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα προς την Νομαρχία. Η διαδικασία θα ξεκαθαρίσει νωρίς, δε θα έχει την καθυστέρηση που είχε την περασμένη Κυριακή».