Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Τι κοινό έχει η Ξάνθη με τις πολιτείες της Αμερικής; Από 1-1-2011 έχουμε και εμείς τον Σερίφη μας. Nic the Greek, Sheriff of town Xanthi:


Και το όνομα αυτού Νικόλαος Φωτιάδης. Στρατηγός εν αποστρατεία και νυν Σερίφης της Ξάνθης με αυξημένες αρμοδιότητες, αλλά και πολύ περισσότερους μπελάδες στο κεφάλι του, αφού καλείται να δώσει λύση στο κυκλοφοριακό μπάχαλο που επικρατεί στην πόλη, μετά από τις κατασκευές του έργου Τέρας το λέμε εμείς, ενοποίηση πλατειών ορισμένοι αιρετοί. Δεν του έφταναν οι μπελάδες που είχε τόσο καιρό που διατέλεσε αντ’ αυτού Αντιδήμαρχος, ήθελε και άλλους μπελάδες στο κεφάλι του, με αποτέλεσμα να τρέχει κάθε μέρα και να μην φτάνει. Σίγουρα το τρέξιμο αυτό δεν είναι με το αζημίωτο βέβαια, αλλά αν σκεφθεί κανείς πως σε μια ημέρα μέσα, είναι αναγκασμένος να ακούει αυτά που του λέμε όλοι εμείς οι Δημότες, τότε σίγουρα θα δούμε πως το ποτήρι δεν είναι μισοάδειο.

Διέπρεψαν με το χουβαρνταλίκι τους για ακόμα μια φορά, οι περισσότεροι πολιτικοί της περιοχής μας, καθώς και ορισμένοι επαγγελματίες:

Για ακόμα μια φορά οι Ξανθιώτες, έγιναν μάρτυρες στα χουβαρνταλίκια πολιτικών της περιοχής μας, αφού μπόρεσαν να αντιληφθούν και δια ραδιοφώνου, το πόσο τους ένοιαξε το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Γηροκομείο Ξάνθης. Αντί να βγουν και να δώσουν τα μισά χρήματα από τις αντιμισθίες που θα εισπράξουν στο τέλος του μήνα, ή να προσφέρουν τις αμοιβές τους από την συμμετοχή τους στα Δημοτικά Συμβούλια και στα Περιφερειακά Συμβούλια, αρκέστηκαν στα ευχολόγια και στα παινέματα των Δημοσιογράφων, που ανέλαβαν αυτήν την πρωτοβουλία του Ραδιομαραθώνιου. Η τσιγκουνιά σας κύριοι, δεν έχει όριο και σίγουρα ο Πρόεδρος της ΔΚΕΞ Μ. Φανουράκης, θα πρέπει να αλλάξει ρότα για το βιβλίο Γκίνες και αντί της Αποκριάτικης Μάσκας που θέλει να εντάξει, να στείλει το μέγεθος της τσιγκουνιάς των πολιτικών, αλλά και κάποιων επαγγελματιών της περιοχής μας, οι οποίοι κατά καιρούς, εμφανίζονται και ως σωτήρες των επαγγελματιών της Ξάνθης, άσχετα αν δική τους δραχμή δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στην τοπική αγορά, αφού και για τα καταστήματα τους, αλλά και για τα ψώνια τους, επιλέγουν αγορές άλλων πόλεων.

Ο Ραδιομαραθώνιος και το μέσο ενημέρωσης στο οποίο διεξήχθη, δεν είναι τσιφλίκι κανενός και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν κάποιοι κομπλεξικοί:

Όντως μετείχα στον Ραδιομαραθώνιο για την οικονομική ενίσχυση του Γηροκομείου Ξάνθης και φυσικά αν με καλέσουν και πάλι να συμμετέχω δεν πρόκειται να αρνηθώ, αφού δεν θεωρώ τσιφλίκι μου το μέσο ενημέρωσης στο οποίο θα στηθεί αυτή η εκπομπή και φυσικά δεν πρόκειται να κάτσω και να ασχοληθώ με την μικροψυχία και τα κόμπλεξ ορισμένων, που αυτοαναγορεύτηκαν σε σωτήρες του γηροκομείου και όχι μόνο. Ανέκαθεν μου άρεσε το ραδιόφωνο και θεωρώ πως είμαι από αυτούς, όπου ποτέ δεν δίστασαν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους δια μικροφώνου. Το ότι μέχρι σήμερα απείχα και απέχω από την ενεργό δράση του ραδιοφωνικού παραγωγού δημοσιογραφικών εκπομπών, έχει να κάνει σχέση τόσο με τα κόμπλεξ ορισμένων, όσο και με την μη ύπαρξη χρόνου για να ασχοληθώ. Το ραδιόφωνο που δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω καλά σαν αντικείμενο, θέλει ευθύτητα, άμεσες και έξυπνες απαντήσεις ή τοποθετήσεις και όχι κατασκευασμένες προβολές πολιτικών «αφεντικών», κάτι που δυστυχώς στην Ξάνθη έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Το να μην είμαι αρεστός στο πολιτικό σύστημα της περιοχής μας, από την εν γένει και κατά καιρούς ραδιοφωνική μου παρουσία, αποτελεί τίτλο τιμής για εμένα και σίγουρα μου δίνει το κουράγιο να συνεχίσω την αμερόληπτη ενασχόλησή μου, στον χώρο των Media.

Στέναζε η αγορά της Ξάνθης πριν τις γιορτές και ο στεναγμός συνεχίζεται όπως οι επαγγελματίες αναφέρουν, αλλά ακόμα επίσημα στοιχεία δεν είδαμε:

Μπορεί να ακούγονται συνεχώς οι στεναγμοί, από τους επαγγελματίες της Ξάνθης για την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει λόγω οικονομικής κρίσης η κίνηση του αγοραστικού κοινού, αλλά δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα, ούτε ο Εμπορικός Σύλλογος ούτε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών του Νομού μας, δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα κάποια στοιχεία τα οποία θα μας διαφώτιζαν περισσότερο σχετικά με την κατάσταση. Ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε σύμμαχοι στους καθημερινούς αγώνες που δίνουν, αλλά θα πρέπει να κατανοήσουν και οι ίδιοι, ότι στην μάχη μόνος δεν κερδίζει κανένας. Δώστε στην δημοσιότητα κύριοι τα στοιχεία από τους τζίρους των καταστημάτων της Ξάνθης, για να γνωρίζουμε όλοι που θα πρέπει να πιέσουμε από εδώ και πέρα, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε, το νέος έτος που διανύουμε, θα είναι το χειρότερο για όλους μας.

Όχι στη διχοτόμηση της Θράκης με διόδια

Εντείνουν τις προσπάθειές τους τα μέλη του Κινήματος των Ενεργών Πολιτών Ξάνθης

Όχι στη διχοτόμηση
της Θράκης με διόδια


Το επόμενο Σάββατο θα μοιραστούν στην κεντρική πλατεία Ξάνθης ενημερωτικά φυλλάδια στους πολίτες, προκειμένου να ενεργοποιηθούν σε ότι αφορά την μη επέκταση διοδίων στην περιοχή της Θράκης

Το κίνημα για την μη επέκταση διοδίων, αποτελεί μια πανελλαδική και συλλογική ένωση πολιτών, που έχει βασικό σκοπό να αποτρέψει ή τουλάχιστον να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα, όσον αφορά τις χρεώσεις που θα συνεπάγονται τα περεταίρω διόδια στους δρόμους της χώρας.
Παρακλάδι του ανωτέρω κινήματος σε τοπικό επίπεδο είναι και η Κίνηση των Ενεργών Πολιτών Ξάνθης, ένα συλλογικό κίνημα που με διακριτικότητα επιχειρεί να διαχειριστεί το θέμα των διοδίων που επεκτείνονται, επιβαρύνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις τσέπες των πολιτών.
Πρέπει να σημειωθεί δε, πως το Κίνημα των Ενεργών Πολιτών Ξάνθης δεν διαθέτει κάποια θεσμική ηγεσία και απλά αποτελεί μια άτυπη ένωση πολιτών με έναν κοινό στόχο, να πετύχει καλύτερες ρυθμίσεις στο θέμα των διοδίων, τα οποία αναμένεται να επεκταθούν μέχρι τον μήνα Απρίλιο.
Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα υπάρχουν διόδια και στον οικισμό Ίασμος της γειτονικής μας Ροδόπης.
Όπως αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά και ο κύριος Γιάννης Σιδηρόπουλος, μέλος του Κινήματος Ενεργών Πολιτών Ξάνθης, μέσα από σχετικές δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, τα διόδια που θα τοποθετηθούν στον Ίασμο θα συνεπάγονται, επιπλέον, οικονομική επιβάρυνση για κάποιον εργαζόμενο ή απλό οδηγό που θα θέλει να καλύψει την συγκεκριμένη διαδρομή.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, ένας Ξανθιώτης ή ένας Κομοτηναίος εργαζόμενος, που θα διανύει κάθε μέρα την απόσταση που καλύπτει τις δύο πόλεις, θα καλείται να πληρώσει χίλια πεντακόσια ευρώ επιπλέον τον χρόνο, δηλαδή θα επιβαρυνθεί οικονομικά με αυτό το ανωτέρω ποσό, εξαιτίας των διοδίων που θα υπάρχουν.
Παράλληλα, ένας άλλος σταθμός διοδίων θα μπει προς την Θεσσαλονίκη, επιβαρύνοντας με 5,5 ευρώ τους Οδηγούς.
Τα επόμενα δύο χρόνια που ακολουθούν, το ηλεκτρονικό σύστημα που θα τοποθετηθεί, θα επιβαρύνει τον οδηγό με τέσσερα λεπτά το χιλιόμετρο, οπότε, όπως γίνεται σαφές, δε θα γλιτώνει κανένας οδηγός από επιπλέον έξοδα.
Το γεγονός, αποτελεί σημείο προβληματισμού για τους πολίτες, καθώς οι οικονομικές δυσκολίες της χώρας θυμίζουν, πλέον, άλλες εποχές. Ο πολίτης δεν αντέχει άλλα οικονομικά «βαρίδια» και αντιδράει στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, που έχουν ως στόχο την τσέπη του.
Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει ο κύριος Γιάννης Σιδηρόπουλος, η ιδέα για την δημιουργία κινήματος πολιτών, που θα διεκδικήσουν για λογαριασμό της υπόλοιπης κοινωνίας την μη επέκταση των διοδίων ή τουλάχιστον καλύτερους όρους σε ότι αφορά τις σχετικές χρεώσεις, βασίζεται στην γενικότερη πεποίθηση, ότι η πίεση, μέσω ενός ενωτικού αγώνα, συμβάλει πάντοτε στα επιθυμητά αποτελέσματα.
Κλείνοντας, να επισημάνουμε πως στην συνάντηση των μελών του Κινήματος «Ενεργοί Πολίτες Ξάνθης», η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, αποφασίστηκε να υπάρξει σχετική ενημέρωση των πολιτών μέσω διανομής φυλλαδίων στην κεντρική πλατεία της πόλης το άλλο Σάββατο, 22 Ιανουαρίου. Ενώ, μέλη του κινήματος έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην πανελλαδική συνάντηση που θα γίνει στην Λαμία για το θέμα των διοδίων.
Παράλληλα, τα μέλη του Κινήματος Ενεργών Πολιτών Ξάνθης, που έχουν αποφασίσει να κινηθούν στα πλαίσια που κινούνται από την στιγμή που δημιουργήθηκε το κίνημα, έχουν στο πρόγραμμά τους συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, αλλά και τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, για να θέσουν υπό συζήτηση το ίδιο θέμα.

Είδος πολυτελείας πλέον η Βενζίνη

Πέταξε στα ύψη η τιμής της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα
Ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ για την χώρα μας…


Είδος πολυτελείας
πλέον η Βενζίνη


Πρωταθλήτρια Ευρώπης όσον αφορά την ακρίβεια των καυσίμων και δη της αμόλυβδης, που έφτασε το 1,60 ευρώ το λίτρο, είναι η Ελλάδα

Γιάννης Σιούτας, Πρόεδρος του σωματείου Βενζινοπωλών Ξάνθης:
«Το 63% της τιμής των καυσίμων πηγαίνει στο κράτος. Το μεγαλύτερο, δηλαδή, κέρδος από την πώληση των καυσίμων εισπράττεται από το κράτος, καθώς από τα 1,60 ευρώ που πουλιέται η αμόλυβδη, το ένα ευρώ πηγαίνει σε αυτό»


Τον τίτλο της χώρας με την πιο ακριβή αμόλυβδη βενζίνη, μεταξύ των είκοσι επτά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέχει, και όχι άδικα, η Ελλάδα. Την περασμένη μάλιστα Παρασκευή η τιμή της αμόλυβδης έφτασε το 1,60, σημειώνοντας ένα αρνητικό ρεκόρ, που προκαλεί πονοκέφαλο σε καταναλωτές και Πρατηριούχους.
Μιλώντας στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του σωματείου Βενζινοπωλών Ξάνθης, κύριος Γιάννης Σιούτας, επισημαίνει πως η τσουχτερή τιμή της αμόλυβδης οφείλεται αποκλειστικά μόνον στους ειδικούς φόρους που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, τα οποία έχουν αναλυθεί από τους επαγγελματίες του κλάδου, το μεγαλύτερο κέρδος από την πώληση της βενζίνης πηγαίνει στο κράτος.
«Το 63% της τιμής των καυσίμων πηγαίνει στο κράτος. Το κράτος έχει το μεγαλύτερο κέρδος, ακολουθούν τα διυλιστήρια και τελευταίοι ερχόμαστε εμείς» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κύριος Γιάννης Σιούτας, κληθείς να σχολιάσει την αρνητική πρωτιά που έχει σημειώσει η χώρα μας, όσον αφορά την ακρίβεια της αμόλυβδης βενζίνης στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην συνέχεια ο κύριος Γιάννης Σιούτας, το κέρδος που εισπράττει το κράτος από την πώληση της αμόλυβδης βενζίνης στην τιμή του 1,60 ευρώ είναι το ένα ευρώ, γεγονός, που όπως σημειώνει, δεν συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Που πήγε η κοινωνική μέριμνα του κράτους;

Που πήγε η κοινωνική μέριμνα του κράτους;
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Το βιοτικό επίπεδο του μέσου πολίτη της χώρας έχει πέσει δραματικά, ιδιαίτερα δε, το τελευταίο χρονικό διάστημα, στα πλαίσια, πάντοτε, της γενικευμένης λιτότητας που κατατρέχει την ελληνική κοινωνία.
Επί της αρχής είναι ανάγκη επιτακτική η αλλαγή της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, ώστε οι πολίτες να νιώσουν ασφαλείς, με όλη την σημασία της λέξης, στην ίδια τους την χώρα. Δεν είναι δυνατόν να αισθάνεται κάποιος ασφαλής, όταν είναι άνεργος και ανασφάλιστος. Όταν, δηλαδή, δεν προβλέπεται καμία κοινωνική μέριμνα για την δική του περίπτωση. Οι ανάγκες της κρίσιμης, ομολογουμένως, εποχής, μέσα στην οποία ζούμε και κινούμαστε, απαιτούν μια διαφορετική προσέγγιση από την Πολιτεία των κοινωνικών ζητημάτων, τουλάχιστον των σημαντικότερων.
Όποιον και να ρωτήσεις και εννοώ πάντοτε τους απλούς πολίτες, δηλαδή αυτούς που επωμίζονται όλες τις αρνητικές συνέπειες της γενικότερης κρίσης, θα σου απαντήσει το ίδιο πράγμα, ότι δηλαδή το κράτος απουσιάζει από τα προβλήματά του.
Ενώ, η πολιτική ηγεσία απαιτεί από τους ίδιους πολίτες να είναι σωστοί στις υποχρεώσεις τους, να καταβάλλουν δηλαδή όλους τους φόρους που υπάρχουν, ώστε να καλύπτονται οι «τρύπες» της εθνικής οικονομίας, η ίδια αποδεικνύεται ασυνεπής στις δικές της υποχρεώσεις προς το κοινωνικό σύνολο.
Δεν υπάρχει καμία δικλίδα ασφαλείας, όσον αφορά την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας και αυτό είναι ίσως το πιο δραματικό μεταξύ όλων των κακών που μας έχουν βρει σαν έθνος. Λέξεις όπως φροντίδα και αλληλεγγύη απουσιάζουν από το πολιτικό λεξιλόγιο, βάση του οποίου λειτουργούν οι πολιτικοί μας. Η ισοπέδωση ενός ευνομούμενου κοινωνικού κράτους είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, αφού είναι ανύπαρκτη η αντίστοιχη πολιτική του κράτους.
Κοινωνικά προγράμματα, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», κλείνουν ή περιορίζουν σημαντικά την δράση τους. Κρατικά επιδόματα που θα ανακούφιζαν τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις συμπολιτών μας έχουν ξεχαστεί (βλέπε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης) και δεν είναι μόνον αυτά. Είναι και πολλά άλλα, αυτά τα οποία μας καταστούν «παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Η ανεργία και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που συνεχίζουν να πληγώνουν τις εργασιακές μας σχέσεις. Ενώ, όσοι από τους πολίτες εργάζονται, διακατέχονται από ένα μόνιμο άγχος, να μην βρεθούν από την μια μέρα στην άλλη στον δρόμο της ανεργίας. Οι περικοπές και τα ψαλιδίσματα σε μισθούς και συντάξεις αποτελούν πάγια πολιτική της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η ανασφάλεια να έχει γίνει ο μόνιμος «σύντροφος» του μέσου πολίτη.
Το κράτος συνεχίζει να παίρνει χωρίς να δίνει. Είναι αδηφάγο και αδίστακτο στις απαιτήσεις του. Το νιώθεις απειλητικό και εχθρικό. Κάθε φορά, λοιπόν, που το κράτος, σου δείχνει τα «τρομακτικά» του δόντια, εσύ απλά απελπίζεσαι και κλείνεσαι στο «καβούκι» σου. Κλαις για το παιδί σου που έχει κουραστεί από την ελληνική πραγματικότητα και θέλει να ανοίξει τα φτερά του σε μια άλλη χώρα. Κλαις όμως και για τα χαμένα σου όνειρα που, πλέον, έχουν γίνει «στάχτη».
Πού είναι το κοινωνικό κράτος; Πού είναι η κοινωνική μέριμνα; Πώς μας κατάντησαν έτσι οι πολιτικάντηδες με τις μεγαλοστομίες και τις πολλά υποσχόμενες δηλώσεις του. Δυστυχώς, ζούμε στην χώρα του «δεν υπάρχουν χρήματα για τους πολίτες, παρά μόνον, για τους μισθούς και τις απολαβές των υψηλά ιστάμενων»…

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 13.1.2011


Οι απόψεις διίστανται και οι έμποροι διαφοροποιούνται

Αντίθετοι στις προτάσεις της ΕΣΕΕ για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα οι παράγοντες της τοπικής μας αγοράς

Οι απόψεις διίστανται και
οι έμποροι διαφοροποιούνται


Ευθύμης Μίλκογλου, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης:
«Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην επαρχία είναι οικογενειακές, άρα δεν μας λείπει χρόνος, αλλά μας λείπει το χρήμα. Αν γίνουν πράξη οι προτάσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδος, θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο τα έσοδά μας»

Γιάννης Αλεξόπουλος, Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης:
«Το εθνικό ωράριο είναι από τις εννιά το πρωί μέχρι τις εννιά το απόγευμα. Οπότε, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις μπορούν να καθορίσουν το ωράριο λειτουργίας τους ανάλογα με τις ανάγκες και το πελατολόγιό τους»


Αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ζητάει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελλήνων Εμπόρων με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανωτέρω πρόταση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Εμπόρων, θα πρέπει να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και να είναι ανοιχτά τα μεσημέρια, ώστε να μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους οι πολίτες που εργάζονται τις πρωινές ώρες.
Παράλληλα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελλήνων Εμπόρων ζητά να είναι ανοιχτά τα καταστήματα και τις Κυριακές, τουλάχιστον πάνω από μια Κυριακή τον χρόνο. Ενώ, θεωρεί πως θα πρέπει οι εκπτώσεις και οι προσφορές να είναι συνεχείς για όλο τον χρόνο.
Οι παραπάνω προτάσεις αναμένεται να τεθούν σύντομα στο τραπέζι των συζητήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και την κυβέρνηση.
Πάντως και αυτό είναι που πρέπει να επισημανθεί, όσον αφορά τους παράγοντες της τοπικής αγοράς, υπάρχει γενική αντίληψη, πως οι συγκεκριμένες προτάσεις δε θα εξυπηρετήσουν, παρά μόνον θα επιβαρύνουν την τοπική αγορά.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Ευθύμης Μίλκογλου, την επόμενη Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, η Ομοσπονδία των εμπόρων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει σχετική συνάντηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αναφορικά με το θέμα.
«Δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμη για το εάν πρέπει να εφαρμοστούν τα συγκεκριμένα μέτρα, οπότε θα έχουμε νεότερα από την άλλη εβδομάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κος Ευθύμης Μίλκογλου και σπεύδει να συμπληρώσει πως «πάντως, οι περισσότεροι καταστηματάρχες της περιοχής μας εμφανίζονται αρνητικοί στις προτάσεις αυτές, καθώς άλλο είναι η Αθήνα και άλλο η Ξάνθη. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην επαρχία είναι οικογενειακές, άρα δεν μας λείπει χρόνος, αλλά μας λείπει το χρήμα. Αν γίνουν πράξη οι προτάσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδος, θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο τα έσοδά μας».
Για το ίδιο θέμα τοποθετείται στην εφημερίδα μας και ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριος Γιάννης Αλεξόπουλος επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Τελευταία έχει προκύψει ένα αίτημα για παραπάνω Κυριακές τον χρόνο ως ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων, εκτός από την μια Κυριακή των Χριστουγέννων. Το ανωτέρω ζήτημα έχει τεθεί στα κεντρικά όργανά μας, αλλά και στους εμπορικούς συλλόγους. Από ανέκαθεν ήμασταν αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη. Κανένας μικροεπαγγελματίας δεν συμφωνεί για παραπάνω Κυριακές ως ημέρες λειτουργίας τον χρόνο» και συνεχίζει λέγοντας πως «όσον αφορά την διεύρυνση ωραρίου, πάλι, δεν τίθεται θέμα, καθώς το εθνικό ωράριο είναι από τις εννιά το πρωί μέχρι τις εννιά το απόγευμα. Οπότε, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις μπορούν να καθορίσουν το ωράριο λειτουργίας τους ανάλογα με τις ανάγκες και το πελατολόγιό τους».
Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως είναι η πόλης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης υπάρχει συνεχές ωράριο λειτουργίας. Βέβαια, εκεί η αγορά λειτουργεί σε άλλες βάσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με την επαρχία. Αυτό επισημαίνουν και οι παράγοντες της τοπικής μας αγοράς, που σαφώς εμφανίζονται αντίθετοι στις προτάσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Εμπόρων που ζητά παραπάνω ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, ακόμη και τις Κυριακές. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει προσλήψεις, γεγονός ανέφικτο σε μια τόσο δύσκολη οικονομική εποχή για τις οικογενειακές επιχειρήσεις της επαρχίας που κλείνουν η μια μετά την άλλη.

Της Πολιτικής το ##

Της Πολιτικής το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος


Μεγάλη η συμμετοχή των Ξανθιωτών στον Ραδιομαραθώνιο για την οικονομική στήριξη του Γηροκομείου Ξάνθης:

Πολλοί συμπολίτες μας επώνυμα ήταν αυτοί που έδωσαν κάποια χρήματα από το υστέρημά τους και ακόμα περισσότεροι αυτοί που ανώνυμα προσέφεραν χρήματα για να μπορέσει το Γηροκομείο Ξάνθης να αντεπεξέλθει στις οικονομικές δυσκολίες των εποχών. Από το πρωί που ξεκίνησε ο Ραδιομαραθώνιος τα τηλέφωνα στην κυριολεξία έσπασαν και δεν είχαν σταματημό με τους περισσότερους δημοσιογράφους της Ξάνθης, να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια. Για το θέμα αυτό δεν θέλω να πω περισσότερα και κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές του Ραδιομαραθώνιου, για την προσπάθειά τους.

Αναβαθμισμένος στον ανασχηματισμό της σκιώδους του Αν. Σαμαρά ο Φ. Τσαλίδης:

Πλήρης η δικαίωση για τον πρώην Βουλευτή της ΝΔ και σκληρή απάντηση προς τους επικριτές του ήταν αυτή η αναβάθμιση του Φ. Τσαλίδη. Την στιγμή λοιπόν που κάποιοι τον παρουσίαζαν ως υποστηρικτή και μεταφερόμενο στο κόμμα της Κυρίας Μπακογιάννη, διαδίδοντας ψευδώς την ημέρα που ο ίδιος παραβρισκόταν στο μνημόσυνο της μητέρας του, πως ήταν στην Αθήνα και στην παρουσίαση του Κόμματος της πρώην σιδηράς κυρίας της ΝΔ, ήρθε ο Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και έδωσε σκληρή απάντηση σε όλους αυτούς, θέτοντας τον Φ. Τσαλίδη ως αναπληρωτή υπουργό της σκιώδους Κυβέρνησης στον τομέα παιδείας. Τα λόγια είναι περιττά και σίγουρα αυτοί που έλαβαν το μήνυμα, θα πρέπει να προσέχουν από εδώ και πέρα.

Μεγάλη κατραπακιά η μη έγκριση των επιπλέον 200.000 ευρώ για το έργο τερατούργημα, από την Περιφέρεια:


Τρέχουν και δεν φτάνουν στον Δήμο Ξάνθης μετά τα άσχημα αυτά μαντάτα που εχθές δημοσίευσε η εφημερίδα «Θράκη» και ειλικρινά θέλω να γνωρίζω τι έχουν να μας πουν, οι άνθρωποι που ενέκριναν την επιπλέον χρηματοδότηση του έργου και κατ’ επέκταση την νέα σπατάλη για ένα έργο που από την μια δεν βοηθά σε τίποτε την πόλη και από την άλλη, θα άδειαζε περισσότερο το ταμείο του Δήμου Ξάνθης. Δυσανασχέτησε ο Δήμαρχος Ξάνθης με την απόφαση της Περιφέρειας να μην εγκρίνει την επιπλέον χρηματοδότηση για το έργο τέρας και σίγουρα θα διεκδικήσει και πάλι την έγκριση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης.

Δεν του βγαίνει με τίποτα η φυγή και το έχει ρίξει στο χαρτί ο πρόεδρος:


Φυσάει και ξεφυσάει πρόεδρος φορέα της πόλης μας, αφού σε καμία περίπτωση δεν του βγαίνουν τα σχέδια φυγής που έχει καταστρώσει στο μυαλό του. Ήθελε τέλος της εβδομάδας να τα βροντήξει και να φύγει, ζητώντας να τον απαλλάξουν οι υποτιθέμενοι ελεγκτές του από τις όποιες λανθασμένες λειτουργίες του, αλλά τα σχέδια πέσαν έξω και τελευταία, το έχει ρίξει στο χαρτί παίζοντας πόκερ και διάφορα άλλα παιχνίδια. Έχουν γνώση οι φύλακες και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει ο συγκεκριμένος Πρόεδρος που κάποτε το έπαιζε μεγάλος και τρανός.

Θέλουν να μας ξεκάνουν και είναι καιρός να αντιδράσουμε:

Είναι πασιφανές πως οι ευρωπαίοι «εταίροι» μας θέλουν την εξαφάνιση του Ελληνικού στοιχείου. Είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα έχει μπει στο στόχαστρο της Γερμανίας για ακόμα μια φορά. Αυτό που δεν πέτυχε ο Αδόλφος με τα όπλα, προσπαθούν να το πετύχουν οι απόγονοί του με οικονομικό πόλεμο. Κάποτε υπερίσχυε ο δυνατός (και όπου δυνατός, βάλτε αυτόν που είχε αρκετό στρατιωτικό υλικό και μπορούσε να εξαπολύει συνεχόμενες επιθέσεις κατά των στόχων του), σήμερα υπερισχύει ο οικονομικά δυνατότερος (βλέπε Γερμανία και απόγονους του Χίτλερ, οι οποίοι με το να βάζουν συνεχώς αντίσταση κατά των κινήσεων της χώρας μας, προσπαθούν να πετύχουν αυτά που δεν μπόρεσαν πριν αρκετά χρόνια).