Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 10.12.2010


Σύντομα η ανάπλαση της ιστορικής Δημοτικής Αγοράς

Το χοιρινό κρέας προτιμούν οι Ξανθιώτες για τα Χριστούγεννα και όχι την Γαλοπούλα, θεωρώντας την ξενόφερτο έθιμο που καμία σχέση δεν έχει με τις παραδόσεις μας

Σύντομα η ανάπλαση
της ιστορικής Δημοτικής Αγοράς

Ευχάριστα τα νέα για τους επαγγελματίες της Δημοτικής Αγοράς Ξάνθης, καθώς εγκρίθηκε τελικά το κονδύλι για διορθωτικές επεμβάσεις στον χώρο, στα πλαίσια της αστικής ανάπλασης

Μπορεί η γαλοπούλα να θεωρείται ένα απαραίτητο πιάτο στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, λόγω του εθιμοτυπικού που ακολουθείται πιστά από τους περισσότερους συνανθρώπους μας που γιορτάζουν την γέννηση του Θεανθρώπου, στην Ξάνθη ωστόσο, οι περισσότερες οικογένειες δε θα προμηθευτούν, για άλλη μια χρονιά, αυτό το είδος κρέατος για το γιορτινό τραπέζι που θα στηθεί στις 25 του μηνός, όχι εξαιτίας της αυξανόμενης οικονομικής κρίσης, αλλά, κυρίως, λόγω των τοπικών παραδόσεων, που σίγουρα η γαλοπούλα δεν εντάσσεται σε αυτές.
Αναφορικά με το θέμα ο Πρόεδρος του σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης, κύριος Γιώργος Μπατζακίδης επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «στην Ξάνθη, όπως κάθε χρόνο παραδοσιακά, δεν προτιμάται η γαλοπούλα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πρώτο είδος προτίμησης των καταναλωτών είναι το χοιρινό, αλλά και το κοτόπουλο και όχι η γαλοπούλα. Δεν είναι θρακιώτικο έθιμο η γαλοπούλα, είναι ένα ξενόφερτο έθιμο που δεν το έχουν αποδεχτεί, ενδεχομένως, οι κάτοικοι της περιοχής μας».
Παράλληλα, ο κύριος Γ. Μπατζακίδης υπογραμμίζει με έμφαση, ότι οι τιμές στα κρεατικά αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με αυτές που υπάρχουν εδώ και πέντε χρόνια, σπεύδοντας, ωστόσο, να προσθέσει, πως εάν γίνει ακόμη μια αύξηση στο ΦΠΑ, αυτή δύσκολα θα μπορέσει να απορροφηθεί από τους Κρεοπώλες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι τιμές.
«Την τελευταία πενταετία έχουμε σταθερές τιμές. Δεν νομίζω να αλλάξει κάτι φέτος. Το μόνο που μας τρομάζει σήμερα είναι η αλλαγή του ΦΠΑ στο 13%, που αν γίνει τελικά, δύσκολα θα μπορέσουμε να το απορροφήσουμε. Το 11% στην τιμή μας το απορροφήσαμε και θα είναι λίγο δύσκολο να απορροφήσουμε και πάλι μια αύξηση. Εάν δεν γίνει κάποια αλλαγή στο ΦΠΑ, εμείς θα έχουμε πάλι τις ίδιες τιμές, όπως εδώ και πέντε χρόνια» σχολιάζει ο κύριος Γ. Μπατζακίδης.
Σχετικά, τώρα, με την ποιότητα των κρεάτων, ο κύριος Γ. Μπατζακίδης επισημαίνει πως οι επαγγελματίες φροντίζουν να προσφέρουν άριστη ποιότητα στον καταναλωτή. Τονίζει δε, ότι δεν είναι απαραίτητο τα κρέατα να είναι ντόπια, ώστε να θεωρούνται ασφαλή.
«Οι πολίτες εμπιστεύονται τα καταστήματα και τους επαγγελματίες, οι οποίοι μέσα από την δουλειά τους, μετά από πολλά χρόνια, μπορούν και βγάζουν αυτή την εμπιστοσύνη και σιγουριά στον καταναλωτή. Δεν είναι απαραίτητο να είναι όλα τα προϊόντα μας ντόπια. Υπάρχουν προϊόντα, τα οποία δεν είναι ελληνικά. Είναι της ΕΕ και έχουν άριστη ποιότητα» αναφέρει ενδεικτικά ο κύριος Γ. Μπατζακίδης.
Όσον αφορά τώρα την κίνηση στην Δημοτική αγορά Ξάνθης ενόψει των Χριστουγέννων, ο τελευταίος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «δε θα μπορούσα να πω, ότι αναμένουμε πτώση. Αναμένουμε την ίδια κίνηση με πέρσι, γιατί αυτό που έχουμε ως σκέψη είναι ότι ο κόσμος μπορεί να μην αγοράσει ένα καινούργιο κοστούμι ή πουκάμισο, αλλά σίγουρα θα αγοράσει τα κρέατά του. Το δικό μας είδος και γενικά όλα τα είδη διατροφής θα επηρεαστούν από την κρίση προς το τέλος. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ένδυση και την υπόδηση, αλλά εμείς ακόμα κρατιόμαστε».
Παράλληλα, ο κος Γ. Μπατζακίδης δεν παραλείπει να αναφερθεί στις επεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν στο κτήριο της Δημοτικής Αγοράς, στα πλαίσια του προγράμματος για την αστική ανάπλαση της πόλης. Το θέμα έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα τους επαγγελματίες της Δημοτικής Αγοράς, που ζητάνε εδώ και πολύ καιρό διορθωτικές επεμβάσεις στον χώρο όπου δραστηριοποιούνται, που αν και πραγματικό στολίδι της Ξάνθης, παρουσιάζει με αρνητική εικόνα, λόγω πολλαπλών προβλημάτων, γνωστών σε όλους τους Ξανθιώτες, ειδικά δε σε αυτούς που είναι μόνιμοι καταναλωτές της Αγοράς.
Με τα σημερινά δεδομένα, όπως επισημαίνει ο κος Γ. Μπατζακίδης αναμένεται να αλλάξει όψη η Δημοτική Αγορά, αφού αναμένεται να διορθωθούν όλα τα κακώς κείμενα που επισκιάζουν την ομαλή λειτουργία της. Σχετικά με το θέμα ο κος Γ. Μπατζακίδης επισημαίνει τα κάτωθι:
«Είχαμε μια συνάντηση με τον Δήμαρχο Ξάνθης για να συζητήσουμε τα προβλήματα της Δημοτικής Αγοράς. Πριν προλάβουμε να εκθέσουμε τα προβλήματα, ο κύριος Μ. Στυλιανίδης μας ενημέρωσε σχετικά με την αστική ανάπλαση και το κονδύλι το οποίο εγκρίθηκε για την Δημοτική Αγορά.
Η Δημοτική Αγορά είναι ένα κτήριο με πάρα πολλά σοβαρά προβλήματα. Η αποχέτευση, ο περιβάλλον χώρος, οι πόρτες της αγοράς, η θέρμανση, είναι κάποια από τα πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία ήδη ο Δήμαρχος είχε στο μυαλό του να λύσει. Βέβαια, μετά την έγκριση του κονδυλίου, τα πράγματα απλουστεύονται. Θα συνεργαστούμε με την Τεχνική Υπηρεσία. Θα εκθέσουμε δηλαδή τα πολύ σοβαρά προβλήματα της Δημοτικής Αγοράς, μέσα από μια πολύ καλή καταγραφή που έχουμε κάνει. Θα τους υποδείξουμε που ακριβώς πρέπει να γίνουν επεμβάσεις στην Δημοτική Αγορά.
Ο Δήμαρχος ήταν πάρα πολύ θετικός. Η όλη συνάντηση έγινε σε άριστο κλίμα».

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Θέλω να γίνω εφοπλιστής... Κύριε Γιαννακίδη με προσλαμβάνετε σύμβουλο στην Περιφέρεια;


Ωραίος πράγματι ο πρώην στενός συνεργάτης του πρώην Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειάς μας Μ. Αγγελόπουλου, αφού κατόρθωσε να γίνει εφοπλιστής, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, αγοράζοντας μετοχές ναυτιλιακής εταιρείας, με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των δεκαπέντε εκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά συνέβησαν βέβαια, την περίοδο που η χώρα όδευε προς τον γκρεμό ή μάλλον οδηγούνταν στον γκρεμό και οι Έλληνες στα επίπεδα της οικονομικής και όχι μόνο, εξαθλίωσης. Μπορείτε κύριε Άρη Γιαννακίδη, να παραιτηθείτε μόλις αναλάβετε τα καθήκοντα σας στην Περιφέρεια, ώστε να επαναφέρουμε τον Μ. Αγγελόπουλο στην θέση του Περιφερειάρχη για να γίνω και εγώ εφοπλιστής;

Δεν ξέρω το ποιους έχει επιλέξει ο Δήμαρχος Ξάνθης για συνεργάτες του, στην αφετηρία της Καλλικρατικής εποχής, αλλά θα πρέπει να διαλέξει ικανά πρόσωπα:

Είναι δύσκολη η απόφαση και σίγουρα θα πρέπει να είναι και η σωστή για να πάει μπροστά ο Δήμος μας. Μέχρι τώρα κανένα από τα πρόσωπα που ακούγεται, δεν μου γεμίζει το μάτι, αφού όσοι έχουν τοποθετηθεί ήδη σε θέσεις από ανθρώπους οι οποίοι τους προωθούν, μόνο προσωπικά και φιλικά συμφέροντα έχουν εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα και τίποτε περισσότερο. Για παράδειγμα θα αναφέρω πως κάποιοι από τους νεοεκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους του Μ. Στυλιανίδη, έχουν δώσει κακά δείγματα γραφής και αποτυχίας μέχρι σήμερα, γεμίζοντάς μας ερωτηματικά για το τι θα μπορούσαν να προσφέρουν στον Δήμο Ξάνθης, εκτός από το να αδειάζουν κάθε μήνα το ταμείο παίρνοντας τον μισθό τους.

Ξάνθη... Από πόλη των χιλίων χρωμάτων, έχει γίνει πόλη των χιλίων κλειστών καταστημάτων:

Πεθαίνει η αγορά της Ξάνθης και οι αποφάσεις του Δήμου το να εξυπηρετεί τους ταξιτζήδες όποτε αυτοί ζητούν να δημιουργηθεί μια καινούρια πιάτσα ταξί στο κέντρο της πόλης, λειτουργεί ως χαριστική βολή. Όλοι έχουν δικαίωμα στις υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος, αλλά αυτό με τους Ταξιτζήδες έχει πάει πολύ. Το να γεμίζεις θέσεις για πιάτσες ταξί το κέντρο της πόλης και να διώχνεις τα αυτοκίνητα των καταναλωτών, αφού δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης, είναι το χειρότερο έγκλημα που μπορείς να διαπράξεις το διάστημα που τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Δεν ξέρω γιατί λειτουργεί με αυτήν την τακτική ο Δήμαρχος Ξάνθης και το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι αποφάσεις τους θα πρέπει να λειτουργούν πρώτα υπέρ των πολιτών και έπειτα υπέρ των λίγων επαγγελματιών.

Δεν αντέχεται άλλο η κατάσταση με τους γύφτους διασκορπισμένους στο κέντρο της πόλης, να καυγαδίζουν σουρωμένοι:

Θα πρέπει η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης να επιληφθεί του θέματος και καθημερινά τα στελέχη της να περνούν σε τακτά χρονικά διαστήματα από τα πάρκα, όπου συχνάζουν οι εν λόγω συνάνθρωποί μας και εφόσον παρατηρείται το φαινόμενο του να πίνουν και να έρχονται σε κατάσταση μέθης, να απομακρύνονται. Θα πρέπει επιτέλους να επιλέξουμε ανάμεσα στην ένταξή τους στο κοινωνικό μας σύνολο ή στην απομάκρυνσή τους. Δεν είναι δυνατόν να βλέπουν μητέρες και μικρά παιδιά αυτούς τους καυγάδες και να ακούν φωνές. Κατά την προσωπική μου άποψη, θα έπρεπε οι Άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, καθημερινά να τους απομακρύνουν από τα πάρκα, μέχρι να αποφασίσουν οι κύριοι αυτοί ότι πρέπει να συμπεριφέρονται κόσμια στο κέντρο της Ξάνθης και όχι όπως συμπεριφέρονται στο Δροσερό.

Έχουμε πληρώσει χρυσάφι τον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο για την πόλη και δεν χρησιμοποίησαν ούτε τα μισά:

Η παταγώδης αποτυχία του φετινού στολισμού της Ξάνθης δεν έχει τέλος, αφού τόσα χρόνια ο Δήμος δαπανά χρήματα για την επισκευή και αντικατάσταση των φθαρμένων στολιδιών, αλλά όπως διαπίστωσα, φέτος δεν έχουν τοποθετήσει ούτε τα μισά από αυτά που διαθέτουν. Απορώ γιατί θα πρέπει να τα κρατάτε σε αποθήκες και να μην τα αξιοποιείτε; Δηλαδή για να καταλάβω καλά, στις ΘΛΕ ο στολισμός θα είναι ισάξιος με των Χριστουγέννων; Ή και πάλι θα ξοδέψετε ένα κάρο χρήματα για φωτεινό διάκοσμο, ώστε η πόλη από καρναβάλι να γίνει μεγαλύτερο καρναβάλι; Και αναφέρω την λέξη «καρναβάλι», γιατί από τα μπαλώματα των δρόμων, τα καλώδια που είναι κρεμασμένα μπροστά από μπαλκόνια των σπιτιών, τα πολύχρωμα και υπερβολικού αριθμού φανάρια που έχουν τοποθετηθεί στην Κεντρική Πλατεία, μόνο ως καρναβάλι φαντάζει η Ξάνθη.

Πόλεμος για τις απολύσεις στον Δημόσιο Τομέα

Πόλεμος για τις απολύσεις
στον Δημόσιο Τομέα

Σφοδρές αντιδράσεις δημοσίων υπαλλήλων, εξαιτίας δηλώσεων του Υπουργού Επικρατείας περί απολύσεων στον δημόσιο τομέα

Δημ. Γαλανόπουλος, Πρόεδρος Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης:
«-Θα πρέπει ο κόσμος να βγει στους δρόμους και να πάρει τα όπλα στα χέρια του, όσο ακραίο και αν ακούγεται
-Εάν αποφασιστούν απολύσεις στον δημόσιο τομέα, δε θα βγούμε μόνον εμείς στους δρόμους, αλλά θα βγάλουμε και τα παιδιά μας»


Πλήθος σφοδρών αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στους κόλπους του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα οι δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας, κυρίου Χάρη Παμπούκη, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξε μέσα από σχετική συνέντευξη που παραχώρησε, ότι οι απολύσεις στο δημόσιο αποτελούν αναγκαίο κακό και έσχατη λύση, προκειμένου να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες.
Πυρ και μανία έχουν γίνει οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι νιώθουν να απειλούνται από αυτού του είδους τις δηλώσεις, που θέτουν σε αβεβαιότητα το επαγγελματικό τους μέλλον και δηλώνουν έτοιμοι να αντιδράσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις.
Ως απαράδεκτες και άδικες χαρακτηρίζει τις εν λόγω δηλώσεις του Υπουργού και ο κύριος Δημήτρης Γαλανόπουλος, Πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων Ξάνθης, μέσα από σχετικές δηλώσεις που κάνει στην εφημερίδα μας.
Σε έντονα επικριτικό ύφος, ο κύριος Δημ. Γαλανόπουλος, με σημείο αναφοράς τις δηλώσεις περί απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, υπογραμμίζει με έμφαση πως «απορώ πως μπόρεσε να ξεστομίσει κάτι τέτοιο ο Υπουργός; Δε θα το δεχτούμε σε καμία περίπτωση! Μέχρι εχθές γνωρίζαμε, ότι πρόβλημα έχουν μόνον οι συμβασιούχοι. Σήμερα αποδεικνύεται πως διακυβεύεται και το μέλλον των μόνιμων υπαλλήλων. Σημειωτέων, υπάρχουν συμβασιούχοι που εργάζονται οκτώ και εννιά χρόνια στο δημόσιο και πρέπει να μονιμοποιηθούν. Θα πρέπει ο κόσμος να βγει στους δρόμους και να πάρει τα όπλα στα χέρια του, όσο ακραίο και αν ακούγεται. Πώς είναι δυνατόν από την μια μέρα στην άλλη να πετάς έναν εργαζόμενο στο δρόμο; Έναν εργαζόμενο που έχει πάρει δάνεια, που έχει να συντηρήσει μια οικογένεια. Αν μείνει στο δρόμο, δε θα βγει να κλέψει; Δε θα βγει να σκοτώσει;».
Αναφερόμενος δε, στις περικοπές όσον αφορά τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων ο κύριος Δημ. Γαλανόπουλος επισημαίνει πως «καταλαβαίνουμε, ότι πρέπει να γίνουν κάποιες θυσίες, αλλά όχι μόνον από τους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν παίρνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι υψηλούς μισθούς. Υπάρχουν και εκείνοι που παίρνουν υψηλούς μισθούς, σε αυτούς λέμε να βάλουν νερό στο κρασί τους και να πληρώσουν παραπάνω. Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, για παράδειγμα, είναι αυτοί που παίρνουν υψηλούς μισθούς. Αυτοί να πληρώσουν, δεν λέμε το αντίθετο ή άλλοι, όμως, που έφταιξαν;».
Κλείνοντας, ο κύριος Δημ. Γαλανόπουλος δεν παραλείπει να επισημάνει για άλλη μια φορά, ότι καταδικάζει απερίφραστα δηλώσεις που κάνουν λόγο για απολύσεις εργαζομένων. Ενώ, τονίζει με έμφαση, ότι «εάν αποφασιστούν απολύσεις στον δημόσιο τομέα, δε θα βγούμε μόνον εμείς στους δρόμους, αλλά θα βγάλουμε και τα παιδιά μας».

Σε επιθέσεις διαρκείας κατά της ΝΔ η Ντόρα

Σε επιθέσεις διαρκείας
κατά της ΝΔ η Ντόρα

-Σκληραίνει την στάση της απέναντι στην γαλάζια παράταξη η Ντόρα Μπακογιάννη
-Καταιγιστικά πυρά της Προέδρου της ΔΗ. ΣΥ. για μηδενισμό της σοβαρότητας από την Νέα Δημοκρατία, όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας

Σούλα Ιακωβίδου, Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ξάνθης:
«Είναι γεγονός, ότι η κυρία Μπακογιάννη παραμένει το δεκανίκι της κυβέρνησης. Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν την πιο μεγάλη ένδειξη, όσον αφορά την πορεία του νέου κομματικού φορέα της κυρίας Μπακογιάννη»


-Καμία επίσημη προσχώρηση, προς το παρόν, στον νέο κομματικό φορέα από πολιτικά στελέχη του Νομού Ξάνθης

Με σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση εμφανίστηκε η Πρόεδρος του νεοσύστατου κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Μάλιστα η τελευταία δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει τα δηλητηριώδη βέλη της κατά της Νέας Δημοκρατίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η γαλάζια παράταξη δεν έχει ουσιαστικές θέσεις όσον αφορά την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, αφού όπως επισήμανε «ο μηδενισμός του ελλείμματος έχει αποσυρθεί στα ενδότερα της Ρηγίλλης και θα ξεχαστεί εκεί σε κάποιο ντουλάπι εν όψει της μετακόμισης στη Συγγρού».
Οι ανωτέρω δηλώσεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι συνεχίζουν να θεωρούν τις επίσημες τοποθετήσεις της κυρίας Ν. Μπακογιάννη ως αποτέλεσμα της μη αποδοχής του νέου κόμματος από την ελληνική κοινωνία, σύμφωνα και με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.
«Είναι γεγονός ότι η κυρία Μπακογιάννη παραμένει το δεκανίκι της κυβέρνησης. Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν την πιο μεγάλη ένδειξη, όσον αφορά την πορεία του νέου κομματικού φορέα της κυρίας Μπακογιάννη» σχολιάζει σκωπτικά η Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης, κυρία Σούλα Ιακωβίδου, μέσα από τις δηλώσεις που κάνει στην ΦτΞ αναφορικά με το θέμα.
Πάντως, και αυτό αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο, που μάλλον θα έπρεπε να προβληματίσει αρνητικά τα στελέχη και τους παράγοντες του ΔΗ. ΣΥ. Ενώ, δηλαδή έχουν συζητηθεί δυο - τρία ονόματα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στον Νομό Ξάνθης, που ενδεχομένως να «αλλαξοπιστήσουν» όσον αφορά τα πολιτικά τους «πιστεύω», προσερχόμενοι στους «κόλπους» του νέου κόμματος της κυρίας Ν. Μπακογιάννη, προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία επίσημη προσχώρηση, τη στιγμή μάλιστα που σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν γίνει ανάλογες κινήσεις από κάποια πολιτικά πρόσωπα. Βέβαια, ο χρόνος θα δείξει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στη συνέχεια. Προς το παρόν και αυτό είναι το αξιοσημείωτο το νέο κόμμα δεν συγκεντρώνει την προσδοκώμενη από τους δημιουργητές του αποδοχή. Εξ ου και οι απανωτές επιθέσεις κατά της Νέας Δημοκρατίας, από την οποία η καινούργια παράταξη επιδιώκει να αντλήσει το «έμψυχο» δυναμικό της.
Το σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, το οποίο παρουσίασε η Πρόεδρος της ΔΗ. ΣΥ. κάνει λόγο για ριζικές και σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, αλλά και μέτρα προστασίας των πιο αδύναμων κοινωνικών και οικονομικών ομάδων της χώρας.
Σχολιάζοντας την τελευταία αυτή παράμετρο, η Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης, κυρία Σούλα Ιακωβίδου, υπογραμμίζει με έμφαση πως «ο δρόμος που οδηγεί στην έξοδο της χώρας από το ΔΝΤ είναι αυτός που υπέδειξε ο Αντώνης Σαμαράς. Είναι ο δρόμος της ανάπτυξης και της ελπίδας».

Εκεί που σταματά ο παραλογισμός, αρχίζει η Ελλάδα…


Εκεί που σταματά
ο παραλογισμός,
αρχίζει η Ελλάδα…

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται στην «καμπούρα» του κοσμάκη είναι προκλητικά και επικίνδυνα. Ο κόσμος, το εξιλαστήριο θύμα σε όλες τις περιπτώσεις, είναι αυτός που πληρώνει το μάρμαρο. Ανεξάρτητα, αν δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα «σπασμένα» του κράτους. Αυτό, βέβαια, ελάχιστα ενδιαφέρει τους πολιτικούς ταγούς, που ακολουθούν πιστά το «δόγμα» του αποφασίζομεν και διατάζομεν.
Ενώ υπάρχουν χίλιοι δυο τρόποι εξεύρεσης κονδυλίων, για να καλυφθούν τα οικονομικά κενά του εξωτερικού χρέους, χωρίς να σηκώσει το βάρος ο μέσος πολίτης. Το κράτος, ακολουθώντας την πάγια πολιτική του, επιβάλει σκληρά μέτρα στο κοινωνικό σύνολο.
Περικοπές, μειώσεις και αυξήσεις, τρεις λέξεις κλειδιά στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που έχουν φέρει στο χείλος του γκρεμού την ελληνική οικογένεια. Δεν ενδιαφέρει κανέναν αν εσύ δεν έχεις. Η απαίτηση να πληρώσεις παραμένει το ίδιο ισχυρή. Βλέπεις, είσαι πολίτης μιας «ευνομούμενης Πολιτείας» και επομένως οφείλεις να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου προς το κράτος μέσα στο οποίο ζεις και δραστηριοποιείσαι. Έχει αναρωτηθείς όμως κανείς, γιατί το κράτος δεν πράττει από την πλευρά του αυτά που οφείλει να πράξει, στα πλαίσια των δικών του υποχρεώσεων προς την κοινωνία, την οποία εκπροσωπεί στα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου; Δηλαδή να φροντίζει για το καλό και την ευημερία της, γιατί σίγουρα μια κοινωνία δεν ευημερεί, ούτε γίνεται ευτυχισμένη, όταν τα μέλη της επιβαρύνονται συνεχώς με νέα και σκληρά μέτρα που τους γονατίζουν. Τη στιγμή μάλιστα που η κοινωνική πολιτική του κράτους είναι ανύπαρκτη, γεγονός που σίγουρα δεν δικαιολογεί τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της σημερινής κυβέρνησης.
Γενικό συμπέρασμα είναι ότι την κρίση πληρώνουν, μόνον, οι απλοί πολίτες. Αυτοί είναι που καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, γιατί το επίσημο κράτος δεν μπορεί να επιβάλει άλλα μέτρα, όπως λόγου χάρη πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής που ακολουθούν τα ισχυρά συμφέροντα της χώρας, πέρα από τα γνωστά, που «ξεζουμίζουν» τον απλό φορολογούμενο.
Ενώ, αυτή η «έρμη», η ανάπτυξη της χώρας, πήγε στις ελληνικές καλένδες. Η χώρα αν και πλούσια σε φυσικά αγαθά, γιατί δεν είναι μόνον ο μουσακάς και το τζατζίκι που μας χαρακτηρίζουν, παραμένει σε σημείο μηδέν όσον αφορά την αναπτυξιακή της πορεία. Η ελληνική ανάπτυξη θα μπορούσε να παραλληλιστεί με μια άγονη γραμμή, συνεχής και απέραντη.
Είναι εγκληματικό και τραγικό να έχεις τα μέσα και να τα παραμερίζεις, ψάχνοντας για άλλες λύσεις, οι οποίες δεν αποδίδουν, παρά μόνον λυγίζουν την χώρα. Τρανταχτό παράδειγμα που αποδεικνύει του λόγου το αληθές, η ακίνητη περιουσία του κράτους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όταν κτήρια του ελληνικού κράτους μένουν ανεκμετάλλευτα, ενώ δημόσιες υπηρεσίες ενοικιάζουν και μάλιστα με υψηλό αντίτιμο άλλα, προκειμένου να βρουν στέγη. Παράλογο μεν, πραγματικό δε.
Τουρισμός, γεωθερμικό πεδίο, αρχαιολογία, φυσικά κάλλη και δυνατότητες μένουν ανεκμετάλλευτες, τη στιγμή μάλιστα που η εθνική οικονομία έχει πιάσει πάτο. Απίστευτο, αλλά οπωσδήποτε ελληνικό.