Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

5 δις μέχρι το τέλος του επόμενου έτους υπόσχεται το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Από ΤΕΜΠΜΕ σε Ελληνικό Ταμείο
Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης


5 δις μέχρι το τέλος του επόμενου έτους υπόσχεται το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

- Πως σχολιάζουν τις τελευταίες αυτές εξελίξεις κορυφαίοι παράγοντες της τοπικής μας αγοράς

Σε δύο περίπου εβδομάδες ολοκληρώνεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος του κράτους. Οι προσδοκίες των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας για μια αναπτυξιακή πορεία του τόπου αυξάνονται, αφού οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν, ότι θα δοθούν σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.
Η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος βρίσκεται επίσης στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, βάση των εξαγγελιών που γίνονται από τους αρμόδιους Υπουργούς του κράτους.
Σε σχετικές δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κύριος Μιχάλης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι υπάρχει πρόθεση για ενίσχυση της ελληνικής αγοράς, που πλήττεται ιδιαίτερα λόγω της γνωστής κρίσης.
Όπως δήλωσε πολύ χαρακτηριστικά ο τελευταίος, το ΤΕΜΠΜΕ θα μετατραπεί σε ελληνικό ταμείο επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης, το οποίο σε συνεργασία με τις τράπεζες θα τροφοδοτήσει πέντε δες. Στην αγορά μέχρι το τέλος του έτους.
Το θέμα αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από τους Έλληνες Επιχειρηματίες, αφού και το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και τελικά επωφελήθηκαν άνθρωποι που δεν είχαν ανάγκη.
Αναφορικά με τους προβληματισμούς που γεννάνε οι συγκεκριμένες αποφάσεις για την ενίσχυση της αγοράς, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μιλάνε στην ΦτΞ εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της Ξάνθης, δηλώνοντας τα ακόλουθα:

Γιάννης Αλεξόπουλος, Πρόεδρος σωματείου Υφασματοπωλών και Ετοίμων Ενδυμάτων και Γραμματέας του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Από ότι καταλαβαίνω υπάρχουν πιθανότητες από την πλευρά της κυβέρνησης να κάνει κάτι θετικό ως προς την προώθηση της ρευστότητας προς την αγορά. Ελπίζουμε, μόνον, στην παρούσα φάση να μην ισχύσει η παροιμία, άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς, με το να μετονομάσουμε το ΤΕΜΠΜΕ με άλλο όνομα και πάλι δεν λειτουργήσει. Το θέμα είναι να βρουν τους κατάλληλους εξοπλισμούς, για να λειτουργήσουν αυτά που εξαγγέλλουν. Να μην γίνει αυτό που έγινε με το ΤΕΜΠΜΕ, όπου πήραν χρήματα άνθρωποι που δεν τα χρειάζονταν.
Βέβαια, κάθε κατεύθυνση που γίνεται προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της αγοράς μας βρίσκει σύμφωνους, αρκεί μετά τις πρώτες εξαγγελίες να δούμε και τα πρώτα μέτρα, για να λειτουργήσει όλο αυτό το εγχείρημα.
Με την ευκαιρία να σας πληροφορήσω, ότι αυτή την Παρασκευή στις έξη το απόγευμα θα γίνει μια ενημέρωση για τα τρέχοντα προγράμματα προς όλους τους ενδιαφερόμενους στο Επιμελητήριο της Ξάνθης, ακόμη και για φωτοβολταϊκά θέματα.
Ενώ, την Κυριακή στο Επιμελητήριο Ξάνθης θα γίνει μια συγκέντρωση με πρωτοβουλία της ΟΕΒΕΞ και του εμπορικού συλλόγου με πρόσκληση προς τα σωματεία της Βορείου Ελλάδος, αλλά και τους πολιτικούς εκπροσώπους, όπως Νομάρχες και Διευθυντής της Εφορείας του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, για να συζητήσουμε θέματα που αφορούν το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε με το παραεμπόριο, με τα εμπορεύματα που έρχονται ανεξέλεγκτα από την Βουλγαρία κυρίως, για να παρθούν λύσεις σε αυτό το θέμα. Έπονται βέβαια και άλλες δράσεις».

Σωτήρης Τσιακίρογλου, Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ:
«Η μέχρι τώρα πορεία του ΤΕΜΠΜΕ δυστυχώς δεν ήταν η αναμενόμενη. Ενώ ειπώθηκαν πάρα πολλά γύρω από το ΤΕΜΠΜΕ, τα οποία ανέφεραν, ότι θα είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο του πολύ μικρού και μικρού επιχειρηματία, δυστυχώς απεδείχθει ότι ήταν εργαλείο, μόνον, των λίγων, αυτών που έχουν το χρήμα και αυτών που δεν το έχουν ανάγκη. Μέχρι τώρα, δυστυχώς, λειτούργησε με αυτό τον τρόπο, διότι ετέθησαν, μόνον, τραπεζικά κριτήρια και όπως γνωρίζεται αυτά είναι αυστηρά. Εμείς και με την νέα μορφή που θα λειτουργήσει είμαστε επιφυλακτικοί.
Θα επιθυμούσαμε το ΤΕΜΠΜΕ να μετεξελιχθεί σε μια τράπεζα πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών.
Θεωρώ, ότι αν δοθούν τα χρήματα που αναφέρουν στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι τελευταίοι θα μπορέσουνε να έχουνε την φορολογική και ασφαλιστική τους ηρεμία. Αυτή την εποχή, αυτό που ταλανίζει την πολύ μικρή και μεσαία επιχείρηση είναι η υψηλή φορολογία, που δυστυχώς δεν μπορούν να αποπληρώσουν οι επαγγελματίες. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που οφείλουν ΦΠΑ. Από την άλλη, δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις πολύ υψηλές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και αυτό είναι ακόμη ένα πρόβλημα. Η μείωση του τζίρου έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους. Αν λειτουργήσει σωστά και δοθούν αυτά τα χρήματα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, θα μπορούν αυτοί να βρουν την ηρεμία τους και να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Θα πρέπει να πούμε ότι είναι ένα σωστό μέτρο, αρκεί να λειτουργήσει σωστά το ΤΕΜΠΜΕ».

Μια πολύ καλή επένδυση που στηρίζεται από την ΔΕΗ, αποτελούν τα προγράμματα για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών

Μια πολύ καλή επένδυση που στηρίζεται από την ΔΕΗ, αποτελούν τα προγράμματα για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών


Σχετικές δηλώσεις από τον Προϊστάμενο της ΔΕΗ Ξάνθης, κύριο Β. Σαρρή

Μεγάλο παραμένει το ενδιαφέρον του κόσμου για τα προγράμματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω τοποθέτησης φωτοβολταϊκών και πώλησής της στην αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ. Μια επένδυση που στηρίζει δυναμικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στα πλαίσια της πολιτικής που ασκεί για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Όσον αφορά τον Νομό Ξάνθης, το πρόγραμμα που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτό της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις στέγες, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην εφημερίδα μας ο Προϊστάμενος της ΔΕΗ Ξάνθης, κύριος Βασίλης Σαρρής.
Να σημειωθεί δε, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει επεκταθεί, δηλαδή η παλαιότερη δέσμευση ισχύος διακοσίων μεγαβάτ για όλη την Ελλάδα απελευθερώθηκε. Από εδώ και στο εξής, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τοποθετεί φωτοβολταϊκά μέχρι δέκα κιλοβάτ σε στέγες, κεραμοσκεπές, δώματα, στέγαστρα ή και νόμιμες αποθήκες.
Όπως συμπληρώνει πολύ χαρακτηριστικά ο κύριος Β. Σαρρής, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των πολιτών να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς μια μονάδα δέκα κιλοβάτ σαράντα χιλιάδων αποδίδει περίπου έξι χιλιάδες ετησίως. Ιδιαίτερα δηλαδή υψηλά έσοδα, τα οποία σημειωτέων είναι αφορολόγητα, τουλάχιστον προς το παρόν.
Σχετικά, τώρα, με το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών που απευθύνεται προς τους αγρότες, πρέπει να σημειωθεί, ότι, ενώ συνολικά το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, καθώς οι σχετικές αιτήσεις ξεπερνάνε τις 20.000 ανά την Ελλάδα, στον δικό μας Νομό οι αιτήσεις φτάνουν μόλις της εβδομήντα τρεις. Το πρόγραμμα, βέβαια, ακόμα συνεχίζεται, αν και η πληθώρα των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί πανελλαδικά, σημαίνει ότι αυτές θα περάσουν από “κόσκινο” και οι περισσότερες θα “παγώσουν”.
Σύμφωνα, μάλιστα, με αυτά που δήλωσε πρόσφατα μέσα από σχετική συνέντευξή της η αρμόδια Υπουργός, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, θα δοθεί προτεραιότητα στις αιτήσεις των αγροτών, ενώ οι υπόλοιπες θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα.

Προεκλογικός πυρετός για το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα


Προεκλογικός πυρετός για το
ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Σε προεκλογικό αναβρασμό βρίσκεται όλη η Ελλάδα, ξεκινώντας από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα και φτάνοντας μέχρι τα πιο απόμακρα χωριά της χώρας. Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοέμβρη αποτελούν το μεγαλύτερο θέμα συζήτησης των ημερών.
Όπως κάθε προεκλογική περίοδο, έτσι και για αυτήν που διανύουμε, έχουν επιστρατευτεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις στον αγώνα για την επικράτηση του ισχυρότερου.
Ήδη, ξεκίνησαν να κυκλοφορούν διαφημιστικά φυλλάδα και καρτελάκια των υποψηφίων, με σκοπό να πείσουν τον αναποφάσιστο ψηφοφόρο, ότι είναι οι πλέον κατάλληλοι για θέσεις και αξιώματα που διεκδικούν. Όλοι έχουν να πουν και να προτείνουν κάτι. Προεκλογικά προγράμματα και περιοδείες αποτελούν ένα μέρος, μόνον, του προεκλογικού αγώνα που διεξάγεται δυναμικά.
Είναι σχήμα οξύμωρο, αλλά αποτελεί γενικό κανόνα, η κοινή γνώμη, θέλοντας και μη, να εμπλέκεται στις εκάστοτε εκλογές.
Τρέχουν και δεν φτάνουν οι υποψήφιοι πολιτικοί να πείσουν τον κοσμάκη να τους τιμήσει με την ψήφο τους. Υποσχέσεις, πολλές και διάφορες, μοιράζονται αφιλοκερδώς. Όπου δεν περνάει ο καλός ο λόγος, χρησιμοποιούνται άλλα μέσα, όχι τόσο ευγενικά, ώστε να πειστεί ο ψηφοφόρος να κατέλθει στις κάλπες με συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο. Όπως έλεγαν και οι δάσκαλοί μας, όπου δεν πίπτει ο λόγος, πίπτει η ράβδος. Αυτή είναι σε αδρές γραμμές η προεκλογική περίοδος…
Οι απλοί πολίτες, μάρτυρες του όλου αυτού σκηνικού, αγωνιούν, μόνον, για ένα πράγμα, την επιβίωσή τους μέσα στους χαλεπούς καιρούς που συνεπάγεται η οικονομική και κοινωνική κρίση, που μας έχουν πλαισιώσει απειλητικά.
Το πολιτικό σκηνικό που ανοίγεται μπροστά μας εσωκλείει ετερόκλητες δυνάμεις, οι οποίες πασχίζουν να υπερισχύσουν στο πολιτικό γίγνεσθαι. Ένας πόλεμος ιδεολογιών και πολιτικών τάσεων στο κέντρο του οποίου βρίσκονται οι διχασμένοι πολίτες. Όλοι επιδιώκουν να πείσουν και κατ’ επέκταση να επικρατήσουν.
Το παιχνίδι σκληραίνει, καθώς πλησιάζουν οι τελευταίες ημέρες των επικείμενων εκλογών. Ισχυρά συμφέροντα συγκρούονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να προκύπτουν συγκρουσιακές καταστάσεις που σείουν τα θεμέλια της κοινωνικής πυραμίδας. Αναταραχή και πανικός για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Κάποιοι μοιάζουν σίγουροι για τον εαυτό τους, ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν, απλά, να δημιουργήσουν εντυπώσεις, έχοντας γνώση, ότι τα πράγματα δυσχεραίνουν επικίνδυνα για τους ίδιους, καθώς δύσκολα δίνεται σε κάποιον δεύτερη και τρίτη ευκαιρία.
Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για τις δημοτικές, είτε για τις περιφερειακές εκλογές, το βήμα θα πρέπει να δοθεί σε νέα πρόσωπα. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν ριζικές αλλαγές. Ως γνωστόν, αλλαγές με παλιά και ανακυκλωμένα πρόσωπα, που το μόνον που έχουν να προβάλουν είναι το όνομα και η εμπειρία τους, δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Οι μακροχρόνιες παραμονές σε θέσεις και αξιώματα δεν συμβάλουν σε ρήξεις, που αποζητά ο τόπος.
Άλλοθι δεν έχει κανένας, ειδικά δε, αν έχει παραμείνει για πολλά και συναπτά έτη σε πολιτικούς θώκους, ενώ σήμερα δεν έχει να παρουσιάσει αξιόλογο έργο, ανάλογο των χρόνων που άσκησε την εξουσία της αυτοδιοίκησης.
Χωρίς να προδικάζω κανένα αποτέλεσμα, θα πω, μόνον, ότι ο κόσμος ξέρει να αξιολογεί πράγματα και καταστάσεις. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, δεν είναι διατεθειμένος να δώσει ευκαιρία σε πρόσωπα που απογοήτευσαν και διέψευσαν τις προσδοκίες του…

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 20/10/2010


Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Σε επανωτές γκάφες και παραλείψεις υπέπεσε ο Σπύρος Χαλκίδης. Τυχαίο; Δε Νομίζω...:
Ως άνθρωπος δέχτηκα την άποψη του Σπύρου Χαλκίδη, πως λόγω της πίεσης των τελευταίων ημερών, παρέλειψε να καταθέσει το πιστοποιητικό γεννήσεώς του στο Πρωτοδικείο, ακυρώνοντας έτσι την υποψηφιότητά του. Ως άνθρωπος όμως, δεν μπορώ να δεχτώ ότι το βράδυ της Δευτέρας, ο Συνδυασμός του Σπύρου Χαλκίδη συνεδρίασε χωρίς όμως να έχουν καλέσει τον Τάσο Κουγιουμτζόγλου, ο οποίος από νωρίς είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να καλύψει το κενό της Υποψηφιότητας του Δημάρχου Αβδήρων. Με αυτήν την ενέργεια ο Σπύρος Χαλκίδης και οι συνεργάτες του, οδήγησαν τον Τάσο Κουγιουμτζόγλου σε παραίτηση και από την υποψηφιότητα του Δημοτικού Συμβούλου και ακύρωσαν την μέχρι τώρα αρκετά καλή πορεία τους. Το μόνο βέβαιο πλέον και μετά από αυτές τις εξελίξεις, είναι πως πανηγυρικά ο Δήμος κερδίζεται από τον έμπειρο όπως φάνηκε, Β. Τσολακίδη, αφού χωρίς να θέλω να θίξω τους αντιπάλους του, μπορώ να πω λόγω εμπειρίας πως δεν πρόκειται να τραβήξουν όχι μόνο γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος, άλλα και επειδή ο Τάσος Κουγιουμτζόγλου, ήταν ίσως ένα από τα 4 πιο δυνατά ονόματα του συνδυασμού.

Ο Σγουρίδης είπε αυτά που λέμε εδώ και χρόνια, στηρίζοντας πάντα την θέση του. Όχι σε αυτούς που ξεπουλάν τα πάντα για μια χούφτα ψήφους:

Πολλοί είναι αυτοί που τρέμουν από τα λεγόμενα του Π. Σγουρίδη, καθώς όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά το ποιους εννοεί, άσχετα αν κάποιοι συνάδελφοι φρόντισαν τεχνηέντως να προβάλουν αυτούς που οι ίδιοι ήθελαν και όχι αυτούς που πραγματικά εννοούσε ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής. Ο Π. Σγουρίδης αρκετά αγανακτισμένος από τις μέχρι τώρα συμπεριφορές των ανθρώπων που έχουν υποκύψει στα παιχνίδια του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής τα είπε έξω από τα δόντια και σίγουρα από τους πολιτικούς της περιοχής μας είναι ο μοναδικός. Όλοι οι υπόλοιποι κάνουν την πάπια και σφυρίζουν αδιάφορα παίζοντας τα δικά τους συμφεροντολογικά παιχνίδια. Δεν είναι τυχαία βέβαια και η πρόσφατη δήλωση υποψηφίου της περιοχής μας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για την προκλητική περίπτωση προπηλακισμού, Δημοσιογράφων της Γαλλικής Κρατικής Τηλεόρασης στην ορεινή περιοχή, δεν έβγαλε μιλιά και πέταξε το μπαλάκι αλλού, θεωρώντας πως αν μιλούσε, η καυτή πατάτα θα του στερούσε την εκλογή. Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να βρίσω και να γράψω τα όσα μου έρχονται αυτήν την στιγμή στο μυαλό, γιατί θα με τραβάνε στα δικαστήρια λόγω του υβρεολόγιου που μου έρχεται να χρησιμοποιήσω για αυτά τα ανθρωπάκια, αλλά να είστε σίγουροι πως κάποια στιγμή και αυτό θα συμβεί. Δέχομαι την συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στην Θράκη, αλλά δεν δέχομαι τα ανθρωπάκια που ξεπουλάνε τα πάντα για μια χούφτα ψήφους.

Αίσχος οι πλημμυρισμένοι δρόμοι της Ξάνθης προεκλογικά, φιάσκο το έργο της ενοποίησης των πλατειών, καθώς ακόμα δεν παραδόθηκε και ξεχείλισαν τα φρεάτια. Προχειρότητα ή τυχαίο;

Δεν θα πω ότι δεν έριξε νερό με το τουλούμι, αλλά θα πω ότι δυστυχώς για ακόμα μια φορά, το δίκτυο όμβριων υδάτων της πόλης μας, απεδείχθη κατώτερο των περιστάσεων, αλλά και των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί από εμάς τους ίδιους. Τα φρεάτια στο κέντρο της πόλης ήταν βουλωμένα, γιατί μάλλον εκεί στην ΔΕΥΑΞ ασχολούνται περισσότερο με την προεκλογική εκστρατεία συγκεκριμένων υποψηφίων και σε δυο περιπτώσεις, τα βιολογικά ακάθαρτα απόβλητα των ανθρώπινων οργανισμών, κυκλοφορούσαν ανενόχλητα στους δρόμους, αφού τα φρεάτια είχαν ξεχειλίσει. Δεν θα ζητήσω από τον Δήμαρχο Ξάνθης και τους συνεργάτες του να παραστήσουν τους θεούς, όπου λύνουν τα προβλήματα της πόλης με μια ματιά, αλλά θα τους επισημάνω, πως για το αποχετευτικό δίκτυο της Πόλης μας, οι Ξανθιώτες έχουν πληρώσει εκατομμύρια, ενώ η Δημοτική Αρχή το πολυδιαφήμισε, χωρίς όμως να υπάρχουν τα αποτελέσματα που θα έπρεπε. Δεν είναι δυνατόν σε μια πόλη η οποία θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή με μια δυνατή βροχόπτωση να επιπλέουν τα λύματα για να μην τα πω αλλιώς και βγω ακατάλληλος, στους δρόμους. Αν στοχεύσω και το φιάσκο που έγινε με το τερατούργημα έργο της ενοποίησης των πλατειών, όπου τα φρεάτια στον ΟΤΕ ξεχείλισαν πλημμυρίζοντας όλη την περιοχή, τότε σίγουρα θα πρέπει οι αρμόδιοι να αλλάξουν χώρα.

Παρουσίαση ολοκληρωμένου συνδυασμού από τον Χ. Πούλιο στην Σταυρούπολη, ενώ κεραυνός χτύπησε εχθές το πρωί το στέκι των Πολιτών για την Αλλαγή δημιουργώντας προβλήματα στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Την Τετάρτη τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου: Θετικό και πολύ ευχάριστο το κλίμα στο οποίο παρουσιάστηκε ολοκληρωμένος ο συνδυασμός Πολίτες για την Αλλαγή στην Σταυρούπολη, το βράδυ της Δευτέρας. Ο επικεφαλής του συνδυασμού έκανε λόγο για ψηφοδέλτιο νίκης και αφού μίλησε τόσο για την πόλη της Ξάνθης αναλύοντας μια σειρά από παρεμβάσεις τις οποίες πρότειναν να γίνουν, χωρίς όμως ποτέ να τεθούν σε εφαρμογή, δεσμεύτηκε πως στον νεοσύστατο Δήμο που προκύπτει από την συνένωση λόγω Καλλικράτη, θα αλλάξουν πολλά πράγματα προς το καλύτερο, πρώτον γιατί θα αξιοποιηθούν οι ήδη εκπονημένες μελέτες του Δήμου Σταυρούπολης, οι οποίες αγγίζουν τα 10 εκ. ευρώ, την στιγμή που ο Δήμος Ξάνθης δεν έχει ούτε μια, αλλά θα τεθούν σε εφαρμογή πολλές από τις προτάσεις των πολιτών για την αλλαγή, οι οποίες μένουν απραγματοποίητες, επειδή η νυν Δημοτική Αρχή φοβάται να παραδεχτεί πως υπάρχουν προτάσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες δεν λύθηκαν από τους διοικούντες τόσα χρόνια. Ο Χ. Πούλιος εκθείασε το έργο του νυν Δημάρχου Σταυρούπολης Γ. Καρασακαλίδη, λέγοντας πως στην ορεινή και απομακρυσμένη περιοχή από το κέντρο του Νομού, υπάρχει σοβαρό έργο το οποίο έχει γίνει από την νυν Δημοτική Αρχή, το οποίο δεν πρόκειται να πάει χαμένο. Στο σημείο αυτό να σας ενημερώσω, πως τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Χ. Πούλιου θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα και ώρα 7 μ.μ..

Την Πέμπτη τα εγκαίνια του Εκλογικού κέντρου του Δημάρχου Ξάνθης Μ. Στυλιανίδη:
Την ερχόμενη Πέμπτη πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Δημάρχου Ξάνθης και εκ νέου υποψήφιου για την ίδια θέση Μ. Στυλιανίδη, στην κεντρική πλατεία της πόλης μας. Ο Δήμαρχος Ξάνθης αφού κατάφερε χωρίς προβλήματα να καταρτίσει και να καταθέσει τον συνδυασμό του στο Πρωτοδικείο την Κυριακη το βράδυ, έκανε μια ανάπαυλα μιας ημέρας για να χαλαρώσει και από χθες έπεσε με τα μούτρα στην προεκλογική μάχη, ζητώντας από τους υποψηφίους του να κινούνται σε χαμηλούς τόνους και να μην προκαλέσουν το παραμικρό, ακόμα και αν προκληθούν.

Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει η ziraat bank στην Ξάνθη, ενώ από την Παρασκευή θα τεθεί σε λειτουργία το online σύστημα.
Την Παρασκευή θα ξεκινήσει ως τράπεζα, την λειτουργία της στην Ξάνθη η ziraat προκειμένου να τεστάρουν το online σύστημα και την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό της Ξάνθης. Για όσους δεν γνωρίζουν, η Ziraat θα λειτουργεί στην Μ. Καραολή απέναντι από το κτίριο όπου στεγαζόταν η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.





Θ. Μίχογλου: Στόχος μας η εφαρμογή βιώσιμων ιδεών ανάπτυξης

Με βαρύ πυροβολικό πλαισιώθηκε ο συνδυασμός του Θ. Μίχογλου για την μάχη των εκλογών στον Δήμο Τοπείρου

Θ. Μίχογλου:
Στόχος μας η εφαρμογή βιώσιμων ιδεών ανάπτυξης


-Εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου και των παραλιών της περιοχής μας στο έπακρο, με αποτέλεσμα την δημιουργία θέσεων εργασίας
-Ανάπτυξη στην περιοχή και βελτίωση του βιοτικού επίπεδου των Δημοτών μέσα από ολοκληρωμένες και καινοτόμες παρεμβάσεις και όχι μέσα από ψεύτικα μεγάλα λόγια
-Θέλουμε τους Δημότες συμπρωταγωνιστές και αρωγούς στην προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής και όχι ουραγούς των εξελίξεων
-Την Παρασκευή θα γίνουν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου και η παρουσίαση των υποψηφίων

Την πρώτη τους συνάντηση είχαν οι υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι με τον συνδυασμό του Θωμά Μίχογλου στον Δήμο Τοπείρου, που φέρει το πολύ συμβολικό όνομα «Δημοτική Αλλαγή», το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας σε ξενοδοχείο των Τοξοτών.
Σε κλίμα πυρετώδους ενθουσιασμού και έντονης αισιοδοξίας για το νικηφόρο αποτέλεσμα στις 7 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανεπίσημη συνάντηση των υποψηφίων που πορεύονται με τον Θωμά Μίχογλου σε έναν καθαρό αγώνα, με στόχο την ανάπτυξη και την πρόοδο του ιστορικού Δήμου Τοπείρου.
Άνθρωποι δυναμικοί και με όρεξη για κοινωνική προσφορά απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο της «Δημοτικής Αλλαγής», υπόσχοντας να φέρουν ριζικές αλλαγές για τις οποίες διψά η περιοχή του Τοπείρου.
Όπως φαίνεται και όπως υπογράμμισε με έμφαση ο Θ. Μίχογλου στον σύντομο, αλλά ουσιαστικό λόγο του, απευθυνόμενος προς τους συνεργάτες του, ο Τόπειρος, επιτέλους, αλλάζει σελίδα, αφού οι πιθανότητες εκλογής του ιδίου για την θέση του Δημάρχου εξελίσσονται σε μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα που έρχεται μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η δυναμική του συνδυασμού αυξάνεται με ταχύτητες φωτός, καθώς η προσπάθεια να σπάσει το κατεστημένο τόσων χρόνων, αγκαλιάζεται με θέρμη από τους κατοίκους του Δήμου.
Η «Δημοτική Αλλαγή», ξεκίνησε αρχικά με δυο-τρεις συμπολίτες μας, για να πλαισιωθεί στην συνέχεια από μια ισχυρή ομάδα, απελευθερωμένων από στενές λογικές ατόμων, που θέλουν να φέρουν αλλαγές στον Δήμο, βάζοντάς τον σε τροχιά ανάπτυξης.
Στα πλαίσια της πρώτης αυτής συνάντησης παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία του προγράμματος του συνδυασμού, που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται την επομένη της εκλογής του.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι πεμπτουσία του προγράμματος είναι η καταγραφή και αξιολόγηση όλων των προβλημάτων με τα οποία έρχονται σε επαφή οι κάτοικοι του Δήμου, με βασικό σκοπό την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, ικανών να ανακουφίσουν τους πολίτες από αυτά.
Στις προτεραιότητες βρίσκεται η ανάπτυξη του τόπου, μέσω της εκμετάλλευσης του πλούτου της περιοχής, όπως είναι οι παραλίες και το γεωθερμικό πεδίο, για να δημιουργηθούν σωστές υποδομές και θέσεις εργασίας.
Κοινωνική πολιτική και αναπτυξιακή προοπτική, δύο συνιστώσες και συγκοινωνούντα δοχεία, βασισμένα σε στέρεη βάση αποτελούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ιδεολογίας του συνδυασμού.
Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου, αλλά και η επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων με τον συνδυασμό της «Δημοτικής Αλλαγής».

Η κάρτα μπαμπούλας…


Η κάρτα μπαμπούλας…

Το αίσθημα φόβου ακόμη και για τα πιο ακίνδυνα πράγματα έχει εξελιχθεί σε μια μόνιμη κατάσταση, που διαρκώς παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, για τον μέσο πολίτη αυτής της χώρας.
Καθετί καινούργιο και καινοτόμο αντιμετωπίζεται με δέος και εχθρότητα. Δεν είναι παράξενο, βέβαια, που οι πολίτες έχουν μάθει στον φόβο ως τρόπου ζωής. Με δεδομένη την αβεβαιότητα που υπάρχει, ο καθένας έχει προετοιμαστεί για τα χειρότερα. Εξ ου και η απόρριψη των περισσότερων λύσεων που προτείνονται στα πλαίσια εξυγίανσης του κράτους.
Ο νέος φόβος της κοινωνίας ακούει στο όνομα κάρτα του πολίτη. Είχαμε δεν είχαμε η κυβέρνηση, αφού έλυσε όλα τα υπαρκτά προβλήματα που μαστίζουν ανελέητα το κράτος, εξήγγειλε την δημιουργία της προκείμενης κάρτας. Αν το καλοσκεφτούμε και αν δεν κρύβεται καμιά άλλη παγίδα πίσω από όλο το εγχείρημα, μας εξυπηρετεί να έχουμε μια κάρτα, η οποία θα συγκεντρώνει τα σημαντικότερα προσωπικά δεδομένα, που μας χρησιμεύουν στις καθημερινές μας συναλλαγές. Μια λύση αρκετά πρακτική για την καλύτερη εξυπηρέτησή μας.
Ακούγεται, μάλιστα, ότι η έξυπνη αυτή κάρτα θα αντικαταστήσει σταδιακά μέχρι και την αστυνομική μας ταυτότητα. Και εδώ είναι που ξεσπάνε πολλές αντιδράσεις, αρχής γενομένης της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας.
Εκπρόσωποι της εκκλησία μας διαβλέπουν πιθανούς κινδύνους, όχι μόνον για το εθνικό φρόνημα του Έλληνα πολίτη, αλλά και για την ορθόδοξη πίστη του, αφού αναφέρουν πως η κάρτα παραπέμπει σε αριθμό της αποκάλυψης, γεμίζοντας με φόβο και επιφυλακτικότητα το ποίμνιό της. Αυτή δεν είναι μια απλή κάρτα, είναι διαβολική, ψιθυρίζουν πολλοί ηλικιωμένοι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, μέσα σε κλίμα πανικού και άγνοιας.
Ακόμη και οι πιο προοδευτικοί φαίνοντε διστακτικοί στις νέες αυτές εξελίξεις. Αμ δε! Με τόσα που έχουν δει τα ματάκια μας, δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε κανέναν και σε τίποτα. Παντού διαβλέπουμε συνωμοτικές πράξεις που δεν έχουν κανένα άλλο σκοπό, από το να μας πλήξουν ανεπανόρθωτα. Η νέα κάρτα μπορεί να μην έχει δόντια, ούτε τρομακτική όψη από κάποια ταινία θρίλερ, ωστόσο μας τρομάζει ως μια άγνωστη προοπτική, με άγνωστες επιπτώσεις.
Οι περισσότερες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού. Μέτρα και ημίμετρα που ήρθαν ενάντια στα συμφέροντα του μέσου πολίτη. Μόνον με αυτό ως αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι εύλογο να βλέπουμε αρνητικά όλες τις κινήσεις των κυβερνώντων μας, ακόμη και όταν αυτές είναι “αθώες”, δηλαδή χωρίς σκοπιμότητες.
Όσον αφορά δε την κάρτα του πολίτη.. ο Έλληνας ήταν από ανέκαθεν παραδοσιακός τύπος, ένα ιδιαίτερο γνώρισμά για το οποίο έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως πολλές φορές, γι’ αυτό και οι όποιες υπόνοιες προκύπτουν για κάποια θέματα ζωτικής σημασίας , θα τον κάνουν να αντιδράει και μάλιστα με όλες του τις δυνάμεις.
Εξάλλου, είναι της μόδας να αμφισβητείς πράγματα και καταστάσεις, γιατί μόνον έτσι μπορείς να έρθεις στο προσκήνιο των συζητήσεων σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα. Όπως είναι της μόδας, επίσης, να σπέρνεις τον φόβο και την αμφιβολία στην ψυχή του ανίδεου πολίτη, που έχει φτάσει σε σημείο απελπισίας και δεν είναι μόνον η περιβόητη κάρτα, είναι και πολλά άλλα, αυτά που μας τρομάζουν και έχουν κλέψει τον ήσυχο ύπνο μας…

«Με την Σταυρούπολη, η Ξάνθη θα αλλάξει σελίδα»

Παρουσιάστηκε στην Σταυρούπολη ολόκληρο το ψηφοδέλτιο των «Πολιτών για την Αλλαγή»

«Με την Σταυρούπολη, η Ξάνθη θα αλλάξει σελίδα»


Μια εκδήλωση που στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία και χειροκροτήθηκε δυναμικά

Παρουσία πλήθους κόσμου, οπαδών και φίλων, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων με τον συνδυασμό του κυρίου Χ. Πούλιου, “Πολίτες για την Αλλαγή”, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.
Να σημειωθεί ότι για συμβολικούς λόγους η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στα όρια του Δήμου Σταυρούπολης. Ενώ, ο υπεύθυνος γραφείου τύπου της δημοτικής παράταξης, κύριος Σάββας Μελισσόπουλος, ήταν αυτός που διηύθυνε την ομολογουμένως πετυχημένη εκδήλωση.
Στην εισαγωγή του, ο τελευταίος τόνισε, για ακόμη μια φορά, την ανάγκη αλλαγής στην ηγεσίας του Δήμου Ξάνθης, που για μακροχρόνια περίοδο ασκεί την εξουσία της.
Παράλληλα, επισήμανε όλα τα μελανά σημεία της διακυβέρνησης της σημερινής δημοτικής αρχής, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις πελατειακές σχέσεις που, όπως επισήμανε, οδήγησαν φίλους και συγγενείς των δημοτικών συμβούλων στις υπηρεσίες τους Δήμου.
Από την άλλη, υπογράμμισε με έμφαση, πως όλα αυτά τα χρόνια έγινε μια λάθος διαχείριση πόρων και ανθρωπίνου δυναμικού με ένα πρωτόγνωρο θράσος, απορία, όπως επισήμανε, της μακροχρόνιας παραμονής στην εξουσία.
Ο κύριος Σ. Μελισσόπουλος δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στο ελλιπές πρόγραμμα δράσης της σημερινής δημοτικής αρχής, αφού όπως σημείωσε, δεν έχει περιβαλλοντικές ανησυχίες και ενδιαφέρον για την καθημερινότητα του πολίτη. Ενώ, σφυρίζει αδιάφορα στην προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, για να καλύψει τα κενά που δημιουργεί η ανεργία.
Από την άλλη, έφερε σε αντιδιαστολή την δημοτική κίνηση των “Πολιτών για την Αλλαγή”, οι οποίοι όπως επισήμανε, παρέχουν όλα τα εχέγγυα για μια σωστή και διαφανή διοίκηση του νέου καλλικρατικού δήμου Ξάνθης, που θα προκύψει από την συνένωση Ξάνθης και Σταυρούπολης, στα πλαίσια της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης, κύριος Χρίστος Πούλιος, εστιάζοντας στα βασικά σημεία του προεκλογικού του προγράμματος.
Αρχικά, ο κύριος Χ. Πούλιος αναφέρθηκε στον Καλλικράτη και την νέα τάξη πραγμάτων που θα σηματοδοτήσουν οι επικείμενες εκλογές με την συνένωση των δύο Δήμων. Όπως πολύ χαρακτηριστικά επισήμανε ο κύριος Χ. Πούλιος, ο ίδιος από την αρχή που ανακοινώθηκε το χωροταξικό σχέδιο του Καλλικράτη, εξέφρασε την αντίθεσή στην συνένωση της Σταυρούπολης με την Ξάνθη.
Σύμφωνα με τον κύριο Χ. Πούλιο, η Σταυρούπολη ως μια ιδιαίτερη γεωγραφικά περιοχή του Νομού έπρεπε να παραμείνει αυτόνομος Δήμος.
Παράλληλα, επισήμανε με νόημα τις προθέσεις της σημερινής δημοτικής αρχής να αλιεύσει, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ψήφους από την Σταυρούπολη, για να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στην Ξάνθη, εξαιτίας της μεγάλης δυσαρέσκειας που υπάρχει, έχοντας την εντύπωση, ότι τα όρια της Ξάνθης είναι στενά.
Έκανε δε, ιδιαίτερη μνεία στην Σταυρούπολη, το ορεινό στολίδι του Νομού, με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που όπως επισήμανε, πρέπει να αναπτυχθούν κατάλληλα, ώστε να δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της περιοχής. Μάλιστα, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ανεργίας, καθώς καλπάζει με γοργούς ρυθμούς σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
«Με την Σταυρούπολη, η Ξάνθη θα αλλάξει σελίδα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κύριος Χ. Πούλιος. Όπως επισήμανε, παράλληλα, ο τελευταίος, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για την Σταυρούπολη, με σκοπό να έρθουν επιχειρήσεις και κεφάλαια στην περιοχή. Μεταξύ των παρατηρήσεων που έκανε είναι, ότι δεν υπάρχουν οργανωμένες εκδρομές στην Σταυρούπολη, γεγονός που στερεί θέσεις εργασίας από την, κατά τα άλλα πλούσια σε δυνατότητες και φυσικό κάλλος, περιοχή.
Κλείνοντας, ο κύριος Χ. Πούλιος κάλεσε τους ψηφοφόρους να κάνουν μια σύγκριση μεταξύ των δύο επικρατέστερων προεκλογικών προγραμμάτων για τις εκλογές που έπονται. Μάλιστα, αναφερόμενος στην σημερινή Δημοτική Αρχή, κατέληξε, ότι αυτή βλέπει τον Δήμο ως δικό της μαγαζί, κάτι που μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, αν ερευνήσει πόσοι συγγενείς δημοτικών συμβούλων εργάζονται στις διάφορες υπηρεσίες του Δήμου.
Παρακάτω ακολουθεί το υπόλοιπο του συνδυασμού που συστρατεύεται με την Δημοτική Κίνηση «Πολίτες για την Αλλαγή» έτσι όπως παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Σταυρούπολη:

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ
Αχμέτογλου Μουράτ

Γρηγορόπουλος Σπήλιος
Ντουραλή Ιβραήμ Ιμπραήμ
Παπαγεωργίου Δήμητρα
Παπαδόπουλος Στάθης
Ρασήμογλου Μπαρίς
Τζίτζιφας Θεόδωρος


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Κουρσιώτη Γιαννούλα

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΞΑΝΘΗΣ
Απτήλ Ογλού Ισμαήλ
Δαβιτίδης Παναγιώτης
Ιωαννίδου Αλεξάνδρα (Άντα)

Κιακός Νεκτάριος
Κοτσίδου Αλβίνα – Ειρήνη
Μουσταφά Ογλού Μπαρίς

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΥΜΟΙΡΟΥ
Γερασιμίδης Ευστάθιος
Λαχανάς Βασίλειος
Μπάτζιος Γεώργιος
Σπυρίδου Λίλια

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Κυβρακίδης Χαράλαμπος
Ορφανίδης Ελευθέριο
Παπαδόπουλος Δημήτρης
Σαρνισλίδου Αναστασία

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΜΝΗΝΩΝ
Κεμεντζετζίδου Μαρία
Τοπουζίδου Κυριακή
Φελεκίδης Νίκος


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
Δεληβασίλη Γεωργία (Γιούλη)
Καλαϊτζής Χρήστος
Παπαδόπουλος Ηλίας

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΕΡΑΚΑ
Ηλιάδου Δέσποινα
Ρασήτογλου Σινάν
Τσακμακτσή Ερτζάν

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΑΦΝΩΝΑ
Αποστολίδου Ελένη
Θεοδωρίδης Παύλος
Φερεσιάδης Γιώργος

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΥΟΦΥΤΟΥ

Αναστασιάδου Σταυρούλα
Βασιλειάδης Στέφανος
Παντερμαλή Ελένη
Σερεφιάς Διαμαντής

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΣΧΑΛΙΑΣ
Γρηγοριάδου Άννα – Μαρία
Κοτσερίδης Γιώργος