Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα τιμηθεί ο θεσμός του εορτασμού της «πατατιάδας» στον Δήμο Βιστωνίδας

Για άλλη μια χρονιά την τιμητική της έχει η πατάτα της περιοχής



  Η γιορτή της πατάτας ή «πατατιάδα», όπως είναι ευρέως γνωστή, αποτελεί μια σημαντική παράδοση του Δήμου Βιστωνίδας, η οποία έχει εξελιχθεί σε θεσμό, που τιμάνε δεόντως οι κάτοικοι του Δήμου κάθε χρόνο.

  Βασικός σκοπός του διημέρου των εκδηλώσεων για την γιορτή της πατάτας, που για φέτος θα πραγματοποιηθούν το προσεχές Σαββατοκύριακο, είναι να προβάλουν την πατάτα, η καλλιέργεια της οποίας αποτελεί ένα βασικό γνώρισμα της περιοχής, αλλά και να αποδώσουν τιμή σε εκείνον, που πρώτος έφερε την πατάτα στην περιοχή και ήταν από την Φελώνη.

  Η καρποφόρα και γόνιμη γη της Βιστωνίδας χαρίζει στους κατοίκους της την πιο νόστιμη πατάτα, γνωστή εδώ και πάρα πολλά χρόνια για την λαχταριστή γεύση της.

  Όπως επιβάλει και το βαθύτερο νόημα της γιορτής, η πατάτα έχει την τιμητική της. Διάφορα εδέσματα από πατάτα, πισροσκί, τηγανιτές πατάτες, πατάτες φούρνου κ.α. αποτελούν τις χαρακτηριστικές γεύσεις που μπορούν να απολαύσουν οι συμμετέχοντες στον εορτασμό της πατάτας.

  Οι εκδηλώσεις συγκεντρώνουν κάθε χρόνο μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνον των ντόπιων κατοίκων, αλλά και των ξένων επισκεπτών που έρχονται στην Βιστωνίδα ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό. Πλήθος κόσμου, μικροί και μεγάλοι, γιορτάζουν την «πατατιάδα», προβάλλοντας την ως ένα σημαντικό εθνικό και εγχώριο προϊόν.    

  Για τον Δήμαρχο Βιστωνίδας, κύριο Νίκο Ζλάτκο, η γιορτή έχει υψίστη σημασία, καθώς προβάλει ένα προϊόν της περιοχής και συνάμα ενώνει τους αγροτικούς πληθυσμούς του Δήμου, οι οποίοι μετατρέπουν την παραγωγή πατάτας σε μια γιορτή,  που πλαισιώνεται από μουσική, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις.

  Ο κύριος Νίκος Ζλάτκος αναφερόμενος στις φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της «πατατιάδας», επισημαίνει μέσα από την ΦτΞ τα ακόλουθα:

  «Στις 25 & 26 Ιουλίου 2010 στη Φελώνη διοργανώνεται η Πατατιάδα ή αλλιώς η Γιορτή της Πατάτας. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν δύο μέρες. Την πρώτη μέρα το Σάββατο 25 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ποδοσφαιρικός τιμητικός αγώνας παλαιμάχων μεταξύ του Α.Ο. Βιστωνίδος και Μεσογείου Κύπρου, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην μνήμη του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, στο Αθλητικό Κέντρο Φελώνης Βιστωνίδας στις 18.30. Την δεύτερη μέρα, Κυριακή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00 στην πλατεία της Φελώνης, θα σερβιριστούν από τους συλλόγους εδέσματα πατάτας σε διάφορες εκτελέσεις της μαγειρικής, όπως πιροσκί, σουφλέ πατάτας, μουσακάς, πατάτες γεμιστές, πατατοκεφτέδες και πολλά άλλα. Οι εκδηλώσεις κλείνουν με λαϊκό γλέντι στην πλατεία του οικισμού με την συνοδεία άφθονου κρασιού, μουσικής και φυσικά πατάτας».

  Και φέτος δηλαδή το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι πλούσιο και αξιέπαινο. Αναμένεται για άλλη μια χρονιά μεγάλη συμμετοχή, όπως την έχει συνηθίσει, άλλωστε, ο Δήμος. Με πολλές εκπλήξεις, αμείωτο κέφι και καλή διάθεση θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη γιορτή της πατάτας, ένας σημαντικός θεσμός που κρατάει και τιμάει η Δημοτική Αρχή της Βιστωνίδας, ως ένα βασικό πολιτιστικό πυλώνα για όλη την περιοχή.

  Να σημειωθεί δε, πως οι εκδηλώσεις διεξάγονται κάτω από το άγρυπνο μάτι της Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρησης του Δήμου.

Στην δίνη των γεγονότων οι Έλληνες επιχειρηματίες

Γιάννης Αλεξιάδης, Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Θα έχουμε πολλά «λουκέτα» φέτος. Γύρω στις εξήντα χιλιάδες «λουκέτα» υπολογίζει μέσα στο έτος η ΕΣΕΕ. Ήδη τα πρώτα δείγματα φαίνονται και στην Ξάνθη, έξι με επτά μαγαζιά είναι κλειστά στην 28ης Οκτωβρίου. Αυτό σίγουρα δεν είναι καλός οιωνός»
Ούτε οι εκπτώσεις φαίνεται να είναι καταλυτικές για την αναθέρμανση της αγοράς

Από τις δεκαπέντε Ιουλίου ξεκίνησαν οι εκπτώσεις για την θερινή περίοδο. Βέβαια, προηγήθηκαν οι δεκάδες προσφορές των καταστηματαρχών, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν πελάτες. Το θέμα είναι πως η αγοραστική κίνηση δεν αυξήθηκε, όπως ευελπιστούσαν οι επιχειρηματίες του εμπορικού ιστού της πόλης.
Η αλήθεια είναι, γεγονός που επιβεβαιώνει μέσα από σχετικές δηλώσεις του στην εφημερίδα μας και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριος Γιάννης Αλεξιάδης, ότι η κίνηση στην αγορά είναι σημαντική την περίοδο που διανύουμε, χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει, ότι όλος αυτός ο κόσμος που κάνει βόλτες στους εμπορικούς δρόμους της Ξάνθης ψωνίζει παράλληλα.
Σε πρώτη φάση οι καταναλωτές κάνουν έλεγχο αγοράς, εξετάζουν τις βιτρίνες και περιορίζονται σε προϊόντα που τους είναι εντελώς απαραίτητα. Η οικονομική δυσπραγία βλέπετε ως σημείο των καιρών δεν βοηθάει την κατάσταση.
Από την άλλη, η αγορά έχει στερέψει από ρευστό, γεγονός που έχει καταγγελθεί ουκ ολίγες φορές, αλλά ακόμα έχουμε μείνει στις υποσχέσεις της κυβέρνησης, που στην παρούσα φάση ασχολείται με άλλα θέματα.
Σε ένα μήνα, περίπου, θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε, σχετικά με το πώς λειτούργησαν οι εκπτώσεις στην καταναλωτική συμπεριφορά των Ξανθιωτών, δηλώνουν οι αρμόδιοι για το θέμα παράγοντες.
«Όσον αφορά την κίνηση στον εμπορικό ιστό της πόλης, δηλαδή στο κέντρο της πόλης, αυτή έχει αυξηθεί. Ο κόσμος έχει βγει έξω, έχει γεμίσει τους εμπορικούς δρόμους για πάρα πολλές ώρες της ημέρας. Το μεσημέρι, βέβαια, ο ήλιος μας κάνει όλους να κρυβόμαστε σε δροσερές σκιές. Ωστόσο, δεν άρχισε, ακόμη, ο κόσμος να αγοράζει. Προς το παρόν έχει βγει στην αγορά για βόλτα και έρευνα αγοράς. Η αγοραστική κίνηση δεν έχει αυξηθεί ακόμη. Είναι πολύ νωρίς, για να έχουμε ασφαλή αποτελέσματα. Ελπίζω, ότι μέχρι τέλος του μηνός θα μπορέσουμε να βγάλουμε κάποια ουσιαστικά αποτελέσματα, που θα είναι ασφαλή, σχετικά με την εμπορική κίνηση στην αγορά της Ξάνθης.
Μόνον που βλέπεις τον κόσμο να περπατάει στην αγορά, αυτό σου δίνει μια αισιοδοξία. Φαντάζομαι, ότι ο κόσμος σε λίγο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να αγοράζει. Εκτός και αν δεν έχει καθόλου χρήματα, αυτό είναι ένα ερωτηματικό που θα διαπιστώσουμε σε λίγο» σημειώνει χαρακτηριστικά επί του θέματος ο κύριος Γιάννης Αλεξιάδης και συνεχίζει λέγοντας πως «οι τιμές και η ποιότητα που προσφέρουμε είναι καταπληκτικές. Ο κόσμος θα πρέπει να εμπιστευτεί τους Ξανθιώτες ή τους Έλληνες επιχειρηματίες. Να κάνει, οπωσδήποτε, έρευνα αγοράς, πριν αγοράσει το προϊόν που θέλει. Ο στόχος του καταναλωτή θα πρέπει να συνδυάζει ποιότητα και καλή τιμή».
Ερωτηθείς για το τι λένε οι ντόπιοι επιχειρηματίες, ο κύριος Γιάννης Αλεξιάδης επισημαίνει πως «ακούω διάφορες, συγκρουόμενες, απόψεις από τους επιχειρηματίες, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε μια ασφαλή εικόνα. Δεν νομίζω, ότι υπάρχει κατάστημα που να μην έχει πληγεί. Φαντάζομαι σε μεγαλύτερο βαθμό έχουν πληγεί τα καταστήματα που πουλάνε είδη όχι πρώτης ανάγκης. Ο κόσμος είναι πολύ μετρημένος και τρομαγμένος ακόμα. Καλά θα ήταν η κυβέρνηση να κοιτάξει λίγο και την ελληνική αγορά. Είναι πολύ σημαντικό να πέσουν χρήματα στην αγορά. Θα έχουμε πολλά «λουκέτα» φέτος. Γύρω στις εξήντα χιλιάδες» λουκέτα» υπολογίζει μέσα στο έτος η ΕΣΕΕ. Ήδη τα πρώτα δείγματα φαίνονται και στην Ξάνθη, έξι με επτά μαγαζιά είναι κλειστά στην 28ης Οκτωβρίου. Αυτό σίγουρα δεν είναι καλός οιωνός.
Δεν υπάρχει ρευστότητα, οπότε πέφτουν οι τζίροι. Αν πέσουν αρκετά οι τζίροι, η επιχείρηση γίνεται μη βιώσιμη».
Κληθείς να σχολιάσει τον ρόλο του ΤΕΜΠΕ στην διαδικασία αναθέρμανσης της ελληνικής αγοράς, ο κύριος Γιάννης Αλεξιάδης σχολιάζει χαρακτηριστικά «Η δική μου εκτίμηση είναι, ότι το ΤΕΜΠΕ δεν λειτουργεί καλά, δηλαδή χρηματοδοτούνται πάρα πολύ λίγοι».
Κλείνοντας, ο κύριος Γιάννης Αλεξιάδης επισημαίνει με έμφαση, ότι «δεν υπάρχει σιγουριά αυτό το διάστημα. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, κοιτάμε την κάθε μέρα και αντιμετωπίζουμε τα θέματα. Δεν υπάρχει σιγουριά, αλλά μια ρευστότητα και αυτή η ρευστότητα σκοτώνει το εμπόριο».

Οι Ξανθιώτες προτιμούν τα Ελληνικά νησιά για τις διακοπές τους


Αυτό το καλοκαίρι μένουμε Ελλάδα


Αυξήθηκαν σε σχέση με πέρσι οι καλοκαιρινές αποδράσεις των Ξανθιωτών

Τα ελληνικά νησιά αποτελούν τον πιο δημοφιλή προορισμό για φέτος, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που προτιμάνε χώρες της Ευρώπης, αλλά και εξωτικά μέρη

Τι αναφέρουν τουριστικοί πράκτορες της πόλης μας, σχετικά με τις φετινές εξορμήσεις διακοπών

  Οι διακοπές, ως τρόπος ζωής για τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν μια παράδοση που κρατεί καλά και γερά, αφού οι περισσότεροι Έλληνες έχουν μάθει σε αυτόν και δεν έχουν σκοπό να τον αποβάλλουν, αυτό, τουλάχιστον, αποδεικνύουν μαρτυρίες Ιδιοκτητών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων στην Ξάνθη, που γι’ αυτή την περίοδο τρίβουν τα χέρια τους.


  Μπορεί η δημοσιονομική κρίση και η οικονομική δυσπραγία να έχουν παραλύσει, κυριολεκτικά, πολλούς τομείς λειτουργίας του κράτους, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να βροντοφωνάζουν πως οδηγούμαστε σαν έθνος και σαν χώρα στην καταστροφή μας, οι περισσότεροι Ξανθιώτες έχουν αποφασίσει να πάνε διακοπές, ενάντια σε όλες αυτές τις αρνητικές και δυσοίωνες εξελίξεις.


  Τα ελληνικά νησιά παραμένουν ο νούμερο ένα προορισμός για νεαρές ηλικίες των είκοσι και είκοσι πέντε ετών, καθώς προσφέρουν όλα τα βασικά στοιχεία που κάνουν όμορφες και απολαυστικές τις διακοπές τους, θάλασσα, ήλιο και έντονη νυχτερινή ζωή. Οι λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία προτιμάνε χώρες του εξωτερικού, κυρίως της Ευρώπης, όπως η Ιταλία που είναι και ένας σχετικά κοντινός προορισμός.

  Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην ΦτΞ η κυρία Νούλα Ταρπίδου, Ιδιοκτήτρια Ταξιδιωτικού Πρακτορείου στην Ξάνθη, εξωτικά μέρη όπως το Ντουμπάι και οι Μαλβίδες αποτελούν για φέτος, τουλάχιστον, δημοφιλείς προορισμούς για τους νεόνυμφους που θέλουν να κάνουν γαμήλιο ταξίδι.

  Όπως επισημαίνει στην ίδια συνέντευξη και ο κύριος Χρήστος Τάσιος, επίσης Ιδιοκτήτης Ταξιδιωτικού γραφείου στην Ξάνθη, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών σε σχέση με άλλες χρονιές γύρω στο 10% για διακοπές και οργανωμένα ταξίδια, πάντοτε για την τρέχουσα περίοδο.

  Το γενικό συμπέρασμα, πάντως, που προκύπτει, είναι πως οι περισσότεροι προτιμάνε τα οικονομικότερα πακέτα. Οι προορισμοί που παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον είναι τα ελληνικά νησιά, όχι μόνον επειδή αποτελούν μια πιο οικονομική λύση, αλλά γιατί προσφέρουν τις βασικές παραμέτρους για ξένοιαστες και χαλαρωτικές διακοπές.

  Παρακάτω, ακολουθούν οι δηλώσεις της κυρίας Νούλας Ταρπίδου και του κυρίου Χρήστου Τάσιου αναφορικά με το θέμα.



 Νούλα Ταρπίδου, Ιδιοκτήτρια Ταξιδιωτικού Πρακτορείου στην Ξάνθη:


  «Απώλειες και σημαντική πτώση είχαμε για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Από τα τέλη Μαΐου και μετά σημειώθηκε μια αύξηση γύρω στο 20%, την οποία δεν περιμέναμε λόγω της οικονομικής κατάστασης».


 Σημαντικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά νησιά από τους πιο νέους σε ηλικία


  «Οι Ξανθιώτες από είκοσι με είκοσι πέντε προτιμάνε οικονομικά πακέτα εντός της Ελλάδος. Τους δίνουμε την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δέκα-δώδεκα νησιά. Τους προσφέρουμε αεροπορικό, διανομή και ημιδιατροφή σε καταπληκτικές τιμές.


  Οι ηλικίες από είκοσι επτά μέχρι τριάντα οκτώ προτιμάνε Ευρώπη και εξωτικά μέρη. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με πέρσι όσον αφορά τα εξωτικά μέρη, κάτι που δεν το περιμέναμε. Βέβαια, αυτό οφείλεται και στα πολλά γαμήλια ταξίδια σε αυτά τα μέρη, κυρίως τις Μαλβίδες και το Ντουμπάι.


  Έχουμε αύξηση αυτή την χρονική περίοδο. Δεν ξέρουμε, βέβαια, τι θα γίνει από τον Σεπτέμβρη και μετά.


  Πολύς κόσμος ηλικίας είκοσι πέντε με τριάντα θέλει διακοπές και όχι οργανωμένο ταξίδι. Καινούργιος, επίσης, προορισμός είναι οι Δαλματικές Ακτές. Δουλεύονται αν και διστακτικά ακόμη. Πιστεύω, ότι του χρόνου θα συγκεντρώσουν περισσότερο ενδιαφέρον. Τα οδικά τα αποφεύγουνε, γιατί έχουν ακριβώς την ίδια τιμή με τα αεροπορικά. Η Κύπρος δεν δούλεψε πολύ φέτος.

  Οι προορισμοί που φέτος δουλέψαμε πάρα πολύ είναι τα ελληνικά νησιά, Ρόδος, Χανιά και Μήλος. Πάντα προωθώ τα ελληνικά νησιά. Θεωρώ, ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από τον ήλιο και την θάλασσα. Ξεκινάω πάντα προτείνοντας εσωτερικό τουρισμό, με αρχή αυτά τα νησιά, εκτός, βέβαια, αν ο πελάτης θέλει κάτι πολύ εξειδικευμένο. Αν θέλει Ευρώπη, η Πράγα, το Παρίσι και η Ιταλία είναι πολύ δημοφιλείς προορισμοί.

  Υπάρχει πάντα επιλογή. Υπάρχουν οργανωμένες εκδρομές με τις αεροπορικές, οι οποίες έχουν αρχηγό και ξεναγό και είναι πιο ακριβές από ότι οι διακοπές. Στις διακοπές δίνουμε αεροπορικό εισιτήριο, ξενοδοχείο και πρωινό. Εκεί υπάρχει μια διαφορά γύρω στα εξήντα με εβδομήντα ευρώ λιγότερα από ότι στο οργανωμένο ταξίδι. Πάντα το οργανωμένο είναι πιο ακριβό από ότι οι διακοπές. Ακόμη και στο εξωτερικό έχουμε διακοπές».


 Διακοπές της τελευταίας στιγμής, οι φετινές


  «Φέτος είχαμε και το εξής τρομερό. Οι πελάτες δεν ερχόντουσαν όπως παλιά από τον Απρίλιο και Μάιο, ερχόντουσαν την τελευταία στιγμή και έλεγαν σε πέντε μέρες φεύγουμε. Πρώτη φορά είχαμε κάτι τέτοιο, γιατί η ψυχολογία του κόσμου, λόγω όλου του Χειμώνα με όλα αυτά που άκουγε, ήταν πολύ καταρρακωμένη. Δεν ήξεραν τι θα γίνει και όταν διαπίστωσαν, ότι δεν είναι τόσο τραγική η κατάσταση, αποφάσισαν να ξεκουραστούν και να πάνε διακοπές με τα λεφτά που είχαν ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό.

  Παρατήρησα και το άλλο, ότι από την στιγμή που σταματήσανε οι πρωινές εκπομπές του Παπαδάκη, του Αυτιά κ.τ.λ. ξεκίνησε τρομερή κίνηση. Αυτό μου έκανε τρομερή εντύπωση. Τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου έχουν ολοκληρωθεί πάρα πολλά πακέτα, δεν ξέρουμε, βέβαια, πως θα πάει ο Αύγουστος. Προς το παρόν πάμε καλά».





Χρήστος Τάσιος, Ιδιοκτήτης Ταξιδιωτικού γραφείου στην Ξάνθη:


  «Σαν κίνηση σε σχέση με πέρσι υπάρχει μια μικρή αύξηση της τάξης περίπου 10%. Συνήθως οι πελάτες μας προτιμούν προορισμούς όπως είναι τα ελληνικά νησιά. Κάποιες κρατήσεις που δεν είχαμε πέρσι, τις έχουμε φέτος και οφείλονται σε συνεργασία με τα γραφεία της Θεσσαλονίκης, οδικές εκδρομές εξωτερικού, όπως Ιταλία και Ελβετία. Τα λεωφορεία ξεκινάνε από την Ξάνθη, δεν χρειάζεται, δηλαδή, ο πελάτης να πάει μόνος του στην Θεσσαλονίκη και να ταλαιπωρηθεί. Οι τιμές είναι πολύ καλές και κάποιοι το προτιμούν.


  Πρώτη επιλογή είναι το πιο οικονομικό πακέτο. Οι νεαρές ηλικίες προτιμούν ελεύθερες διακοπές σε ελληνικά νησιά που παρουσιάζουν κίνηση και νυχτερινή ζωή».

Βιώσιμο ή όχι το τραπεζικό σύστημα της χώρας;

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Το τραπεζικό σύστημα της χώρας, τουλάχιστον, για το τελευταίο διάστημα δείχνει απροκάλυπτα τις αδυναμίες του. Εξού και οι περιβόητες συγχωνεύσεις που μεθοδεύονται από την κυβέρνηση, ώστε να ανακάμψει και να γίνει πιο ανταγωνιστικό.
Οι συγχωνεύσεις, δηλαδή, ως πάγια πολιτική του ΠΑΣΟΚ από τότε που ανέλαβε τα ηνία του κράτους, επεκτείνονται προς όλες τις κατευθύνσεις.
Φυσικά, βασικός σκοπός παραμένει η εξυγίανση όλου του συστήματος που θέτει σε λειτουργία τον κρατικό μηχανισμό.
Τα λεγόμενα τεστ αντοχής, stress tests όπως λέγονται χαρακτηριστικά, θα πραγματοποιηθούν, λίαν συντόμως, σε όλες τις τράπεζες της Ευρώπης, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες από αυτές μπορούν να ανταπεξέλθουν και ποιες όχι στις οικονομικές ανάγκες της εποχής. Σίγουρα, αυτά τα «tests» αποτελούν μια σημαντική “σφυγμομέτρηση” των ικανοτήτων που διαθέτουν οι Ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, κύριος Γ. Παπακωνσταντίνου, εμφανίζεται αισιόδοξος για τα αποτελέσματα, όσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δηλώνοντας πως ξεκινάει μια νέα εποχή για την Ελλάδα, αφού, όπως καταλήγει, έχουμε ανακτήσει την αξιοπιστία μας σαν χώρα, αλλάζοντας το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Δεν ξέρω κατά πόσο έχουμε ανακτήσει την XAMENH μας αξιοπιστία, ευελπιστώ όμως, όπως όλοι μας εξάλλου, να παρθούν στρατηγικές αποφάσεις, που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή προσπάθεια που επιχειρείται στην χώρα. Αυτό σαν μια μικρή, αλλά συνάμα ουσιαστική επισήμανση.
Μια δεύτερη παρατήρηση είναι η “άρνηση” της τράπεζας να προβεί σε δανεισμό, τουλάχιστον, αυτό καταγράφεται από την αρχή του έτους για πολλές περιπτώσεις συμπολιτών μας, που θέλουν να πάρουν δάνειο.
Εκ προοιμίου ο ρόλος της τράπεζας είναι να δίνει δάνεια, μια διαδικασία από την οποία αποκομίζει οικονομικά οφέλη. Γι’ αυτό, εξάλλου, η στάση που έχει υιοθετήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα μας προβληματίζει, αναφορικά με τους σκοπούς που επιδιώκει.
Η ελληνική τραπεζική αγορά περνάει μια σύγχυση, όσο δηλαδή διαρκεί ο διάλογος ή η δημόσια διαβούλευση, αν θέλετε, που θα οδηγήσει στην αναδιάρθρωσή της. Αν αυτό γίνει πράξη τελικά, γιατί, ουδείς γνωρίζει με σιγουριά, πριν δει απτά αποτελέσματα.
Διχόνοια επικρατεί και στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με το θέμα, το οποίο εξελίσσεται σε μείζονος σημασίας.
Από την μια οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, αν και σε χρόνο παρελθόντα, ότι το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα και από την άλλη τα διαφορετικά συμφέροντα και οι ανάγκες.
Το μόνο σίγουρο είναι, πως για να ανακάμψει η χώρα χρειάζεται αναθέρμανση της εθνικής της οικονομίας, η οποία θα επιτευχθεί, μόνον, μέσω της ανάπτυξης, με την στενή και την ευρεία έννοια. Επομένως, η Ελλάδα χρειάζεται ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα, ικανό να χρηματοδοτεί, μέσω δανειοδότησης, πρωτοβουλίες και προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.
Παράλληλα, η τράπεζα θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύπτει τυχόν στεγαστικές ή καταναλωτικές ανάγκες των πολιτών της χώρας.
Οφείλουμε να παραδεχτούμε, ότι γίνονται κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το θέμα είναι πως πρέπει να γίνουν σωστά, οργανωμένα και με συνέπεια.
Ο σωστός σχεδιασμός, ως αρχή κάθε σπουδαίου εγχειρήματος, αποτελεί την πεμπτουσία της ομαλής εξέλιξης του ζητήματος.
Ο χρόνος, οπωσδήποτε, θα ανταμείψει ή θα καταδικάσει ως ανίκανες όλες εκείνες τις δυνάμεις, πολιτικές και διοικητικές, που επεξεργάζονται το όλο θέμα. Μέχρι τότε ίδωμεν…

Της Πολιτικής το ##-Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

  Δυστυχώς για ακόμα μια φορά, οι αρχηπαπαγάλοι της κωλοτούμπας χτύπησαν και έκαναν το θαύμα τους, αναφερόμενοι πάντα στα γραφόμενά μας, που είχαν σχέση τόσο με την ανάληψη των καθηκόντων της Γενικής Διεύθυνσης της ΣΕΚΕ από τον Βουλευτή Αλέξανδρο Κοντό όσο και για την παραίτηση Γαλανόπουλου.

  Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, για να δούμε τελικά ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Δυστυχώς οι ίδιοι παπαγάλοι που σήμερα βγήκαν με τόση παρρησία να υποστηρίξουν τον Αλέξανδρο Κοντό, παρουσιάζοντας τον ως σωτήρα της ΣΕΚΕ και λίγο-πολύ ζητώντας μας να προσκυνήσουμε το είδωλο που δέχθηκε να αναλάβει αμισθί την Γενική Διεύθυνση της ΣΕΚΕ, θαρρείς και μας έκανε χάρη, ξέχασαν επιλεκτικά όπως πάντα, τις επιθέσεις που οι ίδιοι εξαπέλυαν πριν λίγα χρόνια, τόσο κατά του κυρίου Κοντού όσο και κατά του πατέρα του, επειδή ο πρώτος είχε βάλει στην θέση του διευθυντή αν θυμάμαι καλά, τον ίδιο του τον πατέρα, προκαλώντας τότε την βάναυση και ανελέητη επίθεσή τους. Εσείς κύριοι μπορεί να ξεχνάτε, γιατί έτσι σας συμφέρει, αλλά εμείς και ο κόσμος δυστυχώς δεν ξεχνάμε.

  Δεν μας ενδιαφέρει για το αν ο κύριος Κοντός ανέλαβε την Γενική Διεύθυνση της ΣΕΚΕ έμμισθα η άμισθα. Δεν μας νοιάζει γενικότερα η υπόθεση αυτή, αλλά θα πρέπει να κατανοήσουν οι κραυγάζοντες υποστηρικτές του, πως η δουλειά μας είναι να μεταφέρουμε αυτούσιες τις ειδήσεις που μαθαίνουμε έγκαιρα και έγκυρα, πράγμα το οποίο βέβαια τους πονάει επειδή έχουμε την πρωτοκαθεδρία στις αποκλειστικότητες. Δεν νομίζω ποτέ μου να έγραψα πως ο κύριος Κοντός ανέλαβε έμμισθα την θέση του Γενικού Διευθυντή της ΣΕΚΕ και αυτό δυστυχώς θα έπρεπε να το είχαν προσέξει οι ευκαιριακοί υποστηρικτές του συγκεκριμένου πολιτικού Ανδρός και πολέμιοί μου.

  Στην υπόθεση του Δ. Γαλανόπουλου να περάσω τώρα και ειλικρινά έχω μια μεγάλη απορία, την οποία θέλω κάποιος να μου λύσει. Πως γίνεται από την μια εν μια νυχτί, ο μέχρι πρότινος Αχάριστος και Άφιλος εκ Γρεβενών Νομάρχης Ξάνθης, να μένει στο απυρόβλητο και να παρουσιάζεται ως σωτήρας και από την άλλη να χρίζεται στην θέση του ως αχάριστος ο Δ. Γαλανόπουλος; Οποίος μπορέσει να μου δώσει απάντηση σε αυτό, θα τον κεράσω ένα Μοχίτο στο Bati Καβάλας, που δεν έχει και κουνούπια. Και επειδή δεν ανέχομαι άλλο τις προκλήσεις, αναρωτιέμαι για ακόμα μια φορά, πώς είναι δυνατόν να είναι ο καταλληλότερος Περιφερειάρχης ο εκ Γρεβενών Γ. Παυλίδης και να μην κάνει για Δήμαρχος Ξάνθης ο εκ Καρδίτσας υποψήφιος Χ. Πούλιος; Αυτά τα ολίγα για σήμερα και μόλις απαντηθούν, θα συνεχίσω και στα επόμενα.

  Προς Αντιδήμαρχο Ξάνθης Γ. Παπασταματίου ενταύθα: μου μετέφεραν την πληροφορία πως μετά από την αποκάλυψη μου για την διαμαρτυρία του Δημοτικού Συμβούλου Χ. Μούρκα πως δεν του βάλατε ούτε μια φωτογραφία στο Λεύκωμα του ΚΑΠΗ, σκέφτεστε πολύ σοβαρά να προβείτε σε επανέκδοση του Λευκώματος εμπλουτίζοντάς το, με φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται αυτός ο μεγάλος πολιτικά Αυτοδιοικητικός της Ξάνθης. Επειδή οι επαφές μας τελευταία κύριε Παπασταματίου είναι πολύ περισσότερο από ψυχρές, δεν μπαίνω στην διαδικασία να σας ρωτήσω τηλεφωνικά, απλά σας ρωτώ μέσα από την εφημερίδα μου, για το αν αληθεύει αυτό που μου μετέφεραν ή όχι.

  Προς τον Πρόεδρο της Στέγης Πολιτισμού «Κ. Μπένης» ενταύθα: κύριε Θεοδωρίδη, πριν λίγες ημέρες σας είχα ρωτήσει, για το πόσο καιρό έχει να πατήσει στις συνεδριάσεις της Στέγης ο αγαπητός συνάδελφός σας δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης Χ. Μούρκας και δεν μου απαντήσατε. Επειδή μου αρέσει να ρωτώ πριν βγάζω συμπεράσματα, μήπως θα μπορούσατε να με ενημερώσετε για το συγκεκριμένο θέμα, προς αποφυγή παρεξηγήσεων;

  Συγκλονισμένη είναι ολόκληρη η χώρα, με την τρομοκρατική δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. Δε θέλω να σταθώ στο χρονικό της εκτέλεσης, αλλά σε κάτι εντελώς διαφορετικό, το οποίο δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που στην χώρα μας, όταν τα πράγματα φτάνουν στο απροχώρητο και οδεύουμε πλέον προς τον Λαϊκό ξεσηκωμό, βλέπουμε πως πραγματοποιούνται διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις, είτε κατά ανθρώπινων στόχων ή κατά κτιρίων, που τα χτυπήματα κατά τους έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί, γιατί συμβαίνει συχνά και όπως λέει ο λαός μας «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά».

  Μήπως τελικά την σκανδάλη δεν την τράβηξαν τρομοκράτες και την τράβηξαν κάποιοι που θίγονται τα συμφέροντά τους (όχι τα οικονομικά βέβαια), για να απασχοληθεί με κάτι εντελώς διαφορετικό ο απλός λαός; Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός, ότι ακόμα και τα τηλεοπτικά πανελληνίας εμβέλειας μέσα ενημέρωσης, αποπροσανατολίστηκαν από την θεματολογία που μέχρι σήμερα ασχολούνταν και κατά κύριο λόγο αναφέρονται εκτενέστατα στην τρομοκρατική δολοφονία του Δημοσιογράφου.