Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Σε απόγνωση γονείς και αθλητές

Κολυμβητήριο Ξάνθης…


Σε απόγνωση γονείς και αθλητές



- Σε συνεννόηση Δημοτική αρχή και σύλλογοι, για τις υποχρεώσεις που πρέπει να αναλάβει η κάθε πλευρά, ώστε να επαναλειτουργήσει το κολυμβητήριο
- Από βδομάδα πιστεύει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κύριος Δημ. Μπένης ότι θα λυθεί, αν και όχι οριστικά, το θέμα


Σε συνεννόηση βρίσκονται δημοτική αρχή Ξάνθης και σύλλογοι, όσον αφορά την επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου της πόλης. Η συμφωνία των δύο πλευρών αναφέρει, ότι οι σύλλογοι θα αναλάβουν εφεξής κάποιες υποχρεώσεις, όπως η καθαριότητα και ο έλεγχος της πισίνας, ενώ ο δήμος, από την πλευρά του, θα καλύψει την ανάγκη για θέρμανση του χώρου.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο Αντ’ αυτού Αντιδήμαρχος, κύριος Δημήτρης Μπένης, αναμένεται, μόνον, η απάντηση των συλλόγων, όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να θεωρεί, πως από εβδομάδα θα λυθεί το θέμα.
Βέβαια, σύμφωνα με αυτά που σπεύδει να συμπληρώσει ο κύριος Δημ. Μπένης, δεν πρόκειται για μια οριστική λύση, αλλά για ένα ημίμετρο, ώστε να λειτουργήσει το κολυμβητήριο. Η οριστική λύση θα δοθεί, όταν το κολυμβητήριο «φύγει» από την ανάγκη για πετρέλαιο και βρει άλλες, εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, οι οποίες δε θα είναι τόσο ακριβές, όσο το πετρέλαιο.
«Το πρόβλημα δεν λύνεται με ημίμετρα, αλλά με δραστικές λύσεις. Το πρόβλημα υπήρχε για πολλά χρόνια, απλά δεν φαινόταν, γιατί δεν υπήρχε οικονομικό πρόβλημα, τώρα που εμφανίστηκε, βγήκε στην επιφάνεια. Θέλουμε να φύγουμε από την λύση του πετρελαίου. Θα πρέπει να μας γίνουν προσφορές από κάποιες εταιρείες που θα προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις. Για να γίνει αυτό, το κολυμβητήριο θα πρέπει να κλείσει, να γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές και μετά να ανοίξει πάλι. Πρέπει ορισμένοι να καταλάβουν, ότι με εκβιασμούς δεν γίνονται οι αλλαγές» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Δημ. Μπένης επί του θέματος.

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

«Όχι σε εκλογές, όχι σε ανασχηματισμό, όχι σε αναδιάρθρωση»! Η πρωθυπουργική διαβεβαίωση, ανατρεπτική των σεναρίων που κυκλοφορούν για το ως άνω τρίπτυχο, θυμίζει ολίγον μανιφέστο! Καθώς εκ της εμπειρίας μας αποκομίσαμε περισσότερη σοφία και δυσπιστία, παίρνουμε το πρωθυπουργικό «ΟΧΙ» ως «ΝΑΙ» και είμαστε σχεδόν σίγουροι πως θα συμβούν και τα τρία και μάλιστα συντόμως. «Όχι σε εκλογές». Έστω και δεν τηρείται το «Όχι» και διενεργούνται εκλογές.
Ποιον θα κληθεί ο πολίτης να ψηφίσει; Ποιον θα θεωρήσει ικανό να ανασύρει την χώρα από τον Λαβύρινθο των προβλημάτων που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Ποιον να επιλέξει ως μονόφθαλμο μεταξύ των αομμάτων; Οι υποψήφιοι και φερέλπιδες αρχηγοί των κομμάτων με τα μεγαλύτερα ποσοστά, είναι «κλώνοι» των τέως παραδοσιακών παρατάξεων και φέρουν ή ακόμη συνεχίζουν την κληρονομιά της βαριάς τους ιστορίας. Σημασία έχει ο αριθμός των αδικαιολόγητων λαθών με τα οποία γαλουχήθηκαν, όσο ήταν «σπαργανοποιημένοι» και τα οποία τους κληροδοτήθηκαν στην πορεία των ετών.
Λάθη επί λαθών σκοπίμως ή όχι, εν μέσω σιωπής και ανυπαρξίας αντιδράσεων, ακόμη και στην παρέκκλιση εκ της ιδεολογίας τους. Γι’ αυτό έφθασε ο πολίτης στο σημείο να λέει «μία από τα ίδια».
«Όχι σε ανασχηματισμό»! Να τον κάνει τι και με ποιους; Θα αλλάξει κάτι, αφού οι εγκέφαλοι της πολιτικής ζωής είναι στάσιμοι, διότι τους εγκατέλειψε ακόμη και η επιφώτιση του Αγίου Πνεύματος; Αγανάκτησε κι αυτό. «Όχι» σε αναδιάρθρωση. Δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε την «τρικλοποδιά» και να παραμείνει η χώρα μόνο στην επιμήκυνση.
Βάσει της παρούσης καταστάσεως, το πόρισμα όλων των ανά τον κόσμο οικονομικών-επιστημόνων και αναλυτών, επιβεβαιώνει πως επίκειται αναδιάρθρωση ως λύση εξ ανάγκης. Λύση! Εδώ ας καγχάσουμε για να μη γελάσουμε. Η χώρα είναι στην χειρότερη κατάσταση που θα μπορούσε να βρεθεί ποτέ. Η κοροϊδία της εμμονής του Πρωθυπουργού πως υπάρχουν λεφτά εξαπάτησε και τον ίδιο. Αγνόησε την θεωρία του «μονεταρισμού», σύμφωνα με την οποία θα όφειλε να γνώριζε πως για την σταθεροποίηση της οικονομίας επιβάλλεται ο έλεγχος της ποσότητας των διαθεσίμων χρημάτων μιας χώρας.
Έτσι, με υποθέσεις και επιπόλαιες εκτιμήσεις επί των οικονομικών στήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Έταζε δίχως αντίκρισμα στον ελληνικό λαό και κέρδισε με μεγάλο ποσοστό την εξουσία. Έκτοτε η Ελλάδα και οι πολίτες της κολυμπούν (;) σε τσουνάμι, με όσα κακά συνεπάγεται αυτό. Έστω υποθετικά, απαλλάξουμε τον Πρωθυπουργό από την ευθύνη των προεκλογικών του λόγων προσωρινά και δούμε κατάματα την παρούσα κατάσταση καταλογίζοντας στην κυβέρνηση την άρνηση να αποδεχθεί το γύρισμα της πλάτης, από όλους όσους φροντίζουν να μας κατακρημνίσουν στο βάραθρο ακόμη περισσότερο.
Αρνείται ο Πρωθυπουργός να παραδεχθεί ενώπιον του ελληνικού λαού, πως όχι μόνο δεν οδεύουμε προς το μέλλον με κατευθυντήρια δύναμη την δημιουργία, αλλά βρίσκεται η χώρα σε μια ανέλπιδα πορεία προς την ανάκαμψη. Αυτό δεν συγχωρείται και εκλαμβάνεται ως ψέμα και κοροϊδία. Η ανησυχία των πολιτών στο Ζενίθ. Η ευχέρεια προσωπικών επιλογών για τον μέσον Έλληνα ανύπαρκτη. Ποιος θα σωθεί και ποιος θα πεθάνει; Έστω από μαρασμό. Οι έχοντες χρήμα και προβλέποντες τα μελλούμενα, έπραξαν δεόντως και εγκαίρως. Αλλοίμονο στους υπολοίπους που ακολουθούν την μοίρα, που τους χάραξαν άλλοι. Αυτοί θα πληρώσουν το μάρμαρο, έστω κι αν δεν ανήκει στα Ελγίνεια.

Αίτημα για φορολογικές ελαφρύνσεις και ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στη Θράκη από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη

- Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Deutsche Bank Ζόζεφ Άκερμαν επισκέφθηκαν κι έχουν άποψη για την περιοχή
- Ξένοι διπλωμάτες, στελέχη της οικονομικής ζωής και διακεκριμένες προσωπικότητες από τον κλάδο των τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών του εξωτερικού θα δώσουν στο διεθνές φόρουμ της Αλεξανδρούπολης τον άλλο μήνα



Στις 27-28 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη θα βρεθούν κορυφαίοι εκπρόσωποι ξένων και ελληνικών τραπεζών, εθνικών οικονομικών αρχών όπως από το Federal Financial Supervisory Authority της Γερμανίας, αλλά και πολιτικοί, οι οποίοι θα εμβαθύνουν στα αίτια και τις επιπτώσεις της κρίσης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα. Για την προετοιμασία του δεύτερου Οικονομικού forum της Θράκης όπως λέγεται υπάρχει ήδη μια κινητικότητα και γίνονται συνεχείς συναντήσεις για την επιτυχία του. Η νομικός Κατερίνα Καραγιάννη που θεωρείται η γενεσιουργός αιτία του φόρουμ συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό και βουλευτή Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδη, με αφορμή την παρουσία του για το Πάσχα συζήτησε μαζί του -άλλωστε είναι και γερμανομαθής ως προς την παιδεία του- του ανέλυσε τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης θυμίζοντας ότι ήδη στην περιοχή της Θράκης κι μάλιστα στον Έβρο και την Σαμοθράκη βρέθηκαν τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο πρόεδρος της Deutsche Bank Ζόζεφ Άκερμαν, κι έχουν άποψη για την περιοχή.


Έτσι λοιπόν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και οι πολιτικές που ακολουθούνται, η δυνατότητα φιλοξενίας επενδύσεων με ευνοϊκούς όρους ή από την Ε.Ε. και τρίτες χώρες θα μπουν στην ατζέντα των συζητήσεων κάνοντας το φόρουμ που μπορεί να συνδυαστεί και με την έκθεση Θράκη ιδιαίτερα ελκυστικό κι ενδιαφέρον σε ουσιαστικά πράγματα. Η Κατερίνα Καραγιάννη από το Θούριο Έβρου με εξειδίκευση στη νομική επιστήμη και το τραπεζικό δίκαιο, υψηλόβαθμο στέλεχος, ήταν πίσω από την οργάνωση της επίσκεψης πριν από μερικά χρόνια, του τότε πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου κ. Γιούνκερ στη Θράκη, όταν ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης της Ορεστιάδας, καθώς και επίτιμος διδάκτωρ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης. Η ίδια σταμάτησε να εργάζεται πριν από λίγα χρόνια στην Ντόιτσε Μπανκ για τυπικούς λόγους μετά τον γάμο της συνέχισε, όμως, ως συνεργάτης μιας μεγάλης γερμανικής οικονομικής εφημερίδας, της «Χαντελσμπλάτ», αλλά και του ίδιου του κ. Γιούνκερ. Η κ. Καραγιάννη ονειρεύεται για την πατρίδα της ένα διαρκές χρηματοοικονομικό φόρουμ στα πρότυπα εκείνου που διεξάγεται στο μικρό ελβετικό χωριό το Νταβός. Η συνομιλία της με τον Ευριπίδης Στυλιανίδη ήταν ουσιαστική.

Θυμίζουμε ότι πρωτοστάτησε στη δημιουργία ενός συλλόγου γυναικών από το Λουξεμβούργου στο Βερολίνο, ο οποίος διοργανώνει κάθε δύο χρόνια ένα συνέδριο με κορυφαίες γυναίκες από ολόκληρο τον κόσμο και ανάμεσα σ’ αυτές που έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα ήταν η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, κ.ά. κι έχει μια δυναμική που αξίζει να την αξιοποιήσουμε.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ
«Θα επιδιώξω ένα τέτοιο στόχο αξιοποιώντας την τεχνογνωσία κοινοτικού και φορολογικού δικαίου», θα πει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Δεν μπορεί η Ρόδος και η Μύκονος να έχουν 15% ΦΠΑ και η Κομοτηνή 23%...
Ο κ. Στυλιανίδης κατέθεσε μια ουσιαστική πρόταση για τη δυναμική ανάπτυξη της Θράκης που έχει να κάνει με την υιοθέτηση ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ κι όχι μόνο.
Κύριε Στυλιανίδη διοργανώνεται το δεύτερο οικονομικό φόρουμ στην Αλεξανδρούπολη, σε σχέση με την επιχειρηματική προσέγγιση και τα οικονομικά της περιοχής ένα φόρουμ διεθνούς εμβέλειας. Θα στηρίξετε μια τέτοια προσπάθεια; Έχετε κάποια περισσότερη πληροφόρηση;
-Υπάρχει ένας φορέας ο οποίος ανέλαβε και πέρσι την ευθύνη διοργάνωσης του Φόρουμ της Θράκης στην Αλεξανδρούπολη. Ο φορέας αυτός φιλοδοξεί να καλεί κατά καιρούς σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες και να αναδεικνύει τα σημαντικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Θυμίζω ότι ως προσκληθέντες αυτού του φορέα είχαν επισκεφτεί την περιοχή ο πρόεδρος της Deutsche Bank κ. Άκερμαν, καθώς και ο κ. Γιούνκερ. Φέτος, επαναλαμβάνεται η προσπάθεια αυτή, έχω κληθεί να συμπαρασταθώ και να συμμετέχω στην εκδήλωση, εξ’ όσων γνωρίζω μέχρι στιγμής θα συμμετέχουν διακεκριμένες προσωπικότητες από την γερμανική οικονομική ζωή και στελέχη της Γερμανικής Τράπεζας, αλλά και μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών, καθώς επίσης και διακεκριμένοι πολιτικοί από την Ελλάδα και ίσως και το εξωτερικό.
Γνωρίζω ότι ήδη έχουν αποσταλεί προσκλήσεις προς τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η συμμετοχή τους, πάντως σίγουρα κορυφαία στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων θα συμμετέχουν σ’ αυτό τον διάλογο.
Ένα κεντρικό διακύβευμα που θα επιδιώξουμε εμείς να αναδείξουμε μέσα από αυτή την προσπάθεια είναι να αντιμετωπιστεί επιτέλους η Θράκη ως παραμεθόριος ευρωπαϊκή περιοχή στην οποία θα πρέπει να επιτραπούν πρόσθετα αναπτυξιακά κίνητρα που θα δώσουν την δυνατότητα προσέλκυσης στην περιοχή σημαντικών επενδύσεων στον τομέα των υπηρεσιών προκειμένου να μπορέσει η τοπική οικονομία να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τις γύρω αγορές και να αποτελέσει έτσι η περιοχή μας ορμητήριο ανταγωνιστικότητος και ποιότητος σε σχέση με τις γειτονικές ανταγωνιστικές αγορές, αυτή είναι η κεντρική ιδέα που θα συζητηθεί.

Εννοείτε τις τουριστικές υπηρεσίες;
-Όχι μόνο τουριστικές αν και ο τουρισμός είναι ένας τομέας ο οποίος έχει προοπτική στην Θράκη, αν σκεφτεί ότι μόλις το 3% του ΑΕΠ της περιοχής προέρχεται από αυτόν, όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα προέρχεται το 18%. Υπάρχουν δυνατότητες στις οποίες θα πρέπει να επενδύσουμε. Αναφέρομαι γενικότερα, σε τραπεζικές υπηρεσίες, εξαγωγικό εμπόριο, σε υπηρεσίες που αφορούν νέες τεχνολογίες, τις διάφορες επιστήμες που λειτουργούν στην περιοχή ή το πανεπιστήμιο κ.ά. Αν δεν μεταβάλουμε την Θράκη σε κέντρο ποιοτικών υπηρεσιών και παροχής Ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας στα γειτονικά κράτη, δεν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το μεγάλο πλεονέκτημα που διαθέτουμε ως ευρωπαϊκή παραμεθόριος.
Θα συζητούσα ακόμη και το τολμηρό εγχείρημα της περιοχής που θα έχει φορολογικές διευκολύνσεις που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει στην σημερινή συγκυρία πολύ σημαντικό κίνητρο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Μπορεί να γίνει αυτό;
-Όλο το επιτελείο που έρχεται από την Ευρώπη, είναι το επιτελείο που κατεξοχήν είναι εξειδικευμένο στο να μας παράσχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία κοινοτικού και φορολογικού δικαίου για να επιδιώξουμε ένα τέτοιο στόχο. Αν μέσα από την διαβούλευση που θα γίνει σ’ αυτό το Οικονομικό Φόρουμ της Θράκης, προκύψουν στοιχεία που μας επιτρέπουν να επιδιώξουμε ένα τέτοιο στόχο, προσωπικά από τώρα το λέω, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση ή και ερήμην αυτής αν δεν δεχτεί η κυβέρνηση να προσφέρει τις υπηρεσίες της, με αναφορά στις Βρυξέλλες, θα επιδιώξω ένα τέτοιο στόχο».

"Κούρεμα" εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Μείωση στους εισακτέους, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και το 50% ζητούν οι πρυτάνεις



Οι περικοπές αφορούν περιζήτητες σχολές, στις οποίες ο φοιτητικός πληθυσμός έχει πολλαπλασιαστεί κυρίως μέσω μετεγγραφών αλλά και τμήματα χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Την επόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση του τελικού αριθμού.
«Ψαλίδι» στους εισακτέους, προετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες ξεκινούν στις 12 Μαΐου. Το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας των προτάσεων που έχουν γίνει από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και διαμηνύει ότι φέτος οι εισηγήσεις τους για τον αριθμό των εισακτέων θα εισακουστούν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση των εισακτέων θα αφορά τρεις ομάδες σχολών. Η πρώτη σχετίζεται με τις κεντρικές σχολές και ενδεχομένως και ορισμένες περιζήτητες/υψηλόβαθμες, οι οποίες έχουν δεχτεί τα τελευταία χρόνια υπερβολικό αριθμό εισακτέων από μετεγγραφές. Η δεύτερη ομάδα σχετίζεται με τα τμήματα τα οποία δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας καθώς η υπερπληθώρα αποφοίτων τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μία σειρά από κορεσμένα επαγγέλματα. Επίσης, υπάρχουν σκέψεις να μειωθούν οι εισακτέοι σε περιφερειακά τμήματα που βρίσκονται στα... αζήτητα, δηλαδή αυτά τα οποία δεν καλύπτουν όλες τις προσφερόμενες θέσεις.
Αξίζει να επισημανθεί ότι φέτος οι πρόεδροι των τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ, στις προτάσεις που κατέθεσαν προς το υπουργείο Παιδείας, έχουν ζητήσει μείωση στους εισακτέους, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και το 50%. Βέβαια, στελέχη του υπουργείου που ασχολούνται με τη διαδικασία των πανελλαδικών, υποστηρίζουν ότι δεν θα υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις στο ακέραιο, αλλά θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και σίγουρα περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.
Η ημερομηνία ανακοίνωσης του αριθμού των εισακτέων σε όλα τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα θα προσδιοριστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και είναι πιθανό να ανακοινωθούν πριν από την έναρξη των πανελλαδικών.
Σε κάθε περίπτωση, φέτος το υπουργείο Παιδείας έχει αργήσει πολύ να ανακοινώσει τον αριθμό των εισακτέων (κάθε χρόνο γνωστοποιείται εντός του Μαρτίου), γεγονός που έχει προκαλέσει αγωνία ιδιαίτερα στους υποψηφίους που στοχεύουν σε υψηλόβαθμες σχολές και οι οποίοι θέλουν να γνωρίζουν πριν αρχίσουν οι εξετάσεις πόσεις θέσεις αναλογούν για το τμήμα που τους ενδιαφέρει.
ΑλλαγέςΚατά τα λοιπά, οι φετινές εξετάσεις επιφυλάσσουν και μία σειρά αλλαγών που θα επηρεάσουν το σύνολο σχεδόν των υποψηφίων. Ειδικότερα μπαίνει τέλος στο καθεστώς των μετεγγραφών, έτσι όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς εφεξής όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.), θα εγγράφονται απευθείας στις σχολές που δηλώνουν στο μηχανογραφικό μέσω επιπλέον θέσεων που θα προβλέπονται γι΄ αυτούς.
Την ίδια στιγμή, αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων των πανελλαδικών, αφού με σχετική φετινή ρύθμιση, όσοι δεν επιθυμούν να εισαχθούν στα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα συμμετάσχουν μόνο στις ενδοσχολικές εξετάσεις προκειμένου να πάρουν το απολυτήριο και δεν θα χρειαστεί να διαγωνιστούν στις πανελλαδικές.
Με τροπολογία που κατατέθηκε στον τελευταίο νόμο του υπουργείου Παιδείας, υπάρχουν αλλαγές στον υπολογισμό των μορίων που προκύπτουν από τον βαθμό πρόσβασης, τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας αλλά και τα ειδικά μαθήματα.


ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ


Περιορισμοί για τις ειδικές κατηγορίες
Περιορισμούς στις επιλογές των υποψηφίων που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, οικονομικοί λόγοι και λόγοι υγείας) θα υπάρξουν από φέτος, καθώς μπαίνει τέλος στις ανεξέλεγκτες μετεγγραφές.
Από τη φετινή χρονιά, οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι δεν θα έχουν το δικαίωμα μετεγγραφής αλλά θα μπορούν να εγγράφονται σε επιπλέον ποσοστό θέσεων, το οποίο θα προσδιορίζεται για κάθε τμήμα από το υπουργείο Παιδείας.
Η κατάταξη των υποψηφίων θα γίνεται με βαθμολογικά κριτήρια, ενώ για τις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα υπάρχει και εισοδηματικό «πλαφόν», καθώς αν μία οικογένεια έχει εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ, το παιδί της δεν θα μπορεί να διεκδικεί τις θέσεις που αναλογούν στις ειδικές κατηγορίες. Το ποσό πάντως του οικογενειακού επιδόματος ίσως ανέβει, καθώς υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από την ομοσπονδία πολυτέκνων.
Ο συνολικός αριθμός των πρόσθετων θέσεων, όπως έχει τονίσει το υπουργείο, δεν θα ξεπερνά το 20% από τον αρχικό αριθμό που προβλέπεται για όλους τους υποψηφίους.
Σύμφωνα με τη νέα διάταξη για τις μετεγγραφές, όσοι δικαιούνταν μέχρι σήμερα ελεύθερη μετεγγραφή σε ίδρυμα που εδρεύει κοντά στον τόπο κατοικίας τους, θα μπορούν -αν δεν πληρούν τα βαθμολογικά κριτήρια- να εγγραφούν σε κάποιο βαθμολογικά υποδεέστερο τμήμα.



Τι αλλάζει φέτος στις Πανελλαδικές
1. Μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων σε τρεις ομάδες σχολών.
2. Κεντρικά τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ τα οποία έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια υπερβολικό αριθμό εισακτέων από μετεγγραφές.
3. Σχολές οι οποίες δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.
4. Τμήματα που βρίσκονται στα αζήτητα, δηλαδή δεν καλύπτουν τις προσφερόμενες θέσεις.
5. Μπαίνει τέλος στο καθεστώς των μετεγγραφών, καθώς πλέον οι ειδικές κατηγορίες θα εισάγονται σε επιπλέον ποσοστό θέσεων.
6. Θα περιοριστεί ο αριθμός των υποψηφίων καθώς από φέτος όσοι δεν επιθυμούν να εισαχθούν σε ίδρυμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα παίρνουν απολυτήριο μόνο μέσω των ενδοσχολικών εξετάσεων.