Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 24.3.2011


Ξέσπασμα Τσαρτσάρα κατά των επικριτών για την αποστολή στην Βουλγαρία

Ξέσπασμα Τσαρτσάρα κατά των επικριτών
για την αποστολή στην Βουλγαρία


-Eφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Συντονιστή του Τοπικού ΠΑΣΟΚ Αχιλλέα Τσαρτσάρα:
-«Για όσους βιάστηκαν να επικρίνουν αυτή την πρωτοβουλία, έχω να πω το εξής: Θέση του ΠΑΣΟΚ είναι πως τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί, κύτταρα της κοινωνίας και επιβάλλεται να επεμβαίνουν στην κοινωνία. Αν κάποιοι θέλουν να κρατούν δέσμιο το κόμμα τους, λειτουργώντας με νοοτροπία πολιτικών του πενήντα, είναι δικαίωμά τους και δεν μας αφορά»
-Με ποιους συναντήθηκε και τι μήνυμα φέρνει από την βουλγαρική πλευρά, όσον αφορά τις τουριστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και πως βλέπουν οι Βούλγαροι την λεγόμενη τουριστική δίοδο


Η διήμερη επίσκεψη της Ξανθιώτικης αποστολής στο Σμόλιαν είχε κάποια πολύ σημαντικά αποτελέσματα, αφού η βουλγαρική πλευρά μετέφερε τις επίσημες θέσεις και τους προβληματισμούς της, όσον αφορά τον εν λόγω δρόμο.
Να σημειώσουμε, πως ο κύριος Α. Τσαρτσάρας στο ταξίδι του στην Βουλγαρία συνοδεύτηκε από εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κύριο Γιάννη Αθανασιάδη, από τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΞ, κύριο Σωτήρη Τσιακίρογλου, καθώς και από τον εκπρόσωπο των ξενοδόχων της περιοχής, κύριο Απόστολο Αγκόρτσα.
Η Αποστολή μας είχε επαφές με τον Νομάρχη και τον Δήμαρχο του Σμόλιαν, καθώς και εκπροσώπους όλων των παραγωγικών φορέων της ίδιας περιοχής.
Όπως διεμήνυσε στον κύριο Α. Τσαρτσάρα η βουλγαρική πλευρά, ο δρόμος που έχει κατασκευαστεί από την ελληνική πλευρά δεν βοηθάει τον οργανωμένο τουρισμό, αφού είναι στενός και επικίνδυνος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μετακινηθεί ούτε ένα απλό πούλμαν.
Παράλληλα, οι βουλγαρική πλευρά ζήτησε να φαρδύνει ο δρόμος, ώστε να γίνει μια πραγματική τουριστική δίοδος για τους Βούλγαρους τουρίστες, που πραγματικά επιθυμούν να έρθουν στην περιοχή, για να ξοδέψουν τα χρήματά τους και όχι ένα μονοπάτι για τα διάφορα κακοποιά στοιχεία, που έρχονται στην Ελλάδα, για να επεκτείνουν την παράνομη δράση τους και έξω από τα σύνορα του δικού τους κράτους.
Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι από την ημέρα που άνοιξε ο δρόμος μέχρι και σήμερα πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα, με προορισμό την χώρα μας. Όπως παραδέχεται και ο κύριος Α. Τσαρτσάρας η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να κάνει τις απαραίτητες βελτιώσεις, ώστε να πετύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, την ανάπτυξη ενός οργανωμένου τουριστικού κινήματος από την Βουλγαρία, ώστε να ενισχυθεί η τοπική οικονομία.
Σύμφωνα με αυτά που επισήμανε στον κύριο Α. Τσαρτσάρα η βουλγαρική πλευρά, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασία με την Ελλάδα, όσον αφορά το τουριστικό κομμάτι. Εξάλλου, όπως σημείωσαν οι Βούλγαροι από την πλευρά τους, οι πιο κοντινές σε αυτούς παραλίες είναι αυτές του Νομού Ξάνθης. Αναφέρθηκαν δε στο πιο κοντινό λιμάνι, του Πόρτο Λάγος, αλλά και το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, τα οποία δεν μπορούν να επισκεφτούν και να χρησιμοποιήσουν.
Μάλιστα, όπως σημείωσαν οι τελευταίοι, επιθυμούν συνεργασία με την ελληνική πλευρά, κυρίως τους τουριστικούς πράκτορες, όσον αφορά την ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ώστε αυτοί να μένουν σε Ελλάδα και Βουλγαρία.
Ο κύριος Α. Τσαρτσάρας επισημαίνει, πως το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας για την περιοχή μας είναι δεδομένο. Από εδώ και στο εξής αυτό που χρειάζεται είναι ανάλογη δράση και από την τοπική μας κοινωνία, ώστε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.
Σε ερώτηση, εάν είναι εφικτό, με δεδομένη την οικονομική κρίση, να εξευρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε σε πρώτη φάση να βελτιωθεί ο δρόμος, που αναμένεται να φέρει Βούλγαρους τουρίστες στην περιοχή, ο κύριος Α. Τσαρτσάρας τονίζει, ότι η επίσκεψη του κυρίου Μαγκριώτη στην Ξάνθη, πριν κάποιο χρονικό διάστημα, είχε ακριβώς αυτό τον χαρακτήρα, να ανακοινώσει το κόστος του κάθετου άξονα, με βάση τις μελέτες της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε.
Βέβαια, όπως διευκρινίζει ο κύριος Α. Τσαρτσάρα, επειδή, ακριβώς, υπάρχει οικονομική κρίση, σε πρώτη φάση θα μπορούσε να κατασκευαστεί το κομμάτι των εννέα χιλιομέτρων (Δημάριο-σύνορα), ενώ, ταυτόχρονα, να γίνουν βελτιώσεις στον υφιστάμενο δρόμο, μέχρι να υπάρξει η οικονομική δυνατότητα, που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των μελετών που υπάρχουν.
Εξάλλου, όπως μας ενημερώνει, παράλληλα, ο κος Α. Τσαρτσάρας, ήδη ξεκίνησε δημοπρασία αρκετών κομματιών στην Βουλγαρία, ώστε να κατασκευαστεί δρόμος που θα οδηγεί από το Σμόλιαν στην Φιλιππούπολη, από εκεί στην Ρουμανία και την Μολδαβία με τελικό προορισμό την Ρωσία.
Κλείνοντας, ο κύριος Α. Τσαρτσάρας υπογραμμίζει με νόημα «για όσους βιάστηκαν να επικρίνουν αυτή την πρωτοβουλία, έχω να πω το εξής: Θέση του ΠΑΣΟΚ είναι πως τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί, κύτταρα της κοινωνίας και επιβάλλεται να επεμβαίνουν στην κοινωνία. Αν κάποιοι θέλουν να κρατούν δέσμιο το κόμμα τους, λειτουργώντας με νοοτροπία πολιτικών του πενήντα είναι δικαίωμά τους και δεν μας αφορά».

Το προσεχές Σάββατο η παγκόσμια ημέρα της γης

Το προσεχές Σάββατο
η παγκόσμια ημέρα της γης

Για άλλη μια χρονιά ο Δήμος Ξάνθης θα συσκοτίσει τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, στα πλαίσια της συμμετοχής του στην περιβαλλοντική προσπάθεια, για μια ώρα

Για άλλη μια χρονιά ο Δήμος Ξάνθης συμμετέχει στην περιβαλλοντική προσπάθεια του WWF για την παγκόσμια ώρα της γης. Βασικός σκοπός των συμμετεχόντων, η ευαισθητοποίηση της υπόλοιπης κοινωνίας, αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας.
Η παγκόσμια ώρα της γης είναι το Σάββατο, στις 26 Μαρτίου. Τότε, ο Δήμος Ξάνθης θα κλείσει τον φωτισμό σε όλο το κέντρο της πόλης, από τις οκτώμισι το απόγευμα μέχρι τις εννιάμισι το βράδυ.
Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην ΦτΞ ο Αντιδήμαρχος, κύριος Δημήτρης Μπένης, ήδη, έχουν αναρτηθεί οι σχετικές ενημερώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, σχετικά με την περιβαλλοντική προσπάθεια για την παγκόσμια ημέρα της γης.
«Το μήνυμα της παγκόσμιας ημέρας της γης είναι η έννοια της συμμετοχής, σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορούμε, τελικά, σαν λαοί μέσω της τεχνολογίας να ασχοληθούμε με πολύ σοβαρά θέματα, όπως είναι το περιβάλλον και η ενέργεια» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Δημ. Μπένης.
Κλείνοντας, ο τελευταίος εκφράζει την αισιοδοξία του πως η πρωτοβουλία θα τύχει μεγάλης ανταπόκρισης και οι περισσότεροι συμπολίτες μας θα πράξουν το αντίστοιχο, δηλαδή θα περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος τουλάχιστον για μια ώρα συμβολικά.

Δικαστικά στράφηκε το Φιλοζωικό Σωματείο Ξάνθης «Σώζω» κατά του άνδρα που εκτέλεσε εν ψυχρώ τον σκύλο του γείτονά του

Δικαστικά στράφηκε το Φιλοζωικό Σωματείο Ξάνθης «Σώζω» κατά του άνδρα που εκτέλεσε εν ψυχρώ τον σκύλο του γείτονά του

Ένα ακόμη απάνθρωπο περιστατικό βίας εις βάρος ζώου σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα σε χωριό του Δήμου Ξάνθης. Απαράδεκτος άνδρας εκτέλεσε εν ψυχρώ, με την χρήση όπλου του, τον σκύλο του γείτονά του, επειδή του έφαγε μια κότα.
Το περιστατικό καταγγέλθηκε αρχικά στο Φιλοζωικό Σωματείο Ξάνθης «Σώζω» από τον ιδιοκτήτη του άτυχου σκύλου. Τελικά, ο τελευταίος πείστηκε να κάνει μήνυση στον γείτονα που σκότωσε το σκυλί του, αλλά απείλησε και τον ίδιο.
Μετά την μήνυση ακολούθησε η αυτόφωρος διαδικασία για την σύλληψη του δράστη. Ενώ, σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας η Πρόεδρος του Φιλοζωικού σωματείου Ξάνθης, κυρία Σοφία Ζλάτκου, το σωματείου έχει, ήδη, κινηθεί δικαστικά εναντίον του δράστη.
Όπως παραδέχεται η τελευταία, τα περιστατικά βίας με θύματα τα ζώα είναι πολλά στην Ξάνθη. Το ευχάριστο είναι ότι καταγγέλλονται από συμπολίτες μας και έτσι γίνονται γνωστά, ενώ τιμωρούνται οι δράστες.
«Έχουμε πολλές καταγγελίες για κακοποιήσεις ζώων. Κακοποίηση δεν είναι μόνον να δέρνεις και να σκοτώνεις ένα ζώο, κακοποίηση είναι να το έχεις δεμένο ή να το κρατάς χωρίς νερό» σχολιάζει χαρακτηριστικά η κυρία Σοφία Ζλάτκου.
Σύμφωνα με την τελευταία, ο αυξημένος αριθμός κακοποιημένων ζώων από συνανθρώπους μας οφείλεται στην έλλειψη παιδείας των τελευταίων, γι’ αυτό και τα φιλοζωικά σωματεία έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με πρώτους αποδέκτες αυτής, τα μικρά παιδιά.

Πού πήγε η ποιότητα ζωής;…

Πού πήγε η ποιότητα ζωής;…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Τι λείπει από τον μέσο πολίτη της χώρας, για να γίνει ευτυχισμένος; Χρήματα; Ασφάλεια; Ποιότητα ζωής; Θα πω, ότι όλα αυτά είναι απαραίτητα για να αισθανθεί κάποιος ικανοποιημένος από την ζωή του. Όσον αφορά, δε, την ποιότητα, που τόσο πολύ λείπει από την μίζερη ζωή μας, αν δεν αλλάξουν ριζικά οι υποδομές του κράτους, αλλά και η γενικότερη ελληνική ιδεολογία περί ανωτερότητας σε σχέση με τους υπόλοιπους, ποιότητα δεν πρόκειται να δούμε ούτε «ζωγραφιστή».
Εξάλλου, για ποια ποιότητα μιλάμε, από την στιγμή που δεν ξέρουμε τι εστί να απολαμβάνεις κοινωνικές υπηρεσίες και την πρόνοια του κράτους; Συμβαίνει το εντελώς αντίθετο, οι Έλληνες πολίτες έχουν μάθει να απολαμβάνουν υπηρεσίες, ανάλογα με τα βαλάντιά τους, αλλά και τις δημόσιες σχέσεις που έχουν αναπτύξει. Είναι απλά τα πράγματα, για να αισθανθείς ολοκληρωμένος πολίτης, με πλήρη δικαιώματα σε αυτή την χώρα, θα πρέπει να έχεις «μπάρμπα στην Κορώνη»…
Αρκεί να σκεφτεί κανείς το εξής απλό, αν είναι ένας απλός μεροκαματιάρης, που δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του, την πολυτέλεια να πάει σε κάποιον ιδιώτη γιατρό, αν ου μη γέννητω αρρωστήσει, θα αναγκαστεί να απευθυνθεί στο «δωρεάν» δημόσιο σύστημα υγείας και αν είναι τυχερός… θα ζήσει. Για κάποιο λόγο, που όλοι γνωρίζουν αλλά δεν είναι της παρούσης να αναλυθεί σε βάθος, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο δημόσιο, είτε αυτό είναι νοσοκομείο, είτε κάποια άλλη υπηρεσία. Όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα απευθύνεται, ασυζητητί, στον ιδιωτικό τομέα. Όποιος δεν έχει τέτοια δυνατότητα, κάνει τον σταυρό του και περιμένει μέχρι και δύο μήνες το ιατρικό ραντεβού που έχει κλείσει.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες, επικρατεί η ίδια ακριβώς κατάσταση, ταλαιπωρία, εκνευρισμός και χάσιμο χρόνου. Η γραφειοκρατία έχει απλώσει τα πλοκάμια της παντού, με αποτέλεσμα να τρέχει και να μην φτάνει ο απλός πολίτης. Μετά θέλουμε και ποιότητα ζωής, τρομάρα μας…
Η καθημερινότητά μας, ένα άλλο θλιβερό κεφάλαιο, που έρχεται να συμπληρώσει το πάζλ της μιζέρια μέσα στην οποία ζούμε. Εγκληματικότητα, σκουπίδια, ελλείψεις σε υποδομές και δεν συμμαζεύεται. Η ποιότητα ζωής είναι άγνωστη στην χώρα μας, αφού δεν μπορούμε να την αγγίξουμε ούτε καν στο ελάχιστο. Τελικά, δεν μπορώ να απαντήσω με ασφάλεια, ποιοι είναι οι βάρβαροι…

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Το μέγεθος εκπομπής σήματος κινδύνου (SOS) από τα ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα, που διοχετεύονται σε αέρα, γη και θάλασσα, φαίνεται κυρίως από την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, που πλέον αποτελεί τον εφιάλτη της ανθρωπότητος.
Καρδιοπάθεια και καρκίνος. Οι πρώτες σε θνησιμότητα αιτίες θανάτου στον πληθυσμό της Γης. Η κλιματική αλλαγή δεν επήλθε μόνη της. Την επέφεραν ραγδαία οι διαρκείς βομβαρδισμοί της ατμόσφαιρας από όσα ανακάλυψαν οι επιστήμονες και τα χρησιμοποιούμε διαρκώς, καθώς με τις νέες επιτεύξεις που τάσσονται στην υπηρεσία της ανθρωπότητος. Η πάσης φύσεως ενέργεια που απαιτείται για όλο αυτό το μηχανικό σύστημα που λειτουργεί παγκοσμίως, με άλλοθι τις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού του πλανήτη, τίθεται σε ανισορροπία προς αυτές, με την ζημιογόνο επίδραση επί πάντων και παντός.
Το πρόσφατο τσουνάμι και οι επιπτώσεις του στην Ιαπωνία, προβλημάτισε τους επιστήμονες και διοχέτευσε τον τρόμο και τον φόβο παγκοσμίως, για την διαρροή ραδιενέργειας, τα μεγέθη, τα βάθη και τις αποστάσεις επιρροής της, απανταχού της Γης. Μια τρισδιάστατη αγνώστου εμβέλειας εικόνα, ακόμη και για τους ειδικούς επί των πυρηνικών που υιοθέτησαν το ερωτηματικό, αφού οι υπολογισμοί και οι γνώσεις τους σταματούν μπροστά στο απρόσμενο.
Όλα τα «πράσινα», που τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις των περισσοτέρων χωρών, ωχριούν στην πρόοδο της… πυρηνικής επιστήμης, αφού τα ομώνυμα εργοστάσια είναι διάσπαρτα και οι κίνδυνοι εξ’ αυτών απρόσμενοι.
Οι εν λειτουργία πυρηνικοί αντιδραστήρες και οι κίνδυνοί τους γίνονται συνειδητοί, πάντα μετά από ένα ατύχημα που στοιχίζει σε ανθρώπινα θύματα και επιβαρύνει επιπλέον την Γη.
Τρομάζει επίσης ο μεγάλος αριθμός των πυρηνικών δυνάμεων παγκοσμίως, που έχει ως εξής: ΗΠΑ 104, Γαλλία 58, Ιαπωνία 55, Ρωσία 32, Γερμανία 17, Ν. Κορέα 21, Καναδάς 18, Ουκρανία 15, Κίνα 13, Βρετανία 19. Υπό κατασκευήν βρίσκονται 62 νέοι, ήτοι: 27 Κίνα, Ρωσία 10, Ινδία 5, Ν. Κορέα 5. Όσο για μελλοντικά σχέδια, αυτό είναι σίγουρο πως υπάρχουν και μάλιστα ένα εξ’ αυτών είναι στα προσεχώς και πλησίον των συνόρων μας, αφού Ρωσία και Τουρκία προσανατολίζονται στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία, παρά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς αποτροπήν των σχεδίων κατασκευής νέων εργοστασίων διεθνώς. Ανησυχία ετεροχρονισμένη. Ως είθισται σε κάθε περίπτωση όπου ο κίνδυνος ελλοχεύει και προΐσταται της ανησυχίας.
Για ποια προστασία του περιβάλλοντος και πράσινη ανάπτυξη κόπτονται οι αρχηγοί των κρατών; Τι θα βελτιώσουμε αν σταματήσουμε διεθνώς την κατανάλωση ενέργειας για μια ώρα στις 26 Μαρτίου; Αστεία πράγματα και οξύμωρα επίσης. Επισπεύδουμε τις κλιματικές αλλαγές και τις επιδράσεις της, εξοντώνοντας τις πιθανότητες βραδυπορίας τους και γιατί όχι και την στασιμότητά τους.
Οι ανακατατάξεις στον φλοιό της Υδρογείου έγιναν μέσω δισεκατομμυρίων ετών, με τα φαινόμενα των πλημμυρίδων, των σεισμών, των εκρήξεων ηφαιστείων κ.λ.π., δημιουργώντας την σημερινή της μορφή.
Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και με την πρόοδο της τεχνολογίας και την αιτιολογία της κάλυψης των αναγκών της ανθρωπότητας, φθάσαμε στο ΖΕΝΙΘ, απ’ όπου άρχισε η αντίστροφη μέτρηση που οδεύει γοργά προς το ΝΑΔΙΡ.

Αναφορές τόσο σε στελέχη της Κυβέρνησης, όσο και στον τότε Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη

Wikileaks: Σχόλια για τη διακυβέρνηση Παπανδρέου

Αναφορές τόσο σε στελέχη της Κυβέρνησης, όσο και στον τότε Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη
-Ο ΣΚΑΪ παρουσιάζει απόρρητα τηλεγραφήματα του ιστότοπου Wikileaks
-Ο Σωκράτης Ξυνίδης αναφέρεται στα τηλεγραφήματα της Αμερικανικής Πρεσβείας που αποκαλύπτονται από το Wikileaks και είναι πλέον ιδιαίτερα πρόσφατα, φτάνοντας στο Νοέμβριο του 2009


Το Νοέμβριο του 2009, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα στέλνει στο State Department το εμπιστευτικό τηλεγράφημα με κωδικό 09ATHENS1661, στο οποίο σχολιάζει τις πρώτες επτά εβδομάδες της κυβέρνησης Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων, σχολιάζεται ο μηχανισμός του πρωθυπουργικού γραφείου, οι κυβερνητικές πολιτικές που δεν προχώρησαν αλλά και η διχοτόμηση ανάμεσα στην πολιτική κουλτούρα των στελεχών στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρεται ότι δέχεται κριτική από το εσωτερικό της χώρας αλλά και από τις διεθνείς αγορές για μία ασταθή αρχή στη κυβερνητική μεταρρύθμιση. Ο αμερικανός πρέσβης τονίζει ότι αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς η νέα κυβέρνηση δεν είχε περίοδο προσαρμογής και αμέσως προχώρησε σε αλλαγές στις υπουργικές αρμοδιότητες. Όπως επισημαίνει, οι υπουργοί θα χρειαστούν χρόνο για να συνηθίσουν τους νέους τους ρόλους και ο κόσμος θα χρειαστεί χρόνο για να δει τα πρώτα σημάδια εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού, τα οποία έχει υποσχεθεί ο Παπανδρέου. Ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ αναφέρεται στην ένταση που υπάρχει ένταση ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα του ΠΑΣΟΚ, στην παλιά φρουρά (τα παλιά λιοντάρια, όπως τους αναφέρει χαρακτηριστικά), πολλοί από τους οποίους έχουν παραμείνει από τη διοίκηση του Ανδρέα Παπανδρέου και στους νεότερους, που δεν έχουν μακρόχρονους πολιτικούς δεσμούς, αλλά φαίνεται να έχουν την εύνοια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, τονίζει ότι οι εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν ιστορίες κυβερνητικής σύγχυσης, αντιπαλοτήτων και ανεκπλήρωτων υποσχέσεων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος δεν είναι ικανοποιημένος, ενώ εκπρόσωποι του κόμματος δίνουν αντιφατικά μηνύματα. Αναφέρει ως παράδειγμα τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την αναμόρφωση του συστήματος του ασύλου, λέγοντας ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δίνουν αντιφατικές ή ασαφείς δηλώσεις σχετικά με το ποίο υπουργείο θα αναλάβει το άσυλο, ποιοι θα δικαιούνται την υπηκοότητα κτλ. Επίσης λέει ότι το ΠΑΣΟΚ πιάστηκε μεταξύ σφύρας και άκμονος στην απεργία των λιμεργατών, οι οποίοι ενεργούσαν και υπό τις οδηγίες των συνδικαλιστών του σκληρού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ. Όπως λέει η κυβέρνηση, από τη μία ήθελε να ισορροπήσει ανάμεσα στους συνδικαλιστές, αλλά από την άλλη ήθελε και να χρησιμοποιήσει αυτό το γεγονός για να δείξει στια αγορές και τους επενδυτές ότι μιλάει σοβαρά, όταν μιλά για μεταρρυθμίσεις. Τα απόρρητα έγγραφα επίσης αναφέρουν ότι υπάρχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που δεν έχουν σαφείς εντολές για το τι πρέπει να κάνουν και αυτό συμβαίνει ακόμα και στο υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο επικεφαλής είναι ο ίδιος ο Παπανδρέου. "Κόντρα" ανάμεσα στην παλαιά και τη νέα φρουρά Ο αμερικανός πρέσβης σημειώνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχει ως συνεργάτες του νέους και ικανούς άνθρωπος, με επικεφαλής τον καθηγητή χάρη Παμπούκη, από την παλαιά φρουρά του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τις διαφωνίες και τις αρμοδιότητες των υπουργείων, αποτέλεσμα να γίνεται μη δημοφιλής μέσα στο υπουργικό συμβούλιο. Για αυτό επισημαίνει ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει ξεκάθαρο πως τα υπουργεία πρέπει να συνεργάζονται. Όπως λέει το τηλεγράφημα, ο κ. Παπανδρέου έδειξε ότι το εννοεί στα σοβαρά, βάζοντας στη θέση του αντιπρόεδρου τον Θεόδωρο Πάγκαλο, δουλειά του οποίου είναι η ενίσχυση της υπουργικής συνεργασίας. Το έγγραφο τονίζει ότι ο Παπανδρέου δείχνει να προτιμάει τους νέους από τα παραδοσιακά στελέχη που είχαν συνεργαστεί και με τον πατέρα του, ωστόσο στην κυβέρνηση έχει εκπροσώπους και των δύο ομάδων, που όμως έρχονται σε αντίθεση. Παράδειγμα το υπουργείο Άμυνας που έχει από τη μία τον Ευάγγελο Βενιζέλο - που λίγο καιρό πριν προσπάθησε να βγάλει από τη θέση του τον Παπανδρέου – και τον Πάνο Μπεγλίτη που είναι πιο κοντά στον πρωθυπουργό. Αντίστοιχα στο υπουργείο Παιδείας, ο υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος έχει έρθει δημόσια σε αντίθεση με την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου και η Λούκα Κατσέλη, βετεράνος του ΠΑΣΟΚ είναι δυσαρεστημένη που ο πρωτεργάτης της οικονομικής πολιτικής είναι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Το τηλεγράφημα χαρακτηρίζει εμβληματική φιγούρα της νέας γενιάς την Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία έχει δεχθεί κριτικές για τους χειρισμούς της σε πολλά θέματα, όπως αυτό της απόσυρσης. Τι υποστηρίζει για Ξυνίδη ο Σπέκχαρτ
Η εκλογή του βουλευτή Ξάνθης Σωκράτη Ξυνίδη στο αξίωμα του Γραμματέα και το ποσοστό αρνητικών ψήφων που καταγράφονται, ερμηνεύονται από τον αμερικανό πρεσβευτή, ως προσπάθεια της «παλιάς φρουράς» του ΠΑΣΟΚ να στείλει ένα μήνυμα στον Πρωθυπουργό.
Αναλυτικά αναφέρει ότι «Η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου για τη θέση του Γραμματέα του Κινήματος, στο πρόσωπο του -όχι ιδιαίτερα γνωστού- Σωκράτη Ξυνίδη, εξελέγη από το Εθνικό Συμβούλιο με μικρή πλειοψηφία, που αποτέλεσε έκπληξη. Η ψήφος αυτή ήταν ίσως μια προειδοποίηση της “παλιάς φρουράς” στον Παπανδρέου» αναφέρει ο Σπέκχαρτ ο οποίος υποστήριζε τότε ότι η πλειοψηφία αυτή δεν θα έδινε στον Σωκράτη Ξυνίδη τη δυνατότητα να επιβάλλει την πειθαρχία στο κόμμα, όπως είναι ο παραδοσιακός ρόλος του Γραμματέα
Καταλήγοντας, ο αμερικανός προεσβευτής αναφέρει ότι στις 4 Οκτωβρίου οι έλληνες ψήφισαν για αλλαγή, αλλά "το ελληνικό κυβερνητικό σύστημα αντιστέκεται στις αλλαγές περισσότερο από τις υπόλοιπες δημοκρατίες και ο Παπανδρέου αρχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες."

Πλήρης εξάλειψη 13ου και 14ου μισθού

Πλήρης εξάλειψη 13ου και 14ου μισθού

- Νέα μέτρα-σοκ ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών
- Εκτάκτως τον Απρίλιο η τρόικα στην Ελλάδα


Με δεδομένο τον εκτροχιασμό των εσόδων του προϋπολογισμού και με την τρόικα να καταφθάνει εκτάκτως στην Ελλάδα στις αρχές Απριλίου, η κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο πακέτο των μέτρων, που περιλαμβάνουν την πλήρη εξάλειψη του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο, οριζόντιες περικοπές επιδομάτων για στρατιωτικούς, σώματα ασφαλείας και δικαστικούς λειτουργούς, την επιβολή φόρων κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένα νερά και φυσικό αέριο, μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και έκτακτη εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες. Στόχος, να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 1,74 δισ. ευρώ υπέρ του φετινού προϋπολογισμού.
Νέα έκτακτα μέτρα, που θα προβλέπουν αυξήσεις φόρων και περικοπές εισοδημάτων, προανήγγειλε χθες, για φέτος, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς ο προϋπολογισμός εκτελείται με σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους, οι οποίες υπερβαίνουν το 1,1 δισ. ευρώ.
Αν δεν είχαν επιβληθεί περικοπές στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η αύξηση του ελλείμματος θα έφθανε το 66% από το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους.
Τα νέα μέτρα, τα οποία θα αποσκοπούν σε εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,74 δισ. ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011, όπως προβλέπει ο τρέχων προϋπολογισμός, θα συζητηθούν με τους επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικας που θα επισκεφτούν εκτάκτως τη χώρα μας στις αρχές Απριλίου, θα ανακοινωθούν εντός του ίδιου μήνα και, κατά πάσα πιθανότητα, θα εφαρμοστούν από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στα νέα μέτρα να περιλαμβάνονται αυξήσεις φόρων, ενώ δεν απέκλεισε ακόμη και νέες περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι “δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν τα νέα μέτρα θα αφορούν στα έσοδα ή τις δαπάνες”.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πακέτο των μέτρων αυτών εξετάζεται να περιληφθεί η πλήρης κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού για τους 700.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου, καθώς θεωρείται σίγουρο ότι από την πλήρη αυτή περικοπή θα εξοικονομηθούν για φέτος τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, λόγω της τεχνικής αδυναμίας του υπουργείου Οικονομικών να συνενώσει σε ένα ενιαίο μισθολόγιο τα ειδικά μισθολόγια που ισχύουν για τους στρατιωτικούς, τα σώματα ασφαλείας, τους δικαστικούς λειτουργούς, τους ιατρούς του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών, είναι πολύ πιθανό να επιβληθούν οριζόντιες περικοπές στα επιδόματα όλων αυτών των κατηγοριών, κλιμακούμενες ανάλογα με το ύψος των συνολικών αποδοχών.
Όσον αφορά το σκέλος των εσόδων, εξετάζονται προτάσεις που προβλέπουν την θέσπιση νέας ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο με πιο ελκυστικούς όρους, την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά, τους χυμούς, τα εμφιαλωμένα νερά και το φυσικό αέριο από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς και την αύξηση των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων για το έτος 2012. Δεν αποκλείεται εξάλλου μαζική μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23% από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Λιγότερες πιθανότητες να υιοθετηθεί συγκεντρώνει πρόταση που προβλέπει την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι, παρά την υστέρηση των εσόδων το πρώτο δίμηνο φέτος, η συνολική εικόνα για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι καλύτερη σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις αντιδράσεις άλλων υπουργών σχετικά με την πρόσθετη περικοπή δαπανών στους τομείς τους, ο υπουργός δήλωσε ότι οι αποφάσεις για τις μειώσεις των δαπανών θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, ενώ όπου δεν μπορούν να γίνουν μειώσεις δαπανών θα γίνουν παρεμβάσεις για την αύξηση των εσόδων.

“Κοντά στην ανάκαμψη”
Για την πορεία της οικονομίας ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι είμαστε κοντά στην ανάκαμψη και ότι ύφεση της τάξης του 6,6% που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2010 δεν θα ξαναδούμε. Υποστήριξε μάλιστα ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς μέσα στο 2011 και επικαλέστηκε τα ελπιδοφόρα μηνύματα από την αύξηση των εξαγωγών.
Αναφερόμενος στις αποφάσεις των Ευρωπαίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους και τη λειτουργία του μηχανισμού στήριξης μετά το 2012, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε αυτές τις αποφάσεις “σημαντικές για τη χώρα μας, όχι γιατί υποκαθιστούν τις προσπάθειες που πρέπει να κάνουμε ως χώρα, αλλά γιατί επιβραβεύουν τις προσπάθειες που έγιναν και στηρίζουν εκείνες που θα αναληφθούν”.
“Η λύση του προβλήματος δεν είναι στο εξωτερικό, αλλά στην Αθήνα, σε κάθε υπουργείο, σε κάθε φορέα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα εξάλλου με όσα είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου:
- Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο έως τις 15 Απριλίου και από τη Βουλή έως τις 15 Μαΐου.
- Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011 η χώρα θα είναι απολύτως εντάξει με τις περισσότερες δράσεις που προβλέπει το μνημόνιο.
- Σήμερα συνεδριάζει η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, η οποία θα συζητήσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και της “αξιοποίησης” της δημόσιας περιουσίας, με τον ορισμό των πρώτων συμβούλων και την πρώτη εξέταση του συνολικού πλαισίου.