Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Η αποστολή του Δήμου Dve Mogili της Βουλγαρίας επισκέφθηκε τον Νομάρχη Ξάνθης Γ. Παυλίδη

Γ. Παυλίδης:
«Θα πρέπει να γκρεμίσουμε αυτά που μας χωρίζουν και να χτίσουμε αυτά που μας ενώνουν»
Στα πλαίσια επαφών για την ανάπτυξη συνεργασίας και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την διαχείριση του προγράμματος Leader, αποστολή δεκαπέντε ατόμων από την γειτονική Βουλγαρία, μεταξύ των οποίων και ο αντιδήμαρχος της πόλης Dve Mogili, επισκέφτηκαν χτες την πόλη της Ξάνθης, προκειμένου να γνωριστούν με τους Ξανθιώτες συναδέλφους της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ Α.Ε. Ξάνθης.
Παράλληλα, η αποστολή των Βουλγάρων, διεύρυνε τον κύκλο των επαφών της, αφού πραγματοποίησε επίσκεψη στον Νομάρχη και τον Δήμαρχο Ξάνθης.
Να σημειωθεί, ότι κατά την διάρκεια επίσκεψής τους στον Νομάρχη, Ξάνθης, κύριο Γ. Παυλίδης, η οποία έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, ακούστηκαν αμοιβαίες επιθυμίες, για μια γενικότερη, διμερή συνεργασία, που θα καλύπτει αρκετούς τομείς, με κοινά ενδιαφέροντα.
Ο κύριος Γ. Παυλίδης, καλωσόρισε την Βουλγαρική αποστολή, επισημαίνοντας πως από τότε που άνοιξαν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, προέκυψε η ανάγκη για ανταλλαγές που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές.
«Θα πρέπει να γκρεμίσουμε αυτά που μας χωρίζουν και να χτίσουμε αυτά που μας ενώνουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης. Τόνισε δε, πως η συνεργασία θα πρέπει να βασίζεται σε βιώσιμα και μακρόπνοα σχέδια για την ανάπτυξη που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.
Ο Πρόεδρος της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ Ξάνθης, κύριος Πασχάλης Λύρατζης, από την πλευρά του, αφού καλωσόρισε την βουλγαρική αποστολή, υπογράμμισε με έμφαση, πως η εταιρεία διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία, που θα βοηθήσει τους Βούλγαρους να δουλεύουν τα Προγράμματα Leader και ΟΠΑΑΧ. Κλείνοντας, τους κάλεσε για μια πιο στενή συνεργασία.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του Βουλγάρου Αντιδημάρχου στον Δήμο Dve Mogili, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά για την ζεστή φιλοξενία, εκφράζοντας και αυτός την επιθυμία του για μια στενή συνεργασία.
Στην συνέχεια έγινε ανταλλαγή δώρων μεταξύ Νομάρχη Ξάνθης και Βούλγαρου Αντιδημάρχου.
Ο κύριος Γ. Παυλίδης μάλιστα χάρισε στον τελευταίο dvd που προβάλλουν τον Νομό Ξάνθης και τα οποία μάλιστα είναι σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά και βουλγαρικά.

Χάνονται οι τελευταίες θέσεις εργασίας στον Νομό

Στο χείλος του
γκρεμού η εργασία
Α. Μπεμπεκίδης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης:
«Ευελπιστούμε, οι κυβερνητικοί παράγοντες να δούνε πιο ζεστά το θέμα της Ξάνθης»

Η ανεργία στον Νομό εξελίσσεται σε καθεστώς κοινωνικής εξαθλίωση των πολιτών. Σε καθημερινή βάση χάνονται θέσεις εργασίας, ενώ καμία αναπτυξιακή κίνηση δεν κάνει αισθητή την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή.
Με αυτά τα δεδομένα σε εξέλιξη, το μέλλον του Νομού μοιάζει από χλωμό, μέχρι και μαύρο.
Αξιέπαινη, πάντως, είναι η πρωτοβουλία της ηγεσίας του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης να πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με πολιτικούς και διοικητικούς παράγοντες του Νομού, ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα και να βγουν από κοινού συμπεράσματα, ώστε σε δεύτερη φάση, να ερευνηθούν πιθανές και βιώσιμες λύσεις.
Το θέμα της ΣΕΚΑΠ, αποτελεί για την τοπική κοινωνία ένα καθημερινό “πονοκέφαλο”, καθώς οι ζυμώσεις που παρατηρούνται εις βάρος της εταιρείας, με σημείο αναφοράς το ληστρικό επιτόκιο που αναγκάζεται να πληρώνει στην μεγαλομέτοχό της, την ΑΤΕ, αποδεικνύουν τις προθέσεις που υπάρχουν για το μέλλον της συνεταιριστικής αυτής βιομηχανίας.
Από την άλλη, δεκάδες θέσεις εργασίας χάνονται σε άλλα, εναπομείναντα, εργοστάσια του Νομού. Ενώ, οι απολύσεις στα εμπορικά καταστήματα, στα πλαίσια της δημοσιονομικής κρίσης που υπάρχει, συνεχίζονται κανονικά και με τον Νόμο.
Για όλα αυτά τα θέματα μιλάει μέσα από την συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κύριος Α. Μπεμπεκίδης.

-Κύριε, Μπεμπεκίδη, πως εξελίσσεται ο κύκλος επαφών που έχετε ξεκινήσει με τοπικούς παράγοντες, στα πλαίσια της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της ανεργίας στον Νομό;
Άγγελος Μπεμπεκίδης:
«Προχθές είχαμε επισκεφτεί τον Δήμαρχο Βιστωνίδας, κύριο Ν. Ζλάτκο, ο οποίος έκανε μια σημαντική πρόταση, να συγκεντρώνονται κάθε χρόνο οι φορείς του Νομού για να καταθέτουν τις απόψεις τους πάνω σε θέματα που απασχολούν την περιοχή. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να υπάρχει όρεξη από όλους.
Η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη για την τοπική αυτοδιοίκηση λόγω των εκλογών που έπονται, οπότε θα ασχοληθούν, τουλάχιστον, οι υποψήφιοι με τους Δήμους τους.
Παράλληλα, είδαμε την Δήμαρχο Αβδήρων, την κυρία Ε. Τσακίρη. Της θέσαμε τα ίδια ζητήματα. Θετικές ήταν οι θέσεις της κυρίας Τσακίρη.
Ο καθένας από τους Δημάρχους αναφέρθηκε, επίσης, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι τους.
Αρχές Σεπτέμβρη, περίπου, θα καλέσουμε όλους τους τοπικούς παράγοντες, για να τα ξαναπούμε.
Στα πλαίσια των επαφών επισκεφτήκαμε για δεύτερη φορά τον Μητροπολίτη μας και τον Δήμαρχο Ξάνθης για το θέμα της ΣΕΚΑΠ. Ο Δήμαρχος υποσχέθηκε να το θέσει ως θέμα συζήτησης στην ΤΕΔΚ. Ο Σεβασμιώτατος θα έστελνε μια επιστολή προς τον Διοικητή της ΑΤΕ, κύριο Πανταλάκη. Βέβαια, μας προέκυψε και η ιστορία με την αγορά της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την τράπεζα Πειραιώς. Δεν ξέρουμε τι γίνεται. Σαν εργαζόμενοι είμαστε σε επιφυλακή.
Να σας ενημερώσω, ότι επισκεφτήκαμε την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κυρία Κόκλα. Της παρουσιάσαμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, ευελπιστούμε, οι κυβερνητικοί παράγοντες να δούνε πιο ζεστά το θέμα της Ξάνθης».

-Τι γίνεται, τελικά, με την ΣΕΚΑΠ; Έχετε κάποια επίσημη ενημέρωση για το θέμα;
Άγγελος Μπεμπεκίδης:
«Θεωρώ, ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Οι τοπικοί παράγοντες και οι φορείς θα στηρίξουν την ΣΕΚΑΠ, γιατί ο Νομός δεν σηκώνει άλλη ανεργία. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Η πολιτική της ΑΤΕ δεν άλλαξε με την αλλαγή Διοικητή. Ξέρουμε πολύ καλά, ότι θέλουν να πουλήσουν την ΔΩΔΩΝΗ και την ΕΛΒΙΖ, που είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις με θετικούς ισολογισμούς. Η ΑΤΕ θέλει να απεμπλακεί, γι’ αυτό τον λόγο οι εργαζόμενοι κατέφυγαν στην Αθήνα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξανασυναντηθούμε, για να δούμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Θα πρέπει να απευθυνθούμε στην κυβέρνηση, γιατί αυτή είναι που μπορεί να δώσει λύση. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του, στην πλατεία Μπαλτατζή, είχε δεσμευτεί για τον συνεταιριστικό χαρακτήρα της ΣΕΚΑΠ.
Η ανεργία στην Ξάνθη ξεπερνάει το 25%. Η ΣΕΚΑΠ είναι η μοναδική συνεταιριστική βιομηχανία, η οποία με λίγο συμμάζεμα μπορεί να αποφέρει κέρδη. Έχει εκσυγχρονιστεί, έχει καινούργιο εξοπλισμό, οπότε χρειάζεται λίγη βοήθεια για να προχωρήσει».

- Τι νέα υπάρχουν από το μέτωπο της ανεργίας στον Νομό;
Άγγελος Μπεμπεκίδης:
«Ξεκίνησαν πάλι απολύσεις στην sun light. Προσπαθήσαμε να συναντηθούμε εκ νέου με τον Πρόεδρο της εταιρείας, για να δούμε τι γίνεται. Πιστεύω, ότι μέσα στην βδομάδα θα έχουμε συνάντηση. Βέβαια, έχουμε και τις απολύσεις στα εμπορικά καταστήματα. Εκεί, επειδή, δεν υπάρχει οργάνωση, δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα. Η ανεργία μεγαλώνει».

- Έχετε ενημέρωση, σχετικά με το αν θα επιχειρηθεί κάποια αναπτυξιακή προσπάθεια στον Νομό, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να εξομαλυνθεί η τοπική οικονομία;
Άγγελος Μπεμπεκίδης:
«Όχι, δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Επειδή επισκέπτομαι μέρα παρά μέρα τον ΟΑΕΔ Ξάνθης και συζητώ με τους Διευθυντές, μπορώ να σας πω, ότι δεν φαίνονται στον ορίζοντα νέες θέσεις εργασίας.
Ένα με ενάμιση μήνα πριν είχαμε πρόσκληση να επισκεφτούμε το ΕΒΕ, όπου είχε έρθει ο Πρόεδρος του ΤΕΜΠΕ, για να μιλήσει γι’ αυτά τα προγράμματα και τους μικρούς επιχειρηματίες. Οι συζητήσεις με τον Πρόεδρο της ΟΕΒΕΞ, κύριο Σωτήρη Τσιακίρογλου, ωστόσο, αναφέρουν, ότι δεν έχει τρέξει κανένα πρόγραμμα για να πάρουν χρήματα οι μικροί και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας. Η κατάσταση στην Ξάνθη, δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολη».

-Έχετε ενημέρωση, αναφορικά με το πόσοι άνεργοι συμπολίτες μας είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ;
Άγγελος Μπεμπεκίδης:
«Τον προηγούμενο χρόνο είχαμε πεντέμισι χιλιάδες, περίπου, ανέργους, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία. Όταν είχε δοθεί το επίδομα αλληλεγγύης, οι άνεργοι ξαφνικά αυξήθηκαν και είχαν ξεπεράσει τους έντεκα με δώδεκα χιλιάδες στον Νομό. Σκεφτείτε από τότε μέχρι σήμερα, που έχουμε πάνω από χίλιες απολύσεις σε όλο τον Νομό, πόσοι άλλοι άνεργοι έχουν προστεθεί σε αυτούς».

Με σχετική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών αποφασίστηκαν επιπλέον περικοπές στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους των ΟΤΑ

Στην “εντατική”
οι Δήμοι της χώρας
Μ. Στυλιανίδης, Δήμαρχος Ξάνθης:
«Οι Δήμοι οδηγούνται σε πτώχευση με αυτά τα δεδομένα»

Στην “εντατική” οδηγούνται οι Δήμοι της χώρας, μετά και την τελευταία απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για επιπλέον περικοπές στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους των ΟΤΑ.
Οι χρηματοδοτήσεις του κράτους έχουν παγώσει. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει για το πότε θα εξομαλυνθεί η οικονομική κατάσταση, ώστε να τεθούν σε λειτουργία σημαντικές δραστηριότητες, ικανές να φέρουν ανάπτυξη και πρόοδο στην χώρα.
Στα πλαίσια της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, του περιβόητου Καλλικράτη, αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία των δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών.
Μην ξεχνάμε, εξάλλου, πως ο Καλλικράτης, αποτελεί ένα πολυδάπανο εγχείρημα, που θα φέρει σημαντικές ανακατατάξεις στον τρόπο ζωής των πολιτών.
Το θέμα του ασφυκτικού περιορισμού στα έσοδα των ΟΤΑ αποτέλεσε το βασικό σημείο συζήτησης κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο χρονικό διάστημα στην πόλη της Αθήνας, όπως ενημερώνει μέσα από την ΦτΞ, ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης.
Παρακάτω, ακολουθεί η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του κυρίου Μ. Στυλιανίδη στην εφημερίδα μας, σχετικά με το θέμα.

-Κύριε Στυλιανίδη, ποια ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν επί τάπητος κατά την διάρκεια συνεδρίασης της ΚΕΔΚΕ;
Μιχάλης Στυλιανίδης:
«Κυρίαρχο θέμα αυτήν την περίοδο, όπως καταλαβαίνετε, είναι τα οικονομικά των ΟΤΑ. Από εκεί που είχαμε συμφωνήσει περικοπές της τάξεως 10%, όπως γνωρίζετε, από μήνα σε μήνα, έχουμε φτάσει, πλέον, στα όρια του 40%. Μάλιστα, η επίσκεψη που έγινε από την διοικούσα της ΚΕΔΚΕ στον αρμόδιο Υπουργό, τον κύριο Παπακωνσταντίνου, είχε απογοητευτικά αποτελέσματα για τους Δήμους. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε, πως αυτές είναι οι αντοχές του κράτους και δυστυχώς θα πάμε σε περικοπές.
Παράλληλα, πέραν από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, έχουμε το επενδυτικό πρόγραμμα, τη γνωστή ΣΑΤΑ. Από τις τέσσερις δόσεις έχουμε πάει στην μια δόση. Η Υπουργός υποσχέθηκε να πάρουμε και μια δεύτερη, προσθέτοντας, μάλιστα, τα χρήματα που πήραμε στην αρχή του έτους, στο 2010. Ενώ, αυτά κατά βάση ήταν η τελευταία δόση του 2009».

-Έχουμε ακούσει, πως κάποια προγράμματα έχουν παγώσει τελείως. Τι θα γίνει με τα έργα που είχαν ενταχτεί σε αυτά;
Μιχάλης Στυλιανίδης:
«Το πρόγραμμα «Θησέας» πάγωσε τελείως. Δυστυχώς, για κάποια από τα έργα που έγιναν με αυτό το πρόγραμμα, θα υπάρχει δυσκολία για την αποπληρωμή τους, καθώς το κράτος δεν βάζει την δική του συμμετοχή. Ουσιαστικά, βάλαμε δικά μας κονδύλια από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους. Ενώ, η κεντρική διοίκηση δεν έβαλε ούτε το μικρό μερίδιο της τάξης 20-30%, που έπρεπε να βάλει. Το πρόγραμμα έχει σταματήσει τελείως από τις 25 Ιουνίου.
Μια θετική πτυχή σε αυτή την υπόθεση είναι ότι η κυρία Κατσέλη, Υπουργός Οικονομίας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, κάποια από τα έργα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Θα δούμε, τι θα γίνει».

-Με όλες αυτές τις περικοπές που έχουν γίνει στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους των ΟΤΑ, η τοπική αυτοδιοίκηση αποκτά σαφώς μια αποδυναμωμένη παρουσία. Με αυτά τα δεδομένα, είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς, θα έχει άραγε έναν ισχυρό ρόλο και λόγο η τοπική αυτοδιοίκηση ή θα μετατραπεί σε έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό του κράτους;
Μιχάλης Στυλιανίδης:
«Πολύ φοβάμαι, πως τα προβλήματα με τον «Καλλικράτη» θα γίνουν ανυπέρβλητα. Η μεγάλη, αυτή, αλλαγή στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, συμπίπτει, δυστυχώς, με την οικονομική κρίση και ως εκ τούτου, δεν θα φέρει τα αποτελέσματα που όλοι περιμένουμε. Είμαστε, πλέον, σίγουροι στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, ότι από την πρώτη του νέου έτους, θα γίνει, κυριολεκτικά, ένα μπάχαλο, θα το πω λαϊκά, στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην ελληνική περιφέρεια».

-Λόγω αυτών των εξελίξεων, θεωρείτε, ότι μπορεί να αποφασιστεί, έστω την τελευταία στιγμή, η μη εφαρμογή του «Καλλικράτη»;
Μιχάλης Στυλιανίδης:
«Όχι. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε, πως, ότι και να γίνει, ο «Καλλικράτης» είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί. Το βάρος, μάλιστα, από ότι τόνισε, θα το επωμιστούν οι κεντρικοί Δήμοι στις πρωτεύουσες των Νομών, οι οποίοι θα αναλάβουν πάρα πολλές αρμοδιότητες για λογαριασμό των Καποδιστριακών Δήμων, μέχρι αυτοί να μπορέσουν να προσαρμοστούν και να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές. Κάτι, βέβαια, που για μένα σημαίνει, ότι πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια, όχι μόνον δύο όπως λέει ο Υπουργός, για να μπορέσουν οι Περιφερειακοί Δήμοι να ασκήσουν τις αρμοδιότητες που τους παραχωρούνται, μέσω του Καλλικράτη.
Ακόμη, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα για την κοστολόγηση των υπηρεσιών, που θα προσφέρουν οι Δήμοι για λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτα. Ο δε Υπουργός είπε, αόριστα, πως τον Οκτώβρη θα συσταθεί κάποια επιτροπή, για να κάνει την αξιολόγηση. Όπως καταλαβαίνετε και εδώ δε θα υπάρχει καμία ετοιμότητα. Δεν θα υπάρχει ιδιαίτερη χρηματοδότηση και οι Δήμοι θα κηρύξουν, κυριολεκτικά, πτώχευση.
Αν δεν προχωρήσουν αυτά που είπαμε, η κοστολόγηση και η χρηματοδότηση των Δήμων, δεν θα μπορέσουν αυτοί να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους.
Αφενός μεν θα κηρύξουν πτώχευση, αφετέρου δε, ο κόσμος δε θα μπορεί να εξυπηρετηθεί. Έργα δε θα γίνουν. Σκεφτείτε, το μεγάλο βάρος των λειτουργικών εξόδων που θα αναλάβουν οι Δήμοι. Είναι πάνω από τετρακόσιες οι αρμοδιότητες που έρχονται στους Δήμους. Εάν δεν δοθούν, επιπλέον, χρήματα για την αντιμετώπιση, μόνον, των λειτουργικών εξόδων των νέων υπηρεσιών προς τους πολίτες, δεν θα μπορέσουν οι Δήμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του κόσμου».

-Με τις συγχωνεύσεις που θα γίνουν στις δημόσιες υπηρεσίες των Δήμων, θα είναι σε θέση αυτές να επιτελούν σωστά το ρόλο τους;
Μιχάλης Στυλιανίδης:
«Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, διότι οι περισσότερες υπηρεσίες δεν έρχονται αυτούσιες από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στους Δήμους, αλλά έρχεται ένα μέρος από αυτές, ένα άλλο μέρος πάει στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και ένα τρίτο στην κεντρική διοίκηση. Υπάρχει, δηλαδή, μια γενικότερη σύγχυση. Πότε θα προλάβουν να γίνουν οι μετατάξεις προσωπικού, αλλά και η οργάνωση των νέων υπηρεσιών των ΟΤΑ; Ώστε από την πρώτη του νέου έτους να μπορέσουν να λειτουργήσουν; Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχει αντίδραση, όπως γνωρίζετε και από το προσωπικό που σήμερα υπηρετεί στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορώ να πω τίποτα. Είμαστε όλοι προβληματισμένοι».

-Κάποιοι έχουν εκφράσει την άποψη, πως με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση, οι Δήμοι δε θα έχουν κανένα λόγο και ισχυρή παρουσία στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Θα είναι οργανισμοί, χωρίς κίνηση. Εσείς τι λέτε; Έχουν βάση αυτοί οι ισχυρισμοί;
Μιχάλης Στυλιανίδης:
«Οι αρμοδιότητες είναι σημαντικές. Μπορεί, δηλαδή, η τοπική αυτοδιοίκηση να παίξει έναν σοβαρό ρόλο στην ελληνική Περιφέρεια. Εάν, όμως, δεν θωρακιστεί, νομίζω, ότι θα καταρρεύσει και θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Ένα άλλο σημείο που συζητάμε είναι ο τομέας της ανάπτυξης. Δεν δίνεται με τον «Καλλικράτη» στους Δήμους ούτε ένα μικρό κομμάτι, παρά μόνον στην Περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας συγκερασμός, ώστε ένα μέρος, τουλάχιστον, που αφορά τοπικές υποθέσεις στον τομέα της ανάπτυξης, να δίνεται και στους Δήμους. Είναι κάτι που το παλεύει η ΚΕΔΚΕ, διότι, αλλιώς, θα γίνουμε, απλά, και μόνον μια γραφειοκρατική μορφή διοίκησης του κράτους και δε μπορούμε να παίξουμε τον αναπτυξιακό ρόλο που όλοι επιθυμούμε».

  Μαθαίνω πως σε δημοσιογραφικούς κύκλους, ο Νομάρχης Ξάνθης διέδωσε ότι η διαρροή για το χρίσμα που πήρε ή δεν πήρε (αφού ο ίδιος από την μια το δημοσιοποίησε και την επόμενη στιγμή το διέψευσε) έγινε από τον Δ. Γαλανόπουλο, ο οποίος το είπε σε μένα και εγώ το έδωσα στα διαδικτυακά Blog. Δεν θα σχολιάσω το συγκεκριμένο γεγονός, γιατί πολύ απλά, για ακόμα μια φορά, ο κύριος Παυλίδης με τις πρακτικές του αποδεικνύει περίτρανα πως όχι μόνο έχει χάσει την μπάλα, αλλά και δεν ξέρει τι του γίνεται. Θα θυμίσω στον κύριο Παυλίδη, πως μέχρι στιγμής αυτά που διαρρέουν στον τύπο, ξεκινούν από το γραφείο του και από τον ίδιο και ειλικρινά σε αυτό το θέμα αν με προκαλέσει, του έχω πολλές έτοιμες απαντήσεις.
  Αλήθεια κύριε Νομάρχη, μπορείτε να μου πείτε πως είναι δυνατόν από την μια εσείς να διαψεύδετε την είδηση για το χρίσμα και την επόμενη ημέρα τα ευκαιριακά φίλα προσκείμενα τοπικά ΜΜΕ της Ξάνθης, να σας έχουν οριστικά ως τον υποψήφιο Περιφερειάρχη; Γιατί δεν δίνετε μια απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα; Τι είναι αυτό που σας κάνει να υιοθετείτε την ανακολουθία σε πράγματα που σας αφορούν; Και πάνω από όλα κύριε Παυλίδη, μην μου πείτε πως δεν θα δίνετε εσείς εξηγήσεις για το τι γράφει ο κάθε ένας, γιατί αυτό το έργο το έχουμε δει αρκετές φορές και έχει καταντήσει αηδία. Στο κάτω-κάτω κύριε Νομάρχη, μπορείς να μας πεις αν θέλεις ή όχι να είσαι υποψήφιος Περιφερειάρχης και μην προσπαθείς να παίξεις την κολοκυθιά, κάνοντας από την μια τον δύσκολο, αφού σε μένα προσωπικά είπες πως σε πιέζουν από το κόμμα της ΝΔ και από την άλλη να βγαίνεις και να το ανακοινώνεις φορτώνοντας τις διαρροές σε μέχρι πρότινος συνεργάτες σου.
  Και κάτι ακόμα κύριε Παυλίδη που έχει μεγάλη σημασία. Αφού τα φίλα σε σένα προσκείμενα ΜΜΕ έκραξαν τον Γαλανόπουλο κάνοντας λόγο για αχαριστία, γιατί αυτός διαμαρτύρεται στην παραίτησή του για την συμπεριφορά σου; Τι θα έπρεπε να πουν οι κύριοι Μωραΐτης και Δημαρχόπουλος; Γιατί δεν βάλατε στην θέση του παραιτηθέντα Δ. Γαλανόπουλου έναν από τους δυο που ήθελαν τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης; Γιατί κάνατε Αντινομάρχη τον κύριο Λύρατζη και δεν κάνατε τον κύριο Μωραΐτη ή τον κύριο Δημαρχόπουλο; Δώστε τις απαντήσεις κύριε Νομάρχη, γιατί σε λίγο στα πόδια των προαναφερόμενων κυρίων θα σφάζεται κόσμος.
  Αρκετοί είναι οι επικριτές του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Κώστα Γιαγτζόγλου, που με την λογική του «καναπέ» επιτίθενται συνεχώς και κατευθυνόμενα, τονίζοντας πως έχουμε την πιο βρώμικη πόλη. Κανένας από αυτούς τους κυρίους βέβαια, δεν έριξε ευθύνες στους κατοίκους της Ξάνθης και όχι σε όλους το τονίζω, που επιδίδονται συνεχώς σε έναν αγώνα δρόμου για το ποιος θα πετάξει περισσότερα σκουπίδια γεμίζοντας δρόμους και πεζοδρόμια.
  Δεν είναι λίγες οι φορές, που λόγω της στενότητας των δρόμων της Ξάνθης, αναγκάστηκα να περιμένω υπομονετικά πίσω από απορριμματοφόρο, διαπιστώνοντας πως γύρω από τους κάδους επικρατούσε το «πάρτι των σκουπιδιών», την στιγμή που οι κάδοι απορριμμάτων ήταν άδειοι.
  Χθες έγινα μάρτυρας σε ένα γεγονός και πραγματικά εκείνη την στιγμή σκέφθηκα, πως θα έπρεπε να βρίσκονται μαζί μου και οι επικριτές του Αντιδημάρχου Καθαριότητας για να διαπιστώσουν πως όχι μόνο οι εργαζόμενοι τρέχουν και αγωνίζονται καθημερινά για την καθαριότητα της πόλης, αλλά τους ακολουθεί και ο κύριος Γιαγτζόγλου.
  Μια συμπολίτισσα μας, τηλεφώνησε στην υπηρεσία καθαριότητας ζητώντας να καθαριστεί ο κάδος που βρισκόταν μπροστά στην οικοδομή που διέμενε και μέσα σε δέκα λεπτά, ο κάδος είχε αντικατασταθεί με καθαρό και ο βρωμισμένος κάδος απομακρύνθηκε με το ειδικό όχημα μεταφοράς. Αυτός είναι ο Κ. Γιαγτζόγλου και είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, η λάσπη δεν τον αγγίζει.
  Έμαθα πως αιρετός αυτοδιοικητικός που μέχρι σήμερα ήταν πιστός στον πολιτικά επικεφαλής του και τον ακλουθούσε κατά πόδας όπου και αν αυτός πήγαινε, αποφάσισε να μεταπηδήσει σε άλλο βαθμό αυτοδιοίκησης, επειδή δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο τις συμπεριφορές, αλλά και τις παραξενιές του νυν πολιτικού του προϊσταμένου. Βέβαια, δεν είναι ο μόνος που για τον λόγο αυτό θέλει να φύγει μακριά, αλλά υπάρχουν και άλλοι που λόγω του γεγονότος ότι απολαμβάνουν τις παροχές των θέσεων που κατέχουν δίπλα στον συγκεκριμένο πολιτικάντη της περιοχής μας, αποφεύγουν να πουν έστω και μια κουβέντα.