Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 15.1.2011


Σαρωτικές αλλαγές για τους δικηγόρους

Σαρωτικές αλλαγές για τους δικηγόρους

Άρση των γεωγραφικών περιορισμών και των ελάχιστων αμοιβών

Κώστας Γούναρης, Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Δεν είναι αυτό που περιμέναμε. Θα τοποθετηθούμε συνολικά την Δευτέρα επί του θέματος»

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται για τους δικηγόρους της χώρας, μέσω του νέου νομοσχεδίου για το άνοιγμα του επαγγέλματος, που προωθείται από το Υπουργείο Οικονομικών.
Το προσχέδιο του νομοσχεδίου έγινε γνωστό στους εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων, οι οποίοι εμφανίστηκαν περισσότερο προβληματισμένοι, παρά ικανοποιημένοι από τις ρυθμίσεις που έπονται.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν, θα γίνει άρση γεωγραφικών περιορισμών, έτσι ώστε οι δικηγόροι να μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους σε όλες τις Περιφέρειες. Ενώ, παρέχονται διευκολύνσεις στις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες.
Παράλληλα, οι ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων αντικαθίστανται από ένα σύστημα αμοιβών και ποσών αναφοράς, τα οποία θα διασφαλίζουν τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δικηγορικούς συλλόγους.
Αξίζει να σημειωθεί, πως θα προσδιορισθούν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιτρέπεται η διαφήμιση των δικηγόρων, που σήμερα απαγορεύεται και τιμωρείται ως πειθαρχικό παράπτωμα.
Επίσης, η οικονομική συμφωνία μεταξύ πελάτη και δικηγόρου θα γίνεται γραπτά και όχι προφορικά.
Σύμφωνα, πάντως, με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Κώστας Γούναρης, αναφορικά με τις αλλαγές που έρχονται στον κλάδο των δικηγόρων, «δεν είναι αυτό που περιμέναμε».
Σύμφωνα, με αυτά που διευκρινίζει στην συνέχεια ο Κύριος Κώστας Γούναρης, οι ελάχιστες αμοιβές παραμένουν η κόκκινη γραμμή για τους δικηγόρους.
Διευκρινίζει δε, πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί, ακόμη, επί του θέματος συνολικά, καθώς απαιτείται πρώτα μελέτη όλων των αλλαγών που έχουν ανακοινωθεί.
«Θα τοποθετηθούμε την Δευτέρα επί του θέματος μετά την Ολομέλεια της Ομοσπονδίας μας».

Της Πολιτικής το ##

Της Πολιτικής το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Πλήρης δικαίωση για την εφημερίδα μας, η παραίτηση του Διευθυντή του ΕΒΕ Ξάνθης, αλλά αυτό είναι η αρχή του παγόβουνου:

Δικαιώνομαι πλήρως στα μέχρι σήμερα γραφόμενά μου για τα γεγονότα στο ΕΒΕ Ξάνθης και σίγουρα η συνέχεια, αν δεν συγκαλυφθεί η υπόθεση, θα είναι συγκλονιστική. Όπως την περασμένη εβδομάδα είχα αναφέρει, η Διοικούσα του ΕΒΕ συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας και ζήτησε την παραίτηση του κυρίου Χατζόπουλου, πράγμα το οποίο έγινε. Από εδώ και μετά και αφού σας είχα αποκαλύψει ότι η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον να δω τις εξελίξεις και το τι πρόκειται να πράξουν, οι διοικούντες του ΕΒΕ Ξάνθης. Βέβαια, η συγκεκριμένη υπόθεση είναι η αρχή του παγόβουνου, αφού όπως είναι γνωστό μέχρι σήμερα, το ΕΒΕ Ξάνθης αποφεύγει να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που ετέθησαν επανειλημμένα εδώ και καιρό, από το μέλος Νικόλαο Τσάβα, πράγμα το οποίο μας αναγκάζει να σκεφθούμε άλλα πράγματα. Θα ερευνήσω δημοσιογραφικά την υπόθεση και θεωρώ πως σύντομα θα σας έχω νέα, τόσο για το γεγονός ότι δεν δόθηκαν απαντήσεις μέχρι σήμερα στα ερωτήματα όσο και για το ποιοι είναι αυτοί που σφύριζαν αδιάφορα τόσο καιρό.

Απαγορεύεται η απαγόρευση του καπνίσματος, εάν το τσιγάρο συνοδεύεται από ποτό:

Εκεί λοιπόν που το κράτος απελπισμένο προσπαθούσε (;) να προστατέψει την υγεία μας με τον αντικαπνιστικό νόμο, διαπίστωσε ότι τα μέχρι σήμερα ψηφισθέντα νομοσχέδια είχαν κενά και αποφάσισε μετά από τις διαμαρτυρίες κόσμου και καταστημάτων, να αλλάξει τον αντικαπνιστικό νόμο, θέτοντας κάποιους όρους για να επιτρέπεται το κάπνισμα. Θα πρέπει αυτοί που καπνίζουν να συνοδεύουν το τσιγάρο τους με ποτό και να πληρώνεται στο κράτος το τσιγαρόσημο ή καπνόσημο. Με απλά λόγια, η σημερινή Κυβέρνηση και το Ελληνικό Κράτος, ξεχνάνε τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, απέναντι στα οικονομικά οφέλη του τσιγαρόσημου ή καπνόσημου και μας επιβάλλουν το ποτό για να μπορούμε να καπνίσουμε, ξεχνώντας και τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν γίνεται κατάχρηση. Με απλά λόγια, η κατά τα άλλα φίλα προσκείμενη προς την υγεία μας Κυβέρνηση, ξεχνά τα πάντα απέναντι στα οικονομικά οφέλη.

Από σήμερα οι εκπτώσεις... Μια από τις τελευταίες ελπίδες οικονομικής κίνησης για την τοπική αγορά:


Από σήμερα λοιπόν μπορούν οι καταναλωτές να ψωνίζουν φθηνότερα αγαθά ένδυσης, υπόδησης και άλλα πολλά, αφού επίσημα πλέον ισχύουν οι εκπτώσεις. Οι έμποροι και οι επαγγελματίες, μπορεί τον τελευταίο καιρό να είχαν προβεί στην λειτουργία των καταστημάτων τους με προσφορές, αλλά περιμένουν κάτι καλύτερο από εδώ και πέρα με τις εκπτώσεις να έχουν τον πρώτο λόγο στην υπόθεση. Αρκετά επιφυλακτικοί και διστακτικοί στις δηλώσεις τους, αφού όπως και οι ίδιοι αναφέρουν, τα χρήματα του κόσμου πλέον έχουν εξαντληθεί και κανείς δεν έχει διάθεση να προβεί σε ψώνια. Τα μοναδικά πράγματα που ψωνίζουν είναι τα απαραίτητα για την επιβίωση, ενώ για ένδυση και υπόδηση, αρκούνται στο να επιδιορθώνουν τα παλιά ρούχα και παπούτσια, παρά στο να επιδοθούν σε αγορά νέων. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή, που λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Ξάνθης, προχωρά με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή του εμπορικού κέντρου στο αεροδρόμιο του Ζυγού, που όπως φαίνεται θα είναι και το μοναδικό, αφού μετά από τα πολιτικά κόλπα γνωστού αυτοδιοικητικού της περιοχής μας, η Αθωνική Τεχνική δείχνει να έχει παγώσει την κατασκευή του δικού της εμπορικού κέντρου, λόγω οικονομικής κρίσης.

Εντάθηκε στο LEADER αλιείας η Αναπτυξιακή Νομού Ξάνθης:

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Αναπτυξιακή Α.Ε. εντάχθηκε και θα διαχειριστεί το LEADER αλιείας, αλλά αυτό δεν φθάνει για να μπορέσουμε να πούμε με σιγουριά, ότι θα εξασφαλίσει σίγουρα και την εύρυθμη λειτουργία της σε βάθος χρόνου. Τα χρέη της επιχείρησης, τόσο προς τους προμηθευτές όσο και προς το προσωπικό φθάνουν τις 200.000 ευρώ και σίγουρα για την κατάσταση αυτή δεν ευθύνεται μόνο ο σημερινός πρόεδρος, για τον οποίο κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι φωτογραφίζω τις τελευταίες ημέρες με τα γραφόμενά μου. Δεν ξέρω από πού το συμπέραναν αυτό και σε τι αποσκοπούσαν με αυτήν τους την κίνηση, αλλά ή γνωρίζουν κάποια πράγματα καλύτερα από εμένα ή έχουν ιδιότητες μάντη και βγάζουν τα αυθαίρετα συμπεράσματά τους.

«Αγκάθι» η ανεργία στην Θράκη

«Αγκάθι» η ανεργία στην Θράκη

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κύριο Άρη Γιαννακίδη, έχουν την Δευτέρα οι παράγοντες του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, για να συζητήσουν το θέμα της ανεργίας, που καλπάζει στον Νομό

Στο “κόκκινο” βρίσκεται η ανεργία στην Θράκη, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Ιδιαίτερα δε, για τον μήνα Οκτώβριο τα νέα από το μέτωπο της ανεργίας είναι δυσοίωνα και διαγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την υφιστάμενη κατάσταση στον εργασιακό χώρο, σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο.
Τα ποσοστά ανεργίας λαμβάνουν “εφιαλτικές’ διαστάσεις, καθώς αγγίζουν το 15,4% για την περιοχή της Θράκης. Το θέμα δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, που έχει αποδείξει εμπράγματα το ενδιαφέρον του για τις εργασιακές σχέσεις στον Νομό.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει μέσα από την ΦτΞ ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κύριος Άγγελος Μπεμπεκίδης, «είχαμε μια “ξέφρενη” πορεία για τον μήνα Οκτώβριο, αφού η ανεργία ξεπέρασε το 13,5%. Περισσότεροι από πενήντα έξι χιλιάδες εργαζόμενοι του Νομού έχασαν την δουλειά τους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα» και συνεχίζει λέγοντας πως «έχουμε σπάσει κάθε ρεκόρ σαν Περιφέρεια, αφού ερχόμαστε δεύτεροι σε αυξημένο ποσοστό ανεργίας».
Αναφερόμενος στην ανεργία σε τοπικό επίπεδο, ο κύριος Άγγελος Μπεμπεκίδης επισημαίνει, πως η παντελής έλλειψη ανάπτυξης στον Νομό έχει καταδικάσει χιλιάδες συνανθρώπους μας στην ανεργίας, με όλες τις αρνητικές συνέπειες από την υφιστάμενη κατάσταση.
«Είχαμε προβλέψει υψηλό ποσοστό ανεργίας και δυστυχώς επαληθευτήκαμε. Η κατάσταση είναι απελπιστική, αφού και οι εργοδότες προχωράνε διαρκώς σε απολύσεις» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Άγγελος Μπεμπεκίδης.
Πρέπει να σημειωθεί, σύμφωνα και με αυτά που υπογραμμίζει με έμφαση ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, η ανεργία δείχνει προτίμηση στο αδύνατο φύλο, αλλά και τους νέους, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη, να βρεθούν βιώσιμες λύσεις καταπολέμησης του κοινωνικού φαινομένου, που έχει εξελιχθεί σε “μάστιγα”.
Μάλιστα, το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, στα πλαίσια της λειτουργίας του, έχει στην ατζέντα του προγραμματισμένη συνάντηση για την προσεχή Δευτέρα με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κύριο Άρη Γιαννακίδη, ώστε να συζητηθούν σε βάθος αυτά τα θέματα.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των Εργατικών Κέντρων της Περιφέρειας, αναφορικά με τα ζητήματα της ανεργίας στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να υπάρχει πλήρης εποπτεία του προβλήματος.
Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει ο κος Άγγελος Μπεμπεκίδης, το Εργατικό Κέντρο θα λάβει και άλλα μέτρα, προκειμένου να συμβάλει, στο μέτρο του δυνατού, στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Ξεκινάνε από σήμερα οι εκπτώσεις

Ξεκινάνε από σήμερα οι εκπτώσεις

Ευθύμης Μίλκογλου, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης:
«Οι Ξανθιώτες πρέπει να τιμήσουν την τοπική αγορά και τα τοπικά προϊόντα, αφού συνδυάζουμε καλές τιμές με καλή ποιότητα»

Από σήμερα, Σάββατο 15 Ιανουαρίου, ξεκινάει η περίοδος των εκπτώσεων, η οποία θα κρατήσει μέχρι και τις είκοσι οκτώ Φεβρουαρίου. Μια περίοδος που περιμένουν με ιδιαίτερη χαρά οι γυναίκες, που έχουν αποφασίσει να αλλάξουν την γκαρνταρόμπα τους ή τουλάχιστον να πάρουν κάποια βασικά είδη ένδυσης, που λείπουν από την ντουλάπα τους. Βέβαια, δεν είναι λίγοι και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας, οι οποίοι περιμένουν την περίοδο των εκπτώσεων για να κάνουν τα ψώνια τους.
Ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την ομαλή έκβαση των φετινών εκπτώσεων εμφανίζονται οι περισσότεροι έμποροι της τοπικής αγοράς, αφού όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριος Ευθύμης Μίλκογλου: «η αισιοδοξία είναι το μόνο που μας έχει μείνει».
Σύμφωνα με αυτά που υπογραμμίζει με έμφαση ο τελευταίος, « οι Ξανθιώτες πρέπει να τιμήσουν την τοπική αγορά και τα τοπικά προϊόντα, αφού συνδυάζουμε καλές τιμές με καλή ποιότητα».
Οι εκπτώσεις αποτελούν μια δεύτερη ανάσα για τους καταστηματάρχες της Ξάνθης μετά τις περασμένες γιορτές, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει, παράλληλα, ο κύριος Ευθύμης Μίλκογλου, ο οποίος ζητά για πολλοστή φορά την στήριξη της τοπικής αγοράς από το καταναλωτικό κοινό της Ξάνθης.

Εκτός πεδίου μάχης…

Εκτός πεδίου μάχης…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Στην εποχή του μνημονίου, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, δηλαδή, η σύγχρονη πραγματικότητα στην Ελλάδα, φαντάζει από δύσκολο έως και ακατόρθωτο εγχείρημα, η οικονομική επιβίωση του πολίτη.
Η τρέχουσα κοινωνική πολιτική καμία σχέση δεν έχει με αυτό που λέμε κράτος πρόνοιας και αλληλεγγύης. Η κυβέρνηση ασκεί μια σκληρή οικονομική πολιτική, η οποία έχει απλώσει τα «πλοκάμια» της επί παντός επιστητού.
Πραγματικά, η οικονομική κατάσταση της χώρας και κατ’ επέκταση του μέσου πολίτη αποτελεί πυρήνα εθνικού προβληματισμού. Υπό την πίεση της χρεοκοπίας, το ελληνικό κράτος επιβάλει διαρκώς νέα οικονομικά μέτρα, τα οποία χαρακτηρίζονται και ως «αιματηρά» από το κοινωνικό σύνολο, που καθημερινά παλεύει για την επιβίωσή του.
Όλες οι κοινωνικές τάξεις βρίσκονται σε αναβρασμό. Οι περισσότεροι έχουν βγει στους δρόμους της χώρας, διεκδικώντας για λογαριασμό τους, πιο ευνοϊκούς όρους σε ότι έχει σχέση με τις οικονομικές και τις φορολογικές επιβαρύνσεις, βάσει και των επιταγών του μνημονίου.
Το θέμα είναι ότι πλέον και οι πολίτες έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, αφού κυριαρχεί η λογική του «δεν πληρώνω παραπάνω, ας πληρώσουν οι άλλοι». Οι δημόσιοι υπάλληλοι διατείνονται περί αδικιών εις βάρος τους, καθώς, όπως υποστηρίζουν, είναι οι μόνοι που βάζουν «πλάτες» στην χρηματοοικονομική κρίση που γνωρίζει η χώρα, παραβλέποντας πολλές φορές το γεγονός, ότι επί πολλά χρόνια έπαιρναν πόρους από τους πακτωλούς του δημοσίου χρήματος μέσω διαφόρων επιδομάτων, όπως λόγου χάρη επίδομα έγκαιρης προσέλευσης, επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου, επίδομα μεταφοράς φακέλου από ένα γραφείο σε άλλο κ.ο.κ. (όλα αυτά τα κουφά που μας κάνουν να τραβάμε τις τρίχες της κεφαλής μας).
Από την άλλη, έχουμε τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα που αρνούνται να πληρώσουν τα «σπασμένα» της κυβέρνησης, αφού οι μισθοί τους είναι, έτσι και αλλιώς, «κουτσουρεμένοι». Ποιος, όμως, νοιάζεται; Κανείς… (το μόνο σίγουρο).
Δυσεπίλυτα μοιάζουν τα οικονομικά προβλήματα του κράτους. Ενώ, οι πολίτες μοιάζουν απελπισμένοι, αφού κανείς δεν ξέρει τι τον περιμένει. Εμπιστοσύνη στους πολιτικούς, ουδενός εξαιρεμένου, δεν υπάρχει. Και πώς να υπάρξει, άλλωστε, από την στιγμή που η άμετρη «υποσχεσιολογία» παραμένει «εγκλωβισμένη» σε ένα «στενά» θεωρητικό πλαίσιο;
Το μνημόνιο, η τρόικα, το οικονομικό επιτελείο και δεν συμμαζεύεται, αποτελούν τους χειρότερους εφιάλτες του Έλληνα φορολογούμενου. Μικροί και μεγάλοι καλούνται να στερηθούν πράγματα, για να συμβάλουν στην οικονομική ενίσχυση του κράτους. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει σε αυτό το σημείο είναι το εξής: Τι προσφέρει το κράτος στον πολίτη; (Εκτός βέβαια από τους φόρους και τα οικονομικά μέτρα). Ερωτήσεις δίχως απαντήσεις, αφού εκεί που δεν μας συμφέρει κάνουμε, απλά, τους «Κινέζους».