Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 12.11.2010


Έρχονται Μαύρα Χριστούγεννα

Σε απόγνωση επιχειρηματίες και καταστηματάρχες της Ξάνθης

«Ο κόσμος δεν έχει λεφτά»
Έρχονται Μαύρα Χριστούγεννα


- Υποτονική έως ανύπαρκτη η κίνηση στον εμπορικό ιστό της πόλης

Η Υποτονική εμπορική κίνηση στην τοπική αγορά της Ξάνθης, αποτελεί έναν «οξύ» πονοκέφαλο για τους ντόπιους επιχειρηματίες, που κάθε μέρα μετράνε τα κουκιά τους, ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά δεδομένα της σύγχρονης εποχής.
Η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη, αφού ο καταναλωτής έχει κλειστεί στο καβούκι του, αναλογιζόμενος τις δυσκολίες της επόμενης ημέρας.
Τα ψώνια γίνονται με μεγάλη προσοχή. Η οικονομία ως τρόπος ζωής δεν αφήνει κανέναν εν δυνάμει καταναλωτή να παρεκτρέπεται. Τα εντελώς απαραίτητα μπαίνουν μόνον στην λίστα των ψώνιων.
Βέβαια, οι γιορτές είναι προ των πυλών, γεγονός που περιμένουν αν και με λιγότερες προσδοκίες οι επιχειρηματίες, αφού ξέρουν πως η αγοραστική δυνατότητα του καταναλωτή έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Εξάλλου, ο δέκατος τρίτος μισθός έχει περικοπεί δραματικά, με αποτέλεσμα τα δώρα που γίνονται κάθε τέτοια χρονική περίοδο να μην γίνουν, τουλάχιστον από τους περισσότερους καταναλωτές.
Σχετικά με την άτονη εμπορική κίνηση στον εμπορικό ιστό της Ξάνθης, μιλάνε στην ΦτΞ παράγοντες της τοπικής αγοράς, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Νίκος Τσάβας, Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης:
«Δεν περιμένουμε τίποτα. Όσον αφορά την οδό Ηρώων, δεν κυκλοφορεί κόσμος στον πεζόδρομο, αλλά μόνον τα μηχανάκια. Δεν φταίει βέβαια μόνον το έργο για την πτώση της κίνησης στην αγορά. Το θέμα είναι ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Κόβονται τα δώρα των Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα ούτε οι νονές να μην είναι σε θέση να ψωνίσουν για τα βαφτιστήρια τους».

Γιάννης Αλεξόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης και Πρόεδρος του Σωματείου Ετοίμων Ενδυμάτων:
«Μέχρι πριν τις εκλογές η κίνηση στον εμπορικό ιστό της πόλης ήταν υποτονική. Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των εκλογών τα πράγματα έχουν καλυτερεύσει. Για τις γιορτές δεν περιμένουμε καλυτέρευση της κατάστασης, λόγω του ότι δε θα υπάρχει δέκατος τρίτος μισθός. Είναι λογικό να μην έχουμε δουλειά. Όσον αφορά το μέλλον, αυτό είναι δυσοίωνο και χωρίς προοπτική».

Γιάννης Αλεξιάδης, μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης:
«Για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, η κίνηση στην αγορά ήταν ανοδική, όχι όμως σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η ψυχολογία του καταναλωτή καθορίζει την κίνηση στην αγορά. Μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και μέχρι τις εκλογές, η ψυχολογία όλων μας άλλαξε, οπότε και η αγορά πήρε την κατιούσα. Ας ελπίσουμε, ότι αυτό το κλίμα θα αλλάξει μέχρι τις γιορτές, που έτσι και αλλιώς τις περιμένουμε χωρίς πολλές προσδοκίες, γιατί τα δώρα θα είναι μειωμένα».

Της Πολιτικής Το ##






Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Μπάχαλο η οργάνωση της επίσημης ανακοίνωσης σταυροδοσίας των υποψηφίων:


Δεν γνωρίζω ποιος μεγάλος εγκέφαλος σκαρφίστηκε τον νέο τρόπο ανακοίνωσης σταυροδοσίας των υποψηφίων, αλλά σίγουρα ο άνθρωπος αυτός ζει εκτός τόπου, χρόνου και πραγματικότητας. Δεν είναι δυνατόν να στοιβάζονται επί τρεις ημέρες συνεχόμενα, οι υποψήφιοι στο δικαστικό μέγαρο Ξάνθης για να μάθουν το αν εκλέγονται, αν τους ψήφισαν ή ακόμα και το ποιοι τους κορόιδεψαν. Είναι πρωτοφανές αυτό το περιστατικό για τα σημερινά δεδομένα και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν καλά οι αρμόδιοι.

Άστραψε και βρόντηξε ο Γ. Παπανδρέου στους Υπουργούς και Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Περιοχής μας, για το αποτέλεσμα στην Περιφέρειά μας:
Φωτιές άναψε η επιτυχία του Γ. Παυλίδη και των συνεργατών του στο ΠΑΣΟΚ και αυτό, γιατί οι Κυβερνόντες είχαν δεδομένη την νίκη στις Περιφερειακές εκλογές. Οι αρχικές 11 περιφέρειες που θα κέρδιζε το ΠΑΣΟΚ, στην συνέχεια έγιναν 9 και έφτασαν να παίζονται όλες στα ίσια. Το χαστούκι που κατάφερε ο Γ. Παυλίδης να ρίξει στο ΠΑΣΟΚ, έχει ως ένα μεγάλο σύμμαχο την αντίδραση του κόσμου στις Κυβερνητικές πολιτικές, αλλά και στην κατάντια που έχει φθάσει η περιοχή μας τον τελευταίο χρόνο. Ο Γ. Παπανδρέου με το που είδε το αποτέλεσμα, άστραψε και βρόντηξε κατά των Υπουργών και Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ της Περιφέρειάς μας και τους ζήτησε να κινήσουν γη και ύδωρ, προκειμένου να κερδηθεί η σίγουρη για αυτούς περιφέρεια, αλλά καθόλου σίγουρη στην πράξη.

Σκληραίνει η κόντρα Γ. Παυλίδη και Σωκ. Ξυνίδη με φόντο τα 400.000 μυστικά ευρώπουλα:
Μπορεί η προεκλογική περίοδος να έχει ανεβάσει και τους τόνους των ανθρώπων που ασχολούνται με την πολιτική, αλλά ειλικρινά αυτό με τα μυστικά ευρώπουλα μου δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Δεν θέλω απαντήσεις σε όλα, αλλά θα ήθελα να γνωρίζω μόνο, για πιο λόγο θα δοθούν αυτά τα χρήματα. Τι αφορά αυτή η δαπάνη που βγαίνει από τον ιδρώτα όλων μας, την στιγμή που ο Έλληνας έχει ξεπεράσει κάθε όριο φτώχειας και ανέχειας. Δεν με νοιάζει το τι λέει ο Γ. Παυλίδης και το τι απαντά ο Σωκ. Ξυνίδης, αλλά με νοιάζει το που θα πάνε αυτά τα χρήματα και γιατί να είναι μυστικά και όχι φανερά, τα οποία θα δοθούν σε κάποια άλλη περίοδο, για να γίνουν έργα στην περιοχή μας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις πρώτες θέσεις των περιφερειακών εκλογών, φιγουράρουν οι Μουσουλμάνοι υποψήφιοι:
Καθόλου τυχαίο δεν φαντάζει το γεγονός ότι σε Ξάνθη και Κομοτηνή, οι εκλεγμένοι που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των συνδυασμών είναι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας. Ο πόλεμος και η μάχη που γίνεται ανάμεσα στους Χριστιανούς υποψηφίους, μαζί με τα γνωστά παιχνίδια της μειονότητας, η οποία σε επίπεδο δημοτικών εκλογών απέτυχε, αλλά σε επίπεδο Περιφερειακών Εκλογών έσκισε, έβγαλαν τα αποτελέσματα που σήμερα είναι σε όλους μας γνωστά. Δεν έχω και δεν είχα ποτέ κανένα προσωπικό πρόβλημα με τους Μουσουλμάνους συντοπίτες μας, αλλά δεν ανέχομαι να παίζονται στην πλάτη του Θρακιώτικου Λαού, αυτά τα παιχνίδια.

Έξω φρενών είναι υποψήφιος της περιοχής μας με το αποτέλεσμα των Περιφερειακών Εκλογών και απειλεί πως αν δεν στηριχτεί από συγκεκριμένους κύκλους, θα τους θάψει πολιτικά:
Μπορεί η φόρτιση και η κούραση των ημερών, σε κάποιους υποψηφίους να επιδρά αρνητικά, δημιουργώντας τους πολλά εσώψυχα προβλήματα, αλλά αυτό που άκουσα προχθές το βράδυ δεν περιγράφεται. Είναι δυνατόν ρε Καραμήτρο, να πούλησες τα πάντα μέχρι την περασμένη Κυριακή για να εκλεγείς και σήμερα να απειλείς πως όποιος δεν στηρίξει συγκεκριμένο συνδυασμό στις Περιφερειακές Εκλογές, θα έχει υπογράψει την πολιτική του ταφόπλακα; Έχεις ξεφύγει εντελώς λέμε και αυτό δεν σου κάνει καλό.

Οργώνει την Ξάνθη
ο Μ. Στυλιανίδης
μαζί με τους συνεργάτες του:
Δεν έχει σταματήσει στιγμή από την περασμένη Δευτέρα ο Δήμαρχος Ξάνθης επιδιώκοντας να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Ξέρει πολύ καλά πως το παιχνίδι πλέον θα κερδηθεί με τις δικές του προσωπικές επαφές και εκεί ποντάρει το τελευταίο του χαρτί. Στο πλευρό του συνεχώς έχει συνεργάτες του, οι οποίοι επιδιώκουν να φτάσουν εκεί που δεν μπόρεσαν μέχρι την προηγούμενη Κυριακή, με στόχο όπως γνωρίζετε, να κόψει πρώτος το νήμα των εκλογών.

Από σήμερα το μεσημέρι θα λειτουργήσει το πρώτο ανοιχτό, υπαίθριο γυμναστήριο στην Ξάνθη

Από σήμερα το μεσημέρι
θα λειτουργήσει το πρώτο ανοιχτό, υπαίθριο
γυμναστήριο στην Ξάνθη

Μιχάλης Στυλιανίδης, Δήμαρχος Ξάνθης:
«Βάζουμε όργανα γυμναστικής όχι μόνον για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους, ώστε κάποιος κάνοντας την βόλτα του μέσα στον χώρο πρασίνου, να μπορεί συγχρόνως να αθλείται. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε ζωή στην Ξάνθη και περνάμε μηνύματα για τον αθλητισμό»

Από σήμερα το μεσημέρι το πάρκο που βρίσκεται απέναντι από την οδό Ηρώων στην Ξάνθη, θα φιλοξενεί ένα οργανωμένο υπαίθριο γυμναστήριο, ανοιχτό για όλους τους ενδιαφερόμενους ενηλίκους.
Συνολικά πέντε όργανα γυμναστικής θα κοσμούν τον συγκεκριμένο χώρο, προωθώντας έτσι τον αθλητισμό ως τρόπο ζωής στην Ξάνθη. Η τοποθέτηση των οργάνων γυμναστικής ξεκίνησε εχθές και θα ολοκληρωθεί σήμερα το μεσημέρι.
Να σημειωθεί, ότι τα συγκεκριμένα όργανα γυμναστικής είναι κατασκευασμένα ειδικά, ώστε να μην φθείρονται στο εξωτερικό περιβάλλον.
Η τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής στο πάρκο της Ξάνθης βρίσκονταν στο πρόγραμμα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και από σήμερα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο έργο.
Σχετικά με το θέμα ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, επισημαίνει στην εφημερίδα μας, ότι «βάζουμε όργανα γυμναστικής όχι μόνον για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους, ώστε κάποιος κάνοντας την βόλτα του μέσα στον χώρο πρασίνου, να μπορεί συγχρόνως να αθλείται. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε ζωή στην Ξάνθη και περνάμε μηνύματα για τον αθλητισμό». Και συνεχίζει λέγοντας πως «βάζουμε διαφόρων κατηγοριών όργανα γυμναστικής, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν στο ύπαιθρο. Μονόζυγα, δίζυγα, όργανα που βοηθούν στο βάδισμα και άλλα, συνθέτουν το πρώτο υπαίθριο γυμναστήριο της Ξάνθης».
Σε ερώτησή μας, με ποιον τρόπο θα μπορέσει να φυλαχτεί ο συγκεκριμένος χώρος από τους επιτήδειους που καταστρέφουν δημόσιες περιουσίες, ο κύριος Μ. Στυλιανίδης, επισημαίνει ότι, «πιστεύω, πως οι βάνδαλοι θα σεβαστούν την προσπάθεια του Δήμου και δεν θα τα καταστρέψουν. Τουλάχιστον μέχρι μία η ώρα το βράδυ θα υπάρχει και σχετική φύλαξη στον ευρύτερο χώρο, ώστε να μην έχουμε πιθανούς βανδαλισμούς».
Ενώ, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πιτταράς, που ανέλαβε την τοποθέτηση των οργάνων γυμναστικής στην Ξάνθη, επισημαίνει, ότι το υπαίθριο γυμναστήριο αποτελεί πραγματικότητα σε πολλές πόλεις της χώρας και τώρα πλέον και στην δική μας.

Σύγκρουση τρένου με λεωφορείο των ΚΤΕΛ στο Νεοχώρι Ξάνθης

Σύγκρουση τρένου με λεωφορείο
των ΚΤΕΛ στο Νεοχώρι Ξάνθης


- Σοβαρά τραυματισμένη γυναίκα που ήταν παρούσα στο συμβάν
και επιχείρησε να μετακινήσει την μπάρα προκειμένου να αποφευχθεί
το ατύχημα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες χθες, στις 13:30 στο Νεοχώρι της Ξάνθης εμπορική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με λεωφορείο των ΚΤΕΛ.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες ο οδηγός του ΚΤΕΛ παραβίασε φυλασσόμενη διάβαση στην περιοχή Νεοχώρι Ξάνθης, με τραγική συνέπεια το λεωφορείο να εγκλωβιστεί στις ράγες και να προσκρούσει πάνω του το τρένο.
Στο λεωφορείο εκτός του οδηγού επέβαινε μία μητέρα με το ανήλικο παιδί της.
Δεν τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση, ενώ δεν αναφέρθηκε τραυματισμός των επιβαινόντων στην αμαξοστοιχία.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Τροχαία της περιοχής που διενεργεί την προανάκριση, πεζή γυναίκα που ήταν παρούσα στο συμβάν επιχείρησε να μετακινήσει την μπάρα προκειμένου να αποφευχθεί το ατύχημα, με συνέπεια να τραυματιστεί από την πρόσκρουση του λεωφορείου με το τρένο.
Η παθούσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης με σοβαρά τραύματα.

Ανυπόστατες οι καταγγελίες για μη διανομή κονδυλίων από τον Δήμο Μύκης στα Σχολεία

Ανυπόστατες οι καταγγελίες για μη διανομή
κονδυλίων από τον Δήμο Μύκης στα Σχολεία



Ερευνώντας το θέμα που καταγγέλθηκε στην εφημερίδα μας τις προηγούμενες ημέρες, σχετικά με την μη καταβολή χρηματικών πιστώσεων του Υπουργείου Εσωτερικών από τον Δήμο Μύκης στις σχολικές επιτροπές των δημοσίων σχολείων της Μύκης, αποδείχθηκε ότι αυτές είναι ανυπόστατες και είχαν στόχο να πλήξουν πολιτικά τον Δήμαρχο Μύκης Μ. Αγγά.
Από τα στοιχεία που ζητήσαμε και μας παραχώρησαν χωρίς καμία αντίρρηση από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Μύκης, φαίνεται ότι ο Δήμος αξιοποίησε τα προκείμενα κονδύλια για κατασκευές και συντηρήσεις σε δημόσια σχολεία του Δήμου, όπως όφειλε.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που εστάλησαν στην ΦτΞ από τον Δήμο Μύκης, αναφορικά με το θέμα, αναφέρουν τα κάτωθι:
Σας πληροφορούμε ότι για το έτος 2010 ο Δήμος Μύκης εισέπραξε το ποσό των 19.071,35 Ευρώ ως επιχορήγηση του προγράμματος ΣΑΤΑ σχολείων 2010 το οποίο αποδέχτηκε με της υπ’ αριθμ. 125/5-7-2010 απόφαση του Δ. Συμβουλίου.
Με την παραπάνω απόφαση το ποσό αυτό κατανεμήθηκε στα έξοδα ως εξής:
« Προμήθεια και τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Γοργόνας» 7.101 Ευρώ.
« Επισκευή- Συντήρηση Δημοτικών σχολείων οικ. Δ.Δ. Ωραίου», 7.101 Ευρώ (Πρόκειται για το σχολείο του Ρέματος)
Τέλος ενίσχυση με ποσό 4. 869, 35 Ευρώ από την ΣΑΤΑ σχολείων του έργου «Επισκευή- (πρόκειται για τα σχολεία της Γοργόνας και της Σμίνθης).
Τα παραπάνω έργα έχουν όλα ολοκληρωθεί.