Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων

Παρελάσεις Κυβερνητικών Στελεχών στα Αρχαία
Άβδηρα, αλλά έργο ακόμα δεν είδαμε




- Να χρηματοδοτηθεί η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου και να παραχωρηθεί στον Δήμο η παραλία του Αϊ-Γιαννιού ζήτησε ο Δήμος Αβδήρων
- Πολλά είναι πλέον τα Κυβερνητικά στελέχη που επισκέπτονται τον Αρχαιολογικό χώρο στα Άβδηρα και ειλικρινά μας προκαλεί έκπληξη, αν αυτές οι επισκέψεις στο τέλος, θα έχουν ένα όφελος ή απλά θα αποτελέσουν κάποιες παρελάσεις ανθρώπων της εξουσίας στην περιοχή μας, για την δημιουργία εντυπώσεων

Στα πλαίσια του υπηρεσιακού ταξιδιού της στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που κράτησε τέσσερις ημέρες, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων, το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου.
Βασικός σκοπός της επίσκεψης της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων, όπως μας ενημερώνει ο Αντιδήμαρχος Αβδήρων, κύριος Σωκράτης Ξανθόπουλος, ήταν η αξιολόγηση έργων που πρέπει να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.
Να σημειωθεί, ότι η κυρία Λ. Μενδώνη συνοδεύτηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και τους αρχαιολόγους της τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων Αβδήρων. Ενώ, παρόντες στην ξενάγησή της στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων ήταν ο βουλευτής Ξάνθης, κύριος Σωκράτης Ξυνίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κύριος Φώτης Καραλίδης.
Σύμφωνα με αυτά που επισήμανε στην εφημερίδα μας ο Αντιδήμαρχος Αβδήρων, κύριος Σ. Ξανθόπουλος, ο Δήμος Αβδήρων, από την πλευρά του, έθεσε δύο βασικά ζητήματα προς την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου, την οικονομική ενίσχυση για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου, αλλά και την παραχώρηση της παραλίας του Αϊ-Γιάννη στον Δήμο, προκειμένου να γίνουν σε αυτήν αναπτυξιακές δράσεις και έργα. Η κυρία Λ. Μενδώνη ξεκαθάρισε, ότι το Υπουργείο αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, που δεν του επιτρέπουν περισσότερες δράσεις και πρωτοβουλίες. Όσον αφορά, τώρα ,το αίτημα του Δήμου Αβδήρων να του παραχωρηθεί η παραλία του Αϊ-Γιάννη, η κυρία Λ. Μενδώνη ανέφερε, ότι η απάντηση του Υπουργείου θα δοθεί εντός των επόμενων ημερών.
Οι αρχαιολόγοι της περιοχής, από την άλλη, έθεσαν ένα άλλο ζήτημα προς την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, αυτό της έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων να παραμένει κλειστός τα σαββατοκύριακα. Η κυρία Λ. Μενδώνη, για άλλη μια φορά, ξεκαθάρισε, ότι οι οικονομικές δυσκολίες του κράτους γενικότερα δεν επιτρέπουν την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.
Να σημειωθεί, δε, ότι ο Δήμος Αβδήρων συμβάλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στην καλύτερη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου, για παράδειγμα έχει αναλάβει την καθαριότητα του χώρου. Βέβαια, όπως ξεκαθαρίζει ο κύριος Σ. Ξανθόπουλος, αντιμετωπίζει και ο ίδιος ελλείψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαθέσει υπαλλήλους στον αρχαιολογικό χώρο, ώστε αυτός να είναι ανοιχτός περισσότερες ημέρες και ώρες της εβδομάδας για τους επισκέπτες.

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

«Ναι στην συνεννόηση όχι όμως στην συνενοχή»! Ακούστηκε δια στόματος κ. Χατζηδάκη, θέλοντας να δείξει πως η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να συνεργασθεί με την κυβέρνηση, αλλά με όρους. Φυσικό. Ανέφερε όμως ως όρο αυτόν της μη συνενοχής, δίχως να διευκρινίσει αν εννοούσε το πρόσφατο παρελθόν ή το εγγύς μέλλον μετά από την συνεργασία της Ν.Δ. με την Κυβέρνηση.
Όσον αφορά το παρελθόν ας μη ξεχνούν πως όχι απλώς συνένοχοι είναι αλλά και συμμέτοχοι. Διότι, έστω κι αν περιορίσουμε την εθνική μας κατάντια μόνο στην κακή διαχείριση και αγνοήσουμε πως υπήρξαν «λοβιτούρες», θα είμαστε σίγουροι ως πολίτες πως «ένας κούκος δεν φέρνει την… καταχνιά»!
Συνεργοί και συνένοχοι είναι οι τελευταίες κυβερνήσεις, που ενώ έβλεπαν την ανορθόδοξη πορεία της ελληνικής οικονομίας συνέχιζαν την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, είτε από ανικανότητα είτε από αδιαφορία είτε ακόμη και ως πάσχοντες από κρετινισμό, γεγονός που δεν τους απαλλάσσει από τις ευθύνες και δεν τους καλύπτει σε καμία περίπτωση. Γι’ αυτό θα όφειλαν να πάψουν εδώ και καιρό να επιχειρηματολογούν με τον μοναδικό τρόπο επίρριψης ευθυνών η μία παράταξη κατά της άλλης. Αυτά ως προς το παρελθόν.
Πιο πιθανόν είναι ο κ. Χατζηδάκης να εννοούσε την συνενοχή επί των μελλούμενων. Οι επτά λύσεις που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία έδωσαν το πράσινο φως στην κυβέρνηση να καλέσει τον αρχηγό της κ. Σαμαρά, πρωτίστως και ακολούθως και τους άλλους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια καλής θελήσεως (!) προς συνεννόηση και συνεργασία. Έτσι ώστε, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από κοινού και ίσως πιο αποτελεσματικά. Βέβαια, θα φανεί στην πορεία πόσο εύκολη και εύστοχη θα είναι μια τέτοιου είδους συνεργασία, διότι η επιτυχία θα είναι διεκδίκηση όλων. Η αποτυχία όμως, οι ευθύνες και ενοχές θα είναι το μπαλάκι που θα αλλάζει χέρια, από τον ένα στον άλλο. Η ευθυνοφοβία υποβόσκει σε όλους τους πολιτικούς χώρου, απλώς δεν ξεστομίζεται.
Απορίας άξιον είναι πώς το ξεστόμισε ο κ. Χατζηδάκης; Εκ των πραγμάτων μια τέτοια δήλωση καταδεικνύει πως μια συνεργασία με την κατάθεση επί τάπητος των λύσεων που προτείνει η Ν.Δ. και συγκλίνουν με ορισμένες της κυβέρνησης, θα έχουν κάποιο ρίσκο στην εφαρμογή τους, άρα και πιθανόν να μην επιτύχουν. Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί πως η σύμπραξη των αρχηγών, με στόχο την ανάταξη της χώρας, θα έχει εκατό τα εκατό επιτυχή έκβαση. Γίνεται μια προσπάθεια. Οι πάντες ελπίζουν σ’ αυτήν. Όμως τα ποσοστά επιτυχίας βρίσκονται στα μισά του εκατό.
Ευχής έργον θα είναι τα άλλα μισά του εκατό να προσδώσουν επιτυχή χαρακτήρα στην προσπάθεια μείωσης των προβλημάτων, ώστε και το μερίδιο των θυσιών που βαραίνουν την ελληνική κοινωνία να έχουν αντίκρισμα. Αυτό το αντίκρισμα που με το μνημόνιο όχι μόνο δεν επετεύχθη, αλλά βύθισαν τους πολίτες ακόμη περισσότερο στο βάραθρο.
Μακάρι οι Έλληνες πολιτικοί να αποβάλλουν την έπαρση του «εγώ», να προβούν στον αφορισμό της αλαζονείας και της απαγκύλωσης από την λατρεία της εξουσίας. Τότε οι πολίτες θα είναι σίγουροι, πως έστω και ελαχιστοποιημένα ο απεγκλωβισμός από την ύφεση, θα είναι το μόνο παρήγορο, για την παρούσα κατάσταση. Όπως και η απόδοση των ευθυνών θα πρέπει να είναι συνολική σ’ ένα κοινό έργο, που δεν είναι σύνηθες στο πολιτικό μας σύστημα. Αυτό δηλαδή που θα έπρεπε να συμβεί εδώ και καιρό και θα ικανοποιούσε τον κάθε πολίτη.


Πρωτοσέλιδο Της ΦτΞ 21.5.2011



Για ακόμα μια φορά, οι γείτονές μας, κατάφεραν να προκαλέσουν δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις:


Προσέβαλαν τους νεκρούς



-Ανεγκέφαλοι δημιουργούν προβλήματα με τις αποφάσεις τους
-Μπράβο στους Αρμόδιους του Δήμου Ξάνθης, που δεν έδωσαν την άδεια να ανέβουν τα αυτοκίνητα στην κεντρική πλατεία
-Κακήν κακώς έφυγαν οι Τούρκοι αυτοκινητιστές από την κεντρική πλατεία της Ξάνθης, όπου έφτασαν με τα οχήματά τους, την ημέρα που ο ποντιακός κόσμος γιόρταζε την γενοκτονία των 353.000 προγόνων του από την Τουρκία
-Αγανάκτηση για τις προκλήσεις της Τουρκίας, που αυτή τη φορά έπεσαν στο κενό, αφού οι Τούρκοι αυτοκινητιστές έφυγαν κυνηγημένοι από το οργισμένο πλήθος συμπολιτών μας



- Νίκος Φωτιάδης, Αρμόδιος Αντιδήμαρχος για την δημοτική αστυνομία Ξάνθης: «Αυτό που έγινε στην κεντρική πλατεία ήταν μια καλοστημένη φιέστα από την πλευρά της Τουρκίας»

- Θ. Ρωμανίδης, Πρόεδρος ποντιακού συλλόγου Ξάνθης: «Είναι λυπηρό γεγονός να μην υπάρχει σεβασμός από την γείτονα χώρα σε ένα τόσο ιερό θέμα, όπως είναι η γενοκτονία των Ποντίων. Καταδικάζω αυτό που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης μας και αντιλαμβάνομαι την οργή του κόσμου που έσπευσε να τους διώξει. Αν ήθελαν να έρθουν, για να δουν και να θαυμάσουν την πόλη μας, ας το έκαναν άλλη μέρα»

Σε φιλική επίσκεψη ήθελαν να χρεώσουν την απόβαση στο κέντρο της Ξάνθης, τα μέλη της αυτοκινητιστικής λέσχης Αντίκα της Κωνσταντινούπολης, αλλά δεν μας είπαν γιατί επέλεξαν την ήμερα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τον Κεμάλ Ατατούρκ, για να το πράξουν αυτό; Δεν θα χειροκροτήσω τις πράξεις των ένθερμων που δημιούργησαν αυτό το επεισόδιο, αλλά θα χειροκροτήσω τις πράξεις του Αρμόδιου Αντιδημάρχου Νίκου Φωτιάδη, ο οποίος δεν δέχτηκε καμία παρέμβαση από κανέναν άλλον επάνω σε θέματα αρμοδιότητας του και ζήτησε την άμεση αποχώρηση των οχημάτων, τόσο για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας, όσο και για την μη δημιουργία προβλημάτων, τα οποία δεν μπόρεσαν να αποφευχθούν, αφού συντοπίτες μας πόντιοι, ένιωσαν να προκαλούνται μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, από τους απόγονους αυτού, που σκότωσαν τους προγόνους τους. Δεν είναι δυνατόν σε μια ημέρα πένθους για όλον τον Ελληνισμό, να έρχονται κάποιοι εδώ για να γιορτάσουν αυτόν που είναι υπεύθυνος για τον θάνατο χιλιάδων ποντίων. Οι ευθύνες βέβαια για το όλο περιστατικό, δεν βαρύνουν ούτε τους θερμόαιμους, ούτε και τους Τούρκους Αυτοκινητιστές, αλλά αυτούς τους ανεγκέφαλους, που έδωσαν την άδεια να βρεθούν αυτά τα οχήματα στο κέντρο της Ξάνθης, αυτήν την ημέρα.

Γιατί κάνοντας τον συνήγορο του διαβόλου σήμερα, κανένας δεν μπορεί να με πείσει, πως οι Τούρκοι Αυτοκινητιστές, δεν ήθελαν να προκαλέσουν με αυτήν τους την τακτική, αφού ένα και μόνο στοιχείο σε όλη την υπόθεση, αυτό δίνει και δεν είναι τίποτε άλλο, από την άδεια που ζήτησαν οι Αυτοκινητιστές για να ανεβάσουν τα οχήματα τους επάνω στην Κεντρική Πλατεία, που πολύ πιθανότατα να αναρτούσαν και την Τουρκική Σημαία μπροστά στο Ρολόι της Ξάνθης. Όσο για τον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Μπένη, οφείλω να του πω πως, καλό θα είναι άλλες φορές, να ασχολείται με θέματα αρμοδιότητας του και να μην μπλέκεται σε ξένα χωράφια. Όσο για αυτούς που κατηγορούν τον Αντιδήμαρχο Νίκο Φωτιάδη για την έντονη συμπεριφορά του, τους προτείνω να διαβάσουν την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σε Τουρκόφωνη Εφημερίδα, για να διαπιστώσουν το πόσο αγαθές ήταν οι προθέσεις των Τούρκων Αυτοκινητιστών, άσχετα αν μέλος της Αυτοκινητιστικής Λέσχης Ξάνθης μου δήλωσε πως σε παρόμοια επίσκεψη Ελλήνων στην Τουρκία, οι γείτονες έγιναν χαλί.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την Αρχή, φιλοξενώντας τόσο τις δηλώσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου, όσο και του Πρόεδρου του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης.
Θερμό επεισόδιο μεταξύ Τούρκων αυτοκινητιστών και μερίδας ποντίων της Ξάνθης ξέσπασε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, όταν οι πρώτοι, στα πλαίσια πορείας με αφετηρία την Κωνσταντινούπολη έφτασαν στην Ξάνθη και στάθμευσαν τα αυτοκίνητά τους απέναντι από την κεντρική πλατεία της πόλης, προκαλώντας σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Η αντίδραση των Ποντίων, αλλά και μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας, βασίστηκε στο γεγονός, ότι την ίδια ημέρα που οι Τούρκοι αυτοκινητιστές πραγματοποιούσαν την πορεία τους, στα πλαίσια του εορτασμού της ημέρας της νεολαίας στην Τουρκία, οι απανταχού Έλληνες του πόντου θρηνούσαν την γενοκτονία των προγόνων τους.

Η συμπεριφορά των Τούρκων αυτοκινητιστών θεωρήθηκε ως σαμποτάρισμα της επετείου για την γενοκτονία των Ποντίων, με σημείο αναφοράς και το γεγονός, ότι μέχρι σήμερα η γειτονική χώρα δεν έχει αναγνωρίσει τα 353.000 θύματά της, δηλαδή τους ποντίους που βρήκαν τραγικό θάνατο από τους Τούρκους.
Μάλιστα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για την δημοτική αστυνομία, κύριος Νίκος Φωτιάδης, χαρακτήρισε την πορεία των τούρκων αυτοκινητιστών, την συγκεκριμένη ημέρα, ως καλοστημένη φιέστα, που είχε σκοπό να προκαλέσει το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων. Ο ίδιος μαζί με εξαγριωμένους πολίτες κατάφερε να απομακρύνει τους αυτοκινητιστές από το κεντρικότερο σημείο της πόλης, την πλατεία, τη στιγμή, μάλιστα, που λίγα μέτρα πιο κάτω, στην πλατεία Ελευθερίας ,πραγματοποιούνταν το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την επέτειο της γενοκτονίας των ποντίων.
Αναφορικά με το θέμα ο Πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Θεόδωρος Ρωμανίδης, τόνισε στην ΦτΞ, ότι σύσσωμος ο ποντιακός κόσμος αντιδράει σε πρακτικές που υποτιμάνε τις πολιτιστικές αξίες ενός λαού. Καταδίκασε, δε, την κίνηση των Τούρκων αυτοκινητιστών, διαβλέποντας πίσω από αυτήν σκοπιμότητες.
«Είναι λυπηρό γεγονός να μην υπάρχει σεβασμός από την γείτονα χώρα σε ένα τόσο ιερό θέμα, όπως είναι η γενοκτονία των Ποντίων. Καταδικάζω αυτό που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης μας και αντιλαμβάνομαι την οργή του κόσμου που έσπευσε να τους διώξει. Αν ήθελαν να έρθουν, για να δουν και να θαυμάσουν την πόλη μας, ας το έκαναν άλλη μέρα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κύριος Θ. Ρωμανίδης.

Της Πολιτικής Το ##





Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Άδικο να ρίχνουμε το φταίξιμο, σε όσους υπερασπίστηκαν την μνήμη των ποντίων:



Άδικο και απαράδεκτο να καταδικάζουμε τους ανθρώπους που αντέδρασαν στην προκλητική συμπεριφορά, μελών αυτοκινητιστικής λέσχης της Κωνσταντινούπολης. Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι ανεγκέφαλοι, να δίνουν την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των ποντίων άδεια, σε Τούρκους να έρχονται μέσα στο κέντρο της Ξάνθης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της γειτονικής Τουρκίας για τον Κεμάλ Ατατούρκ. Αφού ήθελαν οι Τούρκοι να τιμήσουν τον μεγάλο για αυτούς ήρωα του έθνους τους, ας αρκούνταν μόνο στην επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο σπίτι όπου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και να μην επισκέπτονταν την Ξάνθη. Δεν γίνεται αυτοί να γιορτάζουν τον άνθρωπο που σκότωσε χιλιάδες ποντίους και σε απόσταση λιγότερη των 100 μέτρων, οι απόγονοι των Ποντίων να τελούν επιμνημόσυνη δέηση τιμώντας την ημέρα μνήμης. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε υπέρ της ειρηνικής και φιλικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων, αλλά ποτέ δεν θα εκχωρήσουμε το δικαίωμα σε κανέναν, να μας προκαλεί με τις συμπεριφορές του μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.

Αυτοί που ζητούν το κλείσιμο του Δημοτικού Ραδιοφώνου, να πληρώσουν πρώτα το ρεύμα των σταθμών τους, που πλήρωνε επί σειρά ετών ο Δήμος Ξάνθης στο πάρκο κεραιών:

Είπαμε πως είναι όντως παράλογο ο Δήμος Ξάνθης να πληρώνει το Δημοτικό Ραδιόφωνο και αυτό να αποτελεί ανταγωνιστή για τα υπόλοιπα Ραδιόφωνα της Ξάνθης, αλλά ακόμα πιο παράλογο είναι να ζητούν το κλείσιμο του Δημοτικού Ραδιοφώνου, άνθρωποι οι οποίοι ευεργετήθηκαν πριν χρόνια, επί Αειμνήστου Φ. Αμοιρίδη και αναφέρομαι για την εποχή όπου τα ρεύματα κάποιων σταθμών τα πλήρωνε ο Δήμος Ξάνθης στο πάρκο κεραιών. Δεν είχα και δεν πρόκειται να έχω ποτέ κάτι να χωρίσω με τους επαγγελματίες των ραδιοφωνικών σταθμών και θεωρώ πως έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται για το Δημοτικό Ραδιόφωνο, αλλά θεωρώ πως είναι άδικο επιλεκτικά να ξεχνούν πως και οι ίδιοι κάποτε, λειτουργούσαν με τον παρόμοιο τρόπο, άσχετα αν τα κόστη εκείνης της εποχής, ήταν κατά πολύ υποδεέστερα αυτών του Δημοτικού Ραδιοφώνου. Οφείλει λοιπόν ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης, να ζητήσει από τους ακριβοπληρωμένους υπαλλήλους του Δημοτικού Ραδιοφώνου, να λειτουργήσουν με τρόπο ο οποίος θα εξασφαλίζει στην επιχείρηση τα λειτουργικά της έξοδα, διαφορετικά τζάμπα τους πληρώνει.

Λογικό να ενοχλούνται κάποιοι συνάδελφοι με τους επαγγελματίες που επιλέγουν να διαφημιστούν μέσα από την εφημερίδα μας, αλλά να ενοχλούνται και αυτοί που με τις συμπεριφορές τους οδήγησαν την Ξάνθη σε μαύρα χάλια, πάει πολύ:
Είπαμε να δείξουμε ανοχή σε συναδέλφους οι οποίοι θεωρούν πως με το να δημιουργούν θέμα από πουθενά, ίσως και τσιμπήσουν κάποια διαφήμιση, αλλά με τους ανθρώπους που κατάντησαν την Ξάνθη σε αυτά τα χάλια, ανοχή δεν πρόκειται να δείξω ποτέ. Ποιος βγήκε λοιπόν να μιλήσει για την έκθεση της NISSAN στην πλατεία Ελευθερίας λέτε; Μα ο γνωστός Σωτήρης Τσιακίρογλου, πρόεδρος της ΟΒΕΕΞ που με την θέση που κατέχει, θα έπρεπε να υπερασπίζει τους επαγγελματίες και όχι να κατακρίνει τις προσπάθειες που καταβάλλουν εν μέσω κρίσης, προκειμένου να ανεβάσουν λίγο τον τζίρο τους. Με απλά λόγια, ο κύριος αυτός, ο πολέμιος των πολυκαταστημάτων που πρώτος ο ίδιος τρέχει για να αγοράσει προϊόντα από αυτά (τον είδα στο MAKRO), ενοχλήθηκε σύμφωνα με τα λεγόμενά του, επειδή ένας επαγγελματίας της Ξάνθης ζήτησε την άδεια από τον Δήμο, να πραγματοποιήσει μια υπαίθρια έκθεση των αυτοκινήτων του, (θαρρείς και είναι ο μοναδικός ή έγινε για πρώτη φορά) και δεν ενοχλείται που οι πεζόδρομοι έχουν μετατραπεί σε υπαίθριες εκθέσεις τραπεζοκαθισμάτων, όπως επίσης δεν έχει ενοχληθεί ποτέ του, που στον πεζόδρομο της Δαγκλή, υπάρχουν καταστηματάρχες που βγάζουν έξω την πραμάτεια τους, χωρίς καμία άδεια, όπως επίσης και για την κατάληψη που κάνουν στα πεζοδρόμια της Θερμοπυλών, άλλοι επαγγελματίες. Για το ίδιο θέμα ασχολήθηκε και ο Αντιδήμαρχος Ν. Φωτιάδης, ο οποίος βέβαια δεν ασχολήθηκε ποτέ στο παρελθόν με κάτι παρόμοιο και επειδή για στο θέμα βλέπω να αναμειγνύονται και οι ιδιοκτήτες των καφέ που έχουν τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία Ελευθερίας, να τους θυμίσω το τι έκαναν αυτοί με την κατάληψη του χώρου, η οποία εμπόδιζε τους πεζούς να κινηθούν.

Ποιες ενέργειες έκανες αγαπητέ πρόεδρε της ΟΕΒΕ Ξάνθης, για να δημιουργηθεί σε κεντρικό σημείο της Ξάνθης ένας υπαίθριος χώρος, που θα χρησιμοποιείται από επαγγελματίες;


Επειδή λοιπόν η αδικία είναι ένα από τα πράγματα που σιχαίνομαι στην ζωή μου, οφείλω σήμερα να ρωτήσω ευθέως τον φίλτατο κατά τα άλλα και αγαπητό Σωτήρη Τσιακίρογλου να μου πει, ποιες ενέργειες έχει κάνει ο ίδιος ως Πρόεδρος, ώστε να δημιουργηθεί ένας υπαίθριος χώρος στο κέντρο της Ξάνθης, προκειμένου οι επαγγελματίες κατά καιρούς να πραγματοποιούν εκθέσεις προβολής των προϊόντων που πουλάνε; Ένα ακόμα ερώτημα είναι το πότε διαμαρτυρήθηκε ο κύριος Τσιακίρογλου για τις καταλήψεις των πεζόδρομων από τραπεζοκαθίσματα, για τις καταλήψεις των πεζοδρομίων στην Θερμοπυλών και στην Δαγκλή από επαγγελματίες της Ξάνθης; Με δυο μέτρα και δυο σταθμά βλέπεις αγαπητέ Σωτήρη τους επαγγελματίες της περιοχής μας; Έχουν δηλαδή δικαίωμα να βγάζουν την πραμάτεια τους κάθε μέρα στα πεζοδρόμια, οι επαγγελματίες του κέντρου και όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν κανένα δικαίωμα;

Διαμαρτυρήθηκαν επειδή τα αυτοκίνητα της υπαίθριας έκθεσης στην πλατεία Ελευθερίας, πατούσαν το αποτυχημένο γκαζόν και δεν τους ένοιαζε που όσοι παραβρέθηκαν στο Ηρώο των Ποντίων το απόγευμα της Πέμπτης, πατούσαν επάνω στα γρασίδια:

Ναι, να αγαπάμε το πράσινο, να το φροντίζουμε και να το σεβόμαστε. Αυτή ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι η άποψή μου, αλλά δεν είναι δυνατόν κάποιοι να βλέπουν επιλεκτικά το ποτήρι μισοάδειο. Δεν γίνεται να κατηγορούμε έναν επαγγελματία και μάλιστα να μας λέει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος πως αν είχε ενημερωθεί θα έκοβε πρόστιμο, επειδή πατούσαν κάποιοι τροχοί επάνω στο αποτυχημένο γκαζόν των παρτεριών της Πλατείας Ελευθερίας και να μην βλέπουν πως τόσος κόσμος που βρέθηκε στην εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων πατούσε επάνω στα γρασίδια στο Ηρώο. Αντιδήμαρχε Νίκο Φωτιάδη, ειλικρινά ορισμένες φορές θα πρέπει να προσέχεις όταν ασχολείσαι με κάτι, γιατί ποτέ το ποτήρι δεν είναι μισοάδειο, αφού υπάρχει και η άποψη για το μισογεμάτο. Πως γίνεται να ενοχλείστε από έναν επαγγελματία που προσπαθεί να βγάλει το μεροκάματό το του και με την άδεια του Δήμου, την στιγμή που επιτρέπεται σε κάποιους, να ξεφτιλίζουν την εικόνα της Ξάνθης, αναρτώντας πανό στο σιντριβάνι της πλατείας, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία που δημοσιεύω σήμερα.

Έγινε ή δεν έγινε η κατάθεση στεφάνων στις 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Διαφορετικές απόψεις επί του θέματος εκφράζουν
ποντιακός σύλλογος και Αντιπεριφέρεια Ξάνθης




- Θ. Ρωμανίδης, Πρόεδρος ποντιακού συλλόγου Ξάνθης: «Η κατάθεση στεφάνων δεν έγινε, γιατί δεν δόθηκε η σχετική έγκριση στην Αντιπεριφέρεια από το Υπουργείο Εσωτερικών»
- Φ. Καραλίδης, Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης: «Το Υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει την κατάθεση στεφάνων, που έγινε κανονικά»


Σύγχυση έχει δημιουργηθεί μεταξύ Αντιπεριφέρειας και ποντιακού συλλόγου Ξάνθης, μετά τις αντιδράσεις και καταγγελίες του τελευταίου, ότι το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων για την επέτειο της γενοκτονίας των ποντίων δεν περιλάμβαναν κατάθεση στεφάνων, καθώς δεν δόθηκε η σχετική έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Εξάλλου, και το πρόγραμμα εκδηλώσεων του ποντιακού συλλόγου Ξάνθης για την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των 353.000 ποντίων, δεν αναφέρει πουθενά την κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των θυμάτων.
Σύμφωνα, δε, με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, κύριο Φώτη Καραλίδη, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού η κατάθεση στεφάνων προβλέπεται από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Θεόδωρος Ρωμανίδης, αναφέρει, ότι ορίστηκε από την Αντιπεριφέρεια να μην γίνει κατάθεση στεφάνων στα πλαίσια της επετείου γενοκτονίας των Ελλήνων του πόντου, γιατί δεν πήρε σχετική εντολή από το Υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κύριο Θ. Ρωμανίδη, μετά την πληροφόρηση, ότι δεν προβλέπεται κατάθεση στεφάνων, η Παμποντιακή Ομοσπονδία απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κύριο Ραγκούση. Ο ίδιος ο κύριος Θ. Ρωμανίδης εκφράζει την ευχή του, να μην ξαναεπαναληφθεί ανάλογο περιστατικό στο μέλλον, αποδίδοντας τα φετινά προβλήματα στον μη προσδιορισμό αρμοδιοτήτων λόγω της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης.
Από την άλλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κύριος Φ, Καραλίδης, εκφράζει μια τελείως διαφορετική άποψη μιλώντας στην ΦτΞ. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά που τονίζει ο τελευταίο, πραγματοποιήθηκε κανονικά η κατάθεση στεφάνων, αφού αυτή δεν απαγορεύτηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η μόνη ένσταση του Υπουργείου είναι να μην γίνει δεύτερη φορά κατάθεση σημείο για τον ίδιο λόγο μετά από δύο μέρες.

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Αποφυλακίστηκε ο Στρος Καν με αυστηρούς περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 6.000.000 δολάρια. Να τι κάνουν τα χρήματα. Τον τακτοποίησαν σε διαμέρισμα και όχι στο κρατητήριο, παρ’ όλο το βάρος των κακουργημάτων, για τα οποία κατηγορείται και βρίσκονται υπό διερεύνηση. Έτσι αλλάχθηκαν και οι ημερομηνίες διαδικασιών που θα οδηγήσουν τον κ. Ντομινίκ στο δικαστήριο.
Κι ενώ η διεθνής κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ εντοπίζουν το ενδιαφέρον στο σκάνδαλο του κ. Στρος Καν και στα επακόλουθα περί διαδοχής του στο Δ.Ν.Τ., μετά από την παραίτησή του, εμείς εδώ οφείλουμε να μη ξεχνιόμαστε δια του αποπροσανατολισμού από τα δικά μας προβλήματα. Προβλήματα άλυτα, μακροχρόνια, διαρκώς αυξανόμενα και υπό μεγέθυνση.
Η Γερμανία σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην σκληρή γραμμή, την αντίδραση και αντίρρηση απέναντι σε όσους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν πιο χαλαρά και ήπια, την επιχείρηση σωτηρίας της χώρας. Δεν παρεκκλίνει διόλου από την προσπάθεια ώθησής μας προς αναδιάρθρωση του χρέους. Έτσι ήρθε αντιμέτωπη και με τον Ζαν Κλωντ Τρισέ που έχει άλλη γνώμη.
Η Γερμανία θα ήθελε πάρα πολύ, όπως φαίνεται, να δει τον Παρθενώνα να ξεπουλιέται, ώστε να απολαύσει τον επί πλέον διασυρμό, δηλαδή την ξεφτίλα της Ελλάδος, σύμφωνα με τις προσδοκίες της κ. Μέρκελ. Διαφορετικά δεν εξηγείται η απόλυτη εμμονή στις θέσεις της, διότι έχει το πάνω χέρι έναντι όλων ημών των νοτίων χωρών, που ζούμε στον οικονομικό λαβύρινθο, δίχως ελπίδα να βρούμε την αρχή του μίτου της Αριάδνης.
Ας αφήσουμε κι αυτό το θέμα και να δούμε την δημιουργία των κέντρων υποδοχής μεταναστών! Περίπου στα 14 κέντρα διάσπαρτα σε όλη την χώρα !!! Το ανακοίνωσε ο κ. Παπουτσής λες και θα χαρεί όλη η Πλάση και μαζί με αυτήν κι εμείς. Φυσικά Ροδόπη και Έβρος έχουν την «τιμητική» τους στην προτίμηση της επιλογής των περιοχών που πρόκειται να χαντακωθούν, να υποβαθμισθούν και να υποβληθούν ίσως σε crash test αντοχών. Ακουσίως βέβαια!
Δημόσιες εκτάσεις και ιδιωτικοί χώροι θα μεταμορφωθούν σε κέντρα με σύγχρονες προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων! Δηλαδή αυτά θα ανήκουν στην… αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας; Τα ερωτήματα από την απόφαση δημιουργίας κέντρων παράνομων μεταναστών αρκετά. Πρωταρχικά αναρωτιέται ο πολίτης αν το μέλλον αυτών των ανθρώπων βρίσκεται στην χώρα μας. για να γνωρίσουμε τον τρόπο αύξησης του πληθυσμού μας. Πόσο θα στοιχίζει κατ’ έτος το σύνολο των κέντρων στο ελληνικό δημόσιο; Έστω και με την αρωγή πακέτου εξ Ευρώπης. Πώς θα ελέγχονται οι συμπεριφορές των λαθρομεταναστών που θα συμβιώνουν με τους κατοίκους των περιοχών; Ελπίζει η κυβέρνηση στην αφομοίωσή τους με τους ντόπιους; Είναι εποχές που μπορούμε να χρεωθούμε, να απορροφήσουμε αλλοδαπούς, να τους συντηρήσουμε και να αποβάλουμε τις φοβίες, από τις οποίες διακατέχονται οι περισσότεροι Έλληνες με την εισβολή των αλλοδαπών και όχι μόνο; Ιδιαίτερα την περιοχή της Θράκης θα όφειλαν να το σκεφθούν καλύτερα πριν τολμήσουν να καταργήσουν στρατόπεδα και να ιδρύσουν κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών, που ως τίτλος και μόνο καλύπτει «κομψά» (το «κομψά» το χρησιμοποιούν συχνά οι του πολιτικού χώρου) την λειτουργία των κέντρων.
Επιτέλους θέλουν να μπερδέψουν τον πληθυσμό με μειονότητες και να ψάχνονται οι ντόπιοι για το πού ανήκουν; Και όλα αυτά προς τι; Μπορεί η χώρα να θρέψει τους γηγενείς, τις περισσεύουν και ψάχνει να ταΐσει αρκετές χιλιάδες παράνομων «εισβολέων»; Στο όνομα της ανθρωπιάς τα δίνουμε όλα; Ή οφείλουμε να σώσουμε τα του οίκου μας πρωτίστως και κατόπιν τους άλλους;
Φαίνεται πως έχει μπερδευτεί η φιλοξενία, η μεγαλοψυχία και η έξωθεν καλή μαρτυρία με την αδυναμία αντίδρασης και ανυποχωρητικότητας, όσον αφορά τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας. Δοξάστε τους!