Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Της Πολιτικής Το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος


Αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης, με θέμα την παρουσίαση του προγράμματος των γιορτών παλιάς πόλης.
  Όπως μαθαίνουμε, το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο σήμερα Τετάρτη, όπου θα προστεθούν οι τελευταίες πινελιές και θα είναι έτοιμο προς παρουσίαση την Πέμπτη.
  Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΑΞ Μ. Φανουράκη, λόγω της οικονομικής κατάστασης, τα έξοδα είναι περιορισμένα κατά το ήμισυ, αλλά το φετινό πρόγραμμα δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από παλιότερα όπου είχαν δαπανηθεί περισσότερα χρήματα.
  Πολλά παράπονα μου μετέφεραν οι κάτοικοι της Λεύκης για τον Δήμο Ξάνθης και για τις συμπεριφορές αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς όπως μου τόνισαν, ζήτησαν από τον Δήμο Ξάνθης να τους παραχωρήσει τις πλαστικές καρέκλες την ημέρα όπου διεξήχθη το πανηγύρι του χωριού, αλλά δυστυχώς πήραν αρνητική απάντηση.
  «Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Ξάνθης να παραχωρεί καθίσματα σε εκδηλώσεις που γίνονται εκτός των διοικητικών του ορίων και σε εμάς που είμαστε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ξάνθης, να αρνούνται οι αρμόδιοι. Θα φάνε «μαύρο» στις εκλογές, όχι μόνο για τα καθίσματα, αλλά και γιατί εδώ και τρία χρόνια δεν πραγματοποίησαν και δεν τελείωσαν ως όφειλαν, τα έργα που είχαν ανακοινώσει για το χωριό μας».
  Πολλά αστεία κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες και το τελευταίο αυτών ήταν και η ανάμειξη του Φ. Τσαλίδη ως υποψηφίου Δημάρχου του Καλλικρατικού Δήμου Αβδήρων.
  Ο Φ. Τσαλίδης παρά τις πιέσεις που δέχτηκε, τόσο για να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης όσο και υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης, πράγμα που του το ζητούσαν επίμονα Δημοτικοί Σύμβουλοι του Μ. Στυλιανίδη, αρνήθηκε και δήλωσε ερωτευμένος με την Κεντρική Πολιτική Σκηνή, στην οποία δίνει καθημερινά «παρών» και ποτέ δεν τόνισε πως αποσύρεται από αυτήν.
   Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης και ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν το σώμα, είναι και η έγκριση της εγγύησης του Δήμου Ξάνθης, προκειμένου η ΔΕΥΑΞ να πάρει ακόμα ένα δάνειο.  Μέχρι εδώ βέβαια είναι όλα καλά, αν εξαιρέσουμε όμως πως, οι κύριοι της ΔΕΥΑΞ είχαν πει ότι μετά το πρώτο δάνειο θα επέβαλαν το χαράτσι που όλοι πληρώνουμε στους λογαριασμούς και δεν θα χρειάζονταν ξανά να δανειστεί η επιχείρηση. Οι εξελίξεις όμως, δυστυχώς τους διαψεύδουν, αφού και σε νέο δάνειο μπαίνει η ΔΕΥΑΞ, πράγμα που αποδεικνύει πως κάποιοι είναι παντελώς άσχετοι και το καράβι είναι ακυβέρνητο, αλλά και δεσμεύεται το μέλλον του Δήμου Ξάνθης, ο οποίος θα είναι εγγυητής για το δάνειο αυτό, με την υποχρέωση σε περίπτωση που δεν πληρωθεί το δάνειο από την ΔΕΥΑΞ, να δεσμευτούν τα χρήματα που θα έχει να λαμβάνει ο Δήμος για τις δικές του ανάγκες.
  Ένα μεγάλο όνειρο ενός καλού μου φίλου αποκτά επιτέλους σάρκα και οστά. Αναφέρομαι στον πολύ καλό μου φίλο Μιχάλη Αμοιρίδη και στις προσπάθειες που κατέβαλλε όσο κουραστικές και αν ήταν, ώστε να προχωρήσει η υπόθεση Ξενοδοχειακής Μονάδας στο Μυρωδάτο. Μπορεί ο Μιχάλης να βρήκε αρκετούς σκοπέλους στον δρόμο για την Ιθάκη, αλλά απέδειξε πως και καλός καπετάνιος είναι, αλλά και πως αντέχει στα δύσκολα, περιμένοντας υπομονετικά να δει τις θετικές εξελίξεις της ενασχόλησης του με την εν λόγω υπόθεση.
  Εγώ από καρδίας, οφείλω να ευχηθώ στον Μιχάλη κάθε εμπόδιο να προσπελαστεί με ευκολία και γρήγορα να ξεκινήσει η κατασκευή του εν λόγω Ξενοδοχειακού Συγκροτήματος, που θα δώσει αναπτυξιακή πορεία στην παραμελημένη περιοχή του Μυρωδάτου.
  Σύμφωνα με πληροφορίες μου, είναι ήδη έτοιμη η προμελέτη Περιβαλλοντολογικών όρων και επιπτώσεων και θα περάσει προς ψήφιση και έγκριση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης.
   Στερεύουν οι κάννουλες στα βενζινάδικα και ο κόσμος έχει κυριευτεί πλέον από πανικό, αφού βλέπει πως αν συνεχιστεί η κατάσταση, οι ολιγοήμερες διακοπές που έχει κανονίσει τινάζονται στον αέρα. Με τι ψυχολογία λοιπόν θα κληθεί αυτός ο κακόμοιρος Έλληνας πολίτης, να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες που έρχονται από τον Σεπτέμβριο, όταν ακόμα και οι λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς που ήθελε να περάσει ανέμελος, μαυρίζουν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις που απειλούν την ακύρωση των σχεδίω

Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος το Γενικό Πολεοδομικό της Ξάνθης

Μιχάλης Στυλιανίδης, Δήμαρχος Ξάνθης:
«Η περιοχή της Ξάνθης πηγαίνει από τις 4,5 χιλιάδες στρέμματα στις 11,5 χιλιάδες. Θα είναι, δηλαδή, πολύ μεγαλύτερη σε λίγα χρόνια. Η γη θα γίνει πιο φθηνή και το κυριότερο, οι συνθήκες δόμησης σε αυτές τις περιοχές, θα είναι οι ιδανικότερες. Πιο ανθρώπινες και πολύ καλύτερες»

Σε τάξη έρχεται να βάλει την δόμηση της πόλη μας η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος, με την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού της Ξάνθης. Η απόφαση θα συμβάλει στην επέκταση της περιοχής της πόλης. Ενώ, η δόμηση θα γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια και κάτω από προδιαγραφές.
Ανάμεσα στις περιοχές που θα ενταχθούν στο σχέδιο της πόλης είναι και ο οικισμός του Δροσερού, γεγονός που θα βάλει τέλος στην αυθαίρετη δόμηση που καταγράφεται στην περιοχή. Γενικά, όμως, οι νέες περιοχές, που θα προστεθούν στο σχέδιο της πόλης, θα είναι πυκνοκατοικημένες. Οι πολυκατοικίες δε θα ξεπερνάνε το ύψος των 7,5 μέτρων και τους δύο ορόφους. Με αυτό τον τρόπο θα λυθούν πολλά προβλήματα μείζονος σημασίας που ταλαιπωρούν την Ξάνθη, όπως το κυκλοφοριακό και η καθαριότητα μέσα στη πόλη. Παράλληλα, θα εξασφαλιστούν θέσεις στάθμευσης και θα επεκταθεί το πράσινο.
Σχετικά με το θέμα ενημερώνει ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, τονίζοντας τα ακόλουθα:
«Χθες( προχθές) στην Αθήνα εγκρίθηκε, από το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος, η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Ξάνθης. Ανοίγει, πλέον, ο δρόμος, για να προκηρυχθούν οι πολεοδομικές μελέτες για την οριστική ένταξη κάποιων περιοχών στο σχέδιο της πόλης. Η περιοχή της Ξάνθης πηγαίνει από τις 4,5 χιλιάδες στρέμματα στις 11,5 χιλιάδες. Θα είναι, δηλαδή, πολύ μεγαλύτερη σε λίγα χρόνια. Η γη θα γίνει πιο φθηνή και το κυριότερο, οι συνθήκες δόμησης σε αυτές τις περιοχές, θα είναι οι ιδανικότερες. Πιο ανθρώπινες και πολύ καλύτερες. Δε θα είναι πάνω από 6% ο συντονιστής δόμησης. Οι πολυκατοικίες που θα χτίζονται δηλαδή δε θα ξεπερνάνε τα 7,5 μέτρα και θα είναι διώροφες. Δε θα κολλάει η μια πολυκατοικία πάνω στην άλλη. Η δε κάλυψη θα είναι 30 με 40%. Οι περιοχές δε θα είναι πυκνοκατοικημένες. Θα υπάρχει πολύ πράσινο. Θα ελαττωθεί στο ελάχιστο το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, καθώς και το πρόβλημα της καθαριότητας. Το πρόβλημα στάθμευσης θα είναι μηδέν, αφού ο καθένας θα έχει τον δικό του χώρο.
Σε κάποιες περιοχές, όπως είναι το Δροσερό, θα γίνουν πολεοδομικές μελέτες με τα δεδομένα που υπάρχουν. Θα σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση του οικισμού. Ήδη, έχουμε τελειώσει στο Δροσερό την πρώτη φάση πολεοδομικού σχεδιασμού, την κτηματογράφηση» και καταλήγει πως «μόλις υπογραφεί η απόφαση από την Υπουργό, θα ξεκινήσει η προκήρυξη των πολεοδομικών μελετών. Οι μελέτες θα γίνονται ανάλογα με την κάθε περιοχή».

Ενδεχόμενη υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου

Δηλώσεις αναφορικά με το θέμα από την κυρία Βαρβάρα Χατζημωυσιάδου, Λογίστρια



  Υπό συζήτηση βρίσκεται ο νέος τρόπος υποβολής φορολογικών δηλώσεων, για όλους τους πολίτες μέσω διαδικτύου, από τους παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών. Πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, πως σε πιλοτική φάση, η συγκεκριμένη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει από τους περισσότερους λογιστές της χώρας, ωστόσο, ακόμη δοκιμαστικά . Όπως ακούγεται πολύ έντονα, τα καθέκαστα με το θέμα, θα αποφασιστούν από το ερχόμενο Φθινόπωρο.

  Αναφορικά με το ζήτημα τοποθετείται στην ΦτΞ η κυρία Βαρβάρα Χατζημωυσιάδου, Λογίστρια, επισημαίνοντας επί του θέματος τα ακόλουθα:

  «Δεν έχει εγκριθεί, ακόμα, τίποτα. Γνωρίζουμε, ότι από τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη θα γίνει πράξη αυτή η ιδέα. Όπως και το θέμα της ηλεκτρονικής υπογραφής, που αφορά εμάς, τους λογιστές, θα αποφασιστεί τότε. Κωδικούς έχουμε βγάλει για τους περισσότερους πελάτες μας. Θα καταθέτουμε την φορολογική δήλωση μέσω διαδικτύου. Από κει και πέρα, θα μπορούμε να εκτυπώνουμε και την ανάλογη φορολογική ενημερότητα, που θα χρειάζεται ο κάθε πολίτης».



  Σε διευκρινιστική ερώτηση της εφημερίδας μας, σχετικά με την διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων από τους ενδιαφερομένους, η κυρία Β. Χατζημωυσιάδου επισημαίνει τα κάτωθι:

  «Η πρόσβαση στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών γίνεται μέσω του taxisnet, διαδικτυακά. Εκεί μπορεί κάποιος να πάρει τους κωδικούς πρόσβασης, δηλαδή το user name και το password.

  Αυτό μπορεί να γίνει και από τον ίδιο τον πολίτη. Αρχικά, βέβαια, θα πρέπει να έχει κάποια ενημέρωση από μας (τους λογιστές), για τον τρόπο που πρέπει να το κάνει. Από κει και πέρα, μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε. Πρόκειται για ένα απλό χαρτί που ζητάς και στο βγάζουνε.

  Πριν ένα μήνα είχε γίνει ένα σεμινάριο από τον σύλλογο, όσον αφορά τις δικές μας ηλεκτρονικές υπογραφές. Το θέμα είναι ακόμη στα σκαριά, θα αποφασιστεί τον Οκτώβριο. Μπορεί και να μην γίνει τίποτα. Δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Είναι περίοδος καλοκαιριού, έτσι ότι είναι να γίνει, θα γίνει από Σεπτέμβρη-Οκτώβρη.  

  Καταρχήν, θα καταχωρούμε εμείς τις δηλώσεις. Με τα σημερινά δεδομένα για να καταθέτουμε εμείς τις δηλώσεις είναι λίγο δύσκολα. Φέτος ας πούμε από μία μέχρι τριάντα Απριλίου ήταν να κατατεθούν οι δηλώσεις για τους αγρότες, αλλά οι καταστάσεις για τα χωράφια και τους αντικειμενικούς προσδιορισμούς βγήκαν αρχές Μαΐου, επομένως δεν μπορούσαμε να καταχωρήσουμε αγροτικές δηλώσεις με ημερομηνίες του Μαΐου, είχε περάσει η ημερομηνία. Θεωρώ, ότι, όταν γίνει αυτό του χρόνου, πρέπει να δοθεί και κάποιο χρονικό περιθώριο».



  Ερωτηθείσα, σχετικά με το αν το Υπουργείο Οικονομικών έχει καλέσει σε δημόσιο διάλογο τους λογιστές της χώρας, προκειμένου να συζητηθούν τα επιμέρους που αφορούν το θέμα, με δεδομένο και το γεγονός, ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα και επομένως απαιτεί προσοχή και περισσότερη ανάλυση, η κυρία Β. Χατζημωυσιάδου, τονίζει πως:

  «Όχι ακόμη. Ο Πρόεδρός μας, βέβαια, έχει συναντήσεις με τον Υπουργό. Το θέμα είναι ακόμα υπό συζήτηση».



  Κλείνοντας, η κυρία Β. Χατζημωυσιάδου επισημαίνει με έμφαση πως:

  «Ειπώθηκε, ότι του χρόνου θα ξεκινήσει υποχρεωτικά η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων για όλους. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι ημερομηνίες, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στην κατάθεση των δηλώσεων. Φέτος, οι περισσότεροι λογιστές κατέθεσαν τις φορολογικές δηλώσεις με τον νέο τρόπο δοκιμαστικά, από του χρόνου ενδέχεται να γίνει υποχρεωτική η διαδικασία. Επομένως, θα πρέπει να αρχίσουμε να βγάζουμε και εμείς κωδικούς για όλους τους πελάτες μας.

  Κάποιοι που κάνουν μόνοι τους τις φορολογικές δηλώσεις, θα πρέπει να βγάλουν μόνοι τους, τους κωδικούς. Για εμάς θα υπάρχει βοήθεια. Για τον κάθε πολίτη που θα θελήσει να βγάλει μόνος του τον κωδικό, μάλλον θα παρέχεται βοήθεια από το σύστημα, ποια βήματα, δηλαδή, θα πρέπει να ακολουθήσουν».

Θετικά είδαν οι Ξανθιώτες την προσπάθεια του Προέδρου Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών

Θετικά είδαν οι Ξανθιώτες την προσπάθεια του Προέδρου Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, να καθιερώσει για τους καλοκαιρινούς μήνες μουσικό πρόγραμμα στην καρδιά της πόλης, σε εκτέλεση από την Φιλαρμονική Μπάντα
Τάσος Θεοδωρίδης, Πρόεδρος Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών:
«Η ψυχολογία του κόσμου είναι πεσμένη αυτό τον καιρό. Θέλουμε να την ανεβάσουμε, όσο μπορούμε με τον τρόπο που μπορούμε. Παράλληλα, θέλουμε να δείξουμε στους επισκέπτες της πόλης μας, ότι η Ξάνθη είναι μια πόλη με πολιτιστικές καταβολές»

Με περίσσιο ενθουσιασμό αγκάλιασαν οι Ξανθιώτες την πρωτοβουλία του Προέδρου της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, κυρίου Τάσου Θεοδωρίδη, για την καθιέρωση μουσικού προγράμματος σε εκτέλεση από την Φιλαρμονική Μπάντα του Δήμου, που θα γίνεται κάθε Πέμπτη στην κεντρική πλατεία της πόλης, κάτω ακριβώς από το ιστορικό ρολόι της Ξάνθης.
Η ιδέα για την πραγματοποίηση της προσπάθειας, τελικά, τελεσφόρησε και απέδωσε καρπούς. Την περασμένη Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εμφάνιση της Φιλαρμονικής του Δήμου στα πλαίσια της ίδιας προσπάθειας, συγκεντρώνοντας μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των πολιτών.
Βασικός σκοπός η τόνωση της ψυχολογίας των πολιτών, η οποία είναι πεσμένη εξαιτίας κυρίως των οικονομικών δυσκολιών που περνάει η χώρα, καθώς επίσης και η προβολής της πολιτιστικής ταυτότητας της Ξάνθης, ως μια θετική παράμετρος για την συνολική εικόνα της.
Σε σχετικές δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, αναφορικά με το θέμα, ο Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, κύριος Τ. Θεοδωρίδης, επισημαίνει χαρακτηριστικά τα κάτωθι:
«Υπήρχε μια σκέψη η Φιλαρμονική μπάντα του Δήμου να παίζει περιοδικά σε διάφορα σημεία της πόλης. Θέλαμε να το καθιερώσουμε κάθε Κυριακή, σε διάφορα σημεία της Ξάνθης. Τελικά, το αλλάξαμε και το καθιερώσαμε κάθε Πέμπτη στην κεντρική πλατεία της πόλης. Εκείνη την ημέρα η αγορά είναι ανοιχτή και το θεωρήσαμε ως ένα θετικό στοιχείο για την προσέλευση του κόσμου».

-Ποια ήταν η αντίδραση του κόσμου και τι σχόλια εισπράξατε γενικά για όλη την προσπάθεια;
Τάσος Θεοδωρίδης:
«Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν εντυπωσιακό. Πριν ξεκινήσουμε είχα συζητήσει το θέμα με τον Δήμαρχο Ξάνθης, κύριο Μιχάλη Στυλιανίδη, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό και στήριξε την ιδέα συνολικά. Γενικά μπορώ να πω, πως όλη η Δημοτική Αρχή υποστήριξε σθεναρά την προσπάθεια. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε. Δεν ξέρω, βέβαια, τι δυσκολίες μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. Θα τα παλέψουμε, όμως, ώστε κάθε Πέμπτη οι Ξανθιώτες να απολαμβάνουν το μουσικό πρόγραμμα που ετοιμάζει, κάθε φορά, η Φιλαρμονική μας.
Το μουσικό ρεπερτόριο της Φιλαρμονικής περιλάμβανε κομμάτια του Χιώτη, του Χατζιδάκι, αλλά και κάποια ξένα κομμάτια. Κάθε Πέμπτη θα παίζονται διαφορετικές μελωδίες, για να υπάρχει ποικιλία».

- Υπάρχουν σκέψεις να μετακινηθεί η Φιλαρμονική μελλοντικά και σε άλλα σημεία της πόλης;
Τάσος Θεοδωρίδης:
«Δεν ξέρω, αν μελλοντικά αποφασίσουμε να μετακινήσουμε την Φιλαρμονική σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης, λόγου χάρη στην πλατεία Αντίκα ή στην πλατεία της Παλιάς Πόλης. Υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον. Αυτά τα θέματα θα εξεταστούν μελλοντικά».

-Για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα της Φιλαρμονικής και ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει;
Τάσος Θεοδωρίδης:
«Το Καλοκαίρι υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, κάποια από τα μέλη της Φιλαρμονικής έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους, με αποτέλεσμα να λείπουν εκτός Ξάνθης, δημιουργώντας κενά στην Φιλαρμονική Μπάντα. Αυτό είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.
Η Φιλαρμονική θα παίζει έξω, μόνον, για τους μήνες του Καλοκαιριού. Το Χειμώνα είναι αδύνατον, λόγω του καιρού. Βρισκόμαστε, ακόμα, σε πιλοτική φάση εφαρμογής αυτής της πρωτοβουλίας. Μάλλον, όμως, θα καθιερωθεί. Θεωρώ, ότι αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για την πόλη μας. Το πρόγραμμα έχει καθιερωθεί και σε πολλά ελληνικά νησιά. Δεν το αντιγράψαμε, απλά ξεκινώντας, ενημερωθήκαμε πως εφαρμόζεται και σε άλλες περιοχές, γεγονός που μας έδωσε θάρρος, για να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινούσαμε.
Φέτος θα το πάμε μέχρι τέλος Αυγούστου σίγουρα, δεν ξέρω αν συνεχίσουμε και την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου. Βέβαια, την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε τις γιορτές της Παλιάς Πόλης. Θα μπορούσαμε να εντάξουμε το πρόγραμμα της Φιλαρμονικής στο πρόγραμμα εκδηλώσεων των γιορτών της Παλιάς Πόλης. Στις περσινές γιορτές Παλιάς Πόλης η Φιλαρμονική βγήκε δυο-τρεις φορές στην πλατεία Αντίκα και στην πλατεία Μητροπόλεως, κάτι που το είδε θετικά ο κόσμος της Ξάνθης».

-Ποιος είναι ο βασικός σκοπός αυτού του μουσικού προγράμματος;
Τάσος Θεοδωρίδης:
«Η ψυχολογία του κόσμου είναι πεσμένη αυτό τον καιρό. Θέλουμε να την ανεβάσουμε, όσο μπορούμε με τον τρόπο που μπορούμε. Παράλληλα, θέλουμε να δείξουμε στους επισκέπτες της πόλης μας, ότι η Ξάνθη είναι μια πόλη με πολιτιστικές καταβολές.
Τα μέλη της Φιλαρμονικής μπάντας είναι περίπου είκοσι. Αυτά τα άτομα είναι που παίζουν κάθε Πέμπτη.
Επιθυμία μου είναι να μπορέσουμε να το συνεχίσουμε και τον Χειμώνα, τις μέρες, βέβαια, που το επιτρέπει ο καιρός ή τουλάχιστον το Φθινόπωρο και την Άνοιξη. Θα δούμε».

Πρόωρα λήγει η θητεία των Διευθυντών Εκπαίδευσης με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας

Δηλώσεις αναφορικά με το θέμα από τον Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης, κύριο Κώστα Πυλαρινό

«Δεν έχει λήξει ακόμα η θητεία μας. Έρχεται η Διαμαντοπούλου και αλλάζει τον Νόμο»





  Πολλές και ριζικές αλλαγές επιχειρούνται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στον χώρο της εκπαίδευσης. Αλλαγές που δεν αφορούν, μόνον, την διαδικασία διδασκαλίας, αλλά το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του χώρου.

  Φαίνεται πως η απόφαση της αρμόδιας Υπουργού, κυρίας Α. Διαμαντοπούλου, να θέσει σε νέες βάσεις το εκπαιδευτικό σύστημα είναι πάγια και μάλιστα προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Δεν ξέρουμε, ωστόσο, κατά πόσο είναι βιώσιμες και αποδοτικές οι αποφάσεις που παίρνονται, καθώς τριγμοί και ισχυροί κραδασμοί “ταρακουνούν” τον εκπαιδευτικό χώρο.

  Έχουν ελαττωθεί στο ελάχιστο οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών. Στον Νομό μας μάλιστα δεν έχει γίνει ούτε μια για φέτος. Οι άδειες των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, προκειμένου να  κάνουν το μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό τους, έχουν καταργηθεί, με αποτέλεσμα πολλοί από τους ενδιαφερόμενους να αντιδράνε αρνητικά. Όλες αυτές οι αποφάσεις γίνονται, βέβαια, στα πλαίσια εξασφάλισης εκπαιδευτικού προσωπικού, με δεδομένο και το γεγονός, πως έχει αποφασιστεί η κατάργηση των ωρομίσθιων και αναπληρωτών καθηγητών.

  Στα πλαίσια της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης που θα γίνει τον Νοέμβριο, του περιβόητου Καλλικράτη, θα καταργηθούν, όπως πληροφορούμαστε, πολλές υπηρεσίες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

  Διαβάζουμε μάλιστα στον αθηναϊκό τύπο, πως εξαιτίας όλων αυτών των αλλαγών, που όπως επισημάναμε έχουν ως βασικό στόχο την εξασφάλιση εκπαιδευτικών, για να μην γίνονται νέες προσλήψεις, αποσπώντας πολλούς από διάφορες υπηρεσίες όπου απασχολούνται ως διοικητικοί υπάλληλοι, θα έχει σαν αποτέλεσμα την δραματική αύξηση μαθητών σε μια τάξη, οι οποίοι θα φτάνουν πολλές φορές τους είκοσι πέντε με τριάντα στον αριθμό.

  Παράλληλα, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην εφημερίδα μας ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης, κύριος Κώστας Πυλαρινός, έχει αποφασιστεί η αλλαγή Διευθυντών εκπαίδευσης, παρόλο που δεν έχουν ολοκληρώσει την τρίχρονη θητεία τους.

  «Επίκειται αλλαγή Διευθυντών Εκπαίδευσης. Στις 5 Αυγούστου οι υποψήφιοι Διευθυντές Εκπαίδευσης θα δώσουν συνέντευξη σε ένα συμβούλιο που θα απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα. Το θέμα είναι, ότι η δική μας θητεία, αλλά και όλων των στελεχών εκπαίδευσης έληγε τον Αύγουστο του 2010. Δώσαμε εξετάσεις στην Κομοτηνή το 2007, επί Γιαννάκου. Δεν έχει λήξει ακόμα η θητεία μας. Έρχεται η Διαμαντοπούλου και αλλάζει τον Νόμο. Δεν έχει πια γραπτό διαγωνισμό, αλλά μια συνέντευξη.

  Μια δεύτερη παρατήρηση, είναι ότι μόνον η θητεία των Διευθυντών Εκπαίδευσης λήγει πρόωρα. Όλα τα άλλα στελέχη, Προϊστάμενοι γραφείων, σχολικοί σύμβουλοι και Διευθυντές σχολικών μονάδων συνεχίζουν κανονικά την θητεία τους. Θα έπρεπε να λήγει η θητεία όλων. Γιατί να λήγει μόνον η θητεία των Διευθυντών Εκπαίδευσης;» σχολιάζει χαρακτηριστικά επί του θέματος ο κύριος Κώστας Πυλαρινός.

Εν αναμονή των εξελίξεων οι Πρατηριούχοι του Νομού Ξάνθης

*Αρκετά πρατήρια του Νομού έχουν στερέψει από καύσιμα
*Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν σε απεργία και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες Πρατηρίων

Έχουν στερέψει, κυριολεκτικά, πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων και στο Νομό Ξάνθης, εξαιτίας της απεργίας των οδηγών βυτιοφόρων με άδεια δημόσιας χρήσεως. Η απεργία βρίσκεται σε εξέλιξη και κανείς δεν είναι σε θέση να πει, πότε και πως θα σταματήσει. Μέχρι την ώρα που μιλάμε δεν υπάρχει καμία ενημέρωση επί του θέματος.
Σε δηλώσεις του, σχετικά με την δημιουργηθείσα κατάσταση, ο Αντιπρόεδρος του σωματείου Βενζινοπωλών Νομού Ξάνθης, κύριος Χαράλαμπος Μουρατίδης, αναφέρει πως «Οδηγοί βυτιοφόρων με άδεια δημοσίας χρήσεως έχουν αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις. Η διανομή γίνεται, μόνον, από τα ιδιόκτητα βυτιοφόρα, με μεγάλη, βέβαια, καθυστέρηση, καθώς καλούνται να εξυπηρετήσουν πολλά πρατήρια της αγοράς. Αν δεν ενταθούν οι κινητοποιήσεις και δεν αποφασιστεί το κλείσιμο των εγκαταστάσεων, θεωρώ, ότι θα εξυπηρετούμαστε αν και με κάποια καθυστέρηση. Τα αποθέματα που έχουμε θα μας φτάσουν ακόμα για δύο με τρεις μέρες».
Αναφορικά, τώρα, με την κατάσταση, έτσι όπως καταγράφεται στον δικό μας Νομό, ο κύριος Χ. Μουρατίδης, επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «Πολλά πρατήρια έχουν μείνει χωρίς καύσιμα. Αυτά που εφοδιάζονται από Θεσσαλονίκη δεν έχουν καθόλου αποθέματα. Τα υπόλοιπα, που εφοδιάζονται από Πόρτο Λάγος και την Αλεξανδρούπολη εξυπηρετούνται, όχι βέβαια, γρήγορα και άμεσα».
Σε ερώτηση, αν προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και οι Πρατηριούχοι, όπως ακούστηκε, ο κύριος Χ. Μουρατίδης, χωρίς να απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απαντάει πως « Δεν υπάρχει, ακόμα, τίποτα επίσημο. Μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να παρθεί από την Ομοσπονδία μας. Το θέμα είναι υπό συζήτηση».