Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Της Πολιτικής το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Τέλος στις διακοπές:
Αυτό κυριαρχεί στο μυαλό όλων μας αφού αισίως πέρασε και ο Δεκαπενταύγουστος, αλλά με την ζέστη που υπάρχει κανείς δεν θέλει να απομακρυνθεί από την θάλασσα. Το καλοκαίρι όπως φαίνεται ακόμα δεν τελείωσε και θα τραβήξει για πολύ ακόμα, αφού όπως οι μετεωρολόγοι αναφέρουν, η ζέστη θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες και θα μας ταλαιπωρήσει. Οι παραλίες του Νομού βούλιαξαν για ακόμα μια φορά από κόσμο, αλλά δυστυχώς λίγοι ήταν οι άρχοντες του τόπου μας, που τις επισκέφθηκαν έστω και μια φορά για να κάνουν ένα μπάνιο βρε αδελφέ μαζί με τον απλό κοσμάκη.
Ο εκ Γρεβενών Νομάρχης Ξάνθης, για ακόμα μια χρονιά επέλεξε την Χαλκιδική για να ξεκουραστεί λίγες ημέρες, ενώ ο Δήμαρχος Ξάνθης αρμένιζε μεταξύ Αβδήρων και Θάσου, όποτε βέβαια του το επέτρεπαν οι προεκλογικές του υποχρεώσεις. Ο Φ. Καραλίδης υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ, ξεκουράστηκε λίγες ημέρες στο Παληό Καβάλας και στην Ξάνθη, ενώ ο Υποψήφιος Δήμαρχος Χ. Πούλιος εκτός από την μονοήμερη διαμονή του στην Θάσο, πέρασε όλες τις υπόλοιπες ημέρες μεταξύ Ξάνθης, ΣΕΚΑΠ και Σταυρούπολης.

Τα Καράβια και τα Καραβάκια:
Μπορεί αυτές τις λίγες ημέρες που επέλεξα να ξεκουραστώ, ορισμένοι να προσπάθησαν για ακόμα μια φορά να με εμπλέξουν σε μεγαλομανιακές καταστάσεις, αφού λίγο ως πολύ κόντεψαν να με παρουσιάσουν ως εφοπλιστή, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα ποτέ δεν τους έκανε την χάρη. Ας μπορέσουν πρώτα να κάνουν μπάνιο οι κύριοι αυτοί στην μπανιέρα του σπιτιού τους χωρίς μπρατσάκια και δραμαμίνες και μετά μπορούν να πουν ότι θέλουν για μένα, αρκεί να αναφέρουν σωστά το όνομα μου μόνο. Είπαμε εύκολα γίνεσαι από Καπετάνιος Μούτσος, αλλά από Μούτσος Καπετάνιος πολύ δύσκολα…

Καυτή πατάτα ο Αύγουστος:
Το «μαγείρεμα» που έπεσε στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου για τις ερχόμενες Καλλικρατικές εκλογές δεν έχει προηγούμενο. Άρχισαν να κυκλοφορούν στην πιάτσα άνθρωποι που μόνο κακό έκαναν σε αυτόν τον τόπο και προσπαθούν, βγαίνοντας από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας να κερδίσουν έστω και έναν μικρό ρόλο στην καθημερινότητα και στην πολιτική σκηνή.
Για παράδειγμα θα σας αναφέρω πως στον Τόπειρο ο Χατζηκαλλικράτης άναψε μεγάλες φωτιές και είδαμε να συστρατεύονται κατά του νυν Δημάρχου Σ. Χατζηευαγγέλου, άνθρωποι που στο παρελθόν δεν είχαν ανταλλάξει ούτε καλημέρα. Επίσης είδαμε και αυτό το αμίμητο, να προωθείται ο Τάσος Τσάκαλος από τον Κουμπάρο του Σ. Μωραΐτη ως υποψήφιος Δήμαρχος και στο τέλος να αλλάζουν οι θέσεις και ο μέχρι πρότινος υποστηρικτής του Τ. Τσάκαλου (α! και μεσολαβητής ανάμεσα στον Θ. Μίχογλου και τον Τ. Τσάκαλο) Σ. Μωραΐτης να μας προκύπτει και ως υποψήφιος Δήμαρχος Τοπείρου, ο οποίος βέβαια ενέδωσε στις πιέσεις των υποστηρικτών του, τους οποίους βέβαια εμείς ποτέ δεν είδαμε.
Όλη αυτή η Ιστορία βέβαια, δημιούργησε και ρήξεις στην πάλαι ποτέ δυνατή παρέα του στενού περιβάλλοντος, του Βουλευτή Αλέξανδρου Κοντού, αφού από την μια ο Μεγαλοπαράγοντας της περιοχής επί εποχής ΝΔ, Γ. Ράπτης επέλεξε να στηρίξει ως υποψήφιο Δήμαρχο Τοπείρου τον Σ. Στολίδη και από την άλλη ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ, κατεβαίνει ο ίδιος ως υποψήφιος Δήμαρχος και χαλάει την συνταγή. Όπως και εσείς καταλαβαίνετε, στην προκειμένη περίπτωση ταιριάζει απόλυτα το «όπου λαλούν πολλοί Κοκόροι αργεί να ξημερώσει» και σίγουρα όλα αυτά λειτουργούν υπέρ του νυν Δημάρχου.

Πουλημένο το παιχνίδι στον Τόπειρο:
Η πιο πάνω κατάσταση αποδεικνύει περίτρανα πως όντως το παιχνίδι στον πιο πολυσυζητημένο Δήμο του Νομού μας, έχει δοθεί και δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση. Αν κάποιος συγκρατήσει τα όσα πιο πάνω ανέφερα και τα συνθέσει στο γεγονός που αποκάλυψα πριν τρεις εβδομάδες, σχετικά με το τραπέζι ανάμεσα σε πρωτοκλασάτο Νεοδημοκράτη και το δεξί χέρι του αριστερού Δημάρχου Τοπείρου, Ν. Τριανταφυλλίδη, θα καταλάβει πως όχι μόνο έχω δίκαιο, αλλά και πως είμαι πολύ πιο μπροστά από τις εξελιξεις.

Εν βρασμώ ο Δημόκριτος:
Φαίνεται πως πέρασε η μπόρα από τον νέο Δήμο Αβδήρων, αφού και η νυν Δήμαρχος Εύα Τσακίρη επέλεξε μετά από μια αρκετά μεγάλη σε διάρκεια καραμπόλα, να κρατηθεί στις αρχικές της θέσεις, τις οποίες είχε εκφράσει μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε στο τέλος του Ιουλίου. Αφού λοιπόν η νυν Δήμαρχος Αβδήρων προσπάθησε να παίξει ρώσικη ρουλέτα για την διεκδίκηση της Δημαρχίας, αποφάσισε να στηρίξει, όπως πληροφορίες μου αναφέρουν, την υποψηφιότητα του Δ. Γαλανόπουλου, ο οποίος φαίνεται πως θα έχει και την στήριξη του Δημάρχου Βιστωνίδας Ν. Ζλάτκου, αλλά και του Βουλευτή της ΝΔ Αλέξανδρου Κοντού, όπως κύκλοι του περιβάλλοντος του Ισχυρού άνδρα της ΝΔ στην Ξάνθη διαδίδουν. Δεν μένει πάντως να δούμε τελικά αν όλα αυτά θα αποτελέσουν και την πραγματικότητα τις επόμενες ημέρες και πάντα κάτω από την σκιά των κινήσεων του Δημάρχου Σελέρου, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί σε μεγαλοπαράγοντας της περιοχής, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο ως προς το που θα γύρει η πλάστιγγα της μειονότητας.

Προβλήματα από τα ταξί στην 28ης:
Την πλήρη αγανάκτηση σε όλους τους οδηγούς προκαλεί η άναρχη πολλές φορές, στάθμευση των Ταξί στην πιάτσα της 28ης Οκτωβρίου, αφού από την μια ο χώρος που έχει διατεθεί για να κάνουν και οι Ταξιτζήδες την δουλειά τους είναι μικρός και από την άλλη η κίνηση στην συγκεκριμένη οδό δεν έχει μειωθεί καθόλου.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε συναντήσει ταξί παρκαρισμένο στην συγκεκριμένη πιάτσα με το πίσω του μέρος να εξέχει απαράδεκτα στον δρόμο, εμποδίζοντας την κυκλοφορία ακόμα και των δίτροχων, πράγμα το οποίο μας αναγκάζει να ρωτήσουμε, αν ο νόμος που καθορίζει τις προδιαγραφές για τις πιάτσες ταξί, αναφέρει σε κάποια παράγραφο πως θα πρέπει να υπάρχει διαχωριστική λωρίδα-νησίδα ανάμεσα στον κανονικό δρόμο και στο κομμάτι που ορίζεται η πιάτσα.
Δεν έχουμε τίποτε προσωπικό με τους επαγγελματίες οδηγούς Ταξί και σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν θα εναντιωθούμε στο μεροκάματο που βγάζουν για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην αναφερθούμε και στα λάθη που συμβαίνουν συχνά από την πλευρά τους, τα οποία βέβαια δυσχεραίνουν την ζωή των πολιτών.

Γιορτές Νέστου 2010

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τις Γιορτές του Νέστου

-Για άλλη μια χρονιά η επιτυχία είναι εγγυημένη

-Πέπη Στάντσιου, Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Προβολής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Νομού Ξάνθης:

«Υπάρχει μια έντονη κινητικότητα, τουλάχιστον, αυτό φαίνεται από τα τηλέφωνα που δέχομαι. Το ενδιαφέρον προέρχεται, κυρίως από την περιοχή της Βορείου Ελλάδος. Ενδιαφέρον τόσο για τις Γιορτές του Νέστου, όσο και για την ευρύτερη περιοχή για άλλες χρονικές περιόδους με αφορμή τις Γιορτές»



  Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν για άλλη μια χρονιά οι Γιορτές του Νέστου, που θα πραγματοποιηθούν από τις 20 μέχρι τις 22 Αυγούστου στον φυσικό χώρο του ομώνυμου ποταμού, για δωδέκατη συνεχή χρονιά, υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης.

  Με σαφώς πολύ πιο χαμηλό budget, αλλά και ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, οι διοργανωτές δηλώνουν αισιόδοξοι για την έκβαση των φετινών Γιορτών του Νέστου.

  Όπως δηλώνει πολύ χαρακτηριστικά στην ΦτΞ η Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Προβολής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Νομού Ξάνθης, κυρία Πέπη Στάντσιου, το ενδιαφέρον του κόσμου για τις φετινές εκδηλώσεις είναι εντυπωσιακό. Σύμφωνα με αυτά που συμπληρώνει στην συνέχεια η κυρία Π. Στάντσιου, το τηλεοπτικό σποτάκι που επιλέχτηκε για να διαφημίσει τον εν λόγω θεσμό, μέσα από κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο, γεγονός που αποδεικνύεται από τα απανωτά τηλέφωνα, από όλες τις γωνιές της χώρας, τα οποία έγιναν στην αρμόδια για το θέμα υπηρεσία.

Φαίνεται πως η οικονομική κρίση δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει τον κόσμο από το να έρθει και να παρακολουθήσουν το πλούσιο πρόγραμμα  που έχουν ετοιμάσει οι διοργανωτές των εκδηλώσεων.

  «Οι Γιορτές του Νέστου στάθηκαν η αιτία για πολλούς να αποφασίσουν να επισκεφτούν τον Νομό. Μέσα από την διαφήμιση που έγινε, πολύς κόσμος εξέφρασε την επιθυμία του να γνωρίσει την περιοχή μας» δηλώνει εμφατικά σε σχετικές δηλώσεις της στην εφημερίδα μας η κυρία Πέπη Στάντσιου.

  Όπως αναφέρει παράλληλα η τελευταία «είναι γεγονός, ότι ο θεσμός των Γιορτών του Νέστου έχει ριζώσει. Με αφορμή λοιπόν αυτό τον θεσμό, πολλοί ήταν αυτοί που με πήραν τηλέφωνο, προκειμένου να ενημερωθούν για τον Νομό γενικότερα. Κάποιοι μάλιστα θέλησαν να έρθουν για κάμπινγκ. Τους πρότεινα την Μάνδρα. Άλλους τους παρότρυνα να έρθουν και να μείνουν σε ξενοδοχεία του Νομού. Υπάρχει μια έντονη κινητικότητα, τουλάχιστον, αυτό φαίνεται από τα τηλέφωνα που δέχομαι. Το ενδιαφέρον προέρχεται, κυρίως από την περιοχή της Βορείου Ελλάδος. Ενδιαφέρον τόσο για τις Γιορτές του Νέστου, όσο και για την ευρύτερη περιοχή για άλλες χρονικές περιόδους με αφορμή τις Γιορτές».

  Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε, ότι η αυλαία των φετινών Γιορτών θα πέσει με μια όμορφη μουσική βραδιά, πλαισιωμένη από life τραγούδια του γνωστού καλλιτέχνη Χρήστου Δάντη. Παράλληλα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα υπάρξουν πολλές δραστηριότητες για τους λάτρεις των sport όπως είναι το κανό- καγιάκ, η κωπηλασία, η αναρρίχηση και πολλά άλλα.

  Πολιτιστικοί σύλλογοι γυναικών με τις δράσεις τους, αλλά και λαϊκά μουσικά συγκροτήματα εντάσσονται στο πρόγραμμα των φετινών Γιορτών. Με όλα αυτά τα δεδομένα σε εξέλιξη, όπως φαίνεται, η επιτυχία για την διεξαγωγή επιτυχημένων και ποιοτικών γιορτών είναι για άλλη μια χρονιά εγγυημένη.

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν…

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Η πολυπόθητη άδεια για την θερινή περίοδο, ή αλλιώς οι διακοπές, όπως συνήθως αποκαλούμε την χρονική περίοδο που απέχουμε για λίγο από τα επαγγελματικά μας καθήκοντα για να πάρουμε δυνάμεις για τον χειμώνα που ακολουθεί, έχει τελειώσει, τουλάχιστον, για τους περισσότερους. Όλα τα ωραία σε αυτή την ζωή κάποτε τελειώνουν, όπως λέει θυμόσοφα η λαϊκή ρήση, που χρησιμοποιεί συχνά ο λαός μας.
Το θέμα, βέβαια, είναι να μπορέσουμε να ξαναμπούμε γρήγορα στον ρυθμό της καθημερινότητας, γεγονός διόλου εύκολο, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος.
Η θάλασσα, ο ήλιος και οι μέρες ξενοιασιάς, που συνεπάγονται οι διακοπές, βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την γενικότερη ψυχολογία που υπάρχει. Είναι πολύ βαρύ και ασήκωτο, θα πω (αν και πλεονασμός), εκεί που λιαζόσουν κάτω από τον ζεστό ήλιο όλη μέρα για δύο ή και τρις εβδομάδες με την φραπεδιά στο χέρι (γιατί κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ), να βρίσκεσαι πίσω στην δουλειά σου και να πρέπει να φέρεις εις πέρας τα καθήκοντά σου. Να έχεις το μυαλό σου στην χαρτούρα που σε περικλείει. Να εξετάζεις προσεκτικά έγγραφα και αναφορές, τη στιγμή που το μόνον που σκέφτεσαι είναι οι διακοπές που πέρασαν. Εκεί είναι που σου έρχεται η απίστευτη σκέψη: Τι καλά που θα ήταν, αν είχαμε συνέχεια άδεια. Η Φαντασία σου οργιάζει, την αφήνεις, όμως, ελεύθερη, γιατί στην παρούσα φάση σε ευχαριστεί με την ασυδοσία της.
Διακοπούλες χωρίς ήλιο και θάλασσα είναι φαί χωρίς αλάτι, γι’ αυτό και οι περισσότεροι από εμάς προτίμησαν τον εσωτερικό τουρισμό, τα πάτρια εδάφη δηλαδή.
Με τόσα νησιά να σε περιτριγυρίζουν, η επιλογή για τον προορισμό που θα σε φιλοξενήσει για την περίοδο των διακοπών σου είναι δύσκολη. Ποικιλία για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Δυστυχώς, όμως, η κίνηση για φέτος, ακόμα και στα πιο τουριστικά θέρετρα που άλλοτε γνώριζαν ευρεία αποδοχή ήταν ασφυκτικά περιορισμένη. Η κρίση, για την οποία ακούμε τόσο καιρό, έκανε την ζημιά της. Το πολύ λέγε – λέγε έφερε και τα ανάλογα αποτελέσματα. Ο ξένος τουρίστας, που ως επί τω πλείστων, έρχεται για να περάσει όχι απλά καλά, αλλά τέλεια, τρομοκρατημένος από τις τελευταίες εξελίξεις, προτίμησε άλλους προορισμούς.
Η αρνητική κριτική δημιούργησε την ανάλογη παραφιλολογία, με αποτέλεσμα ο τουρισμός της χώρας, το βαρύ πυροβολικό της, να μετρά ανεπανόρθωτες πληγές. Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της χώρας η τουριστική κίνηση παρουσίασε τόσο σημαντική κάθοδο. Θα λέγαμε, ότι έκανε βουτιά, φέρνοντας οικονομικές ζημίες σε επιχειρηματίες και την εθνική οικονομία κατ’ επέκταση.
Εμείς μπορεί, βέβαια, να κάναμε ξένοιαστες διακοπές, αδιαφορώντας για τις σχεδόν άδειες παραλίες που σε χρόνο παρελθόντα έσφυζαν από κίνηση και παλμό, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, ωστόσο, είναι γενικότερο και θα έπρεπε να εξεταστεί στην πραγματική του διάσταση, προκειμένου να βρει και την ανάλογη εφικτή λύση.
Είναι λυπητερό και άδικο οι καθαρές αμμουδιές της χώρας με τα γαλαζοπράσινα νερά τους, να γίνονται βορά στα κακόβουλα σχόλια και τις αρνητικές κριτικές που φουντώνουν απειλητικά. Οι άνθρωποι της ενημέρωσης έβαλαν με το παραπάνω το χεράκι τους στην τουριστική καταστροφή που ζήσαμε το φετινό καλοκαίρι.
Και κάτι τελευταίο, η άδεια τελείωσε, η ζωή όμως συνεχίζεται. Θα πρέπει να βρεθούν δυνάμεις για να συνεχίσουμε. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η έρπουσα φημολογία, ότι μας περιμένει ένας δύσκολος Χειμώνας. Υγεία και μόνον υγεία… Μέχρι τότε ίδωμεν!

Κουνουποτρομοκρατία

Κανένα κρούσμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν έχει καταγραφεί στην Ξάνθη μέχρι σήμερα, τη στιγμή, μάλιστα, που τα κρούσματα πληθαίνουν στην κεντρική Μακεδονία.

Κουνουποτρομοκρατία



Ανδρέας Νεάρχου, Προϊστάμενος Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Ξάνθης:

«Δε θα υπάρξει πρόβλημα στην περιοχή μας. Έχουμε εντείνει τους ψεκασμούς από έδαφος και αέρα, με την χρήση ελικοπτέρου. Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου»



  Και άλλα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου φοβούνται οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι τον Σεπτέμβριο. Το θέμα έχει θορυβήσει όλη την Κεντρική Μακεδονία, όπου καταγράφηκαν οι περισσότερες περιπτώσεις με λοιμώξεις από τον συγκεκριμένο ιό, ο οποίος προκαλείται από τσίμπημα  μολυσμένων κουνουπιών.

  Πάντως και αυτό είναι το ευχάριστο, στην Ξάνθη, σύμφωνα πάντοτε με την επίσημη ενημέρωση που έχουμε από το αρμόδιο τμήμα Δημόσιας Υγείας του Νομαρχιακού καταστήματος, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα σχετικό κρούσμα.

«Είχαμε τρεις εισαγωγές στο Γενικό Νοσοκομείο της Ξάνθης με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, οι δύο εκ των οποίων, όπως αποδείχτηκε, δεν οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου. Τα αποτελέσματα για την τρίτη περίπτωση δεν έχουν βγει ακόμα» αναφέρει επί του θέματος ο κύριος Ανδρέας Νεάρχου, Προϊστάμενος του τμήματος Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Ξάνθης.

  Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην συνέχεια ο τελευταίος «Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής τέτοια κρούσματα». Σε διευκρινιστική ερώτηση της εφημερίδας μας που οφείλεται το γεγονός της έλλειψης κρουσμάτων στον Νομό Ξάνθης, τη στιγμή που σε άλλες περιοχές της χώρας αυτά πληθαίνουν μέρα με την μέρα, ο κύριος Α. Νεάρχου τονίζει με έμφαση πως «Στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στον Νομό Ξάνθης υλοποιούνται έργα καταπολέμησης των κουνουπιών από το 2000 μέχρι σήμερα, συνεχώς. Οφείλουμε να τονίσουμε την ύπαρξη του Νομαρχιακού Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών, το οποίο αποτελεί Νομαρχιακή Επιχείρηση και πιστεύω, ότι έχει προσφέρει πάρα πολλά στο θέμα που λέγεται κουνούπια». Συμπληρώνει δε, πως «η Νομαρχία με πρωτοβουλία του Νομάρχη, ο οποίος είναι αρκετά ευαίσθητος σε αυτά τα θέματα, χρηματοδοτεί συνεχώς αυτά τα έργα».

  Αναφερόμενος από την άλλη, στην διάσταση που έχει πάρει το εν λόγω ζήτημα, καθώς οι επιστήμονες φοβούνται, ότι θα ενταθούν τα κρούσματα όσο πλησιάζει ο Σεπτέμβρης, ο κύριος Α. Νεάρχου εκτιμά ότι «Δε θα υπάρξει πρόβλημα στην περιοχή μας. Έχουμε εντείνει τους ψεκασμούς από έδαφος και από αέρα, με την χρήση ελικοπτέρου. Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου».

  Σχετικά τώρα με τον ιό του Δυτικού Νείλου, αλλά και τα μέτρα προστασίας, ο κύριος Α. Νεάρχου επισημαίνει χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:

  «Σε ότι αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου, η μόλυνση που προκαλεί είναι συνήθως ασυμπτωματική και εκδηλώνεται κλινικά δύο έως δεκατέσσερις μέρες μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού, με συμπτώματα τα οποία ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του ασθενή. Στα παιδιά εκδηλώνεται ο ιός με ήπιο πυρετό και κακουχία. Στους νεαρούς και τους ενήλικες με μέτριας σοβαρότητας ασθένεια, υψηλό πυρετό, επιπεφυκίτιδα, κεφαλαλγία-μυαλγία. Στους ηλικιωμένους άνω των εβδομήντα, μηνιγγίτιδα-εγκεφαλίτιδα με υψηλό πυρετό, σπασμούς, πολυοργανική ανεπάρκεια κ.τ.λ.. Το 80% των μολυνθέντων παραμένουν ασυμπτωματικοί και μόλις το 20% εμφανίζουν ήπια, συνήθως, νόσο. Το 1% των ασθενών μπορεί να εμφανίσουν σοβαρή νόσο, με επιπλοκές του νευρικού συστήματος.

  Οι εκδηλώσεις της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου ΔΕΝ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΙΟΥΣ. Έτσι η διάγνωση είναι αποκλειστικά και μόνον εργαστηριακή.

  Η θεραπεία είναι υποστηρικτική και δεν υπάρχουν αντιιϊκά  φάρμακα, ούτε διαθέσιμα εμβόλια. Έτσι, λαμβάνονται προληπτικά μέτρα  που στοχεύουν κυρίως στην ενημέρωση του πληθυσμού για τον κίνδυνο. Για την λήψη προσωπικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια π.χ. εντομοαπωθητικά και στην μείωση των ατόμων στα κουνούπια».

  Στην ίδια συνέντευξη ο κύριος Α. Νεάρχου μιλάει για τους ελέγχους που πραγματοποιούνται από την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας και το μεικτό κλιμάκιο ελέγχου της Νομαρχίας σε καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Ξάνθη, αναφέροντας πως «οι έλεγχοι αυτοί γίνονται τακτικά και με βάση το πρόγραμμα που υπάρχει»

  Σε ερώτηση, αν γίνονται συστάσεις σε ιδιοκτήτες καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, όπου οι υπάλληλοι δουλεύουν χωρίς να τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες δημόσιας υγείας π.χ. εξυπηρετούν τον κόσμο χωρίς να φοράνε γάντια ως οφείλουν, ο κύριος Α. Νεάρχου τονίζει από την πλευρά του πως «Πάντοτε γίνονται συστάσεις σε αυτό το θέμα. Οι παραβάτες καταγράφονται στα βιβλία Υγειονομικού Ελέγχου και παραπέμπονται στον Εισαγγελέα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η επανάληψη της παράβασης σε επανέλεγχο».

Θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι…

Θα πούμε το

ψωμί, ψωμάκι…

Άμεσα η αύξηση στην τιμή του ψωμιού και τα είδη αρτοποιίας

Π. Αμπεριάδης, Πρόεδρος Αρτοποιών Νομού Ξάνθης:

«Θεωρώ, ότι πρόκειται για την πρώτη αύξηση, γιατί θα γίνει και άλλη μέσα στον Σεπτέμβρη. Η αύξηση θα είναι περίπου της τάξης 30%. Η τιμή του ψωμιού θα ανέβει και άλλο»



  Άμεσα αναμένεται να γίνει η αύξηση στην τιμή του ψωμιού, αλλά και όλων των αρτοσκευασμάτων, μετά την απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει embargo στην διακίνηση των σιτηρών της, εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν καταστρέψει μεγάλη ποσότητα σιταριού της χώρας.

  Να σημειωθεί δε, πως η τιμή του ψωμιού βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια του Αρτοποιού, αυτός είναι, δηλαδή, που αποφασίζει για τα επίπεδα στα οποία αυτή θα κινηθεί.

  Οι τελευταίες εξελίξεις με τις φονικές φωτιές στην Ρωσία, που είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλά στρέμματα σιτηρών και να μην γίνεται, τουλάχιστον, για φέτος η εξαγωγή τους, λόγω της ζημιάς που προκλήθηκε, έφερε ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση στην τιμή των σιτηρών και κατ’ επέκταση στην αύξηση της τιμής του αλευριού, δηλαδή στην τιμή όλων των ειδών που κατασκευάζονται από αυτό. Η αύξηση που θα γίνει, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου της τάξης του 30%. Οι αρτοποιοί αγοράζουν, πλέον, πιο ακριβά το αλεύρι, γεγονός που τους αναγκάζει να αυξήσουν την τιμή στα είδη που παράγουν, ψωμί, κουλουράκια, τυρόπιτες, βουτήματα κ.τ.λ..

  Σχετικά με το θέμα τοποθετείται στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος Αρτοποιών Νομού Ξάνθης, κύριος Αμπεριάδης. Όπως δηλώνει ο τελευταίος «η τιμή του αλευριού έχει αυξηθεί, γεγονός που σημαίνει, ότι θα αυξηθεί και η τιμή του ψωμιού. Θεωρώ, ότι πρόκειται για την πρώτη αύξηση, γιατί θα γίνει και άλλη μέσα στον Σεπτέμβρη. Η αύξηση θα είναι περίπου της τάξης 30%. Η τιμή του ψωμιού θα ανέβει και άλλο. Η Ρωσία δεν κάνει εξαγωγές των σιτηρών της λόγω της καταστροφής που έχουν υποστεί αυτά από τις φωτιές. Όσο δεν γίνονται εξαγωγές και υπάρχει απαγόρευση, η τιμή του ψωμιού θα ανεβαίνεις συνεχώς, γιατί ούτε ο Καναδάς, ούτε η Ισπανία και η Γαλλία είχαν σιτηρά. Παράλληλα, θα αυξηθεί η τιμή σε όλα τα προϊόντα που παράγονται από αλεύρι. Θα αυξηθεί η τιμή σ τα ζυμαρικά, τις  ζωοτροφές κ.τ.λ.

Ο καταναλωτής πρέπει να καταλάβει, ότι δεν φταίει ο αρτοποιός, αλλά οι μεγάλοι Μύλοι που επιβάλλουν αυξήσεις. Πώς να μην κάνω αύξηση, όταν αγόρασα επτά ευρώ ακριβότερα το τσουβάλι με το αλεύρι(;). Αν είναι φθηνή η τιμή του αλευριού, τότε πουλάω φθηνά το ψωμί. Αν, όμως, είναι ακριβή αναγκάζομαι να πουλήσω ακριβά. Γενικά όμως θα υπάρξει αύξηση παντού».

  Ως γνωστόν, η Ελλάδα δεν παράγει σιτηρά, γεγονός που σημαίνει, ότι για την περίοδο που διανύουμε τα πλεονάσματά της διαρκώς λιγοστεύουν.

  «Μακάρι να έχουμε αλεύρι στο νέο έτος, για να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Αν  συνεχιστούν οι φωτιές και η απαγόρευση των εξαγωγών στα σιτηρά στην Ρωσία, δε θα μπορούμε να δουλέψουμε» επισημαίνει ο κύριος Αμπεριάδης και συνεχίζει λέγοντας πως «Εκτιμάται, ότι για την φετινή χρονιά που διανύουμε, θα γίνεται κάθε μήνα 20% αύξηση στην τιμή του ψωμιού».

  Κλείνοντας, ο κύριος Αμπεριάδης σημειώνει με πικρία, πως ειδικά για το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα η κατανάλωση έχει περιοριστεί δραματικά, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο και τις πωλήσεις των αρτοποιών.

  «Το ψωμί δεν είναι πια είδος πρώτης ανάγκης, όπως ήταν στις δεκαετίες του πενήντα και του εξήντα. Η κατανάλωσή του, όπως και η κατανάλωση αρτοσκευασμάτων έχει πέσει πολύ. Οι πωλήσεις έχουν μειωθεί και αυτό είναι ένα γεγονός, που δεν χωράει καμία αμφιβολία» καταλήγει ο κύριος Αμπεριάδης.