Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Της Πολιτικής Το ##





Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Ακόμα δεν μας απάντησε το τμήμα εμπορίου στα ερωτήματά μας για τα ελαττωματικά προϊόντα του Makro Ξάνθης:


Μάλλον εκεί στο τμήμα εμπορίου οι άνθρωποι κάνουν διακοπές για το Πάσχα, εδώ και αρκετό καιρό. Δεν πα να ρωτάμε εμείς για ελέγχους και να μεταφέρουμε δημόσια, πως στο κατάστημα Makro Ξάνθης πουλούσαν ελαττωματικά προϊόντα (ψηφιακούς δέκτες); Το τμήμα εμπορίου το βιολί τους και φυσικά την απόλυτη ησυχία τους να έχουνε και δεν βαριέσαι. Ας ταλαιπωρείται ο απλός κοσμάκης.

Προς Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, Αντιπεριφερειάρχη Φ. Καραλίδη και συνεργάτες ενταύθα: Γιατί δεν μας ενημερώνετε όταν επιβάλλονται πρόστιμα για διάθεση ακατάλληλων τροφίμων;


Επί Νομαρχίας Παυλίδη ενημερωνόμασταν για τα πρόστιμα που επέβαλλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε καταστήματα και επαγγελματίες που διέθεταν ακατάλληλα τρόφιμα προς κατανάλωση στο κοινό. Τώρα παρατηρούμε το γεγονός πως αντί να ενημερωνόμαστε από τις υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας, λαμβάνουμε δελτία τύπου μόνο από τον ΕΦΕΤ και αυτό μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Πριν λίγες ημέρες, λαμβάνοντας δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ, διαπίστωσα πως σε Ζαχαροπλαστείο της Ξάνθης είχε επιβληθεί πρόστιμο, διότι σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ανακάλυψαν ότι ο συγκεκριμένος επαγγελματίας ήταν έτοιμος να διαθέσει στο κοινό της Ξάνθης, ακατάλληλα προϊόντα τα οποία κατασχέθηκαν. Δεν είναι σωστό κύριε Καραλίδη, να ενημερώνεται η κοινή γνώμη της Ξάνθης, σε τέτοιου είδους θέματα, που έχουν άμεση σχέση με την δημόσια υγεία;

Όπως βαρεθήκαμε να βλέπουμε τις επαναλήψεις των σίριαλ στην τηλεόραση, έτσι βαρεθήκαμε να ακούμε τα ίδια κάθε χρόνο για την Skoda Xanthi:
«Νιος ήμουν και γέρασα», λένε στα μέρη μας, όταν ακούν κάθε χρόνο τα ίδια πράγματα και δεν βλέπουν να γίνεται τίποτα. Αυτό ακριβώς ταιριάζει γάντι και στα λεγόμενα του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη, ο οποίος κάθε χρόνο, με το που δεν βρίσκει λόγια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την πορεία της ομάδας, βγαίνει με συνεντεύξεις και με δηλώσεις και τονίζει «πως θα την πουλήσω», «ψάχνω να την πουλήσω» και όλα αυτά τα γνωστά που έχουν γίνει πλέον σίριαλ σε κουραστικές επαναλήψεις. Είναι μαγαζί δικό σου Χρήστο Πανόπουλε η ομάδα και δικαίωμά σου να την διαχειρίζεσαι όπως εσύ κρίνεις σωστά, αλλά δεν έχεις κανένα δικαίωμα να ζητάς από τον κόσμο της Ξάνθης να σε στηρίξει και να στηρίξει την ομάδα, από την στιγμή που αυτή δεν τους προσφέρει τίποτε. Καλές είναι οι νίκες, αλλά ακόμα καλύτερες είναι οι σοβαρές εμφανίσεις της ομάδας, που θα προσφέρουν θέαμα στον κόσμο, κάτι για το οποίο δυστυχώς η Skoda δεν φημίζεται τα τελευταία χρόνια. Σου εύχομαι πάντως κύριε Πανόπουλε, αφού ο διακαής σου πόθος είναι να βρεις αγοραστή για την ομάδα, να τον βρεις γρήγορα ώστε να γλιτώσεις και από την δύσκολη θέση του να δικαιολογείς τα αδικαιολόγητα.
Κλείνοντας τα σχόλιά μου, για το θέμα της ομάδας, θεωρώ χρέος μου να συλλυπηθώ την οικογένεια της Skoda για τον άδικο χαμό του παίκτη της, ο οποίος έχασε την ζωή του σε τροχαίο εχθές το πρωί έξω από την Καβάλα.

Έκλεισε εχθές το πρωί η Εγνατία Οδός στο ύψος του Κόμβου Ιάσμου, από Νταλίκα που ντεραπάρισε λόγω δυνατών ανέμων:


Για ακόμα μια φορά γίναμε μάρτυρες της προχειρότητας με την οποία σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε η Εγνατία Οδός στο κομμάτι που αφορά τον Νομό Ξάνθης, αφού λόγω των δυνατών ανέμων που επικρατούσαν στο ύψος του Ιάσμου, νταλίκα με πινακίδες Βουλγαρίας ντεραπάρισε κλείνοντας τον δρόμο και αναγκάζοντας την Αστυνομία σε συνεργασία με τα συνεργεία της Εγνατία Α.Ε. να κόψουν την κυκλοφορία και να αποστέλλουν τα οχήματα που κινούνταν από Κομοτηνή προς Ξάνθη να συνεχίσουν την κυκλοφορία τους από τον παλιό δρόμο Ιάσμου – Κιμμερίων – Ξάνθης. Δυστυχώς αποτελεί μεγάλη τιμητική διάκριση για την χώρα μας, αυτή η κατάσταση που παρατηρείται στην Εγνατία Οδό και φαντάζει ακόμα χειρότερα, αν σκεφθεί κανείς πως η παλαιά εθνική οδός Ξάνθης Κομοτηνής, δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως πρόβλημα σε ολόκληρη την διάρκεια του χρόνου. Για το περιστατικό θα σας αναφέρω μόνο πως ο οδηγός της νταλίκας δεν τραυματίσθηκε και πως οι οδηγοί που κατευθύνονταν προς Ξάνθη, υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία.

Δυο Τροχαία ατυχήματα με κοινά σημεία Ξημερώματα Σαββάτου, σε απόσταση λίγων μέτρων το ένα από το άλλο και με διαφορά μισής ώρας:



Δυο τροχαία ατυχήματα συνέβησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στην πόλη μας και δυστυχώς και τα δυο είχαν αρκετά κοινά σημεία. Και τα δυο τροχαία συνέβησαν σε διάστημα λίγων λεπτών και σε απόσταση λίγων μέτρων το ένα με το άλλο, καθώς όπως γνωρίζουμε, το πρώτο συνέβη στην οδό Δημοκρίτου επέκταση της Καραολή και το δεύτερο στην οδό Καραολή και στην συμβολή της με την Κουγιουμτζόγλου. Και στα δυο τροχαία ενεπλάκησαν δίκυκλες μοτοσυκλέτες των οποίων οι οδηγοί δεν έχασαν την ζωή τους, αλλά στην δεύτερη περίπτωση όπως μαθαίνουμε, ο οδηγός είναι σοβαρά τραυματισμένος και το γεγονός ότι ζει, οφείλεται στην χρήση προστατευτικού κράνους. Δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί η κατάρα της Ξάνθης, αλλά έχω χρέος να ζητήσω από όλους τους οδηγούς την δέουσα προσοχή όταν κυκλοφορούν με τα οχήματά τους.

Προς Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Ξάνθης ενταύθα: Όταν θέλετε να πάτε προς νερού, δεν χρειάζεται να βγάζετε και τελάλη μέσω του Δημοτικού Ραδιοφώνου:


Εκεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, θα πρέπει ορισμένοι να προσέχουν το τι λένε, ειδικά όταν τα μικρόφωνα τους είναι ανοιχτά. Δεν είναι δυνατόν να ακούγονται στον αέρα μέσω του Δημοτικού Ραδιοφώνου, το πότε πρέπει να πάτε προς νερού σας. Αν δεν μπορείτε να κρατήσετε το στόμα σας κλειστό, τότε σας συμβουλεύω να προμηθευτείτε από μια πάπια, ώστε να ξελαφρώνετε χωρίς να το διαφημίζετε. Από εκεί και μετά, καλό θα είναι να έρθετε σε μια συνεννόηση με τους υπευθύνους του Δημοτικού Ραδιοφώνου, ώστε να καλύπτονται τα οποιαδήποτε κενά παρατηρούνται στις ζωντανές αναμεταδόσεις των συνεδριάσεων, καθώς να αποφεύγονται και περιστατικά σαν τα προαναφερόμενα.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε εχθές από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης ο Προϋπολογισμός:



Πραγματοποιήθηκε εχθές το μεσημέρι η διακοπείσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, για την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Αφού οι δημοτικοί σύμβουλοι έθεσαν τις ερωτήσεις τους και έλαβαν τις απαντήσεις, προχώρησαν σύμφωνα πάντα με τον κανονισμό, στις τοποθετήσεις , με τελευταίο τον Δήμαρχο Ξάνθης, ο οποίος ζήτησε από το σώμα να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό προκειμένου να μην αντιμετωπίσει προβλήματα η λειτουργία του Δήμου σε οικονομικά θέματα, τονίζοντας πως θα ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να διορθώσουν τις όποιες παραλείψεις επεσήμαναν τα μέλη της αντιπολίτευσης. Τελικά τον προϋπολογισμό ψήφισαν μόνο τα μέλη της συμπολίτευσης και πέρασε κατά πλειοψηφία.

«Αντί να κατεβάζουν τις τιμές των ενοικίων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ξάνθη τις ανεβάζουν»

Τσουχτερά ενοίκια πληρώνουν πολλοί επιχειρηματίες της Ξάνθης

στους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν την επιχείρησή τους


Ευθύμης Μίλκογλου:
«Αντί να κατεβάζουν τις τιμές των ενοικίων,
οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ξάνθη τις ανεβάζουν»



- Άδεια τα περισσότερα καταστήματα της Ξάνθης, λόγω πραγματικής αδυναμίας των επιχειρηματιών να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής τους

Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι περισσότεροι Ξανθιώτες επιχειρηματίες εξαιτίας της χρηματοοικονομικής κρίσης, γεγονός που επιδεινώνεται από τις πρακτικές ανάγκες που έχουν να αντιμετωπίσουν σε καθημερινή βάση.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα με τα οποία έρχονται σε επαφή οι τελευταίοι είναι το αυξημένο κόστος των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησής τους. Γι’ αυτό και οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ξάνθη έχουν κλείσει, ενώ άλλες υπολειτουργούν. Τα ιδιαίτερα υψηλά ενοίκια που αναγκάζονται να πληρώνουν οι περισσότεροι επιχειρηματίες προκειμένου να λειτουργήσουν την επιχείρησή τους, αποτελούν πραγματικό αγκάθι για τους ίδιους, εξ ου και τα πολλά άδεια καταστήματα στους πιο εμπορικούς δρόμους της Ξάνθης. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, τα ενοίκια που καλούνται να καταβάλλουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι πραγματικά τσουχτερά.
«Αντί να κατεβάζουν τις τιμές των ενοικίων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ξάνθη τις ανεβάζουν» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Ευθύμης Μίλκογλου, κληθείς να σχολιάσει την υφιστάμενη κατάσταση με τα υψηλά ενοίκια που πληρώνουν οι συνάδελφοί του στους ιδιοκτήτες που τους τα νοικιάζουν.
Σε ερώτηση της εφημερίδας μας, τι έχει κάνει από την πλευρά του ο εμπορικός σύλλογος γι’ αυτή την κατάσταση και αν έχει έρθει σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, ώστε να τους επισημάνει τα αντικειμενικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, λόγω της δραματικής συρρίκνωσης της αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών, ώστε οι πρώτοι να μην προβάλλουν τρελές απαιτήσεις, ο κύριος Ε. Μίλκογλου τονίζει, πως οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στην Ξάνθη δεν έχουν κάποιο σωματείο, προκειμένου να τους αποσταλεί η επιστολή με τα σχετικά αιτήματα και επομένως είναι πολύ δύσκολο ο εμπορικός σύλλογος να έρθει σε επαφή με τον καθένα ξεχωριστά.
Από την άλλη, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης αναφέρει πως ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, ήδη, από το Καλοκαίρι έχουν βάλει νερό στο κρασί τους, κατεβάζοντας τις τιμές.
Παράλληλα, ο κύριος Ε. Μίλκογλου δεν παραλείπει να υπογραμμίσει με έμφαση, ότι γενικά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους Έλληνες επιχειρηματίες, πολύ περισσότερο, δε, για τους Ξανθιώτες, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η οικονομική κατάσταση στην χώρα.

Οι εθελοντές αιμοδότες πάλι έκαναν το θαύμα τους

Οι εθελοντές αιμοδότες

πάλι έκαναν το θαύμα τους


- Μεγάλη συμμετοχή νέων, κυρίως, συμπολιτών μας στην εθελοντική αιμοδοσία της περασμένης Κυριακής. Ικανοποίηση και από το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, αφού καλύφθηκαν τα αποθέματά του σε αίμα, ενόψει των γιορτών του Πάσχα

- Τι αναφέρει επί του θέματος ο Πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Ξάνθης, κύριος Γιάννης Παπαχρόνης, στην ΦτΞ


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η προγραμματισμένη εθελοντική αιμοδοσία σε γνωστή καφετέρια της Ξάνθης. Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών-αιμοδοτών Ξάνθης «η Αγάπη», κύριος Γιάννης Παπαχρόνης, υπήρξε μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην τελευταία αυτή αιμοδοσία. Οι άνθρωποι που έσπευσαν, κυρίως, να δώσουν λίγο από το αίμα τους, ήταν νέοι συμπολίτες μας, από δεκαοκτώ μέχρι τριάντα πέντε χρόνων, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό για την αιμοδοσία, αφού η νεολαία είναι αυτή που κατά κύριο λόγο ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει, παράλληλα, ο κύριος Γιάννης Παπαχρόνης, και το Νοσοκομείο Ξάνθης έμεινε πολύ ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα της αιμοδοσίας, αφού καλύφθηκαν οι ανάγκες του σε αίμα ενόψει των γιορτών του Πάσχα. Ο τελευταίος δεν παραλείπει να ευχαριστήσει θερμά τους επιχειρηματίες που φιλοξένησαν στην καφετέριά τους την αιμοδοσία και μάλιστα παρέχοντας άψογη φιλοξενία. Τέλος, να συμπληρώσουμε, ότι η επόμενη αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί μετά τις δεκαπέντε Μαΐου.

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Η εν πολλοίς αναμενόμενη ομιλία του Πρωθυπουργού και το περιεχόμενό της, σχολιάσθηκε ποικιλοτρόπως από τον τύπο και τους πολίτες. Οι σχολιασμοί και οι κριτικές στην ίδια συνισταμένη. Αυτήν, της εικόνας μιας εκθέσεως ιδεών ή ονειροβασίας, λες και απευθύνονταν σε κατοίκους της Γης της Επαγγελίας. Το συναίσθημα ευφορίας, που ίσως ήθελε ο Πρωθυπουργός να «μεταγγίσει» στους υπηκόους του, ήταν της τάξεως του «τσιμπήστε με να… ξυπνήσω, μήπως και ονειρεύομαι»! Φυσικά δεν μπόρεσε να συμπαρασύρει κανέναν στην εκούσια πλασματική «λοξοδρόμηση» εκ της πραγματικότητας. Αυτής της πραγματικότητας, που δεν μεταλλάσσεται ούτε στιγμιαία, ώστε να ανακουφίσει στο ελάχιστο τους κατοίκους της χώρας. Υπό τον κίνδυνο και τον φόβο της «αναδιάρθρωσης» που την αποφεύγουν ως «ο διάβολος το θυμίαμα», οδεύουμε προς την Ανάσταση του Κυρίου, ευελπιστώντας στο θαύμα που θα βελτιώσει την επικρατούσα κατάσταση, ανακουφίζοντας τα αθώα θύματα, του αλόγιστου πλουτισμού, των ενόχων, για τους οποίους ούτε η ανθρώπινη ούτε η θεία δίκη επενέβη, ώστε να αποδώσει τα αναμενόμενα. Άλλωστε ποια θεία δίκη να επέμβει, όταν οι θύτες στο όνομα του χρήματος παραχώρησαν την ψυχή τους στον… διάβολο. Η άνευ όρων παράδοση στο μνημόνιο και η έλλειψη δυναμισμού της κυβέρνηση συνεπικουρούν με τους «δεσμώτες» μας, ώστε διαρκώς να απαιτούν, έστω κι αν γνωρίζουν πως οι όροι είναι πάνω από τις δυνάμεις επιβίωσης του Έλληνα και να πιέζουν για «θυσίες» που εκ των πραγμάτων, είναι αδύνατον να συνεχισθούν. Εκτός αν θέλουν να εξοντώσουν έναν λαό, ουσιαστικά και με την εξόδιο ακολουθία. Διότι, ο πλέον ρεαλιστικός τρόπος να αποφύγει ο πολίτης την περαιτέρω εξαθλίωσή του, είναι να προτιμήσει την μετάβασή του σε άλλη διάσταση παρά να «απολαμβάνει» τα χαστούκια της τρόικας και της κυβέρνησης ομού. Οι πρωινές ενημερωτικές εκπομπές, που φιλοξενούν οικονομολόγους και αναλυτές, παρουσιάζουν στην πραγματικότητα ως έχει και διαψεύδουν τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του κ. Παπακωνσταντίνου. Εμπεριστατωμένες αποδείξεις, ανατρεπτικές επιστημονικά, φέρνουν τα πάνω κάτω, σε όσα η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει ως αισιόδοξα, ως προς την πορεία της ανάκαμψης. Περιττεύει λοιπόν η συνεχής έκθεση στο γυαλί του Πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης, διότι πλέον αντιμετωπίζονται με χλεύη από τους πολίτες. Πρόσφατο παράδειγμα οι δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας κ. Κατσέλη, σχετικά με το ΕΚΑΣ και την διαβεβαίωση πως θα τεθεί σε νέες βάσεις, ώστε να το παίρνουν όσοι πραγματικά το έχουν ανάγκη. Η «ανάγκη» βέβαια, είναι σχετική. Κάτι ακούστηκε πως θα το πάρουν μόνοι οι «εισοδηματίες» συνταξιούχοι των 500 Ευρώ μηνιαίως! Οι των 600-700 είναι τα ρετιρέ των συνταξιούχων. Αυτοί ζουν άνετα! Δεν ντρέπονται και βγαίνουν στην τηλεόραση, ενώ συνεχίζουν την πολιτική της κοροϊδίας και του ψεύδους. Οι μπουρζουάδες της πολιτικής ζωής μπορούν ως χορτάτοι, να οριοθετούν και να αποφασίζουν, κοστολογώντας τις ανάγκες των πολιτών, για τις οποίες έχουν πλήρη άγνοια; Γιατί δεν βάζουν πλαφόν στους δικούς τους μισθούς το ποσόν 1000-1500 ευρώ, να ζήσουν μεγαλοπρεπώς στην αθλιότητα, για να καταλάβουν τι εστί να βρίσκεσαι κοντά στην εξαθλίωση. Αυτό βεβαίως, δεν πρόκειται ούτε ως εμπειρία να το ζήσουν. Να τους χαιρόμαστε λοιπόν…

Αναδιάρθρωση χρέους: "Τσουνάμι" 30 δισ. σε ελληνικές τράπεζες και ταμεία

Αναδιάρθρωση χρέους:

"Τσουνάμι" 30 δισ. σε ελληνικές

τράπεζες και ταμεία

Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις από την Αθήνα, τις μεγάλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ΕΚΤ, η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους όχι απλώς είναι υπαρκτή, αλλά έχει προχωρήσει και σε νούμερα. Βοηθάει σε αυτό το ότι περίπου το 40% του ελληνικού χρεους ανήκει σε δύο πηγές δανειοδότησης από τις οποίες η μία, ας πούμε ελέγχεται (τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και οι ελληνικές τράπεζες) και η άλλη είναι σχετικά φιλική (ΕΚΤ). Τα ελληνικά ταμεία και οι τράπεζες κρατάνε το 22% του δημόσιου χρέους και η ΕΚΤ το 15% περίπου. Είναι σαφές ότι ένα συνολικό κούρεμα π.χ. κατά 40% θα έφερνε στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία απώλειες άνω των 30 δισ. ευρώ!
Δηλαδή το "κούρεμα" αν "τσούξει" τους ξένους, τους Έλληνες θα τους "αποκεφαλίσει". Εκτός και αν τα ανταλλάγματα σε δημόσιες αξίες (ΔΕΚΟ, δίκτυα, γη κλπ) είναι τέτοια που να ικανοποιηθούν απόλυτα οι Έλληνες πιστωτές.
Η κυβέρνηση είναι σαφές, λοιπόν, ότι έχει ζητήσει την επιμήκυνση του «παλαιού» πρωτογενούς χρέους - εκτός Μνημονίου- των 340 δισ. ευρώ. Τα 80 δισ. ευρώ ανήκουν σε ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία και τα 50 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Από το δάνειο ΕΕ-ΔΝΤ, ύψους 110 δισ. ευρώ, έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 50 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ αναμένεται να συμφωνήσει στην επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των 30 δισ. ευρώ (το δικό του τμήμα από τα 110 δισ. ευρώ) σε επτά από τρία χρόνια.Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση, Κομισιόν και ΕΚΤ φέρονται να αρνούνται μέχρι σήμερα να ικανοποιήσουν το εληνικό αίτημα.Με το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης, φέρεται να συμφωνεί και να πιέζει το ΔΝΤ, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις. Το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του δανείου από την Αθήνα, κάτι που αποτελεί μια μορφή αναδιάρθρωσης.Το ΔΝΤ φέρεται να ζητά από την ΕΕ και την ΕΚΤ να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέχρι το 2012, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα επιστροφής του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές για δανεισμό. Μετά τη συνάντησή του με τον Ντομινίκ Στρος-Καν στην Ουάσινγκτον την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια καθυστέρηση στην επιστροφή στις αγορές, επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση υπάρχει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης.Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει επιμήκυνση όλου του χρέους, ενώ ερωτηθείς αν λέει την αλήθεια, απάντησε: «Την αλήθεια στον ελληνικό λαό τη λέμε κάθε μέρα».Το σενάριο που θα εξεταστεί πρώτα θα αφορά την επέκταση της αποπληρωμής των δανείων από 10 έως και 30 χρόνια, όπου στους ιδιώτες ομολογιούχους θα προσφερθούν νέα ομόλογα σε αντάλλαγμα παλαιά με το ίδιο κουπόνι (τόκο), αλλά με πιο μακρά ωρίμανση. Ένα άλλο σενάριο προβλέπει τη μείωση των πληρωμών των ελληνικών κουπονιών και την επέκταση των ημερομηνιών ωρίμανσης.

Έκτακτη Είδηση...

Την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, από τους δημοτικούς συμβούλους ζήτησε ο Δήμαρχος Ξάνθης, μετά από τις τοποθετήσεις, τονίζοντας πως δίνει υπόσχεση προς το σώμα του συμβουλίου, ότι θα ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να δουν και να διορθώσουν όλα αυτά τα σημεία που έθιξε η αντιπολίτευση, και σε πολλά από αυτά είχε δίκιο.

Έκτακτη είδηση…

Κλειστή η Εγνατία Οδός στο ρεύμα από Κομοτηνή προς Ξάνθη (Ύψος Κόμβου Ιάσμου), από ντεραπάρισμα νταλίκας Τούμπαρε νταλίκα στην Εγνατία οδό, στο ύψος του Κόμβου Ιάσμου, λόγω δυνατών πλάγιων άνεμων που πνέουν στην περιοχή από χθες το Βράδυ. Η νταλίκα είχε κατεύθυνση από Κομοτηνή προς Ξάνθη, και λίγο μετά τον κόμβο Ιάσμου ο οδηγός δεν μπόρεσε να την συγκρατήσει, με αποτέλεσμα να ντεραπάρει στο οδόστρωμα. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά παρακάμπτοντας την Εγνατία Οδό.

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 16.4.2011


Καλοδεχούμενες οι Εκλογές Η ΝΔ είναι ετοιμοπόλεμη


Ο Αν. Σαμαράς από την Ξάνθη:

Καλοδεχούμενες οι Εκλογές Η ΝΔ είναι ετοιμοπόλεμη


- Δριμεία επίθεση κατά Παπανδρέου, ζητώντας να τραβήξει το αφτί του Υπουργού Εσωτερικών για το μπάχαλο του «Καλλικράτη»

- Επαφές με Δήμαρχο Ξάνθης και Δήμαρχο Μύκης

- Συνάντηση με παραγωγικούς φορείς στο ΕΒΕ Ξάνθης


Ξεκίνησε η περιοδεία του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στη Θράκη, με την επίσκεψή του στην Ξάνθη. Ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, ο οποίος δήλωσε ότι παρά την κρίση το φρόνημα των κατοίκων είναι υψηλό. «Είναι καλό να υπάρχει η πεποίθηση ότι θα βγούμε από την κρίση» παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να έχει αυτοπεποίθηση ο ελληνικός λαός και ότι αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο πολιτικός κόσμος.

Επίθεση στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, για την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» και την έλλειψη πόρων και αρμοδιοτήτων, εξαπέλυσε, από την Ξάνθη, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Θράκη.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ έξω από το Δημαρχείο Ξάνθης στην οδό Μαυρομιχάλη. «Αντί ο κ. Παπανδρέου να ετοιμάζει καινούργια νομοσχέδια, όπως τον καινούργιο εκλογικό νόμο θα έπρεπε να τραβήξει από το αυτί τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος έχει φτιάξει έναν "Καλλικράτη" που σήμερα κάνει τον περιφερειάρχη να μην έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και να έχει λιγότερα χρήματα από ότι είχαν οι παλιοί νομάρχες», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Ξάνθης, Μιχάλη Στυλιανίδη και αφού ενημερώθηκε εκτενέστατα σε ολιγόωρη συνάντηση, παρουσία του Φ. Τσαλίδη Αναπληρωτή Τομεάρχη παιδείας της ΝΔ και του Βουλευτή Αλέξανδρου Κοντού. Στην αρχή της περιοδείας του, ο Αρχηγός της ΝΔ επισκέφθηκε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης, τονίζοντας πως είχε χρέος να πραγματοποιήσει αυτήν την επίσκεψη, για να λάβει ευχές, αλλά και την ευλογία του. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης, καλωσορίζοντας τον αρχηγό της ΝΔ, τόνισε την σημαντικότητα της υποχρέωσης όλων των Ελλήνων να μείνουν ενωμένοι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.

Στην συνέχεια ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Δημαρχείο της Μύκης, όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους, με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα τις περιοχής, προκειμένου να έχει σφαιρική άποψη, γύρω από αυτά. Αμέσως μετά συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ξάνθης όπου είχε και ολιγόωρη συζήτηση όπως προαναφέραμε και στην συνέχεια περπατώντας κατευθύνθηκε στην Πλατεία Αντίκα, όπου σε καφέ της περιοχής κάθισε για λίγο και συζήτησε τόσο με εκπροσώπους της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα, όσο και με τον πρόεδρο του ενός σωματείου των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ, ο οποίος τον πληροφόρησε για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα που απασχολεί ολόκληρη την Ξάνθη το τελευταίο διάστημα. Ακολούθως ο κύριος Σαμαράς, συνοδευόμενος από τους Φ. Τσαλίδη, Αλ. Κοντό, Ε. Στυλιανίδη, Μ. Τζίμα και Δ. Σταμάτη, κατευθύνθηκε προς το Επιμελητήριο Ξάνθης πεζός και χαιρετούσε τόσο τους καταστηματάρχες όσο και τους πεζούς.

Στο ΕΒΕ Ξάνθης ο Αν. Σαμαράς είχε για αρκετή ώρα συνάντηση με εκπροσώπους φορέων της περιοχής μας και κατά την έξοδο του από το ΕΒΕ τόνισε πως συζητήθηκαν εκτενέστατα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι κλάδοι, προκειμένου να συμπεριληφθούν ξεχωριστά στον προγραμματισμό της Νέας Δημοκρατίας. Σε ερώτηση δημοσιογράφων, για το αν οι εκλογές είναι αναπόφευκτες, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως αυτές θα είναι καλοδεχούμενες από τον ίδιο και τους συνεργάτες του, υπογραμμίζοντας πως η ΝΔ είναι ετοιμοπόλεμη. Ο Αρχηγός της ΝΔ στην συνέχεια της περιοδείας του, κατευθύνθηκε στην Γενισέα όπου επισκέφθηκε εκεί παραγώγους, με τους οποίους είχε επαφές και στην συνέχεια κατευθύνθηκε στην Κομοτηνή, όπου πραγματοποίησε λίγο μετά τις επτά το απόγευμα κεντρική ομιλία. Νωρίτερα εχθες, ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας όπου εξέφρασε τη στήριξή του στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, μετά την καταδίκη του από το Εφετείο Θεσσαλονίκης σε ένα χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος.

Ο κ. Ψωμιάδης ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά και την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, για τη στήριξη που του παρέχουν. Δήλωσε πως και ο ίδιος είναι δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά, «ο οποίος είναι κυρίαρχη δύναμη όχι μόνο της ΝΔ, αλλά ολόκληρης της κεντροδεξιάς».

Έντονη ανησυχία και αντιδράσεις για τις τελευταίες εξελίξεις από τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”

Έντονη ανησυχία και αντιδράσεις για τις τελευταίες εξελίξεις από τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” Στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. Παρασκευή Καμπανά, Πρόεδρος εργαζομένων: - «Μας ζητάνε να εντάξουμε στο πρόγραμμα άτομα που δεν είναι μοναχικά, αλλά γέροντες που έχουν παιδιά ή άλλους συγγενείς πρώτου βαθμού με κάρτα ανεργίας και σχετική επιδότηση από τον ΟΑΕΔ. - Δεν μπορούμε, όμως, να πετάξουμε στον καιάδα τους μοναχικούς ανθρώπους που δεν έχουν κανέναν να τους φροντίσει και με τους οποίους έχουμε δεθεί συναισθηματικά» Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης. Βασικό θέμα συζήτησης των εργαζομένων αποτέλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Ενώ, δεν παρέλειψαν να εκφράσουν την αγωνία τους για το επαγγελματικό τους μέλλον. Όπως ενημέρωσε η Πρόεδρος των εργαζομένων, κυρία Παρασκευή Καμπανά, ύστερα από την σαρανταοκτάωρη απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του προκείμενου προγράμματος , το αρμόδιο Υπουργείο αποφάσισε να το συνεχίζει, θέτοντας νέα κριτήρια. Πλέον, τα άτομα που θα εντάσσονται στο Πρόγραμμα πρέπει να έχουν άνεργο κάποιον συγγενή τους πρώτου βαθμού, που μάλιστα θα παίρνει επιδότηση από τον ΟΑΕΔ. «Μας ζητάνε να εντάξουμε στο πρόγραμμα άτομα που δεν είναι μοναχικά, αλλά γέροντες που έχουν παιδιά ή άλλους συγγενείς πρώτου βαθμού με κάρτα ανεργίας και σχετική επιδότηση από τον ΟΑΕΔ» σχολιάζει χαρακτηριστικά η κυρία Παρασκευή Καμπανά, μέσα από σχετικές δηλώσεις που κάνει στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Παράλληλα, η τελευταία υπογραμμίζει με έμφαση πως αυτή η εξέλιξη αποτελεί αδικία, καθώς δεν είναι δυνατόν να πετιούνται στον Καιάδα οι μοναχικοί άνθρωποι που δε έχουν κανέναν να τους φροντίσει και με τους οποίους οι εργαζόμενοι του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” έχουν δεθεί συναισθηματικά.

Βασικές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ για την περιοχή ο κάθετος άξονας και η γεωθερμία

Βασικές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ για την περιοχή ο κάθετος άξονας και η γεωθερμία
- Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κυρίου Α. Τσαρτσάρα με εκπροσώπους Υπουργείων

- Σύσταση ομάδων προώθησης και συντονισμού για την αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειας

- Τι ανέφεραν κορυφαία στελέχη της κεντρικής διοίκησης στον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, όσον αφορά την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής και τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν από την πλευρά τους για τον Νομό Ξάνθης


Αποδίδει καρπούς σύμφωνα με τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, κύριο Αχιλλέα Τσαρτσάρα, η προσπάθεια του κόμματος που ξεκίνησε σε τοπικό επίπεδο και αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή μας.

Πριν από αρκετούς μήνες το τοπικό ΠΑΣΟΚ θέλοντας να προβάλει την περιοχή και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, κατέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός και τα απέστειλε στα κεντρικά του κόμματος, ώστε να αντιμετωπιστούν στο μέτρο του δυνατού, με απώτερο στόχο την ανάπτυξή του.

Όπως τονίζει μέσα από σχετικές δηλώσεις του στην ΦτΞ ο κύριος Αχιλλέας Τσαρτσάρας, η κεντρική διοίκηση όχι μόνον δεν έδειξε αδιαφορία για την προσπάθεια που κατέβαλλαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, αλλά έδωσε και τις δεσμεύσεις της, ότι θα γίνουν κάποια πολύ σημαντικά βήματα προς την ανάλογη κατεύθυνση. Να σημειώσουμε, ότι πριν από λίγες ημέρες ο κύριος Α. Τσαρτσάρας βρέθηκε στο κέντρο λήψης αποφάσεων, την πόλη των Αθηνών, όπου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους επτά-οκτώ Υπουργείων, όσον αφορά την αναπτυξιακή πορεία του Νομού Ξάνθης.

Οι Υπουργοί δήλωσαν ενδιαφέρον στο εγχείρημα για την ανάπτυξη της Ξάνθης, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις αντικειμενικές συνθήκες που επικρατούν εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης, όπως αυτής που διανύουμε. Μεταξύ των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί για την περιοχή μας είναι ο κάθετος άξονας, αλλά και η ανάπτυξη της γεωθερμίας. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον κάθετο άξονα, ειπώθηκε από το Υπουργείο Υποδομών προς τον κύριο Α. Τσαρτσάρα, ότι η Ξάνθη μέχρι τώρα έχει αδικηθεί και επομένως πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διορθωθεί η υφιστάμενη κατάσταση, που δεν βοηθάει αναπτυξιακά την περιοχή.

Όσον αφορά τώρα την γεωθερμία, που αποτελεί και μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Ξανθιώτη Υπουργού, κυρίου Σωκράτη Ξυνίδη, ήδη, σύμφωνα πάντοτε με τον κύριο Α. Τσαρτσάρα, ξεκίνησε η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε να είναι έτοιμο σε ένα μήνα περίπου. Βασικός σκοπός είναι να δοθούν κίνητρα στους επενδυτές, προκειμένου να κάνουν τις επενδύσεις τους στην γεωθερμία της περιοχής μας. Όπως μας ενημερώνει, μάλιστα, ο κύριος Α. Τσαρτσάρας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και μάλιστα από ξένους επενδυτές, που είναι έτοιμοι να έρθουν στην Ξάνθη.

Από την άλλη, υπάρχουν και πολλά άλλα ζητήματα που άπτονται της αναπτυξιακής πορείας του τόπου και τα οποία έχουν σημειωθεί στην «χάρτα» με τις προτεραιότητες για την περιοχή που βρίθει ανάπτυξης.

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Προπηλακισμός κατά του Υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου! Ο ισχυρισμός ίδιος, όπως και στις περιπτώσεις του κ. Πάγκαλου. Οι ευθύνες επιρρίπτονται στον Σ.Υ.Ρ.Ι.Ζ.Α. ως συνήθως. Αυτό το γνωρίζουν οι ίδιοι και το πρόβλημα ας το λύσουν μεταξύ τους. Απορία προκαλεί το γεγονός πως είναι απολύτως σίγουροι, για την ευθύνη που φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν αναρωτιούνται αν οι επιθέσεις αυτές στοχοποιούν κατά των θεσμών, μέσω των προσώπων που τους εκπροσωπούν. Αυτό ούτε σαν υποψία περνάει από το μυαλό τους. Δεν αναφέρονται καν! Μετά βεβαιότητος ισχυρίζονται πως είναι υποκινούμενες από τους πολιτικούς τους αντιπάλους και περιορίζονται κατά του προσώπου τους. Ο Υπουργός Υγείας, παρ’ ότι πρωτοστάτησε στις «μεταρρυθμίσεις» του τομέα της υγείας, φέρνοντας τα πάνω κάτω στο ήδη υπάρχον «παραπληγικό» σύστημα και την μετατροπή του σε «τετραπληγικό», εν τούτοις είναι ο μόνος που δήλωσε πως η κυβέρνηση οφείλει να πει ολόκληρη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Αυτό φαίνεται δεν εκτιμήθηκε από κανέναν, ο οποίος αδυνατεί να «καταπιεί» την αγανάκτησή του και εξωτερικεύει παρορμητικά την έκρηξη της αντίδρασής του εναντίο όλων όσων θεωρεί πως ευθύνονται, για τα εθνικά και προσωπικά χάλια. Απ’ όλους όσους προβαίνουν σε προπηλακισμούς, κατά μόνας ή κατά ομάδες, είναι άραγε κάποιος που ανήκει σε εύρωστη κοινωνική ομάδα; Σίγουρα όχι. Οι εικόνες, που δια των ΜΜΕ δημοσιοποιούνται, δείχνουν νεολαίους του τζιν και του μπουφάν που γιαουρτώνουν σινιέ κοστούμια. Δεν θα πω κάτι για το κοστούμι του κ. Πάγκαλου, διότι δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο. Το κοστούμι όμως του κ. Λοβέρδου, που δέχθηκε τα «πυρά» της προσβολής, ήταν σίγουρα από κασμίρ με ολίγον μετάξι, εξ ου και η ελαφρά γυαλάδα, ερχόμενο σε αντίθεση με το ντύσιμο της… εξουσίας του τότε. Αλήθεια, το νεοεισαγόμενο look, που καθιέρωσε ο αείμνηστος ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου απλοποιώντας το σινιέ πολιτικό ντύσιμο, αντικαθιστώντας το πουκάμισο με το ζιβάγκο τι απέγιναν; Ο σοσιαλισμός αυτοκόλλητος με το ζιβάγκο, τουλάχιστον τα πρώτα σοσιαλιστικά χρόνια του γνήσιου ΠΑΣΟΚ! Από εκεί και μετά η προτίμηση σε επώνυμα ρούχα διαμόρφωσαν το πολιτικό prestige μαζί και την σύγχρονη μορφή της ιδεολογίας του πλειοψηφούντος κόμματος. Άλλοι καιροί, άλλες εποχές, άλλου είδους πλεύσεις, εφαρμογές, αποφάσεις και αλλαγή της φοράς των δεικτών του ωρολογιού… Τουλάχιστον ο αείμνηστος μοίραζε τα δανεικά και στον λαό, ενώ η συνέχεια της σοσιαλιστικής ιδεολογίας, καταλήγει να δανείζεται, για να καλύπτει τις τρύπες των ελλειμμάτων, που δημιουργήθηκαν από τους γνωστούς λόγους. Προχώρησε μάλιστα και ακόμη παραπέρα. «Ξήλωσε» κάθε τι που έχει κοινωνικό και προνοιακό χαρακτήρα, αφήρεσε δια μιάς κεκτημένα των χαμηλών τάξεων, οδήγησε σε πλήρη εξαθλίωση τους πολίτες της χώρας και έβγαλε «ξινό» ότι βοήθησε «να απολαύσουν» στο παρελθόν από την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο προπηλακισμός έχει μέλλον! Οι εκφάνσεις του έχουν ευρύ φάσμα είδους, τρόπου και παραληπτών. Δεν θα σταματήσει στον υπουργό υγείας, όπως εικάζεται. Η αρχή ως ήμισυ του παντός, θα συνεχίσει την επιθετικότητα, τον παρορμητισμό και την αντίδραση, απέναντι στο πολιτικό σύστημα και όσους το απαρτίζουν. Απέναντι στους θεσμούς που ξέφτισαν, στις αρχές και αξίες που ισοπεδώθηκαν και στην διαφθορά που υφίσταται εδώ και χρόνια, αλλά δεν τιμωρείται αποδεικνύοντας και εδραιώνοντας το νέο καθεστώς στην πολιτική ζωή της χώρας, που «υπογράφεται» από τους πολιτικούς αλλά δεν υιοθετείται από τους πολίτες.

Συνελήφθη 20χρονος στην Ξάνθη για παιδική πορνογραφία

Συνελήφθη 20χρονος

στην Ξάνθη για παιδική πορνογραφία


Στην σύλληψη ενός 20χρονου προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης η αστυνομία στην Ξάνθη, στο πλαίσιο πρόληψης και καταστολής του φαινομένου της κατοχής - διακίνησης, μέσω internet, υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 20χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι οποίοι περιείχαν περισσότερα από 200 αρχεία- φωτογραφίες και βίντεο- πορνογραφίας ανηλίκων.

Το υλικό διατίθετο μέσω λογισμικού ανταλλαγής αρχείων σε άλλους χρήστες του διαδικτύου.

Τέλη Μαΐου η λίστα για τα "βαρέα"

Τέλη Μαΐου η λίστα για τα "βαρέα"


Στις 450.000 από 700.000 θα μειωθούν οι εργαζόμενοι με το ευνοϊκό καθεστώς. Η εφαρμογή των πρώτων αλλαγών θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2012

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς συγκροτείται επιτροπή που θα προτείνει ποια επαγγέλματα πρέπει να παραμείνουν στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς. Η 11μελής επιτροπή καλείται μέχρι το τέλος του Μαΐου να παραδώσει πόρισμα με τις προτάσεις της, προκειμένου η νέα λίστα να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.

Στόχος των αλλαγών είναι ο αριθμός των εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα να «πέσει» από τις 700.000 στις 450.000. Σχετική πρόβλεψη υπάρχει και στο μνημόνιο, όπου αναφέρεται πως οι εργαζόμενοι στο ειδικό αυτό καθεστώς δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% του εργατικού δυναμικού. Σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη προβλέπεται πως στην επιτροπή θα μετέχουν εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του υπουργείου Εργασίας, του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ).

Η κατάρτιση της νέας λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα αναμένεται να προχωρήσει με διαδικασίες-εξπρές και το χρονοδιάγραμμα είναι αυστηρό. Για τον σκοπό αυτό η επιτροπή δεν πρόκειται να εκπονήσει νέες μελέτες, αλλά θα αξιοποιήσει τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Η νέα λίστα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, ωστόσο οι ρυθμίσεις θα «τρέξουν» σταδιακά για να αποφευχθούν βίαιες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Ετσι οι πρώτες αλλαγές αναμένεται να ξεκινήσουν την 1η Ιανουαρίου 2012 και με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας θα εφαρμοστούν σε δόσεις. Ειδική ρύθμιση«Τυχεροί» είναι όσοι εργαζόμενοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα, καθώς θα συνταξιοδοτηθούν με το παλαιό καθεστώς και δεν θα επηρεαστούν από τις νέες ρυθμίσεις. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας επεξεργάζεται ειδική ρύθμιση με βάση την οποία δεν θα θιγούν όσοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Σημειώνεται πως σε επαγγέλματα που θα αποχαρακτηριστούν έρχονται αλλαγές στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, στους μισθούς αλλά και στις συντάξεις. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν: Την αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση κατά μία πενταετία.

Οι... πόρτες εξόδου θα κλείσουν για όσους είναι κάτω των 65 ετών ή εναλλακτικά δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος και 40 έτη δουλειάς. Δηλαδή θα υπάρχει «εξίσωση» με τις ρυθμίσεις που ισχύουν και για όσους εργαζόμενους δεν είναι στα βαρέα.

Τη μείωση των αποδοχών από 50 έως και 200 ευρώ τον μήνα, καθώς δεν θα καταβάλλεται το ειδικό επίδομα. Τη μείωση των συντάξεων σε δεύτερη φάση έως και 11%, ως αποτέλεσμα της μείωσης των μισθών.

Σε ύψη - ρεκόρ σκαρφάλωσε η ανεργία

Σε ύψη - ρεκόρ σκαρφάλωσε η ανεργία




Μέσα σε έναν χρόνο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 189.663 άτομα και πλέον οι εγγεγραμμένοι ανέρχονται στους 756.795. Εφιαλτική η κατάσταση στους νέους έως 24 ετών, που το 37% αδυνατεί να βρει εργασία

Σπάει τα κοντέρ η ανεργία. Tον Ιανουάριο έκανε άλμα στο 15,1%. Η κατάσταση είναι εφιαλτική στους νέους, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό έφθασε στο 37%, κάτι που σημαίνει ότι ο ένας στους τρεις αδυνατεί να βρει δουλειά. Μέσα σε ένα χρόνο ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 189.663 άτομα και πλέον οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφθασαν τα 756.795 άτομα.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο ανήλθε σε 15,1%, έναντι 11,3% τον Ιανουάριο του 2010 και 14,8% τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό, από το 2004 που η ΕΛΣΤΑΤ ξεκίνησε να καταγράφει την ανεργία σε μηνιαία βάση. Στους νέους έως 24 ετών κάνει θραύση και έφθασε το 37% από 30,4% πέρυσι. Στις ηλικίες μεταξύ 25 και 34 χρονών το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 21,3% και αυξήθηκε περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2010. Εξάλλου η ανεργία δείχνει σαφή...προτίμηση στο ασθενές φύλο καθώς φθάνει στο 18,8% (από 14,9% πέρυσι) έναντι 12,4% στους άνδρες. Σε επίπεδο περιφερειών τα «σκήπτρα» κρατά η Δυτική Μακεδονία με 22,7% και ακολουθούν το Νότιο Αιγαίο με 20,2% και η Ανατολική Μακεδονία ? Θράκη με 19,3%, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το 10,9% του Ιανουαρίου του 2010. Πάνω από 17% ανέρχεται σε Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Ιόνια Νησιά. Σε χαμηλά, τηρουμένων των αναλογιών, επίπεδα (αν και διπλασιάστηκε) παραμένει η ανεργία στο Βόρειο Αιγαίο, στο 7,1%, και στην Πελοπόννησο στο 10,3%. Το σύνολο των απασχολουμένων φθάνει σε 4.267.584 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 756.795 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.302.315 άτομα. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 189.663 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (αύξηση 33,4%) και κατά 23.149 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010 (αύξηση 3,2%). ΓΣΕΕΖητεί ενίσχυση του επιδόματος ανεργίας Καλπασμό της ανεργίας στο 20% εντός του 2011 προβλέπει η ΓΣΕΕ. Η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και ζητεί από την κυβέρνηση να ενισχυθεί το επίδομα ανεργίας και να καταβάλλεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι και οι εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ ότι η πραγματική ανεργία θα ξεπεράσει φέτος το 20%. Αυτό αποδεικνύουν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για ποσοστό ανεργίας 15,1% και 756.000 εγγεγραμμένους ανέργους, περίπου 190.000 άτομα περισσότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2010. «Η εφιαλτική αύξηση της ανεργίας σε συνδυασμό με τα προβλήματα της οικονομίας δημιουργούν τεράστια κοινωνικά προβλήματα, γι' αυτό επιβάλλουν στην κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της ανεργίας», αναφέρεται. Η ΓΣΕΕ ζητεί την ενίσχυση του επιδόματος ανεργίας, καθώς και την επιμήκυνση του χρόνου καταβολής του. «Καλούμε για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση να δει τη σκληρή πραγματικότητα και να προχωρήσει στην εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής, που θα ενισχύσει την απασχόληση», προστίθεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.