Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Άγονη αποδείχτηκε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του συνηγόρου του δημότη στην Ξάνθη

Μάταια περίμεναν τον «καπνό» στην Μαυρομιχάλη

Άγονη αποδείχτηκε η εκλογική διαδικασία για την
ανάδειξη του συνηγόρου του δημότη στην Ξάνθη


Άκαρπη αποδείχτηκε, τελικά, η ψηφοφορία του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, την περασμένη Δευτέρα, για την ανάδειξη του συνηγόρου του δημότη, έναν νέο θεσμό στα πλαίσια του «Καλλικράτη».
Καταρχήν, πρέπει να σημειώσουμε, ότι, πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία προηγήθηκαν εισηγήσεις- τοποθετήσεις των μελών του σώματος, αναφορικά με το θέμα. Ο αρχηγός της δημοτικής παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη», κύριος Νίκος Ανταμπούφης, έκανε πρόταση προς το δημοτικό συμβούλιο, να κάνουν μια σύντομη παρουσίαση της υποψηφιότητάς τους, εάν το επιθυμούν, οι παρευρισκόμενοι υποψήφιοι για την θέση του συνηγόρου του δημότη, με δεδομένο το γεγονός, πως οι περισσότεροι από τους 24 συνολικά υποψηφίους είναι άγνωστοι στο σώμα.
Τελικά, η πρόταση του κυρίου Ν. Ανταμπούφη δεν έγινε αποδεκτή, καθώς δεν προβλέπεται από τον σχετικό νόμο. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κύριος Μπάμπης Δημαρχόπουλος, πέρα από τον Νόμο, η υλοποίηση της πρότασης του κυρίου Ν. Ανταμπούφη, θα μπορούσε να θεωρηθεί από κάποιους ως αθέμιτος ανταγωνισμός, αφού δεν παρευρίσκονται όλοι οι υποψήφιοι στην αίθουσα συνεδριάσεων, προκειμένου να παρουσιάσουν την υποψηφιότητά τους.
Την ίδια άποψη για το θέμα εξέφρασε και ο κύριος Αλέκος Κυριακίδης, ο οποίος αναρωτήθηκε φωναχτά, «ποια η χρησιμότητα αυτού που προτείνει ο κύριος Ν. Ανταμπούφης, από την στιγμή που δεν το προβλέπει ο νόμος;». Εξάλλου, σύμφωνα με τα αναφερόμενα του πρώτου, όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων αναφέρονται στο βιογραφικό που έχουν προσκομίσει.
Ενώ, ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης, κύριος Δημήτρης Μπένης, ενημέρωσε το σώμα, πως σύντομα αναμένεται να υπάρξουν διευκρινιστικές από το αρμόδιο Υπουργείο, όσον αφορά την εκλογική διαδικασία, αφού σε πολλούς Δήμους της χώρας δεν κατάφεραν να εκλέξουν τον συνήγορο του δημότη.
Ο κύριος Νίκος Ανταμπούφης επέμεινε στην πρότασή του, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μια απλή πρόταση με φανερή χρησιμότητα και όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού».
Τελικά, πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι από τους δημοτικούς συμβούλους επιθυμούν να εφαρμοστεί η πρόταση του κυρίου Νίκου Ανταμπούφη. Ο τελευταίος, εκτός από την δική του ψήφο πήρε και δύο άλλες, του κυρίου Φανουράκη και του κυρίου Χουσεΐνογλου.
Η παράταξη του κυρίου Χρίστου Πούλιου, «Πολίτες για την Αλλαγή», δεν συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του συνηγόρου του δημότη, καθώς, σύμφωνα με αυτά που επισήμανε ο κύριος Χ. Πούλιος, ο θεσμός εκφυλίζεται από την ίδια την συμπολίτευση.
Σύμφωνα με τον κύριο Χ. Πούλιο, ο Δήμαρχος έδειξε αδιαφορία για το θέμα, αφού δεν ενδιαφέρθηκε να έρθει σε επαφή με την αντιπολίτευση, ώστε να καταλήξουν σε πρόσωπο κοινής αποδοχής, το οποίο θα αναλάβει τα καθήκοντα του συνηγόρου του δημότη.
Από την άλλη, ο αρχηγός των «Πολιτών για την Αλλαγή» έκανε σαφές, πως, εάν, δεν αποφασίσει η πλειοψηφία της συμπολίτευσης, για το ποιος θα αναλάβει τον ρόλο του συνηγόρου του δημότη, δεν πρόκειται να υπάρξουν αποτελέσματα στην εκλογική διαδικασία.
Ο κος Μ. Φανουράκης, από την άλλη, λίγο πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία, τόνισε, πως αυτά που ανάφερε ο κύριος Χ. Πούλιος περί συνεννοήσεων με την συμπολίτευση για το πρόσωπο που θα αναλάβει την θέση του συνηγόρου του δημότη, θα υποβίβαζε όλη την διαδικασία, τη στιγμή μάλιστα που υπήρξαν αιτήσεις των ενδιαφερομένων την τελευταία στιγμή.
Παράλληλα, ο κος Μ. Φανουράκης, θύμισε στον κύριο Χ. Πούλιο δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης, ότι θα έχει ολοκληρωμένη πρόταση επί του θέματος. Τελικά, η εκλογική διαδικασία αποδείχτηκε άγονη, αφού δεν αναδείχτηκε νικητής.

Απέτυχε παταγωδώς η οικονομική πολιτική του κράτους…

Απέτυχε παταγωδώς η οικονομική
πολιτική του κράτους…

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου


Η πολιτική του μνημονίου έχει αποτύχει παταγωδώς. Ο μεγάλος ασθενής του κράτους, η εθνική μας οικονομία, συνεχίζει να βρίσκεται στην εντατική, τι και αν μας χρυσώνουν το χάπι οι πολιτικοί ταγοί, διατεινόμενοι περί βελτιώσεων και καλυτερεύσεων (παραμύθια της Χαλιμάς και τίποτα παραπάνω).
Το εξωτερικό χρέος συνεχίζει να μεγαλώνει, επιβαρύνοντας με παραπάνω οικονομικές υποχρεώσεις το ελληνικό έθνος. Εκτός από την περιβόητη επιμήκυνση, για την οποία η σημερινή κυβέρνηση έχει να καμαρώνει για πολύ ακόμη καιρό, δεν έχουμε πετύχει κάποιο πιο ουσιαστικό μέτρο, για μια πιο ομαλή διευθέτηση του δημοσίου χρέους.
Τα σκληρά οικονομικά μέτρα δεν αποδίδουν, παρά, μόνον, απομυζούν τον μόχθο των φορολογούμενων πολιτών, οι οποίοι έχουν φτάσει στον «αμήν» και δικαιολογημένα.
Αυτό που ακούμε συνέχεια, από ορισμένα επίσημα χείλη, είναι ότι πρέπει να βγούμε στην αγορά για δανεισμό. Πόσα πια δάνεια πρέπει να πάρουμε, ώστε να ξεχρεώσουμε και να είμαστε συνεπείς στις οικονομικές μας συναλλαγές, ως ένα υπεύθυνο κράτος; Δεν έχει τελειωμό το αλισβερίσι με τα δάνεια και τις οικονομικές συναλλαγές του κράτους με τις ξένες αγορές. Πάρετε πέντε και δώστε εκατόν πέντε, η υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά τους δανεισμούς του ελληνικού κράτους από τους ευρωπαίους εταίρους.
Ο λογαριασμός δεν βγαίνει, όσο και να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης από το υστέρημά του. Η στήριξη από την ισχυρή Ευρώπη είναι μηδαμινή. Κανείς εξάλλου από τους Ευρωπαίους δεν νοιάζεται πραγματικά για την Ελλάδα και τα οικονομικά της προβλήματα. Όλοι πορεύονται στον δρόμο που έχει χαράξει το οικονομικό τους συμφέρον.
Το εξωτερικό χρέος της χώρας αποτελεί ένα βαρίδιο που πηγαίνει στον «πάτο» την Ελλάδα και τους πολίτες της. Τα οικονομικά άγχη είναι παντού, στον δρόμο που περπατάμε, στην δουλειά που βγάζουμε το ψωμί μας με κόπο, ακόμη και στο σπίτι μας. Με αυτά ξυπνάμε το πρωί και με αυτά αποκοιμόμαστε κάθε βράδυ. Το μνημόνιο και η τρόικα, οι χειρότεροι εφιάλτες μας, είναι εδώ, αποφασίζουν και διατάζουν για μας χωρίς εμάς. Απαιτούν χωρίς να δίνουν, τη στιγμή, μάλιστα, που οι κυβερνώντες της χώρας «λιβανίζουν» την σημερινή οικονομική πολιτική του κράτους, παραγνωρίζοντας το γεγονός, ότι η ελληνική κοινωνία βαδίζει σε τεταμένο σκοινί, έτοιμο μα κοπεί ανά πάσα στιγμή…

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Όταν πιστεύουμε πως άλλα λένε κι άλλα κάνουν ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών, δεν είναι φυσικά στο φάσμα της φαντασίας μας ούτε προϊόν αυτής, αλλά η πραγματικότητα ως έχει.
«Δεν θα πάρουμε νέα μέτρα», ισχυρίζονταν οι δυο πολιτικοί άνδρες μόλις προσφάτως και εντός ολίγου έρχεται το νέο απαιτητικό μνημόνιο να επαληθεύει τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, μου τα ‘πες… κ.λ.π.». Να λοιπόν που οι νέες περικοπές είναι προ οφθαλμού, αφορούν τα χαμηλού εισοδήματος κοινωνικά στρώματα και ζητούν να αποδώσουν τις ελάχιστες ρανίδες του αίματός τους για την σωτηρία μιας λεηλατημένης πατρίδας. Μιας πατρίδας που γεννήθηκε και ενηλικιώθηκε με την ανδρεία, τους ηρωισμούς, την περηφάνια, την ιστορία, την σοφία, την φιλοσοφία, την γνώση και τον πολιτισμό. Που πέρασε δια πυρός και σιδήρου ώστε να διατηρήσει το όσια και ιερά με τα οποία γαλουχήθηκε και αντρώθηκε. Έφθασε όμως από φωτοδότρια χώρα να καταντήσει η τελευταία σε εκτίμηση και αξιοπιστία στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Την κατήντησαν τα άνομα και τα ανίκανα παιδιά της, που ξεπουπούλισαν τα φτερά της δόξας της στο όνομα του «εξουσιαστή», που για πολλούς είναι το χρήμα. Και τώρα; Τώρα ανήγαγαν σε επιστήμη το ψέμα, την κοροϊδία και τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, όσοι εδώ και δεκαετίες κυβέρνησαν και δεν ξεμπρόστιασαν τα λαμόγια, τους μιζαδόρους, τους σπάταλους και τους κακοδιαχειριστές του δημοσίου χρήματος. Βάσει όλων αυτών ευτελίστηκε η ανθρώπινη βιωσιμότητα στην χώρα και διασύρθηκε το επίπεδο των πολιτών της διεθνώς.
Ο αντίποδας των μέτρων που συνεχίζουν ηδονικά σχεδόν και ταλανίζουν τους Έλληνες, είναι τα «ψίχουλα» που οι θριαμβευτές της εξουσίας ανακοινώνουν και δίχως ντροπή τα παρουσιάζουν ως «παντεσπάνι».
Επιδότηση ενοικίου ετεροχρονισμένα! Μειωμένο μεν, αλλά θα δοθεί. Σε ποσό και αξία λιγότερο από όσα χρειάζονται το μήνα τα μέλη μιας οικογένειας για εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες. Περικοπές ή και κατάργηση του ΕΚΑΣ ίσως και των επιδομάτων των νεφροπαθών.
Αν συμβούν όσα ακούγονται, πως περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο και εφαρμοσθούν βάσει της συμφωνίας υποταγής της κυβέρνησης στην τρόικα, τότε σε ένα χρόνο ας κάνουν δημογραφική απογραφή σε όλη την επικράτεια, ώστε να αντιληφθούν τα ποσοστά θνησιμότητος των πολιτών από το κρύο, την πείνα και την ένδεια γενικώς. Αν αυτό θεωρείται επιτυχής πορεία στην έξοδο από τις Συμπληγάδες ή έστω από την πιθανότητα περαιτέρω πτώσης στην ύφεση, τότε είναι σίγουρο πως δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα. Κυβέρνηση και πολίτες.
Όλα όσα καλούμαστε να πληρώσουμε, δυστυχώς δεν βοηθούν την ανόρθωση της οικονομίας. Τα δις που χρωστάει η χώρα δεν μετριούνται ούτε αριθμητικά. Ενδεικτικά αναφέρω πως ο σεισμός στην Ν. Ζηλανδία και οι ζημιές που επέφερε, εκτιμήθηκαν σε 8.500.000.000 δημιουργώντας εντυπώσεις λόγω του μεγέθους τους.
Τι να πούμε εμείς, που χρωστάμε 350.000.000.000 και ονειρευόμαστε την ανάκαμψη; Τι χρονικά περιθώρια μπορούμε να έχουμε, ώστε να ελπίζουμε σε μείωση του αστρονομικού ποσού, που ούτε οι θησαυροί του Αλή μπαμπά θα μας ξέπλεναν; Αστείο είναι λοιπόν να θριαμβολογούν άμα τη ανακοινώσει παροχών, που για τους ίδιους δεν φθάνουν ούτε για τους… καφέδες τους.

ΘΛΕ - ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
- 20:30 Μουσική Παράσταση ¨ZOE’s Code Show¨

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 1.3.2011


Νερό Βρύσης VS Εμφιαλωμένου

- Πόσο ασφαλές είναι το νερό που πίνουμε καθημερινά ;
- Σήμερα καταρρίπτουμε τα όσα μέχρι στιγμής πιστεύαμε, με βοηθό μας μια απλή μέθοδο ηλεκτρόλυσης


Νερό Βρύσης VS Εμφιαλωμένου

-Ποιος είναι ο μύθος και ποια η πραγματικότητα;
-Ποιοι οι κίνδυνοι και πώς μπορούν να περιοριστούν;
-Τι πρέπει να κάνουμε και ποιους να εμπιστευόμαστε;
-Πόσο θλιβερό για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι το χλώριο που χρησιμοποιείται για την απολύμανσή του νερού;
-Ελέγχονται ή όχι η εταιρίες που πωλούν εμφιαλωμένα νερά;


Πολύς λόγος γίνεται εδώ και χρόνια, γύρω από την ποιότητα του πόσιμου νερού, με το οποίο ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή. Ακόμα περισσότερες κουβέντες έχουν ακουσθεί και για την τιμή του νερού που πληρώνουμε στην Ξάνθη, αφού οι πολυτέλειες στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης (κινητά τηλέφωνα-εμφιαλωμένα νερά) είναι δαπανηρές και τις πληρώνει καθημερινά ο πολίτης, αφού κανένας από αυτούς που μας διοικούν και από αυτούς που ασκούν έλεγχουποτίθεται στους έχοντες την εξουσία, δεν έχει το σθένος να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα.
Εμείς έχοντας υποχρέωση να κρατάμε ενήμερο τον κόσμο της Ξάνθης και όχι μόνο, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε εκτενέστερα με το αντικείμενο, αφού κατά κόρον μας αφορά όλους και άμεσα έχουμε όλοι σχέση με αυτό.
Η ποιότητα του νερού μέχρι σήμερα, όπως γνωρίζαμε από αυτά που κατά καιρούς μας αναφέρουν, έχει να κάνει σχέση, τόσο με τις πηγές όπου αυτό πηγάζει όσο και με το κατά τόπους υδροφόρο ορίζοντα.
Αρκετές περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας οφείλονταν και οφείλονται στο πόσιμο νερό που καταναλώνουμε, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμνα των ειδικών, άσχετα αν σε αυτές τις περιπτώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες βγαίνουν λειτουργώντας ως πυροσβέστες και επιδιώκουν να πετύχουν την επικράτηση της ηρεμίας, απέναντι στον πανικό της στιγμής. Στις περιπτώσεις αυτές και μάλιστα χωρίς λόγο, βλέπουμε το καταναλωτικό κοινό να επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου, έτσι ώστε να προλάβει να προμηθευτεί όσο το δυνατόν περισσότερες φιάλες εμφιαλωμένου νερού, θεωρώντας πως αυτό είναι το καλύτερο και χωρίς ποτέ να σκεφθεί ότι, ίσως το εμφιαλωμένο νερό πολλές φορές είναι ίδιο ή αγγίζει σε επικίνδυνα συστατατικά για τον οργανισμό, τα ποσοστά που δείχνει σε μετρήσεις το πόσιμο.
Εμείς με μια απλή μέθοδο ηλεκτρόλυσης, προσπαθήσαμε να δούμε το πόσο κατάλληλα είναι, τόσο το πόσιμο νερό του δικτύου της Ξάνθης, όσο και το εμφιαλωμένο γνωστής εταιρίας που ασχολείται με το αντικείμενο και δυστυχώς προς μεγάλη μας έκπληξη, είδαμε ότι η διαφορά ανάμεσα στα δύο διαφορετικά νερά (πόσιμο vs εμφιαλωμένο) ήταν μηδαμινή και πως και τα δύο είχαν μέσα στην πυκνότητά τους διαλυμένα στοιχεία σκουριάς και άλλα επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό συστατικά, για τα οποία κανένας μέχρι σήμερα δεν μας έχει μιλήσει.
Ως μέσο ενημέρωσης, προσπαθούμε να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη και όχι να πανικοβάλουμε τον κόσμο, ούτε όμως να επιρρίψουμε ευθύνες στους εμπλεκόμενους, αφού για αυτήν την δουλειά άλλοι είναι αρμόδιοι και πιστεύουμε πως μετά από το σημερινό μας δημοσίευμα, ίσως αφυπνιστούν κάποιοι και ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα της δημόσιας υγείας.
Οι φωτογραφίες τις οποίες σήμερα δημοσιεύω, έχουν τραβηχθεί εχθές το πρωί στα γραφεία της εφημερίδας μας και για δείγματα χρησιμοποιήσαμε ένα ποτήρι νερό της βρύσης και ένα ποτήρι εμφιαλωμένο νερό, από φιάλη γνωστής και μεγάλης εταιρίας του είδους, από την οποία προμηθευόμαστε εδώ και χρόνια, μένοντας ήσυχοι πως μας πουλούν ποιοτικό νερό και πασχίζουν για την υγεία μας, αφού κάθε τρεις μήνες κάνουν και συντήρηση στον ψύκτη, αλλάζοντας τα φίλτρα, που όπως αποδεικνύεται όμως, με την μέθοδο της ηλεκτρόλυσης, δεν κατακρατούν τα επικίνδυνα συστατικά που βλάπτουν τον οργανισμό μας. Τα μετά από πέντε λεπτά ηλεκτρόλυσης του διαφορετικού περιεχομένου των δύο ποτηριών, εκτός του ότι τα ποτήρια έχουν φθάσει σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία, που καθιστά αδύνατο το να τα πιάσει κάποιος με γυμνό χέρι, είδαμε να απομονώνονται τα επικίνδυνα συστατικά, τα οποία στην αρχή ανέβηκαν στην επιφάνεια και στην συνέχεια έκατσαν στον πάτο, δημιουργώντας το κατακάθι, που εύκολα διακρίνεται έστω και στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, αναγκάζοντάς μας να σιχαθούμε και να μην θέλουμε να βάλουμε ξανά στο στόμα μας νερό, αφού όλα αυτά τα στοιχεία, μπαίνουν καθημερινά μέσα στον οργανισμό μας και κατακρατούνται από τα φίλτρα του (νεφρά) με πολλές βλαπτικές συνέπιες για την ζωή μας και όχι μόνο.
Οι λύσεις τις οποίες έχουμε για να αποκλείσουμε ή να μικρύνουμε στο μάξιμουμ την πιθανότητα εισχώρησης αυτών των βλαβερών ουσιών στον οργανισμό μας, είναι πολλές και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξυπνάδα, για να τις θέσουμε σε εφαρμογή. Είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε πολλές φορές, παρά να βλέπουμε γεμάτοι ωχαδερφισμό αυτού του είδους τις αναφορές και αυτό θα πρέπει να μας γίνει βίωμα.
Επειδή όμως έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε σε αρκετά γερά θεμέλια τα όσα σήμερα σας παρουσιάζουμε, άσχετα αν το ρητό «μια φωτογραφίες χίλιες λέξεις», στην προκειμένη περίπτωση ταιριάζει γάντι, δημοσιεύουμε αυτούσια το άρθρο του Αναπληρωτή Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης κυρίου Αστέριου Παντοκράτορα, που πολλοί αναδημοσίευσαν, αλλά ουδείς το έδωσε σημασία και εσείς μπορείτε μόνοι να βγάλετε τα συμπεράσματά σας

Χλώριο και νερό
Δυστυχώς αυτό που μας έσωσε από παλιότερες ασθένειες, όπως χολέρα, γαστρεντερίτιδα κ.λ.π., έρχεται σήμερα να μας καταδικάσει σε πολύ μεγαλύτερες ασθένειες όπως: καρκίνο, νεφρικές παθήσεις και σε πολλές άλλες εκφυλιστικές ασθένειες. Το χλώριο, όπως έχει αποδειχθεί πλέον, όταν μπαίνει στο νερό ενώνεται με διάφορα οργανικά στοιχεία και δημιουργεί πολλές επικίνδυνες ενώσεις όπως το χλωροφόρμιο που ευθύνεται κατά μεγάλο ποσοστό στη δημιουργία των ανωτέρω ασθενειών. Αυτό συμβαίνει και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οργανικά στοιχεία, δυστυχώς όταν πίνουμε χλωριωμένο νερό, δημιουργούνται μέσα μας αυτές οι επικίνδυνες χημικές ενώσεις. Τουλάχιστον 177 οργανοχλωριομένες ενώσεις έχουν ανιχνευθεί στο μητρικό γάλα, στο σπέρμα, στο αίμα και σε άλλα μέρη του σώματος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στον άνθρωπο:

- Αποβολές
- Βλάβες στα νεφρά και στο συκώτι
- Προβλήματα αναπαραγωγής
- Προβλήματα γονιμότητας
- Νευρικές παθήσεις
- Βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα
- Αρτηριοσκλήρυνση
- Προσβολή του μυϊκού συστήματος
- Καρδιακές προσβολές
- Καρκίνος κ.λ.π.

Απεταξάμην το χλώριο
Του Αστέριου Παντοκράτορα αναπληρωτή καθηγητή
της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης

Δύο προϋποθέσεις: Προστασία γύρω από την υδροληψία και άριστο δίκτυο Απολύμανση του νερού ονομάζεται η διαδικασία καταστροφής των μικροοργανισμών που βρίσκονται στο νερό σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποφεύγεται η πρόκληση ασθενειών από τη χρήση του. Τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι το χλώριο, το διοξείδιο του χλωρίου, οι χλωραμίνες, το όζον και η υπεριώδης ακτινοβολία. Ακόμη και στις περιπτώσεις που η απολύμανση γίνεται με τη χρήση όζοντος ή υπεριώδους ακτινοβολίας, στο τέλος προστίθεται μικρή ποσότητα χλωρίου που ταξιδεύει στο δίκτυο ύδρευσης μέχρι τις βρύσες των καταναλωτών. Στόχος της προσθήκης του χλωρίου μετά την απολύμανση είναι η καταπολέμηση των μικροοργανισμών που βρίσκονται στα τοιχώματα των σωλήνων του δικτύου ύδρευσης. Το χλώριο είναι μια χημική ουσία την οποία καταπίνουν καθημερινά δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με στόχο να αποφύγουν προβλήματα υγείας από πιθανή παρουσία επικίνδυνων μικροοργανισμών στο πόσιμο νερό. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι πρόκειται για προληπτικό φάρμακο που παίρνει κανείς σε όλη του τη ζωή για να αποφύγει μια πιθανή ασθένεια η οποία μπορεί και να μην εμφανιστεί ποτέ. Έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά ότι το χλώριο προκαλεί προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα σε μεγάλες δόσεις. Παρά το γεγονός αυτό, χρησιμοποιείται ευρύτατα ως απολυμαντικό στο πόσιμο νερό, επειδή ο κίνδυνος από τους μικροοργανισμούς (μερικές φορές θάνατος) είναι μεγαλύτερος από τις παρενέργειες του χλωρίου (πρόκειται για τη θεωρία του μικρότερου κακού).
Για την απαλλαγή του πόσιμου νερού από το χλώριο απαιτούνται δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η δημιουργία ζώνης προστασίας γύρω από την υδροληψία και ο αυστηρός έλεγχος όλων των δραστηριοτήτων μέσα σ’ αυτήν για την αποφυγή της ρύπανσης. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η διατήρηση του δικτύου ύδρευσης σε άριστη κατάσταση. Προσοχή όμως. Αν και οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις δεν ικανοποιούνται απόλυτα, η χλωρίωση είναι άκρως απαραίτητη. Θα υπάρξει άραγε ανάλογο παράδειγμα στη χώρα μας, που θα εξασφαλίσει στους πολίτες νερό καλής ποιότητας και απαλλαγμένο από το χλώριο;
(Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην «Ελευθεροτυπία» (11 Νοεμβρίου 2000)).

Για τους περισσότερους ανθρώπους ένα ζεστό ντους ή ένα μπάνιο θεωρείται σαν μια από τις πιο μικρές, απλές απολαύσεις της ζωής. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους από το χλώριο και τις άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες που υπάρχουν στο νερό. Αν και το χλώριο χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την απολύμανση του νερού, διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ύπαρξή του είναι επικίνδυνη τόσο στην κατανάλωση πόσιμου νερού όσο και στη χρήση του στο ντους ή στο μπάνιο. Έχει αποδειχτεί ότι προσλαμβάνουμε εξίσου μεγάλες ποσότητες επικίνδυνου χλωρίου και άλλων χημικών ουσιών από το νερό του ντους όπως και από το πόσιμο χλωριωμένο νερό. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο αμερικάνικο περιοδικό της δημόσιας υγείας τεκμηρίωσε τη σύνδεση του χλωρίου και του καρκίνου του μαστού, του κόλπου καθώς και της ουροδόχου κύστης. Τα τελευταία πενήντα χρόνια ο άνθρωπος με τα χημικά λιπάσματα, τα χημικά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιεί για να αυξήσει και να προστατεύσει την παραγωγή, τα βιομηχανικά απόβλητα, την όξινη βροχή, τις εκατοντάδες υπόγειες δεξαμενές καυσίμων που δημιούργησε από τις περισσότερες των οποίων υπάρχουν διαρροές στο υπέδαφος, τις μολύβδινες και αμιαντοτσιμεντένιες σωληνώσεις με τις οποίες μεταφέρεται το νερό μέχρι το σπίτι, με τις χωματερές κ.λπ., μόλυνε τόσο τα επίγεια νερά λιμνών, ποταμών όσο και τα υπόγεια νερά με χιλιάδες χημικά δηλητήρια. Πολλοί μάλιστα επιστήμονες πιστεύουν ότι το νερό ευθύνεται άμεσα για την αρτηριοσκλήρωση, τις νεφρικές παθήσεις, τις καρδιοπάθειες, την επάρατο νόσο, αλλά και για άλλες εκφυλιστικές ασθένειες. Μακροπρόθεσμα το νερό της βρύσης με την υπάρχουσα μορφή του θα μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας. Σωματίδια όπως άμμος, λάσπη, πουρί, σκουριά, προϊόντα διάβρωσης, χλωριούχο βινύλιο από σωλήνες PVC και παθογόνοι μικροοργανισμοί απειλούν την υγεία μας. Οι τελευταίοι μάλιστα προκαλούν διάρροια, γαστρεντερίτιδα, λοιμώδεις και ιογενείς νόσους, ηπατίτιδα Α και Ε. Το χλώριο που προστίθεται για την καταστροφή των ιών και βακτηρίων, μπορεί να προκαλέσει βλαβερά παραπροϊόντα με συνέπεια βλάβες στα νεφρά και το συκώτι, νευρικές παθήσεις, αρτηριοσκλήρυνση. Έρευνες απέδειξαν ότι το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να περιέχει μεγαλύτερο αριθμό επικίνδυνων μολυντών απ ό,τι το νερό της βρύσης. Επιπρόσθετα μπορεί να συναντήσουμε και επικίνδυνες χημικές ουσίες που προέρχονται από το πλαστικό. Εάν διαβάσουμε την ετικέτα που βρίσκεται πάνω στο μπουκάλι αναγράφεται η ένδειξη: «Να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος σε θερμοκρασίες όχι μεγαλύτερες των 18 βαθμών Κελσίου». Όμως τα μπουκάλια μεταφέρονται τις περισσότερες φορές με ανοιχτά φορτηγά και αποθηκεύονται ή είναι σε ράφια σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να το αγοράζουμε ήδη αλλοιωμένο. Εάν δούμε επίσης την ημερομηνία λήξης, βλέπουμε ότι αυτό το νερό μπορεί να μείνει στο πλαστικό μπουκάλι για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Οπότε όταν θεωρείται επικίνδυνο το νερό της βρύσης, αλλά και το εμφιαλωμένο, το οικιακό φίλτρο νερού είναι η μόνη λύση. Οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν ότι ο πιο ασφαλής τρόπος για να έχουμε καθαρό, υγιεινό νερό είναι να έχουμε σπίτι μας ένα καλό σύστημα καθαρισμού του νερού υψηλής τεχνολογίας, το οποίο εγγυημένα να καθαρίζει το νερό μας από οτιδήποτε είναι επικίνδυνο για την υγεία μας τόσο τους επικίνδυνους ρύπους όσο και τους παθογόνους μικροοργανισμούς, αφήνοντας όμως μέσα σε αυτό τα χρήσιμα μεταλλικά άλατα.

Παιδιά που κολυμπούν συστηματικά σε πισίνες κινδυνεύουν να αναπτύξουν αλλεργική ρινίτιδα όταν γίνουν ενήλικες, ανακοινώνουν Γερμανοί ερευνητές
Ο Δρ Υ. Kohlhammer από το GSF - Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο για το Περιβάλλον και την Υγεία στο Neuherberg και οι συνεργάτες του εκφράζουν την υπόθεση ότι παραπροϊόντα χλωρίωσης πισινών μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο ενδοθήλιο των πνευμόνων, οι οποίες επιτρέπουν μεγαλύτερη επαφή αλλεργιογόνων υλικών με αυτό και αύξηση του κινδύνου αλλεργικής ρινίτιδας.
Πρόσφατη έκθεση σε χλωριωμένη πισίνα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αλλεργικής ρινίτιδας. Ατομα τα οποία ανέφεραν έκθεση σε πισίνα συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα για τους τελευταίους 12 μήνες είχαν 32% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν αλλεργική ρινίτιδα σε σύγκριση προς άτομα που δεν εκτέθηκαν. Τελικά, άτομα τα οποία ανέφεραν οποιαδήποτε έκθεση κατά τη διάρκεια της ζωής τους σε χλωριωμένες πισίνες, είχαν 65% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν αλλεργική ρινίτιδα από άτομα που δεν εκτέθηκαν σε πισίνες.Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι οι συσχετίσεις μεταξύ πρόσφατης και σχολικής ηλικίας κολύμβησης σε πισίνες φάνηκαν να εξαρτώνται από τις δόσεις χλωρίωσης. Τα νέα ευρήματα συμφωνούν με αποτελέσματα παλαιότερων ερευνών, οι οποίες συνδέουν την έκθεση σε χλωριωμένες πισίνες με την «υπερδιαπερατότητα» των πνευμόνων, καθώς επίσης με βήχα που προκαλείται από σωματική άσκηση και με μεγαλύτερη συχνότητα άσθματος, επισημαίνει η ομάδα ερευνητών στη Journal of Allergy.«Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια πάθηση με πολλές πιθανές παραμέτρους που την επηρεάζουν, συμπεριλαμβανομένων μεταβολών τρόπων ζωής, περιβαλλοντικών παραγόντων, έκθεσης σε αλλεργιογόνα και ανοσοποίησης. Η επαφή με παραπροϊόντα χλωρίωσης θα μπορούσε να μην είναι το κύριο αίτιο για μεγαλύτερες συχνότητες αλλεργικής ρινίτιδας, ιδιαιτέρως σε ενήλικες, αλλά θα μπορούσε να έχει σημαντική συμβολή σε αυτή την πολυπαραγοντική πάθηση» συμπεραίνουν οι ερευνητές.

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Αυτό που ορισμένοι και σίγουρα αρκετοί Έλληνες πολίτες είχαν στο μυαλό τους, αλλά δε το εξέφραζαν δημοσίως, το έβγαλαν αβίαστα στο Παρίσι συμπατριώτες μας φοιτητές, στην εκδήλωση του Κ. Γαβρά. Ξεφώναξαν στον κ. Πάγκαλο, ανταποδίδοντας τα «εύσημα» που εκείνος πρωτίστως συχνά πυκνά εξέφραζε, υποβιβάζοντας τον Ελληνικό λαό και καθιστώντας τον συμμέτοχο της εθνικής σπατάλης. Τα γνωστά σε όλους μας! Οι νεολαίοι δεν κατάπιαν και δεν εποίησαν την νήσσα. Ευτυχώς! Φυσικά τα όσα του ξεφώναξαν ήταν της τάξεως του… γιουχαΐσματος. Καιρός δεν ήταν; Ίσως έτσι να ικανοποιήθηκε η πλειονότης των πολιτών που μέσα τους βράζει ο θυμός, η αγανάκτηση και θεωρούν εαυτούς «κορόϊδα» που μοσχοπληρώνουν, ανεβάζοντας στην εξουσία τιμητές, απαξιωτές και υβριστές τους. Ο κ. Πάγκαλος με τις κατά καιρούς δηλώσεις του υπερέβη τα όρια και καταδεικνύει πως αγνοεί τον ουσιαστικό καθωσπρεπισμό και την πολιτική δεοντολογία, ώστε να θεωρεί πως είναι ο μόνος που μπορεί να χαρακτηρίζει και να κατηγορεί τους πολίτες αδίκως. Τα λόγια του έγιναν μπούμερανγκ από την ομάδα των Ελλήνων φοιτητών στο Παρίσι. Ο λόγος και ο αντίλογος στο ίδιο επίπεδο και εξ’ αιτίας αυτού ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ευρισκόμενος στην δύσκολη και απρόσμενη φραστική επίθεση, μετατόπισε το βάρος των λόγων του σε παρανόηση των Μ.Μ.Ε. Δηλαδή ο κ. Πάγκαλος αντί να ζητήσει συγνώμη, βγάζει όλους τους πολίτες άνους και συμπεραίνει εκ της παρανοήσεως πως τα Ελληνικά τα μιλάει μόνο εκείνος σωστά, ενώ οι υπόλοιποι τα μπερδεύουν με τα… κινέζικα. Τόσο καλά! Ένα μάθημα ήταν κι αυτό, ώστε να αντιληφθεί ο οιοσδήποτε κατέχει και χειρίζεται εξουσία, πως οφείλει να σέβεται όλους τους πολίτες, διότι μεταξύ αυτών είναι και οι ψηφοφόροι του. Άλλωστε θα πρέπει να γνωρίζει πως πριν εκφρασθεί δια του λόγου, θα ήταν προτιμότερο να βουτάει την γλώσσα στον εγκέφαλό του, ώστε κατόπιν εορτής να μη βρίσκεται στη θέση να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα. Ανεπιτυχώς!
Η εύκολη δικαιολογία όταν θέλουν οι πολιτικοί να αποφύγουν την ευθύνη των λόγων και των πράξεών τους, είναι να κατονομάζουν ως υποκινητές και υποβολιμαίους «δράστες» της αντίδρασης των πολιτών, τα μέλη άλλων πολιτικών κομμάτων. Εξ αυτού δεν διέφυγε της αυτής τακτικής και ο κ. Πάγκαλος ο οποίος επέρριψε στο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ τις ευθύνες της αναφερόμενης και προβαλλόμενης φραστικής επίθεσης. Επιτέλους να μη κρυβόμαστε αλλά να παραδεχόμαστε πως στην κοινωνία της ζούγκλας που καθημερινά ζούμε, το γύρισμα της άλλης παρειά στην ελεύθερη παλάμη του «ραπίζειν» έχει μείνει στο παρελθόν ως λόγος Χριστού και μόνον. Όλα τα λόγια που πιθανόν ακουστούν επιχειρηματολογικά, βάλλοντας κατά της πράξης των φοιτητών, θα ανήκουν στο φάσμα του «υπεράνω» που καταδικάζει την αυτοδικία και υποστηρίζει την «ευπρέπεια» καλώς ή κακώς. Κυρίως για το θεαθήναι. Ίσως η αντίδραση των φοιτητών στην Γαλλία να ενισχύσει το γνωστό πως «το πάθημα έγινε μάθημα.

Άρωμα γυναίκας για πρώτη φορά

Αλλαγή φρουράς στον Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης

Άρωμα γυναίκας για πρώτη φορά

Κική Κιούση, νεα Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης:
«Αισθάνομαι πολύ ευχαριστημένη που με τίμησαν με την ψήφο τους και με εξέλεξαν για την θέση της Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου οι συνάδελφοι μου. Η χαρά μου είναι ιδιαίτερα μεγάλη, γιατί, συνήθως, δεν εκλέγουν γυναίκες. Χαίρομαι που θα αναλάβω για τα επόμενα τρία χρόνια τα θέματα του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης»

Άρωμα γυναίκας στον Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης, αφού γυναίκα είναι αυτή, που για πρώτη φορά και στο εφεξής, θα αναλάβει την θέση της Προέδρου.
Ο λόγος για την Κική Κιούση- Σιούτη, που εκλέχθηκε στην θέση της Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, από τον πρώτο κιόλας γύρο των εκλογών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή.
Η κυρία Κική Κιούση, που έλαβε το ποσοστό 51,44 στις εκλογές, δήλωσε αναφορικά με την εκλογή της στην ΦτΞ, ότι «αισθάνομαι πολύ ευχαριστημένη που με τίμησαν με την ψήφο τους και με εξέλεξαν για την θέση της Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου οι συνάδελφοι μου. Η χαρά μου είναι ιδιαίτερα μεγάλη, γιατί, συνήθως, δεν εκλέγουν γυναίκες. Χαίρομαι που θα αναλάβω για τα επόμενα τρία χρόνια τα θέματα του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης».
Και καταλήγει «πρέπει να σημειώσω, δε, πως, μαζί με μένα εκλέχθηκαν άξιοι νέοι και δυναμικοί συνάδελφοι ως σύμβουλοι. Θέλω, για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τους συναδέλφους για την εμπιστοσύνη τους».

Προπηλάκισαν και επιτέθηκαν φραστικά στον Θ. Πάγκαλο Έλληνες και Γάλλοι φοιτητές στο Παρίσι

Προπηλάκισαν και επιτέθηκαν φραστικά
στον Θ. Πάγκαλο Έλληνες και Γάλλοι
φοιτητές στο Παρίσι

Αχιλλέας Τσαρτσάρας, Γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ξάνθης:
«Είναι στημένη η επίθεση που δέχτηκε ο Θ. Πάγκαλος στο Παρίσι, από ανθρώπους που ξέρουν να δουλεύουν μόνον ακτιβιστικά. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που κουβάλησαν από τα Χανιά, τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι κοντεύουν σήμερα να πεθάνουν από την απεργία πείνας»

Η πρόσφατη φραστική επίθεση που δέχθηκε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κύριος Θεόδωρος Πάγκαλος, από εξαγριωμένους φοιτητές στο Παρίσι κατά την διάρκεια εκδήλωσης στο Ελληνικό Σπίτι της Πανεπιστημιούπολης, όπου βρέθηκε για την προβολή της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ζ», σχολιάστηκε από τον ίδιο, ως φασιστική επίθεση από οργανωμένους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ.
Έλληνες και Γάλλοι φοιτητές επιτέθηκαν φραστικά στον κύριο Θ. Πάγκαλο, προπηλακίζοντας τον τελευταίο κατά την διάρκεια άφιξής του στο Ελληνικό Σπίτι στην Πανεπιστημιούπολη, όπου θα παρευρισκόταν για την προβολή της ταινίας του σκηνοθέτη, κυρίου Κώστα Γαβρά. Με φράσεις όπως «μαζί τα φάγαμε Πάγκαλε;» και «είσαι δολοφόνος», οι νεαροί ανέβασαν τους τόνους στα ύψη.
Τελικά, μετά από μισή ώρα έντονου διαλόγου, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μαζί με την πλειοψηφία των παρευρισκομένων αποχώρησε από την αίθουσα, όπου διαδραματίστηκε το σκηνικό.
Αναφορικά με το θέμα, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, κύριος Αχιλλέας Τσαρτσάρας, επισημαίνει μέσα από την εφημερίδα μας οτι «είναι δεδομένο, πως το σκηνικό ήταν στημένο από κάποιους ανθρώπους που προέρχονται από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους».
Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως «πρόκειται για ανθρώπους που ξέρουν να δουλεύουν μόνον ακτιβιστικά. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κουβάλησαν από τα Χανιά αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους, που σήμερα κοντεύουν να πεθάνουν από την απεργία πείνας».

Επίσκεψη Κεδίκογλου στην Ξάνθη και επαφές με εκπροσώπους όλων των τοπικών ΜΜΕ της Περιφέρειας

Επίσκεψη Κεδίκογλου στην Ξάνθη
και επαφές με εκπροσώπους όλων
των τοπικών ΜΜΕ της Περιφέρειας

Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής και τομεάρχης ΜΜΕ της ΝΔ:
«Υποχρέωσή μας, στην Νέα Δημοκρατία, είναι να είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε την κυβέρνηση, όχι για την εξουσία ως αυτοσκοπό, αλλά, γιατί, αυτή την στιγμή, αποτελούμε την καλύτερη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλη η χώρα»

Στην πόλη της Ξάνθης βρέθηκε για το διήμερο της περασμένης Παρασκευής και Σαββάτου ο βουλευτής και τομεάρχης ΜΜΕ της ΝΔ, κύριος Σίμος Κεδίκογλου, στα πλαίσια περιοδειών που έχουν ξεκινήσει οι τομεάρχες του κόμματος, ώστε στα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου να παρουσιάσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα της γαλάζιας παράταξης, ως αποτέλεσμα της άμεσης διαβούλευσης που έχουν ξεκινήσει με τους εμπλεκόμενους παράγοντες, πάνω στο αντικείμενο της αρμοδιότητάς τους.
Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο κος Σ. Κεδίκογλου πραγματοποίησε την πολιτική του ομιλία στο ξενοδοχεία «Νατάσα», όπου άσκησε δριμύ κατηγορώ στην σημερινή κυβέρνηση και τις αποφάσεις του πρωθυπουργού. Ιδιαίτερη μνεία, ο βουλευτής έκανε στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, επισημαίνοντας πως ο κος Γ. Παπανδρέου, ακολουθώντας καθαρά αμερικάνικη γραμμή, υποβιβάζει εθνικά συμφέροντα.
Ενώ, το Σάββατο ο κος Σ. Κεδίκογλου είχε συνάντηση - συζήτηση με εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης της Περιφέρειας σε γνωστό ξενοδοχείο της Ξάνθης, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο περιφερειακός τύπος, αλλά και να τους παρουσιάσει τις θέσεις της ΝΔ, ενόψει της κατάρτισης του νέου νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ.
Παράλληλα, ο κος Σ. Κεδίκογλου εξέφρασε την άποψη, ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές, όπως επιτάσσει η φημολογία των ημερών.
Συγκεκριμένα, ο τελευταίος δήλωσε στους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τα ακόλουθα:
«Νομίζω, ότι, εάν γυρίσετε όλη την Ελλάδα, δε θα βρείτε πολλούς Έλληνες, που να πιστεύουν, ότι πρέπει να γίνουν εκλογές αυτή την στιγμή. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού. Υποχρέωσή μας, στην Νέα Δημοκρατία, είναι να είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε την κυβέρνηση, όχι για την εξουσία ως αυτοσκοπό, αλλά, γιατί, αυτή την στιγμή, αποτελούμε την καλύτερη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλη η χώρα. Είναι σαφές ότι, αυτή η κυβέρνηση κινείται χωρίς «μπούσουλα», είναι μια διασταύρωση της ιστορίας με το γαϊδούρι του χότζα και του θεατρικού έργου απόψε αυτοσχεδιάζουμε. Βλέπεις τον Υφυπουργό να λέει το ένα τη μια μέρα, την άλλη μέρα τον Πρωθυπουργό να τον αδειάζει, την τρίτη ο Πρωθυπουργός να διαψεύδει και την τέταρτη να επαναδιαψεύδεται. Αυτά υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσαν το γέλιο, αλλά σήμερα, στην κατάσταση που βρισκόμαστε, είναι για κλάματα. Πρέπει, επιτέλους, να υπάρξει ένας άξονας, για να δείξουμε τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση, τον δρόμο για να ξαναβρούμε την ελπίδα. Όπως ξέρετε, το μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ελλάδα δεν είναι το οικονομικό, είναι το έλλειμμα ελπίδας, λες και η ελπίδα έχει εξαφανιστεί από αυτήν εδώ την χώρα. Πρέπει να την ξαναδώσουμε και για να ξαναδώσουμε ελπίδα, πρέπει να παρουσιάσουμε χειροπιαστές-συγκεκριμένες προτάσεις, ότι θα πάμε να κάνουμε ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε πράγματα και σε τόσο διάστημα θα είμαστε εκεί. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από όλα τα στελέχη της ΝΔ, διαβουλεύσεις σαν την σημερινή γίνονται από όλους τους τομεάρχες, σε όλη την Ελλάδα, για να μπορέσουμε τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου, να παρουσιάσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, που είμαστε σίγουροι, ότι θα ξαναδώσει ελπίδα στους Έλληνες».

Δεν είναι θέμα παιδείας, είναι θέμα ατιμωρησίας...

Δεν είναι θέμα παιδείας, είναι θέμα ατιμωρησίας...
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου


Οι απαράδεκτες εικόνες με τους μουτζουρωμένους τοίχους και τα ακαλαίσθητα γκράφιτι αποτελούν εικόνες της καθημερινής μας ζωής . Όπου και να γυρίσεις το βλέμμα σου, αυτό θα πέσει πάνω σε κάποια μουτζούρα, με την οποία κάποιος ασυνείδητος κακοποιεί την δημόσια εικόνα της πόλης.
Βέβαια, το πρόβλημα είναι γενικό και θα έπρεπε να εξεταστεί στην ολότητά του. Δεν είναι, μόνον, η δική μας πόλη που υποφέρει από τους άγνωστους ζωγράφους-κακοποιούς της αισθητικής μας, όλη η χώρα υποφέρει από την, κατά γενική ομολογία, απαράδεκτη αυτή κατάσταση.
Χρόνια ολόκληρα ζούμε με αυτές τις εικόνες, θεωρώντας πολλές φορές, ότι το θέμα είναι δεδομένο και επομένως θα πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με αυτό. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι έτσι, καθώς υπάρχουν και εκείνοι οι πολίτες, που θέλουν να ζουν σε μια όμορφη και καθαρή πόλη, με όλη την σημασία της λέξης.
Μια πρόσφατη βόλτα στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, τον παραδοσιακό ιστό της πόλης μας, με τα γραφικά καλντερίμια και τα ιστορικά αρχοντικά, με έκανε να προβληματιστώ σοβαρά, όσον αφορά την βαθύτερη έννοια του χώρου και κατά πόσο ορισμένοι συμπολίτες μας την έχουν κατανοήσει.
Τα αισθήματα που βιώνεις αντικρίζοντας το μεγαλείο της Παλιάς Ξάνθης διίστανται. Από την μια η αρχοντιά των επιβλητικών της κτηρίων και από την άλλη, οι μουτζουρωμένοι τοίχοι από το χέρι κάποιων άγνωστων συνανθρώπων μας, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό εκφράζουν, ενδεχομένως ,τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες ή αντιστέκονται στο κατεστημένο της εποχής. Κανένας, βέβαια, λόγος δεν μπορεί να δικαιολογήσει την συμπεριφορά τους. Κανένα επιχείρημα του κόσμου δεν είναι ικανό να τους δώσει δίκαιο, αφού φθείρουν την δημόσια αισθητική, πολύ περισσότερο δε, προσβάλλουν τα ιστορικά μνημεία, πάνω στα οποία «ασελγούν» με το σπρέι που ρίχνουν πάνω τους.
Σε καμία άλλη πολιτισμένη χώρα του κόσμου δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με αυτό που βιώνουμε στην Ελλάδα. Η χώρα μας αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τον κάθε ενδιαφερόμενο, που θέλει να γράψει κάποιο σύνθημα στον δημόσιο ή ιδιωτικό τοίχο ή γι’ αυτόν που θέλει να πετάξει στον δρόμο το άδειο κουτί από τα τσιγάρα του ή και τα σκουπίδια του, τη στιγμή, μάλιστα, που στην Γερμανία, θεωρείται ποινικό αδίκημα το να ρίξεις μια γόπα στο εξωτερικό περιβάλλον.
Ενώ, δηλαδή σε κάποια πράγματα είμαστε πολύ προοδευτικοί, όπως παραδείγματος χάρη στο θράσος που υποδεικνύουμε, όταν πλένοντας τα χαλιά μας ρίχνουμε όλο το νερό στο από κάτω πεζοδρόμιο, όσον αφορά τα στοιχειώδη πράγματα, όπως είναι η διατήρηση μιας καθαρής πόλης, είμαστε ακόμη στην «νεολιθική εποχή». Και δεν μας φταίει κανένας άλλος, παρά μόνον εμείς οι ίδιοι, αφού έχουμε επαναπαυτεί στην ατιμωρησία του κράτους και αντιδράμε σφοδρά σε ενδεχόμενες κυρώσεις σε τέτοιου είδους θέματα. Μας φαίνεται αυτονόητο να «τσαλαπατάμε» την δημόσια εικόνα της πόλης που ζούμε, χωρίς να μας καταλογίζουν τις αντίστοιχες κυρώσεις. Δεν είναι θέμα, μόνον, παιδείας, είναι θέμα ατιμωρησίας,. Όταν, λοιπόν, ξεπεράσουμε αυτό το στάδιο, θα διαπιστώσουμε, ότι μπορούμε να γίνουμε οι πιο νομοταγείς πολίτες της Ευρώπης.

ΘΛΕ - ΤΡΙΤΗ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

ΤΡΙΤΗ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
- 20:30 Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης
Συναυλία Βασίλης Βασιλάτος