Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ


Σε κατάσταση πανικού οι Βενζινοπώλες της Βορείου Ελλάδος

ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
ΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ


Γιάννης Σιούτας, Πρόεδρος του σωματείου Βενζινοπωλών Ξάνθης:
«-Η Βουλγαρία επωφελείται εις βάρος της Βορείου Ελλάδος λόγω των χαμηλών τιμών που έχει όχι μόνον στην βενζίνη, αλλά και σε άλλα αγαθά
-Δεν μπορεί στην Ελλάδα το λίτρο βενζίνης να κοστίζει 1,50 ευρώ και στην Βουλγαρία 1,20
-Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πιέσει την Βουλγαρία να ανεβάσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης»
Οι χαμηλές τιμές της γειτονικής χώρα έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων καταναλωτών

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος στην γειτονική πόλη της Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθούν οι επαγγελματίες του κλάδου αναφορικά με τις στρατηγικές που πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε να αποφύγουν το «λουκέτο» στα πλαίσια της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα.
Το θέμα που μονοπώλησε την συζήτηση κατά την διάρκεια της συνέλευσης αφορούσε την λάθρα εισαγωγή καυσίμων από τις γειτονικές χώρες στην Ελλάδα, κυρίως από την Βουλγαρίας. Το άνοιγμα των συνόρων, όπως καταγγέλλουν οι Βενζινοπώλες, οδήγησε πολλούς συμπατριώτες μας, κυρίως της Βορείου Ελλάδος στην Βουλγαρία, σε αναζήτηση καλύτερων τιμών σε καύσιμα, αλλά και σε άλλα προϊόντα.
«Η Βουλγαρία επωφελείται εις βάρος της Βορείου Ελλάδος λόγω των χαμηλών τιμών που έχει όχι μόνον στην βενζίνη, αλλά και σε άλλα αγαθά» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του σωματείου Βενζινοπωλών Ξάνθης, κύριος Γιάννης Σιούτας, κληθείς να σχολιάσει αυτή την εξέλιξη που έχει στρέψει το ενδιαφέρον τον καταναλωτών προς την γειτονική χώρα.
Σύμφωνα πάντως και με αυτά που τονίστηκαν κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος στην Κομοτηνή, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και δεν μπορεί να γίνει τίποτα από την πλευρά των επαγγελματιών, καθώς δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει σε κάποιον να πάει στην Βουλγαρία και να αγοράσει εκεί καύσιμα.
Αυτό βέβαια που έγινε σαφές είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει δράση, απαιτώντας από την Βουλγαρία να αυξήσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, που είναι πολύ χαμηλότερος από ότι είναι στην Ελλάδα.
«Η Βουλγαρία πρέπει να ανεβάσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν μπορεί στην Ελλάδα το λίτρο βενζίνης να κοστίζει 1,50 ευρώ και στην Βουλγαρία 1,20. Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά. Η Πολιτεία θα πρέπει να πιέσει την Βουλγαρία προς αυτή την κατεύθυνση» υπογραμμίζει με έμφαση ο κύριος Γ. Σιούτας.
Όσον αφορά δε τα άλλα θέματα που αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης κατά την διάρκεια της Συνέλευσης, πρέπει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα τα κλάδου στα πλαίσια της δημοσιονομικής ύφεσης βρέθηκαν στο προσκήνιο. Η συζήτησης έγινε υπό την μορφή ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των επαγγελματιών και είχε περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα.
Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει στην πόλη της Αθήνας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΩΤΙΑΔΗ


Νίκος Φωτιάδης:
«Κατά την προεκλογική περίοδο διαπίστωσα σοβαρότητα, γελοιότητες, ανέντιμες συνδιαλλαγές, ψηφοθηρία κακής ποιότητος (καφέδες, ούζα, …φιλολογικές συγκεντρώσεις γυναικών, αθλητικών παραγόντων, κομματαρχίσκων, φιλάρχων του “Ισλαμαμπάντ και της Ακτής Ελεφαντοστού”»

Οι πρώτες Καλλικρατικές εκλογές για την νέα διοικητική μεταρρύθμιση έχουν περάσει πλέον στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η επόμενη ημέρα των εκλογών είναι πολύ διαφορετική από αυτό που θα περίμεναν πολλοί εκλεγμένοι συμπολίτες μας. Οι οικονομικές δυσκολίες είναι πολύ περισσότερες από τις αναμενόμενες και ο κόσμος πιο αγανακτισμένος από ποτέ.
Όσον αφορά δε την τοπική κοινωνία της Ξάνθης, η επανεκλογή του κυρίου Μιχάλη Στυλιανίδη στο αξίωμα του Δημάρχου εγείρει ποικίλα συναισθήματα στους δημότες του νέου διευρυμένου Δήμου Ξάνθης. Από την μια είναι αυτοί που αποδοκιμάζουν τις «παλιές συνταγές», όπως πολύ χαρακτηριστικά αποκαλούν την επανεκλογή των ίδιων προσώπων στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης και από την άλλη, η σιγουριά και η ασφάλεια που σου προσφέρει η εμπειρία του Δημάρχου, σύμφωνα με ορισμένες άλλες εκτιμήσεις.
Λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές αρκετοί από τον συνδυασμό του κυρίου Μ. Στυλιανίδη, μεταξύ των οποίων και ο στρατηγός, για χρόνια Αντιδήμαρχος Ξάνθης και σήμερα εκ νέου εκλεχθής δημοτικός σύμβουλος, κύριος Νίκος Φωτιάδης, υποστήριζαν ότι η δημοτική παράταξη που εκπροσωπούν θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή και μάλιστα με διαφορά. Τελικά, όμως, διαψεύστηκαν, αφού οι εκλογές εξελήχθηκαν σε ντέρμπι και η επανεκλογή του Δημάρχου την δεύτερη Κυριακή ήταν οριακή.
Αναφορικά με τις απερχόμενες δημοτικές εκλογές μιλάει στην ΦτΞ ο κύριος Νίκος Φωτιάδης, μέσα από μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, αφήνοντας το δικό του πολιτικό στίγμα, αλλά και πως βλέπει την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Ερώτηση: Σε συνέντευξή σας προ των εκλογών ήσασταν αισιόδοξος για την επανεκλογή του Δημάρχου Μιχάλη Στυλιανίδη, από την πρώτη Κυριακή. Τι δεν πήγε καλά;
Ν. Φωτιάδης: «Πίστευα, ότι η Ξάνθη θα έβγαζε Δήμαρχο με 52% από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ίσως όμως η αποχή, σφάλματα, παραλείψεις μας οδήγησαν στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, όπου όπως θα ξέρετε, δεν κάνεις προσπάθεια να καλύψεις την 1,5 μονάδα (από 48,5 στο 50% +1) αλλά ξεκινάς από την αρχή. Τότε έχει «παζάρια», παρασκήνια, εξαγορές συνειδήσεων, δάκτυλο… Υπουργικό, πιέσεις και εκβιασμούς, και πρωταγωνισταί είναι ονόματα τύπου Σαμπρή, Τζίμη, Ισμέτ Ινονού και κάθε είδους Μπίν Λάντεν…».
Ερώτηση: Ένα σχόλιο για τους υποψηφίους των άλλων παρατάξεων;
Ν. Φωτιάδης: «Και οι άλλοι συνδυασμοί είχαν αξιόλογους υποψηφίους (άνδρες και γυναίκες) εκ των οποίων μερικοί εξελέγησαν, μερικοί όχι. Αυτά έχει η ζωή, έτσι λειτουργεί η κοινωνία, δεν ανταμείβονται πάντα οι καλλίτεροι και άλλωστε έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι: «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργεντηθέντα».
Νομίζω, ότι κάποια νέα παιδιά έπρεπε να τα τιμήσουν οι συμπολίτες μας, έπρεπε να είναι στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως ζούμε σε «Γιαλαντζί Ντουνιά»».
Ερώτηση: Είστε ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα για σας;
Ν. Φωτιάδης: «Ευχαριστημένος ήμουν πάντοτε από την ζωή μου. Βέβαια πάντα υπάρχουν καλλίτερα και πάντα υπάρχουν χειρότερα. Συνηθίζω να λέω «Δόξα τον Θεό» και να συνεχίζω να προσφέρω, να συμμετέχω, να ανέχομαι, να βιώνω την σκληρή καθημερινότητα.
Νομίζω, ότι η δική μου προσπάθεια να συναντήσω προεκλογικά τους ανθρώπους που με ξέρουν και τους ξέρω, δίχως ψεύτικα Χαμόγελα και… κεράσματα, έφεραν αποτέλεσμα.
Δεν πήγα προεκλογικά στο ΚΑΠΗ, αν και είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν συγκέντρωσα Αποστράτους, Παλαιμάχους Ποδοσφαιριστάς, Προσκόπους, μέλη άλλων Συλλόγων που είμαι Πρόεδρος ή μέλος και νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα».
Ερώτηση: Γράψατε σε άρθρο σας, ότι «οι εκλογές είναι σοβαρή υπόθεση» και τονίζατε πως πρέπει με το χέρι στην καρδιά να ψηφίσουν τους ΑΡΙΣΤΟΥΣ για το καλό του τόπου. Ισχύει αυτό;
Ν. Φωτιάδης: «Κατά την προεκλογική περίοδο διαπίστωσα σοβαρότητα, γελοιότητες, ανέντιμες συνδιαλλαγές, ψηφοθηρία κακής ποιότητος (καφέδες, ούζα, …φιλολογικές συγκεντρώσεις γυναικών, αθλητικών παραγόντων, κομματαρχίσκων, φιλάρχων του Ισλαμαμπάντ και της Ακτής Ελεφαντοστού).
- Κάρτες, βιογραφικά, μανιφέστα, άρθρα για το περιβάλλον, τα ζώα, τους αγρούς και την θάλασσα.
- Χαρτούρα, φάκελοι, ψηφοδέλτια και δηλώσεις για σκελετούς… και άλλα τινά κι ένα κατάπτυστο έντυπο που κυκλοφόρησε την νύχτα του Σαββάτου !!!».
Ερώτηση: Οι διαπιστώσεις σας (μηνύματα) από αυτή την εκλογική αναμέτρηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Ν. Φωτιάδης: «- Μεγάλο ποσοστό αποχής, αγανάκτηση του κόσμου από τις δύσκολες μέρες που περνάει (οικονομική κρίση, ανεργία, αναξιοπιστία πολιτικών, κλεψιά του δημόσιου χρήματος και κυρίως ΑΤΙΜΩΡΙΣΙΑ).
- Εμπιστοσύνη σε κάποια πρόσωπα που έχουν ήθος, προσέφεραν και αποτελούν εγγύηση για την αυριανή ημέρα.
- Αδιαφορία στα συνθήματα, τα οράματα και τα «ξεμωράματα» και τέλος ξεπεσμός και διαφθορά συνειδήσεων από τις διαδιδόμενες εξαγορές ψηφοφόρων».
Ερώτηση: Τελευταία ερώτηση για το «Αύριο των Καλλικρατικών Δήμων και Περιφερειών».
Ν. Φωτιάδης: «Έρχονται δύσκολες μέρες. Πολλές φορές δήλωσα σε συναδέλφους σας ότι το Σχέδιο «Καλλικράτης» που έγινε Νόμος του Κράτους (υπ’ αριθ. 3852, ΦΕΚ 87 7 Ιουνίου 2010) φέρνει τα επάνω κάτω στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχει καινοτομίες, παραχωρεί αρμοδιότητες, απαιτεί συμμετοχική διακυβέρνηση, όμως δεν δίνει το κεντρικό Κράτος πόρους. Τα πάντα μειώνονται κατά 40% και αφήνει στους Δήμους το δικαίωμα με επιβολή φόρων να βγάλει το φίδι από την τρύπα.
Θέλει μελέτη ο «Καλλικράτης» (οι περισσότεροι φοβάμαι ότι δεν έχουν ιδέα περί τίνος πρόκειται) και πρέπει και οι εκλεγέντες Δήμαρχοι – Σύμβουλοι και οι υπάλληλοι να παρακολουθήσουν το «πνεύμα του νομοθέτη». Φοβάμαι ότι τον πρώτο χρόνο Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες αλλά και οι τοπικές κοινωνίες θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες».

Πεσμένη ψυχολογία και έλλειψη χρημάτων, τα δύο κακά της μοίρας μας


Σε τελική ευθεία για τις γιορτές και η πόλη δεν έχει βάλει ακόμα τα γιορτινά της


Πεσμένη ψυχολογία και έλλειψη χρημάτων,
τα δύο κακά της μοίρας μας


- Οι περισσότεροι καταστηματάρχες δεν σκέφτονται καν να στολίσουν τις βιτρίνες τους, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ενώ, ο Δήμος κλασικά… έχει καθυστερήσει με τον στολισμό της πόλης

Μπορεί να μπήκαμε σε τελική ευθεία για τις επικείμενες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ωστόσο η ψυχολογία του κόσμου, αλλά και των καταστηματαρχών της Ξάνθης, δεν είναι η ανάλογη. Είναι βέβαια λογικό που οι περισσότεροι δεν αισθάνονται το πνεύμα των γιορτών, καθώς τα οικονομικά άγχη δεν αφήνουν περιθώρια για ευχάριστα συναισθήματα.
Η πόλη δεν έχει βάλει ακόμα τα χριστουγεννιάτικά της, κάτι που καθυστερεί την έλευση του γιορτινού κλίματος. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες δεν έχουν στολίσει τις βιτρίνες τους, ενώ και ο Δήμος έχει καθυστερήσει πολύ με τον στολισμό της πόλης. Λείπουν ζωντανά χρώματα και οι γιορτινές μελωδίες από την Ξάνθη, σύμφωνα και με αυτά που επισημαίνουν οι δημότες της πόλης.
Σύμφωνα πάντως με αυτά που δηλώνουν οι επαγγελματίες της τοπικής αγοράς, η ψυχολογία των ιδίων είναι τόσο πεσμένη, αλλά και τα οικονομικά τους τόσο περιορισμένα, ώστε δεν σκέφτονται να στολίσουν τα καταστήματά τους ανάλογα.
Όπως δηλώνει ο Αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Νίκος Τσάβας, «το ηθικό είναι πεσμένο. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν χρήματα για να τα διαθέσουν οι καταστηματάρχες για τον στολισμό της επιχείρησής τους. Οπωσδήποτε, έχουμε ακόμη αρκετές μέρες ως περιθώριο για να στολίσουμε και ευελπιστώ, ότι οι περισσότεροι, τουλάχιστον, συνάδελφοι, θα στολίσουν τα καταστήματα του, ώστε να προσελκύσουν τον κόσμο.
Δεν παίρνουμε το όλο θέμα ζεστά. Ενώ, στο εξωτερικό έχει εδώ και δύο μήνες που στολίστηκαν τα καταστήματα με λαμπιόνια, μπάλες και τα σχετικά, εμείς έχουμε αργήσει λίγο. Η ψυχολογία του επαγγελματία είναι πεσμένη».
Ενώ, ο πρώην Πρόεδρος και μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριος Γιάννης Αλεξιάδης, αναφέρει για το ίδιο θέμα ότι «εάν στολίζαμε πιο νωρίς τα καταστήματα, τότε ίσως να είχε αλλάξει λίγο η ψυχολογία του κόσμου. Αυτό βέβαια είναι ένα ερώτημα. Ακολουθούμε τις τακτικές που εφαρμόζουμε κάθε χρόνο, δηλαδή περιμένουμε τον Δήμο να κάνει την αρχή, για να ξεκινήσουμε να στολίζουμε τα καταστήματά μας. Φέτος, θα έπρεπε να ξεκινήσει λίγο πιο νωρίς ο στολισμός της πόλης, ώστε να αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου.
Ένα κλασικό αίτημα δικό μας ήταν όλες τις μέρες που είμαστε ανοιχτά απογεύματα να έχουμε μουσική από τον Δήμο. Θα ήταν καλά, τουλάχιστον αυτές τις μέρες να υπάρχει μουσική».

«Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο»

Έξι μήνες στο τιμόνι της ΝΟΔΕ συμπλήρωσε η Σούλα Ιακωβίδου

«Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο»

- Εντείνεται ο αγώνας της Νέας Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα
- Η αρχή του νέου έτους αναμένεται να βρει την ΝΟΔΕ Ξάνθης στον νέο της χώρο, στα πλαίσια της οργάνωσης και μείωσης λειτουργικών εξόδων της παράταξης


Έξι μήνες μετρά στην Προεδρία της ΝΟΔΕ Ξάνθης η Σούλα Ιακωβίδου. Έξι δύσκολοι μήνες για την γαλάζια παράταξη που προσπαθεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες των περασμένων εθνικών εκλογών.
Οι εκλογές του κομματικού φορέα για την ανάδειξη του νέου Προέδρου πραγματοποιήθηκαν στις 30 Μαΐου και σηματοδοτήθηκαν από την θριαμβευτική επικράτηση της Σούλας Ιακωβίδου, η οποία εκλέχθηκε με ποσοστό 58,5%.
Δεν ήταν λίγες, βέβαια, οι φορές, όταν η Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης λοιδορήθηκε από πολλές πλευρές, δεχόμενη πολλά δηλητηριώδη βέλη. Κατάφερε, ωστόσο, να κρατήσει όρθιο το ανάστημά της και να επιχειρήσει να βάλει νέες δομές, όπως δεσμεύτηκε και προεκλογικά, στα θεμέλια του κομματικού φορέα.
Σήμερα, μετά από έξι μήνες περίπου στο τιμόνι της ΝΟΔΕ, καθώς μετά την εκλογή της μεσολάβησε ένα εύλογο χρονικό διάστημα δύο μηνών, περίπου, μέχρι να εκλεχθούν και τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας του κομματικού οργάνου, η Σούλα Ιακωβίδου αισθάνεται ότι έχει να προσφέρει ακόμη πολλά, ώστε να γίνουν πράξη οι αλλαγές που έχουν τεθεί επί χάρτου από την κεντρική διοίκηση του κόμματος.
«Όλο αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε να οργανώσουμε το κόμμα τοπικά σε διάφορους τομείς. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Τώρα ουσιαστικά ξεκινάει ο δυναμικός και εντεινόμενος αγώνας της Νέας Δημοκρατίας» σχολιάζει χαρακτηριστικά η Σούλα Ιακωβίδου μέσα από σχετικές δηλώσεις της στην εφημερίδα μας.
Όπως παράλληλα, σπεύδει να συμπληρώσει η τελευταία, «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Προσπαθούμε άοκνα σε καθημερινή βάση για το καλύτερο. Έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά ακόμη. Ο δρόμος είναι ανηφορικός και δυσβάσταχτος λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το έργο μας γίνεται δυσκολότερο. Δεν μας φοβίζει όμως η υπάρχουσα κατάσταση. Σε συνεργασία με τα κεντρικά προσπαθούμε να κάνουμε το κόμμα πιο σύγχρονο και πιο ευέλικτο με τα όποια λάθη και παραλείψεις. Με τεκμηριωμένες θέσεις και υλοποιήσιμες προτάσεις με εκφραστή τον Πρόεδρο του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά, επιχειρούμε να συμβάλουμε στην έξοδο από την κρίση. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στον οργανωτικό τομέα. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις. Καλούμε Νεοδημοκράτες και φίλους της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξουν την παράταξη και να μην χάνουν τις ελπίδες τους».
Η Σούλα Ιακωβίδου δεν παραλείπει να αναφερθεί στην μεγάλη αποχή του κόσμου από τις τελευταίες εκλογές, επισημαίνοντας για τα θέμα ότι «ο κόσμος έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό θα έπρεπε να μας βάλει προ των ευθυνών μας. Και θέλουμε και μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει η Σούλα Ιακωβίδου, όσον αφορά την ΝΟΔΕ Ξάνθης ο φορέας έχει αποκτήσει ισχυρή στήριξη. Σε όλες τις συνεδριάσεις του οργάνου συμμετέχουν σαράντα με πενήντα άτομα, γεγονός που αποδεικνύει μια δυναμική της παράταξης σε τοπικό επίπεδο, καθώς στο παρελθόν δεν είχαμε τόσο ισχυρό ενδιαφέρον. Παράλληλα, μεγάλη συμμετοχή είχαμε και στις τελευταίες εκλογές της ΝΟΔΕ Ξάνθης. Όλα δείχνουν πως η παράταξη συσπειρώνεται δυναμικά σε καθημερινή βάση σε τοπικό επίπεδο.
«Δεν είμαστε αυτοί που θυμόμαστε αυτούς που μας βοήθησαν στα καλά και στα άσχημα τους ξεχνάμε. Καλώ σε συνεργασία όλους τους πολίτες, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας για το καλό της χώρας» αναφέρει ενδεικτικά η Σ. Ιακωβίδου.
Να σημειώσουμε δε, ότι στα πλαίσια καλύτερης οργάνωσης και μείωσης του λειτουργικού κόστους, τα γραφεία της ΝΟΔΕ Ξάνθης θα μεταφερθούν σε άλλο κτήριο. Το ενοίκιο που καλείται να πληρώσει για τα σημερινά της γραφεία το κομματικό όργανο είναι ιδιαίτερα υψηλό. Με δεδομένη και την άσχημη οικονομική κατάσταση, που έχει χτυπήσει εκτός από τους πολίτες και τα κόμματα, η κίνηση αυτή της ΝΟΔΕ κρίνεται προς την σωστή κατεύθυνση.
Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει η Σούλα Ιακωβίδου, ο χώρος έχει βρεθεί και έτσι αν όλα πάνε καλά η αρχή του νέου έτους θα βρει την ΝΟΔΕ Ξάνθης στα νέα της γραφεία.

Σε έκρυθμο κλίμα η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Σε έκρυθμο κλίμα η Συνεδρίαση
του Δημοτικού Συμβουλίου


-Δύσκολη δημοτική θητεία προβλέπεται για την δημοτική αρχή Ξάνθης
-Χριστουγεννιάτικο μετεκλογικό μποναμά επιφύλασσε η αντιπολίτευση στην συμπολίτευση
-Έντονη κριτική και σκληρή αντιπαράθεση κατά την διάρκεια συνεδρίασης του πρώτου μετεκλογικού δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης
-Ο καυγάς για τα έργα τώρα ξεκίνησε
-Εκτός τόπου και χρόνου ο αρμόδιος παραλαβής έργου, αφού για άλλο έργο συζητούσαν και αυτός για άλλο έλεγε
-Επιπλέον χρήματα θα κοστίσει το έργο τέρας


Ως έκρυθμη και όχι άδικα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ατμόσφαιρα μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια συνεδρίασης του προχθεσινού, μετεκλογικού δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης.
Έντονη κριτική άσκησε η μείζονος αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου στις εγκρίσεις έργων που αποφάσισε η δημοτική αρχή, προμηνύοντας ένα σκληρό αντιπολιτευτικό ρόλο κατά την διάρκεια της νέας δημοτικής θητείας στον Δήμο Ξάνθης. Με δεδομένη την οριακή διαφορά μεταξύ των δύο επικρατέστερων παρατάξεων στις απερχόμενες εκλογές, η δημοτική παράταξη «Πολίτες για την Αλλαγή» δείχνει αποφασισμένη να περάσει από «κόσκινο» όλες τις κινήσεις της δημοτικής αρχής και να μην αφήσει τίποτα αδιευκρίνιστο.
Το θέμα που ξεσήκωσε πληθώρα αντιδράσεων είναι το ερώτημα του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κυρίου Νίκου Ανταμπούφη, στα πλαίσια των εκτός ημερησίας διατάξεως, σχετικά με τις παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές της Ξάνθης. Αναφορικά με το ζήτημα, ο κύριος Ν. Ανταμπούφης επισήμανε πως σύμφωνα με αυτά που έχει υποστηρίξει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η εκάστοτε Πολεοδομική Υπηρεσία έχει δικαίωμα να διατάξει την κατεδάφιση των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας αυτεπάγγελτα.
Ο Δήμαρχος, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι ο Δήμος δεν έχει τέτοιο δικαίωμα και ότι όλη η διαδικασία μπορεί να αποβεί χρονοβόρα. Τόνισε δε, πως ο Δήμος δεν θα αδειοδοτεί τέτοιες κατασκευές στο μέλλον.
Αίτημα για ομόφωνη απόφαση δημοτικού συμβουλίου που θα αναφέρει ρητά ότι απαγορεύεται η εγκατάσταση τέτοιων κεραιών στα όρια του Δήμου εξέφρασε εκτός από τον κύριο Νίκο Ανταμπούφη και ο κύριος Χρίστος Πούλιος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Αίτημα, ωστόσο, που έμεινε ανικανοποίητο, αφού ο Δήμαρχος δήλωσε σε έντονο ύφος ότι «ο Δήμος δεν μπορεί να απαγορεύσει κάτι που έχει ήδη απαγορευτεί».
Η αρνητική στάση του κυρίου Μ. Στυλιανίδη στο ζήτημα δημιούργησε έντονη δυσαρέσκεια από την πλευρά της αντιπολίτευσης και εκφράστηκε μέσα από έντονη κριτική.
Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν και οι κάτοικοι που ανέδειξαν το πρόβλημα και βρέθηκαν στην συνεδρίαση για να δουν τι αποφάσεις θα πάρει το σώμα. Δήλωσαν απογοητευμένοι από την στάση του Δημάρχου, θεωρώντας ότι ο τελευταίος είναι λάθος ενημερωμένος για το ζήτημα. Πήραν δε την απόφαση να τον επισκεφτούν για να του αναφέρουν πως έχουν τα πράγματα, ώστε ο Δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του για το θέμα.
Έντονη αντιπαράθεση προκλήθηκε και στο εκτός ημερησίας διάταξης θέμα της πρόσληψης πέντε συμβασιούχων για τις ανάγκες των παιδικών σταθμών. Σύμφωνα με τα υπονοούμενα που άφησε η αντιπολίτευση, είναι πάγια τακτική της δημοτικής αρχής να προβαίνει σε συμβάσεις σε έκτακτες ανάγκες.
Κόντρα προέκυψε και στο θέμα της έγκρισης συμπληρωματικών εργασιών στις οδούς Βόγδου και Ηρώων, στα πλαίσια του έργου για την ενοποίηση των πλατειών και την ανάγκη να αυξηθούν οι θέσεις στάθμευσης για τα ταξί της πόλης. Θεωρήθηκε υπερβολικά μεγάλο από την αντιπολίτευση το ποσόν των 120.000 ευρώ για την αναπροσαρμογή και 140.000 ευρώ συνολικά. Μάλιστα το θέμα έφερε ρήξη μεταξύ κυρίου Θανάση Ξυνίδη και Δημάρχου. Ενώ, σύσσωμη η αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου το καταψήφισε.

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 1.12.2010




Της Πολιτικής το ##

Της Πολιτικής το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Δεν τραβάει καλά η συμπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης. Άστοχες τοποθετήσεις και ανενημέρωτοι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Αντιδήμαρχοι εκτός τόπου και χρόνου:
Δυστυχώς για ακόμα μια φορά, τα όσα συνέβησαν κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, δεν τιμούν ούτε τον θεσμό, αλλά προσβάλλουν και τον Δήμαρχο Ξάνθης, ο οποίος δυστυχώς πασχίζει για να κρατήσει τις ισορροπίες. Δεν είναι δυνατόν να τοποθετούνται με ερωτήσεις δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και οι συνεργάτες του Δημάρχου να βρίσκονται εκτός τόπου χρόνου και πραγματικότητας, εκθέτοντάς τον. Για εργασίες και ανάπλαση χώρου στο ύψος της Ξάνθης έγινε αναφορά σε ένα θέμα και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, άρχισε με καμάρι να δίνει επεξηγήσεις λέγοντας πως έγινε ένα έργο κόσμημα, άσχετα αν δεν είχε καταλάβει πως μιλούσε για άλλο έργο από αυτό το οποίο συζητούσε εκείνη την στιγμή το Δημοτικό Συμβούλιο. Για το κιόσκι που έγινε πριν την Ξανθίππη συζητούσε το Δημοτικό Συμβούλιο, για δρόμο με παβέ που οδηγεί στην παλιά Ξάνθη έκανε λόγο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Πιάσε το αυγό και κούρευτο δηλαδή.

Και άλλα χρήματα για το έργο τερατούργημα. Της ενοποίησης το κάγκελο στο κέντρο της Ξάνθης:


Επιπλέον χρήματα θα δαπανήσει ο Δήμος Ξάνθης για το τερατούργημα της ενοποίησης των πλατειών και αυτό, γιατί δεν είχαν φροντίσει από την αρχή να μελετήσουν, ότι μαζί με το έργο θα χρειαστούν και περεταίρω εργασίες στα πεζοδρόμια της οδού Μ. Βόγδου. Επίσης αξίζει να σημειώσουμε το τραγελαφικό γεγονός ότι, δαπανήθηκαν χρήματα για να δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης των Ταξί στην Μ. Βόγδου με παβέ παρακαλώ, γιατί η άσφαλτος θα τους χαλούσε. Αν είναι δυνατόν αυτά να συμβαίνουν και ο Δήμαρχος να τα ανέχεται.

Στην άγνοια των θεμάτων πλέουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ξάνθης, αφού κανένας δεν τους ενημερώνει σωστά:

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στο θέμα και σίγουρα δεν θα σταματήσω να αναφέρομαι, μέχρι να δω ορισμένους εκεί στον Δήμο Ξάνθης να κάνουν σωστά την δουλειά τους. Αλήθεια οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ξάνθης και αναφέρομαι στην συμπολίτευση, γνωρίζουν τι ψηφίζουν; Γνωρίζουν αν τα έργα τα οποία εγκρίνουν έχουν πραγματοποιηθεί και σε ποιο σημείο; Είναι δυνατόν να ψηφίζουν θέματα μόνο με τον τίτλο τους και χωρίς το περιεχόμενο; Είναι ή όχι υποχρέωση των αρμοδίων υπαλλήλων του Δήμου Ξάνθης, να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και να εισηγούνται τα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς τους; Γιατί ποτέ δεν ακούσαμε την παραμικρή εισήγηση του εκάστοτε αρμοδίου υπαλλήλου; Τελικά όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά και να συμμετέχουν στα Δημοτικά Συμβούλια ως σύμβουλοι, το κάνουν γιατί πραγματικά ενδιαφέρονται για τα κοινά, ή γιατί θέλουν απλά να κάθονται σε μια καρέκλα ως μαϊντανοί; Ανάθεμά με, αν γνωρίζουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι το τι ψηφίζουν και σε τι αναφέρεται αυτό που ψηφίζουν.

Νομαρχιακό Συμβούλιο με σημαντικά θέματα και με απουσία του Νομάρχη:

Έγκριση εγκατάστασης φοτοβολταϊκών στον Δήμο Αβδήρων και εγκρίσεις για δυο Ξενοδοχειακές Μονάδες σε Μυρωδάτο και Μάγγανα. Απουσίαζε από την συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ο Νομάρχης Ξάνθης για δικούς του προσωπικούς λόγους, άσχετα αν στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης υπήρχαν σημαντικά θέματα. Βέβαια το όργανο δεν παύει να λειτουργεί εφόσον υπάρχει η πλειοψηφία των Νομαρχιακών Συμβούλων και έτσι συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν τα θέματα που σας προαναφέραμε. Θέματα σημαντικά για την ανάπτυξη της περιοχής μας, αφού τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις αποτελούν εξαφανισθέν είδος.

Μεγάλη καθυστέρηση στον Χριστουγεννιάτικο στολισμό της Πόλης:

Μας έφαγαν οι εκλογές και αποδείχτηκε περίτρανα πως στον Δήμο δεν λειτουργούσαν όλα όπως θα έπρεπε. Ιδιαίτερη είναι φέτος η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην τοποθέτηση του γιορτινού διάκοσμου της πόλης μας και τα συνεργεία τρέχουν και δεν φτάνουν, βλέποντας τις ημέρες να τους έχουν προσπεράσει. Ήδη τα συνεργεία των ηλεκτρολόγων έχουν αναλάβει τον στολισμό στις κολώνες της Ξάνθης, ενώ χθες το πρωί ειδικά συνεργεία έστηναν την Φάτνη στο ρολόι της κεντρικής πλατείας. Όποιος μετακινηθεί το πρωί στην Ξάνθη, θα διαπιστώσει τον οργασμό των εργασιών και την αγωνία των εργαζομένων στο να προλάβουν και να τελειώσουν έγκαιρα με τον στολισμό της πόλης καθώς, μπορεί ο διάκοσμος να είναι έτοιμος, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και τα απρόβλεπτα.

Προβληματισμός από την τοποθέτηση της οπτικής ίνας στην Ξάνθη. Ταλαιπωρία οδηγών από τα έργα και καταστροφή των όχι και πολύ καλών οδοστρωμάτων της Ξάνθης:
Έντονος είναι ο προβληματισμός και η αγανάκτηση του κόσμου με τα έργα που πραγματοποιούνται στις κεντρικές οδούς της πόλης μας, αφού τόσο η ταλαιπωρία των οδηγών, όσο και η σκόνη που πνιγεί στην κυριολεξία τους οδηγούς δίκυκλων όταν βρίσκονται πίσω από τα αυτοκίνητα δεν αντέχεται. Μπορεί κάποιοι να θέλουν την ένταξη μας στην τεχνολογία, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε στην πόλη μας ότι σκάβετε μια φορά και μπαλώνεται δημιουργεί στην συνέχεια πολλά προβλήματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε γίνει μάρτυρες σε τέτοιου είδους γεγονότα, όταν για παράδειγμα μπορώ κάλλιστα να αναφέρω τις λακκούβες που παρατηρούνται μετά από έντονη βροχόπτωση στην οδό 40 Εκκλησιών με την διασταύρωση της Χατζησταύρου, ακόμα και στην διασταύρωση με την Ανδρέου Δημητρίου. Δεν πέρασε αρκετός καιρός από την ημέρα που ο Δήμος Ξάνθης ασφαλτόστρωσε την αρχή της Ανδρέου Δημητρίου και τώρα πάλι βλέπουμε να σκάβει εργολάβος για την τοποθέτηση οπτικής ίνας. Το ίδιο συμβαίνει και στην μισή Ηρώων που απέμεινε μέχρι τα φανάρια και σε πολλούς άλλους δρόμους, όπως και στην Μ. Καραολή όπου μετά από λίγους μήνες παράδοσης του έργου, ξεκίνησε πάλι το σκάψιμο.

Δεν μιλιούνται ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι εξαιτίας των θέσεων που έχουν βάλει στόχο:
Η πληροφορία είναι έγκυρη και δεν χωρά αμφισβήτηση. Πάνε τα μπερεκέτια για κάποιους δημοτικούς συμβούλους στον Δήμο Ξάνθης και αυτό επειδή ο ένας έχει βάλει στο μάτι, την θέση που θέλει να καταλάβει κάποιος άλλος. Το μόνο που τους ενδιαφέρει τελικά είναι το πώς θα στρογγυλοκάτσουν σε μια καρέκλα ώστε μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, να εισπράττεται ο μισθός και για τους άλλους δεν βαριέσαι. Λίγοι έως ελάχιστοι είναι αυτοί που ασχολούνται με τα κοινά και ξοδεύουν τα χρήματα που παίρνουν σε αγαθοεργίες και βοήθεια προς τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι περισσότεροι θέλουν το αξίωμα, την θέση, το βόλεμα και την εξουσία. Αφού δεν μπόρεσαν ποτέ από μόνοι τους να την κερδίσουν, πιστεύουν πως με το να καταλάβουν για δυο χρόνια κάποια θέση, θα τους χαρίσει για πάντα την εξουσία, αλλά κάνουν λάθος, αφού όπως και για τους φιλοχρήματους ο λαός μας λέει πως τα σάβανα δεν έχουν τσέπες, έτσι θα πω και εγώ για αυτούς που νοιάζονται μόνο για τις καρέκλες, πως στα δυο μέτρα γης εξουσία δεν έχει κανείς. Έκανα και ομοιοκαταληξία ο αφιλότιμος.

Σε ήπιους τόνους και με ουσιαστικές αποφάσεις πραγματοποιήθηκε ένα από τα τελευταία νομαρχιακά συμβούλια Ξάνθης

Σε ήπιους τόνους και με ουσιαστικές αποφάσεις πραγματοποιήθηκε ένα από τα τελευταία νομαρχιακά συμβούλια Ξάνθης


Παίρνει πνοή το εγχείρημα για την κατασκευή δύο ξενοδοχειακών μονάδων σε Μυρωδάτο και Μάγγανα


Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, χωρίς κόντρες και αντιπαραθέσεις, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας το νομαρχιακό συμβούλιο Ξάνθης, ένα από τα τελευταία νομαρχιακά συμβούλια, λίγο πριν την οριστική κατάργηση του θεσμού.
Να σημειωθεί δε, πως εγκρίθηκαν στο σύνολό τους τα έντεκα θέματα της ημερήσιας ατζέντας του σώματος, χωρίς προστριβές και εντάσεις.
Αξίζει να υπογραμμιστεί με έμφαση, ότι μεταξύ άλλων αποφασίστηκε έγκριση πέντε συνολικά Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, ισχύος 13.500 κιλοβάτ σε διάφορες περιοχές του νέου Καλλικρατικού Δήμου Αβδήρων, κυρίως σε παραλιακά σημεία του.
Εγκρίθηκαν επίσης οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων πέντε αστέρων και δυναμικότητας διακοσίων τριάντα και διακοσίων ογδόντα κλινών αντίστοιχα στους οικισμούς Μυρωδάτου και Μαγγάνων. Από την άλλη, αποφασίστηκε η δημιουργία τουριστικής κατασκήνωσης στο Μυρωδάτο.
Μοναδική διαφωνία υπήρξε στο θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ στο Νομαρχιακό ΚΕΚ Ξάνθης, λόγω της καθυστέρησης χρηματοδότησης από το κράτος.
Σύμφωνα πάντως με αυτά που δήλωσε ο κύριος Φώτης Καραλίδης, σύντομα αναμένεται να υπάρξει χρηματοδότηση ύψους 14.000 ευρώ για το Νομαρχιακό ΚΕΚ. Παράλληλα, έκανε σαφές ότι το ΚΕΚ θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά την ανάληψη των δικών του καθηκόντων. Ενώ, υπογράμμισε πως θα ήταν πιο πρέπον, εάν η διοίκηση του ΚΕΚ έκανε υπομονή για την αποπληρωμή των μισθών, να μην ζητά αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.