Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Θετικά μηνύματα για την λειτουργιά της Ομάδας ΔΙΑΣ

Θετικά μηνύματα για την
λειτουργιά της Ομάδας ΔΙΑΣ

Απόλυτα ικανοποιημένος και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, κύριος Ιωακείμ Τσουκνάδης
«Η πρόληψη και η άμεση επέμβαση αποτελούν τα βασικά σημεία λειτουργίας της ομάδας ΔΙΑΣ»

Απόλυτα ικανοποιημένος από το έργο που επιτελεί η νεοσύστατη ομάδα ΔΙΑΣ δηλώνει ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, κύριος Ιωακείμ Τσουκνάδης. Η ομάδα ΔΙΑΣ που απαρτίζεται από είκοσι τέσσερα άτομα στην Ξάνθη, ξεκίνησε αν και πολύ πρόσφατα την δράση της, στις 19 Ιουλίου, ήδη, έχει να επιδείξει ένα πλούσιο έργο δράσης και επιτυχιών.
Να θυμίσουμε πως ο ρόλος της ομάδας έγκειται στο να προλαμβάνει σοβαρά περιστατικά βίας και εγκληματικότητας. Όπως ενημερώνει μέσα από την ΦτΞ ο κύριος Ι. Τσουκνάδης, αρκετά περιστατικά με συλλήψεις δραστών και διαρρηκτών επ’ αυτοφώρω, υποθέσεις με ναρκωτικά κ.α. έχουν διευθετηθεί με μεγάλη επιτυχία από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ.
Η άρτια εκπαίδευση και η σχετική εξειδίκευση των μελών της ομάδας αποτελούν σημεία αναφοράς. Στην πλειονότητά τους οι άνδρες εκτελούσαν και προηγουμένως παρόμοια καθήκοντα, ήταν δηλαδή δικυκλιστές και είχαν γνώση πάνω στο θέμα της πρόληψης και της καταστολής σοβαρών περιστατικών.
Να σημειωθεί δε, πως σε τακτά χρονικά διαστήματα μέλη της ομάδας περνάνε από περαιτέρω εκπαίδευση, πέραν της εκπαίδευσης που έχουν δεχτεί από το Γραφείο Εκπαίδευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, την δέχονται όλοι οι αστυνομικοί, κατά την διάρκεια του χρόνου.
Όπως τονίζει ο κύριος Ι. Τσουκνάδης, «οι πρώτες εντυπώσεις του κόσμου από την λειτουργία της ομάδας ΔΙΑΣ είναι πολύ θετικές». Επισημαίνει δε, πως «οι πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν, ότι η ομάδα ΔΙΑΣ είναι για πρόληψη σοβαρών εγκλημάτων και όχι για άλλα θέματα. Η πρόληψη και η άμεση επέμβαση αποτελούν τα βασικά σημεία λειτουργίας της ομάδας ΔΙΑΣ. Γίνεται σε καθημερινή βάση έλεγχος των αναφορών που δίνουν τα μέλη της ομάδας. Δίνονται εντολές, για το εάν πρέπει να διευρυνθεί ο κύκλος των αρμοδιοτήτων τους. Ενώ, τους προτρέπουμε να μην ασχολούνται με προβλήματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων τους. Η ρόλος της ομάδας είναι προληπτικός και κατασταλτικός σε σοβαρά προβλήματα, παραδείγματος χάρη σε ένοπλες ληστείες, αρπαγές – διαρρήξεις και γενικά σε περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή του πολίτη ή θέλουν άμεση κινητοποίηση.
Τα μέλη της ομάδας εποπτεύουν όλα τα σημεία της πόλης, κυρίως, όμως, πάρκα, πλατείες και άλλες εγκληματογόνες περιοχές, σύμφωνα με τις καταγγελίες των πολιτών. Τα πάντα γίνονται οργανωμένα και με βάση του προγράμματος που υπάρχει».

Της Πολιτικής Το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Της Πολιτικής Το ##

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος



Τους χάλασε την σούπα ο Μίχογλου:

  Δεν είναι ευχαριστημένοι πολλοί όψιμοι ενδιαφερόμενοι για τον Δήμο Τοπείρου μετά από την επίσημη στήριξη της ΝΔ στο πρόσωπο του Θ. Μίχογλου, επειδή αυτή η απόφαση των κεντρικών της Ρηγίλλης τους χάλασε την σούπα. Βλέπεις το παιχνίδι όπως σας έχω πει εδώ και αρκετές ημέρες, είναι στημένο και όλοι περίμεναν να τους στρωθεί ο κόκκινος διάδρομος με τα ροδοπέταλα και οι κάτοικοι να τους περιμένουν με τις δάφνες, αλλά δεν τους βγήκε. Τώρα που η ΝΔ επίσημα έδωσε την στήριξή της και όχι το χρίσμα, όπως πολλοί αναφέρουν, στον Θωμά Μίχογλου, άρχισαν να σφίγγουν οι Κ…..οι και τώρα ψάχνονται. Άσε που πολλοί θα βρεθούν τώρα να μας πουν πως στήριζαν από την αρχή τον Υποψήφιο Δήμαρχο Τοπείρου Θ. Μίχογλου, άσχετα αν τόσα χρόνια τον λοιδορούσαν.



Χρέος  και μονόδρομος για τον Βουλευτή της ΝΔ Αλέκο Κοντό η στήριξη του Θ. Μίχογλου:

  Καλό θα είναι ο πρώην Υπουργός και νυν Βουλευτής της ΝΔ Αλέκος Κοντός, να μην έχει επιλεκτική μνήμη σε αυτές τις εκλογές και να θυμηθεί τις υποσχέσεις που έδωσε τόσες φορές τα προηγούμενα χρόνια στον Θ. Μίχογλου, λέγοντας του πως θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Τοπείρου, άσχετα αν μετά ερχόταν το γνωστό σε όλους μας άδειασμα. Είναι υποχρέωσή σου Αλέκο Κοντέ, να στηρίξεις τον εκλεκτό της ΝΔ Θ. Μίχογλου στον Τόπειρο και να αγωνιστείς με όλες σου τις δυνάμεις, όπως έκανες πριν τέσσερα σχεδόν χρόνια, στηρίζοντας τον Νίκο Ζλάτκο στην Βιστωνίδα.



Δεν ξεκαθάρισε μέχρι τώρα την πρόθεση του ο Σ. Μωραΐτης, άσχετα αν κύκλοι αναφέρουν πως θα στηρίξει τον Θ. Μίχογλου:

  Πολλά γράφτηκαν το τελευταίο διάστημα για τον πρώην πρόεδρο της ΝΟΔΕ Σ. Μωραΐτη και περιμένω με αρκετό ενδιαφέρον για να δω τι προτίθεται να πράξει από εδώ και μετά, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει την θέση του, σχετικά με τις κινήσεις που θα κάνει για την συνέχιση ή μη, της πολιτικής του καριέρας στον Δήμο Τοπείρου. Είναι σίγουρα κατανοητή η πικρία ως ένα σημείο και κανένας δεν μπορεί να του απαγορεύσει το να αισθάνεται στεναχωρημένος, αλλά θα πρέπει, κατά την προσωπική μου πάντα άποψη, να αφήσει τις στενοχώριες στην άκρη και να ενταχτεί μαζί με όλους τους Νεοδημοκράτες στο πλευρό του Θ. Μίχογλου, στηρίζοντάς τον για Δήμαρχο Τοπείρου. Το ίδιο βέβαια θα πρέπει να γίνει και στην πλευρά του άλλου νεοσύστατου Καλλικρατικού Δήμου, όπου η ΝΔ ανοιχτά στηρίζει τον Δ. Γαλανόπουλο και αναφέρομαι στον Δήμο Αβδήρων, όπου και εκεί η μάχη αναμένεται σκληρή.



Και όμως η ΝΟΔΕ Ξάνθης λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα ικανοποιητικά, άσχετα αν ορισμένοι επιδιώκουν το αντίθετο:

  Αρκετές επιθέσεις δέχεται από την ήμερα της εκλογής της, η Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Σ. Ιακωβίδου και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, αφού οι επιθέσεις εντάθηκαν και μάλιστα προς άλλη κατεύθυνση. Αφού λοιπόν αυτοί που επιτίθενται στην Σούλα Ιακωβίδου είδαν πως δεν μπορούν να την αγγίξουν, επέλεξαν να αλλάξουν ρότα στα βέλη τους και άρχισαν να στοχεύουν σε Χρήστο Τέντσιο και Γιάννη Χρηστίδη, χωρίς όμως και πάλι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ΝΟΔΕ Ξάνθης λειτουργεί κατόπιν εντολών από τα κεντρικά του κόμματος και όχι αυτοβούλως και όπου χρειαστεί ενημερώνει με έγγραφα τα κεντρικά της παράταξης, προκειμένου να δοθεί ο καταλληλότερος σχεδιασμός που θα ακολουθηθεί για κάθε είδους δραστηριότητα. Ένα κομματικό όργανο, οφείλει να λειτουργεί σε συγκεκριμένα πλαίσια και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι σχετικοί με την λειτουργία των κομματικών οργάνων, ενώ οι άσχετοι κάνουν με τον νου τους Μπαϊράμι και θεωρούν το κόμμα τσιφλίκι τους.



Όμορφος Κόσμος μυθικά πλασμένος για τον Αχ. Τσαρτσάρα:

  Ή ζει εκτός Ελλάδας ο αγαπητός γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης ή αναγκαστικά, λόγω της θέσης του, υποστηρίζει πως η Κυβέρνηση κάνει πραγματικό έργο και πως η κατάσταση της χώρας άρχισε να διορθώνει, επειδή μειώνεται αισθητά το έλλειμμα.

  Μα αγαπητέ μου Αχιλλέα, είναι δυνατόν να θέλεις να πιστέψουμε αυτά που λες, την στιγμή που τα τελευταία 20, θα πω εγώ, χρόνια, ακούμε δια στόματος Κυβερνητικών παραγόντων μπλε και πράσινων, πως τα μέτρα που λαμβάνουν είναι για το καλό μας, αλλά συνεχώς είμαστε χρεωμένοι από την κορυφή ως τα νύχια; Εσύ δεν ήσουν Αχιλλέα Τσαρτσάρα που έλεγες, ότι ο κύριος Προβόπουλος μιλούσε για μονοψήφιους αριθμούς όσον αφορά το έλλειμμα και με το που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟκ διαπιστώσατε πως το έλλειμμα ήταν σε διψήφιο αριθμό; Μήπως πρέπει να σου θυμίσω φίλε Γραμματέα της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, πως τον κύριο Προβόλουλο ακόμα τον έχετε στην θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος; Εσείς δεν ήσασταν που λέγατε πως λεφτά υπάρχουν και την επομένη χαθήκαν εν ριπή οφθαλμού; Εσείς δεν ήσασταν που λέγατε πως δεν θα μπούμε σε επιτήρηση και μας φέρατε τους «Νταβατζήδες» του ΔΝΤ μέσα σε μια νύχτα; Με τόσα ψέματα και τόση απραξία, ειδικά σε θέματα ανάπτυξης, πώς θέλετε να πιστέψουμε ότι η κατάσταση στην χώρα αλλάζει; Ο Σεπτέμβριος αγαπητέ Αχιλλέα Τσαρτσάρα είναι κοντά και ειλικρινά προετοιμάσου για αυτά που θα δεις και θα δούμε όλοι να διαδραματίζονται.



Σε Διακοπές ο Δήμαρχος Ξάνθης:

  Δεν του έφτασαν τα Σαββατοκύριακα στην Θάσο και μάλιστα εν πλω, βλέπετε η προεκλογική του χάλασε την ησυχία και αποφάσισε ο άνθρωπος να ξεκουραστεί λίγο, γιατί μια με τις ζέστες, μια με την ζαλάδα της συγκέντρωσης των υποψηφίων που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο του δεν κατάφερε να ηρεμήσει.

  Αναφέρομαι στον Δήμαρχο Ξάνθης, ο οποίος κουράστηκε αρκετά, όπως και όλοι οι συνάδελφοί του αυτοδιοικητικοί, αφού ο Καλλικράτης τους παίδεψε για τα καλά με τις συνενώσεις. Τα πρόσθετα δρομολόγια για Σταυρούπολη είναι όντως κουραστικά και ειδικότερα όταν πηγαίνεις για δουλειά και όχι για διασκέδαση.

  Καλή ξεκούραση Δήμαρχε, γιατί πραγματικά όλοι οι άνθρωποι την έχουν ανάγκη και κανένας δεν έχει δικαίωμα να τους κρίνει σε αυτό, όπως έπραξαν ορισμένοι με τον αντίπαλο σου Χ. Πούλιο, τον οποίο λοιδόρησαν, επειδή επέλεξε να ξεκουραστεί για μια ημέρα στην Θάσο…

Ο Κόσμος καίγεται και αυτοί τον χαβά τους…

Αχιλλέας Τσαρτσάρας, Γραμματέας Ν. Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης:
«Ο πρωθυπουργός δεν παίζει play station, αλλά δουλεύει. Αν και δύσκολοι οι καιροί, τα πράγματα καλυτερεύουν»
Ο Κόσμος καίγεται και
αυτοί τον χαβά τους…

Σημαντικές ανακοινώσεις αναφορικά με ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη της χώρας αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, όπως αναφέρουν οι σχετικές δεσμεύσεις του, κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που θα γίνει τον προσεχή Σεπτέμβρη.
Δεν είναι γνωστές, ακόμη, οι λεπτομέρειες γύρω από όλα τα θέματα που θα αναπτύξει ο κύριος Γ. Παπανδρέου, όπως επισημαίνει σε σχετικές δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, κύριος Αχιλλέας Τσαρτσάρας. Πάντως, το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί και αυτό είναι που θα πρέπει να κρατήσει ο αναγνώστης, είναι να πείσει τους πολίτες ότι έρχονται νέα αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία θα αφορούν τις επενδύσεις, θέματα της αγοράς, την αγοραστική πολιτική και τα σχετικά.
Αμέσως μετά, σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει ο κύριος Τσαρτσάρας, θα πάρουν το δρόμο της βουλής τα σχετικά νομοσχέδια, προκειμένου να ξεκινήσει και η διαδικασία εφαρμογής τους.
Παράλληλα, ο τελευταίος, αναφέρει πως «οι θυσίες του ελληνικού λαού δε θα πάνε χαμένες», τονίζοντας, ότι, «ήδη έχουν πιάσει τόπο, αφού το έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά για το διάστημα που διανύουμε».
Αναφερόμενος στα σενάρια που κυκλοφορούν, κάνοντας λόγο για πρόωρες εθνικές εκλογές, ο κύριος Α. Τσαρτσάρας υπογραμμίζει με έμφαση πως «αυτοί που ονειρεύονται τέτοια πράγματα, βλέπουν εφιάλτες. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Μια εκλογική διαδικασία αυτό το διάστημα θα λειτουργούσε καταστροφικά, γιατί τρέχουν άλλα ζητήματα».
Επισημαίνει δε, πως η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει ο Εκλογικός Νόμος είναι αμετάκλητη, παρόλο που δυσαρεστεί κάποιους.
«Ο εκλογικός Νόμος θα αλλάξει. Θα απεξαρτήσει τους υποψήφιους βουλευτές από το μαύρο χρήμα. Πρέπει να τελειώνουμε και θα τελειώσουμε με αυτή την ιστορία, ακόμη και αν έχουμε πολιτικό κόστος» τονίζει με έμφαση ο κύριος Α. Τσαρτσάρας.
Σε ερώτηση, για ποιο λόγο οι συνεδριάσεις του Μεγάρου Μαξίμου για τον μήνα Αύγουστο ήταν πολλές; Με δεδομένο το γεγονός, ότι πλησιάζουν οι επικείμενες εκλογές και επομένως θα μπορούσε να θεωρήσει κάποιος, ότι το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει τα επικοινωνιακά του παιχνίδια, ο κύριος Α. Τσαρτσάρας αναφέρει με νόημα πως «ο Πρωθυπουργός δεν παίζει play station, αλλά δουλεύει! Αυτό αποδεικνύουν οι πολλές συνεδριάσεις που αναφέρετε».
Κλείνοντας, ο κύριος Α. Τσαρτσάρας τονίζει, ότι «αν και δύσκολοι οι καιροί που διανύουμε, ωστόσο, τα πράγματα καλυτερεύουν. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ενεργοποιήθηκαν και άρχισαν να αποδίδουν μέρα με τη μέρα».

Αυξημένες οι ανάγκες σε αίμα

Αυξημένες οι ανάγκες σε αίμα

Γιάννης Παπαχρόνης, Πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών- αιμοδοτών Νομού Ξάνθης  «Η ΑΓΑΠΗ»:

«Έχουμε να καλύψουμε δικές μας ανάγκες, αλλά και ανάγκες άλλων περιοχών της χώρας σε αίμα, για την περίοδο που διανύουμε»

Ας περισσέψει για άλλη μια φορά η ευαισθησία και η ανθρωπιά



  Μεγάλη ανάγκη για αίμα ομάδας μηδέν αρνητικό υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, όπως αναφέρει μέσα από την εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών - αιμοδοτών Νομού Ξάνθης, « Η ΑΓΑΠΗ», κύριος Γιάννης Παπαχρόνης.

  Ο σύλλογος έχει κινητοποιήσει άμεσα τα μέλη του, ώστε να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες για την συγκεκριμένη ομάδα αίματος. Θα πρέπει, ωστόσο, και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας να υποδείξουν ανάλογη ευαισθησία στο θέμα, προσφέροντας λίγο από το αίμα τους, για να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή που εξαρτάται από την δική τους προσφορά.

  Την τρέχουσα περίοδο ο σύλλογος εθελοντών - αιμοδοτών Νομού Ξάνθης, καθώς επίσης και άλλων περιοχών, έχει αυξημένες ανάγκες σε αίμα. Σε τέσσερις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά  και την Λάρισα έχουν δεσμευτεί ποσότητες αίματος σε Κέντρα Αιμοδοσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν οι δότες τους έχουν προσληφθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που κάνει έντονη την παρουσία του σε αυτές τις περιοχές, το τελευταίο διάστημα.

  Με αυτό τον τρόπο, οι σύλλογοι εθελοντών - αιμοδοτών των υπόλοιπων περιοχών θα πρέπει πέρα από τις δικές τους ανάγκες σε αίμα, να καλύψουν και τις αντίστοιχες των περιοχών που έχουν τεθεί σε καραντίνα, καθώς σε αυτές έχει απαγορευτεί προσωρινά η αιμοδοσία από την προηγούμενη Πέμπτη.

  Να σημειωθεί, ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν είναι μεταδοτικός από άνθρωπο σε άνθρωπο, μπορεί όμως να μεταδοθεί μέσω του αίματος, γι’ αυτό εξάλλου και είχαμε τις ανωτέρω απαγορεύσεις σε περιοχές, όπου υπήρξαν κρούσματα.

  Στην Ξάνθη υπήρξαν δύο περιστατικά με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, που προκαλείται από τον ίδιο ιό, στην πορεία ωστόσο διαπιστώθηκε πως δεν ταυτίζονται με τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος προκαλείται από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.

  Όπως τονίζει με έμφαση ο κύριος Γιάννης Παπαχρόνης, «άτομα που έχουν κάνει διακοπές στις περιοχές που έχουν τεθεί σε καραντίνα, αυτές δηλαδή που σημείωσαν αρκετά κρούσματα εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου, δεν μπορούν να δώσουν αίμα, στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Υγείας. Σημειώνεται, πως ο πυρετός που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και δεκαπέντε μέρες μετά την μόλυνση».

  Πρόσφατα έγινε σύσκεψη στο αρμόδιο Υπουργείο, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας εθελοντών - αιμοδοτών, προκειμένου να εξεταστεί το θέμα που προέκυψε με τον ιό του Δυτικού Νείλου, αλλά και τρόποι αντιμετώπισής του.

  Επομένως, όπως γίνεται φανερό, αρκετοί συνάνθρωποί μας βρέθηκαν στην ανάγκη, καθώς τα αποθέματα αίματος μειώθηκαν δραματικά. Κυρίως τα πολυμεταγγισμένα  άτομα, όπως οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία, είναι αυτοί που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Ήδη, ο σύλλογος εθελοντών - αιμοδοτών Νομού Ξάνθης απέστειλε δέκα μονάδες αίματος στην Λάρισα.

  Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι καλοκαιρινές αιμοδοσίες στα χωριά του ορεινού όγκου του Νομού. Ωστόσο, όπως επισημαίνει και ο κύριος Γ. Παπαχρόνης, οι ανάγκες που υπάρχουν είναι αυξημένες, στα πλαίσια και των τελευταίων εξελίξεων με την εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου.


Φωτιές που δεν σβήνουν…

Φωτιές που δεν σβήνουν…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Η κυνική ομολογία του εμπρηστή που έβαζε φωτιές στην περιοχή της Μεσσηνίας, ότι πρόκειται για μια πράξη που απλά του αρέσει, αν μη τι άλλο προκαλεί την νοημοσύνη του κάθε σώφρονα ανθρώπου. Σε αυτό το σημείο είναι που αναρωτιέται κανείς, πολύ εύλογα κατ’ εμέ, εάν η υπάρχουσα νομοθεσία που προβλέπει κυρώσεις γι’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι κάπως ελαστική (;).
Ο καθένας σε αυτή την χώρα, στα πλαίσια της ασυδοσίας που γεννά η αχαλίνωτη δημοκρατία, πράττει κατά το δοκούν. Με άλλα λόγια κάνει ότι του αρέσει, για να μην πούμε κάτι πιο βαρύ και παρεξηγηθούμε.
Ένα απλό παράδειγμα είναι η δημόσια καθαριότητα, δηλαδή η γενική εικόνα που εισπράττει κανείς από τις διάφορες ελληνικές πόλεις που επισκέπτεται. Υπάρχει η διακριτική ευχέρεια στον καθένα να διαχειρίζεται τα σκουπίδια του όπως του αρέσει, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένα από αυτά να καταλήγουν, ακόμη, και στην θάλασσα.
Για να μην χάνουμε, όμως, το θεωρητικό του πράγματος, θα ξαναγυρίσω στον εμπρηστή, που με την αφοπλιστική απάντηση που έδωσε στην αστυνομία, σχετικά με τον λόγο που οδηγήθηκε στην παράνομη δράση του, θα έπρεπε να θεωρηθεί ως σημείο της αυθαιρεσίας που μαστίζει αλύπητα τις βασικές δομές λειτουργίας του κράτους, γενικότερα.
Έχουμε κουραστεί να βιώνουμε κάθε καλοκαίρι την ίδια δραματική κατάσταση. Να θρηνούμε δηλαδή δασικές εκτάσεις ή και ανθρώπινες ζωές, εξαιτίας προκείμενων πράξεων.
Δεν ξέρω αν όντως ο συγκεκριμένος ήταν πυρομανής που αρέσκεται στο να βάζει φωτιές ή αν είχε άλλους λόγους που τον οδήγησαν στην πράξη του, το μόνο σίγουρο είναι, ότι με την δράση του έκανε ζημιά, ευτυχώς, μόνον, στο φυσικό περιβάλλον και θα πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Η ανάγκη να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές για παρόμοιες περιπτώσεις είναι επιτακτική. Όποιος επιχειρεί συνειδητά ή μη, να κάνει κακό στο περιβάλλον ή στον συνάνθρωπό του, θα πρέπει να λογοδοτεί για τις πράξεις του, γιατί, μόνον, έτσι θα αποτρέπεται από αυτές, τουλάχιστον, σε σημαντικό βαθμό.
Μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές που ζήσαμε πριν λίγα χρόνια, θα περιμέναμε να δούμε ριζικές αλλαγές, όσον αφορά την αντιμετώπιση του πύρινου εφιάλτη, για να μην βιώσουμε την ίδια εφιαλτική κατάσταση. Πιο ποιοτικά και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας, γεγονός που δεν έχει γίνει, δυστυχώς.
Η πυρκαγιά, πλέον, ως φαινόμενο του καλοκαιριού, δεν ξαφνιάζει. Κάθε φορά κινδυνεύουν σπίτια και κατοικημένες περιοχές. Οι πυροσβέστες, πολλές φορές, αδυνατούν να θέσουν υπό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα, με αποτέλεσμα να συμμετέχει στον αγώνα για την κατάσβεσή της και ο απλός πολίτης, με ότι μέσα διαθέτει.
Κάποτε θα πρέπει να αλλάξουν ορισμένα πράγματα, πριν όμως μείνει η χώρα κρανίου τόπος, κυριολεκτικά και μεταφορικά…