Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 11.1.2011


Ναι ή όχι στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τα απογεύματα στον Δημόσιο Τομέα;

Ναι ή όχι στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας
τα απογεύματα στον Δημόσιο Τομέα;


Χαράλαμπος Ευστρατίου, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης:
«Θα πρέπει να ενδυναμωθούν τα ΚΕΠ, τα οποία λειτουργούν απογεύματα και Σάββατα. Να στελεχωθούν με πιο εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και όσοι από τους συναδέλφους του ευρύτερου δημοσίου τομέα το επιθυμούν, να απασχοληθούν στα ΚΕΠ, όπου θα εξυπηρετείται ο πολίτης τις ώρες που είναι κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να γλιτώνει χρόνο και να μην περιφέρεται από υπηρεσία σε υπηρεσία. Εάν αποφασιστεί, τελικά, να λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες τα απογεύματα, τότε θα αναγκαστούν να κάνουν και άλλες προσλήψεις, γεγονός που έρχεται ενάντια σε αυτά που μας έλεγαν αρχικά, ότι δηλαδή δε θα προχωρήσουν σε άλλες δαπάνες»

Στα πλαίσια των αλλαγών που εξετάζει το Υπουργείο Εσωτερικών στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι και η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες να είναι ανοιχτές και τα απογεύματα.
Αρνητικός σε μια τέτοια εξέλιξη εμφανίζεται ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, κύριος Χαράλαμπος Ευστρατίου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «θα πρέπει να ενδυναμωθούν τα ΚΕΠ, τα οποία λειτουργούν απογεύματα και Σάββατα. Να στελεχωθούν με πιο εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και όσοι από τους συναδέλφους του ευρύτερου δημοσίου τομέα το επιθυμούν, να απασχοληθούν στα ΚΕΠ, όπου θα εξυπηρετείται ο πολίτης τις ώρες που είναι κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να γλιτώνει χρόνο και να μην περιφέρεται από υπηρεσία σε υπηρεσία. Εάν αποφασιστεί, τελικά, να λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες τα απογεύματα, τότε θα αναγκαστούν να κάνουν και άλλες προσλήψεις, γεγονός που έρχεται ενάντια σε αυτά που μας έλεγαν αρχικά, ότι δηλαδή δε θα προχωρήσουν σε άλλες δαπάνες».
Σύμφωνα με αυτά που διευκρινίζει ο κύριος Χ. Ευστρατίου, ένας μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων έχει συνταξιοδοτηθεί, με αποτέλεσμα, εάν επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας στις δημόσιες υπηρεσίες για να καλύπτει και τα απογεύματα, να χρειαστεί επιπλέον προσωπικό, μέσω νέων προσλήψεων, που θα συνεπάγονται επιπλέον κρατικές δαπάνες.
Τα ΚΕΠ αποτελούν την καλύτερη λύση, σύμφωνα με αυτά που συμπληρώνει στην συνέχεια ο κος Χ. Ευστρατίου, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες τις ώρες που είναι κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες. Τονίζει δε, πως μέσα από ειδικά σενάρια και το σωστό μηχανόγραμμα, τα ΚΕΠ μπορούν να εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τους πολίτες.
Παράλληλα, ο κος Χ. Ευστρατίου εκφράζει, για άλλη μια φορά, την αντίθεσή του στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς όπως τονίζει «αυτό θα σημαίνει και άλλες περικοπές στους μισθούς του δημοσίου, σύμφωνα και με αυτά που θέλει το μνημόνιο».
Πρέπει να σημειωθεί πως το νέο νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο βρίσκεται στην φάση της δημόσιας διαβούλευσης, για την οποία ο κος Χ. Ευστρατίου αναφέρει χαρακτηριστικά «για ποια δημόσια διαβούλευση μας μιλάνε; Όταν σαν Ομοσπονδία εκφράσαμε τις απόψεις μας για τον Καλλικράτη, αυτές ούτε ακούστηκαν ούτε υπολογίστηκαν, γι’ αυτό καλύτερα ας μη μας λένε για δημόσιες διαβουλεύσεις».
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΥ Ξάνθης, υπογραμμίζει με έμφαση, πως όσον αφορά το θέμα της «αχαλίνωτης» γραφειοκρατίας, που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της γενικότερης λειτουργίας του δημοσίου τομέα, η πρωτοβουλία για την επίλυσή του ανήκει αποκλειστικά και μόνον στην κυβέρνηση. Τονίζει δε, πως απαιτείται οργάνωση και ποιοτικός έλεγχος, δηλαδή βασικά σημεία που μπορούν να εξαλείψουν, όχι μόνον την γραφειοκρατία, αλλά και την αυθαιρεσία, στα πλαίσια λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών.

Της Πολιτικής το ##

Της Πολιτικής το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος


Το Γενικό Νοσοκομείο, δεν είναι τσιφλίκι σας κύριοι του ΠΑΣΟΚ και κύριε Μπαμπαλίδη. Συχνές οι αδικίες σε βάρος της εφημερίδας μας. Μας διώκουν πολιτικά πλέον τα στελέχη σας κύριε Τσαρτσάρα:
Τον Διοικητή του Νοσοκομείου κύριο Μπαμπαλίδη, τοποθετημένο από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν τον γνωρίζω και ειδικά μετά από την λειτουργία του δεν θα ήθελα να τον γνωρίσω ποτέ μου. Θα πρέπει να μάθει όμως ο κύριος Μπαμπαλίδης, καθώς και οι σύντροφοι που επέλεξαν να τον τοποθετήσουν ως διοικητή στο Νοσοκομείο Ξάνθης, ότι οι δημοσιεύσεις αποστέλλονται στον τοπικό τύπο με το κριτήριο της ίσης κατανομής και όχι με το κριτήριο το ποιον γουστάρουμε περισσότερο. Έτσι και επειδή οι αδικίες εις βάρος της εφημερίδας μου συνεχίζονται καθημερινά από τον κύριο Μπαμπαλίδη, τον ενημερώνω εκ πρώτης πως θα διεκδικήσω το δίκαιό μου δικαστικά πλέον, αφού η τακτική που ακολουθεί, προσβάλει και ζημιώνει οικονομικά την εφημερίδα μου. Αυτά προς το παρόν και έπεται συνέχεια, γιατί δεν πρόκειται να ανεχτώ την λογική της πολιτικής δίωξης πλέον από τοποθετημένα στελέχη της σημερινής Κυβέρνησης.

Για περιοδεία τέλος του μήνα Σκανδαλίδης, Χρυσοχοΐδης στην περιοχή μας:

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τέλος του Ιανουαρίου θα επισκεφτούν την περιοχή μας ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης. Οι δυο Υπουργοί θα βρεθούν στην περιοχή μας, προκειμένου να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τους τομείς ευθύνης τους και θα έχουν επαφές με φορείς της περιοχής, μας προκειμένου να συζητηθούν λύσεις στα προβλήματα που καθημερινά γιγαντώνονται τόσο στην Θράκη όσο και στην Ξάνθη.

Μια ζωή να πληρώνουν οι Έλληνες νταβατζηλίκια στην Ε.Ε., επειδή κάποιοι στις εκάστοτε Κυβερνήσεις δεν νοιάζονται για τα πρόστιμα που επιβάλλονται στην χώρα μας:

Μπορεί να βάλαμε κάτω το κεφάλι και να είπαμε πως θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τα δύσκολα, κάτω από τον ζυγό του ΔΝΤ, αλλά δυστυχώς και αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να μας πείσει, ότι ασχολείται με τα προβλήματα του τόπου και πως προσπαθεί να δώσει λύσεις στην οικονομικά κατεστραμμένη χώρα μας.
Αυτά που σήμερα αναφέρω έχουν γερά θεμέλια και δεν σηκώνουν αμφισβήτηση, αφού η Ελλάδα πληρώνει πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατί έχει δασμούς στα αυτοκίνητα και γιατί δεν επιτρέπει τα φρουτάκια, αλλά και γιατί δεν θέλει να δαμάσει το «τέρας» των σκουπιδιών, αρκούμενη στις ανεξέλεγκτες χωματερές. Για όλα αυτά τα πρόστιμα που αγγίζουν σε ύψος κάτι εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, δεν πληρώνουν οι πολιτικοί και οι νομοθέτες, αλλά ο Ελληνικός λαός που συχνά πυκνά καλείται να συνεισφέρει από το υστέρημά του, για να καλυφτεί η ανικανότητα των τριακοσίων της Βουλής, αλλά και των εκλεκτών τους.
Αν θέλετε πραγματικά να δώσετε λύσεις στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας κύριε Παπανδρέου, καλό θα ήταν να ξεκινούσατε τις περικοπές από τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα μας, επειδή εσείς οι πολιτικοί δεν θέλετε σωστούς νόμους και έπειτα να καλέσετε τον Ελληνικό λαό να σφίξει το ζωνάρι.

Επιτέλους ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας και να τα πει έστω και για λίγο έξω από τα δόντια στην Τουρκία:
Ψάχνονται οι γείτονές μας, μετά από τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου σχετικά με την στάση που κρατά η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα, με τις καθημερινές πλέον παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και την συνεχή αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας των νησιών της χώρας μας. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός βέβαια προσπάθησε να αντεπιτεθεί στις δηλώσεις Παπανδρέου και ιδιαίτερα στο Κυπριακό, αναφερόμενος στις συνθήκες, αλλά ξέχασε επιλεκτικά το τι αναφέρουν οι συνθήκες για τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, καθώς και για το ποια στάση θα έπρεπε να τηρεί η Τουρκία εδώ και χρόνια. Τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός της χώρας μας κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση, τόσο στην γείτονα χώρα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα τα Τουρκικά ΜΜΕ να ασχολούνται ακόμα με το θέμα και οι Ευρωπαϊκές Χώρες που υποστήριζαν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωζώνη, να ψάχνονται για να δικαιολογηθούν.

Αύριο ο μεγάλος Ραδιομαραθώνιος για την παράταση ζωής του Γηροκομείου Ξάνθης. Αξίζει να συνεισφέρουμε όλοι. Είναι η μοναδική φορά που η συμμετοχή μας θα πιάσει τόπο:
Γνωρίζω πολύ καλά πως βρισκόμαστε ως λαός στα χειρότερα οικονομικά επίπεδα, αλλά πιστεύω πως αξίζει να συνεισφέρουμε όλοι από το υστέρημά μας έστω και ένα ευρώ, για την παράταση ζωής του Γηροκομείου. Τόσους φόρους πληρώνουμε στο Ελληνικό Κράτος, χωρίς αυτό να μας προσφέρει τίποτε. Αυτήν την φορά αξίζει να συμμετέχουμε, γιατί το Γηροκομείο Ξάνθης και η συνέχιση της λειτουργίας του μας αφορά όλους και δεν θα πρέπει να το βλέπουμε διαφορετικά.
Τα τοπικά ΜΜΕ και οι ενασχολούμενοι με αυτά, για ακόμα μια φορά ενώνουν τις φωνές τους, προκειμένου να στηριχτεί η προσπάθεια που καταβάλλει το Γηροκομείο Ξάνθης και να βγει από τον οικονομικό βούρκο στον οποίο οδηγείται λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά και των πρακτικών ορισμένων ανθρώπων (άρχοντες τους λένε ορισμένοι) της περιοχής μας.

Μεγάλη ανάγκη για αίμα της ομάδας Ρέζους αρνητικό

Ας περισσέψει για άλλη μια φορά η προσφορά και η αγάπη


Μεγάλη ανάγκη για αίμα
της ομάδας Ρέζους αρνητικό


Γιάννης Παπαχρόνης, Πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών-αιμοδοτών Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ»:
«Λόγω συγκυρίας, καθώς έχουμε τέσσερα περιστατικά συνανθρώπων μας που έχουν μεγάλη ανάγκη, χρειαζόμαστε άμεσα, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, αίμα της ομάδας μηδέν αρνητικό. Πρόκειται για μια σπάνια ομάδα αίματος, που ενώ είναι «πανδότης», δηλαδή μπορεί να δώσει αίμα σε όλες τις υπόλοιπες ομάδες αίματος, η ίδια, δεν μπορεί να δεχτεί καμία άλλη ομάδα, εκτός από την δικιά της, το μηδέν αρνητικό»


Μεγάλη ανάγκη για αίμα, ομάδας μηδέν αρνητικό, υπάρχει στην περιοχή μας, εξαιτίας τεσσάρων περιστατικών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το αίτημα για αίμα εκφράστηκε από τον σύλλογο εθελοντών- αιμοδοτών «Η ΑΓΑΠΗ», που δε θα μπορούσε να παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια.
Επειδή, όμως, πρόκειται για μια σπάνια ομάδα αίματος, είναι πολύ δύσκολη η συλλογή αρκετών φιαλιδίων αίματος που χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας.
«Λόγω συγκυρίας, καθώς έχουμε τέσσερα περιστατικά συνανθρώπων μας που έχουν μεγάλη ανάγκη, χρειαζόμαστε άμεσα, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, αίμα της ομάδας μηδέν αρνητικό. Πρόκειται για μια σπάνια ομάδα αίματος, που ενώ είναι «πανδότης», δηλαδή μπορεί να δώσει αίμα σε όλες τις υπόλοιπες ομάδες αίματος, η ίδια, δεν μπορεί να δεχτεί καμία άλλη ομάδα, εκτός από την δικιά της, το μηδέν αρνητικό» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κύριος Γιάννης Παπαχρόνης, Πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών-αιμοδοτών Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ».
Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην συνέχεια ο τελευταίος, έχουν καταργηθεί τα Σάββατα ως ημέρες αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο, στα πλαίσια του Καλλικράτη, με αποτέλεσμα να έχει δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το «έργο» των αιμοδοτών.
«Δεν γίνονται, πλέον, αιμοδοσίες τα Σάββατα στο Νοσοκομείο, λόγω των περικοπών που έχουν αποφασιστεί. Αφού καταργήθηκαν τα απογεύματα και οι αργίες, καταργούνται και τα Σάββατα. Οι αιμοδοσίες γίνονται από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή, από τις 08.30 π.μ. μέχρι τις 14.00 μ.μ.» αναφέρει ο Πρόεδρος του συλλόγου.
Κλείνοντας, ο κύριος Γιάννης Παπαχρόνης ενημερώνει, πως ο σύλλογος αιμοδοτών Ξάνθης έχει προγραμματίσει για το επόμενο χρονικό διάστημα αιμοδοσίες σε περιοχές του Νομού.
Συγκεκριμένα, 20 Ιανουαρίου θα γίνει αιμοδοσία στο Σέλερο. Ενώ, στις 29 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Λέσχη και θα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
Τέλος, τέσσερις, πέντε και έξι Φεβρουαρίου θα γίνουν αιμοδοσίες στην ορεινή περιοχή (Εχίνο, Θέρμες, Γλαύκη, Πάχνη, Κένταυρο και Μύκη) κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες.

Αντιδράσεις από τους Πρατηριούχους

Θα επαναλειτουργήσουν τα Πρατήρια αφορολόγητων πετρελαιοειδών στους Μεθοριακούς σταθμούς Κήπων, Έβρου, Κακκαβιάς και Ευζώνων, με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών

Αντιδράσεις από
τους Πρατηριούχους


Γιάννης Σιούτας, Πρόεδρος του σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων
Ξάνθης:

-«Το πρόβλημα που υπάρχει με το αφορολόγητο πετρέλαιο στα σύνορα, είναι ότι κάποιοι το εκμεταλλεύονται. Γεμίζουν, δηλαδή, το ρεζερβουάρ τους, συνήθως Τούρκοι και Βούλγαροι, και έρχονται εντός της Ελλάδος, για να το εμπορευτούν εν αγνοία του Υπουργείου Οικονομικών.
Δεν είμαι αρνητικός, μόνον, στο να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά και στο γεγονός, ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά, όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα και στην Βουλγαρία. Θα πρέπει να κατεβάσει η Ελλάδα τις τιμές των καυσίμων ή η Βουλγαρία να τις ανεβάσει. Αν και είμαι της γνώμης, πως εμείς είμαστε αυτοί, που θα πρέπει να κατεβάσουμε τις τιμές στα καύσιμα»

Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών θα επαναλειτουργήσουν τα πρατήρια αφορολόγητων πετρελαιοειδών στους μεθοριακούς σταθμούς Κήπων, Έβρου Κακκαβιάς και Ευζώνων, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στους Πρατηριούχους της περιοχής, οι οποίοι προβλέπουν την κάθετη πτώση του τζίρου τους με τα νέα αυτά δεδομένα σε εξέλιξη. Να σημειωθεί δε, ότι το 2006 είχε απαγορευθεί στα ΚΑΠ (Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών) να πωλούν αφορολόγητα καύσιμα στους παραπάνω μεθοριακούς σταθμούς, μια απόφαση που σήμερα αναιρείται από το Υπουργείο Οικονομικών.
Αναφορικά με το θέμα τοποθετείται στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Ξάνθης, κύριος Γιάννης Σιούτας, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του, όχι μόνον για την πώληση αφορολόγητων καυσίμων, αλλά και για την μεγάλη απόκλιση που υπάρχει όσον αφορά την τιμή των καυσίμων σε Ελλάδα και Βουλγαρία.
Όπως δηλώνει πολύ χαρακτηριστικά ο κύριος Γ. Σιούτας, «το πρόβλημα που υπάρχει με το αφορολόγητο πετρέλαιο στα σύνορα, είναι ότι κάποιοι το εκμεταλλεύονται. Γεμίζουν, δηλαδή, το ρεζερβουάρ τους, συνήθως Τούρκοι και Βούλγαροι, και έρχονται εντός της Ελλάδος, για να το εμπορευτούν εν αγνοία του Υπουργείου Οικονομικών» και συνεχίζει λέγοντας πως «δεν είμαι αρνητικός, μόνον, στο να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά και στο γεγονός, ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά, όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα και στην Βουλγαρία. Θα πρέπει να κατεβάσει η Ελλάδα τις τιμές των καυσίμων ή η Βουλγαρία να τις ανεβάσει. Αν και είμαι της γνώμης, πως εμείς είμαστε αυτοί, που θα πρέπει να κατεβάσουμε τις τιμές στα καύσιμα».
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει ο κύριος Γιάννης Σιούτας στην συνέχεια, η επαναλειτουργία πρατηρίων που θα εμπορεύονται αφορολόγητα πετρελαιοειδή προϊόντα στους μεθοριακούς σταθμούς, θα πρέπει να γίνει με κάποιους όρους και προϋποθέσεις, δηλαδή να μην πουλιέται το πετρέλαιο σε όλους τους οδηγούς ανεξαιρέτως, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα παράνομης εμπορίας του.
«Αν η πώληση του αφορολόγητου πετρελαίου απευθύνεται σε όλους, αυτό θα λειτουργήσει καταστρεπτικά για όλη την Βόρειο Ελλάδα και πολύ περισσότερο για εκείνη την περιοχή, Έβρο και Ορεστιάδα. Πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση. Για παράδειγμα, το πετρέλαιο στην Τουρκία είναι πανάκριβο, γι’ αυτό και το προμηθεύονται στην Ελλάδα, γι’ αυτό θα πρέπει να έχουμε σωστή χρήση αυτών των Πρατηρίων».

Περιμένοντας τον Μάρτη…

Περιμένοντας τον Μάρτη…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Σύσσωμη η χώρα ζει με τον φόβο του Μαρτίου. Όποιον και να ακούσεις θα σου πει τα ίδια, ότι δηλαδή τον μήνα Μάρτιο, θα διευκρινιστεί για το εάν η Ελλάδα είναι στον σωστό ή όχι οικονομικό «δρόμο». Γι’ αυτό εξάλλου έχουν παγώσει τα πάντα, η καταναλωτική κίνηση έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, ενώ οι επενδύσεις έχουν μειωθεί δραματικά. Τίποτα δεν κινείται στην χώρα, μέχρι να ξεκαθαρίσει το θολό οικονομικό τοπίο, γεγονός, που αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με την γενικότερη άποψη που υπάρχει, τον ερχόμενο Μάρτη, ο οποίος προκαλεί φόβο και τρόμο στον απλό και ανίδεο πολίτη, που έχει προετοιμαστεί για τα χειρότερα.
Ο φόβος που υπάρχει από την πλευρά του κόσμου λειτουργεί με τον πλέον καταστρεπτικό τρόπο για την ομαλή λειτουργία όλων των οικονομικών παραμέτρων που είναι ζωτικής σημασίας για να πάρει μπρος η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας.
Ακούς, λοιπόν, τους καταστηματάρχες να γκρινιάζουν, λέγοντας ότι έχουν πέσει οι δουλειές τους, ότι μεγάλη μερίδα συναδέλφων τους έχει οδηγηθεί στην έσχατη λύση του «λουκέτου» και ότι σε λίγο χρονικό διάστημα δε θα έχει μείνει ανοιχτό ούτε ένα ελληνικό κατάστημα. Ο καταναλωτής έχει κλειστεί στο «καβούκι» του, για ευνόητους λόγους. Οι περισσότεροι δεν έχουν χρήματα για να στηρίξουν την τοπική αγορά, ενώ αυτοί που έχουν δεν τα ξοδεύουν, φοβούμενοι τις χειρότερες μέρες. Ο Έλληνας έχει γίνει δικαιολογημένα «σφιχτοχέρης». Η ψυχολογία του βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τα τεκταινόμενα που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, γι’ αυτό και η καταναλωτική συμπεριφορά είναι προσαρμοσμένη στις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.
Το θέμα, όμως, είναι πως οι διαταραγμένες οικονομικές σχέσεις συμβάλουν, παράλληλα, και στην σημερινή κοινωνική κατάσταση του μέσου πολίτη, δηλαδή φαινόμενα όπως η ανεργία και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης αποτελούν σημεία των καιρών μέσα σε αυτά τα πλαίσια, δυστυχώς!
Όσον αφορά, τώρα, το «επιχειρείν» αυτό έχει πάει στην ελληνικές καλένδες και ακόμα παραπέρα. Το αβέβαιο οικονομικό τοπίο και η έλλειψη προοπτικής, δεν αφήνουν τους εν δυνάμει επενδυτές να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας.
Όλοι, λοιπόν, πορεύονται στο άγνωστο και αβέβαιο μέλλον με «σημαία» τον φόβο και την ανασφάλεια. Ο κρίσιμος Μάρτης είναι μπροστά μας, γι’ αυτό και η συμπεριφορά μας είναι ανάλογη, δηλαδή έχουμε προετοιμαστεί ψυχολογικά για το χειρότερο. Η λιτότητα έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας, μιας καθημερινότητας που έχει εξελιχθεί σε αγώνα επιβίωσης και τίποτα περισσότερο…