Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Είμαστε κράτος Ξεφτίλα !!!


Είμαστε κράτος
Ξεφτίλα !!!
*Οι πολιτικοί μας οδηγούν στον γκρεμό και κανείς δεν διαμαρτύρεται
*Πόσο Μ……ες είμαστε τελικά;

  Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε από επίσημα πρόσωπα ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση στην χώρα μας, χωρίς όμως να βλέπουμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει. Η αγορά στενάζει, τα νοικοκυριά οδεύουν σε διάλυση και οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μια μετά την άλλη. Οι κατεστραμμένοι της όλης υπόθεσης βέβαια, πάντα είμαστε εμείς, αφού αυτό το Μπ……λο Δημοκρατικό (;) Πολίτευμα της χώρας μας, ποτέ δεν λειτούργησε κυριολεκτικά σύμφωνα με τους νόμους του, για να πληρώσουν την νύφη κάποια στιγμή, αυτοί που μας οδήγησαν στο Ναδίρ.
  Τα «δεν θα κόψουμε μισθούς και συντάξεις», μαζί με το «υπάρχουν λεφτά», έμειναν κλειστά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, ως αστειότητες χειρίστου είδους και μεγάλα προεκλογικά ψέματα, με αποτέλεσμα όσοι ψήφισαν την υπάρχουσα Κυβέρνηση, να βρίζουν από μέσα τους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και όχι φωναχτά βέβαια, γιατί φοβούνται πως οι αντιδράσεις που θα βιώσουν για τις επιλογές τους, θα είναι δραματικά αρνητικές.
  Ο Πρωθυπουργός της χώρας Γ. Παπανδρέου, αφού έλυσε όλα μας τα προβλήματα, πήγε για διακοπές στην Πάρο και αντί να επιστρέψει στην Αθήνα, επέλεξε να πεταχτεί και μέχρι την Κρήτη βρε αδελφέ, μην χάσει την ευκαιρία το Κρητικό Πέλαγος να ακουμπήσει το καλογυμνασμένο κορμί του.
  Δεν λέω, πέρασε πολλά ο Γ. Παπανδρέου, γιατί οι ελλείψεις που άφησε πίσω το δείγμα της Κυβέρνησης Καραμανλή, (γιατί δείγμα ήταν και μην μου πει κανείς το αντίθετο), χρειάστηκε ξεκούραση και ανασύνταξη δυνάμεων, οπότε δεν θα πρέπει να τον κακολογούμαι. Έλα μου όμως, που από τα τόσα παχιά λόγια που ακούσαμε μέχρι σήμερα από το στόμα του, το μοναδικό που μας έμεινε είναι η σημερινή κατάσταση που βιώνει ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας.
  Σίγουρα δεν αναφέρομαι στους πρωτοκλασάτους του Κολωνακίου, της Εκάλης και των Βορείων Προαστίων της Αθήνας, αλλά σε όλους τους υπόλοιπους φτωχούς όχι μόνο στην Τσέπη όπως αποδεικνύεται Έλληνες, που σε λίγο θα αναγκάζονται να κλέψουν ένα κομμάτι ψωμί για να συντηρήσουν την οικογένειά τους.
  Το καλοκαίρι ηρέμησε λίγο την κατάσταση, αφού με την πολύ ζέστη το μόνο που έμεινε σε όλους εμάς ήταν να απολαύσουμε λίγες ημέρες ξεκούρασης και δροσιάς στις κοντινές παραλίες, πράγμα το οποίο μας κρατούσε μακριά από την καθημερινότητα και την σκληρή της πραγματικότητα. Σήμερα όμως, που πλέον έχουμε φτάσει στο 95% επιστροφής στους κανονικούς μας ρυθμού, το μέλλον φαντάζει εφιαλτικό και ακόμα δεν ήρθαν τα πρώτα καυτά έξοδα του ψυχρού χειμώνα.
  Δεν είναι τυχαίο που πολλοί από εμάς, για να ζεσταθούν χειμωνιάτικα αντί να πάρουν πετρέλαιο ή ξύλα για τις σόμπες και τα τζάκια, θα πάρουν αγκαλιά τα καυτά οικονομικά  και επιβίωσης προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν, προσπαθώντας με αυτά να ζεσταθούν, αναφωνώντας πως «ο καμένος την φωτιά δεν την φοβάται».
  Η Ελλάδα πλέον ξεπέρασε τα όρια του μηδενός και το μόνο σίγουρο είναι πως, όσοι αντέξουν το 2011, θα είναι οι τυχεροί της υπόθεσης. Οι αυτοκτονίες για χρέη θα πάρουν πλέον την πρώτη θέση στην καθημερινή ειδησιογραφία, ενώ δεν αποκλείεται να ζήσουμε καταστάσεις λαϊκής εξέγερσης που σίγουρα στο άκουσμα τους και μόνο τρομοκρατούμαστε. Αυτή δυστυχώς έγινε η Ελλάδα που όλοι αγαπήσαμε επιφανειακά και όχι εις βάθος, γιατί αν λειτουργούσαμε με σύνεση θα βλέπαμε και προκοπή.
  Δεν φταίνε οι νέοι που δεν ασχολούνται με την πολιτική και εξαγριωμένοι πολλές φορές προσφεύγουν σε ακρότητες, αφού αυτός είναι ο μοναδικός μονόδρομος διεξόδου, από το εντελώς ψεύτικο πρότυπο, στο οποίο κάποιοι επιλεκτικά προσπαθούν να μας κρατήσουν.
  Ο πλασματικός κόσμος των πολιτικών και των Μεγαλοκαρχαριών των Media, που κατόπιν πληρωμένων εντολών εργολαβικά αναλαμβάνουν να ρίχνουν συνεχώς στάχτη στα μάτια του κόσμου και να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, καταρρέει καθημερινά, πράγμα το οποίο δημιουργεί τριγμούς στο πλουσιοπάροχο βίο των κυρίων αυτών και η μόνη διέξοδος που έχουν βρει για να λύνουν τα προβλήματα τους, είναι η επιδίωξη συγκράτησης του απλού λαού σε χειμερία νάρκη (μαστούρα θα πω εγώ).
  Είναι καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να απαιτήσουμε πλέον, να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικά υπαίτιους της κατάντιας της χώρας μας, όχι γιατί θα ζήσουμε καλύτερα, αλλά γιατί το χρωστάμε στις νέες γενιές.

Σταύρος Βλαχόπουλος

Της Πολιτικής Το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Η Ειρήνη Δαλάτση μετακόμισε στην γειτονιά των Αγγέλων:
Κεραυνό εν αιθρία προκάλεσε η είδηση του Θανάτου της γνωστής σε όλους μας, για την προσφορά και τους αγώνες της, Ειρήνης Δαλάτση, η οποία έχασε την μάχη με την επάρατο, αλλά κέρδισε στην ζωή, αφού απέδειξε σε όλους μας, πως με το πείσμα και την θέλησή της, μπόρεσε να κοντράρει στα ίσια το πεπρωμένο, άσχετα αν η μάχη ήταν άνιση. Πρόκειται για μια παρουσία η οποία θα μας λείψει αρκετά, αλλά το κενό αυτό θα καλύπτεται από το τεράστιο έργο που άφησε πίσω της, στον Τομέα στήριξης των Καρκινοπαθών. Προσωπικά θα ήθελα να μεταφέρω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους της Θανούσης, ευχόμενος πάντα για την ανάπαυση της ψυχής της. Ειρήνη, Καλό Ταξίδι…


Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση από το Λιμενικό Ταμείο Λάγος:
Δεν πα να γράφουν οι εφημερίδες και να διαμαρτύρονται συνεχώς οι κάτοικοι της περιοχής για την ασήμαντη έως και μηδενική ανάπτυξη των Λιμανιών του Νομού μας, κανενός το αυτί δεν ιδρώνει και κανένας δεν φαίνεται πως ενδιαφέρεται για να ξεμπλοκάρουν ορισμένες υποθέσεις από τα σκουριασμένα γρανάζια, όχι της γραφειοκρατίας, αλλά του ζαμανφουτισμού. Φίλοι και γνωστοί όσοι ασχολούνται ενεργά με το Λιμενικό Ταμείο Λάγος, αλλά δυστυχώς η πίκρα μου είναι τόσο μεγάλη, που δεν μπορώ να μην ασχοληθώ με το θέμα. Ως Νομός το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουμε μια μαλθακότητα χειρίστου είδους και κυριότερα σε περιπτώσεις οι οποίες λειτουργούν ως ταφόπλακα στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Είναι καιρός πλέον να αλλάξουμε ρότα και να λειτουργούμε όπως πρέπει, δίνοντας στην Ξάνθη αυτό που της αξίζει. Τίποτε δεν γίνεται από μόνο του και τίποτε δεν είναι τυχαίο. Έχουμε όμως υποχρέωση να αλλάξουμε πορεία στην περιοχή μας και να δώσουμε ώθηση προς την ανάπτυξη. Δεν δικαιολογείται η τόσων μηνών καθυστέρηση του Λιμενικού Ταμείου, στην έκδοση απόφασης και αποστολή απάντησης, στην πρόταση που έχουν καταθέσει ιδιώτες πριν έναν χρόνο περίπου, για την αξιοποίηση των Λιμανιών.


Για ακόμα μια φορά αποτελέσαμε το επίκεντρο της ειδησιογραφίας ως εφημερίδα:
Ταρακουνήθηκαν αρκετοί μετά από το χθεσινό μας πρώτο θέμα και το σίγουρο είναι πως κάτι άρχισε να κινείται. Είναι καιρός να σταθούμε ως μια γροθιά όλοι μαζί απέναντι στις προκλητικές ιδέες ταφόπλακα για τον Νομό μας, που έχουν οι συνήθης ύποπτοι βολεμένοι των γύρω Νομών. Τους ενοχλεί τόσο η Γεωγραφική θέση της περιοχής μας όσο και οι προοπτικές ανάπτυξης που διαθέτει ο Νομός Ξάνθης, λόγω του φυσικού πλούτου που διαθέτει και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μας αγκιστρώσουν στην εποχή των παγετώνων. Τελευταία προσπάθεια των κυρίων αυτών, τα κόλπα που έχουν σχέση με το σχέδιο που παρουσίασαν οι μελετητές στον Φορέα Διαχείρισης και η αλλαγή της συνθήκης RAMSAR, που σύμφωνα με τα σχέδια των κυρίων αυτών δεν θα μπορούμε να βάλουμε ούτε ομπρέλα στις παραλίες της περιοχής μας, πράγμα που αυτόματα ρυθμίζει την Τουριστική ανάπτυξη σε ολόκληρη την παραλιακή ζώνη της Περιφέρειας, με την Ξάνθη να βγαίνει εντελώς εκτός παιχνιδιού και τους γύρω Νομούς να κάνουν πάρτι επάνω από το αναπτυξιακό πτώμα του Νομού μας.


Η ΔΕΥΑΞ έχει κοινωνικό πρόσωπο και όσα κατευθυνόμενα αποτελούν βολές κατά της, είναι η μια πλευρά του Νομίσματος. Τάδε έφη Μανώλης Τσέπελης:
Σχετικά με το θέμα που απασχόλησε τόσο εμάς όσο και το Πανελλήνιο, αφού η είδηση δημοσιεύτηκε και στο μεγάλης επισκεψιμότητα Blog tromaktiko, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ και Δημοτικός Σύμβουλος Μ. Τσέπελης μας διευκρίνισε πως τα όσα αναφέρονται στην εν λόγω αναφορά-καταγγελία συμπολίτη μας, αποτελούν την μια όψη του νομίσματος, τονίζοντας πως η ΔΕΥΑΞ έχει κοινωνικό πρόσωπο, αλλά επιλεκτικά κάποιοι δεν το βλέπουν.
Ο κύριος Τσέπελης μεταξύ άλλων μας τόνισε πως, η Επιχείρηση προχωρά στην διακοπή της υδροδότησης των οφειλετών, μετά από δυο τρίμηνα ανεξόφλητων λογαριασμών και εφόσον πρώτα έχει ενημερώσει τους οφειλέτες. Η ενημέρωση γινόταν ένα διάστημα εγγράφως, αλλά υπήρχαν άνθρωποι που διαμαρτύρονταν ότι γίνονταν ρεζίλι και έτσι η επιχείρηση αποφάσισε να αλλάξει τρόπο ενημέρωσης, προχωρώντας σε μια αρκετά πρωτοποριακή ιδέα, αφού προσωπικό της επιχείρησης περνούσε από τους οφειλέτες και τους υπενθύμιζε το ότι έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς.
Κλείνοντας ο κύριος Τσέπελης ανέφερε πως σε αυτήν την αρκετά δύσκολη οικονομικά συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας, θα ήταν απαράδεκτο η επιχείρηση να λειτουργεί απάνθρωπα και για τον λόγο αυτό, δίνεται το περιθώριο στους οφειλέτες, εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορέσουν να εξοφλήσουν κάποιον λογαριασμό, η ΔΕΥΑΞ δεν προχωρά στην διακοπή της ύδρευσης.


Σε προανακριτική φάση οι υποθέσεις πλαστογραφημένων υπογραφών σε ΕΤΕΝΕΞ και ΕΑΠΑΞ;:
Πληροφορίες μου αναφέρουν πως καλούνται για να δώσουν κατάθεση, όσοι λογιστές φέρονται να έχουν υπογράψει σε ελέγχους και ισολογισμούς των ΕΑΠΑΞ-ΕΤΕΝΕΞ, ενώ στην πραγματικότητα, όπως αποδείχτηκε μετά από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας, δεν είχαν ιδέα. Πρόκειται για ευυπολήπτους συνανθρώπους μας, οι οποίοι χωρίς να γνωρίζουν τίποτε, σύμφωνα πάντα με τα δικά τους λεγόμενα, πληροφορήθηκαν εκ των υστέρων, πως είχαν υπογράψει ως λογιστές σε ελέγχους οικονομικών εγγράφων και ισολογισμών, των προαναφερθέντων εταιριών του Δήμου Ξάνθης. Την επιβεβαίωση βέβαια των όσων σήμερα σας μεταφέρουμε, μπορεί να την πράξει μόνο ο χρόνος και η εξέλιξη της υπόθεσης και για τον λόγο αυτό, σήμερα θα σταματήσω εδώ τα σχόλια μου για το θέμα και σας υπόσχομαι πως θα επανέλθω μετά από κάθε εξέλιξη.


Εναλλακτικές μορφές διαχείρισης απορριμμάτων στον Δήμο Ξάνθης και πράσινα άλογα:
Καλός ο Ρομποτικός Κάδος αγαπητέ Δήμαρχε, αλλά και τα 75 χιλιάδες ευρώ δεν είναι κανένα μη ευκαταφρόνητο ποσό. Αν αγαπητέ Δήμαρχε Ξάνθης ήθελες να δώσεις τέλος στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων της πόλης μας, θα μπορούσες να το είχες κάνει εδώ και αρκετά χρόνια, αφού δεν είναι και λίγα τα χρήματα που κατά την προσωπική μου άποψη σπαταλήθηκαν, για ανούσιες ασφαλτοστρώσεις δρόμων χωρίς τις απαραίτητες υποδομές. Κατά την διάρκεια των χρόνων που έχεις το γενικό πρόσταγμα στον Δήμο Ξάνθης αγαπητέ Μ. Στυλιανίδη, θα μπορούσες σε όσους δρόμους ο Δήμος Ξάνθης ξήλωσε και ξανάστρωσε, να είχες προβλέψει και την κατασκευή υπόγειου συστήματος διαχείρισης και μεταφοράς των απορριμμάτων στην χωματερή, με σωλήνες οι οποίοι με την βοήθεια της πίεσης του αέρα, θα μετέφεραν από κάθε οικοδομή, τα σκουπίδια στον χώρο του ΧΥΤΑ, απαλλάσσοντάς μας όλους, τόσο από την άσχημη εικόνα και μυρωδιά των κάδων όσο και από την ταλαιπωρία του να περιμένουμε το απορριμματοφόρο να περάσει από τις οδούς του Δήμου.
Μια τέτοια πόλη ονειρευόμαστε αγαπητέ Δήμαρχε και δυστυχώς μέχρι τώρα, μόνο δυσάρεστες είναι οι εκπλήξεις που μας κάνεις, όπως αυτή του ρομποτικού κάδου, ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με τον χώρο στον οποίο τον τοποθετήσατε, αφού θεωρώ πως προσβάλλει κάθε είδους αισθητική. Μπορεί ο ρομποτικός κάδος να καταργεί δέκα συμβατικούς κάδους λόγω της μεγάλης χωρητικότητας που έχει, αλλά πιστέψτε με κύριε Δήμαρχε, πως αν ο ρομποτικός κάδος ήταν υπόγειος και δεν ξεπερνούσε το ένα μέτρο σε ύψος από την γη, θα ήταν όλα πιο όμορφα.

Προγράμματα απασχόλησης τρέχουν με μεγάλη επιτυχία από τον ΟΑΕΔ

Προγράμματα απασχόλησης τρέχουν με μεγάλη επιτυχία από τον ΟΑΕΔ

Σπύρος Μαζαράκης, Προϊστάμενος ΟΑΕΔ Ξάνθης:

«Τα προγράμματα αυτά έρχονται να ενισχύσουν την αγορά εργασίας, μέσω των πρόσθετων θέσεων που προσφέρουν»



  Σημαντικά προγράμματα απασχόλησης, που απευθύνονται σε εργοδότες και εργαζόμενους, τρέχουν αυτό το διάστημα και μάλιστα με μεγάλη απήχηση στους ενδιαφερόμενους, μέσω του ΟΑΕΔ.

  Αναφορικά με το θέμα και τις δυνατότητες που προσφέρονται, τοποθετείται στην εφημερίδα μας ο Προϊστάμενος του ΟΑΕΔ Ξάνθης, κύριος Σπύρος Μαζαράκης.

  Σύμφωνα με την ενημέρωση που κάνει ο τελευταίος, δύο είναι τα βασικά προγράμματα απασχόλησης για την τρέχουσα περίοδο. Το πρώτο αφορά ειδικό διετές πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη είκοσι πέντε χιλιάδων ανέργων. Δηλαδή, εργοδότες της χώρας μέσω των τοπικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ μπορούν να υποβάλλουν μέσω του διαδικτύου σχετική αίτηση, στον OAED. GR, για την πρόσληψη άνεργων για δύο χρόνια. Ο ΟΑΕΔ καλύπτει μόνον τον βασικό μισθό των εργαζομένων, που ανέρχεται τα 637 ευρώ. Το μηνιαίο ποσό επιχορήγησης βαρύνεται ο αλληλόχρεος λογαριασμός ΙΚΑ- ΟΑΕΔ.

  Παράλληλα, υπάρχει πρόγραμμα με τους ίδιους ακριβώς όρους, αλλά για απασχόλησης μιας τετραετίας σαράντα χιλιάδων εργαζομένων.

  Όπως σημειώνει πολύ χαρακτηριστικά ο κύριος Σ. Μαζαράκης «Τα προγράμματα αυτά έρχονται να ενισχύσουν την αγορά εργασίας, μέσω των πρόσθετων θέσεων που προσφέρουν».

  Οι προϋποθέσεις τώρα για να μπει κάποιος στο πρόγραμμα είναι να είναι άνεργος ( εγγεγραμμένος στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ). Ενώ, η επιχείρηση στην οποία θα απασχοληθεί δε θα πρέπει να έχει προβεί το τελευταίο εξάμηνο σε απολύσεις προσωπικού.

  Παράλληλα, με μεγάλη επιτυχία τρέχει και το πρόγραμμα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, που απευθύνεται σε γυναίκες από 22 μέχρι 64 ετών, που ανοίγουν για πρώτη φορά την δική τους επιχείρηση. Πάλι, η υποβολή της αίτησης του ενδιαφερομένου γίνεται μέσω Internet, είναι δηλαδή μηχανογραφημένη. Η τριμελής Επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα είναι αυτή που εξετάζει τις σχετικές αιτήσεις. Αυτές που εγκρίνονται λαμβάνουν επιχορήγηση των είκοσι τεσσάρων χιλιάδων ευρώ από τον ΟΑΕΔ. Έξη χιλιάδες δίνονται ως προκαταβολή και έξη χιλιάδες κάθε χρόνο για τρία χρόνια συνολικά. Προϋποθέσεις εδώ είναι η κάρτα ανεργίας, η εξατομικευμένη προσέγγιση και η συμβουλευτική επιχειρηματικότητα.

  Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα προγράμματα απασχόλησης. Το πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, για παράδειγμα, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει ο κύριος Σ. Μαζαράκης, συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των ενδιαφερομένων.

  Από την άλλη υπάρχουν και κάποια εξειδικευμένα προγράμματα απασχόλησης, όπως λόγου χάρη το Πρόγραμμα Επιδοτημένων Ανέργων, καθώς και το πρόγραμμα μακροχρόνιων άνεργων.

Μια χαμένη γενιά που ακόμα ελπίζει…

Μια χαμένη γενιά
που ακόμα ελπίζει…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Διαβάζοντας πρόσφατα ξένο δημοσίευμα αναφορικά με την ανεργία των νέων ανά τον κόσμο, διαπίστωσα με λύπη μου, πως, τελικά η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα, όπου η νεολαία, στο μεγαλύτερο σύνολό της, μένει εκτός αγοράς εργασίας. Το πρόβλημα, όπως αποδεικνύεται, είναι καθολικό. Μάλιστα, η φράση που χρησιμοποιεί το δημοσίευμα στο οποίο αναφέρομαι, κατονομάζει ως χαμένη γενιά, την σημερινή νεολαία, λόγω ακριβώς αυτής της δυσάρεστης κατάστασης που βιώνει.
Βέβαια και αυτό είναι το πιο παράξενο στο όλο θέμα, είναι ότι η εποχή μας παρότι ευημερούσα από κάθε άποψη, δεν προσφέρει σε πρώτη φάση τα στοιχειώδη στο μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου που την πλαισιώνει. Αναφέρομαι φυσικά στο αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην εργασία, για να μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς ο ίδιος και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του.
Οι επιτυχίες του ανθρώπου σε σημαντικά ζητήματα που άπτονται επιστημονικών και τεχνολογικών κατακτήσεων, αποτελούν σήμερα μια πλούσια παρακαταθήκη για τις μελλούμενες γενιές. Με αυτά τα δεδομένα θα περίμενε κανείς η ποιότητα της ανθρώπινης ζωής να είναι, τουλάχιστον, σε ικανοποιητικά επίπεδα. Στην πράξη, όμως, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Μυριάδες εκατομμύρια συνάνθρωποί μας σε διάφορες γωνιές του κόσμου βιώνουν με τον πιο άσχημο τρόπο την φτώχεια και την εξαθλίωση που αυτή συνεπάγεται. Χώρες του τρίτου κόσμου πλήττονται από λογής ασθένειες, ανίκανες να προσφέρουν την στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική μέριμνα στους πολίτες τους. Τη στιγμή μάλιστα που στον λεγόμενο αναπτυγμένο κόσμο χιλιάδες φάρμακα καταστρέφονται στον βωμό των ισχυρών συμφερόντων που δουλεύουν υπογείως.
Ο νέος άνθρωπος, εφοδιασμένος με γνώσεις και πτυχία βρίσκεται στο περιθώριο, καθώς τα κριτήρια επιλογής κάποιου για μια θέση εργασίας έχουν αλλάξει. Κάποτε δουλειά δεν έβρισκαν οι αγράμματοι. Σήμερα, οι εγγράμματοι είναι αυτοί που τρέχουν για μια θέση εργασίας. Αν δεν έχεις Μπάρμπα στη Κορώνη δύσκολα προχωράς σε τούτη τη ζωή, λένε οι νέοι άνεργοι που δυσκολεύονται να βρουν δουλειά.
Τελικά οι νέοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα της εποχής που ζούμε. Κάποιοι φρόντισαν επιμελώς να καταστρέψουν ηθικά και ψυχολογικά την σύγχρονη νεολαία, για να προωθούν αβίαστα τα συμφέροντά τους. Όλα δηλαδή στα πλαίσια κέρδους και κάλυψης προσωπικών τους συμφερόντων.
Παρόλο που η κατάκτηση της γνώσης έχει γίνει μια εύκολη υπόθεση, με αποτέλεσμα να αποκτήσουμε πολλούς μορφωμένους και ικανούς ανθρώπους, η εκμετάλλευσή τους για τις ανάγκες της χώρας, αν θέλουμε να μιλήσουμε σε πανελλαδικό επίπεδο, πέφτει στο κενό.
Το έγκλημα που συντελείται εναντίον των νέων ανθρώπων σε καθημερινή βάση είναι τεράστιο. Χιλιάδες όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον “τσακίζονται” με μεγάλη ευκολία και κανείς δεν αισθάνεται τύψεις. Κάπως έτσι αντιμετωπίζονται οι νέοι μας από την Πολιτεία, γι’ αυτό και η σημερινή νεολαία χαρακτηρίζεται, καθόλου άδικα, ως μια χαμένη γενιά.

Κέντρο Εξυπηρέτησης και Φροντίδας φτωχών οικογενειών με παιδιά

Κέντρο Εξυπηρέτησης και Φροντίδας

φτωχών οικογενειών με παιδιά

Σε τελικό στάδιο η διαδικασία για την λειτουργία του στο Δροσερό της Ξάνθης



  Ολοκληρώνεται η διαδικασία για την λειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης και Φροντίδας φτωχών οικογενειών με παιδιά στον οικισμό του Δροσερού στην Ξάνθη.

  Να σημειωθεί, πως το πρόγραμμα για την δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου χρηματοδοτείται από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό ΕΟΧ-ΕΖΕΣ. Η σχετική πρόταση υποβλήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και συνολικά τέσσερις οι Δήμοι της χώρας που συμμετέχουν σε αυτό. Εκτός του Δήμου Ξάνθης, συμμετέχουν οι Δήμοι, Γαστούνης, Κερατσινίου και Άνω Λιοσίων. Υποχρέωση των συγκεκριμένων Δήμων στα πλαίσια του προγράμματος που συμμετέχουν είναι η υλοποίηση δομών για την υποστήριξη παιδιών. Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει σχετικά με το έργο η Διευθύντρια Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και Υπεύθυνη για το εν λόγω πρόγραμμα, κυρία Μαρία Μανά, αυτό αποτελεί «παροχή ολοκληρωμένων τοπικών υπηρεσιών υποστήριξης και φροντίδας φτωχών οικογενειών με παιδιά».

  Να σημειώσουμε δε, πως συμβουλευτική υποστήριξη παρέχεται από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημητρίου Τσάτσου. Το Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας- Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση, με έδρα την πόλη της Αθήνας, καθώς και της Εθνικής Υπηρεσίας της Ρουμανίας για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, που εδρεύει στο Βουκουρέστι.

  Όπως αναφέρει η κυρία Μαρία Μανά, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, το Κέντρο θα λειτουργήσει στο Δροσερό Ξάνθης, καθώς δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων του Δήμου. Το Δροσερό συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό παιδιών, γι’ αυτό και θα φιλοξενήσει το εν λόγω Κέντρο.

  Βασικός σκοπός λειτουργίας του Κέντρου Εξυπηρέτησης και Φροντίδας φτωχών οικογενειών με παιδιά είναι να παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης. Συγκεκριμένα, θα δίνονται πληροφορίες για τα δικαιώματα των παιδιών, αλλά και οι δυνατότητες πρόσβασης σε αυτά.

  Όπως σπεύδει να διευκρινίσει η κυρία Μ. Μανά, το Κέντρο θα απευθύνεται σε παιδιά μέχρι δεκαέξι χρονών, δηλαδή σε παιδιά σχολικής ηλικίας, ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσουν όλα τα δικαιώματά τους.

  Το προσωπικό του Κέντρου θα απαρτίζεται από έναν Κοινωνιολόγο ή έναν Κοινωνικό λειτουργό. Από έναν εξειδικευμένο Παιδαγωγό, ειδικό σε θέματα παιδιών που προέρχονται από ευπαθείς ομάδες πληθυσμών, καθώς και από έναν Ψυχολόγο.

  Στον χώρο του Κέντρου θα λειτουργήσουν τμήματα δημιουργικής απασχόλησης. Ενώ, θα παρέχεται συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά και γονείς. Να σημειωθεί από την άλλη, πως ο Δήμος είναι διατεθειμένος αν υπάρξει κινητοποίηση από ομάδες εθελοντών, να λειτουργήσει πρόσθετα τμήματα, παραδείγματος χάρη υπολογιστών και ξένων γλωσσών.

  Η χρηματοδότηση του έργου σε πρώτη φάση, δηλαδή μέχρι το 2011, θα γίνει από τον χρηματικό μηχανισμό που αναφέρθηκε πιο πάνω. Από την άλλη, ο αρμόδιος Υπουργός έχει δεσμευτεί, ότι η χρηματοδότηση της δομής του έργου θα είναι για δέκα χρόνια.

  Να προσθέσουμε, επίσης, ότι βρέθηκε το ακίνητο, που μπορεί να μισθωθεί για να φιλοξενήσει τους χώρους του Κέντρου. Το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς κατά την διάρκεια προσεχούς δημοτικού συμβουλίου.