Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Χωρίς χρήματα παραμονή Χριστουγέννων;

Χωρίς χρήματα παραμονή Χριστουγέννων;

Από Δεκέμβριο σε Ιανουάριο μετατίθεται η χορήγηση της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα

- Αποκλειστικές δηλώσεις στην ΦτΞ των εκπροσώπων κομματικών και παραγωγικών φορέων της Ξάνθης


Χωρίς χρήματα κινδυνεύει να μείνει η ελληνική κυβέρνηση παραμονή Χριστουγέννων, καθώς το Eurogroup αποφάσισε να αναστείλει για τον μήνα Ιανουάριο την χορήγηση της τρίτης δόσης του δανείου (9 δις ευρώ) προς την Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού της Αυστρίας, κυρίου Γιόζεφ Πρελ.
Να σημειώσουμε δε, πως η αναβολή αφορά την ΕΕ και όχι το ΔΝΤ.
Γερμανία και Αυστρία υποστηρίζουν ότι η χώρα μας δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από το μνημόνιο, γι’ αυτό και εμφανίζονται διστακτικές στην χορήγηση του μεριδίου που τους αναλογεί, για την τρίτη δόση του δανείου για την Ελλάδα.
Το θέμα είναι ότι δεν έχει γίνει καμία επίσημη επιβεβαίωση του θέματος από το κέντρο λήψης αποφάσεων, τις Βρυξέλλες.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν, πάντως, πως η αναστολή της τρίτης δόσης του δανείου προς την χώρα μας αποτελεί μια εκβιαστική κίνηση, προκειμένου ο Πρωθυπουργός να αναγκαστεί να πάρει νέα οικονομικά μέτρα, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει για το οικονομικό έτος 2011.
Σε σχετικές δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, κύριος Αχιλλέας Τσαρτσάρας επισημαίνει πως η Ελλάδα θα πάρει την τρίτη δόση του δανείου, παρά τα όποια κωλύματα έχουν προκύψει. Συμπληρώνει δε, πως σε περίπτωση που χρειαστούν νέα μέτρα, αυτά δε θα επιβαρύνουν τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.
«Αν χρειαστεί να παρθούν μέτρα, αυτά δε θα πλήξουν τους χαμηλοεισοδηματίες» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Α. Τσαρτσάρας και συνεχίζει λέγοντας πως «η Αυστρία και η Γερμανία μπορούν να λένε ότι θέλουν. Ευρώπη δεν είναι μόνον αυτές οι χώρες».

Η Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης, κυρία Σούλα Ιακωβίδου από την πλευρά της επισημαίνει πως «νέα μέτρα έρχονται, άσχετα αν η κυβέρνηση το διαψεύδει. Εξάλλου, δεν έχουν ενημερώσει τον κόσμο αναφορικά με αυτά που αναφέρει το μνημόνιο».

Σχετικά με το θέμα τοποθετούνται στην εφημερίδα μας και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της Ξάνθης, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης:
«Οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός μέχρι σήμερα δεν επιβραβεύτηκαν, προφανώς, γιατί οι χειρισμοί των κυβερνώντων μας δεν ήταν οι κατάλληλοι».

Σωτήρης Τσιακίρογλου, Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ:
«Ο κόσμος του μόχθου, της εργασίας και του μεροκάματου κάνει την νύχτα μέρα για να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους που θα καλύψουν τις υποχρεώσεις του προς το κράτος. Το κράτος όμως δεν κάνει αυτό που πρέπει. Εφόσον γίνει το συμμάζεμα και το νοικοκύρεμα του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, των γκρίζων ζωνών που υπάρχουν σε κάθε πλευρά συναλλαγής και η διαλεύκανση τόσων σκανδάλων, τότε θα μπορέσει η Ελλάδα να πάρει την τρίτη δόση του δανείου».

Πρέπει να συμπληρώσουμε κλείνοντας, πως ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν άφησε να εννοηθεί μέσα από σχετικές δηλώσεις του σε ξένους δημοσιογράφους, ότι ενδέχεται η εκταμίευση της τρίτης δόσης, που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο, να μετατεθεί για τον Ιανουάριο.

Για νέες περικοπές δεσμεύτηκε η Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Για νέες περικοπές δεσμεύτηκε
η Ελλάδα στις Βρυξέλλες


Δημήτρης Γαλανόπουλος, Πρόεδρος σωματείου εργαζομένων δημοτικών υπαλλήλων Ξάνθης:
«Προφανώς, θα γίνει αυτό που φοβόταν ο λαός. Περίμεναν να περάσουν οι εκλογές, για να εξαγγείλουν νέα οικονομικά μέτρα»


Μπορεί οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να έδωσαν εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την πρόοδο που έχει σημειώσει όσον αφορά την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ωστόσο Eurogroup και τρόικα ζητάνε επίμονα νέες περικοπές σε δαπάνες, γεγονός που έχει θορυβήσει τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι σκέφτονται να αντιδράσουν δυναμικά στα νέα αυτά δεδομένα, τα οποία έρχονται ενάντια στις προεκλογικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για μη επιβολή επιπρόσθετων οικονομικών μέτρων για το 2011.
Να σημειώσουμε δε, ότι ο Υπουργός Οικονομικών, κύριος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μέσα από σχετικές δηλώσεις του σχετικά με το θέμα, επισήμανε με νόημα, ότι «η χώρα μας θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, στα πλαίσια του μνημονίου».
Από την άλλη, υπήρξε δέσμευση της Ελλάδος και στις Βρυξέλλες για πιστή τήρηση του μνημονίου, με αποτέλεσμα να γίνεται εμφανές, πως νέο κύμα οικονομικών μέτρων έρχεται να πλήξει τους Έλληνες πολίτες.
Να επισημάνουμε από την άλλη, πως σύμφωνα με αυτά που ζητά το Eurogroup και η τρόικα, η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει αναγκαστικά μέτρα όσον αφορά κυρίως τα φορολογικά, την αγορά εργασίας, τη δημόσια διοίκηση και τον χώρο της υγείας. Ήδη, παράγοντες της κυβέρνησης, όπως επισημάναμε και πιο πάνω, έχουν δεσμευτεί για αυτές τις αλλαγές.
Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε όλα τα σωματεία εργαζομένων ανά την Ελλάδα, τα οποία από εχθές έχουν προγραμματίσει σχετικές συναντήσεις, προκειμένου να οργανώσουν τον αγώνα τους, που δεν είναι άλλος από τον τρόπο διαμαρτυρίας στην νέα τάξη πραγμάτων.
Όπως πληροφορούμαστε, μάλιστα, πρώτοι οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας και αποχή από τα καθήκοντά τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην προώθηση και έγκριση των νέων οικονομικών μέτρων.
Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων δημοτικών υπαλλήλων Ξάνθης, κύριος Δημήτρης Γαλανόπουλος, πριν δύο ημέρες έγιναν σε όλη την Ελλάδα περιφερειακές συσκέψεις από όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία. Τα σωματεία της δικής μας Περιφέρειας συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν αναφέρουν εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση για την προσεχή Παρασκευή και αποχή από κάθε είδους εργασία για το ερχόμενο Σάββατο. Το μεσημέρι της Κυριακής θα συγκληθεί μάλιστα Γενικό Συμβούλιο με εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε αυτές τις εξελίξεις» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Δημ. Γαλανόπουλος και συνεχίζει λέγοντας πως, «άλλα λέει ο πρωθυπουργός και άλλα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προφανώς, θα γίνει αυτό που φοβόταν ο λαός. Περίμεναν να περάσουν οι εκλογές, για να εξαγγείλουν νέα οικονομικά μέτρα».

Συνήθεις πρακτικές που δεν αλλάζουν…


Συνήθεις πρακτικές
που δεν αλλάζουν…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου


Η φιέστα των εκλογολόγων και των εκλογομαγείρων έλαβε τέλος, τουλάχιστον, για την προσεχή τετραετία, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις «ταραχώδεις» αυτοδιοικητικές εκλογές του «Καλλικράτη».
Το θέμα είναι ότι η επόμενη ημέρα, την οποία κάποιοι ρομαντικοί περίμεναν ως βάλσαμο για την “φθαρμένη” καθημερινότητα, δεν έχει να προσφέρει κάτι καινούργιο. Τα ίδια και τα ίδια, μόνον, που σε κάποιες περιπτώσεις με διαφορετικά πρόσωπα. Όπως λέει, όμως, πολύ θυμόσοφα ο λαός μας, τα ράσα δεν κάνουν τον παπά. Το σύστημα δεν αλλάζει, είναι ίδιο και απαράλλαχτο, ανεξάρτητα αν κάποιοι έρχονται και κάποιοι άλλοι φεύγουν.
Οι εκλογές αποτελούν μια τυπική διαδικασία, που απλά αποτελεί την «κουρτίνα» που κρύβει το μη δημοκρατικό πρόσωπο του συστήματος. Ειλημμένες αποφάσεις του συστήματος γίνονται πράξη, χωρίς να υπολογίζουν τη γνώμη και τα θέλω μας. Εμείς είμαστε πρόβατα, μαντρωμένα και τρομοκρατημένα από τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις και όχι μόνον, που λαμβάνουν χώρα στην πατρίδα μας. Έτσι ακριβώς μας αντιμετωπίζουν οι ισχυροί άνδρες της χώρας, ως πρόβατα που σχηματίζουν ένα άβουλο «σύνολο», που είναι χρήσιμο, μόνον, για να βγάζει εκλογικά αποτελέσματα, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν κάθε φορά Και μετά μας λένε ότι ζούμε σε μια Δημοκρατική χώρα, όπου ο επικρατεί ο λόγος της πλειοψηφίας, κούνια που μας κούναγε…
Τελικά, δεν αλλάζουν τόσο εύκολα κάποια πράγματα. Ούτε, βέβαια, οι εκλογές είναι ικανές να φέρουν αλλαγές και ανατροπές σε κατεστημένα και παλαιοκομματικές πρακτικές.
Η επόμενη ημέρα των εκλογών είναι ακριβώς η ίδια με την προηγούμενη. Μάλιστα, σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνουμε από διάφορους καλοθελητές, οι οικονομικές δυσκολίες θα δυσχεραίνουν πολύ περισσότερο, άρα οι μέρες μετά τις εκλογές θα είναι πολύ χειρότερες.
Ως χώρα του μνημονίου και της τρόικας, είμαστε υποχρεωμένοι να υπακούμε στις αποφάσεις που λαμβάνονται για εμάς χωρίς εμάς, άσχετα αν δεν φταίμε σε τίποτα.
Ούτε βέβαια οι βαρύγδουπες δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών στελεχών της χώρας, που δεν ξέρουν τι εστί να είσαι άνεργος ή εργαζόμενος των πεντακοσίων ευρώ, ότι πρέπει να κάνουμε θυσίες για να ανακάμψει η χώρα, μας αγγίζουν.
Γιατί βρε παιδιά, μαζί τα φάγαμε και πρέπει να πληρώσουμε τα σπασμένα; Όχι βέβαια, αλλά επειδή, όπως είπα και προηγουμένως, ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα, το μάρμαρο το πληρώνουν πάντα οι αθώοι, ενώ οι άμεσα εμπλεκόμενοι μένουν κάπου στην άκρη. Συνήθεις πρακτικές που δεν αλλάζουν…
Γιατί δεν βγάζουν στη σέντρα όλους αυτούς που κατέκλεψαν και ρήμαξαν τη χώρα; Γιατί δεν προσωποποιήθηκε η αυθαιρεσία και η κακοδιαχείριση; Άπειρα γιατί, που δύσκολα θα απαντηθούν. Εμείς, όμως, ξέρουμε, ότι η σπατάλη έχει χέρια, η λαμογιά έχει πρόσωπο και τα ψέματα έχουν στόματα. Αν κάποιοι συνεχίζουν να υποτιμάνε την στοιχειώδη νοημοσύνη μας, νομίζοντας ότι είμαστε πειθήνια όργανα, η απάντηση που πήραν, αλλά το έπαιξαν ανίδεοι, στις εκλογές που πέρασαν, ήταν αποστομωτική και θα έπρεπε, αν μη τι άλλο, να τους προβληματίσει.

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 17.11.2010


Ράμπο από την Πέμπτη σε Ξάνθη για την καπνοαπαγόρευση

- Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν τους ελέγχους τα ειδικά κλιμάκια που έχουν συσταθεί, για να διαπιστώνεται εάν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός Νόμος
- Επιστρατεύουν τους Καπνοκυνηγούς…


Ράμπο από την Πέμπτη
σε Ξάνθη για την καπνοαπαγόρευση

Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει ο Προϊστάμενος του τμήματος Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης, κύριος Ανδρέας Νεάρχου, θα ξεκινήσουν έλεγχοι από τα κλειστά κλιμάκια που έχουν συσταθεί, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν εφαρμόζεται ο Νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Να θυμίσουμε, πως ο αντικαπνιστικός Νόμος έφερε πληθώρα αντιδράσεων όχι μόνον από την πλευρά των καπνιστών, αλλά και των επαγγελματιών που διαχειρίζονται κλειστούς δημόσιους χώρους, καθώς οδήγησε σε πτώση του τζίρου τους.
Μάλιστα, επειδή δεν έγινε σεβαστό το αίτημα των Ελλήνων επαγγελματιών να μπει σε αναστολή η απαγόρευση του καπνίσματος μέχρι να περάσει η οικονομική κρίση, αλλά και μέχρι να αποφασιστούν αποτελεσματικοί τρόποι, για να διαπιστώνεται ποιος εφαρμόζει και ποιος όχι τον σχετικό Νόμο, η ΠΟΕΣΕ πήρε απόφαση να διαμαρτυρηθεί μέσω της επαναφοράς σταχτοδοχείων στα καταστήματα. Η απόφαση ακολουθήθηκε πιστά από τα περισσότερα σωματεία επαγγελματιών που διαχειρίζονται κλειστούς δημόσιους χώρους, με αποτέλεσμα ο Νόμος να αγνοηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις. Το θέμα είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο στους επιχειρηματίες που ζητάνε «πάγωμα» του σχετικού Νόμου.
Πάντως, ο πρώην Πρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου επαγγελματιών café-bar και Νυχτερινών Κέντρων Διασκέδασης Ξάνθης, κύριος Δημήτρης Πασσαλής, επισημαίνει, ότι προσεχώς θα συνεδριάσει η Γενική Συνέλευση του σωματείου, προκειμένου να αποφασιστεί τι στάση θα κρατήσουν όσον αφορά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου. Η μη εφαρμογή του Νομού μπορεί να αποτελεί μια κίνηση διαμαρτυρίας, αλλά συνάμα αποτελεί και μια παράνομη πράξη, γι’ αυτό οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αποφασίσουν υπεύθυνα, για το τι θα κάνει ο καθένας από την πλευρά του.
Βέβαια, η απόφαση της ΠΟΕΣΕ να επανέλθουν τα τασάκια στα καταστήματα, δεν δεσμεύει κανέναν επιχειρηματία, καθώς εμπίπτει στην διακριτική του ευχέρεια.
Ο κύριος Ανδρέας Νεάρχου, Προϊστάμενος του τμήματος Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης, προειδοποιεί, πάντως, ότι στους ελέγχους που θα ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες από τα ειδικά κλιμάκια και τα οποία σημειωτέων θα γίνονται είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, οι παρανομούντες θα τιμωρούνται όπως ορίζει ο Νόμος.

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Καθημερινό φαινόμενο τα παιχνίδια του Προξενείου στην Θράκη:
Ξέρουν καλά το παιχνίδι της στρατηγικής οι «γείτονές μας» και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τα όσα διαδραματίζονται καθημερινά μπροστά στα μάτια μας, με την ανοχή της Ελληνικής Κυβέρνησης. Φωνάζουμε και φωνάζαμε αρκετό καιρό, αλλά δυστυχώς τα προσωπικά και πολιτικά συμφέροντα ορισμένων, λειτουργούν κατά της Θράκης και υπέρ της εξάπλωσης των Τουρκικών σχεδίων πάνω από τα κεφάλια μας. Δεν ξέρω αν υπήρξε συζήτηση ή σκέψη με δεσμεύσεις από το ΠΑΣΟΚ για αναγνώριση του ψευτομουφτή, αλλά καλά θα κάνουν όσοι επιδιώκουν να βοηθήσουν σε αυτήν την υπόθεση ώστε να λήξει αναίμακτα, να γνωρίζουν πως θα τους φάει το μαύρο σκοτάδι και γι’ αυτό να είναι σίγουροι.

Δυσαρεστημένος ο Νομάρχης Ξάνθης από το αποτέλεσμα των εκλογών παρά τον άθλο, αφού για δεύτερη φορά τον πούλησε το βουνό:

Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Γ. Παυλίδης, αφού για δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, το βουνό τον κρέμασε, δείχνοντας την αχαριστία για τα έργα που έχουν γίνει εκεί. Μπορεί να πέρασαν τέσσερα χρόνια σχεδόν από τις περασμένες εκλογές, αλλά θυμάμαι πολύ καλά τα σημεία τα οποία είχα επισημάνει προσωπικά στον Γ. Παυλίδη, τονίζοντάς του πως δεν πρέπει να ρίχνει και τόσο βάρος στο βουνό, αλλά να δει και λίγο την πεδινή περιοχή του Νομού μας, επειδή υπήρχαν και υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες από τους κατοίκους. Δυστυχώς δεν άκουσε τίποτε από αυτά και συνέχισε να βαδίζει στο ίδιο μοτίβο, δυσαρεστώντας αρκετά τους κατοίκους της πεδινής περιοχής, πράγμα το οποίο αποτυπώθηκε στην κάλπη την δεύτερη Κυριακή. Θα μου πείτε πως δεν κάνει λάθη αυτός που δεν κάνει τίποτε και έχετε δίκιο, αλλά κάποια λάθη που βγάζουν μάτι και επαναλαμβάνονται, στοιχίζουν αρκετά.

Δεν πρόκειται να αλλάξει το αποτέλεσμα στον Δήμο Ξάνθης, υποστηρίζει η πλευρά του Δημάρχου Ξάνθης:

Προβληματισμένος αλλά και χαρούμενος ταυτόχρονα, είναι ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης, ο οποίος παραδέχεται πως ήταν μια νίκη δύσκολη αυτή της Κυριακής, που τον προβληματίζει ιδιαίτερα, αλλά όπως είναι γνωστό, σε αυτές τις περιπτώσεις μετρά το αποτέλεσμα και αυτό σύμφωνα με τον ίδιο και τους συνεργάτες του δεν πρόκειται να αλλάξει, όσες καταμετρήσεις και να γίνουν. Τα ίδια βέβαια αναφέρουν και νομικοί κύκλοι, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος των δικαστικών αντιπροσώπων, υποστηρίζοντας πως, σύμφωνα με τις καταμετρήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Μια ημέρα μετά τις επαναληπτικές εκλογές, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Αστυνομίας Ξάνθης, ξεκίνησε να σφραγίζει καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος:
Είπαμε αγαπητέ Δήμαρχε Ξάνθης να τηρείτε τους νόμους, αλλά όχι και να φτάνετε στο προκλητικότατο σημείο, να περιμένετε το τέλος των εκλογών για να σφραγίσετε καταστήματα. Μου τηλεφώνησε αναγνώστης της εφημερίδας μου χθες το πρωί έξαλλος και μου είπε ότι, η Δημοτική Αστυνομία προέβη σε σφράγισμα καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, μια ημέρα μετά το τέλος των εκλογών. Να τηρείτε ο νόμος για όλους μας αγαπητέ Μ. Στυλιανίδη, αλλά καλό θα είναι και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ξάνθης, να τηρούν και αυτοί τους νόμους και να επιδιώκουν την είσπραξη των χρημάτων που χρωστούν οι οφειλέτες στον Δήμο και όχι να ασχολούνται 3 μήνες με το πώς θα επανεκλεγούν. Δήμαρχε Ξάνθης Μ. Στυλιανίδη, ειλικρινά σε εκτιμώ ως άνθρωπο, αλλά δυστυχώς στραβά ξεκίνησες και πάλι.

Σε επανεξέταση και εκ νέου καταμέτρηση των ψηφοδελτίων προχώρησαν εχθές οι Πολίτες για την Αλλαγή:
Με την πεποίθηση πως από το τελικό αποτέλεσμα θα βγουν νικητές. Στα θέματα των ενστάσεων βέβαια, δεν γνωρίζω πότε και αν θα προχωρήσουν, αλλά και να γίνει κάτι τέτοιο, το σίγουρο είναι πως η απόφαση θα κάνει πολύ καιρό να βγει από το εκλογοδικείο, αφού αυτού του είδους οι δρόμοι, όταν ακολουθούνται μας έχουν αποδείξει πως λειτουργούν με ρυθμούς χελώνας, αργά, αλλά σταθερά. Υπάρχουν όμως πολλά αξιοσημείωτα στην εκλογική διαδικασία που ζήσαμε και δεν πρόκειται να μείνουν ασχολίαστα, καθώς υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από την μια πλευρά, πως οι εκλογές έφτασαν στην κόντρα λόγω εξαγοράς ψήφων με τραπεζώματα, βενζίνες και διάφορα άλλα.

Προς ΝΟΔΕ Ξάνθης Μιχ. Βόγδου ενταύθα:

Τώρα που τελείωσαν οι εκλογές και τα αποτελέσματα σίγουρα δεν μπορούν να είναι ευχάριστα για κανέναν, οφείλετε κύριοι να πιάσετε δουλειά και να ξεκινήσετε την καθαριότητα στο κόμμα, πετώντας όλους αυτούς που πήγαν στα αντίπαλα στρατόπεδα και ωφέλησαν το ΠΑΣΟΚ με τις λειτουργίες τους. Αν δεν μπορέσετε να διαγράψετε αυτούς που πρέπει, ο μοναδικός δρόμος που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προσφέρετε την καλύτερη δυνατή υπηρεσία στο κόμμα, είναι να παραιτηθείτε. Χρέος σας επίσης κύριοι και κύρια της ΝΟΔΕ Ξάνθης, είναι να βγάλετε ανακοίνωση και να ενημερώσετε τους νεοδημοκράτες, για το ποιοι είναι αυτοί που συνεχίζουν να οδηγούν την ΝΔ στην Ξάνθη με καθοδική πορεία.

Αληθεύει κύριε Δασάρχη Ξάνθης, πως το Δασαρχείο πληρώνει ενοίκια στο πιο ακριβό μέρος της Ξάνθης, για να στεγάζει τα γραφεία του;
Ερώτηση απευθύνω προς τον Δασάρχη Ξάνθης σήμερα και περιμένω άμεσα απάντηση. Αληθεύει πως στεγάζονται γραφεία του Δασαρχείου στο πιο ακριβό μέρος της Ξάνθης, βλέπε εμπορικό κέντρο στην Καραολή; Αν ναι, γιατί δεν επιλέχτηκε κάποιος άλλος χώρος με λιγότερα έξοδα, ώστε να μην επιβαρύνετε αρκετά των κρατικό κορβανά; Δεν μπορούσατε να βρείτε ένα πιο φθηνό γραφείο να στεγάσετε τις υπηρεσίες σας, κάνοντας οικονομία; Αν δεν φέρετε εσείς κύριε Δασάρχη ευθύνη για αυτήν την υπόθεση, τότε σε ποιον μπορώ να απευθύνω τα ερωτήματά μου;

Όσο μεγαλώνει η φτώχεια και η ανεργία, τόσο αυξάνεται η εγκληματικότητα


Σε ψιλικατζήδες μετατράπηκαν οι διαρρήκτες λόγω πείνας

Έπαθλο των διαρρήξεων
ένα… σαλάμι αέρος


Όσο μεγαλώνει η φτώχεια και η ανεργία, τόσο αυξάνεται η εγκληματικότητα

Η εγκληματικότητα σε τοπικό, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο γνωρίζει έξαρση για το τελευταίο χρονικό διάστημα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τις αρμόδιες αρχές για την επιβολή του Νόμου και της τάξης.
Πλέον, δεν είναι μόνον τα μεγάλα αστικά κέντρα που πλήττονται από τις εγκληματικές ενέργειες, αλλά και η ελληνική επαρχία, καθώς το φαινόμενο διαρκώς παίρνει διαστάσεις, ενίοτε επικίνδυνες.
Όσον αφορά την Ξάνθη, τα πράγματα δεν είναι τόσο ήσυχα όσο σε παρελθόντα χρόνο, κάτι που έχει επισημανθεί ουκ ολίγες φορές μέσα από γραφόμενα του τοπικού τύπου. Η ανασφάλεια του πολίτη είναι δικαιολογημένη, καθώς ζει και κινείται μέσα σε ένα περιβάλλον, όπου το έγκλημα, μικρό και μεγάλο, αποτελεί κομμάτι της πραγματικότητας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που βιώνουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ξάνθης είναι οι σχετικά πρόσφατες ένοπλες ληστείες που έγιναν σε δημόσιες υπηρεσίες, σπέρνοντας τον φόβο και τον τρόμο στην κοινωνία. Οι κλοπές και διαρρήξεις που πλέον δεν ξαφνιάζουν κανέναν. Ακόμη, όμως και σοβαρότερα εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονίες, που αν και λίγες, έχουν, ωστόσο, σοκάρει την μικρή μας κοινωνία.
Βέβαια, για την περίοδο που διανύουμε, μετά δηλαδή την λήξη της τουριστικής σεζόν, οι διαρρήξεις σε σπίτια αποτελούν σύνηθες φαινόμενο, όπως στην περίπτωση της περιοχής των Αβδήρων, πριν μερικές ημέρες. Έξι με επτά ακατοίκητα σπίτια στον Δήμο Αβδήρων μπήκαν στο στόχαστρο επιτήδειων, οι οποίοι τα παραβίασαν και μπήκαν μέσα με δόλο.
Όπως επισημαίνει ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, κύριος Ιωακείμ Τσουκνάδης, το φαινόμενο με τις συνεχείς διαρρήξεις εξοχικών, κυρίως, κατοικιών, είναι κοινό για όλους τους Νομούς της χώρας κάθε τέτοια χρονική περίοδο.
Να σημειώσουμε δε, ότι όσον αφορά τα σπίτια που παραβιάστηκαν στα Άβδηρα πριν λίγες ημέρες, οι διαρρήκτες που ήταν τουλάχιστον δύο, δεν πήραν πράγματα αξίας. Περιορίστηκαν στο σαλάμι που βρήκαν στο ψυγείο, καθώς και σε άλλα μικροπράγματα που υπήρχαν στα προκείμενα σπίτια. Το γεγονός αυτό καθαυτό αποκαλύπτει και μια άλλη πλευρά του θέματος, την κοινωνική. Η φτώχεια και η εξαθλίωση ωθούν πολλές φορές τον συνάνθρωπο σε παράνομες πράξεις. Και όσο μεγαλώνει η φτώχεια και η ανεργία, τόσο η εγκληματικότητα θα αυξάνεται. Αν κάποιοι με τα σύγχρονα δεδομένα παραβιάζουν ένα σπίτι για να πάρουν ένα σαλάμι, φανταστείτε τι θα γίνει, όταν σφίξουν λίγο περισσότερο τα πράγματα, όπως μας υπόσχονται τα οικονομικά της χώρας, που αποτελούν τον μεγάλο ασθενή.
Εύλογα γεννιέται το ερώτημα, γιατί το επίσημο κράτος δεν κάνει τίποτα; Γιατί δεν επιλαμβάνεται αυτών των προβλημάτων, που παίρνουν επικίνδυνη διάσταση με προεκτάσεις κοινωνικής έκρηξης;

Αναφορές για τα αίσχη των εκλογών

Καταδικάζουν και αναλύουν το εκλογικό αποτέλεσμα
σε Ξάνθη και περιφέρεια οι κομματάρχες

Αναφορές για τα
αίσχη των εκλογών

- Σούλα Ιακωβίδου, Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης:
«Ήμασταν και είμαστε κοντά στον κύριο Γ. Παυλίδη.
Η νίκη δε, του κυρίου Μ. Στυλιανίδη ήταν δύσκολη, δίκαιη, όμως, με τα όσα τραγελαφικά έλαβαν χώρα. Συγχαρητήρια και στους δύο για τον έντιμο αγώνα τους»


- Αχιλλέας Τσαρτσάρας, Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ξάνθης:
«Ένιωσα πάρα πολύ δυσάρεστα συναισθήματα και όχι μόνον εγώ, αλλά και πολλοί δημότες της Ξάνθης, βλέποντας το τι γίνεται σε ορισμένα σημεία της πόλης μας, όπως στο Πούρναλικ. Εκείνο το βράδυ αισθάνθηκα ντροπή που είμαι δημότης σε μια τέτοια πόλη»

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν τελειώσει, γεγονός που σηματοδοτεί μια νέα αρχή, βασισμένη στη διοικητική μεταρρύθμιση, ευρέως γνωστή και ως «Καλλικράτης».
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει περάσει στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, αφού πρώτος Αιρετός Περιφερειάρχης για την δική μας Περιφέρεια εκλέχθηκε ο Άρης Γιαννακίδης, αφήνοντας πίσω τον ανεξάρτητο συνδυασμό του κυρίου Γιώργου Παυλίδη, που στηρίχθηκε από την Νέα Δημοκρατία.
Όσον αφορά τον Δήμο Ξάνθης, τελικά και μετά από μια περιπετειώδη εκλογική διαδικασία, Δήμαρχος επανεκλέχθηκε με διαφορά ογδόντα ένα ψήφων από τον αντίπαλο συνδυασμό του κ. Χρίστου Πούλιου, ο κ. Μιχάλης Στυλιανίδης.
Αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα για την Περιφέρεια και τον Δήμο Ξάνθης μιλάνε στην εφημερίδα μας η Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης, κυρία Σ. Ιακωβίδου και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, κ. Αχιλλέας Τσαρτσάρας.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ η κ. Σ. Ιακωβίδου, «ήμασταν και είμαστε κοντά στον κύριο Γ. Παυλίδη.
Η νίκη δε, του κυρίου Μ. Στυλιανίδη ήταν δύσκολη, δίκαιη, όμως, με τα όσα τραγελαφικά έλαβαν χώρα. Συγχαρητήρια και στους δύο για τον έντιμο αγώνα τους».
Ενώ, ο κ. Α. Τσαρτσάρας από την πλευρά του, για το ίδιο θέμα, αναφέρει τα ακόλουθα:
«Όσον αφορά την Περιφέρεια, οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απέδειξαν, ότι θέλουν μια σωστή και στιβαρή Περιφέρεια. Απέδειξαν, πως δεν παρασύρονται από λόγια και επιβράβευσαν τον Άρη Γιαννακίδη, ο οποίος θα σταθεί, πραγματικά, κοντά σε αυτό τον νέο θεσμό. Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε συμπαράσταση και του ευχόμαστε Καλή επιτυχία.
Όσον αφορά δε, τον Δήμο Ξάνθης, θέλω να υπογραμμίσω με έμφαση, ότι και εδώ οι δημότες της Ξάνθης απέδειξαν, ότι θέλουν έναν Δήμο που θα λειτουργεί με διαφάνεια, απέδειξαν πως θέλουν την ανατροπή. Δυστυχώς, αυτό δεν επιτεύχθηκε, γιατί κάποιο διαμέρισμα του Δήμου, που δεν τους ξέρει, τους επανεξέλεξε. Βέβαια, η διαφορά είναι πολύ μικρή, γι’ αυτό και είναι λογικό που ο Χ. Πούλιος ζητάει επανακαταμέτρηση».
Παράλληλα, ο κύριος Α. Τσαρτσάρας σημειώνει με έμφαση πως «πραγματικά εξεπλάγην με τον τρόπο που λειτούργησαν κάποιοι προεκλογικά. Ένιωσα πάρα πολύ δυσάρεστα συναισθήματα και όχι μόνον εγώ, αλλά και πολλοί δημότες της Ξάνθης, βλέποντας το τι γίνεται σε ορισμένα σημεία της πόλης μας, όπως στο Πούρναλικ. Εκείνο το βράδυ αισθάνθηκα ντροπή που είμαι δημότης σε μια τέτοια πόλη» και καταλήγει «θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους στήριξαν με την ψήφο τους τον συνδυασμό του Χρίστου Πούλιου, γιατί απέδειξαν πως κανένα κάστρο δεν είναι απόρθητο».

Εργασία και χαρά…


Εργασία και χαρά…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Μπορεί να έχω μεγαλώσει αρκετά για να σκέφτομαι τι επάγγελμα θα ήθελα να ακολουθήσω στο μέλλον, ωστόσο ενδόμυχα και εντελώς αθώα περνάνε σκέψεις από το μυαλό μου σχετικά με το θέμα. Βλέπετε, στην Ελλάδα ότι και να σπουδάσεις είναι δύσκολο να απασχοληθείς επαγγελματικά στον αντίστοιχο τομέα, αλλά και αν το καταφέρεις, πάλι δεν είσαι ικανοποιημένος, καθώς οι οικονομικές απολαβές είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που θα έπρεπε να είναι.
Ως αρκετά συνειδητοποιημένο άτομο, λοιπόν, έχω οδηγηθεί στο συμπέρασμα, πως θα ήθελα να είχα γίνει δημόσιος υπάλληλος, όπως χιλιάδες τόσοι άλλοι συμπολίτες μου.
Αν κάποτε οι γονείς επιθυμούσαν τα παιδιά τους να διαπρέψουν σε κάποια επιστήμη, ιατρική ή νομική ας πούμε, σήμερα οι περισσότεροι θέλουν να τα δουν δημοσίους υπαλλήλους, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί ξέρουν πως είναι το μόνο επάγγελμα στην Ελλάδα, το οποίο σου παρέχει ένα σταθερό εισόδημα και την ασφάλεια του δημοσίου.
Μπορεί τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης να στρέφονται σε μεγάλο βαθμό κατά των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς οι τελευταίοι αντιμετωπίζονται ως η αιτία του κακού (και όπου κακό βλέπε την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας), η αίγλη του επαγγέλματος παραμένει ζωντανή.
Λίγο το έχεις, μέσα στα ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια του σήμερα, εσύ να έχεις την θέση σου, το μισθό σου αν και περικομμένο, τις άδειες και τις αργίες σου; Όχι βέβαια, είναι μεγάλη υπόθεση, σκέφτονται οι περισσότεροι, μεταξύ των οποίων και δύο περσόνες που έτυχε να συναντήσω σε κάποια δημόσια υπηρεσία. Είναι αυτό που λέμε εργασία και χαρά, μόνον που η χαρά στην περίπτωσή τους υπερισχύει με αποτέλεσμα το γραφείο που τις φιλοξενεί να έχει μετατραπεί σε χώρο κοινωνικών συναντήσεων. Καφεδάκια, γελάκια, κουβεντούλες… το σκηνικό που πλαισιώνει την εύθυμη ατμόσφαιρα του γραφείου. Είναι απίστευτος ο τρόπος που αντιμετωπίζουν την εργασία τους, χαλαρά και ξένοιαστα. Αμ δε! Έτσι είναι όταν έχεις και τις πλάτες της προϊστάμενης αρχής, που σφυρίζει αδιάφορα μπρος σε αυτές τις καταστάσεις.
Τι κι αν οι υπόλοιποι συνάδελφοι, από το δίπλα, γραφείο, που δεν έχουν τα ίδια κονέ κοιτάνε με στραβό μάτι. Οι συγκεκριμένες περσόνες, τους γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, συνεχίζοντας να βγάζουν τα φρύδια τους και να συνομιλούν με τους “φανταστικούς” τους φίλους στο Face Book. Αυτό θα πει δημόσιος υπάλληλος που ανταποκρίνεται πλήρως στον ρόλο του, ο οποίος δεν είναι κανένας άλλος, από το να στρογγυλοκάθονται στην καρέκλα τους, γεμίζοντας με την “πληθωρική” παρουσία τους τα γραφεία της δημόσιας υπηρεσίας όπου απασχολούνται.
Με λίγα λόγια, το επάγγελμα του δημοσίου υπαλλήλου παραμένει ζητούμενο, τουλάχιστον, για τους περισσότερους, αφού το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι οι άυλες και πολλές φορές ανούσιες υπηρεσίες…