Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Δεν συναινούν οι Δικηγόροι στις αποφάσεις της Κυβέρνησης

Εν αναμονή των εξελίξεων οι δικηγόροι της Ξάνθης
Συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντα τους μέχρι την Παρασκευή

Δεν συναινούν οι Δικηγόροι
στις αποφάσεις της Κυβέρνησης

Tην ερχόμενη Δευτέρα θα κριθεί, μετά την σχετική συνεδρίαση του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, το μέλλον των κινητοποιήσεων

- Συνέντευξη τύπου του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης αναφορικά με τα προβλήματα και τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων
- Δύο οι αιχμές του δόρατος, στις οποίες αρνούνται να συναινέσουν οι δικηγόροι


Συνέντευξη τύπου αναφορικά με τα προβλήματα και τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων, μετά την ανακοίνωση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση του κλειστού επαγγέλματός τους, παραχώρησαν τα μέλη του ΔΣ του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης.
Να σημειωθεί, ότι στην συνέντευξη παραβρέθηκαν και οι δύο Πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων Καβάλας και Ροδόπης, ο κύριος Χρ. Κεβρεκάκης και ο κύριος Γ. Κυμπαρίδης αντίστοιχα. Η παρουσία των τελευταίων στην συνέντευξη τύπου θεωρήθηκε ως συμβολική, καθώς με αυτό τον τρόπο τονίστηκε η από κοινού προσπάθεια των δικηγορικών συλλόγων της Περιφέρειας για την καλύτερη αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τον τομέα της δικαιοσύνης στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Κώστας Γούναρης, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο επίμαχο νομοσχέδιο που οδηγεί στην απελευθέρωση του κλειστού επαγγέλματος του δικηγόρου. Όπως τόνισε ο τελευταίος, ο διάλογος που ξεκίνησε μεταξύ των εμπλεκομένων και της Πολιτείας έγινε σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των δικηγόρων.
Δύο είναι τα σημεία αντίδρασης των δικηγόρων, σύμφωνα με αυτά που επισήμανε ο κύριος Κ. Γούναρης. Η ίδρυση δικηγορικών εταιρειών και η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, αποτελούν τις κόκκινες γραμμές που έχουν τραβήξει οι δικηγόροι.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης, το σχετικό νομοσχέδιο συμβάλει στην δημιουργία μεγάλων δικηγορικών εταιρειών με έδρα την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα ο υπόλοιπος, μεγάλος αριθμός δικηγόρων, να οδηγηθεί στην υπαλληλοποίησή του.
Όσον αφορά τώρα την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, ο κύριος Κ. Γούναρης υπογραμμίζει με έμφαση, ότι μια τέτοια απόφαση είναι ασύμφορη με τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους. Οι ελάχιστες αμοιβές αποτελούν έναν τρόπο για να αποφεύγεται η φοροδιαφυγή των δικηγόρων μέσω απόδοσης ΦΠΑ, αλλά και να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα των δικηγορικών συλλόγων.
Από την άλλη, σύμφωνα με αυτά που συμπληρώνει ο κος Κ. Γούναρης, το νομοσχέδιο ανοίγει ένα παράθυρο, ώστε μεγάλοι τραπεζικοί και ασφαλιστικοί όμιλοι να καθορίζουν το μέγεθος των ελάχιστων αμοιβών για τους δικηγόρους.
Οι εξηγήσεις που έδωσε ο Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης, για τις ανωτέρω εξελίξεις στο επάγγελμα του δικηγόρου είναι δύο. Από την μια, η αφόρητη πίεση που δέχεται το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και η κυβέρνηση, να εναρμονίζουν τις δράσεις τους στα πρότυπα του μνημονίου, με αποτέλεσμα να λειτουργούν μέσα σε αυτά τα πλαίσια.
Καθώς, επίσης τα συμφέροντα των μεγάλων τραπεζικών και ασφαλιστικών ομίλων που επιδιώκουν να βγουν κερδισμένοι από μια τέτοια εξέλιξη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι σύντομες τοποθετήσεις των κυρίων Χρ. Κεβρεκάκη και Γ. Κυμπαρίδη. Ο πρώτος, μάλιστα, σημείωσε, πως οι κινητοποιήσεις αποτελούν μονόδρομο για την διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς λειτουργίας του επαγγέλματος των δικηγόρων.
Ενώ, ο δεύτερος χαρακτήρισε ως πράξη εκδίκησης προς την πολιτεία τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων. Τόνισε δε, πως η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί συνοχή και συνεργασίας σε επίπεδο Περιφέρειας.
Τέλος, να σημειώσουμε πως σύμφωνα με αυτά που ανέφερε ο κος Κ. Γούναρης, η αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους θα συνεχιστεί, καταρχήν, μέχρι την Παρασκευή. Ενώ, την Δευτέρα θα συνεδριάσει ο δικηγορικός σύλλογος Ξάνθης, για να αποφασίσει για την περαιτέρω στάση του, καθώς και το μέλλον των κινητοποιήσεων, μετά και τις σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο.