Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 3.12.2010


Οδεύουμε προς Εμφύλιο εξαιτίας των νέων μέτρων

Τσουνάμι αντιδράσεων φέρνει η πρόταση για μειώσεις μισθών 12% στον Ιδιωτικό Τομέα

Οδεύουμε προς Εμφύλιο
εξαιτίας των νέων μέτρων


-Επιχειρηματίες στα πρόθυρα πτώχευσης
-Εργαζόμενοι στην δίνη του εφιάλτη της ανεργίας και των χρεών
-Νοικοκυριά τινάζονται καθημερινά στον αέρα


Ευθύμης Μίλκογλου, Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Θέλουμε ανάπτυξη και όχι μόνον περικοπές»

Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης:
«Όλοι οι εργοδότες θα παρουσιάσουν κάποια στοιχεία, ότι έχουν οικονομικά προβλήματα, για να κάνουν μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων τους»


Σωτήρης Τσιακίρογλου, Πρόεδρος ΟΕΒΕΞ:
«Οι επιχειρήσεις που θα κάνουν τις επιχειρησιακές συμβάσεις είναι αυτές που θα έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, δηλαδή θα διατηρηθούν επιχειρήσεις, η αποδοτικότητά τους, καθώς και η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών»

Σπύρος Παπαχρήστου, Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης:
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα, αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν και οι εργοδότες. Οι μειώσεις στους μισθούς θα σημάνουν πτώση στην κατανάλωση»


Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στην βουλή το νομοσχέδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας. Το θέμα έχει πυροδοτήσει έκρυθμη ατμόσφαιρα στους κόλπους των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, καθώς τίθεται θέμα περικοπής των αποδοχών τους της τάξης μάλιστα 12%. Το γεγονός δημιουργεί μια ασφυκτική οικονομική κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα, που πλήττεται, έτσι και αλλιώς, από την ραγδαία εξάπλωση της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων, ο εργασιακός μεσαίωνας είναι το, μόνον, που περιμένει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Η αποδέσμευση των κλαδικών συμβάσεων και η μετατροπή τους σε επιχειρησιακές, δηλαδή η συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη με τους όρους του τελευταίου, αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στον μισθό του πρώτου.
Αιχμή του δόρατος για τους εργαζόμενους και η επικείμενη μείωση των απολαβών τους έως και 12%.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Ευθύμης Μίλκογλου, «Έχω γίνει πια γραφικός, αλλά θα συνεχίσω να λέω, ότι δε θα δούμε ανάπτυξη στην Ελλάδα. Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να γίνει, φτάνει πια, Μέχρι εδώ! Θέλουμε ανάπτυξη και όχι μόνον περικοπές. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να κινηθεί η αγορά και γενικά η οικονομία της χώρας. Τα μέτρα που παίρνονται θα μας οδηγήσουν σε μαρασμό!».
Για το ίδιο θέμα τοποθετείται και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Από ότι ξέρουμε υπάρχει μια απόφαση, υπό την πίεση και της περιβόητης τρόικας, να απελευθερωθούν οι κλαδικές συμβάσεις και να γίνουν επιχειρησιακές. Επίσης, θέλουν να κάνουν μια μείωση της τάξης 12% σε αυτές τις συμβάσεις. Από ότι ξέρω, όμως, η Υπουργός, κυρία Κατσέλη, δεν το δέχεται αυτό, αλλά επιμένει, η μείωση να γίνεται, μόνον, σε επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και υπάρχει φόβος να κλείσουν. Ακόμη δεν ξέρουμε που θα καταλήξει αυτή η συμφωνία και τι θα γίνει. Νομίζω, όμως, ότι αυτή η μείωση θα είναι μάλλον δύσκολο να εφαρμοστεί με τον τρόπο που το θέτει η Υπουργός, διότι όλοι οι εργοδότες θα παρουσιάσουν κάποια στοιχεία, ότι έχουν οικονομικά προβλήματα, για να κάνουν μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων τους».
Ενώ, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ, κύριος Σωτήρης Τσιακίρογλου, εκφράζει διαφορετική άποψη, αναφέροντας τα κάτωθι:
«Εδώ και πολύ καιρό γίνεται πολύς λόγος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, ότι δηλαδή θα είναι ισχυρότερες των συλλογικών συμβάσεων. Πράγματι, το θέμα έχει δύο όψεις. Το ένα είναι ότι κάποιες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν επιχειρησιακές συμβάσεις, θα πλεονεκτούν έναντι κάποιων άλλων ομοειδών επιχειρήσεων, που δεν θα έχουν επιχειρησιακές συμβάσεις, διότι θα έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και θα μπορούν κατ’ αυτό τον τρόπο να διαμορφώνουν διαφορετική τιμή στα προϊόντα. Αυτό αποτελεί μια στρέβλωση της αγοράς. Από την άλλη, όμως, οι επιχειρήσεις που θα κάνουν τις επιχειρησιακές συμβάσεις είναι αυτές που θα έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, δηλαδή θα διατηρηθούν επιχειρήσεις, η αποδοτικότητά τους, καθώς και η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών».
Ενώ, ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κύριος Σπύρος Παπαχρήστου, αναφέρει επί του θέματος ότι «δυστυχώς, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα θίξουν το ημερομίσθιο στον ιδιωτικό τομέα. Για μένα αυτό είναι παράλογο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα, αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν και οι εργοδότες. Οι μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα θα σημάνουν πτώση στην αγορά. Οι μειώσεις στους μισθούς θα σημάνουν πτώση στην κατανάλωση».

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

ΕΒΕ Ξάνθης το μεγαλείο σου. Κατασπαταλούν 5000 ευρώπουλα, για να αποστέλλουν τις αποδείξεις είσπραξης με τα ΕΛΤΑ, την στιγμή που πληρώνουν και υπάλληλο ως εισπράκτορα:

Δεν πάει καλά το ΕΒΕ Ξάνθης και αυτό το φωνάζουμε εδώ και χρόνια. Όσο περνά ο καιρός, καθημερινά αποδεικνύεται η λανθασμένη λειτουργία του φορέα, που δυστυχώς έχει καταντήσει δείγμα φορέα και αυτό, με την ανοχή του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ.. Είναι δυνατόν κύριοι να εκμεταλλεύεστε με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο τα οικονομικά κονδύλια του Επιμελητηρίου; Είναι δυνατόν να μην προσφέρετε τίποτα στα μέλη σας και να δαπανάτε ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό την στιγμή που πληρώνετε και υπάλληλο για την ίδια δουλειά; Είναι δυνατόν να είναι γεμάτος ο προθάλαμος του ΕΒΕ με φωτιστικά σώματα ενεργοβόρα και κανένας να μην μπαίνει στον κόπο, αυτά να τα αντικαταστήσει με χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης λαμπτήρες; Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα κύριοι να κλείνετε τις πόρτες κατά τις συνεδριάσεις; Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να συζητάτε προσωπικά προβλήματα κεκλεισμένων των θυρών και να έχετε έξω από την αίθουσα παραπεταμένους τους εκπροσώπους των ΜΜΕ; Που νομίζετε ότι βρίσκεστε κύριοι;

Εδέησε η ΔΕΥΑΞ να φτιάξει την σχάρα στην διασταύρωση Κουγιουμτζόγλου και Καραολή, μετά από 3 μήνες, ωστόσο δεκάδες σχάρες όμβριων υδάτων ταλαιπωρούν τους Ξανθιώτες για αρκετά χρόνια:

Έπρεπε να γράψουμε περισσότερες από δυο φορές για το συγκεκριμένο πρόβλημα και να κουνηθούν οι κύριοι της ΔΕΥΑΞ διορθώνοντας την σχάρα που είχε πάθει καθίζηση και αντί να ζητήσουν συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία τόσων μηνών, έχουν το θράσος να κλείνουν κατά μούτρα και τα τηλέφωνα στους Δημοσιογράφους. Επειδή η προκλητικότητα σας κύριοι έχει ξεπεράσει κάθε όριο, σήμερα σας παρουσιάζω και φωτογραφικά τις υποχρεώσεις σας, οι οποίες είναι αποτελέσματα του ωχαδερφισμού που σας διέπει, μήπως και αποφασίσετε να λειτουργήσετε όπως πρέπει και να μας απαλλάξετε από τα προβλήματα. Αυτά λοιπόν που σας παρουσιάζω φωτογραφικά σήμερα κύριοι, είναι τα έργα των ημερών σας στην ΔΕΥΑΞ εδώ και χρόνια, στα οποία κάνετε τα στραβά μάτια, άσχετα αν κινδυνεύουν να χαθούν ζωές από την κακουργηματική αμέλειά σας, για τις οποίες βέβαια το πρόστιμο θα πληρωθεί από την τσέπη των Ξανθιωτών. Και κάτι τελευταίο, το οποίο θα το ρωτώ μέχρι να λάβω απάντηση. Πόσα κινητά τηλέφωνα και με τι ποσά πληρώνει η ΔΕΥΑΞ και για ποιους λόγους;

Αδιαφορούν οι μέτοχοι της Αναπτυξιακής Νομού Ξάνθης για το κατάντημά της. Υπερχρεωμένη Εταιρία που Χρεώνεται καθημερινά, με λογαριασμούς κινητών και άλλα:
Δεν ξέρω γιατί να διακατέχονται οι μέτοχοι της Αναπτυξιακής από τέτοιο ωχαδερφισμό και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί λειτουργούν έτσι. Δεν σας ενδιαφέρει κύριοι το μέλλον της εταιρίας; Δεν σας νοιάζει για τα ποσά που δαπανούνται κάθε μήνα χωρίς ανταπόκριση; Είναι δυνατόν σε αυτήν την καταχρεωμένη από τους κακοδιαχειριστές που εσείς τοποθετήσατε κατά καιρούς εταιρία, να πληρώνονται από τα άδεια ταμεία της, κινητά τηλέφωνα Μελών του Δ.Σ., την στιγμή που τόσοι εργαζόμενοι σε αυτήν μένουν απλήρωτοι; Αν τα δικά σας παιδιά κύριοι μέτοχοι , Δήμαρχοι και Νομάρχη δούλευαν εκεί, θα λειτουργούσατε με την ίδια αδιαφορία αν έμεναν απλήρωτα και θα τοποθετούσατε ανικάνους ανθρώπους στο τιμόνι της; Γιατί να πρέπει εγώ να γίνομαι ο κακός και να διαδίδουν κάποιοι πως σας πιέζω να τους απολύσετε, την στιγμή που η πραγματικότητα είναι ότι με την αδιαφορία σας και με τα ανίκανα να διαχειριστούν την εταιρία άτομα που τοποθετήσατε έφτασε σε αυτό το χάλι; Δεν έχω τίποτε προσωπικό με τους διοικούντες, αλλά θεωρώ πως θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχαν απαλλάξει την εταιρία, από την τύπου βαρίδιο παρουσία τους εκεί.

Προς Νομάρχη Ξάνθης και αρμόδιο Αντινομάρχη για τις Λαϊκές Αγορές Ενταύθα: Μπορεί να σας καπελώνει Αιρετός του Τοπείρου και να αλλάζει θέσεις σε μικροπωλητές της Λαϊκής Αγοράς του Ευλάλου;
Είναι δυνατόν κύριε Νομάρχη και κύριε Αντινομάρχη κάποιος από τους αιρετούς της Δημοτικής Αρχής στον Τόπειρο, να παρεμβαίνει στο Παζάρι του Ευλάλου και να αλλάζει τις θέσεις στους παταρτζήδες; Μπορεί να σας καπελώνει ένας Αντιδήμαρχος χωρίς να έχει αρμοδιότητα; Είναι δυνατόν να ανέχεστε τέτοιου είδους συμπεριφορές για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Νομαρχίας και του Τμήματος Εμπορίου. Έχω στα χέρια μου κάποιες καταγγελίες και ειλικρινά αν δεν παρέμβετε, οφείλω να ακολουθήσω και άλλη οδό.

Ελαττώματα στο περίφημο έργο Τερατούργημα από απροβλεψίες των υπευθύνων:


Μπορεί σε κάποιους να άρεσε η Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης και ειλικρινά αυτό είναι θέμα γούστου, αλλά δεν γίνεται να πληρώνετε ένα κάρο λεφτά για ένα έργο το οποίο έχει σφάλματα. Δεν γίνεται να τοποθετείτε μάρμαρα ή γρανίτες μπροστά από το σιντριβάνι, δημιουργώντας ένα πολύ ολισθηρό σημείο, επικίνδυνο για τον κόσμο. Τα νερά από το σιντριβάνι γεμίζουν τους γρανίτες και γλιστρά επικίνδυνα στο συγκεκριμένο σημείο. Εχθές το βράδυ έγινα μάρτυρας σε περιστατικό συμπολίτη μας, ο οποίος γλίστρησε και έπεσε, ευτυχώς χωρίς να χτυπήσει.

Τραπέζι παρέθεσε εχθές το βράδυ ο Δήμαρχος Ξάνθης, προς τιμή των υποψηφίων του συνδυασμού του:

Με έναν απλό και εντελώς φιλικό τρόπο, επέλεξε ο Δήμαρχος Ξάνθης να ευχαριστήσει τους υποψηφίους του συνδυασμού του, για τον προεκλογικό αγώνα και έτσι τους προσκάλεσε σε δείπνο εχθές το βράδυ σε γνωστή ταβέρνα της Παλιάς Ξάνθης. Ο Μ. Στυλιανίδης φαίνεται να γνωρίζει καλά από τέτοιου είδους συμπεριφορές που μόνο καλά λόγια μπορούν να προσελκύσουν, αλλά θα πρέπει επιτέλους να τους τρίξει και τα δόντια γιατί η κατάσταση με την πόλη δεν πάει άλλο. Ή θα αναλάβουν όπως πρέπει τα πόστα τους αγαπητέ Δήμαρχε και θα προσφέρουν στην Ξάνθη, ή να τους αφήσεις μόνο ως δημοτικούς συμβούλους χωρίς καμία θέση.

Προεκλογικός αναβρασμός στο Επιμελητήριο Ξάνθης

Προεκλογικός αναβρασμός
στο Επιμελητήριο Ξάνθης


-Να μην ψηφιστεί τίποτε μέχρι να εκλεγεί νέα διοίκηση, ζήτησε ο Γ. Αθανασιάδης
-Ευχαριστίες Γιάννη Σιούτα προς ΕΒΕ και Νομάρχη, για την οικονομική στήριξη του βιοτεχνικού πάρκου
-Κλειστές οι πόρτες για τα ΜΜΕ, επειδή ήθελαν να συζητήσουν προσωπικά θέματα
-Απαράδεκτη για ακόμα μια φορά η εικόνα της συνεδρίασης, λόγω αποχής των μελών
-Σε πλήρη απαξίωση συνεχίζει ακυβέρνητο καράβι το ΕΒΕ Ξάνθης

Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Ξάνθης σε κλίμα προεκλογικού αναβρασμού. Οι επικείμενες εκλογές (3 με 4 Απριλίου 2011), εξάλλου, για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα, αποτέλεσαν το πρώτο θέμα συζήτησης και το έναυσμα για μια εκτενή κουβέντα, χωρίς να λείπουν πολλές φορές καυστικά σχόλια και πειράγματα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, οι εκλογές ενδέχεται να αναβληθούν, εξαιτίας της αλλαγής του Επιμελητηριακού Νόμου ή της διοικητικής μεταρρύθμισης στον φορέα, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Γύρω στις δεκαπέντε Δεκεμβρίου θα είναι γνωστή η τελική απόφαση, αναφορικά με το εάν θα γίνουν οι εκλογές σύμφωνα με την προβλεπόμενη ημερομηνία, δηλαδή 3- 4 Απριλίου.
Παράλληλα, αποφασίστηκε μετά από έντονη συζήτησης, ο χωρισμός του Επιμελητηρίου σε τρία τμήματα, το εμπορικό, το υπηρεσιών και το μεταποιητικό. Οι έδρες κατανεμήθηκαν ύστερα από πρόταση του κυρίου Κουτσουρίδη, που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του σώματος, ως εξής: οκτώ στο εμπορικό, οκτώ στο υπηρεσιών και πέντε στο μεταποιητικό, παρόλο που η πρόταση της διοικητικής επιτροπής έκανε λόγο για έξι έδρες στο εμπορικό, οκτώ στο υπηρεσιών και επτά στο μεταποιητικό. Η τελική απόφαση του σώματος, πάντως, δεν βρήκε σύμφωνο τον Γραμματέα του Επιμελητηρίου, κύριο Ζήση Κατσαρίκα, ο οποίος από την πλευρά του δήλωσε πως « αδικείται το βιοτεχνικό τμήμα, ωστόσο είναι σεβαστή η άποψη της πλειοψηφίας». Αντίθετος δήλωσε και ο κύριος Γιάννης Αθανασιάδης, ο οποίος πρότεινε πέντε έδρες για το εμπορικό, επτά για το υπηρεσιών και εννιά για το μεταποιητικό.
Ο κύριος Γιάννης Σιούτας από την πλευρά του, εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων έφυγε νωρίτερα από την συνεδρίαση, αφού πρώτα ανέβηκε στο βήμα του Επιμελητηρίου, για να εκφράσει τις ευχαριστίες του στην διοικητική επιτροπή και το διοικητήριο του Επιμελητηρίου για τις δεκαεπτά χιλιάδες ευρώ ως συνδρομή στην προσπάθεια για την δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου. Ένα εγχείρημα που διευθύνει ο ίδιος ο κύριος Γ. Σιούτας.
Παράλληλα, ο τελευταίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Νομάρχη Ξάνθης, κύριο Γ. Παυλίδη, τον Αντινομάρχη, κύριο Π. Ταρενίδη και τον κύριο Γ. Αμοιρίδη για την παραχώρηση μπουλντόζων για τις ανάγκες του εγχειρήματος.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο κύριος Γ. Σιούτας αναφορικά με την διαδικασία για την δημιουργία του βιοτεχνικού πάρκου, αυτή βρίσκεται σε σωστό δρόμο, καθώς ογδόντα δύο μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προχωράνε κανονικά και χωρίς προβλήματα.
«Κάποιοι άνθρωποι κάνουν δουλειά, ανεξάρτητα αν δεν φαίνονται» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κύριος Γ. Σιούτας.
Όσον αφορά το θέμα του προϋπολογισμού χρήσης 2011 του Επιμελητηρίου Ξάνθης, ο κύριος Γ. Αθανασιάδης σημείωσε, ότι η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού δεν εξηγεί τον κάθε κωδικό ξεχωριστά. Αναφέρθηκε δε σε δύο προγράμματα στα οποία συμμετέχει το Επιμελητήριο, σημειώνοντας ότι αυτά δεν είναι αποδοτικά, ενώ έχει απορριφθεί από αυτά το Επιμελητήριο Ξάνθης και επομένως τα έξοδα μετακίνησης δεν δικαιολογούνται.
Σύμφωνα, πάντως, με αυτά που διευκρίνισε, η υπεύθυνη διαχείρισης προγραμμάτων, κυρία Ανθή Παναγιώτου, από τις έξι μελέτες που υποβλήθηκαν για το πρόγραμμα για την «Μαύρη Θάλασσα», μόνον, ένα έχει απορριφθεί. Ενώ, το άλλο πρόγραμμα που απορρίφθηκε, έχει ξαναπροταθεί.
Ενώ, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου απευθυνόμενος προς τον κύριο Γ. Αθανασιάδη σημείωσε ότι «όποιος θέλει αναλυτική ενημέρωση για τα λογιστικά να πηγαίνει στο λογιστήριο του φορέα και να μην τα ζητάει από εμάς».
Σχετικά τώρα για τις μισθώσεις ακινήτων που ανήκουν στην δικαιοδοσία του Επιμελητηρίου, η μείωση που ζήτησε η επιχείρηση της Roma Pizza, σύμφωνα με αυτά που επισήμανε ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος, δεν μπορεί να γίνει.
Όσον αφορά δε την Πανελλήνια Τράπεζα που μισθώνει ένα από τα ακίνητα του Επιμελητηρίου, σύμφωνα με αυτά που επισήμανε ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος, θα συνεχίσει να μισθώνει το ακίνητο μέχρι να κλείσει την δωδεκαετία και μετά μόνον θα γίνει η δημοπρασία για την ενοικίαση του ακινήτου, όπως προβλέπει και ο σχετικός κανονισμός.
Αναφορικά με την υπόθεση Γεωργανά που βρίσκεται σε διαδικασία έξωσης, ο Πρόεδρος ζήτησε να τελεσιδικήσει χωρίς περαιτέρω μέτρα, ώστε να μην μπορέσει ο τελευταίος να καταφύγει στο Εφετείο ζητώντας αποζημιώσεις από τον φορέα.
Το θέμα των ενοικιάσεων πυροδότησε έκρυθμη ατμόσφαιρα, μετά και την σχετική τοποθέτηση του κυρίου Γ. Αθανασιάδη, ο οποίος ανέφερε, πως όταν ζήτησε κατά την διάρκεια τελευταίας συνεδρίασης του σώματος, να ενημερωθεί αν είναι σύννομη η διαδικασία για τις μειώσεις σε ενοίκια του Επιμελητηρίου, δέχτηκε επίθεση από τον κύριο Μωραΐτη, που τον κατηγόρησε ότι κρατά σκληρή στάση απέναντι σε επιχειρηματίες που πλήττονται από την κρίση. Σύμφωνα με αυτά που έσπευσε να προσθέσει ο κύριος Γ. Αθανασιάδης, υπάρχει ελεγκτικό συνέδριο που είναι αρμόδιο για να ελέγχει τέτοια περιστατικά και όπως πολύ χαρακτηριστικά κατέληξε «δεν συμφωνώ με τις αποφάσεις σας, γιατί δεν θέλω να βρεθώ κατηγορούμενος ενώπιον του ελεγκτικού συνεδρίου».
Τον λόγο πήρε ο κύριος Σ. Μωραΐτης, ο οποίος σε έντονο και επικριτικό ύφος, κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον κύριο Γ. Αθανασιάδη για αδιαφορία, όσον αφορά τους επιχειρηματίες της πόλης.
«Ο κύριος Αθανασιάδης δεν έχει αντιληφθεί ακόμη ότι έχουμε μνημόνιο στην χώρα, ότι τα περισσότερα καταστήματα κατά μήκος της 28ης Οκτωβρίου είναι ξενοίκιαστα. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να είμαστε μπροστάρηδες, προτείνοντας χαμηλότερα ενοίκια ακόμα και κόντρα στον Νόμο. Έχει πέσει οικονομική λαίλαπα στην χώρα και από την πλευρά μας θα πρέπει να δείξουμε έμπρακτα ότι είμαστε δίπλα στους επιχειρηματίες της Ξάνθης» τόνισε ο κύριος Σ. Μωραΐτης.
Παράλληλα, σύμφωνα με αυτά που ανέφερε στην συνέχεια ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος, σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει το εμπορικό μητρώο. Ενώ, όπως σημείωσε από την άλλη ο Πρόεδρος του φορέα, η άδεια λειτουργία αναμένεται να δίνεται από τα ΚΕΠ και όχι από τα Επιμελητήρια, γεγονός που φαίνεται γελοίο και εντελώς λάθος στον ίδιο.
Να σημειώσουμε δε, πως προϊστάμενος στο εμποροβιοτεχνικό τμήμα του Επιμελητηρίου τοποθετήθηκε ο κύριος Ηλίας Αραλάγιος. Στο θέμα μειοψήφησε μόνον ο κύριος Γ. Αθανασιάδης εκφράζοντας επιφυλάξεις, όσον αφορά την νομιμότητα της σχετικής απόφασης. Κλείνοντας, να επισημανθεί ότι σύμφωνα με αυτά που ανέφερε ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος, το Επιμελητήριο στερείται κάθε είδους οικονομικής συναλλαγής ενόψει των επικείμενων εκλογών, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Του Κλότσου και του μπάτσου οι Ξενοδόχοι της Θράκης

Του Κλότσου και του μπάτσου
οι Ξενοδόχοι της Θράκης


- Τα προνόμια που έχουν να λαμβάνουν εδώ και χρόνια έγιναν εφιαλτική πραγματικότητα
- Εκεί που τους χρωστούσαν τους πήραν και το βόδι


Εξαιρέθηκαν από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ οι ξενοδόχοι της Θράκης, καθώς έχουν το κίνητρο της επιδότησης 12%, την οποία σημειωτέων έχουν να πληρωθούν τα τελευταία τέσσερα εξάμηνα

Απόστολος Αγκόρτσας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης:
«Όλα αυτά τα προγράμματα από την ημέρα που έχει βγει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία πρακτική εφαρμογή, όχι ότι είχαν προηγουμένως. Όλα είναι στον αέρα, γιατί δεν έχουν απορροφητικότητα. Από την άλλη το Επιμελητήριο Ξάνθης συνεχίζει να κρατά παθητική και ουδέτερη στάση»

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ξενοδόχοι της χώρας και ιδιαίτερα της Ξάνθης, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος για ανάπτυξη από την πλευρά της κυβέρνησης, σύμφωνα με αυτά που καταγγέλλουν.
Το θέμα που εγείρει προβληματισμό, αλλά και πολλά ερωτηματικά για την πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά την ανάπτυξη του τουρισμούς, είναι το πρόσφατο περιστατικό με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, που απευθύνεται προς τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με σκοπό να διατηρήσουν το προσωπικό τους.
Όταν ξενοδόχοι της Ξάνθης έσπευσαν να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να μπουν στο πρόγραμμα, έμαθαν μετά από μερικές μέρες ότι δεν δικαιούνται συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς έχουν το κίνητρο της επιδότησης 12%, την οποία σημειωτέων έχουν να πληρωθούν τα τελευταία τέσσερα εξάμηνα.
Ως «αντικίνητρα» χαρακτηρίζει τα αναπτυξιακά μέτρα της κυβέρνησης ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, κύριος Απόστολος Αγκόρτσας, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο και τι μέριμνα λαμβάνουν οι επαγγελματίες του χώρου από την πλευρά της Πολιτείας, προκειμένου να μπορέσουν να κρατηθούν στον επαγγελματικό τους χώρο.
«Όλα αυτά τα προγράμματα από την ημέρα που έχει βγει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία πρακτική εφαρμογή, όχι ότι είχαν προηγουμένως» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Α. Αγκόρτσας και συνεχίζει λέγοντας ότι «είναι τελείως στον αέρα αυτά τα προγράμματα, αφού δεν έχουν απορροφητικότητα».
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην συνέχεια ο τελευταίος, «δεν υπάρχει ζωή στον τομέα του τουρισμού όσον αφορά την Θράκη, αφού είναι εμφανής η αδιαφορία της κυβέρνησης».
Παράλληλα, ο κύριος Α. Αγκόρτσας τονίζει με έμφαση, πως δύο είναι η νοοτροπίες της κυβέρνησης όσον αφορά την εθνική οικονομία, «από την μια σας επιτρέπω την ανάπτυξη και σας φορολογώ, παίρνοντας λίγα χρήματα αλλά σιγά-σιγά. Από την άλλη, σας εξοντώνω οικονομικά, παίρνοντας πολλά χρήματα μια και καλή, μην αφήνοντας με αυτό τον τρόπο προοπτική επιβίωσης».
Όπως διευκρινίζει ο κύριος Α. Αγκόρτσας η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της, λειτουργεί εις βάρος του «επιχειρείν», αφού σκέφτεται βραχυπρόθεσμα.
«Η κυβέρνηση έχει σαν στόχο το σήμερα, γι’ αυτό και δεν σκέφτεται το αύριο, με αυτό τον τρόπο όμως δεν υπάρχουν καλές προοπτικές για το μέλλον της χώρας και των επαγγελματιών. Τρανταχτό παράδειγμα οι περαιώσεις που είναι ανεφάρμοστες, γιατί δεν υπάρχει επιχείρηση ή επιχειρηματίας που να έχει ακίνητο κάτω από τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ» σχολιάζει ο κύριος Α. Αγκόρτσας.
Κλείνοντας, ο κύριος Α. Αγκόρτσας εκφράζει το παράπονό του όσον αφορά την δράση του Επιμελητηρίου Ξάνθης, το οποίο χαρακτηρίζει ως «παθητικό και ουδέτερο», τονίζοντας από την άλλη ότι απαιτούνται δυναμικές αντιδράσεις από την πλευρά όλων των επιχειρηματιών.

Και που είμαστε ακόμη…


Και που είμαστε ακόμη…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Περήφανη για το νέο της κόμμα και ακόμα περισσότερο για τον εαυτό της, αφού πλέον είναι αρχηγός παράταξης, αισθάνεται η κυρία Μπακογιάννη που με βαρύγδουπες δηλώσεις προσπαθεί να κερδίσει εντυπώσεις.
Ήταν όνειρο ζωής να γίνει επικεφαλής παράταξης και από την στιγμή που η υπόθεση δεν «έκατσε» με την Νέα Δημοκρατία, η δημιουργία νέου κομματικού σχηματισμού αποτελούσε μονόδρομο για την ίδια. Με τις ευλογίες και του γηραιότερου της οικογένειας, η πολιτικός από ανεξάρτητη βουλευτής έγινε Πρόεδρος κόμματος.
Βέβαια, μέσα στην γενικότερη «αναμπουμπούλα» της κρίσης, αυτό που ενδιαφέρει λιγότερο τον Έλληνα πολίτη είναι το νέο κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη. Η ανακύκλωση των ίδιων «απαρχαιωμένων» ιδεών, αλλά αυτή τη φορά σε διαφορετικό «καλούπι», σίγουρα είναι κάτι που δεν μας προκαλεί αίσθηση. Νέοι πολιτικοί σχηματισμοί, που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα περισσότερο από έντονες ρήξεις με άλλα κόμματα στο όνομα της πολιτικής επικράτησης, δεν απηχούν τα δικά μας θέλω. Αυτό, δυστυχώς, δεν το έχουν καταλάβει οι πολιτικοί «ταγοί», που πορεύονται την μοναχική τους πολιτική πορεία.
Αντί να έχουμε μια δυναμική συσπείρωση όλων των παρατάξεων και πολιτικών δυνάμεων της χώρας, με βασικό σκοπό την έξοδο της χώρας από το οικονομικό τέλμα, ο καθένας κοιτάει να εξασφαλίσει το πολιτικό- προσωπικό του συμφέρον. Η επικράτηση, δηλαδή η δόξα και το αίσθημα ανωτερότητας, εμπίπτουν στην σφαίρα του επιθυμητού.
Η πολιτική έχει εξελιχθεί σε έναν επαγγελματικό χώρο, ικανό να προσφέρει σε κάποιον οικονομικές απολαβές και διευκολύνσεις, ειδικά δε στην σύγχρονη εποχή, που η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο σε όλη την χώρα. Ενώ, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης δεν αφήνουν ανάσα ζωής στους απλούς πολίτες, που βρίσκονται στο «μέτωπο» της κρίσης.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η δημιουργία του νέου κόμματος, της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», έχει περάσει στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας χωρίς φαμφάρες.
Η λέξη Δημοκρατία από την άλλη, ταλαιπωρημένη και φθαρμένη από τις λάθος χρήσεις τόσων χρόνων, αποτελεί μόνιμο σημείο στην γλώσσα των πολιτικών. Αμ, δε! Κοτζάμ Δημοκρατία είναι αυτή, ανεξάρτητα αν οι περισσότεροι δεν έχουν συνειδητοποιήσει την βαθύτερη σημασία της. Πώς να το κάνουμε, άλλωστε, είναι τάση της εποχής να δηλώνει ο κάθε άσχετος ότι είναι Δημοκράτης. Εξ ου και η συχνή χρήση της λέξης στο καθημερινό λεξιλόγιο των πολιτικών.
Όλοι, λοιπόν, έγιναν Δημοκράτες, θεωρώντας ότι μόνον έτσι θα μπορέσουν να φτάσουν στην συνείδηση του μέσου ψηφοφόρου, γιατί έτσι βλέπων τους Έλληνες πολίτες, ως «κινούμενες» ψήφους, που είναι χρήσιμες, μόνον, όταν το απαιτούν οι ανάγκες των εκλογών.
Μην παραλείπουμε, επίσης, ότι το νέο κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη αναμένεται να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο την παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού αποσκοπεί να ανδρωθεί και να ριζώσει μέσα από τα σπλάχνα της γαλάζιας παράταξης. Εξάλλου, τα πρώτα σκιρτήματα στους κόλπους της ΝΔ έχουν δημιουργήσει και τις πρώτες ρωγμές στην βάση της παράταξης. Με λίγα λόγια είναι προφανείς οι λόγοι δημιουργίας της ΔΗ. ΣΥ όπως πολύ χαρακτηριστικά λέγεται ο νέος κομματικός σχηματισμός της κυρίας Ν. Μπακογιάννη. Για να μην πιστέψει κανείς ότι θα προσφέρει κάτι περισσότερο. Και που είμαστε ακόμη…