Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Για ακόμα μια φορά Δήμαρχος Ξάνθης είναι ο Μ. Στυλιανίδης, αφού τερμάτισε πρώτος με 81 ψήφους διαφορά από τον Χ. Πούλιο:

Ένιωσαν για τα καλά την ανάσα των «Πολιτών για την Αλλαγή» στον σβέρκο τους, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης και οι συνεργάτες του, κάτι που το κατάλαβαν γρήγορα και έδρασαν αστραπιαία, εγκλωβίζοντας για τα καλά τους συνεργάτες του Χ. Πούλιου, οι οποίοι έδειξαν πως έμαθαν γρήγορα από τα λάθη τους και πολιόρκησαν αυτήν την φορά, τα φρούρια των εκλογών. Τελικά το αποτέλεσμα των εκλογών ευνοεί τον Μ. Στυλιανίδη και τον επανεκλέγει Δήμαρχο Ξάνθης για τα επόμενα 4 χρόνια με 81 ψήφους διαφορά, που στην πραγματικότητα είναι κάτι περισσότερο από τους μισούς, αφού αν μεταθέσουμε το ήμισυ από την μια στην άλλη πλευρά η διαφορά φαίνεται διπλάσια. Το χθεσινό αποτέλεσμα σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσει τον Δήμαρχο Ξάνθης, αφού από την προηγούμενη Κυριακή έχασε 2000 ψήφους και για τον λόγο αυτό η χθεσινή αναμέτρηση ήταν ντέρμπι μέχρι την τελευταία στιγμή.

Στα 40,5 βήματα πριν την βρύση κόπηκε η χαρά των «Πολιτών για την Αλλαγή», αφού δεν μπόρεσαν να πιουν νερό. Με ενστάσεις απαντά ο Χ. Πούλιος καθώς διαπιστώθηκαν 100 περίπου περισσότεροι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, την δεύτερη Κυριακή:

Έφτασαν στην βρύση και δεν ήπιαν νερό ο Χ. Πούλιος και οι συνεργάτες του, αφού η τύχη τους ήθελε να χάσουν τις εκλογές με 40,5 μόλις ψήφους διαφορά, που στο τελικό αποτέλεσμα φαίνονται ως 81. Η αγωνία κορυφώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα, αφού από λάθος υπαλλήλου της Νομαρχίας, το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών, για μια ώρα περίπου έδειχνε στο 100% του εκλογικού σώματος, τον Χ. Πούλιο νέο Δήμαρχο Ξάνθης με διαφορά 7 ψήφων, πράγμα το οποίο έφερε τα πάνω κάτω στην Ξάνθη και έκανε πολλούς να καρδιοχτυπήσουν τρέχοντας στην Νομαρχία, όπου διαπιστώθηκε το λάθος. Η παράταξη του Χ. Πούλιου πάντως, δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια, αφού σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες μας, εχθές κατέθεσαν ένσταση κατά του εκλογικού αποτελέσματος και ζήτησαν επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων, αφού στηρίζονται και στο γεγονός, ότι στην δεύτερη Κυριακή εμφανίζονται περίπου 100 περισσότεροι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, από ότι την πρώτη.

Η δικαίωση και η νίκη του Φ. Καραλίδη από τον Β’ γύρο των εκλογών, απάντηση στους επικριτές του:

Πολεμήθηκε τόσο σκληρά όσο κανένας άλλος, άσχετα αν ποτέ του δεν πείραξε κανέναν. Ο Φ. Καραλίδης αγωνίστηκε χωρίς κανέναν μηχανισμό στο πλάι του, όλα αυτά τα χρόνια που υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση από την θέση της αντιπολίτευσης και όπως φάνηκε, ήρθε η ώρα να την υπηρετήσει και από θέση ισχύος. Είχε την ευκαιρία και την άρπαξε από τα μαλλιά, παρά τον σκληρό και ανελέητο πόλεμο που δέχτηκε το τελευταίο διάστημα, τόσο από τους εσωκομματικούς του «φίλους» όσο και από την αντίπαλη πλευρά. Η περασμένη Κυριακή του επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη, αφού ακόμα και στο άνδρο του μειονοτικού Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη στον Τόπειρο, ήρθε δεύτερος και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, πράγμα το οποίο απέδειξε περίτρανα το «πούλημα» που έγινε εκεί. Αυτό και μόνο το αποτέλεσμα ήταν αρκετό για να ξυπνήσουν στο ΠΑΣΟΚ όσοι κοιμόταν όρθιοι και να ταράξουν τα περιέργως λιμνάζοντα νερά, εγκλωβίζοντας τις διαρροές και έτσι ο Φ. Καραλίδης στον Τόπειρο την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, επικράτησε κατά κόρων.

Άθλος για τον Νομάρχη Ξάνθης, πάλεψε, αλλά δεν τα κατάφερε, πληρώνοντας λάθη και συμπεριφορές:

Πράγματι αυτό που κατάφερε στην Περιφέρεια ο Γ. Παυλίδης είναι άθλος και σίγουρα θα πρέπει να γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες του 2011, αφού με 5 Υπουργούς απέναντι του, συν την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας, κατάφερε από εκεί που το ΠΑΣΟΚ τον είχε για χαμένο, να παίξει το παιχνίδι στα ίσια και να χάσει με δυο μονάδες περίπου την Περιφέρεια. Ο Γ. Παυλίδης δυστυχώς, πλήρωσε αυτή την φορά τα λάθη που έκανε ο ίδιος, αλλά και πολλές από τις ίσως λόγω της πίεσης λανθασμένες συμπεριφορές του απέναντι στον κόσμο της Ξάνθης. Ενώ λοιπόν την προηγούμενη Κυριακή ο Γ. Παυλίδης στον Νομό Ξάνθης επικράτησε σε όλους του Δήμους πλην της Μύκης, στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση αντεστράφησαν τα πάντα και τελικά μπόρεσε να κερδίσει μόνο μέσα στον Δήμο Ξάνθης, χάνοντας βουνό και κάμπο με μεγάλες διαφορές σε κάποια σημεία. Για την ιστορία θα σας αναφέρω πως ο Γ. Παυλίδης προηγήθηκε σε Δράμα, Καβάλα και Έβρο, ενώ χάνει με μικρή διαφορά την Ξάνθη και με τεράστια διαφορά την Ροδόπη. Τα λάθη του Γ. Παυλίδη για πολλούς ήταν πως η επιλογή Αντιπεριφερειάρχη δεν ήταν και αυτή που θα έφερνε την μεγάλη διαφορά στον Νομό Ξάνθης, ενώ για τις συμπεριφορές, αυτές έχουν να κάνουν σχέση με το γεγονός, ότι ο Νομάρχης Ξάνθης είδε τα τελευταία χρόνια πολύ περισσότερο το Βουνό παρά τον κάμπο του Νομού, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι κάτοικοι σε Άβδηρα, Βιστωνίδα, Τόπειρο και αυτό φαίνεται πως του στοίχισε ένα μεγάλο ποσοστό.

Έχασε την Μύκη ο Μουσταφά Αγγά. Νέος Δήμαρχος Μύκης ο Τσουκάλ Μουσταφά:

Έπαιξε απέναντι σε μηχανισμούς και δεν μπόρεσε να κερδίσει την Μύκη ο μέχρι 31/12/2010 Δήμαρχος Μουσταφά Αγγά, αφού όπως όλα δείχνουν, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη δούλεψε για τον αντίπαλο του κύριο Τσουκάλ Μουσταφά, φέρνοντας την ανατροπή στην Μύκη. Στην μεγάλη διαφορά που υπάρχει στο βουνό, κάποιοι αναφέρουν πως ρόλο έπαιξε και η σιγουριά του Μουσταφά Αγγά, ο οποίος δεν μπόρεσε να δει ορισμένες συντεχνίες που παίχτηκαν την τελευταία εβδομάδα σε χωριά του Δήμου Μύκης και εκεί χάθηκε ένα μεγάλο ποσοστό.

Το καλύτερο δώρο για τα χθεσινά γενέθλια του Δημάρχου Ξάνθης, ήταν η επανεκλογή του:

Μπορεί για την ονομαστική του εορτή, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης να μην δέχτηκε δώρο από την Μοίρα, αλλά αυτή όπως φάνηκε στο τέλος του το επιφύλασσε για την ημέρα των Γενεθλίων του. Χθες Δευτέρα, μια ημέρα μετά τις επαναληπτικές εκλογές, ο Δήμαρχος Ξάνθης είχε το καλύτερο δώρο, αυτό της επανεκλογής του και σίγουρα η χαρά του ήταν μεγάλη. Κουράστηκε, δέχτηκε χτυπήματα κάτω από την μέση, έδειξε υπομονή στα προβλήματα που αντιμετώπισε με προκλητικότητες συνεργατών του και στο τέλος δικαιώθηκε.

Για ακόμα μια φορά το Δροσερό, το Πούρναλικ και τα Κιμμέρια έπαιξαν τα δικά τους παιχνίδια:
Έτρεχαν πανικόβλητοι οι Άνθρωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης από τις καταγγελίες για χρηματισμό και για εξαγορά συνειδήσεων, αλλά μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν συλλήψεις. Το κυριότερο από όλα είναι πως για ακόμα μια φορά, οι μουσουλμάνοι έπαιξαν τα δικά τους παιχνίδια και κατάφεραν να καλύψουν πολλές διαφορές σε εκλογικά τμήματα, από την περασμένη Κυριακή. Στο κέντρο του Δήμου Ξάνθης, ο Δήμαρχος Μ. Στυλιανίδης φαίνεται πως έχει χάσει ένα μεγάλο κομμάτι της εκλογικής του δύναμης και αν δεν υπήρχε η Σταυρούπολη, το σίγουρο είναι πως θα είχε χάσει τις εκλογές. Με άπλα λόγια ο Δήμαρχος Ξάνθης έλαβε μέσα στην Ξάνθη ποσοστό 49,31%, ενώ ο Χ. Πούλιος είχε ποσοστό 50,69% και στην Σταυρούπολη, ο Μ. Στυλιανίδης είχε 57,24% και ο Χ. Πούλιος 42,26%, με την αποχή να αγγίζει το εξωφρενικό ποσοστό του 57% στο οποίο αν προσθέσουμε τα άκυρα και τα λευκά, βλέπουμε πως η αντίδραση του κόσμου φτάνει σε ποσοστό άνω του 60%.

Δεκαέξι μονάδες κατάφερε να καλύψει ο Χ. Πούλιος και οι συνεργάτες του στην δεύτερη Κυριακή:
Όσοι είχαν δει τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής, είχαν την άποψη πως ο Μ. Στυλιανίδης για να κερδίσει τις εκλογές είχε ένα τσιγάρο δρόμο, ενώ ο Χ. Πούλιος χρειαζόταν μια ολόκληρη καπνοβιομηχανία. Όλοι έλεγαν πως είναι αδύνατον να καλυφθεί η διαφορά του 16% περίπου, αλλά το βράδυ της Κυριακής έτριβαν τα μάτια τους με τα αποτελέσματα. Ο Χ. Πούλιος όχι μόνο κατάφερε να καλύψει την διαφορά, αλλά στα πρώτα 87 εκλογικά τμήματα προηγούνταν 170 ψηφοδέλτια από τον Δήμαρχο Ξάνθης. Την ζημιά ο Χ. Πούλιος την υπέστη στην Σταυρούπολη, αλλά και σε ένα εκλογικό τμήμα των Κιμμερίων, αφού στην ορεινή περιοχή ο Μ. Στυλιανίδης προηγήθηκε με 329 ψηφοδέλτια από τον Χ. Πούλιο και στα Κιμμέρια σε ένα εκλογικό τμήμα προηγήθηκε 51 ψήφους.

Θα ξαναφέρουμε το “χαμόγελο” στο κτήριο της Νομαρχίας

Φώτης Καραλίδης:
Θα ξαναφέρουμε το “χαμόγελο”
στο κτήριο της Νομαρχίας


-Το εκλογικό αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τον Νομάρχη
-Στα δώδεκα χρόνια της παραμονής τους στην εξουσία κούρασαν και κουράστηκαν


Ο πρώτος Αιρετός Περιφερειάρχης της Περιφέρειας ΑΜ- Θ στα πλαίσια της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, μετά τον δεύτερο κύκλο των εκλογών της περασμένης Κυριακής, αναδείχτηκε ο Άρης Γιαννακίδης. Ο τελευταίος αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα, δήλωσε συγκινημένος από την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο κόσμος και υποσχέθηκε να κάνει πράξη τις προγραμματικές του δεσμεύσεις, προκειμένου να βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης στην Περιφέρεια.
Αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, αλλά και την επόμενη ημέρα των εκλογών, μιλάει στην εφημερίδα μας ο πρώτος Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Φώτης Καραλίδης.
Γνωστός για τις κοινωνικές του ευαισθησίες και το μεγάλο ενδιαφέρον για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου, ο Φώτης Καραλίδης αναλαμβάνει μια θέση ευθύνης, με προδιαγεγραμμένη την επιτυχία.
Όπως δηλώνει ο Φ. Καραλίδης στην ΦτΞ, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν προσωπικό ζήτημα για τον ίδιο, καθώς, όπως διευκρινίζει, το στοίχημα που είχε τεθεί από την νομαρχιακή του παράταξη, από όπου ξεκίνησε, αφορούσε τους συλλογικούς στόχους αυτής.
«Το σίγουρο είναι ότι ο λαός της Περιφέρειας ΑΜ- Θ έδωσε μια ξεκάθαρη εντολή στον Άρη Γιαννακίδη και αποφάσισε να τον τοποθετήσει στο αξίωμα του Περιφερειάρχης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Του έδωσε εντολή να δομήσει την νέα αιρετή Περιφέρεια και να λειτουργήσει στα πλαίσια προγραμματικών θέσεων, για να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης για την περιοχή» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Φ. Καραλίδης και συνεχίζει λέγοντας ότι «το μήνυμα για τον Νομό Ξάνθης ήταν ένα εκλογικό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Πρώτος αποδέκτης η απερχόμενη νομαρχιακή διοίκηση, στην οποία ο λαός είπε πως Φτάνει πια! Αρνήθηκε τις συμπεριφορές και τις απόψεις της όλο αυτό το διάστημα. Νομίζω, ότι τα δώδεκα χρόνια παρουσίας της κούρασαν και κουράστηκαν και οι ίδιοι. Η λαϊκή εντολή ήταν ξεκάθαρη και στον Νομό Ξάνθης. Είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς τον ίδιο τον Νομάρχη. Ενώ, για μας είναι ένα μήνυμα ευθύνης, για να δούμε πως θα δράσουμε και θα λειτουργήσουμε την επόμενη ημέρα».
Ερωτηθείς αναφορικά με τις προτεραιότητες της πρώτης αιρετής Περιφέρειας ο κύριος Φώτης Καραλίδης, επισημαίνει πως «πρώτη προτεραιότητα είναι η δόμηση της νέας αιρετής Περιφέρειας, δηλαδή της διοίκησης. Όπως ξέρετε το πρώτο διάστημα θα υπάρχει, αν θέλετε, αλληλοκάλυψη. Μια ανακατωσούρα στο θέμα των αρμοδιοτήτων, των υπηρεσιών και όλα τα σχετικά, ώστε να μπορέσουμε να δομήσουμε την νέα Περιφέρεια και το κομμάτι που αφορά το περιφερειακό διαμέρισμα της Ξάνθης. Το δεύτερο μέλημά μας είναι το πώς θα μπορέσουμε να δώσουμε την δυνατότητα στον πολίτη να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες στις διάφορες συναλλαγές του πιο εύκολα και πιο άνετα. Αυτό που απλά ονομάζουμε όλοι τέρας της γραφειοκρατίας. Είναι από τις πιο άμεσες προτεραιότητές μας.
Το επόμενο βήμα μας θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση του μεγάλου ζητήματος της απασχόλησης. Να δούμε πως θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα επενδυτικό κλίμα στην περιοχή μας, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Είναι το κυρίαρχο ζητούμενο αυτή την στιγμή. Η ανεργία αποτελεί την μάστιγα της εποχής, που αφορά κυρίως την νεολαία και τους ανθρώπους άνω των πενήντα ετών. Άρα, μέλημά μας και η εντολή που μας έδωσε ο λαός, να νοιαστούμε γι’ αυτές τις κοινωνικές ομάδες. Με αυτές τις προτεραιότητες και όλα τα άλλα που έχουμε μέσα στις προγραμματικές μας θέσεις θα είναι τα μικρά και τα μεγάλα κομμάτια, που θα δέσουν το παζλ, ώστε να μπορέσει η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να δημιουργήσει πλούτο και να δημιουργήσει παραγωγή, πράγμα το οποίο δεν υπάρχει σήμερα ή αν υπάρχει υπολειτουργεί ή είναι σε φθίνουσα πορεία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να υπάρξει ανοδική πορεία προς αυτή την κατεύθυνση».
Αναφερόμενος στην πολιτική που θα ακολουθηθεί από την ηγεσία της νέας αιρετής Περιφέρειας, ο κύριος Φ. Καραλίδης, επισημαίνει ότι « η πολιτική από μόνη της πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική. Εμείς σαν άτομα και εγώ προσωπικά έχω δώσει δείγματα γραφής, ότι το ενδιαφέρον και οι σχέσεις μου είναι πρώτα ανθρώπινες και κατά δευτερευόντως πολιτικές. Εάν το ένα δεν συνάδει με το άλλο, θεωρώ ότι δημιουργούν αρνητικές επιπτώσεις».
Κλείνοντας, ο κύριος Φ. Καραλίδης δεν παραλείπει να ευχαριστήσει θερμά τους ψηφοφόρους του, στέλνοντας και ένα μήνυμα με περιεχόμενο ουσίας.
«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από βάθους καρδιάς σε όλους τους συμπολίτες μου. Ένα ευχαριστώ, όχι τόσο γιατί τίμησαν εμένα με την ψήφο τους, αλλά γιατί τίμησαν περισσότερο τους συνεργάτες μου, δηλαδή τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μου. Σε αυτή την πορεία κανείς δεν μπορεί να πετύχει, όταν είναι μόνος του. Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω για λογαριασμό των συνεργατών μου, όλους αυτούς που τίμησαν το ψηφοδέλτιό μας, αλλά ακόμη και αυτούς που δεν το τίμησαν, αλλά με την συμμετοχή τους και μόνον στην εκλογική διαδικασία, έδωσαν τιμή στον όποιο υποψήφιο.
Πέραν αυτού, θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μου, να δίνουν καθημερινά το μήνυμα και τις ανάγκες της καθημερινότητας, για να μπορούμε να επιλαμβανόμαστε και να αντιλαμβανόμαστε για το τι συμβαίνει γύρω μας, γιατί πολλές φορές η εξουσία είναι αυτή που σε απομακρύνει από την καθημερινότητα, από τον συμπολίτη. Τους θέλουμε κοντά μας. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για όλους.
Θα ξαναφέρουμε αυτό που κάποτε είχα πει και ενδεχόμενα μειδίασαν κάποιοι, το χαμόγελο στο κτήριο της Νομαρχίας. Όταν λέω χαμόγελο, το βάζω σε εισαγωγικά. Το χαμόγελο που προσδίδει ελπίδα και κουράγιο για το αύριο. Εμείς, λοιπόν, έτσι σκεφτόμαστε και προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε να κινηθούμε».

Από το 2011 θα επανεξεταστούν όλα τα επιδόματα από το Υπουργείο Οικονομικών

Από το 2011 θα επανεξεταστούν
όλα τα επιδόματα από το Υπουργείο Οικονομικών

Νίκος Τσαούσης, Πρόεδρος Τριτέκνων Ξάνθης:
«σκοπός της επανεξέτασης όλων των επιδομάτων είναι η διαπίστωση σχετικά με το αν δίνονται σε πραγματικούς δικαιούχους ή όχι»


Στο μικροσκόπιο θα μπουν από το νέο έτος όλα τα επιδόματα που δίνει το κράτος από το Υπουργείο Οικονομικών, για να διαπιστωθεί πόσα από αυτά δίνονται σε πραγματικούς δικαιούχους και πόσα όχι. Με δεδομένο το γεγονός, ότι έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις, όπου άνθρωποι που δεν δικαιούνται επιδόματα, όπως λόγου χάρη αυτά των πολυτέκνων, παίρνουν με μη σύννομο τρόπο αυτό το κρατικό βοήθημα.
Θα εξεταστούν δηλαδή και τα επιδόματα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως αυτά που δίνονται σε πολύτεκνες και τρίτεκνες μητέρες, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του συλλόγου Τριτέκνων Ξάνθης, κύριος Νίκος Τσαούσης. Βασικός σκοπός και σε αυτή την περίπτωση είναι η εξακρίβωση της νομιμότητας όσον αφορά τους δικαιούχους που υπάρχουν.
Αναφορικά με το θέμα ο κύριος Ν. Τσαούσης ενημερώθηκε από τον Υφυπουργό Οικονομικών κύριο Φίλιππα Σαχινίδη.
Το Υπουργείο Οικονομικών με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να βάλει μια τάξη όσον αφορά νόμιμες και μη συναλλαγές των πολιτών με το κράτος, αλλά και να εξασφαλίσει πολύτιμα κονδύλια μέσα από περιπτώσεις όπου θα διαπιστώνονται παρανομίες.

Η επόμενη ημέρα…


Η επόμενη ημέρα…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Εκλογολόγος δεν είμαι σίγουρα, αλλά θέλοντας και μη έρχομαι αντιμέτωπη κάθε μέρα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές που πλέον ανήκουν στην ιστορία. Οι πρώτες Καλλικρατικές εκλογές, με σημαία τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, μας χαιρετάνε αφήνοντας μια πικρή γεύση στους περισσότερους, αφού η περίοδος μετά των εκλογών αναμένεται να είναι αν όχι κόλαση…κόλαφος σίγουρα.
Οι εκλογές ξεκίνησαν αρχικά ως αυτοδιοικητικές, για να εξελιχθούν στη συνέχεια σε πολιτικές, παίρνοντας διαστάσεις πολέμου. Ειδικά δε, οι επαναληπτικές εκλογές στον Δήμο Ξάνθης έχουν εξελιχθεί σε θρίλερ, αφού οι γνώμες διίστανται σχετικά με το ποιος είναι ο νικητής. Τα παρατράγουδα των εκλογών, που επιτείνουν το έτσι και αλλιώς έκρυθμο πολιτικό κλίμα.
Με τόσα προβλήματα να μας βαραίνουν, σίγουρα το τελευταίο που μας ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Με απλά ελληνικά, αδιαφορούμε παντελώς ποιοι εκλέχθηκαν τελικά σε θέσεις και αξιώματα, γιατί το μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας είναι δυσοίωνο και μαύρο. Όποιοι και αν είναι οι εκλεγμένοι, δύσκολα θα μπορέσουν να αλλάξουν την μοίρα μας, εκτός βέβαια από την δική τους. Γι’ αυτό άλλωστε όλοι πασχίζουν τόσο απελπισμένα να μπουν στον πολιτικό στίβο. Ξέρουν πολύ καλά, ότι είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος, για να εξασφαλιστούν οικονομικά.
Ο μεγάλος βέβαια νικητής και του δεύτερου κύκλου των εκλογών παραμένει η αποχή. Το μήνυμα που έστειλε ο κόσμος μέσα από την συνειδητή επιλογή να παραμείνει μακριά από τις κάλπες, μάλλον δεν έχει φτάσει στον προορισμό του, αφού οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας ασχολούνται με άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα για πόσες ψήφους δεν κατάφεραν να εκλεχθούν.
Οι εκλογές, μια διαδικασία μέσα από την οποία εκφράζεται η λαϊκή βούληση για τα πολιτικά πράγματα του τόπου, έχουν εξελιχθεί σε ένα συναλλαγματικό παιχνίδι, όπου η ψήφος αποκτά οικονομική αξία και χάνει την ουσιαστική σημασία της. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ψήφος δεν εκφράζει πολιτική συνείδηση. Οι περισσότεροι, τουλάχιστον, από αυτούς που πήγαν να ψηφίσουν, λειτούργησαν από ανάγκη, γιατί κάποιοι τους τάξανε ανταλλάγματα. Οι υπόλοιποι απλά έμειναν στο σπιτάκι τους, προτιμώντας να δουν τηλεόραση, παρά να πάνε να ρίξουν την ψήφο τους και όχι άδικα. Με τα σημερινά δεδομένα, όπου τα πάντα έχουν πουληθεί, ο πολίτης αισθάνεται ότι δεν αξίζει να ασχοληθεί με τίποτα. Ειδικά δε, με την πολιτική, που έχει γίνει το συνώνυμο της “λαμογιάς” .
Το μεγάλο θέμα είναι η επόμενη ημέρα των εκλογών και τι μας επιφυλάσσει. Ο φόβος είναι διάχυτος, γιατί κανείς δεν ξέρει τι εστί στην πράξη Καλλικράτης. Εξάλλου μας έχουν προϊδεάσει αρνητικά για τα μελλούμενα στα πλαίσια της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης και της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια η κυβέρνηση του κράτους…