Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Της Πολιτικής Το ##




Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος


Προβληματισμένος είναι ο Δήμαρχος Ξάνθης με τις συμπεριφορές του Αντιδημάρχου πρασίνου:


Ήταν έκρυθμη η κατάσταση στην παράταξη του Δημάρχου, μετά από την με μικρή διαφορά νίκη των εκλογών και τώρα έγινε ακόμα χειρότερη, αφού για ακόμα μια φορά ο επικίνδυνος, θα τον χαρακτηρίσω εγώ για τα λεγόμενά του, Αντιδήμαρχος πρασίνου, φαίνεται πως ούτε γνωρίζει το τι λέει κάθε φορά για την υπόθεση των 10.000 δολαρίων, αλλά ούτε και θυμάται, με αποτέλεσμα κάθε φορά να λέει διαφορετικά πράγματα και να εκθέτει τον Δήμαρχο Ξάνθης. Ειλικρινά απορώ ακόμα το πώς εν ριπή οφθαλμού μετατράπηκε η δωρεά σε χορηγία, την στιγμή που το έγγραφο αναφέρεται σε δωρεά, πράγμα το οποίο σημαίνει πως τα χρήματα τα διαχειρίζονται με οποιονδήποτε τρόπο θέλουν αυτοί που τα λαμβάνουν, αρκεί αυτός να μην είναι αδιαφανής, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν τηρήθηκε, αφού από την μια, και μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιδήμαρχος πρασίνου ενώπιων των συναδέλφων του τόνισε πως τα χρήματα θα δαπανηθούν για αυτά που ζητήθηκαν από τους απόδημους και σε διάφορες άλλες τοποθετήσεις του σε τοπικά ΜΜΕ τόνιζε πως ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση με τα χρήματα και πως ποτέ δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Στη συνέχεια και αφού δημιουργήθηκε ντόρος για την αδιαφάνεια με την οποία διαχειρίστηκαν την όλη υπόθεση οι εμπλεκόμενοι, ο Αντιδήμαρχος πρασίνου ως συνήθως κατά την γνωστή τακτική που ακολουθεί, έβγαλε την ουρά του έξω από την υπόθεση και τονίζει πως ασχολήθηκε μόνο με το θέμα της δεντροφύτευσης και όχι με τα υπόλοιπα διαδικαστικά, διαψεύδοντας τον εαυτό του. Η όλη αυτή στάση βέβαια, άρχισε να προβληματίζει έντονα τον Δήμαρχο Ξάνθης, ο οποίος όπως τονίζει ουδέποτε ασχολήθηκε με το θέμα και ποτέ του δεν έδωσε προφορική εντολή σε κανέναν για να το διεκπεραιώσει.

Μετά την Ελλάδα ο Ντομινίκ όρμησε και σε καμαριέρα, η οποία όμως είχε τον τσαμπουκά που δεν έχουν οι Κυβερνώντες:



Παγκόσμιο σάλο προκάλεσε η σύλληψη του Ντομινίκ Στρος Καν στην Αμερική, την στιγμή που αυτός είχε επιβιβαστεί σε αεροσκάφος για να αποχωρήσει από την χώρα, που δεν χαρίζει κάστανα σε κανέναν και που οι νόμοι της ισχύουν για όλους το ίδιο. Αφορμή της όλης αυτής περιπέτειας του ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ ήταν η καταγγελία μιας καμαριέρας του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε. Η καμαριέρα φαίνεται πως είχε τον τσαμπουκά και το θάρρος να καταγγείλει την σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε από τον εν δυνάμει διάδοχο του Σαρκοζί και οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών λειτούργησαν αστραπιαία. Μετά την Ελλάδα ο κύριος Ντομινίκ, που κύριο να τον κάνει ο Θεός, έπεσε με τα μούτρα στην γοητευτική καμαριέρα, προκειμένου να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές, χωρίς όμως να υπολογίζει τον Ξενοδόχο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το Αμερικανικό κράτος και οι νόμοι του, που για ακόμα μια φορά φαίνεται να ισχύουν για όλους, κάτι που δεν γίνεται φυσικά ποτέ στην Ελλάδα. Αναρωτιέμαι βέβαια, πώς οι κυβερνώντες της χώρας μας, ακολούθησαν πιστά αυτά που τους έλεγε ο άνθρωπος που δεν ξέρει πώς να ικανοποιεί τις σεξουαλικές του ορέξεις χωρίς να δημιουργεί προβλήματα; Μπορεί κάποιοι να κατηγορούν τον Μπερλουσκόνι, αλλά αυτός όπως φαίνεται έκανε τα γούστα του και τα πλήρωνε, χωρίς ποτέ να ακουστεί πως ενεπλάκη σε βιασμό.

Αλλαγές στο ΙΝΚΑ Ξάνθης με συμμετοχή ανθρώπων που έχουν μεταξύ τους συγγένεια;


Δεν γνωρίζω αν αληθεύει αυτό που μου είπαν εχθές τηλεφωνικά συμπολίτες μας, αλλά οφείλω να ρωτήσω και να λάβω κάποια απάντηση. Αληθεύει πως υπήρξαν αλλαγές στα μέλη που απαρτίζουν το ΙΝΚΑ Ξάνθης και πως τα νέα μέλη μεταξύ τους έχουν συγγενική σχέση; Δεν γνωρίζω αν αυτό συμβαίνει πραγματικά και κατά πόσο είναι νόμιμο, αλλά θα ήθελα κάποιες απαντήσεις, προκειμένου να ενημερώσω καλύτερα την κοινή γνώμη της Ξάνθης.

Πράγματι αποκαλυπτικός ο Σωκράτης Ξυνίδης για την ΣΕΚΑΠ, αλλά δεν καταλάβαμε το σημείο με την αναφορά του σε αυτούς που διόρισαν ορδές στην εταιρία. Δηλαδή κύριε Υπουργέ, αν διορίζατε θα ενδιαφερόσασταν παραπάνω;

Τα είπε όλα και για όλους ο Ξανθιώτης Υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης, δυσαρεστώντας αρκετά κάποιους από τους συνεργάτες και φίλους του. Μέσα από όλα αυτά που ανέφερε ο κύριος Ξυνίδης, μου έκανε εντύπωση η αναφορά του στους διορισμούς ορδών από κάποιους. Με λίγα λόγια για να ενδιαφερθεί κάποιος κύριε Ξυνίδη για την ΣΕΚΑΠ, πρέπει να έχει διορίσει ή βολέψει στην εταιρία αν προτιμάτε, ορδές εργαζομένων; Και πάλι μας είπατε πως δεν θέλετε να κλείσει και δεν θα επιτρέψετε το κλείσιμο της ΣΕΚΑΠ, αλλά απορώ γιατί επιτρέπετε ως Ξανθιώτης εκπρόσωπος του λαού της περιοχής μας, την ΑΤΕ να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο;

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Στρος Καν! Ένα θέμα που αναπάντεχα προέκυψε, ταρακούνησε την διεθνή κοινή γνώμη και έγινε πρώτη είδηση και αντικείμενο σχολιασμού από τα ΜΜΕ.
Η διαφθορά έχει ποικίλες μορφές και εκφράσεις. Ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη, που στα χέρια του κρατάει τις τύχες των αδύναμων χωρών, έρμαιο των παθών του, διασφαλισμένος πίσω από την βιτρίνα του πολίτη υπεράνω πάσης υποψίας, υπέπεσε στο αμάρτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Κακουργηματική πράξη για τους Αμερικανούς.
Το αμερικανικό όνειρο έσβησε. Ανθεί και ισχύει όμως το αμερικανικό δίκαιο. Έτσι η άμεση επέμβαση, τη εισαγγελική αδεία, των αστυνομικών αρχών της Νέας Υόρκης τον οδήγησε στο κρατητήριο με χειροπέδες. Η υπόθεση ως έχει, γνωστή τοις πάσι. Και βέβαια αυτόματα στο μυαλό των περισσοτέρων Ελλήνων πολιτών γεννήθηκε το ερώτημα, πώς θα αντιμετώπιζαν κυβέρνηση και αρχές, παρόμοιο περιστατικό στην χώρα μας; Με τον κύριο Στρος Καν πρωταγωνιστή βεβαίως. Η απάντηση πιστεύω ίδια και απαράλλαχτη στο σκεπτικό και στην εκφορά λόγου ως απάντηση.
Βάσει της αποδεδειγμένης πορείας και κατάληξης όλων των σκανδάλων, που τα τελευταία χρόνια είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά καταχωνιάστηκαν στο σκοτάδι της παραγραφής. Κατ’ αρχάς αν η «λίμπιντο» του Στρος Καν είχε αντικείμενο μια Ελληνίδα καμαριέρα σε ξενοδοχείο της χώρας μας, είναι αμφίβολο αν η κυρία θα τολμούσε να προβεί σε καταγγελία. Διότι αφ’ ενός η προσωπικότητα του Στρος Καν θα ρύθμιζε τις σεξουαλικές του ορέξεις, άρα και το «αχαλίνωτο» αυτών (έτσι θα πίστευε ο πολιτικός κόσμος) θα ήταν στην φαντασία της κυρίας, εξ ου και δεν θα επιδίωκε την καταγγελία και αφ’ ετέρου σε περίπτωση προσφυγής της για σεξουαλική παρενόχληση το πιθανότερο όλων θα ήταν να οδηγηθεί η ίδια στο κρατητήριο για συκοφαντική δυσφήμιση. Δεν θα την πίστευε κανείς ή κι αν την πίστευε θα χρησιμοποιούσε το «κούνησε την ουρά της» ή «τα ήθελε η κυρία»! Και ακόμη χειρότερο, ο υποβιβασμός της γυναίκας ως εργαζόμενης σε έναν χώρο εκτός γραφείου, μειωμένης εκτίμησης, άρα και εύκολη λεία σε οιονδήποτε δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει τις σεξουαλικές του ορέξεις.
Από την εκτίμηση και την συμπάθεια του Στρος Καν προς την χώρα μας, στηρίζεται η οικονομική βοήθεια (καταστροφική;) που θα συντελέσει στην κάλυψη οπών, αλλά και στην αύξηση του χρέους, επομένως θα ήμασταν σε στάση προσοχής ακόμη και σε ένα παρόμοιο περιστατικό. Δεν πιστεύω να αμφιβάλλει κανείς, για την εγχώρια αντιμετώπιση περιστατικού, που θα λάμβανε χώρα εντός της επικράτειας! Το «εύγε» πρωτίστως ανήκει στην κυρία και ακολούθως στην ακαριαία επέμβαση δικαιοσύνης και αρμοδίων αρχών της Νέας Υόρκης. Έτσι κυκλοφόρησαν και οι φωτογραφίες του Στρος Καν με χειροπέδες, δίχως ομίχλη και ψηφιδωτό στο πρόσωπό του, ώστε να δει η ανθρωπότητα το ταλαίπωρο παρουσιαστικό του, υπό συνθήκες εκτός σινιέ κοστουμιού, φρεσκοξυρισμένης επιδερμίδας και γενικώς ενός prestige που ήταν πλασματικό.
Το «αμερικανικό δίκαιο» απομυθοποιεί και απογυμνώνει ακόμη και τους «υπεράνω πάσης υποψίας» κραταιούς της Γης και τους χειρίζεται υπό τα νόμιμα, όπως θα έκανε για τον πιο απλό πολίτη, ώστε να αποδεικνύει πως η νομοθεσία και οι λειτουργοί της είναι συνεπείς στις διαδικασίες διατήρησης ενός κράτους δικαίου. Ίσως ο ισχυρός κ. Στρος Καν να το αγνοούσε κι έπεσε θύμα της δικής του διαστροφής. Ευτυχώς έχει την ευθύνη του διπλού ρόλου του εαυτού του. Αυτόν του «θύτη» και του «θύματος»! Δυστυχώς όμως, διότι δεν διάλεξε κάποια άλλη χώρα να το παίξει εραστής. Τότε ίσως να ήταν πιο τυχερός…!

Διπλό κούρεμα στις επικουρικές που ξεπερνούν τα 300 ευρώ

- ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ 300.000 ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ «ΚΑΤΩΦΛΙ» ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ, ΚΑΤΩ ΤΟΥ 15% ΓΙΑ ΟΛΕΣ
- 500 ευρώ Η ΜΕΣΗ ΕΤΗΣΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ



Διπλό κούρεμα στις επικουρικές

που ξεπερνούν τα 300 ευρώ



Μετά τον νέο ΛΑΦΚΑ που επιβλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στις κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ (4%-9% κλιμακωτά και για ολόκληρο το ποσό) σε υλοποίηση των επιταγών της τρόικας, το σενάριο επανέρχεται τώρα για τις επικουρικές.

Ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν τις επικουρικές τους να μειώνονται. Περισσότερο αν υπερβαίνουν τα 300€ και λιγότερο αν είναι χαμηλότερες από το ποσόν αυτό Και αυτό προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα ποσό άνω των 650 εκατ. ευρώ την 5ετία 2011-2015, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων. Μόνο το επικουρικό του ΙΚΑ παρουσιάζει ετήσιο αναλογιστικό έλλειμμα 360 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να καλυφθεί. Και αυτό θα γίνει με δύο τρόπους (διπλό κούρεμα):
1. Αφενός μέσω της εισφοράς που θα επιβληθεί σε περίπου 300.000 συνταξιούχους που παίρνουν πάνω από 300 ευρώ το μήνα (σ.σ. εισφορά που μπορεί να φτάσει το 10% στα καταβαλλόμενα).

Παλιοί και μελλοντικοί
2. Αφετέρου μέσω της μείωσης των συντάξεων σε όλους του ασφαλισμένους (παλαιούς και νέους), περικοπή που μπορεί να οδηγήσει τις επικουρικές κάτω του 15% της κύριας (από 25%-70% σήμερα, αναλόγως του Ταμείου).
Από την πρώτη πηγή αναμένεται να συγκεντρωθούν, κατά μέσο όρο, 500 ευρώ (130 εκατ. στο σύνολο) από κάθε συνταξιούχο (επικουρικής σύνταξης), πέραν της εισφοράς που πιθανότατα πληρώνει στην κύρια (τύπου ΛΑΦΚΑ), αλλά και της κατάργησης της 13ης και της 14ης σύνταξης (Μνημόνιο). Υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρικές είναι πάνω από 1 εκατ., αλλά μόνο 300.000 εξ αυτών παίρνουν παροχές πάνω από το κατώφλι που τέθηκε των 300 ευρώ ανά μήνα.
Άλλα Ταμεία, προκειμένου να αποφύγουν ή να περιορίσουν τις απώλειες στις επικουρικές, δέχτηκαν να πληρώσουν υψηλότερες εισφορές. Κάτι που φαίνεται να ευνοεί ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης. Αρκεί να υπάρχει συναίνεση γύρω από αυτό και από τους εργοδότες, στο βαθμό που τα δυο μέρη εισφέρουν ισόποσο (3%+3% επί του μισθού) στα εν λόγω Ταμεία.
Για παράδειγμα, οι αστυνομικοί συμφώνησαν οι εισφορές τους να παγιωθούν στα επίπεδα του 2009, πριν από τις μισθολογικές περικοπές που επιβλήθηκαν πέρυσι (Μνημόνιο) και έτσι, ποσοστιαία, αυξήθηκαν οι εισφορές ώστε να παραμείνει σταθερή η επικουρική σύνταξη. Το ίδιο φαίνεται να προωθείται και στο Ταμείο εφάπαξ του ΟΣΕ.
Πιο βαριές περικοπές στο ΕΤΕΑΜ
Ειδικά στο επικουρικό του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑΜ), που φαίνεται να καλύπτει τις 2 από τις 3 επικουρικές συντάξεις (670.000 από ένα σύνολο 1.000.000 επικουρικές, συν 140.000 από το επικουρικό ΤΕΑΔΥ του Δημοσίου), φαίνεται ότι θα γίνουν και οι πιο σημαντικές περικοπές. Εάν όχι στις εισφορές (λίγες παροχές ξεπερνούν την οροφή των 300 ευρώ), σίγουρα μέσω της πίεσης στις συντάξεις, οι οποίες αναμένεται να πέσουν κάτω από το 20% της κύριας από 26% σήμερα. Εξάλλου ο ν. 2084/92 (Σιούφα) προβλέπει ότι όλες οι επικουρικές θα κινούνται κάτω του 20% για όσους πρωτοασφαλίστηκαν μετά το 1992.
Το επικουρικό του ιδιωτικού τομέα ΕΤΕΑΜ έχει «δανείσει» ακούσια το ΙΚΑ με το ποσό των 3 δισ. ευρώ (τα εισπράττει από τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις το ΙΚΑ αλλά δεν τα αποδίδει), ενώ μαζί με τους τόκους ξεπερνά το ποσό των 4,5 δισ. ευρώ. Τώρα το ΕΤΕΑΜ καταβάλλει τις συντάξεις με τη χρηματοδότηση εκ μέρους του ΙΚΑ (στο όνομα των παλαιών οφειλών), με το ποσό των 400 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Μελέτη του ΙΓΜΕ αποτιμά τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας

Μεταλλεύματα αξίας περίπου 28 δισ. ευρώ βρίσκονται στο υπέδαφος της Β. Ελλάδας



Τα τελευταία χρόνια και για διαφόρους λόγους η Ελλάδα εγκατέλειψε δύο βασικές πλουτοπαραγωγικές της πηγές, οι οποίες τη βοήθησαν επί αιώνες να ζήσει και να δημιουργήσει: το έδαφός της με την αγροτική παραγωγή και το υπέδαφός της με τη μεταλλευτική παραγωγή και τη βιομηχανία που στηρίχθηκε σε αυτήν. Η ανάγκη για νέες παραγωγικές δραστηριότητες φέρνει ξανά στην επιφάνεια τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας και την εκμετάλλευσή του, όπως είχε γίνει κατά κόρον πριν από μερικές δεκαετίες με πολύ θετικά αποτελέσματα.

«Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από πετρελαιοπηγές διότι διαθέτει άφθονο νικέλιο!» έλεγε χαρακτηριστικά πριν από 50 χρόνια ο μακαρίτης Πρόδρομος Μποδοσάκης, αλλά από τότε κύλησε πολύ νερό στο Αιγαίο και στο Ιόνιο. Σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη και τους υδρογονάνθρακες αλλά και τον ορυκτό της πλούτο, ώστε με σωστές παραχωρήσεις σε ιδιώτες και με απόλυτη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος να αντληθούν μεταλλεύματα συνολικής αξίας περίπου 28 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο υπέδαφός της και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) που είναι ο επίσημος φορέας του Δημοσίου για τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Κατά το ΙΓΜΕ στη χώρα μας κρύβεται ένα μικρό «Ελντοράντο» κάτω από το έδαφός της.

«Πάνω από 450 τόνοι χρυσού, αλλά και πλήθος άλλων μετάλλων, είναι κρυμμένα στο υπέδαφος της Βόρειας Ελλάδας και αναξιοποίητα μέχρι σήμερα» λέει ο κ. Κ. Παπαβασιλείου, γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ. Πρόκειται για βεβαιωμένα κοιτάσματα, όπως αποδεικνύουν οι έρευνες του Ινστιτούτου.

Εκτός από χρυσό, στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν πολλά ακόμα μέταλλα, σε αξιοποιήσιμες ποσότητες, που η συνολική τους αξία «φθάνει τα 28 δισ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές μετάλλων» σύμφωνα με τον κ. Παπαβασιλείου. Για παράδειγμα, υπάρχει ασήμι και ψευδάργυρος (μαζί με όλα τα κοιτάσματα χρυσού) στη Δράμα, την Ξάνθη και τη Χαλκιδική, μόλυβδος στις ίδιες περιοχές, αλλά και στις Σέρρες, χαλκός στην Ποντοκερασιά Κιλκίς, πλατινοειδή που μπορούν να δώσουν πλατίνα, μαγγάνιο, σιδηρονικέλιο που θεωρείται θαυματουργό για τη βαριά βιομηχανία της Δυτικής Ευρώπης και για τις εξαγωγές, αλλά και το γνωστό από την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας ουράνιο στη Δράμα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαβασιλείου, «σε περισσότερα από 500 μέρη σε όλη την Ελλάδα υπάρχει πλήθος βιομηχανικών ορυκτών, από μπεντονίτη και σμύριδα ως περλίτη, χαλαζία, άστριους, καολίνη, μαγνησίτη και πυρίτιο που χρησιμεύει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές».

Σε αρκετές περιοχές γίνεται εξόρυξη αλλά σε ακόμη περισσότερες η εκμετάλλευση έχει εγκαταλειφθεί και τώρα αρχίζει ξανά. Ολα αυτά τα μέταλλα περιμένουν τους επενδυτές, Ελληνες ή ξένους, όχι βέβαια για να αγοράσουν το υπέδαφος (που ανήκει μόνον στο Ελληνικό Δημόσιο), αλλά για προσεκτικές συμβάσεις παραχώρησης με ολοκληρωμένους περιβαλλοντικούς όρους και μεγάλα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, όπως ήδη προγραμματίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και κυρίως το υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ευρύτερο, πλούσιο κοιτασματοφόρο γεωγραφικό πλαίσιο. Στους γεωλόγους της Ευρώπης, μέσα από συνέδρια και έρευνες υπεδάφους,είναι “διάσημο” το βαλκανικό γεωλογικό τόξο,που εκτείνεται από τη Ρουμανία ως και την Τουρκία, με μεγάλα και πλούσια κοιτάσματα,που ήδη βρίσκονται σε εκμετάλλευση σε όμορες με την Ελλάδα χώρες» επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ. Η Τουρκία ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια τρία μεταλλεία χρυσού, ενώ έχει δώσει αδειοδότηση για άλλα τέσσερα. Η Βουλγαρία έχει μπει και αυτή στην παραγωγή χρυσού με ένα εργοστάσιο σε λειτουργία και ένα δεύτερο υπό λειτουργία. Επίσης Ρουμανία, Σερβία και Κόσοβο βρίσκονται σε διαδικασίες έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλείων.

Στη χώρα μας έχουν ερευνηθεί από το κρατικό ΙΓΜΕ περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ποντοκερασιά Κιλκίς, Αγκιστρο Σερρών, Φαρασινό Δράμας), ενώ υπάρχουν και άλλες που χρήζουν έρευνας, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων. «Οι έρευνες του ΙΓΜΕ, για τις οποίες το Ινστιτούτο έχει δαπανήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, έχουν δημιουργήσει πρωτογενές υπόβαθρο για τον “μεταλλευτικό χάρτη” της χώρας και αποτελούν τη βάση για επενδυτικές δραστηριότητες στον κλάδο» αναφέρει ο κ. Γ. Μαρκόπουλος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης, η οποία ασχολείται με την εξόρυξη χρυσού και ενδιαφέρεται και για άλλα μέταλλα στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως χρώμιο, μόλυβδο και ψευδάργυρο.

Οσον αφορά τον χρυσό, οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα βεβαιωμένα και ερευνημένα κοιτάσματα είναι κυρίως στη Χαλκιδική (Στρατώνι, Ολυμπιάδα, Σκουριές), στις Σάπες της Κομοτηνής και στο Πέραμα της Αλεξανδρούπολης. Για τα διαπιστωμένα κοιτάσματα χρυσού, συνολικής αξίας πάνω από 16 δισ. ευρώ, οι άμεσες επενδύσεις από τους τρεις ομίλους που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν την εξορυκτική δραστηριότητα φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 2.000 θέσεις εργασίας πρωτογενώς.

Ποιοι ψάχνουν στην Ελλάδα
ΑΝΗΚΕΙ κατά 95% στην καναδο-ρουμανική Εuropean Goldfields, ενώ το υπόλοιπο 5% ανήκει στην Ελλάκτωρ. «Κάθε χρόνο θα αποδίδουμε στο Ελληνικό Δημόσιο φόρους που θα φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ» λέει στο «Βήμα» ο κ. Μαρκ Ραχοβίδης , Καναδός ελληνικής καταγωγής και αντιπρόεδρος της Εuropean Goldfields. Το ύψος της επένδυσης ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη των μεταλλείων στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών εκτιμάται να φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ. Στα ορυχεία της Ολυμπιάδας και των Σκουριών έχουν ανακαλυφθεί αποθέματα που φθάνουν στα 10 εκατ. ουγκιές χρυσού, ενώ τα άμεσα και έμμεσα έσοδα από τη λειτουργία των χρυσωρυχείων υπολογίζονται περίπου στα 10 δισ. ευρώ.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ θέλει να αναπτύξει το έργο του Περάματος Εβρου, όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1 εκατ. ουγκιές χρυσού. Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν άλλα 180 εκατ. ευρώ. Οι άμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα ανέρχονται σε 200. «Σε τοπικό επίπεδο η κοινή γνώμη δεν είναι πλέον αρνητική. Διοργανώσαμε και ένα ταξίδι σε μεταλλουργεία χρυσού στη Φινλανδία όπου ήρθαν πολλοί σύλλογοι της περιοχής και είδαν ότι τηρούνται αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές» λέει στο «Βήμα» ο κ. Γ. Μαρκόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Το 70% των κεφαλαίων θα επενδυθεί στην περιοχή της Θράκης, ενώ το Δημόσιο θα εισπράξει φόρους 120 εκατ. ευρώ.

Η μητρική εταιρεία Εldorado Gold Corporation, από τον Κανάδα διαθέτει μεταλλεία χρυσού σε Κίνα, Τουρκία και Βραζιλία. ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΣΑΠΕΣ της Ροδόπης, η Μεταλλευτική Θράκης, η οποία ανήκει στην αυστραλιανή Cape Labert, θέλει να ξεκινήσει μια επένδυση που δεν προχώρησε δύο φορές στο παρελθόν με άλλους ιδιοκτήτες. Πρόκειται για μεταλλείο χρυσού αντίστοιχης δυναμικότητας με εκείνο του Περάματος, για το οποίο είχε εγκριθεί προμελέτη χωροθέτησης από το ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία απορρίφθηκε από το ΣτΕ πριν από τέσσερα χρόνια. Οι Αυστραλοί θέλουν να επενδύσουν 100 εκατ. ευρώ σε έξι χρόνια, να αποδώσουν φόρους πάνω από 80 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο και να δημιουργήσουν 500 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Η χρυσοθηρία δεν είναι εύκολη υπόθεση στην Ελλάδα
Π ριν από περίπου 150 χρόνια οι χρυσοθήρες στην Καλιφόρνια και στο Αρκανσο ήταν πραγματικοί τυχοδιώκτες, δηλαδή κυνηγούσαν («δίωκαν») την τύχη τους: επέλεγαν ένα κομμάτι γης στην άκρη ενός ποταμού και άρχιζαν την έρευνα. Οταν μάλιστα παρουσιάζονταν ιδιοκτησιακά προβλήματα, τον λόγο είχαν τα... πιστόλια! Σήμερα η κατάσταση ευτυχώς είναι διαφορετική, αφού οι μεταλλουργίες χρυσού υποβάλλουν αναλυτικές περιβαλλοντικές μελέτες, δίνουν αντισταθμιστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, με πρώτη την απασχόληση, και φροντίζουν για την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου όταν αποχωρούν από μια εξόρυξη. Παρ΄ όλα αυτά, μια μερίδα των τοπικών κοινωνιών στη χώρα μας είναι καχύποπτη και αντιδρά παρατεταμένα. Το ίδιο έχει συμβεί με τη μεταλλουργία χρυσού στη Χαλκιδική, η οποία πάντως βρίσκεται στην τελική στροφή: σε περίπου έναν μήνα από σήμερα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία της τελικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την επένδυση του χρυσού της Χαλκιδικής και θα την προωθήσουν στην αρμόδια υπουργό κυρία Τίνα Μπιρμπίλη για αδειοδότηση. Η κυρία Μπιρμπίλη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», έχει θέσει τρεις όρους: την τήρηση των πιο αυστηρών περιβαλλοντικών προδιαγραφών, την αποκατάσταση του τοπίου από τις προηγούμενες εργασίες που είχαν γίνει πριν από χρόνια και τα σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Η πιο αναγνωρίσιμη «ατυχής» υπόθεση χρυσού είναι εκείνη της καναδικής ΤVΧ Gold, η οποία πούλησε τα δικαιώματα και έφυγε αιφνιδιαστικά μέσα σε ένα βράδυ το 2003, αφού απέτυχε να υλοποιήσει την επένδυση μεταλλουργίας χρυσού στη Χαλκιδική την οποία πάλευε πάνω από έξι χρόνια.

Η αντίδραση των τοπικών φορέων της Χαλκιδικής και η εμπλοκή στο Συμβούλιο της Επικρατείας απέτρεψαν τότε την επένδυση, ενώ και η γραφειοκρατία έχει παίξει ρόλο, Στη διαδικασία της έγκρισης της τελικής ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Εuropean Goldfields (που είναι ο βασικός μέτοχος κατά 95% της Ελληνικός Χρυσός) κ. Στιβ Σαρπ από τη Ζυρίχη, επισημαίνει ότι «η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο χρυσού στη Χαλκιδική αποτελείται από 3.500 σελίδες και είναι η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους». Οι αντιδράσεις όμως από μέρος της τοπικής κοινωνίας της Χαλκιδικής συνεχίζονται. «Με την εξόρυξη χρυσούεπέρχεται καταστροφή μεγάλων εκτάσεων, απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού, ενώ στην κατεργασία χρησιμοποιείται κυανιούχο νάτριο, το οποίο ως απόβλητο μολύνει εδάφη και ποτάμια» υποστηρίζει η κυρία Εύη Χρόνη, μηχανικός που παραθερίζει επί χρόνια στη Βόρεια Χαλκιδική. Οι μηχανικοί των εταιρειών χρυσού απαντούν ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει και τα τεχνικά θέματα έχουν επιλυθεί. Οι μονάδες χρειάζονται πλέον ελάχιστο νερό, καθώς χρησιμοποιούνται πρέσες ανακύκλωσης, ενώ τα απόβλητα δεν είναι σε υγρή μορφή (λίμνη τελμάτων), αλλά σε στερεά (ξηρή απόθεση), γεγονός που τα καθιστά ασφαλή.

Φουντώνει το ενδιαφέρον για ΛΑΡΚΟ
Τ ο νικέλιο και ο βωξίτης (από τον οποίο μέσω αλουμίνας παράγεται το αλουμίνιο) είναι δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις μεταλλευμάτων με μεγάλη ιστορία επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας, εξαγωγών και πλούτου, αλλά με διαφορετική κατάληξη. Τη στιγμή που η βιομηχανία του αλουμινίου ανθεί, το νικέλιο θεωρείται ότι έχει μεγάλες δυνατότητες, οι οποίες λόγω κρίσης ανακαλύπτονται εκ νέου. Η εξαγγελία ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ και το ενδιαφέρον από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό είναι χαρακτηριστικά, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για τα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα νικελίου στη Φλαμουριά Καστοριάς, τα επόμενα καλύτερα ύστερα από αυτά της Λάρυμνας που τροφοδοτούν τη ΛΑΡΚΟ. Η ΛΑΡΚΟ για πολλές δεκαετίες ήταν η «ναυαρχίδα» του ομίλου Μποδοσάκη και το νικέλιο, τις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70, εθεωρείτο ένας από τους «πυλώνες» της ελληνικής βιομηχανίας. Τα μεταλλεία της Λάρυμνας άλλωστε ήταν γνωστά από την Αρχαιότητα, αλλά η σύγχρονη εκμετάλλευσή τους ξεκίνησε μόλις το 1901 από τον Αντώνιο Σταματιάδη. Στη διάρκεια της Κατοχής Γερμανοί και Ιταλοί είχαν εκπονήσει μελέτες για το νικέλιο σχεδιάζοντας να το εκμεταλλευθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά ευτυχώς δεν πρόλαβαν. Το 1952, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, η εταιρεία του Πρόδρομου Μποδοσάκη-Αθανασιάδη ΑΕΕ Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων αποκτά το δικαίωμα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων νικελίου της περιοχής. Ξεκινά τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας του νικελίου με παραγγελίες από τη γερμανική Κrupp. Ομως μετά τον θάνατο του ιδρυτή της το 1979 δεν αντέχει στην πρώτη περιοδική κρίση των τιμών νικελίου και γίνεται προβληματική. Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 η ΛΑΡΚΟ καταλήγει στους «κόλπους» του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ). Το 1989 εκκαθαρίζεται η παλαιά ΛΑΡΚΟ και ιδρύεται η νέα ΛΑΡΚΟ με μετόχους την Εθνική Τράπεζα (35%), τη ΔΕΗ (περίπου 30%) και τον ΟΑΕ.

Την περίοδο 2000-2001 υλοποιείται το επενδυτικό πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα η εταιρεία να επανέλθει στην κερδοφορία εκμεταλλευόμενη την κυκλική ανοδική πορεία των τιμών νικελίου. Τον Ιούλιο του 2006 (όταν τα κέρδη της εταιρείας, περίπου 80 εκατ. ευρώ, προεξοφλήθηκαν πάμφθηνα από την τότε διοίκηση) έγινε προσπάθεια χωρίς πολλή δημοσιότητα να «μεταβιβαστεί» η ΛΑΡΚΟ, αφού αποτιμήθηκε τότε το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της σε μόλις 115 εκατ. ευρώ. Οι αντιδράσεις πάντως και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων απέτρεψαν το εγχείρημα.

Ένας στους 5 δεν πάει διακοπές

- Στην Ελλάδα το 20% δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές. Από αυτούς το 58% επικαλείται ως αιτία την οικονομική στενότητα. Το 68% από όσους τα καταφέρουν λέει πως θα μείνει Ελλάδα, το 7% θα ταξιδέψει στην Ευρώπη και μόλις το 4% εκτός ευρωπαϊκών συνόρων

Από τα πιο δύσκολα θα είναι το φετινό καλοκαίρι για τους Έλληνες, καθώς λόγω οικονομικής δυσπραγίας ένας στους πέντε δεν θα κάνει διακοπές, ενώ επτά στους δέκα από αυτούς που θα ετοιμάσουν τα μπαγκάζια τους θα παραμείνουν εντός των ελληνικών συνόρων.


Σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο, που καταγράφει τις τουριστικές τάσεις στη Γηραιά Ήπειρο, και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι -η τσέπη των οποίων έχει πληγεί βαρύτατα από την κρίση- διστάζουν να επιλέξουν φέτος τόπο διακοπών μακριά από τη χώρα τους.
Πιο αναλυτικά, στην Ελλάδα το 20% δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές. Από αυτούς το 58% επικαλείται ως αιτία την οικονομική στενότητα.
Εξάλλου, από τους Έλληνες που τελικά θα τα καταφέρουν, το 68% λέει πως θα μείνει Ελλάδα, το 7% θα ταξιδέψει στην Ευρώπη και μόλις το 4% εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.
Το 2010, το 29% των Ελλήνων δεν πήγε διακοπές, ενώ στην ΕΕ των «27» ισχύει το ίδιο για το 20,7% των πολιτών, εκ των οποίων το 41% επικαλείται οικονομικούς λόγους.
Για την επιλογή του τουριστικού προορισμού, το 31% των Ελλήνων και το 29% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις συστάσεις από φίλους, ενώ το 26% Ελλήνων και Ευρωπαίων δηλώνει ότι για την επιλογή του τουριστικού προορισμού συμβουλεύεται το Ιντερνέτ.
Οι προορισμοί Εξάλλου, το 65% των Ελλήνων, έναντι 58% των Ευρωπαίων, δηλώνει ότι προτιμά τους παραδοσιακούς και «γνωστούς» προορισμούς, ενώ μόλις το 25% των Ελλήνων, έναντι 28% των Ευρωπαίων, δηλώνει ότι προτιμά τους μη παραδοσιακούς και ανερχόμενους προορισμούς.
Επιπλέον, σημαντικότερο πόλο έλξης σε έναν τουριστικό προορισμό αποτελούν για τους Έλληνες η πολιτιστική κληρονομιά (32%), η φύση (32%) και η διασκέδαση (17%). Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους Ευρωπαίους είναι 27%, 32% και 14%.
Σε ό,τι αφορά το μεταφορικό μέσο, το 48,5% των Ελλήνων, έναντι 44% των Ευρωπαίων, χρησιμοποιεί Ι.Χ. για να φτάσει στον τουριστικό προορισμό του. Αεροπλάνο χρησιμοποιεί το 21% των Ελλήνων (39% στην ΕΕ), πλοίο χρησιμοποιεί το 20% (3% στην ΕΕ) και λεωφορείο το 8,2% των Ελλήνων (6% στην ΕΕ).
Εξάλλου, το 74% των Ελλήνων δηλώνει ότι οργανώνουν οι ίδιοι τις διακοπές τους, το 14% απευθύνεται σε ταξιδιωτικά γραφεία και μόλις το 3,5% κάνει κρατήσεις μέσω Ιντερνέτ.Οι πλέον δημοφιλείς επιλογές για τους Ευρωπαίους το 2011 είναι η Ιταλία (11,5%), η Ισπανία (8,6%) και η Γαλλία (8,2), ενώ το 23% των Ευρωπαίων δεν έχει ακόμη αποφασίσει πού θα περάσει τις διακοπές του.

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 14.5.2011



Ταλαιπωρίας ΣΕΚΑΠ συνέχεια…

Την παραίτησή του κατέθεσε σύσσωμο το Δ.Σ.
της ΣΕΚΑΠ, στην χθεσινή Γενική Συνέλευση




-Τίτλοι τέλους και επίσημα πλέον στον Συνεταιριστικό Χαρακτήρα της Εταιρίας, με ύποπτο τρόπο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους
-Περίεργες και πονηρές οι απουσίες Ενώσεων, που με την παρουσία τους ίσως άλλαζαν το σημερινό αποτέλεσμα, αφού η ΑΤΕ κατέχοντας την πλειοψηφία, πέρασε το θέμα της αλλαγής καταστατικού
-Κ. Γαβριηλίδης: Τρίζουν τα κόκαλα του Αείμνηστου Αλέξανδρου Μπαλτατζή
-ΑΤΕ Bank δια εκπροσώπου: Ναι στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ, χωρίς την δική μας συμμετοχή
-Νεότερα στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Εταιρίας, όπου οι μέτοχοι θα πρέπει να επιλέξουν και νέο Δ.Σ.

Συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται ΣΕΚΑΠ και εργαζόμενοι από τις εξελίξεις, μιας και η υπόθεση για να ξεκαθαρίσει, φαίνεται πως χρειάζεται υπεράνθρωπες προσπάθειες. Εχθές πραγματοποιήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρίας, από την οποία πέρασε με πλειοψηφία το θέμα της αλλαγής καταστατικού, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν και ιδιώτες στο μετοχικό της πακέτο, ενώ καταψηφίστηκαν όλα τα υπόλοιπα θέματα, των οποίων την τύχη θα μάθουμε ίσως, στην τακτική πλέον γενική συνέλευση της εταιρίας.
Η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΣΕΚΑΠ πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, αφού ελήφθη απόφαση για πρώτη φορά στα χρονικά, οι δημοσιογράφοι να μείνουν εκτός της περίφραξης του εργοστασίου, ενώ εντός της αίθουσας τα νεύρα ήταν τεταμένα και οι ισορροπίες κρατούνταν σε τεντωμένο σκοινί.
Από εχθές το πρωί, όσοι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να βρεθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΣΕΚΑΠ, έβρισκαν ερμητικά κλεισμένες πόρτες, με εντολή του προέδρου της εταιρίας κυρίου Πράτσου και για λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει. Αυτή η απόφαση βέβαια, δεν έμεινε ασχολίαστη, αφού είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και γεννά πολλά ερωτηματικά.
Κατά την πραγματοποίηση της έκτακτης γενικής συνέλευσης εχθές, συνέβησαν σημεία και τέρατα, αφού όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι άφησαν να εννοηθεί, κάποιες ενώσεις απουσίασαν από την συνεδρίαση όλως περιέργως, την στιγμή που θα μπορούσαν με τα μετοχικά κεφάλαια που διαθέτουν, να εμποδίσουν την πλειοψηφική ψήφιση του θέματος που αφορούσε την αλλαγή καταστατικού, κλείνοντας την πόρτα στους ιδιώτες, οι οποίοι μπορούν άνετα από σήμερα να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΣΕΚΑΠ.
Οξύμωρο της όλης χθεσινής υπόθεσης βέβαια, χαρακτηρίστηκε από τους εργαζόμενους το γεγονός ότι, ενώ περίμεναν από την πλευρά της ΑΤΕ να δουν κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος, ώστε να θέσουν ερωτήματα και να λάβουν απαντήσεις, στην πραγματικότητα και με έκπληξη είδαν να παραβρίσκεται ο εκπρόσωπος της ΑΤΕ κύριος Τζορτζίδης και να μεταφέρει την θέση της ΑΤΕ, η οποία ως πλειοψηφούσα πλευρά πέρασε το φλέγον ζήτημα της αλλαγής του καταστατικού και στην συνέχεια να τονίσει πως η ΑΤΕ λέει ναι στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ, χωρίς όμως να συμμετέχει η ίδια σε αυτό, πετώντας το μπαλάκι σε όλους τους υπόλοιπους μετόχους, την στιγμή που ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΕΚΕ τόνιζε πως θα πρέπει επιτέλους η ΑΤΕ να βάλει νερό στο κρασί της και να καθίσει σοβαρά στο τραπέζι των συζητήσεων με τους βασικούς μετόχους της ΣΕΚΑΠ, προκειμένου να βρεθεί λύση για την εξυγίανση της ΣΕΚΑΠ, αλλά και για την διασφάλιση των εργαζομένων, γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται κανένας να επενδύσει έτσι εύκολα τα χρήματα στην εταιρία. Ο Πρόεδρος της ΣΕΚΕ Π. Ταρενίδης, διένεμε μάλιστα και φωτοτυπίες των θέσεων της εταιρίας στους δημοσιογράφους, στον προαύλιο χώρο της εταιρίας.
Το μέλλον της ΣΕΚΑΠ όπως όλα δείχνουν, ίσως να κριθεί στην ερχόμενη τακτική πλέον γενική συνέλευση της Εταιρίας, περίπου σε έναν μήνα, όπου εκεί, όπως ζητήθηκε και από το νυν Δ.Σ., θα πρέπει οι μέτοχοι να αποδεχτούν τις παραιτήσεις και να προβούν στην διαδικασία εκλογής νέου Διοικητικού Συμβουλίου.