Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 19.3.2011


Αβάσιμες οι καταγγελίες για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, σύμφωνα με τον Γ. Χρηστίδη

Συσσίτιο πολέμου στους παιδικούς σταθμούς της Ξάνθης ή απλά παράπονα γονέων, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Αβάσιμες οι καταγγελίες για τους παιδικούς
σταθμούς του Δήμου, σύμφωνα με τον Γ. Χρηστίδη

-Ανεπίσημες καταγγελίες από ορισμένους γονείς, ότι το μενού των παιδιών τους βασίζεται, μόνον, σε μακαρόνια και όσπρια
-Εντελώς, αντίθετη άποψη επί του θέματος εκφράζει ο Πρόεδρος
των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Ξάνθης, κύριος Γιάννης Χρηστίδης

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες γονέων, ότι τα παιδιά τους τρώνε, μόνον, μακαρόνια και όσπρια το τελευταίο διάστημα στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ξάνθης.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί, ότι, δεν έχει γίνει, ακόμη, κάποια επίσημη καταγγελία στον Πρόεδρο των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου από τους γονείς - κηδεμόνες των παιδιών, όσον αφορά το μενού των τελευταίων. Αν και είναι άξιο απορίας σε όλους που οφείλεται μια τέτοια εξέλιξη, καθώς η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό όλων, είναι η ευρύτερη οικονομική κρίση και οι αρνητικές της επιπτώσεις.
Σε επικοινωνία που είχαμε, πάντως, με τον Πρόεδρο των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Ξάνθης, κύριο Γιάννη Χρηστίδη, ο τελευταίος, αφού παραδέχτηκε πως έχουν γίνει κάποιες περικοπές στην λειτουργία των βρεφονηπιακών, έκανε σαφές πως αυτές δεν ισχύουν για το φαγητό των παιδιών, τονίζοντας, ότι αυτά που λέγονται, ενδεχόμενα στα πλαίσια παραπόνων των γονέων σχετικά με το μενού των παιδιών τους δεν ισχύουν.
«Υπό μορφή κουτσομπολιού και παραπόνου ο καθένας μπορεί να πει ότι θέλει. Για παράδειγμα κάποιος γονιός μπορεί να έχει απαίτηση να σερβίρουμε καλαμαράκια» τονίζει ο Πρόεδρος των βρεφονηπιακών σταθμών Ξάνθης.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει, παράλληλα, ο κύριος Γ. Χρηστίδης, το μενού των παιδιών ανταποκρίνεται στο μενού ενός μέσου Έλληνα, δηλαδή περιλαμβάνει τα πάντα. «Κατά την διάρκεια του πενθήμερου τα παιδιά τρώνε τα πάντα. Σίγουρα δύο φορές την εβδομάδα τρώνε κρέας, μια φορά όσπρια και τις υπόλοιπες μέρες λαχανικά εποχής και ζυμαρικά, ώστε να παίρνουν τις απαραίτητες βιταμίνες που τους χρειάζονται για την ανάπτυξή τους», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Γιάννης Χρηστίδης. Επίσης, ο κύριος Γ. Χρηστίδης παραπέμπει τον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο στα ανηρτημένα προγράμματα σίτισης των παιδιών, προκειμένου να αποδείξει, ότι δεν ισχύουν αυτά που λέγονται περί λιτού και περιορισμένου διαιτολογίου των παιδιών.
Παράλληλα, ο τελευταίος επισημαίνει πως οι περικοπές στα κονδύλια αφορούν, μόνον, τις ενοποιήσεις, την εξοικονόμηση προσωπικού και την μείωση λειτουργικών εξόδων (πετρέλαιο, ΔΕΗ), με δεδομένο το γεγονός, πως τα λεφτά που διαχειρίζονται οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι σαφώς πιο λίγα.
Από την άλλη, ο κύριος Γιάννης Χρηστίδης επισημαίνει, ότι είναι ανοιχτός για συζήτηση με όλους τους γονείς που, ενδεχομένως, έχουν κάποια παράπονα.

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Αρκετές ημέρες μετά τις ΘΛΕ, καταστηματάρχες της 28ης μάζευαν από τα πεζοδρόμια κομφετί. Ελλιπής η καθαριότητα; Τι έγιναν τα μηχανήματα που είχε αγοράσει ο Δήμος;
Όντως μου προκαλεί μεγάλη απορία το γεγονός ότι αρκετές ημέρες μετά το Καρναβάλι, εχθές διαπίστωσα πως κάποιοι από τους επαγγελματίες της 28ης σκούπιζαν τα πεζοδρόμια μπροστά από τα καταστήματά τους, μαζεύοντας στοίβες από κομφετί. Είναι δυνατόν η υπηρεσία καθαριότητας να μην μπορεί να καθαρίσει τα πεζοδρόμια του κεντρικότερου δρόμου της Ξάνθης; Είναι δυνατόν να έχουν αγοραστεί από τον Δήμο τα ειδικά μηχανήματα που καθαρίζουν με βούρτσες, δρόμους και πεζοδρόμια και να βρίσκονται παρατημένα και σε αχρηστία; Παλιά βλέπαμε ανθρώπους της καθαριότητας να οδηγούν τα ειδικά μηχανήματα και να καθαρίζουν τα πεζοδρόμια της 28ης, αλλά και την κεντρική πλατεία, ενώ σήμερα αυτή η εικόνα κοντεύει να αλλοιωθεί στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Απαράδεκτο το συσσίτιο των ανήλικων, στους παιδικούς σταθμούς Ξάνθης σύμφωνα με καταγγελίες γονέων, τις οποίες διαψεύδει ο Γ. Χρηστίδης. Μακαρόνια και όσπρια σε καθημερινή βάση, θυμίζουν άλλες δύσκολες εποχές:


Εποχές κατοχής θυμίζει το συσσίτιο των παιδικών σταθμών του Δήμου Ξάνθης, όπως μας πληροφόρησαν γονείς ανηλίκων που τα παιδιά τους καθημερινά πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς, το καθημερινό συσσίτιο τον τελευταίο καιρό, εκτός από μακαρόνια και όσπρια, δεν περιλαμβάνει τίποτε διαφορετικό. Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, αλλά σίγουρα δεν είναι και ότι καλύτερο το να τρώνε συνέχεια τα ανήλικα μακαρόνια και όσπρια. Δεν ξέρω ποιος είναι αρμόδιος για να βγάζει το πρόγραμμα του συσσιτίου, αλλά οποιοσδήποτε να είναι, θέλω να τον ρωτήσω, αν στα δικά του παιδιά δίνει καθημερινά όσπρια και μακαρόνια. Στον αντίποδα βέβαια, ο πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Ξάνθης, χαρακτηρίζει ανυπόστατες αυτές τις καταγγελίες και αναφέρει πως το εβδομαδιαίο πρόγραμμα συσσιτίου των παιδιών, περιλαμβάνει μόνο τις απαραίτητες για τους οργανισμούς τους τροφές.

Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο και με έτοιμη πελατεία γεμισμένο το Δασικό Χωριό Ερύμανθος στον Λειβαδίτη;

Το μήνυμα που ακολουθεί, το έλαβα στην προσωπική μου σελίδα στο Face Book και δεν ήταν δυνατόν να μη το δημοσιεύσω, ρωτώντας ευθέως, τόσο τον Δήμαρχο Ξάνθης όσο και τον Αντιδήμαρχο Σταυρούπολης να μου πουν αν αληθεύει.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΡΥΟΦΥΤΟΥ ΞΑΝΘΗΣ 15 Μαρτίου στις 10:19 μ.μ. ΑπάντησηΑναφορά
Σύμφωνα με έντονη φημολογία στην πώληση του Δασικού Χωριού Ερυμάνθου στον Λειβαδίτη Ξάνθης προχωράει ο νεοσύστατος Καλλικρατικός Δήμος Ξάνθης. Ο αγοραστής απ΄ ότι φαίνεται βρέθηκε και είναι ο όμιλος Βγεννόπουλου...Για ακόμη μια φορά πάντως ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, σε συνδυασμό με την απουσία εκπροσώπου της Δημοτικής αρχής στον αγιασμό των υδάτων του Νέστου, επιβεβαιώνει την δήλωση του, ότι "Η Σταυρούπολη είναι βαρίδιο για μένα" που δημοσίευσε γνωστή εφημερίδα της Ξάνθης δυο-τρεις μήνες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου... Κύριε Δήμαρχε... Πρώτον, μην ξεχνάτε ότι αν δεν γινόταν η συνένωση Σταυρούπολης με την Ξάνθη σ΄ έναν Δήμο, αυτήν την στιγμή δεν θα ήσασταν δήμαρχος, γιατί η Σταυρούπολη σας έδωσε την νίκη....Σας το υπενθυμίζουμε για να μην το ξεχάσατε μήπως... Δεύτερον, δεν ξέρουμε αν έχετε υπόψη σας τα προγράμματα ΕΣΠΑ προκειμένου να ανακαινίσετε και να αναπτύξετε το Δασικό Χωριό Ερυμάνθου και να μην συνεχίσετε την πώληση του.... Τρίτον, και κυριότερο για εσάς, εσείς μπορεί να ξεχνάτε, ο λαός όμως ποτέ...

Απαράδεκτα για ακόμα μια φορά τα ΕΛΤΑ Ξάνθης λόγω πολιτικής της Περιφερειακής τους διοίκησης:


Ανά δυο ημέρες προμηθεύονται το τελευταίο διάστημα την αλληλογραφία τους πολλοί Ξανθιώτες και αυτό επειδή η Περιφερειακή Διεύθυνση των ΕΛΤΑ, δεν φρόντισε εγκαίρως να καλύψει τα κενά που άφησαν στην Ξάνθη οι λήξεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, από διανομείς. Είναι απαράδεκτο να λαμβάνουμε μέρα παραμέρα την αλληλογραφία μας και ειδικότερα όταν μέσα από αυτή κάποιοι συμπολίτες μας, κάνουν την δουλειά τους και η καθυστέρηση πολλές φορές, δημιουργεί τεράστια και αξεπέραστα προβλήματα. «Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος» λέει ο λαός μας και στην προκειμένη περίπτωση αυτό ταιριάζει γάντι. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε απαράδεκτη λειτουργία των ΕΛΤΑ και αναγκάζομαι να αναφέρω πάλι πως, για να φθάσει η αλληλογραφία από την Ξάνθη στον Τόπειρο, θα πρέπει πρώτα να περάσει από την περιφερειακή διεύθυνση των ΕΛΤΑ στην Καβάλα και την επομένη να φθάσει στους αποδέκτες, πράγμα για το οποίο βέβαια ευθύνη έχει και ο Δήμαρχος Τοπείρου Σ. Χατζηευαγγέλου, ο οποίος ποτέ δεν κατήγγειλε το συγκεκριμένο θέμα δημόσια.

Διαφημίζει την Ξάνθη η OLYMPIC AIR Lines μέσα από το περιοδικό που υπάρχει εντός των αεροσκαφών:


Με τον τίτλο «Ξάνθη, ανάμεσα σε ανατολή και δύση» αφιερώνει ένα τρισέλιδο στο περιοδικό που εφοδιάζει τα αεροσκάφη της η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρία, παρουσιάζοντας αρκετά από τα καλά στοιχεία της περιοχής μας. Οι αναφορές του συγκεκριμένου άρθρου, περιλαμβάνουν την Ξάνθη ως έναν μικρό παράδεισο γευστικών απολαύσεων, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στην διατήρηση της παλιάς πόλης, η οποία ακόμα, ευτυχώς, δεν έχει ενδώσει στις προκλήσεις του τσιμέντου, γεγονός που θα πρέπει να μας κάνει υπερήφανους. Ακόμα ένα σημείο στο οποίο στέκεται το εν λόγω κείμενο, είναι οι καπναποθήκες και ο πλούτος που υπήρξε στην Ξάνθη τον 18ο και 19ο αιώνα, όταν το καπνεμπόριο άνθιζε. Στην συγκεκριμένη παράγραφο, γίνεται και μια μικρή αναφορά στα εργοστάσια επεξεργασίας τσιγάρων – καπνού και ο νους μου τρέχει στην σημερινή κατάντια του Νομού μας, η οποία δεν έχει κανένα προηγούμενο.

Υπάρχει Έλληνας που δεν ευχαριστήθηκε το γιαούρτωμα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης;


Μέγα ερώτημα πλανάται, και οι απαντήσεις είναι πολλές και διαφορετικές. Υπάρχει αυτήν την στιγμή Έλληνας που να μην χάρηκε για το γιαούρτωμα και τις φραστικές επιθέσεις που δέχθηκε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος; Εγώ πάντως δεν είμαι αρμόδιος να σας απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, αλλά μπορώ να σχολιάσω το περιστατικό από όλες τις πλευρές του. Άνθρωπος είναι ο Θ. Πάγκαλος και είναι λογικό να κάνει λάθη σε αυτά που λέει, αλλά θα πρέπει να προσέχει μήπως από τα λεγόμενά του προσβάλλονται οι πολίτες, στους οποίους χρωστά αυτό που είναι σήμερα. Έχει κάθε δικαίωμα να βγαίνει έξω και να παραβρίσκεται σε ταβέρνες και εστιατόρια, αρκεί όμως να μην προκαλεί. Πολλοί χάρηκαν και κάποιοι άλλοι το είδαν εντελώς αδιάφορα, αλλά το σίγουρο είναι πως αυτά τα περιστατικά θα αυξάνονται μέρα με την ημέρα όπως είχα προβλέψει εδώ και αρκετό καιρό.

Μια βόλτα στην Ξάνθη, για να μετρήσουμε όχι πόσα μαγαζιά κλείσανε, αλλά πόσα ακόμα παραμένουν ανοιχτά:


Έκανα μετά από αρκετό καιρό, μια βόλτα με τα πόδια στην αγορά της Ξάνθης, κατά την διάρκεια της ημέρας και δυστυχώς μετά λύπης μου διαπίστωσα πως, πλέον δεν πρέπει να μετρήσω τα πόσα καταστήματα είναι κλειστά, αλλά τα πόσα συνεχίζουν ακόμα να δουλεύουν, πράγμα το οποίο με έκανε να λυπηθώ περισσότερο διαπιστώνοντας την πραγματική κατάσταση που επικρατεί. Όντως η αγορά της Ξάνθης άνθισε τα τελευταία χρόνια και αυτό θα έπρεπε να είχε διατηρηθεί, αν λειτουργούσε σωστά ο υγιής ανταγωνισμός. Αφού λοιπόν στην Ξάνθη ο ανταγωνισμός δεν λειτούργησε τα τελευταία χρόνια και αυτό συνέβη με την καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, αλλά και τοπικά, έφτασε η Ξάνθη σήμερα να έχει μια νεκρή αγορά, η οποία είναι διασωληνωμένη και περιμένει αυτόν που θα διακόψει την σύνδεση των μηχανημάτων. Είναι τραγικό το να περπατάς και μέσα σε λίγα μόλις μέτρα, να έχεις ήδη καταγράψει 15 καταστήματα κλειστά.

Επίσκεψη Σ. Μπένου εν κρυπτώ στην Ξάνθη

Επίσκεψη Σ. Μπένου
εν κρυπτώ στην Ξάνθη


Στην Θράκη βρέθηκε ο κ. Σταύρος Μπένος, με σκοπό την επίβλεψη εργασιών για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων Μαρώνειας και Αβδήρων

Λίγη αισιοδοξία για την αναστήλωση
του αρχαίου θεάτρου Αβδήρων

Στην Θράκη βρέθηκε πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, κύριος Σταύρος Μπένος, με σκοπό να εποπτεύσει τις εργασίες για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων Μαρώνειας και Αβδήρων.
Στην συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Αβδήρων, κύριο Βασίλη Τσολακίδη, ο κύριος Μπένος έκανε σαφές, πως με τις αρχαιολογικές ενδείξεις που έχουμε μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να γίνει, ακόμη, η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου των Αβδήρων, καθώς απαιτούνται περαιτέρω ανασκαφές.
Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κύριος Άρης Γιαννακίδης, θα εξασφαλίσει για τις ανάγκες των αναγκαίων ανασκαφών πενήντα χιλιάδες ευρώ. Ενώ, σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος Αβδήρων, κύριος Βασίλης Τσολακίδης «και ο Δήμος είναι διατεθειμένος να βοηθήσει οικονομικά, πάντοτε στο μέτρο του δυνατού, τις ανασκαφικές έρευνες».
Παράλληλα, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην ΦτΞ ο κύριος Βασίλης Τσολακίδης, σε πρώτη φάση δεν υπάρχει αρκετή αισιοδοξία, ότι μπορεί να αναστηλωθεί το αρχαίο θέατρο Αβδήρων, τονίζει δε, πως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός, ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα όσον αφορά το θέμα. Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Αβδήρων υπογραμμίζει, ότι, ίσως μπορέσει να γίνει ένα αντίγραφο του αρχαίου θεάτρου Αβδήρων.

Λίγο γιαουρτάκι …. για τους πολιτικούς μας κάνει καλό στην επιδερμίδα !!!

Λίγο γιαουρτάκι…. για τους πολιτικούς
μας κάνει καλό στην επιδερμίδα!!!

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Το γιαούρτωμα του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κυρίου Θ. Πάγκαλου, αποτελεί ένα ιστορικό επεισόδιο, πολύ αντιπροσωπευτικό της γενικότερης λαϊκής δυσαρέσκειας που επικρατεί, ανεξάρτητα από την ταυτότητα των δραστών, που περιέλουσαν τον ισχυρό πολιτικό του ΠΑΣΟΚ με αρκετά... κουτάκια γιαουρτιού.
Βέβαια, ο κύριος Θ. Πάγκαλος συνεχίζει να βλέπει πίσω από τέτοιες επιθέσεις, μόνον, πολιτικούς του αντιπάλους από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επιδιώκουν την υπονόμευση της σημερινής κυβέρνησης και παραβλέπει το γεγονός, ότι έχει προκαλέσει, σε σημείο κακουργήματος, το αίσθημα δικαίου ενός μέσου Έλληνα πολίτη, με τις κατά καιρούς αιχμηρές δηλώσεις του.
Ο κόσμος απηύδησε με την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας. Το γιαούρτωμα είναι το λιγότερο που θέλει να πράξει κάποιος δυσαρεστημένος πολίτης. Εδικά δε, εάν τον έχουν αποκαλέσει διεφθαρμένο και κοπρίτη. Αμ, δε, δεν είναι δυνατόν, να λέγονται ασύστολα και απερίσκεπτα πράγματα που πληγώνουν μια ολόκληρη κοινωνία. Υπάρχει τέλος πάντων και μια δικαιοσύνη, μια θεία δίκη που κάποτε πρέπει να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι…
Τι θέλει να κάνει ο απλός λαός, ο εξαγριωμένος και ταπεινωμένος από προκλητικότατες πολιτικές συμπεριφορές; Σίγουρα, το λιγότερο που διακαώς επιθυμεί είναι να πιάσει στο χέρι ένα γιαούρτι, ένα παπούτσι ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως όπλο στα χέρια του, ώστε να εκτονωθεί.
Είναι πραγματική απόλαυση να εκφράζεσαι ελεύθερα, έστω και με γιαούρτι… Τότε, είναι που περνάνε από το μυαλό σου όλες οι ταπεινώσεις που έχεις υποστεί, όλα τα προσβλητικά λόγια και η άμετρη ειρωνεία. Ποιος μπορεί να κατηγορήσει κάποιον γι’ αυτή την ενδόμυχη επιθυμία, που τις περισσότερες φορές δεν γίνεται πράξη, γιατί συναντά αναστολές που δεν μπορούν να ξεπεραστούν; Όσοι, όμως, τις ξεπερνάνε, απλά ζούνε το απόλυτο όνειρο… (υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές).
Και στο κάτω-κάτω λίγο γιαούρτι είναι μόνο και δεν πονάει καθόλου. Τα σκληρά και άδικα λόγια από επίσημα πολιτικά χείλη πονάνε πολύ περισσότερο, γιατί χτυπάνε κατευθείαν στο «ψαχνό». Αυτό ας σκεφτούν οι πολιτικοί μας και άλλη φορά να είναι πολύ προσεκτικοί στις δηλώσεις τους που έχουν ως στόχο τον απλό και ανίδεο πολίτη της χώρας.

Τελικά, μήπως πρέπει να πάψουμε να δημοσιοποιούμε τους θησαυρούς του εδάφους, υπεδάφους και αυτούς που βρίσκονται στα ενάλια βάθη του Αιγαίου;

Ασχολούμενη με φανατισμό με τα δημοσιονομικά μας η κ. Μέρκελ, θέτει όρους προς την χώρα μας και «βγάζει το φίδι από την τρύπα» υποσκελίζοντας τις προτάσεις ή τις βουλές των ομολόγων της, ισχυρών της Ευρώπης.
Η Ελλάδα τορπιλίζεται άγρια οσάκις προσφεύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τους γνωστούς λόγους και δέχεται εκβιαστικούς όρους, τους οποίους αδυνατεί να διαπραγματευτεί και «χρησιμοποιείται» ως θύμα προς παραδειγματισμό. Πρόσφατα όμως, κατόρθωσε να αποφύγει τις Συμπληγάδες της αναδιάρθρωσης του χρέους και πέτυχε την επιμήκυνσή του, για την οποία πανηγυρίζει η Κυβέρνηση, αντιθέτως με τους πολίτες που τηρούν στάση επιφύλαξης. Κυρίως για τους όρους που η κ. Μέρκελ έθεσε, ώστε η Ελλάδα να γίνει αποδέκτης βοήθειας. Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, που επί της παρούσης το ονόμασαν… «αξιοποίηση»! Για να πλανεύει και να πονάει λιγότερο.
Όρους βέβαια έθεσε και στην Ιρλανδία, που είναι διαφορετικής βάσεως και διόλου απαξιωτικοί ή ισοπεδωτικοί. Αυτό επαληθεύεται, για άλλη μια φορά. Πώς; Από την αποδοχή της πρότασης για ενιαία εταιρική φορολογία στη ζώνη του Ευρώ. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται με απαξία και βρίσκεται στην χειρότερη θέση να εγκλωβίζεται όχι σε εχθρικό ζυγό, αλλά σε… «εταιρικό», που κατ’ όνομα υφίσταται μόνο. Ελλάδα και Ιρλανδία, οι πτωχότερες χώρες, εξαιτίας των δημοσιονομικών προβλημάτων, μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.
Η υποβάθμιση της χώρας μας διαρκεί, αρχής γενομένης από την στιγμή που αποκαλύφθηκε και δημοσιοποιήθηκε το οικονομικό χάος της χώρας, μετά τις εκλογές του 2009 έως και σήμερα, με προοπτική αορίστου χρόνου. «Τσαλακώθηκε» η χώρα, γεγονός που δεν αμφισβητείται αλλά ενισχύεται ολοένα περισσότερο.
Η δέσμευση της κυβέρνησης να αποδεχθεί τον όρο ης «αξιοποίησης-ξεπουλήματος», ώθησε ορισμένους να εκτιμήσουν ακόμη και τον Παρθενώνα ή και ελληνικά νησιά. Έστω και με διάθεση χιούμορ.
Σε πρόσφατο δημοσίευμα της «ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ», κρυμμένος θησαυρός 20 δις Ευρώ στο υπέδαφος της Μακεδονίας και της Θράκης, με βεβαιωμένα αποθέματα χρυσού, αργύρου, νικελίου, μολύβδου κ.λ.π.. Ουαί κι αλλοίμονο αν το αντιληφθεί η κ. Μέρκελ. Θα το συγκαταλέξει στα υπό «αξιοποίησιν» ακίνητα της δημόσιας περιουσίας. Μόνο που στην περίπτωση αυτή πρόκειται για το υπέδαφος της χώρας, άρα θα μπει «χέρι» και στα… εντόσθια της πατρώας γης, όπως ενδέχεται το ίδιο να συμβεί και για τον υποθαλάσσιο χώρο, εξαιτίας των κοιτασμάτων πετρελαίου.
Ξέφυγε ο εγκέφαλός μου; Πιθανόν. Προχώρησε θα έλεγα, διότι βάσει των απίθανων που ακούστηκαν και έγιναν στην ελληνική επικράτεια, τίποτα δεν είναι απολύτως σίγουρο. Τίποτα δεν διασφαλίζεται, διότι δεν έχουμε κύρος και ισχύ να χτυπήσουμε την γροθιά στο τραπέζι. Η αδυναμία των κυβερνήσεων που υπερφόρτωσαν την χώρα με χρέη και ελλείμματα φαίνεται και στην αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων και την ήπια εξωτερική πολιτική που τηρείται και οδηγεί στην υποχώρηση της σιωπής. Ή εν πάσει περιπτώσει, βασίζεται στην ολιγωρία προσφυγών, διαμαρτυριών, αντιδράσεων και ίσως στην διατήρηση ενός κλίματος πολιτισμού που μας βγάζει τα μάτια. Άλλωστε ποτέ δεν είδαμε να παίρνουν θέση υπέρ ημών σύμμαχοι, εταίροι και λοιποί, που υποτίθεται θαυμάζουν τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδος, αλλά δεν συμπαθούν τους Έλληνες.
Τελικά, μήπως πρέπει να πάψουμε να δημοσιοποιούμε τους θησαυρούς του εδάφους, υπεδάφους και αυτούς που βρίσκονται στα ενάλια βάθη του Αιγαίου;

Φ. Βλαχοπούλου