Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

«Λιβαδοπονία και Ποιότητα ζωής»

Στην Ξάνθη πραγματοποιείται φέτος το 7ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο,

«Λιβαδοπονία και Ποιότητα ζωής»

-Βασικός σκοπός η επιστροφή στον παραδοσιακό τρόπο ζωής, μέσω της κτηνοτροφίας και του εναλλακτικού τουρισμού

Στην πόλη της Ξάνθης, από τις 14 μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται το 7ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο, με θέμα «Λιβαδοπονία και Ποιότητα ζωής», μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Λιβαδοπονικής Εταιρείας.
Να σημειώσουμε, ότι η Ελληνική Λιβαδοπονική Εταιρεία είναι μια επιστημονική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σκοπός της οποίας είναι να παρέχει συμβουλές στους αρμόδιους οργανισμούς που ασχολούνται με την κτηνοτροφία.
Στα πλαίσια λειτουργία της Ελληνικής Λιβαδοπονικής Εταιρείας, κάθε δύο χρόνια, πραγματοποιείται, σε κάποια επαρχιακή πόλη της χώρας, συνέδριο με τρέχοντα θέματα της επιστήμης, με αποδέκτες αυτούς που ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Ο λόγος που τα συνέδρια γίνονται μακριά από τα αστικά κέντα είναι, ακριβώς, για να δοθεί βαρύτητα στις περιοχές, όπου χτυπά η “καρδιά” της κτηνοτροφίας.
Φέτος το συνέδριο πραγματοποιείται στην πόλη της Ξάνθης και έχει σκοπό να αναγάγει την κτηνοτροφία ως αποτέλεσμα ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος.
Αναφορικά με το θέμα μιλά στην εφημερίδα μας ο κύριος Ιωάννης Ισπικούδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ. και Πρόεδρος της Ελληνικής Λιβαδοπονικής Εταιρείας.
Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας μας, σχετικά με το αν το κομμάτι που αφορά την ελληνική κτηνοτροφία και τα επιμέρους στοιχεία της έχει παραμεληθεί, στα πλαίσια του σύγχρονου τρόπου ζωής, ο κύριος Ι. Ισπικούδης σημειώνει, ότι «δεν μπορώ να πω, ότι έχει παραμεληθεί απόλυτα, γιατί είναι ανάλογα με την τάση που επικρατεί κάθε φορά. Η ζωή όμως κυλάει και θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες μας. Θα πρέπει να εξετάσουμε τρόπους, για το πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερη την ζωή μας. Οπότε, θέλουμε να στρέψουμε τον κόσμο στις ρίζες του. Οι Έλληνες κατάγονται από την επαρχία, έχουν σχετικά πρόσφατα αστικοποιηθεί. Έχουν ακόμη τις μνήμες και μπορούν να επανέλθουν στον παλιό τρόπο ζωής. Έχει, πλέον, γίνει της μόδας ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο γαστρομικός τουρισμός. Ακριβώς σε αυτές τις λειτουργίες στηριζόμαστε. Επιδίωξή μας είναι να ξαναφέρουμε τον κόσμο στις ρίζες του, να συμμετέχει στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων».
Όπως αναφέρει, παράλληλα, ο κύριος Ι. Ισπικούδης η ελληνική περιφέρεια έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και παραγωγής, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Η στροφή προς τον πρωτογενή τομέα είναι το εργαλείο που θα εξασφαλίσει νέες βάσεις, για μια αναπτυξιακή πορεία του τόπου.
Ο εναλλακτικός τουρισμός, από την άλλη, όπως ο οικοτουρισμός, σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει ο κύριος Ι. Ισπικούδης, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην τοπική οικονομία.
Ο ρόλος της Ελληνικής Λιβαδοπονικής Εταιρείας είναι να παρέχει συμβουλές, βασισμένες σε επιστημονικό υπόβαθρο, αλλά και να οργανώνει δράσεις και προγράμματα, τα οποία στοχεύουν, ακριβώς, στην αναζωπύρωση του πρωτογενούς τομέα, που έχει αρχίσει να πλήττεται λόγω της έντονης αστικοποίησης.
Σε ερώτηση, πως μπορεί να επιτευχθεί ο σκοπός της Ελληνικής Λιβαδοπονικής Εταιρείας για επιστροφή του Έλληνα στον παραδοσιακό τρόπο ζωής, δηλαδή την ενασχόληση με το φυσικό περιβάλλον, μέσω της παραγωγής, ο κύριος Ι. Ισπικούδης επισημαίνει, ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ώστε να γίνει μια συλλογική προσπάθεια για την επίτευξη του εγχειρήματος.
Να σημειώσουμε, επίσης, πως στα πλαίσια του συνεδρίου θα αναπτύξουν ομιλίες επιστήμονες από διάφορους κλάδους, όπως γεωπόνοι και κτηνοτρόφοι. Θα ακουστούν απόψεις και συμβουλές σχετικά με το θέμα.
Ενώ, το προσεχές Σάββατο το συνέδριο θα κλείσει με μια εκδρομή των σύνεδρων στον Λειβαδίτη.
Τέλος, να πούμε πως εχθές, πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, ενδιαφέρον για την εκδήλωση έδειξαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων και η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κυρία Θεοδώρα Κόκλα, που παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Συνειδητά φυλακισμένοι…


Συνειδητά φυλακισμένοι…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Ο Έλληνας είναι γνωστός για την αχαλίνωτη τρέλα του. Πώς να το κάνουμε, άλλωστε, είναι θέμα γονιδίων, γι’ αυτό και όλα τα απίστευτα λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα.
Μπορεί η οικονομική κρίση να κρατά καλά και γερά… Οι συνθήκες διαβίωσης να χειροτερεύουν, οι νέοι να αδυνατούν να βρουν μια θέση εργασίας, οι ηλικιωμένοι να μετράνε τα κουκιά της σύνταξής τους, η υπανάπτυξη να δεσπόζει σε όλο της το μεγαλείο, η αναδουλειά και η ανασφάλιστη εργασία να αποτελούν σημεία των καιρών, ο Έλληνας βρίσκει χίλιους τρόπους για να διασκεδάζει την πικρία του και να αναλώνεται σε θέματα χωρίς ουσία και περιεχόμενο.
Ο κόσμος πεινάει και έχει φτάσει στο αμήν, κάποιοι όμως έχουν ξεχαστεί τελείως, αφού προτιμάνε να ασχοληθούν με τα reality shows που ανεβάζουν τα ποσοστά τηλεθέασης της ελληνικής τηλεόρασης.
Το χαζοκούτι, όπως πολύ σωστά χαρακτηρίζουν πολλοί την τηλεόραση, αναφερόμενοι κυρίως στα μηνύματα που αυτή θέλει να περάσει στους δέκτες της, έχει το χάρισμα να ελέγχει ακόμη και συνειδήσεις. Γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά, για το πως είναι δυνατόν, με τα χίλια μύρια κακών που μας έχουν βρει σαν χώρα, εμείς να ασχολούμαστε με το τι έφαγε ο κύριος τάδε και με ποιον τα έχει η κυρία δείνα. Είναι τελείως τρελό και παράλογο, αν και εμπίπτει στην ελληνική πραγματικότητα…
Ανοίγουμε την τηλεόραση και τι βλέπουμε; Την κυρά Κατίνα να βουρτσίζει τα δόντια της επιδεικτικά. Βρε που φτάσαμε, είναι η πρώτη σκέψη που μας έρχεται εκείνη την στιγμή. Συνειδητοποιούμε, ότι γινόμαστε μάρτυρες ιδιωτικών στιγμών μιας ομάδας συνανθρώπων μας, που προφανώς έχει μπερδέψει την προσωπική ζωή με κάποια κωμική ταινία, ωστόσο πέφτουμε στην παγίδα της κλειδαρότρυπας και παρακολουθούμε τις συμπεριφορές των έγκλειστων αυτών ατόμων, που μέχρι εχθές δεν τους ήξερε κανένας. Για μια στιγμή μας πιάνει γέλιο. Είναι πράγματι πολύ αστείοι, για να μην πούμε καμιά άλλη λέξη και παρεξηγηθούμε. Γελάνε, κλαίνε, μαλώνουνε και όλα αυτά στα πλαίσια του reality που συμμετέχουν.
Μας φαίνεται παράξενο... πώς είναι δυνατόν κάποιος άνθρωπος να θυσιάζει κατ’ αυτόν τον τρόπο την προσωπική του ζωή; Ουσιαστικά να γίνεται ο γελωτοποιός της ελληνικής τηλεόρασης για να λάβει το μεγάλο βραβείο, που είναι κάποιες χιλιάδες ευρώ. Τόσο, δηλαδή, όσο κοστολογούν κάποιοι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Όλα στην φόρα, πεταμένα και ποδοπατημένα για τις ανάγκες της εύκολης δόξας και του γρήγορου χρήματος. Η λέξη σεβασμός υπάρχει, μόνον, για να πλουτίζει το λεξιλόγιό μας, για κανένα άλλον λόγο…
Είναι κρίμα σκέφτεσαι, όταν βλέπεις ανάμεσα στην ομάδα των τηλεοπτικά έγκλειστων, κάποιον συνάνθρωπο με εμφανή ψυχολογικά προβλήματα. Τα λόγια περιττεύουν και τι να πεις δηλαδή. Το μόνο που μένει είναι η διάχυτη απαισιοδοξία…

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 14/10/2010


Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Δεν πάμε καλά ως χώρα και αυτό το εκμεταλλεύονται οι εγκάθετοι της Άγκυρας:
Αντί να δούνε τα μαύρα τους τα χάλια στην Τουρκία, που τώρα άρχισαν να γίνονται καθώς πρέπει χώρα, ασχολούνται μονίμως με το πώς θα δημιουργήσουν προβλήματα στην Ελλάδα με φόντο την Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου. Εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία και την ανικανότητα των Ελλήνων Κοινοβουλευτικών, Κυβερνητικών και μη, παίζουν τα γνωστά τους παιχνίδια, εντείνοντας τις καλοστημένες επιθέσεις τους. Αλήθεια γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει επιλεχτεί, να δημιουργηθούν εργατικές κατοικίες ή κάποιες άλλες κατοικίες για τους Ελληνοπόντιους στην ορεινή περιοχή; Γιατί μεθοδευμένα κάποιοι ανέχονται τις προκλήσεις και σφυρίζουν αδιάφορα, φοβούμενοι μήπως χάσουν τα όσα κρυφά έχουν συμφωνήσει με το προξενείο Κομοτηνής; Σε πανελλήνιας και τεράστιας αναγνωσιμότητας Blog, καθημερινά υπάρχουν έγγραφες αναφορές για την Θράκη, αλλά κανένας πολιτικός της χώρας μας δεν συγκινείται. Δεν τους νοιάζει, δεν ενδιαφέρονται, ενώ θα έπρεπε να χτυπήσουν την γροθιά στο μαχαίρι, που τόσα χρόνια καρφώνεται σιγά σιγά στα σωθικά της Θράκης και κατ’ επέκταση στα δικά μας σωθικά.

Δεν θα περάσει ο Ρατσι-φασισμός κατά των καπνιστών όπως φαίνεται:
Μπορεί να ψηφίστηκε ο Αντικαπνιστικός νόμος, μπορεί να τέθηκε σε εφαρμογή (πιλοτικά), αλλά οι κύριοι ακόμα δεν κατάλαβαν πως του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει και αυτοί το έχουν παρασφίξει το σχοινί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ήδη πυρήνες αντιδράσεων, οι οποίοι εκφράζονται προς το παρόν προφορικά και σίγουρα θα περάσουν σε άλλου είδους καταστάσεις, τις οποίες απευχόμαστε. Μπορεί η σημερινή Κυβέρνηση να θέλει την προστασία των μη καπνιστών, από το παθητικό κάπνισμα, αλλά θα έπρεπε να λάβει εις γνώσιν της πως και οι καπνίζοντες έχουν κάθε δικαίωμα να απολαύσουν το τσιγάρο τους. Η καλύτερη απόφαση θα ήταν να δοθεί το δικαίωμα ή η δυνατότητα αν προτιμάτε, στον κάθε καταστηματάρχη να μετατρέπει το κατάστημα του σε καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων, ώστε να μπορούν όλοι να βολευτούν, γιατί πολύ απλά, στην Αθήνα μπορεί ο χειμώνας να θυμίζει άνοιξη, αλλά στην περιφέρεια ο χειμώνας είναι βαρύς και σίγουρα με το να βγαίνεις έξω από μαγαζί για να καπνίσεις, δεν αντέχεται.

Πολλά καταστήματα απειλούνται με λουκέτο από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και με αποφάσεις των οργάνων που τα εκπροσωπούν προέβησαν σε καταπάτηση της νομοθεσίας:


Πολλά καταστήματα απειλούνται με λουκέτο από αυτόν τον νόμο και σίγουρα η Κυβέρνηση θα πρέπει να το λάβει άμεσα υπόψη της, προβαίνοντας σε τροποποιήσεις του νομοσχεδίου. Ήδη όπως πληροφορούμαστε, με αποφάσεις τα όργανα εκπροσώπησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, έχουν προβεί στην από κοινού καταπάτηση του νόμου, τοποθετώντας τα τασάκια στα τραπέζια και δίνοντας προθεσμία στην Κυβέρνηση για να τροποποιήσει τον νόμο, για το διάστημα που κρατά η οικονομική κρίση, δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως λειτουργούσαν πριν την εφαρμογή του νόμου ταφόπλακα για τις επιχειρήσεις τους, όπως αναφέρουν. Στην Ξάνθη η πτώση στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι ήδη αισθητή με την πρώτη ψύχρα και σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων αυτών, αγγίζει ακόμα και το 80% τις καθημερινές, ενώ κάπως καλυτερεύει η κατάσταση τα Σαββατοκύριακα.

Από Σκάνδαλο, έγινε τηλεσίριαλ και σιγά σιγά χάνει, επειδή κάποιοι το θέλουν, την σοβαρότητά του ως θέμα, αφού τεχνηέντως επιχειρούν την απεμπλοκή των πολιτικών προσώπων:

Είναι ή όχι σκάνδαλο η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου με τις ανταλλαγές των εκτάσεων; Πως γίνεται ενώ όλοι μιλούσαν για σκάνδαλο, σήμερα να μιλούν για υπόθεση με σκοτεινά σημεία που ίσως να μην φωτιστούν ποτέ; Γιατί το θέμα κινείται επιλεκτικά γύρω από τους μοναχούς καλόγερους και ξεχάστηκαν εν μια νυχτί οι πολιτικοί παράγοντες που είχαν τον πρώτο ρόλο σε αυτό το θέμα; Γιατί μετέτρεψαν επιλεκτικά το Σκάνδαλο σε Τηλεσίριαλ και μετά σε υπόθεση; Τι θέλουν να κρύψουν και άλλαξαν όλοι ρότα πλεύσης; Μήπως το θέμα ήταν η αρχή της αποδόμησης του τότε Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και κάποιοι Νεοδημοκρατικότεροι της ΝΔ έπαιξαν τον ρόλο του δούρειου ίππου; Αν στην θέση όλων αυτών των πολιτικών που ενεπλάκησαν στο θέμα, ήταν κάποιος από εμάς τους απλούς πολίτες, θα είχαμε περάσει εκτελεστικό απόσπασμα, αλλά βλέπετε η πολιτική είναι τόσο καλή ασπίδα και οι εμπλεκόμενοι με αυτήν το γνωρίζουν καλά και το εκμεταλλεύονται στο έπακρο.

Συμφώνησαν βενζινοπώλες και υπουργείο Οικονομικών για το πετρέλαιο θέρμανσης
Κανονικά από την Παρασκευή η διανομή
Την ίδια στιγμή το ΙΝΚΑ αναφέρει πως η τιμή ανά λίτρο, δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 0,57 λεπτά:

Κανονικά θα ξεκινήσει από την Παρασκευή η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο υφυπουργός Οικονομικών, Δ.Κουσελάς και η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας στη νέα συνάντηση που είχαν χθες Τετάρτη. Η συμφωνία προβλέπει, ότι οι επιστροφές φόρου προς τους βενζινοπώλες για τις ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που διαθέτουν στην κατανάλωση, θα γίνονται σε διάστημα δυο ημερών, ενώ από 1ης Ιανουαρίου θα καταργηθεί η προκαταβολή του φόρου από τους πρατηριούχους. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Μιχάλης Κιούσης, ανέφερε ότι η μείωση των ελάχιστων αποστάσεων μεταξύ πρατηρίων και χώρων συνάθροισης κοινού, που προωθείται με νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, δημιουργεί ζητήματα ασφαλείας. Με τη μείωση των αποστάσεων ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση πρατηρίων καυσίμων από σουπερμάρκετ. Την ίδια στιγμή πάντως, το ΙΝΚΑ με χθεσινή ανακοίνωση του, προσπαθεί να προστατεύσει τους καταναλωτές, τονίζοντας πως η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης δεν θα πρέπει να ξεπεράσει σε τιμή τα 0,57 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο.

ή ταν ή θα πεθάν

Καταστηματάρχες VS Αντικαπνιστικού νόμου

ή ταν ή θα πεθάν

Προθεσμία μέχρι τις δεκαπέντε Οκτωβρίου δίνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες στο Υπουργείο Υγείας, για να αναστείλει ή να κάνει τροποποιήσεις στον αντικαπνιστικό νόμο

Δημήτρης Πασσαλής, Πρόεδρος του σωματείου επαγγελματιών Café-Bar και Νυχτερινών Κέντρων Διασκέδασης Ν. Ξάνθης:
«Ζητάμε να ανασταλεί ο αντικαπνιστικός νόμος, μέχρι να περάσει η οικονομική κρίση ή να δοθεί δυνατότητα στον επιχειρηματία να επιλέγει μόνος του, για το εάν θέλει ή όχι να κάνει το κατάστημά του καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων. Διαφορετικά, θα αγνοήσουμε τον σχετικό νόμο και θα βάλουμε τασάκια»

Πλήθος σφοδρών αντιδράσεων από την πλευρά των επιχειρηματιών που διαχειρίζονται κλειστούς δημόσιους χώρους έχει φέρει η απαγόρευση του καπνίσματος. Οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών κλιμακώνονται, καθώς ο τζίρος τους ακολουθεί, διαρκώς, την κατιούσα. Ενώ, δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που έχουν βάλει ή σκέφτονται να βάλουν “λουκέτο” στην λειτουργία τους, εξαιτίας της νέας αυτής τάξης πραγμάτων, που θέλει την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.
Όπως καταγγέλλουν, μάλιστα, αρκετοί επαγγελματίες του Νομού, δεν γίνεται έλεγχος, για να διαπιστώνεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, για το εάν εφαρμόζονται οι διατάξεις του σχετικού Νόμου, εξαιτίας της αδυναμίας της Πολιτείας να ανταποκριθεί στο νέο αυτό μέτρο. Γεγονός, όπως αναφέρουν οι ίδιοι επιχειρηματίες, που οδηγεί σε στρεβλώσεις και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού οι σύννομοι καταστηματάρχες, οι οποίοι εφαρμόζουν τον σχετικό νόμο, επωμίζονται τις συνέπειες στον καθημερινό τζίρο τους, τη στιγμή που υπάρχουν κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους, που τον παραβαίνουν συνειδητά.
Πριν δύο μέρες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Αθηνών, με πρωτοβουλία της ΠΟΕΣΕ και ΓΣΕΒΕΕ σύσκεψη, αναφορικά με το θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει. Στην σύσκεψη παραβρέθηκε και εκπρόσωπος του σωματείου επαγγελματιών Café-Bar και Νυχτερινών Κέντρων Διασκέδασης Ν. Ξάνθης.
Τα κοινά συμπεράσματα, στα οποία οδηγήθηκαν οι συμμετέχοντες της σύσκεψη, αναφέρουν, ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος στην παρούσα χρονική περίοδο στην Ελλάδα, λόγω της καλπάζουσας οικονομικής κρίσης. Η απόφαση, μάλιστα, που έχει παρθεί, αναφέρει ότι θα πρέπει να ανασταλεί η εφαρμογή του συγκεκριμένου Νόμου, μέχρι να περάσει η δημοσιονομική κρίση που γνωρίζει η χώρα.
Παράλληλα, έχει αποφασιστεί να δοθεί προθεσμία στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας μέχρι τις δεκαπέντε του τρέχοντος μηνός, ώστε να αναστείλει τον αντικαπνιστικό νόμο ή να δώσει στους επιχειρηματίες την ευχέρεια της ελεύθερης επιλογής, σχετικά με το εάν επιθυμούν ή όχι να μετατρέψουν τα καταστήματά τους σε καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων.
«Μέχρι να περάσει η κρίση, να μην γίνονται πειράματα στην πλάτη μας» τονίζει χαρακτηριστικά, μέσα από δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, ο Πρόεδρος του σωματείου Café- Bar και Νυχτερινών Κέντρων Διασκέδασης Ν. Ξάνθης, κύριος Δημήτρης Πασσαλής και προσθέτει με νόημα πως «διαφορετικά, θα αγνοήσουμε τον νόμο και θα βάλουμε τασάκια».
Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην συνέχεια ο τελευταίος, «τιμωρούνται οι συνεπείς επιχειρηματίες, οι οποίοι τηρούν τον νόμο, καθώς δεν γίνονται έλεγχοι, για να διαπιστώνεται ποιος παρανομεί και ποιος όχι, με αποτέλεσμα να επιβραβεύονται αυτοί που δεν τηρούν τον αντικαπνιστικό νόμο».
Το θέμα αναμένεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς οι επιχειρηματίες είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν σθεναρά τα δικαιώματά τους και να προωθήσουν τις επίσημες θέσεις τους.

Οι ταμειακές θα μετατρέψουν το παζάρι σε αγορά πολυτελείας

Οι ταμειακές θα μετατρέψουν
το παζάρι σε αγορά πολυτελείας


Γιάννης Χατζόπουλος, Πρόεδρος Πωλητών Λαϊκής Αγοράς Ξάνθης:
«Το παζάρι αναγκαστικά θα γίνει πιο ακριβό, ως απόρροια των ταμειακών μηχανών που θα τοποθετηθούν. Εμείς, βέβαια, από την πλευρά μας, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, για να διατηρήσουμε χαμηλές τις τιμές μας. Δε θα μπορέσουμε, όμως, να απορροφήσουμε όλο τον φόρο, ο οποίος φτάνει περίπου το 20% του τζίρου μας»

30% των πωλητών παρέδωσαν τις άδειές τους, εγκαταλείποντας την επαγγελματική τους δραστηριότητα στο παζάρι Ξάνθης, εξαιτίας της φορολόγησής τους, μέσω ταμειακών μηχανών

Το παζάρι της Ξάνθης αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια έναν εμπορικό χώρο, ο οποίος απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, προς τα χαμηλά βαλάντια. Δεκάδες συμπολίτες μας κατακλύζουν κάθε Σάββατο, ημέρα λειτουργίας του παζαριού Ξάνθης, τον χώρο για να προμηθευτούν τα αναγκαία προϊόντα στις χαμηλές τιμές, που έχει κατά παράδοση το παζάρι.
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, το παζάρι αποτελεί έναν χώρο, ο οποίος βρίσκει μεγάλη απήχηση στους καταναλωτές. Οι προσιτές τιμές και η ποικιλία προϊόντων, σίγουρα, κερδίζουν τον καταναλωτή, που μετράει τα κουκιά του και ψάχνει για οικονομικότερα αγαθά.
Πλέον, όμως, με τα νέα δεδομένα που θέλουν τους πωλητές λαϊκών αγορών να τοποθετούν ταμειακές μηχανές, για να κόβουν αποδείξεις στους πελάτες τους και μάλιστα με τσουχτερό ΦΠΑ, όπως καταγγέλλουν οι επαγγελματίες του κλάδου, οι τιμές στα προϊόντα λαϊκών αγορών θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία.
Αρκετοί πωλητές της λαϊκής αγοράς Ξάνθης, γύρω στους 30%, όπως αναφέρει ο Πρόεδρός τους, κύριος Γιάννης Χατζόπουλος, έχουν αποφασίσει, εξαιτίας αυτής της αλλαγής, να παραδώσουν τις άδειές τους και να παραιτηθούν από την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Αποτέλεσμα μιας τέτοιας εξέλιξης, όπως γίνεται φανερό, είναι η δημιουργία άδειων πάγκων στο παζάρι της Ξάνθης. Μια εικόνα που θα εισπράξουν το προσεχές Σάββατο οι καταναλωτές που θα επισκεφτούν το παζάρι της πόλης.
«Το παζάρι αναγκαστικά θα γίνει πιο ακριβό, ως απόρροια των ταμειακών μηχανών που θα τοποθετηθούν. Εμείς, βέβαια, από την πλευρά μας, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, για να διατηρήσουμε χαμηλές τις τιμές μας. Δε θα μπορέσουμε, όμως, να απορροφήσουμε όλο τον φόρο, ο οποίος φτάνει περίπου το 20% του τζίρου μας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κύριος Γιάννης Χατζόπουλος και συνεχίζει λέγοντας πως «η λειτουργία της λαϊκής αγοράς δεν μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη των super markets. Η λαϊκή από ανέκαθεν ήταν ένας χώρος για τους φτωχούς. Μας αναγκάζουν σήμερα να ανεβάσουμε τις τιμές μας και να την κάνουμε ακριβή, όταν φορολογούν και το τελευταίο λεπτό. Πλέον, θα ζούμε με τον φόβο της εφορίας».
Να σημειώσουμε δε, ότι από το ερχόμενο Σάββατο, όσοι από τους πωλητές έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν να εργάζονται στο παζάρι, είναι υποχρεωμένοι από τον σχετικό νόμο, να προμηθευτούν ταμειακή μηχανή και να κόβουν αποδείξεις για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με τους πελάτες τους. Όπως, ωστόσο, αναφέρει στην ΦτΞ ο κύριος Γιάννης Χατζόπουλος, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, όσον αφορά την προμήθεια ταμειακών μηχανών, καθώς δεν υπάρχουν αποθέματα.

Μέχρι τις 19 Οκτωβρίου θα λάβουν οι τρίτεκνοι το επίδομα που δικαιούνται

Μέχρι τις 19 Οκτωβρίου θα λάβουν οι τρίτεκνοι το επίδομα που δικαιούνται

Ενώ, από τις 18 Οκτωβρίου πρέπει να προσέρχονται στα ΚΕΠ, για να ενημερωθούν για τα μειωμένα τιμολόγια της ΔΕΗ, που δικαιούνται

Νίκος Τσαούσης, Πρόεδρος τριτέκνων Ξάνθης:
« -Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το επίδομα τριτέκνων. Θα δοθεί κανονικά, τουλάχιστον για το έτος που διανύουμε, όπως με ενημέρωσε και ο κύριος Φ. Σαχινίδης, Υφυπουργός Οικονομικών
-Τα μειωμένα τιμολόγια της ΔΕΗ θα καθορίζονται ανάλογα με το φορολογικό εισόδημα του τρίτεκνου»


Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο τριτέκνων Ξάνθης, κύριο Νίκο Τσαούση, όσον αφορά το επίδομα που λαμβάνουν οι τρίτεκνοι, η αποπληρωμή του οποίου έχει καθυστερήσει περίπου μια εβδομάδα από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών.
Στην σχετική συνάντηση που είχε ο κύριος Ν. Τσαούσης με τον Υφυπουργό Οικονομικών, κύριο Φίλιππο Σαχινίδη, πριν από ένα μήνα περίπου, ο τελευταίος διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο τριτέκνων Ξάνθης, πως δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς αρμόδιου Υπουργείου, να καταργήσει ή να περικόψει το προκείμενο επίδομα, τουλάχιστον για το έτος 2010.
Σύμφωνα με αυτά που ανέφερε, παράλληλα, ο κύριος Φ. Σαχινίδης, ούτε για το 2011 είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να κοπεί το επίδομα των τριτέκνων. Απλά, το 2011 θα εξεταστούν από το Υπουργείο όλα τα επιδόματα που δίνονται από το κράτος.
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το επίδομα τριτέκνων. Θα δοθεί κανονικά, τουλάχιστον για το έτος που διανύουμε, όπως με ενημέρωσε και ο κύριος Φ. Σαχινίδης, Υφυπουργός Οικονομικών.
Μέχρι τις 19 Οκτωβρίου θα έχει πληρωθεί το επίδομα στους δικαιούχους. Από το 2011 θα εξεταστούν από το Υπουργείο Οικονομικών όλα τα επιδόματα που δίνονται. Ο κύριος Σαχινίδης άφησε να εννοηθεί, ότι δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών να καταργήσει το επίδομα τριτέκνων» αναφέρει επί του θέματος ο κύριος Νίκος Τσαούσης.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του συλλόγου τριτέκνων Ξάνθης, αναφερόμενος στα μειωμένα τιμολόγια της ΔΕΗ, των οποίων είναι δικαιούχοι και οι τρίτεκνοι, επισημαίνει, ότι οι τελευταίοι πρέπει να απευθύνονται στα ΚΕΠ από τις 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να ενημερώνονται για τα σχετικά δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να προσκομίσουν, για να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων της σχετικής ρύθμισης.
Τέλος, ο κύριος Ν. Τσαούσης τονίζει, ότι τα μειωμένα τιμολόγια της ΔΕΗ θα καθορίζονται ανάλογα με το φορολογικό εισόδημα του δικαιούχου.