Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Σημαντικές πρωτοβουλίες; Ή απλά να ‘χαμε να λέγαμε;

Εσπερίδες για τον Τουρισμό:

Σημαντικές πρωτοβουλίες;
Ή απλά να ‘χαμε να λέγαμε;



-Από λόγια χορτάσαμε, τα έργα μας λείπουν
-Τουριστική Ανάπτυξη με τριτοκοσμικές παραλίες δεν γίνεται


Με αφορμή τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες για τον τομέα του Τουρισμού στην περιοχή μας, οφείλω να καταθέσω κάποιες απόψεις μου, επειδή δεν θα μου άρεσε να παρουσιάζονται τα πράγματα μονόπλευρα.
Εδώ και αρκετά χρόνια, ενασχολούμενος με τον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, έχω παρακολουθήσει αμέτρητες εσπερίδες, ημερίδες και άλλου τέτοιου είδους εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς στην Ξάνθη με θέμα τον Τουρισμό και τις μορφές του, και θεωρώ πως μπορώ να καταλήξω σε κάποια συμπεράσματα. Πολλά λέχθηκαν, πολλά ειπώθηκαν από φορείς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και βέβαια δεν είναι δυνατόν να γίνω μηδενιστής, λέγοντας πως όσες προσπάθειες και αν έγιναν, δεν έφεραν θετικά αποτελέσματα.
Δεν μπορώ όμως σήμερα να ανεχτώ ότι μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών, φτάσαμε στο απόλυτο σημείο μηδέν, αφού αυτό μου δίνουν τα στοιχεία που ακούστηκαν κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕ Ξάνθης.
Δεν είναι δυνατόν μέσα σε αυτήν την οικονομική κρίση, να βλέπουμε άλλους τουριστικούς προορισμούς της εγχώριας και όχι μόνο αγοράς, να συνεχίζουν την λειτουργία τους με μικρές μειώσεις, όσον αφορά την τουριστική κίνηση και στην Ξάνθη να ακούμε πως τα ξενοδοχεία συνεχώς είναι άδεια.
Πώς γίνεται κάποιοι να έχουν βρει το μαγικό φίλτρο και να βγάζουν κέρδη από τον Τουρισμό και στην Ξάνθη να μη λειτουργεί τίποτε με ανοδική πορεία; Τι φταίει; Ποιοι είναι αυτοί που χάραξαν λάθος πορεία; Γιατί ακολουθήθηκε αυτή η λανθασμένη κατεύθυνση, την στιγμή που όλα έδειχναν την φθίνουσα πορεία;
Αυτά και άλλα πολλά είναι τα ερωτήματα που θα έπρεπε να μας απασχολούν εδώ και αρκετό καιρό και όχι το πώς θα διοργανώσουμε ημερίδες, εσπερίδες και άλλες εκδηλώσεις στις οποίες οι διάφοροι φορείς της περιοχής μας, θα προβούν σε εκθέσεις ιδεών και τίποτε περισσότερο. Ήταν λογικό και εξακολουθεί να είναι λογικό, πως οι εκδηλώσεις που έφερναν τουρισμό στην περιοχή μας, ξεθώριαζαν χρόνο με τον χρόνο, αφού δεν είχαμε τίποτε καινούριο να παρουσιάσουμε ως περιοχή στον κόσμο.
Είναι γνωστό πως η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, δεν έχει να κάνει σχέση μόνο με το Καρναβάλι, τις Γιορτές Νέστος και τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Η Ξάνθη είναι μια περιοχή αρκετά προικισμένη σε σχέση με τις άλλες γύρω περιοχές, αλλά έχει μηδαμινή επισκεψιμότητα μπροστά σε αυτήν που θα έπρεπε να έχει και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στερούμαστε υποδομών.
Τόσα χρόνια φωνάζουμε για τον μαρασμό της παραλιακής ζώνης του Νομού μας και κανένας δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον, προκειμένου αυτή να αναπτυχθεί όπως συμβαίνει σε Φανάρι, Καβάλα, Θάσο και Ασπροβάλτα.
Η ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης, δυστυχώς έμεινε μόνο στις κόντρες ανάμεσα στους τότε Αυτοδιοικητικούς αρμόδιους, οι οποίοι μόλις έβρισκαν τα σκούρα, πετούσαν ο ένας το μπαλάκι στον άλλον, χωρίς φυσικά κανένα αποτέλεσμα.
Η πρώτη ανάπτυξη για την παραλιακή ζώνη της Ξάνθης, ήρθε επί Νομαρχίας Σαλτούρου και αυτό, γιατί ο τότε Νομάρχης αποφάσισε με το έτσι θέλω, πως η Ξάνθη πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον πλούτο της. Από τότε και μετά, εδώ και τόσα χρόνια, δεν έχει πέσει ούτε ένα πετραδάκι στην παραλιακή ζώνη με πρωτοβουλία των αρμόδιων Δήμων και Δημάρχων, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται περίτρανα και δεν χωράει αμφισβήτηση.
Τους καιρούς όπου σε ολόκληρη την χώρα, κάποιοι, βρίσκοντας και τα ανάλογα παράθυρα στους διάτρητους νόμους του κράτους, μας έχτιζαν ακόμα και επάνω στο κύμα, σε Άβδηρα, Μάγγανα και Πόρτο Λάγος, κάποιοι άλλοι μεθόδευαν με την απραξία τους, το θάψιμο της Τουριστικής ανάπτυξης των παραλιών του Νομού μας, κάτι το οποίο βέβαια δεν συνέβη και στην ορεινή Ξάνθη, αφού μια πολύ μικρότερη ομάδα συμπολιτών μας, εκεί στον πρώην Δήμο Σταυρούπολης, βρήκε και τον τρόπο, αλλά και τα απαραίτητα κονδύλια για να αναγάγουν σε αρκετά μεγάλο Τουριστικό Προορισμό, την εκεί περιοχή και τον Νομό μας γενικότερα.
Αυτά που σήμερα γράφουμε, θεωρούμε πως έπρεπε να ειπωθούν, για να σταματήσουν οι πολιτικοί και όχι μόνο, αρμόδιοι για την περιοχή μας, τα λόγια του αέρα, τις εκθέσεις ιδεών και τις ανούσιες φιέστες. Η Ξάνθη έχει ανάγκη από έργα και όχι από λόγια…
Σταύρος Βλαχόπουλος