Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Εντατικοποίηση στους ελέγχους όσον αφορά την υποβολή του ΦΠΑ

Εντατικοποίηση στους ελέγχους όσον
αφορά την υποβολή του ΦΠΑ

 -Σε εξακρίβωση, σχετικά με το ποιες επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν ΦΠΑ για τις φορολογικές περιόδους από την 1/1/2010 και μετά προσχωρούν οι κατά τόπους ΔΟΥ με την μέθοδο της διασταύρωσης στοιχείων

Ήδη, στα χέρια της ΔΟΥ Ξάνθης η κατάσταση με τα στοιχεία των επιχειρήσεων, που δεν τακτοποίησαν αυτή την φορολογική εκκρεμότητα
Χρήστος Κετύπης, Επόπτης Ελέγχου στην Α΄ ΔΟΥ Ξάνθης:
«Εάν, ο υπόχρεος που θα ειδοποιηθεί προσέλθει εντός πέντε ημερών, θα τύχει τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 4 του Νόμου 3610/2007. Μείωση δηλαδή των προσαυξήσεων στο 50% και των τυχών προστίμων στο 1/5. Διαφορετικά, θα λαμβάνει πρόσκληση να προσκομίσει τα βιβλία του στα γραφεία της ΔΟΥ, ώστε να γίνει ο προσωρινός έλεγχος και καταλογισμός του ΦΠΑ που δεν απέδωσε η επιχείρηση»

  Από εχθές ξεκίνησαν πιο εντατικοί έλεγχοι όσον αφορά την είσπραξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από τις ΔΟΥ της χώρας, βάσει της εγκυκλίου ΠΟΛ. 1130 17/9/10 με θέμα, οδηγίες για εντατικοποίηση προσωρινών φορολογικών ελέγχων.
  Αναφορικά με το θέμα μιλάει στην εφημερίδα μας ο Επόπτης Ελέγχου στην Α΄ ΔΟΥ Ξάνθης, κύριος Χρήστος Κετύπης.
  Όπως επισημαίνει ο τελευταίος, «σύμφωνα με την εγκύκλιο, ολόκληρος ο ελεγκτικός μηχανισμός των ΔΟΥ και των ελεγκτικών κέντρων θα απασχοληθεί αποκλειστικά  τους επόμενους δύο μήνες με την διενέργεια προσωρινών ελέγχων ΦΠΑ, που θα αφορούν τις φορολογικές περιόδους από την 1/1/2010 και μετά».
  Σχετικά, τώρα, με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΔΟΥ για την εξακρίβωση, αναφορικά με το ποιες επιχειρήσεις δεν έχουν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες με την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, ο κύριος Χ. Κετύπης αναφέρει πως «όλες οι ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα έχουν λάβει καταστάσεις από την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, στις οποίες φαίνονται οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2008 και το 2009 και δεν έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις (έστω και μία) από 1/1/2010 έως 30/6/10» και συνεχίζει λέγοντας ότι «ο ελεγκτικός μηχανισμός θα ειδοποιεί τηλεφωνικά τις επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν προσωρινές δηλώσεις ΦΠΑ, για να προσέλθουν εντός πέντε ημερών και να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα αυτή.
  Εάν, ο υπόχρεος που θα ειδοποιηθεί προσέλθει εντός πέντε ημερών θα τύχει τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 4 του Νόμου 3610/2007. Μείωση δηλαδή των προσαυξήσεων στο 50% και των τυχών προστίμων στο 1/5.
  Σε περίπτωση δε, που δεν προσέλθει εντός πέντε ημερών να υποβάλει την δήλωση που δεν υπέβαλε, θα εκδοθεί εντολή ελέγχου και καταλογισμός του ΦΠΑ που δεν έχει υποβάλει. Σε αυτή την περίπτωση, ο φορολογούμενος θα λαμβάνει πρόσκληση του άρθρου 36 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, για να προσκομίσει τα βιβλία του στα γραφεία της ΔΟΥ, ώστε να γίνει ο προσωρινός έλεγχος και καταλογισμός του ΦΠΑ που δεν απέδωσε η επιχείρηση.
  Από την ΓΓΠΣ θα αποσταλούν άτυπες προσκλήσεις προς τις επιχειρήσεις για να ειδοποιηθούν να προσέλθουν στην ΔΟΥ, για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων που δεν υπέβαλαν.
  Το ίδιο ακριβώς θα γίνει (με την ίδια διαδικασία) και για όσες επιχειρήσεις υπέβαλαν ανακριβή περιοδική δήλωση ΦΠΑ από 1/1/2010 και μετά».
  Κλείνοντας, ο κύριος Χ. Κετύπης διευκρινίζει με έμφαση πως «στην υπηρεσία μας υπάρχουν καταστάσεις με τα ακαθάριστα έσοδα που δίνει η κάθε επιχείρηση στο χρονικό διάστημα 1/1 έως 31/7 του 2009 και του 2008, καθώς και το αντίστοιχο διάστημα του 2010, από τα οποία θα μπορούμε να εξακριβώνουμε την υποβολή ανακριβών δηλώσεων. Θέλω να τονίσω, ότι υπάρχουν στην ΔΟΥ καταστάσεις με όλες τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν υπέβαλαν εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για την χρονική περίοδο που γίνεται ο προσωρινός έλεγχος».

Της Πολιτικής Το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

20 Μήνες φυλακή στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ και στενό συνεργάτη του Δημάρχου Ξάνθης Μ. Τσέπελη για το μπάζωμα του ρέματος στην Χρύσα:
  Περνάει ο καιρός και επιβεβαιώνομαι συνεχώς, πράγμα το οποίο μου δίνει κουράγιο να συνεχίσω τις αποκαλύψεις μέσα από την εφημερίδα μου με την βοήθεια του Β. Βασιλειάδη. Η υπόθεση την οποία πρώτη και αποκλειστικά τότε δημοσίευσε η εφημερίδα μου, σχετικά με το μπάζωμα του ρέματος στην Χρύσα, έφτασε στο τέλος της Πρωτώς της φάσης και η έκβασή της όπως αναμενόταν, δεν ήταν καθόλου καλή για τον Μ. Τσέπελη, αφού το δικαστήριο του επέβαλε συγχωνευμένα ποινή 20 μηνών και πρόστιμο 13.000 ευρώ, ενώ διετάχθη και η κατάσχεση των μηχανημάτων που μπάζωναν το ρέμα. Τότε και σε προσωπική κουβέντα που είχα με τον Δήμαρχο Ξάνθης, ο ίδιος μου τόνιζε πως δεν γνώριζε τίποτε και πως δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, αλλά δυστυχώς για τον ίδιο τα πράγματα εξελίσσονται με τον χειρότερο τρόπο και στο σημείο αυτό θα πρέπει καλά ο Μ. Στυλιανίδης να αναλογιστεί για το αν θα έπρεπε να εμμένει στις δηλώσεις του «εγώ εκλογές χωρίς Τσέπελη και Καλαϊτζή δεν κάνω) ή να αλλάξει άρδην άποψη προσπαθώντας να γλιτώσει ότι προλάβει.

Στυγνός εκβιασμός από Μειονοτικούς κύκλους σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Κατεβαίνουν αυτόνομοι και ανεξάρτητοι, αφού εδώ και μήνες παζάρευαν θέσεις και αξιώματα:
  Πλήρης η επιβεβαίωση των όσων κατά καιρούς έχω αναφέρει μέσα από την στήλη μου, σε σχέση με το παζάρεμα που έκαναν οι μειονοτικοί κύκλοι σε Ξάνθη και Κομοτηνή για θέσεις και αξιώματα. Το γεγονός ότι οι μέχρι σήμερα έχοντες και κατέχοντες θέσεις στις δυο πιο πάνω Πόλεις, ανήγαγαν σε μεγάλους ρυθμιστές του πολιτικού σκηνικού τους προκλητικούς κατά καιρούς μειονοτικούς, τους έδωσε το δικαίωμα να παίζουν μπάλα από θέση ισχύος και να κάνουν τα δικά τους κόλπα. Έτσι μετά από τα τελευταία τερτίπια στην Ξάνθη, χθες κυκλοφόρησε πως θα κατέλθει στις δημοτικές εκλογές στην Κομοτηνή ανεξάρτητος μειονοτικός συνδυασμός. Δυστυχώς για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα πως τα φρούρια πέφτουν εκ των έσω και αυτό δυστυχώς οι πολιτικάντηδες της περιοχής μας δεν θέλουν να το εμπεδώσουν.

Δύσκολες οι ημέρες για τον Μ. Στυλιανίδη και την παράταξή του:
  Από το κακό στο χειρότερο πάνε τα πράγματα για τον Δήμαρχο Ξάνθης και δεν αναφέρομαι σε εκλογικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο εξελίξεων σχετικά με στελέχη του συνδυασμού του. Από την μια τα όσα αποκαλύψαμε πριν λίγους Μήνες με την ΕΤΕΝΕΞ και την ΕΑΠΑΞ, από την άλλη η πρωτόδικη αλλά βαριά καταδίκη του Μ. Τσέπελη προχθές για το μπάζωμα του ρέματος στην Χρύσα και το κακό τριτώνει με την στάση που κρατούν οι γνωστοί μειονοτικοί κύκλοι όσον αφορά στην κάθοδο τους με ανεξάρτητο συνδυασμό. Μπορεί ο Μ. Στυλιανίδης να είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος και αυτό δεν το αμφισβήτησα ποτέ μου, αλλά δυστυχώς στο συγκεκριμένο σημείο τα έχει κάνει μούσκεμα και θα σας πω γιατί το λέω αυτό. Ήμουν ίσως από τους πρώτους τρεις ανθρώπους στην Ξάνθη, που είχα στην διάθεση μου τις φωτογραφίες που διέσυραν τον Δήμαρχο μας, αφού τον παρουσίαζαν μέσα στο Τζαμί των Κιμμερίων παρουσία μάλιστα του Τούρκου Πρόξενου και του ψευτομουφτή. Τότε πήρα την απόφαση με προσωπικό επαγγελματικό κόστος, να μην δημοσιοποιήσω τις φωτογραφίες, επειδή θεώρησα πως ο Δήμαρχος Ξάνθης εγκλωβίστηκε τόσο από στενό του συνεργάτη, όσο και από την καλοσύνη του που στην προκειμένη περίπτωση έφτασε στα όρια του Αγαθού. Αφού λοιπόν ο Δήμαρχος Ξάνθης δεν θέλει να καταλάβει πως μόνος του διασύρεται από αυτού του είδους τα τερτίπια, οφείλω έστω και τελευταία στιγμή να του ζητήσω να αλλάξει ρότα και να πάρει επιτέλους αποφάσεις με οποιοδήποτε κόστος.

Υποψήφιος ο Δ. Μπένης με τον Μ. Στυλιανίδη, αλλά στο άκουσμα της είδησης πολλοί είναι αυτοί που ανάτρεξαν στο παρελθόν, για να θυμηθούν την κόντρα του 2002:
  Δεν λέω νέο πρόσωπο για την παράταξη του νυν Δημάρχου Ξάνθης, αλλά αρκετοί φίλοι και γνωστοί Ξανθιώτες, απόρησαν για το πώς ξεχάστηκε η τότε κόντρα των δυο ανδρών, που λίγο έλλειψε να καταλήξει ακόμα και στις αίθουσες των Δικαστηρίων. Το μόνο σίγουρο είναι πως και ο Δ. Μπένης θα είναι υποψήφιος με τον Μ. Στυλιανίδη, αλλά και πολλοί Ξανθιώτες είναι αυτοί που κρατούν αρχείο εφημερίδων ώστε να φρεσκάρουν την μνήμη τους για γεγονότα και περιστατικά του παρελθόντος.

Αντιδρούν οι Πωλητές των Λαϊκών Αγορών στην επιβολή της ταμειακής μηχανής

Αντιδρούν οι Πωλητές των Λαϊκών Αγορών
στην επιβολή της ταμειακής μηχανής
Γιάννης Χατζόπουλος, Πρόεδρος των Πωλητών Λαϊκής Αγοράς Ξάνθης:
«Θέλουν να μας εξαναγκάσουν να ανεβάσουμε τις τιμές μας, για να μην είναι φθηνό το παζάρι. Να μην βάλει κανένας συνάδελφος ταμειακή μηχανή στις μία Οκτωβρίου»

  Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους παραγωγούς της χώρας η απόφαση της κυβέρνησης να τοποθετηθούν ταμειακές μηχανές στις λαϊκές αγορές από την μία Οκτωβρίου.
  Χθες, μάλιστα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, παραγωγοί της Βορείου Ελλάδος μετέβησαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, για να δηλώσουν την αντίθεσή τους, κλείνοντας την Εγνατία οδό, στα πλαίσια της αγανάκτησης που προκαλεί η συγκεκριμένη απόφαση. 
  Πολλοί ήταν και οι παραγωγοί της Ξάνθης, που βρέθηκαν στην συμπρωτεύουσα για την πορεία διαμαρτυρίας, η οποία κατέληξε στην Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, όπου οι αγανακτισμένοι παραγωγοί παρέδωσαν στον Γενικό Γραμματέα το σχετικό ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
  Να σημειωθεί δε, πως σήμερα οι παραγωγοί της Νοτίου Ελλάδος θα συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα, για να αποκλείσουν το Υπουργείο Οικονομικών.
  «Μέσω της τοποθέτησης ταμειακών μηχανών προωθούν ένα σύστημα φορολόγησης, που αν εφαρμοστεί θα εξοντώσει τους παραγωγούς» σχολιάζει χαρακτηριστικά μέσα από δηλώσεις που κάνει στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος των Πωλητών Λαϊκής Αγοράς Ξάνθης, κύριος Γιάννης Χατζόπουλος.
  Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει, παράλληλα, ο κύριος Γ. Χατζόπουλος στην ΦτΞ, «πρόκειται για μια άδικη φορολογία, που θα μας πλήξει ανεπανόρθωτα. Αν δεν αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης, θα καταστραφούμε. Ο παραγωγός θα επιβαρυνθεί με έναν αβάσταχτο φόρο.
  Τα προϊόντα που πουλάμε είναι δικά μας, γι’ αυτό κρατάμε χαμηλές τις τιμές. Προσφέρουμε φρέσκα και σε καλές τιμές φρούτα και λαχανικά. Πάνε να το καταργήσουν αυτό, μέσω της φορολογίας που θέλουν να μας επιβάλουν».
  Από την άλλη, ο κύριος Γ. Χατζόπουλος επισημαίνει με έμφαση ότι «βλέπουμε τελευταία, πως η κυβέρνηση προωθεί τα μεγάλα συμφέροντα και τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως γίνεται με το πολυκατάστημα που θα ανοίξει στον Ζυγό του Δήμου Βιστωνίδας. Όλα αυτά μας πλήττουν θανάσιμα.
  Με λίγα λόγια, στοχοποιούμαστε από το σύστημα που θέλει να ανεβάσει τις τιμές. Θέλουν να μας εξαναγκάσουν να ανεβάσουμε τις τιμές μας, για να μην είναι φθηνό το παζάρι».
  Αναφορικά, τώρα, με τα βασικά αιτήματα των παραγωγών της χώρας, ο κύριος Γ. Χατζόπουλος επισημαίνει πως «διεκδικούμε να μπουν οι ταμειακές μηχανές με μηδενικό ΦΠΑ, για να φαίνεται μόνον ο τζίρος μας. Όχι, λοιπόν, στο λογισμικό προσδιορισμό. Όχι στην άδικη φορολογία. Όχι στην επιβολή του 11% στις τιμές των προϊόντων».
  Και καταλήγει πως «θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα. Κανένας συνάδελφος δεν έχει παραγγείλει ταμειακή μηχανή. Σκοπός μας και θα τον επιδιώξουμε, είναι στις μία Οκτωβρίου κανένας παραγωγός να μην έχει βάλει ταμειακή μηχανή».

Προεκλογικά τερτίπια…

Προεκλογικά τερτίπια…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

  Όπως φαίνεται, η προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές θα είναι ιδιαίτερα θερμή. Ήδη, οι υποψήφιοι για τους Δήμους και τις αιρετές Περιφέρειες της χώρας προετοιμάζονται πυρετωδώς για την μεγάλη εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου. Βλέπετε, η προεκλογική εκστρατεία απαιτεί προσπάθεια και αγώνα.
  Το θέμα είναι ότι ο απλός κοσμάκης, που βασανίζεται από τις δυσκολίες της εποχής, την γνωστή κρίση που δεν χρειάζεται να αναλύσω γιατί έχει κουράσει, δεν δείχνει καμία διάθεση να ασχοληθεί με το εκλογικό γεγονός, που έπεται λίαν συντόμως.
  Όσον αφορά δε τον δικό μας Δήμο, για να μην πηγαίνουμε μακριά και χάνουμε το θεωρητικό του πράγματος, οι περισσότεροι δημότες έχουμε να σκεφτούμε άλλα πράγματα. Για παράδειγμα την έλλειψη υποδομών που δυσκολεύει την καθημερινή ζωή μας επί τόσα χρόνια, χωρίς να αλλάζει κάτι για να ανακουφιστούμε, επιτέλους, ως πολίτες της μικρής μας κοινωνίας.
  Είναι ποτέ δυνατόν να σκέφτομαι τις ερχόμενες εκλογές και ποιον θα ψηφίσω, όταν πηγαίνοντας το πρωί στην δουλειά δεν βρίσκω ούτε ένα πεζοδρόμιο, γιατί όλα έχουν καταληφθεί από ΙΧ αυτοκίνητα; Όταν πατάω στις λακκούβες που υπάρχουν εκεί για να μου θυμίζουν πόσο πολύ με σκέφτεται ο Δήμος; Όταν ο γνωστός μου, που αντιμετωπίζει αναπηρία δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στην πόλη, γιατί κανείς δεν έχει μεριμνήσει για την δική του ασφάλεια και γιατί δεν υπάρχει ένας αξιόλογος δημόσιος  χώρος αναψυχής, για να περάσω ένα όμορφο απόγευμα μαζί με την οικογένειά μου;
  Και ενώ φωνάζουμε όλοι, ότι πρέπει να διατηρούμε καθαρή την πόλη μας, η αφισορρύπανση καλά κρατεί. Και που να αρχίσουν να αυτοδιαφημίζονται οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και αιρετοί Περιφερειάρχες…
  Ως γνωστόν, κάθε εκλογική περίοδο οι υποψήφιοι για θέσεις και αξιώματα, παραγγέλλουν μεγάλες ποσότητες διαφημιστικών φυλλαδίων με την μόστρα τους να καταλαμβάνει όλη την επιφάνεια του χαρτιού, για να απευθυνθούν στον ψηφοφόρο που δεν έχει αποφασίσει ακόμα για τον ποιον θα προτιμήσει τελικά στις εκλογές. Πάρε κόσμε προεκλογικά φυλλάδια, όσα θέλεις…
  Βλέπεις, λοιπόν, τα αψεγάδιαστα πρόσωπα των υποψηφίων για τις τοπικές εκλογές που δεσπόζουν στα πολύχρωμα ιλουστρασιόν χαρτιά να σου χαμογελάνε με νόημα. Ψήφισε με, σου φωνάζει μέσα από το κάδρο της φωτογραφίας του ο πολιτικός που παλεύει να αναρριχηθεί στον θώκο της αρεσκείας του. Το πρόσωπό του εμφανώς διαφοροποιημένο, η τεχνολογία βλέπετε κάνει θαύματα, σε εκλιπαρεί για μια ψήφο.
  Φέτος, όλοι μας θα το σκεφτούμε πολύ σοβαρά πριν ρίξουμε την ψήφο μας στην κάλπη. Θα λάβουμε στα υπόψη τα κακοτράχαλα πλακάκια σε κεντρικό σημείο της πόλης, τους ανύπαρκτους χώρους στάθμευσης, το φτωχό πράσινο, την βρωμιά από τα σκουπίδια, τους κακοφτιαγμένους δρόμους και πολλά άλλα που μας ενοχλούν στην Ξάνθη…

Εφικτή ή όχι η μείωση των τιμών, που έχει βάλει στο στόχαστρο ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης;

Εφικτή ή όχι η μείωση των τιμών, που έχει βάλει στο στόχαστρο ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης;
Τι απαντάνε επί του θέματος εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων του τόπου μας

  Ως βασική προτεραιότητα την μείωση των τιμών, με δεδομένο το γεγονός, ότι έχουν συρρικνωθεί δραματικά τα εισοδήματα των καταναλωτών, έθεσε ο νέος Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κύριος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως φαίνεται μέσα από σχετικές δηλώσεις του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
  Το ερώτημα που γεννάται ανεπαίσθητα: Κατά πόσο είναι εφικτό ένα τέτοιο εγχείρημα στην πράξη; Την στιγμή, που η ίδια η κυβέρνηση προβαίνει, συνεχώς, σε αυξήσεις τελών και φόρων. Κατά πόσο, δηλαδή, θα μπορέσει η ελληνική αγορά να ρίξει τις τιμές της, μεσούσης της οικονομικής κρίσης και των οικονομικών επιβαρύνσεων που δέχεται καθημερινά, μέσα από σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις;
  Αναφορικά με το θέμα τοποθετούνται στην εφημερίδα μας εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της Ξάνθης, δίνοντας ο καθένας την δική του οπτική γωνία, όσον αφορά την μείωση των τιμών στην ελληνική αγορά και πως σχολιάζουν τις προθέσεις του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης.

  Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ, κύριος  Σωτήρης Τσιακίρογλου, επί του θέματος δήλωσε τα ακόλουθα:
  «Θλίβομαι, όταν ακούω τέτοιες δηλώσεις από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, περί μείωσης τιμών από τις επιχειρήσεις. Τη στιγμή που το ίδιο το κράτος είναι πανάκριβο στις ΔΕΚΟ, στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, όταν η φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι πάρα πολύ υψηλή, όταν τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, εξαιτίας των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζόμενων και εν γένει, ότι αφορά το κράτος είναι πάρα πολύ ακριβό. Με αυτό τον τρόπο δεν δίνει την δυνατότητα (θα μιλήσω για την μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση) και το περιθώριο να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές τους. Σε αντίθεση με τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, οι μικρές απορροφήσανε τις αυξήσεις του ΦΠΑ. Έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και είναι αδύνατον να μπορέσουν να επιβιώσουν σε μια νέα αύξηση του ΦΠΑ. Είναι αδύνατον να επιβιώσουν σε μείωση τιμών. Καλώ μέσα από την εφημερίδα σας, όσους θεωρούν, ότι το «επιχειρείν» είναι κάτι απλό, Ιδού το πεδίον δόξης λαμπρό, να επιχειρήσουνε, για να μπορέσουνε να δουν τι γίνεται στην μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση».

  Ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού συλλόγου και Πρόεδρος του σωματείου Υφασματοπωλών και Ετοίμων Ενδυμάτων Ξάνθης, κύριος Γιάννης Αλεξόπουλος, από την πλευρά του επισήμανε πως:
  «Η ίδια η κυβέρνηση, με τις κινήσεις που κάνει, εξωθεί τις τιμές προς τα πάνω. Αυξήσεις ΦΠΑ, τις οποίες απορροφήσαμε δύο φορές, χωρίς να περάσουν στον καταναλωτή. Αυξήσεις στα καύσιμα, που ανέβασαν αυτομάτως τα κόμιστρα και άρα τα έξοδά μας. Αυξήσεις των λειτουργικών μας εξόδων, εξαιτίας των παραπάνω εξελίξεων.
Έρχεται να ζητήσει μείωση των τιμών από εμάς, ανεβάζοντας ταυτόχρονα (από την πλευρά της κυβέρνησης) τα πάγια έξοδά μας και το ΦΠΑ, τα οποία ανεβάζουν τις τιμές. Εκτός από αυτό, η προσπάθεια η δική μας, όπως θα ξέρετε πολύ καλά, ήταν να απορροφήσουμε το ΦΠΑ, για να μην ανέβουν οι τιμές.
  Η αγορά δεν χρειάζεται ούτε νουθεσίες, ούτε παραγγελίες από κάποιον Υπουργό, γιατί αυτορυθμίζεται. Όταν υπάρχει δουλειά ή όταν υπάρχει πληθώρα εμπορευμάτων οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα. Όταν δεν υπάρχει ζήτηση, υπάρχει αυτορρύθμιση στην αγορά.
  Η πτώση των τιμών είναι συνυφασμένη και με το κοστολόγιο. Εάν μπορέσουν και βρουν εμπυρεύματα φθηνότερα και το ίδιο καλής ποιότητας τότε είναι εφικτή η πτώση στις τιμές. Το θέμα βέβαια είναι τα εμπορεύματα να είναι και ελληνικά, για να μένουν τα χρήματα στον τόπο».

  Ενώ, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος τόνισε με νόημα πως «αν μπορέσει ο κύριος Χρυσοχοΐδης να “πολεμήσει” τα μονοπώλια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τότε θα μειωθούν οι τιμές. Είναι εφικτό να καταφέρει κάτι τέτοιο, αφού είναι στην κυβέρνηση».

Δεν μπορούν οι φοιτητές να βρουν τους καθηγητές τους γιατί αυτοί συνεχώς απουσιάζουν

Ανώνυμη καταγγελία για το ΔΠΘ;

Δεν μπορούν οι φοιτητές να βρουν τους καθηγητές
τους γιατί αυτοί συνεχώς απουσιάζουν

-Και πάλι το «tromaktiko» τόπος διαφήμισης αρνητικών καταστάσεων της Ξάνθης
-Κάθε πότε και πόσες ώρες πρέπει να βρίσκονται οι καθηγητές του ΔΠΘ στον χώρο εργασίας τους;
-Καταγγελία από φοιτητή της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης για συνεχή απουσία καθηγητών

Τι αναφέρει για το θέμα ο πρώην Αντιπρύτανης Αθ. Καραμπίνης:
«Δεν θα πρέπει κοντά στα ξερά να καίγονται και τα χλωρά»

  Προβληματισμό προκαλεί καταγγελία φοιτητή της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, η οποία αναρτήθηκε σε γνωστό μπλοκ του διαδικτύου, αναφορικά με την συμπεριφορά συγκεκριμένων, όπως αναφέρει, πανεπιστημιακών καθηγητών, οι οποίοι έχουν γίνει απρόσιτοι για τους φοιτητές τους. Επειδή όμως οι καιροί είναι πονηροί και ίσως η συγκεκριμένη καταγγελία να είχε σχέση με προσωπικές διαφορές ανάμεσα σε φοιτητές ή φοιτητή, ερευνήσαμε την υπόθεση και σας παρουσιάζουμε τα ακόλουθα.
  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει η εν λόγω καταγγελία, υπάρχουν ορισμένοι καθηγητές στην Πολυτεχνική Σχολή της Πόλης μας, οι οποίοι το έχουν κάνει σύστημα, να εμφανίζονται στο γραφείο τους όποτε θέλουν, χωρίς να δίνουν την δυνατότητα στους φοιτητές να επικοινωνούν μαζί τους, όπως προβλέπεται από τον σχετικό Νόμο που υπάρχει. Δεν έχουν με άλλα λόγια ώρες αφιερωμένες στον φοιτητικό κόσμο, που ενδεχομένως επιθυμεί να έρθει σε επαφή μαζί τους για ερωτήσεις ή κάποιες διευκρινίσεις που πρέπει να γίνουν.
  Η καταγγελία αναφέρει, επίσης, πως οι εν λόγω καθηγητές, τους οποίους δεν ονοματίζει, δεν βρίσκουν ώρες ούτε, καν, κατά την διάρκεια της εξεταστικής περιόδου για τους φοιτητές τους, όταν δηλαδή υπάρχει μεγάλη ανάγκη για άμεση επικοινωνία μεταξύ καθηγητή και φοιτητή.
  Αναφορικά με το θέμα απευθυνθήκαμε στον πρώην Αντιπρύτανη του ΔΠΘ, κύριο Αθανάσιο Καραμπίνη, με την εξής ερώτηση: Τι πρέπει να κάνει κάποιος φοιτητής που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα με κάποιον καθηγητή του(;).
  Όπως μας διευκρινίζει ο κύριος Α. Καραμπίνης, οι Πρόεδροι των τμημάτων του Πανεπιστημίου είναι αυτοί που σύμφωνα με τον Νόμο ελέγχουν την παρουσία των καθηγητών, όσον αφορά την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημιακού ιδρύματος, γι’ αυτό αν κάποιος φοιτητής αντιμετωπίζει σχετικό πρόβλημα, θα πρέπει να απευθυνθεί στον Πρόεδρο του τμήματός του και να τον ενημερώσει επί του θέματος. Επισημαίνει δε, πως αν υπάρχει φοιτητής που φοβάται να δημιουργήσει ρήξη με τον καθηγητή, μπορεί να ενημερώσει τον Πρόεδρο του τμήματος, ζητώντας του εχεμύθεια.
  «Είναι άσχημο μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά» σχολιάζει παράλληλα ο κύριος Α. Καραμπίνης, τονίζοντας δε, πως «υπάρχουν καθηγητές που είναι συνέχεια δίπλα στους φοιτητές. Υπάρχουν ώρες που δεν μπορεί να δεχτεί ο καθηγητής φοιτητές, γιατί, ενδεχομένως, έχει εργαστήρια ή κάποιες άλλες υποχρεώσεις».
  Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι φοιτητές θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι μπορούν να απευθυνθούν στον Πρόεδρο του τμήματος, σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν απαξιωτική συμπεριφορά από καθηγητή τους, ο οποίος δεν καταδέχεται να τους δεχτεί στα πλαίσια της συνεργασίας καθηγητή και φοιτητή.

Της Πολιτικής Το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Οι γελοιότητες στα προεκλογικά του νεοσύστατου Δήμου Αβδήρων δεν έχουν τέλος:
  Ήθελε λέει, η Αθώα Εύα Τσακίρη, να βρεθεί ένας υποψήφιος ο οποίος θα είναι κοινής αποδοχής, για να στηριχτεί από όλους. Βρέθηκε ο Δ. Γαλανόπουλος στην αρχή, δεν ήταν αποδεκτός από την ίδια όπως φάνηκε, αφού αποκαλύφθηκαν τα διάφορα παιχνίδια της άμεσα. Μετά η κύρια Τσακίρη τους μάζεψε στα Άβδηρα και τους είπε πως κατεβαίνει η ίδια υποψήφια Δήμαρχος με την προϋπόθεση να είναι μαζί της ο Δ. Γαλανόπουλος, ο Αν. Καραπαπάζογλου και ο Π. Λύρατζης. Σήμερα ξαναβγαίνει με δήλωσή της σε τοπική εφημερίδα και μας λέει πως εμμένει στην πρώτη της απόφαση. Μπορεί η κυρία Δήμαρχος των Αβδήρων να έχει τρικυμία εν κρανίω και μέσα στον παροξυσμό των ημερών να πέφτει σε επανωτά λάθη, αλλά δεν της επιτρέπουμε να εμπαίζει την νοημοσύνη όλων, ειδικά τώρα που μέτρησε τα κουκιά της και είδε πως δεν πρόκειται να εκλεγεί Δήμαρχος στα Άβδηρα, ούτε την δευτέρα παρουσία. Ο Β. Τσολακίδης θα είναι Δήμαρχος Αβδήρων όπως όλα δείχνουν και αυτό θα οφείλεται καθαρά και μόνο στα παιχνίδια της νυν Δημάρχου, η οποία έχασε την μπάλα. Ειλικρινά λυπάμαι Εύα Τσακίρη, μόνο αυτό έχω να σου πω.

Μας δικαιώνουν οι εξελίξεις για τις συντεχνίες στον νεοσύστατο παραλιακό Δήμο:
  Όσο περνούν οι μέρες, οι εξελίξεις στον Δήμο Αβδήρων καταρρίπτουν κάθε είδους προσπάθεια που έγινε εναντίον μας, από συγκεκριμένους κύκλους. Η αλήθεια την οποία γράψαμε αρκετές φορές βγήκε στο προσκήνιο, αφήνοντας αρκετά πίσω όλους αυτούς που οργάνωναν το παρασκήνιο που δυστυχώς δεν τους βγήκε. Το μόνο που κατάφεραν είναι να ρεζιλέψουν την ΝΔ στην περιοχή των Αβδήρων και να παρουσιάσουν την πρόεδρο της ΝΟΔΕ Σούλα Ιακωβίδου ως ανίκανη, ξεχνώντας βέβαια επιλεκτικά, πως η νέα πρόεδρος παρέλαβε την ΝΟΔΕ Ξάνθης ως ένα κλινικά νεκρό οργανισμό, ο οποίος χρειάζεται αρκετό καιρό για να επανέλθει. Δεν είναι τυχαίο βέβαια το ότι κυκλοφορεί ευρέως στην κοινή γνώμη της Ξάνθης πως, η κατάσταση στην ΝΔ σε Ξάνθη οφείλεται στις συνεχόμενες προσπάθειες των υποστηρικτών της Ντόρας Μπακογιάννη, με στόχο την καταστροφή της ΝΔ και την δημιουργία μιας νέας παράταξης, στην οποία θα ηγείται ανά την Ελλάδα η κυρία Μπακογιάννη.

Απάντηση του ΚΤΕΛ στις κατηγορίες που τους επέρριψαν:
  Ο χορός στην υπόθεση μεταφοράς των μαθητών καλά κράτησε αυτές τις ημέρες και έγινε η αρένα που φιλοξένησε ίσως την πρώτη σοβαρή προεκλογική μάχη. Νομάρχης Ξάνθης και Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας παρήλασαν για αρκετές ημέρες στα έντυπα και όχι μόνο ΜΜΕ και όπως ήταν αναμενόμενο, τα σκάγια πήραν και τους ιδιοκτήτες των μέσων μεταφοράς των Μαθητών, οι οποίοι όπως πληροφορήθηκα, ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους μέσα από απάντηση την οποία θα αποστείλουν σε μερίδα του τοπικού τύπου, ρίχνοντας άπλετο φως στην υπόθεση.

Η γιατρός των ΤΕΠ του Νοσοκομείου Ξάνθης κυρία Ισιδωρίδου Πόπη, υποψήφια με τον Γ. Παυλίδη:
  Ο ίδιος ο Γ. Παυλίδης κρατά κρυφά τα χαρτιά του για το στήσιμο του ψηφοδελτίου, αλλά κάτι το οποίο το γνωρίζουν περισσότεροι από έναν παύει να είναι μυστικό και έτσι σήμερα σας δίνουμε ακόμα ένα όνομα υποψηφιότητας, το οποίο πλαισιώνει το ψηφοδέλτιο του Γ. Παυλίδη από την Ξάνθη. Πρόκειται για την Γιατρό Ισιδωρίδου Πόπη, η οποία εργάζεται στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Ξάνθης.

Εντός των επομένων ημερών η ανακοίνωση υποψηφίων από τον Δήμαρχο Ξάνθης Μ. Στυλιανίδη:
  Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινώσει το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος του συνδυασμού του, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, ο οποίος δυστυχώς ζορίζεται να κλείσει το ψηφοδέλτιο, επειδή δέχεται συνεχώς πιέσεις από συμπολίτες μας, οι οποίοι θέλουν να είναι υποψήφιοι μαζί του. Σύμφωνα με πληροφορίες μου, ο Δήμαρχος Ξάνθης καθημερινά ασχολείται με περισσότερα από δέκα άτομα και προσπαθεί να επιλέξει ανάμεσα σε αυτούς τους καλύτερους από άποψη ψήφων, ώστε να εξασφαλίσει την εκλογή του από την πρώτη Κυριακή, ακόμα και αν κατέβουν τελικά οι μειονοτικοί με ανεξάρτητο δικό τους συνδυασμό.

Σήμερα Τετάρτη, πιθανότατα το ΠΑΣΟΚ να ανακοινώσει επίσημα τους Αντιπεριφερειάρχες:
  Στην Αθήνα βρίσκεται όπως πληροφορήθηκα από εχθές, ο Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ Άρης Γιαννακίδης, προκειμένου να συζητήσει με ανώτατα στελέχη του κόμματος, ορισμένες διαδικαστικές λεπτομέρειες για τις ερχόμενες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες κατάφερα να αλιεύσω, στο ΠΑΣΟΚ συζητούν να ανακοινώσουν κατά πάσα πιθανότητα σήμερα Τέταρτη και επίσημα, τους υποψήφιους Αντιπεριφερειάρχες ανά Νομό.

Μάζωξη συντρόφων την Δευτέρα το βράδυ και σύσσωμη δυναμική στήριξη στο πρόσωπο του Χ. Πούλιου:
  Σε μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα γεμάτη συγκίνηση, βρέθηκαν παλιά και νέα πρωτοκλασάτα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ, σε ξενοδοχείο της πόλης μας το βράδυ της Δευτέρας, προκειμένου να στηρίξουν από κοινού την υποψηφιότητα του Χ. Πούλιου και των στελεχών του συνδυασμού του στις επερχόμενες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε αυτήν την μικρή σύσκεψη συμμετείχε και ο Γραμματέας Συντονιστής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Αχιλλέας Τσαρτσάρας, ενώ κλήθηκαν και παραβρέθηκαν πολλά παλιά στελέχη του κόμματος. Η απόφαση όλων για την δυναμική στήριξη στο πρόσωπο του Χρίστου Πούλιου, βάζει τέλος στα σενάρια που επιλεκτικά κάποιοι διέρρευσαν το τελευταίο διάστημα, πως υπάρχουν αντιπάθειες από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο του Επικεφαλή των «Πολιτών για την Αλλαγή».

Δεν έχει κυκλοφοριακό πρόβλημα η Ξάνθη. Τάδε έφη Μιχάλης Στυλιανίδης, Δήμαρχος Ξάνθης:
  Ειλικρινά δεν θα ήθελα να πάρω θέση σε αυτήν την δήλωση του Δημάρχου Ξάνθης, γιατί την άποψη μου, για το αν υπάρχει ή όχι κυκλοφοριακό μπάχαλο στην πόλη μας, την έχω δημοσιεύσει πολλές φορές. Σήμερα όμως δυστυχώς θλίβομαι, γιατί αποδεικνύεται περίτρανα, πως η ο Δήμαρχος δεν θέλει να δει την πραγματικότητα ή κάποιοι δεν του επιτρέπουν να δει. Μα είναι δυνατόν αγαπητέ Δήμαρχε να κάνεις τέτοιου είδους δηλώσεις, την στιγμή που για να μετακινηθεί κάποιος από την Σάρδεων προς το κέντρο ή την οδό Μ. Καραολή χρειάζεται ένα τέταρτο; Δεν θα πρέπει να ξεχνάς Δήμαρχε μας, πως δεν μένουν όλοι οι Ξανθιώτες κοντά στις δουλειές τους, ούτε έχουν οδηγούς για να τους μεταφέρουν σε αυτές.

Η Δήλωση της ημέρας από τον Δήμαρχο Τοπείρου Σ. Χατζηευαγγέλου:
  «Δίνουμε τις ίδιες παροχές, σε όλον τον πληθυσμό μας». Τάδε έφη Στέλιος Χατζηευαγγέλου. Δηλαδή να υποθέσω κύριε Δήμαρχε πως μεταφέρετε με έξοδα του Δήμου εντελώς τζάμπα, σε ταξιδάκια αναψυχής και για ψώνια, τους Χριστιανούς κατοίκους του Δήμου Τοπείρου; Μα καλά κύριε Χατζηευαγγέλου, επειδή μπορούσατε μέχρι σήμερα να εγκλωβίζετε με διάφορα τέτοια τερτίπια την μειονότητα στον Τόπειρο, επιδιώκοντας την επανεκλογή σας, νομίζετε πως θα μπορέσετε να πράξετε και τώρα το ίδιο; Είναι δυνατόν ένας έμπειρος πολιτικός της αυτοδιοίκησης σαν εσάς, να πέφτει σε τέτοια λάθη και να πιστεύει πως τον πιστεύει ο κόσμος; Πες μας ευθέως Δήμαρχε Τοπείρου, πότε πήγες εντελώς τζάμπα τους Χριστιανούς της περιοχής του Δήμου Τοπείρου ή 600 άτομα από αυτούς ή έστω και τους ηλικιωμένους των ΚΑΠΗ του Δήμου Τοπείρου, ταξίδι αναψυχής για ψώνια εκτός Ξάνθης ή εκτός Ελλάδος;

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Βρετανού Πρέσβη στην Θράκη με πρώτο σταθμό την πόλη της Ξάνθης

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Βρετανού Πρέσβη στην Θράκη με πρώτο σταθμό την πόλη της Ξάνθης

-Δήμαρχος και Νομάρχης Ξάνθης υποδέχθηκαν θερμά τον κύριο David Landsman

-Τοπική οικονομία και ανάπτυξη τα θέματα που συζητήθηκαν

-Έντονες οι αντιδράσεις του κόσμου, που πληροφορήθηκε ότι θα υπήρχε συνάντηση του Πρέσβη με Μειονοτικούς κύκλους της περιοχής μας
 
   Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο και τον Νομάρχη Ξάνθης πραγματοποίησε εχθές το πρωί ο Πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα, ο κύριος David Landsman, για να ενημερωθεί επί τοπικών θεμάτων που αφορούν την ευρύτερη περιοχής μας.
  Στις εννιά περίπου το πρωί ο Πρέσβης της Βρετανίας επισκέφτηκε τον Δήμαρχο, κύριο Μ. Στυλιανίδη στο γραφείο του, όπου συζήτησαν σε θερμό κλίμα για σαράντα περίπου λεπτά, σχετικά με θέματα που αφορούν κυρίως την ανάπτυξη και την οικονομία της περιοχής.
  Όπως σημείωσε ο κύριος David Landsman, πρόκειται για δεύτερη επίσκεψή του στην πόλη της Ξάνθης. Μάλιστα, δήλωσε ενθουσιασμένος από τις ομορφιές της Ξάνθης, αναφερόμενος κυρίως στην Παλιά Πόλη.
  Πριν αποχαιρετίσει τον Δήμαρχο, ο Πρέσβης της Βρετανίας αναφέρθηκε στους λόγους της παρουσίας του στην περιοχή της Θράκης, μέσα από σχετικές δηλώσεις που έκανε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Συγκεκριμένα δήλωσε τα ακόλουθα:
  «Θεωρώ, ότι είναι σημαντικό ένας Πρέσβης να μην μένει μόνον στην πρωτεύουσα, αλλά να επισκέπτεται και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Αυτή την εβδομάδα θα είμαι στην Θράκη και την Μακεδονία. Θέλω να μάθω περισσότερα για την περιοχή. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος ιδιαίτερος λόγος αυτών των επισκέψεων. Έχω στην ατζέντα μου μια επίσκεψη εκτός Αθηνών. Η επίσκεψή μου δεν έχει κανένα πολιτικό σκοπό. Θέλω να μάθω τα πάντα για την περιοχή σας, για την οικονομία, την γεωγραφία, την ανάπτυξη. Θα πρέπει να είμαι ενημερωμένος για όλα αυτά τα θέματα».
  Αναφερόμενος στα ζητήματα που συζητήθηκαν από κοινού με τον κύριο Μ. Στυλιανίδη, ο Πρέσβης δήλωσε πως «συζητήσαμε σήμερα με τον Δήμαρχο για το τι γίνεται στην Ξάνθη, για την οικονομική κατάσταση, για το τι θα γίνει στο μέλλον και τι προοπτικές υπάρχουν. Η Ξάνθη είναι μια πολύ όμορφη πόλη και πρέπει να έχει πολλές δυνατότητες στο μέλλον».
  Ο Δήμαρχος, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, από την πλευρά του, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε και δημόσια τον κύριο David Landsman για την επίσκεψή του, επισήμανε τα ακόλουθα:
  «Να ξεκαθαρίσω πως η συζήτηση δεν κρύβει τίποτα. Ο κύριος Πρέσβης ξαναεπισκέφτηκε την Ξάνθη πριν είκοσι χρόνια περίπου, όταν ήταν μέλος της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Είναι πολύ φυσικό να επισκέπτεται όλες τις περιοχές της Ελλάδος και βέβαια να έρθει και στην Ξάνθη. Θέλω να σας ενημερώσω, ότι, αφού τον ενημέρωσα για τον Δήμο της Ξάνθης, η συζήτησή μας στράφηκε γύρω από θέματα ανάπτυξης, τοπικής οικονομίας και πολιτισμού, γιατί έχουμε και μια συνεργασία πάνω σε τέτοιας μορφής ζητήματα.
  Από τα λίγα που είδε από την πόλη της Ξάνθης, ο Πρέσβης της Βρετανίας, είπε τα καλύτερα και με συνεχάρη σαν εκπρόσωπο όλων των Ξανθιωτών, διότι διατηρούμε την Παλιά Πόλη της Ξάνθης, κάτι που το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό».
  Αμέσως μετά το πέρας της συζήτησης με τον Δήμαρχο, ο κύριος David Landsman κατευθύνθηκε στη Νομαρχία Ξάνθης, για να συναντήσει τον Νομάρχη, κύριο Γιώργο Παυλίδη, στα ίδια εθιμοτυπικά πλαίσια συνάντησης. Η συζήτηση των δύο ανδρών κράτησε περίπου μια ώρα σε φιλικό κλίμα.
  Μετά την αποχώρηση του Βρετανού Πρέσβη, ο κύριος Γ. Παυλίδης προέβη σε δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενος στα θέματα που συζητήθηκαν με τον κύριο David Landsman.
  «Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον πρέσβη της Βρετανίας. Ήταν ιδιαίτερη η χαρά, αλλά και η τιμή για την περιοχή μας. Η συζήτησή μας στράφηκε γύρω από θέματα του Νομού, αλλά και όλης της Περιφέρειας» σχολίασε ο κύριος Γιώργος Παυλίδης και συνέχισε λέγοντας πως «συζητήσαμε θέματα ανάπτυξης, προοπτικών, διεθνών συνεργασιών, ζητήματα που αφορούν την οικονομία τόσο στον πρωτογενή, όσο και στον μεταποιητικό τομέα. Όπως επίσης ζητήματα που αφορούν την προοπτική του νέου θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Η Ευρώπη αλληλοεπηρεάζεται. Η Ευρώπη ωφελείται όταν μια χώρα πηγαίνει καλά, ενώ ζημιώνεται όταν μια χώρα αποσταθεροποιείται. Όλα αυτά τα συζητήσαμε σε αδρές γραμμές.
  Διατύπωσα επίσης την αισιοδοξία μου, ότι μέσα από τον νέο θεσμό μπορούν να δημιουργηθούν νέες καταστάσεις, νέα πράγματα, παρότι στο πρώτο χρονικό διάστημα αδιαμφισβήτητα θα έχει δυσκολίες. Κάθε αρχή και δύσκολη, όπως λέει ο λαός μας. Μπορεί να λειτουργήσει και ως ανάχωμα στην οικονομική κρίση. Να δημιουργήσει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες στο επίπεδο που το επιτρέπουν οι οικονομικές δυνατότητες, αλλά και της κοινωνικής συνεργασίας και ενεργοποίησης, έτσι ώστε να ξεφύγουμε από αυτή την συρρίκνωση που υπάρχει στην οικονομία και που είναι ορατή προς κάθε κατεύθυνση».

Σημάδια παρακμής …

Σημάδια παρακμής …
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

  Έχουμε βυθιστεί τόσο πολύ στα οικονομικά ζητήματα της χώρας και το τι επιτάσσει το περιβόητο μνημόνιο, που έχουμε αφήσει εντελώς κοινωνικά θέματα μείζονος σημασίας, να εξελίσσονται σε πληγές που δεν κλείνουν.
  Η ανεργία, ως άμεσο επακόλουθο της δημοσιονομικής ύφεσης, καλπάζει με τρελούς ρυθμούς. Νέοι ηλικίας μεταξύ τριάντα πέντε με σαράντα πέντε είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις του κοινωνικού αυτού φαινομένου. Αντί όμως να ασχοληθεί το κράτος με το πρόβλημα της ανεργίας, που έχει γίνει ο εφιάλτης της σύγχρονης εποχής, έχει μετατοπίσει όλου του το ενδιαφέρον στην εθνική οικονομία, ανακυκλώνοντας τα ίδια και τα ίδια.
  Οι πιο παραγωγικοί πολίτες της χώρας βρίσκονται στο περιθώριο, ανήμποροι να βρουν μια θέση εργασίας, εξαιτίας της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης που γνωρίζει η Ελλάδα. Ενώ, η αναπτυξιακή προοπτική παραμένει στο μηδέν. Με αυτά τα δεδομένα γίνεται εμφανές, ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν πρόκειται να έρθει ούτε το 2013, όπως θέλουν να μας πείσουν οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ. Η ανάγκη να ξαναβγούμε στις αγορές για να δανειστούμε, θα εμφανιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, πάλι, στο προσκήνιο. Και πώς να μην εμφανιστεί άλλωστε; Όταν η χώρα είναι παραγωγικά αδρανής. Εισάγουμε χωρίς να παράγουμε. Τόσα χρόνια το ίδιο βιολί, χωρίς αλλαγές προς την αντίθετη κατεύθυνση.
  Το ψαλίδισμα στους μισθούς και τις συντάξεις δεν βοηθάει την ανάπτυξη της χώρας! Δυστυχώς κάποιοι συνεχίζουν να κωφεύουν μπροστά σε αυτές τις αλήθειες, γιατί έχουν μάθει να ακολουθούν επιταγές άλλων.
  Νέοι, μορφωμένοι, παραγωγικοί και με σημαντικές δυνατότητες επιλέγουν να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Τα πιο λαμπρά μυαλά της χώρας μεσουρανούν στα ξένα εδάφη, γιατί η πατρίδα αρνήθηκε να τους χρησιμοποιήσει για το καλό και την ανάπτυξή της.
  Όλοι δείχνουν απασχολημένοι με την οικονομική κατάσταση της χώρας, αδιαφορώντας για την κοινωνική κρίση που “ευωδιάζει” στην χώρα.
  Σε λίγα χρόνια, αν δεν αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση, δε θα μείνει κανείς σε αυτή την χώρα. Ήδη, έχει γίνει η πρώτη έξοδος με τους πιο νέους και μορφωμένους συμπολίτες μας. Θα ακολουθήσουν και οι πιο μεγάλοι σε ηλικία, γιατί η μηδαμινή σύνταξη που παίρνουν, σε λίγο δε θα καλύπτει ούτε τις βασικότερες ανάγκες τους.  
  Από την άλλη, η αδυναμία μας να αποπληρώσουμε τα χρωστούμενα στους Ευρωπαίους δανειστές μας, μας καθιστά στρατιωτάκια χωρίς λόγο και άποψη. Ποιος θέλει να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του μέσα σε αυτά τα πλαίσια;  
  Οι χρόνιες παθογένειες του συστήματος λειτουργίας της κρατικής μηχανής δεν αλλάζουν. Το κατεστημένο δύσκολα μπορεί να χτυπηθεί. Αυτό κουράζει και απογοητεύει. Κοινωνικός αναβρασμός και σύγχυση. Παντού σημάδια παρακμής και τίποτα παραπάνω…

Μαζική στήριξη σε Χρ. Πούλιο

Συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας ανάμεσα σε παλιά και νέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με θέμα τις Δημοτικές εκλογές
Ο Κύβος ερρίφθη:
Μαζική στήριξη
σε Χρ. Πούλιο
Αχιλλέας Τσαρτσάρας, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης:

-Στο κενό τα ψέματα περί εσωκομματικών αντιδράσεων κατά του επικεφαλής των πολιτών για την Αλλαγή
-«Προτεραιότητα, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με κανέναν, είναι να αλλάξουν τα πράγματα στον Δήμο Ξάνθης, γιατί με συνδυασμό Στυλιανίδη δεν αλλάζει τίποτα, απλά γίνεται ανακύκλωση των ίδιων πραγμάτων»

  Στο πλευρό του Χρίστου Πούλιου, επικεφαλή της δημοτικής κίνησης “Πολίτες για την Αλλαγή”, δηλώνουν παλιά και καταξιωμένα στελέχη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος στην Ξάνθη.
  Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας γύρω στα τριάντα παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά την μεταπολίτευση μέχρι και τις μέρες μας συγκεντρώθηκαν σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, για να δηλώσουν συμπαράσταση στον αγώνα που δίνει ο κύριος Χ. Πούλιος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοέμβρη.
  Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του ψηφοδελτίου για τις επικείμενες εκλογές από τον τελευταίο. Με νέους, δυναμικούς και πάνω από όλα με κοινωνική προσφορά συνανθρώπους μας στο πλευρό του, ο κύριος Χ. Πούλιος, επιχειρεί ρήξη και αλλαγές στον Δήμο της Ξάνθης, σε περίπτωση εκλογής του στο αξίωμα του Δημάρχου της πόλης.
  Αναφορικά με την προχθεσινή συνάντηση των παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Αχιλλέας Τσαρτσάρας, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, μιλάει στην ΦτΞ τονίζοντας τα ακόλουθα:
  «Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση όλων των αυτοδιοικητικών που στήριζε το ΠΑΣΟΚ από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Ήρθαν όλοι που έλαβαν την πρόσκληση. Γύρω στα τριάντα παλιά στελέχη του κόμματος. Ο σκοπός της συνάντησης, έτσι όπως το έθεσαν και τα ίδια τα στελέχη, είναι η σύμπλευση και η συμπαράσταση με τον συνδυασμό του Χρίστου Πούλιου, με τους “Πολίτες για την Αλλαγή”. Προτεραιότητα, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με κανέναν, είναι να αλλάξουν τα πράγματα στον Δήμο Ξάνθης, γιατί με συνδυασμό Στυλιανίδη δεν αλλάζει τίποτα, απλά γίνεται ανακύκλωση των ίδιων πραγμάτων».
  Να σημειωθεί δε, ότι στην συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο ίδιος ο κύριος Χ. Πούλιος, ο οποίος, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την συμπαράσταση στον αγώνα του για την κατάκτηση του Δήμου Ξάνθης. Υποσχέθηκε δε, να ακολουθήσει τις συμβουλές τους και δεσμεύτηκε να μην εκτεθεί στα μάτια των Ξανθιωτών.
  Κλείνοντας, να υπογραμμιστεί, ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν στην συγκέντρωση, εμφανίστηκαν αποφασισμένα να βοηθήσουν τον κύριο Χ. Πούλιο με κάθε εφικτό τρόπο για να γίνει η μεγάλη αλλαγή στον Δήμο Ξάνθης.

Ενωμένοι σαν γροθιά απέναντι στον Νόμο Ταφόπλακα όπως χαρακτηρίζουν

Στην Αθήνα εχθές οι Ξανθιώτες ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ

Ενωμένοι σαν γροθιά απέναντι στον
Νόμο Ταφόπλακα όπως χαρακτηρίζουν

Καλλιγάς Αντώνης, Πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών φορτηγών Ξάνθης:
«Δεν συμφωνούμε με τον τρόπο που πάει να γίνει η απελευθέρωση του επαγγέλματός μας. Στην Ξάνθη είμαστε μια οργανωμένη εταιρεία. Έχουμε δικό μας συνεταιρισμό. Δεν θέλουν συνεταιρισμό, θέλουν καρτέλ. Πάνε να μας καταστρέψουν επαγγελματικά»

  Πορεία διαμαρτυρίας προς την βουλή πραγματοποίησαν εχθές οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημοσίας χρήσης και βυτιοφόρων για να επιδώσουν ψήφισμα στον αρμόδιο υπουργό, σύμφωνα με το οποίο ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, που προβλέπει την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους και τίθεται σήμερα προς ψήφιση.
  Στην πορεία που κατέληξε σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από την βουλή των Ελλήνων βρέθηκαν τα μισά περίπου από τα μέλη του συλλόγου ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσης και βυτιοφόρων του Νομού Ξάνθης, γύρω στα τριάντα πέντε άτομα. Μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, που ανήλθαν περί τους δέκα χιλιάδες, οι Ξανθιώτες οδηγοί διαδήλωσαν ξεκινώντας από την Πειραιώς και φτάνοντας στην Βουλή.
  «Θα συνεχίσουμε τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο» δήλωσε με έμφαση μέσα από σχετικές δηλώσεις τους στην εφημερίδα μας ο κύριος Καλλιγάς Αντώνης, Πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών φορτηγών Ξάνθης και συνέχισε λέγοντας πως  ο αρμόδιος Υπουργός μας είπε ευθαρσώς, ότι θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο χωρίς να ληφθεί υπόψη η δική μας άποψη. Με το έτσι θέλω δηλαδή. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να το ανεχτούμε».
  Αναφερόμενος στα βασικά αιτήματα των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσης και βυτιοφόρων, ο κύριος Καλλιγάς Αντώνης επισημαίνει πως «δεν συμφωνούμε με τον τρόπο που πάει να γίνει η απελευθέρωση του επαγγέλματός μας. Στην Ξάνθη είμαστε μια οργανωμένη εταιρεία. Έχουμε δικό μας συνεταιρισμό. Δεν θέλουν συνεταιρισμό, θέλουν καρτέλ. Πάνε να μας καταστρέψουν επαγγελματικά».
  Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη να ψηφίσει το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, κόντρα στην αντίθετη άποψη των θιγόμενων ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσης. Ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κύριος Δημήτρης Ρέππας, τόνισε μέσα από σχετικές δηλώσεις του ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί για να μπει μια νέα τάξη πραγμάτων στον συγκεκριμένο χώρο.