Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΒΙΟΥ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 2012

Κόβονται 3.000 έως 10.000 ευρώ από τα εφάπαξ



Σε αυτές τις δραστικές περικοπές οδηγούν τα κυβερνητικά σχέδια για επανυπολογισμό του εφάπαξ με βάση τις εισφορές στο σύνολο του εργασιακού βίου. Και αυτό, καθώς σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν εφάπαξ με βάση το μέσο όρο των αποδοχών κατά την τελευταία 5ετία, ενώ οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες (ΤΑΠΙΤ) με βάση τον τελευταίο μισθό.
Τρίτο πλήγμα η περικοπή του εφάπαξ μετά το κόψιμο των 13ης και 14ης συντάξεων και το δρομολογημένο ψαλίδισμα των επικουρικών Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να μειωθεί τουλάχιστον κατά 10% το ποσό στα καταβαλλόμενα εφάπαξ (στα 50.000 ευρώ κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων - ΤΠΔΥ, ενώ ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ σε ορισμένα Ταμεία των ΔΕΚΟ - τραπεζών). Και αυτό, καθώς τα εν λόγω Ταμεία Πρόνοιας βρίσκονται στο «κόκκινο» (είναι ελλειμματικά), κάτι που δεν εγγυάται τις μελλοντικές παροχές.


38.000 συνταξιούχοι περιμένουν 2,5 χρόνια
Ενδεικτικά, το Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων έχει τρέχον έλλειμμα 1,8 δισ. ευρώ, καθώς 38.000 συνταξιούχοι αναμένουν την παροχή για περισσότερο από 2,5 έτη.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος το υπουργείο Εργασίας εξετάζει την πιθανότητα αύξησης και των εισφορών των εν ενεργεία, στο πλαίσιο των συναντήσεων με την ΑΔΕΔΥ με τους αρμόδιους υπουργούς για το ενιαίο μισθολόγιο. Ωστόσο, δεν προβλέπεται συμφωνία, καθώς οι σημερινοί υπάλληλοι θα κληθούν να πληρώσουν για μια παροχή που, ενδεχομένως, δεν θα λάβουν ποτέ.
Ειδικά για το Πρόνοιας, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών έχουν έρθει σε συμφωνία για τη χορήγηση κρατικού δανείου έως 250 εκατ. ευρώ, ώστε να καταβληθούν τα εφάπαξ. Επίσης, το Ταμείο θα λάβει εσωτερικό δάνειο ύψους 300 εκατ. από το λογαριασμό εφάπαξ των δημοτικών υπαλλήλων - ΤΑΔΚΥ.
Παράλληλα, σχεδιάζεται η αύξηση των εισφορών (4% σήμερα) και η ένταξη των 60.000 συμβασιούχων αορίστου χρόνου του Δημοσίου στο ΤΠΔΥ, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα και να ξεμπλοκάρει η καταβολή του εφάπαξ.
Αν και το έλλειμμα του Πρόνοιας πρέπει να διευθετηθεί για κοινωνικούς, αλλά και οικονομικούς λόγους (εγγράφεται πλέον στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας σαν έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης), ωστόσο το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται διατεθειμένο να καταβάλει μέρος του κόστους (κρατικός δανεισμός) προκειμένου να αρχίσουν να κινούνται τα εφάπαξ και, έτσι, να... παρασυρθούν και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι στην έξοδο για την πρόωρη συνταξιοδότηση (με δέλεαρ το εφάπαξ).
Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί ο δημόσιος τομέας (εθελούσιες έξοδοι αντί για... απολύσεις) και θα περιοριστεί το κόστος μισθοδοσίας. Για την καθιέρωση του νέου τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ, που οδηγεί στις προαναφερθείσες μειώσεις, θα προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες στο πρότυπο των επικουρικών (οι οποίες θα είναι έτοιμες μέσα στο καλοκαίρι). Κατ' αυτόν τον τρόπο, με τις περικοπές και στα εφάπαξ, θα... τριτώσει το κακό. Μετά τις κύριες συντάξεις (κόπηκαν πέρυσι με το Μνημόνιο οι 13η και 14η συντάξεις, «πάγωσαν» οι αποδοχές), σειρά τώρα έχουν οι επικουρικές, οι οποίες θα «κουρευτούν» για ποσά άνω των 300 ευρώ και, στη συνέχεια, σειρά έχουν τα εφάπαξ.

Πρωτοσέλιδο Της ΦτΞ 17.5.2011



Το Δημοτικό Ραδιόφωνο ταξιδεύει την Ξάνθη σε όλον τον κόσμο

Για το Δημοτικό Ραδιόφωνο «Όμορφη Πόλη»


Ανοικτή Επιστολή του κ. Θανάση Μουσόπουλου


Προς τον κ. Δήμαρχο, προς τους επικεφαλής των άλλων συνδυασμών και τους δημοτικούς συμβούλους


Ένα από τα ωραία επιτεύγματα της πόλης μας από την ‘εποχή Αμοιρίδη’ είναι το Δημοτικό Ραδιόφωνο. Συχνά μέσα από τις συχνότητές του ακούγεται ή υποφώσκει μια διάθεση «Να κλείσει το Δημοτικό Ραδιόφωνο. Τι χρειάζεται ;». Για να είμαι ειλικρινής, αυτές οι απόψεις εναλλάσσονται κυρίως στις αντιπαραθέσεις της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας.
Θα ήθελα να καταθέσω και ως πολίτης αυτής της πόλης και ως ένας από τους παλαιότερους συνεργάτες και παραγωγούς του Δημοτικού Ραδιοφώνου δύο ερωτήματα – θέσεις :
Α. Το Δημοτικό Ραδιόφωνο, δεν είναι μόνο οι 4 υπάλληλοι που πληρώνει ο Δήμος, δηλαδή ο λαός της πόλης. Το Δημοτικό Ραδιόφωνο φιλοξενεί πάνω από 30 παραγωγούς εκπομπών που καλύπτουν μεγάλο και αξιόλογο ποιοτικά μέρος του προγράμματος. Εκπομπές που φτάνουν μέσω Διαδικτύου σε όλο τον πλανήτη, καθιστώντας γνωστή την Ξάνθη για έναν ακόμη λόγο, το Δημοτικό της Ραδιόφωνο.
Β. Οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου ορίζουν εκπροσώπους τους στο ΔΣ του Ραδιοφώνου, άξιους συμπολίτες μας της εμπιστοσύνης και έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου. Το παρόν και το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Ραδιοφώνου ομόφωνα αποφάσισε ότι «Δεν πρέπει να κλείσει το Δημοτικό Ραδιόφωνο». Γιατί στο Δημοτικό Συμβούλιο άλλα υποστηρίζονται; Δεν έχουν εμπιστοσύνη στους ανθρώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ραδιοφώνου;
Είμαι βέβαιος για την ορθότητα των θέσεών μου και τη νομιμότητα των ερωτημάτων μου.


Θανάσης Μουσόπουλος