Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Από το κακό στο χειρότερο η πολιτική σκηνή με τους πολίτες να επιτίθενται συχνά πυκνά στους πολιτικούς:
Τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα που δικαιολογεί τα όσα επέλεξα να γράψω στον τίτλο του σχολίου μου, είναι αυτό που συνέβη στην πτήση της Παρασκευής από Αθήνα για Χρυσούπολη, όπου μόλις οι επιβάτες αντίκρισαν να μπαίνει στο αεροπλάνο πολιτικός της Ξάνθης, του είπαν ειρωνικά καλώς τον Μαυρογιαλούρο. Τα όσα καθημερινά διαδραματίζονται αναγκάζουν πλέον Βουλευτές και πολιτικούς της αυτοδιοίκησης, να επιλέγουν το που θα κυκλοφορήσουν και ποιες ώρες, αφού φοβούνται πως οι αντιδράσεις του κόσμου θα είναι καταιγιστικές εναντίον τους και προσπαθούν να προλάβουν τα χειρότερα.




Γεύμα Στυλιανίδη, Καλαϊτζή και Τσέπελη την προηγούμενη εβδομάδα:


Γεύμα πληροφορούμαι πως είχαν οι τρεις αυτοδιοικητικοί της περιοχής μας την προηγούμενη εβδομάδα, με θέμα συζήτησης τι άλλο, τις εξελίξεις στον Δήμο Ξάνθης και στον συνδυασμό του Δημάρχου. Εκεί αποφασίστηκε λένε, πως ο Θ. Καλαϊτζής δεν θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του Δημάρχου Ξάνθης, αλλά κάποιοι κύκλοι αναφέρουν πως αυτό αποφασίστηκε την Παρασκευή το βράδυ σε άλλο τραπέζι, στο οποίο συμμετείχε ο Δήμαρχος Ξάνθης, ο Βουλευτής Αλέκος Κοντός και κάποιος ακόμα, τον οποίο βέβαια δεν μου αποκάλυψαν.



Η Ματθίλδη Μαγγίρα, υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου Ξάνθης Μ. Στυλιανίδη;
Μπορεί ο Δήμαρχος Ξάνθης να πραγματοποίησε το πρώτο μάζεμα του συνδυασμού του προχθές το βράδυ σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης μας, το οποίο τίμησαν περίπου 35 υποψήφιοι, αλλά πολλά είναι τα ονόματα υποψηφίων που δεν παραβρέθηκαν σε αυτό, είτε λόγω στρατηγικής είτε λόγω των ανειλημμένων υποχρεώσεών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, υποψήφια με τον Δήμαρχο Ξάνθης Μ. Στυλιανίδη θα είναι η Ματθίλδη Μαγγίρα. Γνωστό Ξανθιωτάκι, το οποίο διαπρέπει στας Αθήνας, τόσο στον χώρο του θεάτρου όσο και στην μικρή οθόνη. Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης κρατώντας καλά κρυμμένα τα χαρτιά του, δεν επιβεβαιώνει ούτε όμως διαψεύδει κάτι τέτοιο και για τον λόγο αυτό απλά περιμένω να με επιβεβαιώσει ο χρόνος.



Εύλογο το ερώτημα που τέθηκε σε Blog εφημερίδας, για το ποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δημάρχου Ξάνθης χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα του Δήμου για την προεκλογική τους:
Όντως δεν μας εκπλήσσει το συγκεκριμένο ερώτημα, αλλά θεωρώ πως έχω χρέος να το δανειστώ και να προβώ σε αναδημοσίευση. Ποιοι και πόσοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του νυν Δημάρχου και εκ νέου υποψήφιου διεκδικητή του Δημαρχιακού Θώκου Ξάνθης, χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα του Δήμου για την προεκλογική τους; Αλήθεια κύριε Δήμαρχε θα μπορούσατε να δώσετε στην δημοσιότητα, τους λογαριασμούς τηλεφώνου του Δήμου από το τελευταίο έτος, για να κάνουμε σύγκριση ανάμεσα στους λογαριασμούς; Αν είναι μάγκες οι υποψήφιοί σας, ας πληρώσουν από την τσέπη τους κανένα ευρώ και όχι να καταχρεώνουν τον Δήμο Ξάνθης. Κουραστήκαμε από τους «χουβαρντάδες» και ειλικρινά έχουμε φτάσει στην κόκκινη γραμμή της υπομονής μας.



Ε, όχι και σκάνδαλο το θέμα της Μονής Βατοπεδίου. Μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι το κλείσιμο των συνεταιριστικών και οι λειτουργίες των τελευταίων διοικήσεών τους:
Με μανία υπερασπίζονται οι Πασόκοι, πως η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ήταν Σκάνδαλο, αλλά δυστυχώς για τους ίδιους, μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε ούτε ένα στοιχείο που να αποδεικνύει περίτρανα πως κάποιοι Βουλευτές ή τότε Υπουργοί πήραν μαύρο χρήμα και με τον τρόπο αυτόν ζημιώθηκε το Δημόσιο. Μπορεί να υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στο θέμα τις ανταλλαγής των εκτάσεων και εδώ είναι το σημείο στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, πως στην Ξάνθη πριν από το Βατοπέδι, βιώσαμε ένα πραγματικό σκάνδαλο και δεν έβγαλε κανένας λαλιά. Ναι αγαπητοί μου, αναφέρομαι στο κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων και στον τρόπο λειτουργίας των κατά καιρούς διοικήσεων τους, αφού και δημόσιο χρήμα δαπανήθηκε (με τον τρόπο του δανεισμού από την ΑΤΕ φυσικά) αλλά και πολλές θέσεις εργασίας χάθηκαν, όπως και το πλήγμα που δέχθηκαν διάφορα άλλα επαγγέλματα, ως συνέπεια του κλεισίματος των συντελεστικών εργοστασίων. Σε αυτό το μέγα για την περιοχή μας σκάνδαλο, αλήθεια γιατί δεν αναφέρεται κανένας; Τόσο εύκολα ξεχνιούνται γεγονότα που άλλαξαν άρδην την πορεία αυτού του τόπου; Γιατί κανένας πολιτικός, κανένα κόμμα και κανένα δικαστήριο, δεν ασχολήθηκε με το πού πήγαν τα εκατομμύρια ευρώ των δανείων που πήρε η ΣΕΒΑΘ και για τα δάνεια της ΣΕΠΕΚ;



Να ευχηθεί κανείς στο ΠΑΣΟΚ ή να μην ευχηθεί; 12 Μήνες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, ή 6 Μήνες διακυβέρνησης από το ΔΝΤ και άλλοι 6 από το ΠΑΣΟΚ; Ιδού το ερώτημα:
Αναρωτιούνταν πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ, αν θα έπρεπε προχθές να δεχτούν τις ευχές μου για τον ένα(;) χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και μου απαντούσαν με ερώτηση. Πώς να δεχτούμε τα χρόνια πολλά, από την στιγμή που 6 μήνες στην χώρα μας κάνει κουμάντο το ΔΝΤ; Είναι λογικό άλλοι να κάνουν κουμάντο στην Ελλάδα και εμείς να δεχόμαστε χρόνια πολλά για την διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ; Ειλικρινά ντρεπόμαστε και στην σκέψη ότι ψηφίσαμε το ΠΑΣΟΚ, τον Γ. Παπανδρέου, τον άνθρωπο ο οποίος δάκρυζε από τα δακρυγόνα στο λιμάνι του Πειραιά, για να διώξει την ΚΟΣΚΟ και τώρα έχει γίνει Κινεζικότερος των Κινέζων. Πώς να βγούμε έξω και να στηρίξουμε αυτήν την παράταξη, αφού και μόνο στην ιδέα τρομάζουμε για το τι θα επακολουθήσει, αλλά και για τα πυρά που θα δεχτούμε από τους φίλους συμπολίτες μας, οι οποίοι πίστεψαν στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα; Αυτά είναι τα λόγια, τα οποία μου είπαν προσωπικά φίλοι συμπολίτες, υποστηρικτές και ψηφοφόροι της Κυβέρνησης και εγώ δεν έχω παρά να σας τα παραθέσω αυτούσια χωρίς σχολιασμό, ζητώντας σας απλά να βγάλετε από μόνοι τα συμπεράσματα σας.


Το ερώτημα της Ημέρας: Αφού λεφτά υπάρχουν και βρέθηκαν για Τράπεζες, γιατί να μην υπάρχουν για το έλλειμμα της χώρας;
Θα ήθελα πραγματικά να λάβω μια απάντηση της προκοπής και όχι αηδίες του τύπου, δεν ξέραμε τι παραλαμβάναμε και πως μας κορόιδευαν οι προηγούμενοι. Θέλω να ξέρω ποιος πραγματικά ευθύνεται και γιατί δεν οδηγείται στην φυλακή. Δεν είναι δυνατόν προεκλογικά να υπήρχαν λεφτά και μετά να χάθηκαν. Δεν είναι δυνατόν να μας λένε τώρα πως πιστεύαμε πως υπήρχαν λεφτά, γιατί δεν γνωρίζαμε. Άγνοια νόμου δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και άγνοια σχετικά με θέματα που αφορούν την χώρα κύριοι πολιτικοί και αναφέρομαι σε όλους εσάς που έχετε στρογγυλοκαθίσει στα έδρανα της Βουλής και μας πίνετε το αίμα.


Γνωρίζετε ότι: Στον ΟΤΕ υπάρχουν υπάλληλοι που λαμβάνουν επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτων;
Ναι αγαπητοί μου, έζησα και έφτασα αισίως στα χρόνια του Χριστού που είμαι τώρα, το έμαθα και αυτό, παρακολουθώντας ένα ρεπορτάζ σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι την περασμένη εβδομάδα. Διαμαρτύρονται λέει οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, επειδή θέλουν να τους κόψουν ορισμένα επιδόματα και επειδή τους έχουν κόψει τις υπερωρίες. Για παράδειγμα θα σας αναφέρω πως ο εργαζόμενος και εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΟΤΕ, από μόνος του έχασε το παιχνίδι, αφού στο ρεπορτάζ ανέφερε πως παίρνουν επίδομα προθέρμανσης των αυτοκινήτων. Με απλά λόγια, ένας εργαζόμενος οδηγός – τεχνικός του ΟΤΕ, λαμβάνει επίδομα, επειδή το πρωί πρέπει να βάλει μπροστά το όχημα που έχει χρεωμένο, ώστε αυτό να είναι ζεστό και έτοιμο προς χρήση. Και μετά εσείς μου κατηγορείτε τον Πάγκαλο, που είπε πως όλοι οι Έλληνες μαζί έφαγαν τα λεφτά.

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 6/10/2010


Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «οι Αργοναύτες του έρωτα», του συμπολίτη μας, κ. Τ. Κοντογιαννίδη, ακούστηκαν αλήθειες που πονάνε την ελληνική Θράκη, τη στιγμή, μάλιστα, που η κεντρική εξουσία του κράτους συνεχίζει να κωφεύει
Παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό που συμβαίνει
στην Θράκη με το Προξενείο



Σάββας Καλεντερίδης, Γενικός Γραμματέας της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών:
«Αυτό που συμβαίνει με το γενικό προξενείο της Τουρκίας στη Θράκη, δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Καμιά άλλη χώρα του κόσμου δεν δείχνει ανοχή σε ρατσιστική, φασιστική και τρομοκρατική δράση μιας ξένης διπλωματικής αντιπροσωπείας»


Το βιβλίο του με τίτλο «οι Αργοναύτες του έρωτα» των εκδόσεων Άγκυρα, παρουσίασε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, ο συμπολίτης μας Τάσος Κοντογιαννίδης, παρουσία πλήθους κόσμου, μεταξύ των οποίων πολιτικά πρόσωπα και γνωστοί πολίτες του τόπου μας.
Να σημειωθεί, ότι το πρωί της ίδιας ημέρας, ο κύριος Τάσος Κοντογιαννίδης, πιστός στον θεσμό που έχει εγκαθιδρύσει, παραβρέθηκε στην γενέτειρά του, την Σταυρούπολη Ξάνθης, για την βράβευση αριστούχων μαθητών του Δήμου, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας.
Αναφορικά, τώρα, με την πλοκή του έργου, να σημειώσουμε, ότι αυτή στρέφεται γύρω από τον έρωτα δύο νεαρών φοιτητών, ενός Έλληνα και μιας Τουρκάλας που σπουδάζουν στη Γερμανία. Οι δυο τους συναντούν ανυπέρβλητες δυσκολίες, αλλά και την σκληρή συμπεριφορά των γονιών τους, οι οποίοι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση τον γάμο τους.
Οι δύο ερωτευμένοι πηγαίνουν στον Πόντο, από όπου κατάγεται η κοπέλα, για να παντρευτούν εκεί. Η αντίδραση, ωστόσο, των συγγενών της κοπέλας, ειδικά δε, όταν πληροφορούνται ότι είναι έγκυος, είναι σφοδρή. Οι δύο τους βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο. Τότε, ο νεαρός στέλνει τηλεγράφημα στον πατέρα του, αναφέροντας ρητά, ότι, εάν δεν έρθει ο τελευταίος στον Πόντο για να γίνει ο γάμος με την αγαπημένη του, θα αυτοκτονήσει. Ο πατέρας έρχεται στον Πόντο για να βρει τα παιδιά του. Εκεί αναπολεί τα δραματικά γεγονότα που μεσολάβησαν στις αρχές τις δεκαετίας του είκοσι με την γενοκτονία των Ποντίων. Τα πράγματα γίνονται συνεχώς επικίνδυνα, καθώς ο αδελφός της κοπέλας, που είναι στους γκρίζους λύκους, καταστρώνει σχέδια για να βλάψει τους δύο ερωτευμένους και το αγέννητο παιδί τους. Τελικά, ύστερα και από τις αποκαλύψεις που γίνονται, τα πράγματα εξελίσσονται θετικά για τον έρωτα των δύο νεαρών.
Ένα βιβλίο με διδακτική χροιά, καθώς βασίζεται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα και παραπέμπει, όπως ομολογούν οι σχολιαστές του βιβλίου, στην κατάσταση που βιώνουμε στην Θράκη, όπου το τούρκικο προξενείο Κομοτηνής, επιδίδεται σε έναν ανελέητο αγώνα για να καταστρέψει τις ειρηνικές σχέσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων.
«Το βιβλίο μου, «οι Αργοναύτες του έρωτα», είναι μια κραυγή διαμαρτυρίας για τα γεγονότα που έχουν συμβεί στον Πόντο, με την γενοκτονία των Ποντίων» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κύριος Τ. Κοντογιαννίδης, αναφερόμενος στα βαθύτερα μηνύματα που επιδιώκει να περάσει στο αναγνωστικό του κοινό.
Ο κύριος Σάββας Καλεντερίδης, Γενικός Γραμματέας της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών και ένας από τους σχολιαστές του βιβλίου, ο οποίος βρέθηκε στην εκδήλωση και μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την προσωπικότητα και το έργο του συγγραφέα, με σημείο αναφοράς την πλοκή του έργου, επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί η φασιστική, όπως υπογράμμισε με έμφαση, δράση του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή.
«Είναι ένα βιβλίο που μας διδάσκει ιστορία και ανθρωπιά. Τελικώς, η αγάπη είναι αυτή που μπορεί να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και να δώσει μια προοπτική.
Ένα βιβλίο, που έχει ιδιαίτερο νόημα για την περιοχή της Ξάνθης και της Θράκης γενικότερα, όπου ορισμένοι εγκάθετοι ξένων κέντρων προσπαθούν να δυναμιτίσουν την ειρηνική συμβίωση των κατοίκων αυτής της πολύ όμορφης περιοχής. Σαν συντονιστής της εκδήλωσης, θα ήθελα να περάσω αυτό ακριβώς το μήνυμα.
Ο φανατισμός δεν βλέπει ηλικίες. Το θέμα είναι τι δίνουμε στους νέους σαν σύστημα εκπαίδευσης, αλλά και σαν κέντρα εξουσίας. Αναφέρομαι στην έκνομη, παράνομη και εντελώς απαράδεκτη, από κάθε άποψη, δράση μιας διπλωματικής αποστολής, της οποίας καθήκον είναι να ενδιαφέρεται και να ασχολείται μόνον με τους Τούρκους πολίτες, όσους δηλαδή έχουν τουρκικά διαβατήρια και είναι μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες. Από κει και μετά, η δημόσια παρουσία και δράση μελών του προξενείου υπόκεινται στους νόμους αυτής της χώρας. Αυτό που συμβαίνει με το γενικό προξενείο της Τουρκίας στη Θράκη, δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Καμιά άλλη χώρα του κόσμου δεν δείχνει ανοχή σε ρατσιστική, φασιστική και τρομοκρατική δράση μιας ξένης διπλωματικής αντιπροσωπείας. Επαναλαμβάνω και μπορώ να στηρίξω την άποψη και τους ισχυρισμούς μου, φασιστική, ρατσιστική και τρομοκρατική δράση. Όποιος στηρίζει πολιτικές με βάση το θρήσκευμα, την ράτσα του ανθρώπου και την ιδεολογία του, προκαλεί τον φανατισμό. Δυστυχώς, όσο υπάρχουν τέτοια φαινόμενα στην Θράκη, θα δυναμιτίζεται η ειρηνική συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων, αλλά και η ευημερία της περιοχής.» σημειώνει ο κύριος Σ. Καλεντερίδης και προσθέτει παράλληλα, ότι « σε αυτή την υπόθεση εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες. Ακριβώς, επειδή είναι τόσο σοβαρό το θέμα και επειδή η Τουρκία δείχνει τόσο μεγάλη βάση σε αυτό το ζήτημα, καμία υπηρεσία από μόνη της και κανένας κρατικός αξιωματούχος κάποια υπηρεσίας που είναι συναρμόδια, δεν έχει το θάρρος να παρέμβει δραστικά και να περιορίσει την δράση αυτού του φορέα».
Αναφερόμενος στον ρόλο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στην Θράκη, ο κύριος Σ. Καλεντερίδης τονίζει ότι, «σωστά υπάρχει το Υπουργείο Εξωτερικών εδώ, γιατί υπάρχει η συνθήκη της Λωζάνης και αρμόδιο για την εφαρμογή της συνθήκης είναι το Υπουργείο Εξωτερικών» και συμπληρώνει πως «το ζήτημα αυτό δεν άπτεται της εξωτερικής πολιτικής. Είναι ζήτημα κεντρικής- εθνικής πολιτικής. Υπάρχουν συναρμόδια Υπουργεία, ας ελπίσουμε, ότι, επιτέλους, κάποιοι στην Αθήνα, που, δυστυχώς, είναι πολύ μακριά από την Θράκη, θα ξυπνήσουν».
Και καταλήγει, «θα ήθελα να ελπίζω, ότι η εκλογή ενός Περιφερειάρχη, που έχει αυξημένες αρμοδιότητες, σε περίπτωση που υπάρχει κεντρική πολιτική βούληση, θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της επιβολής της νομιμότητας στην χώρα μας. Όπως ζητούμε να ισχύει η νομιμότητα σε άλλες περιοχές της χώρας, κατά τον ίδιο τρόπο και μέσα στα πλαίσια της λειτουργίας του κράτους δικαίου, πρέπει να υπάρχει επιμονή από τον λαό αυτής της περιοχής. Να ισχύσει η νομιμότητα και τίποτα άλλο».
Ο πρώην Αντιπρόεδρος της βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κύριος Παναγιώτης Σγουρίδης, αναφορικά με το βιβλίο, σημειώνει τα ακόλουθα:
«Θεωρώ, ότι είναι ένα πάρα πολύ αξιόλογο βιβλίο, που αναφέρεται σε βιωμένες ιστορίες. Άλλωστε, τα μυθιστορήματα κινούνται ανάμεσα στον μύθο και την ιστορία ή καλύτερα, πλέκουν τον μύθο και την ιστορία.
Το τέλος δίνει πάρα πολλά μηνύματα. Παρόλο, που διαπλέκονται πολλά και μεγάλα συμφέροντα, οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να επικρατήσουν. Είναι ένα βιβλίο, το οποίο διαβάζεται πολύ γρήγορα, γιατί ο συγγραφέας έχει μια δυνατή πένα και ο λόγος του είναι στιβαρός.
Πιστεύω, ότι το βιβλίο αυτό θα πρέπει να κοσμεί την βιβλιοθήκη του καθένα από μας. Σίγουρα, περιγράφει κάτι το οποίο μας αγγίζει. Αυτό το οποίο μας αγγίζει είναι η συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων εδώ στην περιοχή. Δυστυχώς, όπως και στην περιγραφή του βιβλίου, όπου στα χωριά του Πόντου οι γκρίζοι λύκοι επιδίωκαν να σπάσουν τις σχέσεις ανάμεσα σε αυτούς που αγαπιόντουσαν. Εδώ, το Τουρκικό προξενείο Κομοτηνής επιδιώκει να σπάσει τις ειρηνικές σχέσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων.
Πιστεύω, να επικρατήσουν σώφρονες σκέψεις, για να μην ξαναδούμε φαινόμενα, όπως αυτά που βλέπουμε κάθε φορά στον Εχίνο».
Σε διευκρινιστική ερώτηση, τι κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών για να σταματήσει αυτή η αυθαίρετη και παράνομη δράση του τουρκικού προξενείου, ο κύριος Π. Σγουρίδης, επισημαίνει πως «το Υπουργείο Εξωτερικών, θα έλεγα, πως κάνει ότι καλύτερο. Δυστυχώς, οι πολιτικές ηγεσίες κωφεύουν».
Ενώ, ο κύριος Νίκος Φωτιάδης, Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, πρώην Αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, από την πλευρά του τονίζει τα κάτωθι:
«Όταν διάβασα το βιβλίο μια νυκτί, για να μην πω, ότι συγκλονίστηκα, θα πω, ότι συγκινήθηκα ιδιαίτερα. Είναι ένα βιβλίο με πλοκή. Αναφέρεται σε μια Αϊσέ που κατάγεται από τον Πόντο και σπουδάζει στην Στουγκάρδη της Γερμανίας και σε έναν νεαρό, τον Κώστα, από γονείς πρόσφυγες από την Δράμα, που και αυτός σπουδάζει εκεί. Τελικώς, ερωτεύονται και μένει έγκυος η Αϊσέ. Οι γονείς αντιδράνε έντονα. Τα παιδιά βρίσκονται σε αδιέξοδο. Πηγαίνουν στον Πόντο. Μετά το απελπισμένο τηλεγράφημα του Κώστα, ο πατέρας του ταξιδεύει από Δράμα στον Πόντο. Αποδεικνύεται στην συνέχεια, ότι η μάνα της Αϊσέ είναι η χαμένη αδελφή του πατέρα του Κώστα, η Αθηνά.
Το βιβλίο έχει πλοκή, ήθη, μίση, πάθη και τελικώς έχει ένα happy end, όπως συνήθως γίνεται. Αξίζει να το διαβάσει κάποιος».
Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν για άλλη μια χρονιά τα Ελευθέρια Ξάνθης

91 χρόνια από την αποτίναξη
του βουλγαρικού ζυγού

Με λαμπρότητα και τιμή εορτάστηκε η συμπλήρωση των ενενήντα ένα χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης από τον βουλγαρικό ζυγό.
Η 4η Οκτωβρίου 1919, αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο για την νεότερη ιστορία όχι μόνον της πόλης μας, αλλά και ολόκληρης της Θράκης, που βρέθηκε υπό βουλγαρική κατοχή το 1912, για επτά συναπτά έτη.
Ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των ηρώων μας, αποδείχτηκαν καταλυτικές για την εθνική αντίσταση που πρόβαλλαν οι Έλληνες πολίτες της περιοχής.
Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της τοπικής μας εορτής, την απελευθέρωση της Ξάνθης, τα λεγόμενα Ελευθέρια, ολοκληρώθηκαν με την μεγάλη παρέλαση της Δευτέρας κατά μήκος της κεντρικής οδικής αρτηρίας της πόλης.
Ανάπηροι και θύματα πολέμου, έφεδροι πολεμιστές, ελληνικός στρατός, μαθητές και άλλοι, παρήλασαν υπερήφανα και αγέρωχα, ως μια ελάχιστη ένδειξη τιμής για τους ήρωες, που έπεσαν με αυτοθυσία στα πεδία των μαχών.
Στην εξέδρα των επισήμων, μεταξύ των υπολοίπων πολιτικών, ο Γενικός Γραμματέας Μακεδονίας – Θράκης, κύριος Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση. Μετά το πέρας της παρέλασης, ο τελευταίος δήλωσε στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ τα ακόλουθα:
«Τέσσερις Οκτωβρίου, ενενήντα ένα χρόνια μετά, θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, λέει ο Έλληνας ποιητής. Νομίζω, ότι για χιλιάδες χρόνια οι Έλληνες απέδειξαν την ορθότητα αυτού του ρητού. Με γιορτές σαν και αυτήν που γιορτάσαμε σήμερα για την απελευθέρωση της Ξάνθης, οι Έλληνες θα θυμούνται πάντα την αποστολή που έχουν στον κόσμο. Με αρετή και τόλμη να συνεχίσουν να δίνουν το παράδειγμα του πολιτισμού και της δημιουργίας. Αυτό θα κάνουμε και στο μέλλον».
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων, από την πλευρά του ευχήθηκε σε όλους τους Ξανθιώτες Χρόνια Πολλά, αναφέροντας τα ακόλουθα:
«Θα ήθελα αυτή την λαμπρά και επίσημη ημέρα, που η πόλη μας γιορτάζει τα Ελευθέριά της, να συγχαρώ τα στρατευμένα μας παιδιά, να συγχαρώ την μαθητιώσα νεολαία που παρήλασε μπροστά μας και να ευχηθώ στον λαό μας, πλούσια την ευλογία του Θεού. Να μας καταστήσει ο θεός άξιους της ελευθερίας που εκείνος μας χάρισε. Χρόνια Πολλά και ευλογημένα».
Τέλος, ο Δήμαρχος της πόλης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, αναφερόμενος στην σημασία της ημέρας, υπογράμμισε τα κάτωθι:
«Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ξανθιώτισσες και τους Ξανθιώτες. Μεγάλη ημέρα η σημερινή, αφού συμπληρώνονται ενενήντα ένα χρόνια από τότε που οριστικά και αμετάκλητα η Ξάνθη μας ενσωματώθηκε στον εθνικό-ελληνικό κορμό. Τιμή και δόξα λοιπόν σε όλους αυτούς που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και στο πεδίο των μαχών, ώστε, σήμερα, να απολαμβάνουμε τα αγαθά της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας».
Ο Αυτοδιοικητικός προεκλογικός πόλεμος ξεκίνησε
«Δροσερό»ς Καυγάς
«Ηλεκτρισμένη» Ατμόσφαιρα

Στοιχεία που χαρακτήρισαν την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης

Αποχώρησαν σύσσωμοι και αγανακτισμένοι από την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής κίνησης “Πολίτες για την Αλλαγή” διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση σε Δημοτικό τους Σύμβουλο, να τοποθετηθεί σε θέμα που αφορούσε υποσχέσεις ηλεκτροδοτήσεων στο Δροσερό

Πολιτικά πάθη ξεσήκωσε η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε εχθές το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, επί της οδού Μαυρομιχάλη 6.
Σύσσωμη η δημοτική παράταξη του κυρίου Χρίστου Πούλιου αποχώρησε από την αίθουσα συνεδριάσεων του σώματος, μετά την επίμονη άρνηση της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει δυνατότητα λόγου στον δημοτικό σύμβουλο Χασάν Ογλού Φερντούν, αναφορικά με το θέμα των παράνομων ηλεκτροδοτήσεων στον συνοικισμό του Δροσερού.
Η διαμάχη ξεκίνησε ύστερα από την σχετική ερώτηση που έθεσε ο κύριος Χ. Πούλιος. Ο τελευταίος ζήτησε να μάθει, εάν σκοπεύει η Δημοτική Αρχή να κάνει προεκλογικά ηλεκτροδοτήσεις στον συγκεκριμένο συνοικισμό του Δήμου, τονίζοντας ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει το 2006 και μάλιστα με υπογραφές Αντιδημάρχων, με στόχο υφαρπαγές ψήφων. Μια κινητικότητα ενόψει των εκλογών, που όπως ανέφερε ο κύριος Χ. Πούλιος, έχει ονοματεπώνυμο.
Ο Δήμαρχος από την πλευρά του αρνήθηκε ρητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα». Συμπλήρωσε δε, ότι «η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να αναλάβει τέτοια ευθύνη. Δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί άδεια από τον Δήμο, αν δεν δοθεί σχετική έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο, που είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος ή για ειδικές περιπτώσεις με παρέμβαση Εισαγγελέα προς την ΔΕΗ.»
Στο σημείο αυτό, ζήτησε να τοποθετηθεί ο κύριος Χασάν Ογλού Φερντούν, αναφέροντας, πως συγκεκριμένοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τον συνδυασμό του κ. Μ. Στυλιανίδη, για άλλη μια προεκλογική περίοδο, υπόσχονται σε κατοίκους του συνοικισμού άδειες ηλεκτροδότησης.
Ο κύριος Α. Κυριακίδης από την πλευρά του ζήτησε από τον πρώτο να ονοματίσει ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι υπόσχονται τέτοια πράγματα, για να επέμβει άμεσα ο Δήμαρχος, αναφέροντας ότι το θέμα δε θα συζητηθεί περεταίρω.
Η άρνηση να συνεχίσει ο κύριος Χ. Φερντούν αναφορικά με το θέμα, προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από την πλευρά του κυρίου Χ. Πούλιου, ο οποίος έκανε λόγο για πρακτικές τραμπουκισμού και φίμωσης λόγου. Τελικά, όλα τα μέλη του συνδυασμού των “Πολιτών για την Αλλαγή” αποχώρησαν από την αίθουσα, προβάλλοντας με αυτό τον τρόπο την δυσαρέσκεια για την στάση της δημοτικής αρχής στο ζήτημα.
Μετά την αποχώρηση των “Πολιτών για την αλλαγή”, συνεχίστηκε κανονικά η συνεδρίαση του σώματος.
Να σημειωθεί, ότι εκτός ημερησίας διάταξης θέμα σχετικά με το Χατζιδάκιο Φεστιβάλ έθεσε η δημοτική κίνηση “Πολίτες για την Ξάνθη”. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης, κύριος Ν. Ανταμπούφης, ζήτησε να μάθει με ποια απόφαση δε θα γίνει φέτος το προκείμενο Φεστιβάλ.
Ο Δήμαρχος, από την πλευρά του, τόνισε, ότι η απόφαση για την διεξαγωγή του Χατζιδάκιου φεστιβάλ ανήκει στην Στέγη Πολιτισμού, η οποία προφανώς λόγω των περιορισμένων οικονομικών, δε θα πραγματοποιήσει το φεστιβάλ φέτος. Τόνισε δε, ότι σε κάθε περίπτωση δεν έχει ματαιωθεί το Χατζιδάκιο και ότι θα γίνουν εκδηλώσεις με τοπικό δυναμικό, οι οποίες θα είναι προς τιμής του μεγάλου Ξανθιώτη μουσικοσυνθέτη.
Τα υπόλοιπα τρία έκτακτα θέματα, στα πλαίσια των εκτός ημερησίας διάταξης και τα οποία εγκρίθηκαν στο σύνολο τους, αφορούσαν την μετακίνηση του Δημάρχου εκτός έδρας, την χρηματοδότηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών, την οικονομική ενίσχυση της ΦΕΞ, με το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων προς τιμήν του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και την συμμετοχή του Δήμου στην εκδήλωση του σωματείου κρεοπωλών, που θα γίνει στις 8 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα.

Δεν ξεκίνησαν να εκδίδουν αποδείξεις οι Πωλητές λαϊκών αγορών, εξαιτίας ολιγωρίας του αρμοδίου Υπουργείου

H μάχη της ταμειακής στις Λαϊκές Αγορές

Τι αναφέρει επί του θέματος ο Πρόεδρος Πωλητών λαϊκής αγοράς Ξάνθης


Μπορεί στην πράξη να ξεκίνησε η έκδοση αποδείξεων στις λαϊκές αγορές από την πρώτη του τρέχοντος μηνός, στην πράξη δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τίποτα.
Όπως αναφέρει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος Πωλητών Λαϊκής Αγοράς Ξάνθης, κύριος Γιάννης Χατζόπουλος, «ενώ το Υπουργείο Οικονομικών έχει πάρει την σχετική απόφαση για την έκδοση αποδείξεων στις λαϊκές αγορές της χώρας, δεν έχει μεριμνήσει για τον τρόπο που θα γίνεται η φορολόγηση» και συνεχίζει λέγοντας, ότι «δεν υπάρχει το ειδικό στοιχείο, με βάση το οποίο η εφορεία θα μας φορολογήσει. Δεν έχει φτάσει ακόμα η εγκύκλιος. Το Σάββατο πέρασε η ΣΔΟΕ. Οι ίδιοι δεν ήξεραν τι να ελέγξουν. Έχουμε πάρει γραμμή να παραγγείλουμε ταμειακές μηχανές. Μας είπαν, ότι, εάν έχουμε δελτίο παραγγελίας ταμειακής μηχανής, δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Περιμένουμε τι θα αποφασίσει το Υπουργείο».
Παράλληλα, ο κύριος Γ. Χατζόπουλος επισημαίνει, ότι υπάρχει έντονη διαφωνία από την πλευρά των εμπόρων, όσον αφορά τις φορολογίες που θα τους επιβληθούν, έτσι, όπως αποτυπώθηκαν στο σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο.
«Η φορολογία είναι δυσβάστακτη. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την Ομοσπονδία μας για να δούμε πως μπορούμε να διευθετήσουμε το θέμα» καταλήγει ο κύριος Γ. Χατζόπουλος.