Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΔΗΜΤΟ Τοπείρου και Στολίδης προσπαθούν να κάνουν άνω κάτω την ΝΔ σε Ξάνθη

ΔΗΜΤΟ Τοπείρου και Στολίδης προσπαθούν
να κάνουν άνω κάτω την ΝΔ σε Ξάνθη

Σούλα Ιακωβίδου, Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ξάνθης:
«Ο Θωμάς Μίχογλου, ως υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, θα δώσει τον αγώνα του και εμείς θα τον στηρίζουμε. Ο κύριος Στολίδης δεν ανήκει στην Νέα Δημοκρατία. Δεν έχει εγγραφεί στο κόμμα, οπότε οι ενέργειες οι δικές του χαρακτηρίζουν τον ίδιο και όχι την Νέα Δημοκρατία»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον Δήμο Τοπείρου ενόψει των επικείμενων εκλογών, η Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης, κυρία Σούλα Ιακωβίδου, δηλώνει με έμφαση πως ακολουθώντας την επίσημη γραμμή του κόμματος, στηρίζει την υποψηφιότητα Θ. Μίχογλου για τον Καλλικρατικό Δήμο Τοπείρου.
Παράλληλα, με σημείο αναφοράς την αντίθετη στάση που κρατά η ΔΗΜΤΟ Τοπείρου, έτσι τουλάχιστον όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε και διένειμε ο κύριος Σ. Στολίδης, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του τελευταίου, η κυρία Σ. Ιακωβίδου σχολιάζει χαρακτηριστικά:
«Η ΔΗΜΤΟ Τοπείρου μέσα από αυτά που αναφέρει στο δελτίο τύπου της, το οποίο μοιράστηκε από τον κύριο Σ. Στολίδη, εκφράζει την ανησυχία της για τα τεκταινόμενα στην περιοχή και την μεγάλη της επιθυμία να αποχωρήσει από τον δημαρχιακό θώκο ο νυν Δήμαρχος της περιοχής. Κάποια μέλη της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης πιστεύουν, ότι αυτό μπορεί να γίνει, μόνον, με ένα πρόσωπο. Βεβαίως, είχαμε συναντήσεις. Κάποια μέλη απέσυραν αυτή την στήριξη. Καταστατικά ήταν λάθος η όλη λειτουργία τους και το αποδέχτηκαν» και συνεχίζει λέγοντας πως «η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μπορεί να αποτελεί μύθο, αλλά για μένα έχει και μια δόση αλήθειας. Σε μεγάλο βαθμό η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη. Με αυτό το σκεπτικό μπορώ να τους κατανοήσω ως ένα σημείο, δεν μπορώ, όμως, να δεχτώ την κομματική τους λειτουργία. Το κατάλαβαν και σαν πρόσωπα λειτουργούν όπως λειτουργούν. Δε θα τους κρίνω εγώ. Αυτό που έκανα ήταν να ενημερώσω άμεσα τα κεντρικά. Από κει και πέρα, δεν έχω την αρμοδιότητα να κάνω κάτι παραπάνω. Αυτά που ακούω περί διαγραφών τα χαρακτηρίζω αστειότητες. Καλώ τον οποιονδήποτε να βγει και να πει, ότι η Πρόεδρος είπε κάτι τέτοιο. Ίσα-ίσα αυτά είναι έξω από την δική μου λογική.
Πιστεύω, ότι ο Θωμάς Μίχογλου, ως υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, θα δώσει τον αγώνα του και θα εμείς θα τον στηρίζουμε.
Ο κύριος Στολίδης δεν ανήκει στην Νέα Δημοκρατία. Δεν έχει εγγραφεί στο κόμμα, οπότε οι ενέργειες οι δικές του χαρακτηρίζουν τον ίδιο και όχι την Νέα Δημοκρατία. Οι όποιες επιλογές γίνονται από πολίτες, δημότες ή από μέλη της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν μια προσωπική επιλογή.
Εμείς θα δώσουμε τον καλύτερο δυνατό αγώνα. Θα σταθούμε δίπλα στον Θωμά Μίχογλου. Όπως ακούγεται, τα πάντα θα παιχτούνε την δεύτερη Κυριακή, γι’ αυτό θέλει ισορροπίες, καθαρό μυαλό και διάθεση να προσφέρουμε στο κόμμα».

Της Πολιτικής Το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Της Πολιτικής Το ##

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος



Τα μποφόρ της θάλασσας έφεραν τρικυμία στα Άβδηρα:

  Αρκετά αγανακτισμένοι μου τηλεφώνησαν χθες κάτοικοι του Νεοσύστατου Δήμου Αβδήρων και μου ζήτησαν να κριτικάρω την γεμάτη ήξης αφίξης στάση της νυν Δημάρχου Αβδήρων Εύας Τσακίρη, η οποία επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να διατηρηθεί στο προσκήνιο, παίζοντας παιχνίδια ψυχρού πολέμου. Βέβαια, η ίδια δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια, υποστηρίζοντας την άποψη ότι θα είναι ανεξάρτητη υποψήφια Δήμαρχος, αλλά φωτιά χωρίς καπνό δεν υπάρχει και επειδή γνωρίζουμε καλά τέτοιου είδους παιχνίδια, ξέρουμε πως οι πονηρές βολιδοσκοπήσεις αυτού του είδους, έχουν ως στόχο την παραμονή των προσώπων που αποσύρονται, στο προσκήνιο για αρκετό καιρό ακόμα. Κανένας δεν απαγόρεψε στην Δήμαρχο των Αβδήρων να είναι εκ νέου υποψήφια, αλλά δεν μπορεί από την μια να βγάζει ανακοίνωση με την οποία προτείνει την απόσυρση των νυν Δημάρχων της περιοχής και την συστράτευσή τους στο πλευρό ενός νέου προσώπου και από την άλλη να πετά φωτοβολίδες, εντάσσοντας και πάλι τον εαυτό της στο παιχνίδι.



«Αυτομαστιγώνεται» ο Μίχογλου παρασυρόμενος από λάθος άτομα:

  Σαν πρόβατο επί σφαγή οδηγούν τον Θ. Μίχογλου οι δήθεν υποστηρικτές του, που φροντίζουν πρώτα να μάθουν από τον ίδιο τις κινήσεις του και στην συνέχεια ως προτεραιότητά τους έχουν να τις διαρρέουν προς τα έξω, δημιουργώντας του περισσότερα προβλήματα. Ήμουν και συνεχίζω να είμαι ένας από τους ανθρώπους, που θεωρεί τον Θ. Μίχογλου άξιο για να χτυπήσει τον Δήμο Τοπείρου, τον στήριζα και τον στηρίζω ως φίλο μου, αλλά δεν μπορώ να ανέχομαι την ύπαρξη τέτοιων λαθών, την στιγμή που αυτά ακυρώνουν όλες τις καλές προσπάθειες που γίνονται μέχρι τώρα. Είναι καιρός δε, να μάθει ο υποψήφιος Δήμαρχος Τοπείρου Θ. Μίχογλου πως, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανέναν και να υπολογίζει ακόμα και την σκιά του.



Για την Καθυστέρηση των έργων στην Αν. Δημητρίου φταίει ο Εργολάβος. Τάδε έφη Μ. Στυλιανίδης Δήμαρχος Ξάνθης. Ο Δήμος κύριε Δήμαρχε δεν έχει ποτέ ευθύνες;

  Πραγματικά απολαμβάνω τέτοιου είδους απαντήσεις από τον Δήμαρχο Ξάνθης και χαίρομαι ιδιαίτερα όταν επιτέλους, έστω και με αυτόν τον τρόπο αποδίδονται ευθύνες στους αρμόδιους των προβλημάτων, αλλά ειλικρινά αναρωτιέμαι, πως γίνεται να έχει ευθύνη ο εργολάβος για την καθυστέρηση και να μην έχει ευθύνες ο Δήμος, αφού το έργο έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και θα έπρεπε να επιβάλλονται οι όποιες ποινικές ρήτρες εις βάρος του αναδόχου, εφόσον παρατηρείται καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εργασιών.

  Είναι λογικό κύριε Δήμαρχε να δίνονται τόσο μεγάλες προσφορές κατά την διενέργεια των δημοπρασιών στα έργα και ακόμα πιο λογικό το να δημιουργούνται προβλήματα κατά την εκτέλεση των έργων αυτών, από την στιγμή που ο εργολάβος με τέτοιες εκπτώσεις μπαίνει μέσα οικονομικά και μάλιστα με μαθηματική ακρίβεια. Θα μπορούσε κάλλιστα ο Δήμος να έκρινε πως με τόσο μεγάλες προσφορές και εκπτώσεις, θα κινδύνευε να τιναχτεί το έργο στον αέρα και να επαναπροκήρυσσε διαγωνισμό, ώστε να το έπαιρνε ένας εργολάβος που θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στο χρονοδιάγραμμα, με στόχο την μη παρατεταμένη ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής. Άσε που από τα όσα μέχρι σήμερα έχω δει να κατασκευάζονται στην Ανδρέου Δημητρίου, μπορώ με βεβαιότητα να πω, ότι ο συγκεκριμένος δρόμος θα αντιμετωπίσει σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα.



Με κατευθυνόμενα «πυρά» επιχειρούν να σπάσουν το ηθικό της προέδρου της ΝΟΔΕ:

  Ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση και αναφέρομαι σε αυτές που θα ήταν πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης ο εκλεκτός τους, θα έδιναν χρόνο προσαρμογής και θα δικαιολογούσαν κάποιες παραλείψεις με χίλια μύρια ψέματα, με το που είδαν την Σ. Ιακωβίδου να γίνεται αποδεκτή από το σύνολο των ψηφοφόρων του κόμματος και να ανεβαίνει σε πρωτοφανή υψηλά ποσοστά στην προτίμηση του κόσμου, έναντι του τότε εσωκομματικού «αντιπάλου» της , άρχισαν κατευθυνόμενα να την «πετροβολούν» με ένα σορό κοτσάνες που ανακαλύπτει και δημιουργεί η φαντασία τους, με στόχο το σπάσιμο του ηθικού της. Θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρουν να την εξοργίσουν οδηγώντας την σε λάθη και παρακαλούν καθημερινά να εκτεθεί ανεπανόρθωτα για να πανηγυρίσουν. Είναι γνωστή η μέθοδος «ο θάνατος σου η ζωή μου» και σίγουρα στις μέρες μας δεν πιάνει, γιατί άλλο να είσαι στον κόσμο σου και όταν σε φτύνουν να λες πως ψιχαλίζει και άλλο να είσαι καθαρός και άφθαρτος, πράγμα που σημαίνει πως δεν σε αγγίζει τίποτε.



Λειτουργεί η όχι το Λιμενικό Ταμείο Λάγος; Αν λειτουργεί, γιατί δεν απάντησε στην πρόταση που κατατέθηκε από ιδιώτες και αφορά στην αξιοποίηση των Λιμένων του Νομού;

  Σίγουρα εδώ και αρκετό καιρό, το Λιμενικό Ταμείο Λάγος φαίνεται πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αλλά σιγουρότερο είναι το γεγονός, ότι και στην λειτουργία του, κάποιοι ίσως θέλουν να το μετατρέψουν σε φορέα με σκουριασμένα γρανάζια. Σύμφωνα με πληροφορίες μου, υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό κατατεθειμένη ολοκληρωμένη πρόταση από ιδιώτες, οι οποίοι ζητούν να τους παραχωρηθούν τα Λιμάνια του Νομού μας για να τα αξιοποιήσουν και να τα λειτουργήσουν ακόμα και σε τομείς όπως ο Τουρισμός. Μέχρι σήμερα και ενώ το Λιμενικό Ταμείο ήταν υποχρεωμένο να απαντήσει στους ιδιώτες, για λόγους που μόνο οι διοικούντες του φορέα γνωρίζουν, δεν δόθηκε καμία απάντηση στους ενδιαφερομένους, ενώ από την άλλη τα λιμάνια φαίνονται εγκαταλελειμμένα στο έλεος του Θεού. Αυτή η άποψη βέβαια επικρατεί και στους κατοίκους της περιοχής, που βλέπουν  μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα τουριστικά σκάφη που επισκέπτονται ειδικά τον Λιμένα στο Πόρτο Λάγος, την στιγμή που άλλα Λιμάνια στους γύρω Νομούς, γνωρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα.



Και πάλι κοντά μας ο Αναγνώστης Βαταμίδης:

  Θα ήταν απαράδεκτο από πλευράς μου, να μην αναφερθώ και να μην καλωσορίσω τον επί σειρά ετών συνεργάτη της εφημερίδας μας, Αναγνώστη Βαταμίδη στην επάνοδό του, ξανά στον σχολιασμό της πολιτικής και όχι μόνο, επικαιρότητας. Μετά από το μικρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, επανήρθε δριμύτερος στην δημοσιογραφική οικογένεια της «ΦτΞ». Αναγνώστη καλώς μας ήρθες και πάλι, σου εύχομαι δύναμη και κουράγιο.

Με σταθερή πορεία προς το Ναδίρ οδεύουν τα Ξενοδοχεία στην Ξάνθη

Με σταθερή πορεία προς το Ναδίρ
οδεύουν τα Ξενοδοχεία στην Ξάνθη
Από το κακό στο χειρότερο πάνε τα ξενοδοχεία του Νομού, με την πληρότητά τους να φτάνει το 30 με 40% όλες τις ημέρες του χρόνου
Απόστολος Αγκόρτσας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης:
«Δεν είχαμε ούτε μια διανυκτέρευση που να προέρχεται από τις Γιορτές Νέστος. Δεν υπάρχει συνεργασία με την πολιτεία, όσον αφορά την τουριστική προβολή με αποτελέσματα στο Νομό»

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που έχει γίνει στο εξωτερικό, αποδεικνύεται ότι οι περισσότεροι τουρίστες ανά τον κόσμο προτιμάνε να μένουν σε ξενοδοχεία, τα οποία φέρουν οικολογική ταυτότητα. Δηλαδή, αυτά που εξοικονομούν ενέργεια στα πρότυπα φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών, παραδείγματος χάρη χρήση ηλιακής ενέργειας. Ο λόγος για τα περιβόητα “πράσινα” ξενοδοχεία. Η βιομηχανία του τουρισμού, έχοντας συνειδητοποιήσει την σημαντική αυτή παράμετρο, που έχει δύο σκέλη. Από την μία εξοικονόμηση κονδυλίων και από την άλλη μεγαλύτερη απήχηση στους τουρίστες, επενδύει σε αυτή ακριβώς την “πράσινη” εξέλιξη.
Επειδή το θέμα παρουσιάζει ενδιαφέρον από κάθε άποψη, απευθυνθήκαμε με σχετική ερώτηση προς τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, κύριο Απόστολο Αγκόρτσα. Κατά πόσο, δηλαδή, υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των Ξανθιωτών ξενοδόχων να εφαρμόσουν παρόμοιες πρακτικές, ώστε να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες στα ξενοδοχεία τους. Με δεδομένο και το ότι, υπάρχει πρόγραμμα με την χαρακτηριστική ονομασία Green key (πράσινο κλειδί), το οποίο παρέχει μια τέτοια δυνατότητα σε έναν ενδιαφερόμενο ξενοδόχο.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με το θέμα. Οι περισσότεροι ξενοδόχοι έχουν ενδιαφερθεί, ψάχνοντας για το πρόγραμμα στο διαδίκτυο» σημειώνει ο κύριος Α. Αγκόρτσας, προσθέτοντας δε, πως «η εταιρεία που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ιδιωτικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα να μην συμφέρει κάποιον ξενοδόχο να δηλώσει συμμετοχή, λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης που απαιτείται».
Όπως εξηγεί στην συνέχεια ο κύριος Α. Αγκόρτσας, η εν λόγω εταιρεία εξετάζει ένα ξενοδοχείο που θέλει να πάρει πιστοποίηση ως οικολογικό έναντι χρηματικής αμοιβής, η οποία ανέρχεται στο ποσόν των τεσσάρων με πέντε χιλιάδες ευρώ. Από την άλλη, όποιο ξενοδοχείο περάσει την εξέταση και πάρει την πιστοποίηση, δηλαδή την διαφήμιση ότι έχει την πράσινη ταυτότητα, δεν μπορεί να πάρει την επιδότηση του 12% από το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο όπως τονίζει ο κύριος Α. Αγκόρτσας έχει να πληρωθεί από τους δικαιούχους του από το 2008.
Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει ο τελευταίος «όλα αυτά τα προγράμματα είναι κοροϊδία, τελικά».
Σε ερώτηση της ΦτΞ, κατά πόσο αυξήθηκε η πληρότητα των ξενοδοχείων του Νομού, στα πλαίσια της επισκεψιμότητας που υπήρξε τις τελευταίες ημέρες λόγω των Γιορτών Νέστος, ο κύριος Α. Αγκόρτσας δηλώνει με έμφαση, πως «δεν είχαμε ούτε μια διανυκτέρευση που να προέρχεται από τις Γιορτές Νέστος. Αν δεν βρεθεί κανένας επίσημος τουριστικός φορέας, για να καταθέσει προτάσεις, σχετικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, δε θα γίνει τίποτα. Δεν προσκλήθηκε κανένας μας από τους διοργανωτές των Γιορτών Νέστος, ώστε να υπάρξει ένας τέτοιος διάλογος».
Αναφορικά με την πληρότητα των ξενοδοχείων του Νομού, ο κύριος Α. Αγκόρτσας, επισημαίνει πως αυτή κυμαίνεται σταθερά, όλες τις ημέρες του χρόνου, στο επίπεδο του 30 με 40%.
«Δεν υπάρχει συνεργασία με την πολιτεία, όσον αφορά την τουριστική προβολή με αποτελέσματα στο Νομό» καταλήγει ο κύριος Α. Αγκόρτσας.

Λεκτικές στρεβλώσεις…

Λεκτικές στρεβλώσεις…

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου



  Σαν χώρα, μεταξύ των πολλών άλλων μειονεκτημάτων, έχουμε και αυτό της ασύστολης περιττολογίας και αβάσιμης επιχειρηματολογίας. Το λέγειν από ανέκαθεν ήταν στο αίμα του Έλληνα. Βλέπετε οι καταβολές από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν καθοριστικές. Τότε, όμως, αναφέρομαι, κυρίως, στην κλασική περίοδο, η φιλοσοφία έψαχνε την επιβεβαίωσή της μέσα από παραδείγματα της ζωής. Σήμερα, προφανώς και λόγω των διαφορετικών αναγκών που έχουν προκύψει, ο κάθε σχετικός-άσχετος, που έχει την εντύπωση, ότι κάτι ξέρει ή που θέλει να προάγει τα ιδιωτικά του συμφέροντα προβαίνει σε βαρύγδουπες δηλώσεις, χωρίς, πρώτα, να εξετάζει αν αυτά που λέει έχουν κάποιο νόημα. Με απλά ελληνικά, ο καθένας λέει ότι θέλει, χωρίς να ελέγχεται για την εγκυρότητα των λόγων του.

  Τρανταχτό παράδειγμα και είμαι σίγουρη πως σε αυτό θα συμφωνήσουν οι περισσότεροι, τουλάχιστον, μαζί μου, είναι οι εκάστοτε πολιτικοί μας, από όλους τους πολιτικούς χώρους (έτσι, για να μην αδικούμε κανέναν). Εδώ είναι που λέμε, δώσε και σώσε. Ευφάνταστα σενάρια, τολμηρή φαντασία, ουτοπικές τοποθετήσεις και δεν συμμαζεύεται.

  Η πολιτική πυγμή, έτσι όπως υπήρξε κάποτε στην αρχαία Ελλάδα, βασισμένη στην ικανότητα του να παρέχει κάποιος ισχυρά επιχειρήματα, χάθηκε στο διάβα του χρόνου μαζί με την αίγλη του αρχαίου κόσμου. Τη σήμερον ημέρα πολιτικός θεωρείται ο δήθεν, αυτός που νομίζει ότι κάτι ξέρει, γιατί έτσι δηλώνει με ύφος και στόμφο. Με λίγα λόγια ο φωστήρας που θέλει να προωθήσει τα ιδιωτικά του συμφέροντα με αυτοσκοπό την αναρρίχηση σε θέσεις και αξιώματα, που συνεπάγονται εξουσία και δόξα.

  Τελευταία ακούμε πολλά “τρελά”, που δεν μπαίνουμε, καν, στην διαδικασία να τα αναλύσουμε. Για παράδειγμα δεν είναι λίγοι αυτοί (οι περισσότεροι στα πλαίσια του αντιπολιτευτικού τους λόγου), που βγήκαν να δηλώσουν, ότι το κράτος είναι σπάταλο. Σκορπάει δηλαδή χρήματα από εδώ και από εκεί, όπως δηλώνει και η σημασία της λέξης. Κανείς, ωστόσο, δεν βγήκε να διευκρινίσει, πως το κράτος είναι σπάταλο, μόνον, σε περιπτώσεις ισχυρών, ιδιωτικών συμφερόντων. Γιατί δεν είχαμε κανέναν να σκορπάει λεφτά λόγου χάρη για τις ανάγκες της Παιδείας και της Υγείας. Εκεί οι πολιτικοί μας ηγέτες ήταν σφιχτοχέρηδες. Όχι απλά δεν ξόδεψαν, απεναντίας υπέδειξαν ένα δίχως προηγούμενο πείσμα να εξοικονομήσουν κονδύλια (ως νοικοκυραίοι άνθρωποι που είναι…).

  Από την άλλη και αυτό είναι, ίσως, το πιο εντυπωσιακό στην παρούσα φάση που διανύουμε. Μας εντυπωσιάζει αρνητικά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ο δημόσιος διάλογος γύρω από μείζονος σημασίας θέματα που αφορούν το κράτος, συνολικά. Είχαμε, δεν είχαμε, ως πολίτες μιας χώρας γνωστής για την δημοκρατία της, αποκτήσαμε την ικανότητα να τα λέμε δημόσια. Παράπονα, επισημάνσεις, παρατηρήσεις και ότι άλλο μας προβληματίζει και θέλουμε να το αλλάξουμε αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης. Το θέμα είναι ότι εμείς τα λέμε, ποιος μας ακούει όμως;

  Το παιχνίδι των λέξεων που παίζεται εις βάρος μας δεν έχει όρια. Ούτε, βέβαια, οι δηλώσεις του τύπου, θα κάνουμε την κρίση ευκαιρία, μπορούν να σταθούν σε λογική βάση.

  Οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται λόγω ακριβώς τέτοιων λεκτικών ανοησιών είναι πολλές και αν μη τι άλλο, υποτιμάνε την στοιχειώδη νοημοσύνη του κόσμου που τις ακούει. Να είναι καλά τα αυτιά μας με αυτά που ακούνε. Ούτε, βέβαια, περιμένουμε να αλλάξει η κατάσταση. Η εποχή της λεκτικής βαρβαρότητας και κακοποίησης της ελληνικής γλώσσας, ενδεδυμένη τον επιστημονικό και πολιτικό μανδύα, αποτελεί ένα, ακόμη, έγκλημα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε.

Καθυστερεί δραματικά η ανάπλαση της οδού Ανδρέου Δημητρίου

Καθυστερεί δραματικά η ανάπλαση της οδού Ανδρέου Δημητρίου
Ενώ, πληθαίνουν τα παράπονα των πολιτών…
Μιχάλης Στυλιανίδης, Δήμαρχος Ξάνθης:
«Η καθυστέρηση οφείλεται στον εργολάβο του έργου. Τον πιέζουμε όσο μπορούμε, για να προχωρήσει. Δεν θέλουμε να ξεκινήσει η σχολική χρονιά και το έργο να μείνει στάσιμο»

Η καθυστέρηση του έργου ανάπλασης της οδού Ανδρέου Δημητρίου στην Ξάνθη έχει προκαλέσει τα αντίστοιχα παράπονα από τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τους οδηγούς που ταλαιπωρούνται σε καθημερινή βάση, εξαιτίας της δημιουργηθείσας κατάστασης με το έργο να μένει στάσιμο.
Σχετικά με το θέμα τοποθετείται στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης. Ο τελευταίος παραδέχεται ότι έχει χρονοτριβήσει το σχετικό έργο, διευκρινίζοντας δε, πως η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά και μόνον τον εργολάβο που έχει αναλάβει την αποπεράτωσή του.
« Όντως έχουμε καθυστερήσει σημαντικά σε ότι αφορά την ανάπλαση της οδού Ανδρέου Δημητρίου. Θέλω να τονίσω, όμως, πως η πορεία του έργου δεν εξαρτάται από μας, αλλά από τον εργολάβο που το έχει αναλάβει» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κύριος Μ. Στυλιανίδης σε σχετικές δηλώσεις του επί του θέματος και προσθέτει με έμφαση πως «έχουν προκύψει κάποια προβλήματα μεταξύ της ΔΕΗ και του εργολάβου. Ουσιαστικά όμως η καθυστέρηση οφείλεται στον εργολάβο».
Σε ερώτηση της εφημερίδας μας, πως θα κινηθεί ο Δήμος προκειμένου να προχωρήσει το έργο με πιο γρήγορους ρυθμούς, δεδομένου και του γεγονότος, πως τα παράπονα των συμπολιτών μας εξαιτίας της καθυστέρησης και της καθημερινής ταλαιπωρίας, διαρκώς, πληθαίνουν, ο Δήμαρχος τονίζει ότι «Ο εργολάβος πρέπει να κινηθεί, γι’ αυτό τον πιέζουμε όσο μπορούμε. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να ξεκινήσει η σχολική χρονιά και το έργο να μην προχωρήσει» και συνεχίζει λέγοντας πως «πράγματι είναι μια δυσάρεστη κατάσταση. Θέλουμε, τουλάχιστον, το έργο να ολοκληρωθεί μέχρι την Περικλέους. Το υπόλοιπο κομμάτι δεν μας πειράζει αν καθυστερήσει λίγο».
Αναφορικά, τώρα, με το χρονοδιάγραμμα, στα πλαίσια του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο συνολικά, ο κύριος Μ. Στυλιανίδης, επισημαίνει, ότι «μέσα στο Φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί το έργο μέχρι την Περικλέους. Από κει και πέρα θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του έργου, μέχρι την περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών. Η ανάπλαση της δεύτερης φάσης ανήκει στην ίδια εργολαβία».

Έρχεται η πράσινη ανάπτυξη για τα νοικοκυριά, μέσω του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Έρχεται η πράσινη ανάπτυξη για τα νοικοκυριά, μέσω του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Ήδη, μπήκαν οι απαραίτητες υπογραφές των αρμοδίων Υπουργείων για να τρέξει το σχετικό πρόγραμμα στο επόμενο χρονικό διάστημα



  Η εποχή της πράσινης ανάπτυξης που ευαγγελίζεται η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται πως αποκτά πολλούς οπαδούς. Η αγωνία για το περιβάλλον διαρκώς μεγαλώνει, γι’ αυτό, εξάλλου, δεν είναι λίγοι οι συνάνθρωποί μας που επιλέγουν τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα οι περισσότεροι επιλέγουν την ηλιακή ενέργεια ως αντίβαρο στην ηλεκτρική, όχι μόνον επειδή είναι πιο συμφέρουσα από οικονομικής απόψεως, αλλά γιατί συμβάλει παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος.

  Τα πράσινα σπίτια και κτίρια αποτελούν μία εικόνα του κοντινού μας μέλλοντος. Ήδη, υπάρχουν σκέψεις να τρέξουν σχετικά προγράμματα που προάγουν μια τέτοια εξέλιξη. Τρανταχτό παράδειγμα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», που υπογράφτηκε πρόσφατα από τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος, ώστε να ενεργοποιηθεί.

  Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων που θα αποκτήσουν πράσινη ταυτότητα, θα σημαίνει μια εύρυθμη λειτουργία που θα βασίζεται σε πρακτικές, οι οποίες δε θα βλάπτουν το φυσικό περιβάλλον.

  Όπως πληροφορούμαστε, το ενδιαφέρον των ιδιωτών να κάνουν πράσινο “λίφτινγκ” στα σπίτια τους είναι μεγάλο, για λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

  Το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον, που αναμένεται να έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο, θα παρέχει άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια, καθώς και επιδοτήσεις της τάξης των τετρακοσίων εκατομμυρίων ευρώ στα ενδιαφερόμενα νοικοκυριά.

  Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομίας αναφέρει, ότι για την χρονική περίοδο 2010-2012 το πρόγραμμα θα τρέξει μέσω κρατικών κονδυλίων, αλλά και της συμμετοχής ιδιωτικών φορέων. Οι δημόσιοι πόροι του προγράμματος, ύψους 396 εκ. ευρώ για το 2010, θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ. Ενώ, το ποσόν που θα διατεθεί για τους συμμετέχοντες του προγράμματος θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. 

  Για την υλοποίηση του προγράμματος θα συσταθεί ειδικό ταμείο με την επωνυμία «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» υπό την διαχείριση του ΤΕΜΠΜΕ.

  Παράλληλα, αναμένεται να δημοσιευθεί ανοιχτή προκήρυξη-πρόσκληση προς τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ως συν-επενδυτές και διαχειριστές των σχετικών κονδυλίων.

  Οι επιλογή των αιτήσεων θα κρατήσει δύο μήνες περίπου. Ενώ, αυτοί που θα επιλεγούν ως τελικοί δικαιούχοι θα είναι αυτοί που θα συμβάλλουν στην μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.