Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 26.2.2011


Κόβουν μέχρι και την πορτοκαλάδα των αιμοδοτών στα δημόσια νοσοκομεία

Οι περικοπές στην υγεία δεν έχουν όρια…

Κόβουν μέχρι και την πορτοκαλάδα
των αιμοδοτών στα δημόσια νοσοκομεία



Γιάννης Παπαχρόνης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης:
«Ο χυμός και το μπισκοτάκι που δίνεται στους αιμοδότες δεν είναι δώρο ή κάποιο επίδομα για να το περικόψουν, αυτά δίνονται για να κάνουν καλό στην υγεία των αιμοδοτών. Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό με το οποίο κάποιοι, κάνουν περικοπές σε αυτά εδώ τα πράγματα»

Για να κάνει εξορμήσεις στα χωριά για τις προγραμματισμένες του αιμοδοσίες, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης θα πρέπει, εφεξής, να βρίσκει γιατρούς εθελοντές ή διαφορετικά να τις σταματήσει.
Οι περικοπές στον χώρο της υγείας δεν έχουν όρια, αφού εξαπλώνονται και στον χυμό που δίνεται στους αιμοδότες, που προσφέρουν το αίμα τους για να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή.
«Ο χυμός και το μπισκοτάκι που δίνεται στους αιμοδότες δεν είναι δώρο ή κάποιο επίδομα για να το περικόψουν, αυτά δίνονται για να κάνουν καλό στην υγεία των αιμοδοτών. Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό με το οποίο κάποιοι, κάνουν περικοπές σε αυτά εδώ τα πράγματα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης «η Αγάπη», κύριος Γιάννης Παπαχρόνης, μέσα από σχετικές δηλώσεις του στην ΦτΞ.
Η ομαλή διεξαγωγή της αιμοδοσίας πανελλαδικά συναντά πολλά προβλήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφού γίνονται τα αδύνατα δυνατά, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά η προσέλευση των αιμοδοτών στις αιμοδοσίες. Τρανταχτό παράδειγμα οι καταργήσεις αιμοδοσίας τα Σαββατοκύριακα, αλλά και τις απογευματινές ώρες στα δημόσια νοσοκομεία. Τα πάντα στο βωμό της εξοικονόμησης κονδυλίων, που ζητά επιτακτικά το αρμόδιο Υπουργείο από τις διοικήσεις των Νοσοκομείων της χώρας.
Η κατάσταση, σύμφωνα και με αυτά που αναφέρει σε σχετική επιστολή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών με αποδέκτη το Υπουργείο Υγείας, είναι πολύ χειρότερη όσον αφορά την περιφέρεια, αφού οι περισσότεροι πολίτες εκεί είναι αγρότες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσέρχονται πρωινές ώρες για να δώσουν αίμα.
Σε ερώτηση της εφημερίδα μας, αν μειωθούν οι αιμοδοσίες στην Ελλάδα, θα οδηγήσει αυτό στην αύξηση της εισαγωγής του αναγκαίου αίματος από το εξωτερικό, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης, κύριος Γ. Παπαχρόνης, επισημαίνει πως «δεν ξέρουμε αν κάποιοι το έχουν κάνει σκοπό, να αυξήσουν τις εισαγωγές φιαλών αίματος από το εξωτερικό. Κάποιοι βγάζουν μίζες από αυτό το πράγμα, γι’ αυτό και θέλει πολύ ψάξιμο το θέμα. Χρειάζεται εισαγγελική παρέμβαση».
Παράλληλα, ο κύριος Γ. Παπαχρόνης επισημαίνει, πως ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης ενημερώθηκε, ότι πρέπει να σταματήσει τις εξορμήσεις του σε χωριά του Νομού, προκειμένου να μαζέψει αίμα, εκτός βέβαια, εάν βρίσκει δικούς του γιατρούς, δηλαδή εθελοντές.
Να σημειώσουμε δε, πως η αιμοδοσία που θα γίνει την προσεχή Κυριακή στο Άβατο, θα γίνει από τον Σύλλογο με εθελοντή γιατρό, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του συλλόγου.
Σύμφωνα με αυτά που συμπληρώνει, παράλληλα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης, οι τελευταίες εξελίξεις θα οδηγήσουν μοιραία στο κλείσιμο πολλών συλλόγων αιμοδοτών της χώρας.
Κλείνοντας, να πούμε πως την ερχόμενη Δευτέρα ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στις δώδεκα το μεσημέρι στο Ξενοδοχείο Δημόκριτος, ένα από τα θέματα που θα αναπτύξει είναι και οι τελευταίες αυτές εξελίξεις στον χώρο της αιμοδοσίας.

Της Πολιτικής το ##

Της Πολιτικής το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Όχι μόνο πρόεδρος, αλλά εκτελών και χρέη Διευθυντή στην Αναπτυξιακή ο Π. Λύρατζης. Άραγε απολάμβανε και τα προβλεπόμενα της θέσης αυτής ή όχι;

Συνεχίζω τα ερωτήματα μου για την Αναπτυξιακή Α.Ε. σήμερα και περιμένω απαντήσεις ήδη από τα προηγούμενα, για να προβώ και σε νέα ερωτήματα. Όπως λοιπόν οι πληροφορίες μου αναφέρουν, έχει ληφθεί απόφαση από το Δ.Σ. της εταιρίας να αναλάβει και τα διευθυντικά καθήκοντά της ο Π. Λύρατζης, απολαμβάνοντας (;) τα προβλεπόμενα, αφού η θέση είναι έμμισθη. Ρωτώ σήμερα ευθέως τους κυρίους της Αναπτυξιακής Α.Ε., να μου πουν, αν το συγκεκριμένο γεγονός αληθεύει. Αν αληθεύει κύριοι, θα ήθελα να γνωρίζω γιατί δεν έγινε προκήρυξη για να προσλάβετε κάποιον διευθυντή με τα απαραίτητα προσόντα. Τι προσόντα είχε ο κύριος Λύρατζης που δεν τα είχε κάποιος άλλος και γιατί λειτουργήσατε με αυτόν τον τρόπο, ο οποίος όχι μόνο σκοτεινός είναι, αλλά και απαράδεκτες κατ εμέ. Αν όμως, όντως δεν αληθεύει αυτό, θα πρέπει επιτέλους αυτοί που τα διαρρέουν να το βουλώσουν και να μην κακολογούν συνεχώς κάποια πρόσωπα. Κλείνοντας, ρωτώ ευθέως τους κυρίους Διοικούντες την Αναπτυξιακή Ξάνθης Α.Ε. να μου πουν, το πόσα χρήματα έχουν πάρει από την εταιρία, τα τοπικά ΜΜΕ;

Τα βακουφικά αξιοποιούνται και αποδίδουν έσοδα στην αρμόδια διαχειριστική αρχή, ενώ τα Ελληνικά κτήματα γίνονται έρμαια για τα αρπακτικά (καταπατητές), αφού με παραλείψεις του κράτους, δεν λειτουργεί ορθά η Αγρονομία:


Πολλές φορές γίναμε μάρτυρες της αξιοποίησης της Βακουφικής περιουσίας και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, ακόμα και μέσα στο κέντρο της Ξάνθης. Πολλοί συμπολίτες μας και συνδημότες μας νοικιάζουν χωράφια, κτήματα και ακίνητα που ανήκουν στην Βακουφική περιουσία, πράγμα το οποίο δείχνει ότι από αυτήν την αξιοποίηση υπάρχουν και αρκετά έσοδα για την διαχειριστική αρχή της Βακουφικής περιουσίας. Δυστυχώς όμως στην χώρα μας και στην περιοχή μας, η περιουσία του Ελληνικού κράτους και μιλώ για κοινόχρηστους χώρους που ανήκουν στα δημόσια κτήματα, παραμένουν αναξιοποίητα, ανεκμετάλλευτα και πολλές φορές γίνονται έρμαια στις φιλόδοξες επεκτατικές σκέψεις των αρπακτικών καταπατητών, κάτι το οποίο άρχισε να φρενάρει από την επαναλειτουργία της Αγρονομίας – Αγροφυλακής, η οποία σαν υπηρεσία βέβαια, λόγω λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων, δεν έχει εύρυθμη λειτουργία. Με 780 ευρώ μισθό οι αγροφύλακες αναγκάζονται να μετακινούνται με δικά τους οχήματα, αφού το ελληνικό κράτος δεν τους παρέχει αυτήν την δυνατότητα, αλλά ακόμα και να πληρώνουν από την τσέπη τους την χρήση των κινητών τους τηλεφώνων, την στιγμή που αλλού κατασπαταλάται το δημόσιο χρήμα για την αγορά άχρηστων οχημάτων, αλλά και κινητών τηλεφώνων.

Χρέος του Αντιπεριφερειάρχη Φ. Καραλίδη, να ζητήσει από το κράτος, την τροφοδοσία της αγορανομίας, με μηχανοκίνητο εξοπλισμό:

Καλές οι φιέστες των εκλογών, αλλά και η προσπάθεια συμμαζέματος στο περιφερειακό διαμέρισμα Ξάνθης, αλλά είναι χρέος του Αντιπεριφερειάρχη Φ. Καραλίδη, η άμεση παρέμβαση τόσο προς την Περιφέρεια όσο και προς την Κυβέρνηση, για να εξοπλιστεί άμεσα η Αγρονομία – Αγροφυλακή με οχήματα, για να μπορούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι να κάνουν σωστά την δουλειά τους, προασπίζοντας πρωτίστως την δημόσια περιουσία και στην συνέχεια την ιδιωτική. Δεν είναι δυνατόν για την μετακίνηση αυτών των ανθρώπων, να παρέχονται δωρεάν εισιτήρια για λεωφορεία, την στιγμή που μέσα στα χωράφια δεν υπάρχουν δρόμοι, ενώ παράλληλα άλλες υπηρεσίες να διαθέτουν οχήματα τα οποία χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι για τις βόλτες τους.

Πόσο καιρό είχε να εισπράξει λογαριασμούς ύδρευσης από ορισμένους κατοίκους, ο Δήμος Τοπείρου και γιατί ξεκίνησαν οι εισπράξεις μετά τις εκλογές;

Μπορεί να μας απαντήσει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κύριος Άρης Γιαννακίδης, εφόσον γνωρίζει, πόσοι και για πόσο καιρό παρέμεναν απλήρωτοι, λογαριασμοί ύδρευσης στον Τόπειρο; Μπορεί επίσης να μας απαντήσει γιατί ξεκίνησε η Δημοτική Αρχή να ζητά τα χρήματα αυτά αμέσως μετά τις εκλογές, ενώ για αρκετό καιρό δεν είχε ενδιαφερθεί για την είσπραξή τους; Γνωρίζει επίσης ο κύριος Γιαννακίδης να μας πει, αν έχουν παραχωρηθεί τζάμπα προς εκμετάλλευση και πόσα στρέμματα του Δήμου Τοπείρου σε ιδιώτες, οι οποίοι προσπαθούν να βγάλουν το ψωμί τους; Τα όσα σήμερα αναφέρω, έχουν να κάνουν σχέση με λεγόμενα των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ενδιαφέρονται και αυτοί να εκμεταλλευτούν χωρίς να πληρώσουν τίποτα, γη η οποία ανήκει στον Δήμο Τοπείρου.

Άλλοι μιλούν για απάτες στην Αναπτυξιακή Νομού Ξάνθης και σε εμάς πάνε να φορτώσουν τους χαρακτηρισμούς:


Όχι δεν είναι στον χαρακτήρα μου να μαλώνω, όπως δεν είναι και το να αποδέχομαι τις όποιες προκλήσεις από όσους ξεστομίζουν χαρακτηρισμούς κατά κάποιων, υποστηρίζοντας βέβαια πως αυτοί προέρχονται από εμένα. Ερωτήματα έθεσα προς την Αναπτυξιακή και τον Πρόεδρό της και περιμένω ακόμα απαντήσεις. Αν τα ερωτήματα ο Π. Παπαδόπουλος τα θεωρεί ως χαρακτηρισμούς τύπου απάτη, πιθανόν να γνωρίζουμε διαφορετικά Ελληνικά. Δεν πρόκειται ποτέ να φοβηθώ κανέναν στην ζωή μου παρά μόνο τον θεό και αυτό θα πρέπει να το βάλουν καλά πολλοί στο μυαλό τους, συμπεριλαμβανομένου και του Πάνου Παπαδόπουλου, ο οποίος πιστεύει ότι παίζει μόνος του στο γήπεδο της ενημέρωσης και μπορεί να λέει ότι θέλει. Οι απόψεις μου απόψεις μου φίλε Πάνο και οι δικές σου απόψεις δικές σου, αλλά όταν λες σε κάποιον, πως αν αυτά που έγραψα γι’ αυτόν τα έγραφα για σένα θα μου έκανες μήνυση, είναι αστειότητες και σίγουρα δεν πρόκειται να με φοβίσουν. Το να μου κάνει κάποιος μήνυση, την στιγμή που απευθύνω ερωτήματα, όσο καλοδεχούμενη να είναι, την εκλαμβάνω και ως απειλή, οπότε σίγουρα κάποιος άλλος θα έχει το πρόβλημα και όχι εγώ, γιατί πολύ απλά εγώ απειλές δεν δέχομαι και ούτε από αυτές μασάω. Απλά λόγια για να ξεκαθαρίζουμε την υπόθεση. Αν υπάρχουν επιλήψιμα γεγονότα στην Αναπτυξιακή, αυτό είναι δουλειά άλλου και εγώ απλά κάνω την δουλειά μου, προσπαθώντας να μάθω και να ενημερώσω τον κόσμο. Για παρανομίες, απάτες και ότι άλλο έχει να κάνει σχέση με τον ποινικό κώδικα, αρμόδια είναι τα δικαστήρια και οι Εισαγγελικές κατά τόπους Αρχές, τις οποίες ποτέ δεν επιδίωξα να αντικαταστήσω.

ΘΛΕ - ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΘΡΑΚΙΚΕΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ
ΞΑΝΘΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2011


ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
- 20:30 Συναυλία Χειμερινοί Κολυμβητές

Είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ, η λεία των δύο ληστών

Είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ,
η λεία των δύο ληστών

Εισέβαλαν με όπλα, εχθές το πρωί, στην ΑΤΕ του Αβάτου Ξάνθης φορώντας κουκούλες, τα πήραν και εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση

Άλλη μια ένοπλη ληστεία σημειώθηκε εχθές, πρωινές ώρες, στον Νομό Ξάνθης. Αυτή την φορά οι θρασύτατοι δράστες, δύο στον αριθμό, επέλεξαν ως στόχο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος στο Άβατο της Ξάνθης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, κύριος Ιωακείμ Τσουκνάδης, οι δύο άγνωστοι δράστες, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και έχοντας όπλα, εισέβαλλαν στο υποκατάστημα της ΑΤΕ στο Άβατο το πρωί της Παρασκευής, όπου εκείνη την ώρα υπήρχε κόσμος, κάποιους πελάτες που βρέθηκαν στον χώρο της τράπεζας, για να κάνουν τις συναλλαγές τους. Με την απειλή όπλου οι ανωτέρω δράστες, που αναζητούνται από την αστυνομία, αφαίρεσαν το ποσό των είκοσι πέντε χιλιάδων ευρώ από το ταμείο της ΑΤΕ.
Παράλληλα, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην ΦτΞ ο κύριος Τσουκνάδης, δεν είναι ακόμη γνωστός ο τρόπος διαφυγής των δραστών. Η υπόθεση ερευνάται και σύντομα αναμένεται να υπάρξουν αποτελέσματα από την έρευνα που διεξάγεται από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Αγωνιζόμαστε για το ελεύθερο κυνήγι

Με επιτυχία στέφθηκε ο ετήσιος χορός του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης
Λ. Σερραίος:
Αγωνιζόμαστε για το ελεύθερο κυνήγι


-Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Α. Γιαννακίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φ. Καραλίδης
-Ιδιαίτερη μνεία από τον Πρόεδρο του συλλόγου Λ. Σερραίο, για τις τρικλοποδιές που βάζουν οι οικολόγοι σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, με στόχο την οριστική διακοπή του κυνηγιού
-Πολλοί οι τυχεροί της βραδιάς, που κέρδισαν έπειτα από λαχειοφόρο αγορά είδη κυνηγιού και όπλα

Για ακόμα μια χρονιά, με στέφθηκε επιτυχία ο ετήσιος χορός του κυνηγητικού συλλόγου Ξάνθης, σε κοσμικό κέντρο. Πλήθος κυνηγών, αλλά και πολλοί φίλοι τους, επέλεξαν να διασκεδάσουν όπως μόνο αυτοί γνωρίζουν, απολαμβάνοντας ακόμα και Οριεντάλ χορούς από επαγγελματίες χορεύτριες.
Η εκδήλωση από την πρώτη κιόλας στιγμή είχε την απαραίτητη ζεστασιά, αφού η οικογένεια των κυνηγών, είναι ίσως η πιο αγαπημένη και δραστηριοποιείται όχι μόνο στον τομέα του κυνηγιού, αλλά και στην προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής μας.
Παντού υπάρχουν εξαιρέσεις και αυτό το γνωρίζει καλά ο κυνηγητικός σύλλογος Ξάνθης, πράγμα για το οποίο αγωνίζεται καθημερινά η διοίκηση, προσπαθώντας να πατάξει κάθε είδους παράνομη και αντίθετη με την νομοθεσία δραστηριότητα που πλήττει τον πλούσιο φυσικό πλούτο της περιοχής μας.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου Ξάνθης Λ. Σερραίος, τόνισε τον σημαντικό ρόλο των κυνηγών στην διατήρηση του φυσικού μας πλούτου, αλλά παράλληλα εξέφρασε και τον προβληματισμό του, για τις συνεχείς τρικλοποδιές που βάζουν οι οικολόγοι σε συνεργασία με τα εκάστοτε αρμόδια Υπουργεα, για να σταματήσουν οριστικά το ελεύθερο κυνήγι, πράγμα για το οποίο ο Κυνηγητικός Σύλλογος Ξάνθης αγωνίζεται συνέχεια.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους τόσο ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φ. Καραλίδης, οι οποίοι μέσα από τους σύντομους χαιρετισμούς που απηύθυναν, τόνισαν πως θέλουν την συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης και θα σταθούν στο πλευρό των Κυνηγών όσο τους επιτρέπουν οι αρμοδιότητες τους.

Στο Ζενίθ οι τιμές των καυσίμων

Ανεβαίνει συνεχώς η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην προμηθεύεται πια καύσιμα

Στο Ζενίθ οι τιμές των καυσίμων
- Προβλήματα με την λειτουργία τους αντιμετωπίζουν πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων, λόγω αναδουλειάς
- Δηλώσεις του Προέδρου του Σωματείου Βενζινοπωλών Ξάνθης, κυρίου Γιάννη Σιούτα

«Φωτιά» έχει πάρει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, όχι μόνον στην Ξάνθη, αλλά σε όλη την χώρα, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση του τζίρου των Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ακριβότερα Πρατήρια της χώρας έχουν φτάσει την τιμή της αμόλυβδης στο 1,85 ευρώ το λίτρο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι για τον μήνα Φεβρουάριο η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ανέβηκε κατά τρία λεπτά το λίτρο τουλάχιστον.
Βέβαια, αύξηση κατά τέσσερα λεπτά περίπου, για τον ίδιο μήνα, έχει γίνει και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Γεγονός, που προβληματίζει αρνητικά καταναλωτές και Πρατηριούχους, αφού με τα σημερινά δεδομένα τιμών στα καύσιμα, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι μεν και οι δε.
Όπως παραδέχεται, εξάλλου, ο Πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Ξάνθης, κύριος Γιάννης Σιούτας, οι τιμές στα καύσιμα ανεβαίνουν συνεχώς, αλλά και κανείς δεν αγοράζει, αφού το προϊόν έχει γίνει πολυτέλεια.
Άμεση απόρροια της υφιστάμενης κατάστασης είναι και το λουκέτο σε αρκετά Πρατήρια Υγρών Καυσίμων και στην Ξάνθη. Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην εφημερίδα μας ο κύριος Γιάννης Σιούτας «δέκα με δεκαπέντε Πρατήρια Υγρών Καυσίμων υπολειτουργούν και έχουν κλείσει στην περιοχή της Ξάνθης».
Ο ίδιος τονίζει, ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, με τον τρόπο που έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στην αγορά των καυσίμων. Προσθέτει δε, πως η έλλειψη ανάπτυξης αποτελεί έναν ακόμη αρνητικό παράγοντα για τον κλάδο απασχόλησής του.
Από την άλλη, ο Πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Ξάνθης, υπογραμμίζει με έμφαση ότι, η επίσημη θέση της Πολιτείας στην δραματική κατάσταση των Πρατηριούχων, που αναγκάζονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, λόγω οικονομικών προβλημάτων, είναι να μένει αδρανής, χωρίς κανένα μέτρο στήριξης, που θα μπορούσε να ανακουφίσει τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Μετά Χριστόν προφήτες…

Μετά Χριστόν προφήτες…

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου


Όταν η υποκρισία περισσεύει, εμείς απλά γινόμαστε μάρτυρες ενός παράλογου σκηνικού, που υποτιμά σε βαθμό κακουργήματος την στοιχειώδη νοημοσύνη ενός μέσου πολίτη, εν τοιαύτη τη περιπτώσει του Έλληνα πολίτη.
Δεν είναι λίγες οι φορές, που όλοι μας, ο καθένας λιγότερο και ο άλλος περισσότερο, έχουμε παρακολουθήσει μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες μας, πρώην Υπουργούς να ωρύονται μαινόμενοι περί σημερινής, ομολογουμένως, οικτρής πολιτικής και κατ’ επέκταση οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.
Η αμνησία που παθαίνουν όλοι αυτοί οι ισχυροί, σε χρόνο παρελθόντα, πολιτικοί αποτελεί σημείο έντονο προβληματισμού. Εκεί είναι που ασυναίσθητα ξεφωνίζεις, αν και ξέρεις ότι κανείς δε σε ακούει, και γιατί δεν κάνατε, όταν μπορούσατε και είχατε την πολιτική δύναμη, όλα αυτά για τα οποία μάχεστε σήμερα μέσα από τα τηλεοπτικά παράθυρα των μεγάλων αθηναϊκών καναλιών; Ποιος σας εμπόδισε, τότε, να πράξετε τα δέοντα; Ποιο κακό πνεύμα ήταν αυτό, που σας κράτησε σε εγκληματική, για το εθνικό όφελος, αδράνεια ή μήπως η γνώση μαζί με την πείρα έρχονται κατόπιν εορτής;
Όλοι έγιναν μετά Χριστόν προφήτες, έχοντας μάλιστα την απαίτηση, η γνώμη τους να γίνεται αποδεκτή, αφού την παρουσιάζουν ως την μοναδική, προκειμένου να σωθεί η χώρα από την κρίση. Εκ των υστέρων, δηλαδή, κάποιοι ισχυροί πολιτικοί παράγοντες σε χρόνο παρελθόντα, οι οποίοι μάλιστα πλήγωσαν με τις συμπεριφορές τους την ελληνική κοινωνία, παρουσιάζονται ως σύγχρονοι μεσσίες. Πεφωτισμένοι και σίγουροι για τον εαυτό τους, οι τελευταίοι συνεχίζουν να διεκδικούν την καταρρακωμένη εμπιστοσύνη του κόσμου, που απογοήτευσαν με τις πράξεις τους.
Η παρουσία τους αν και ενοχλητική συνεχίζει να είναι πληθωρική, αφού γεμίζει τα τηλεοπτικά παράθυρα των πολιτικών συζητήσεων που πραγματοποιούνται στις ειδήσεις των οκτώ. Δεν δείχνουν να αισθάνονται καθόλου ντροπή για την προκλητική τους στάση, αφού το θράσος τους ξεχειλίζει. Σου επιβάλουν με το έτσι θέλω την ενοχλητική παρουσία τους, καθώς όποιο κανάλι και να ανοίξεις αυτοί είναι εκεί και λένε τα δικά τους. Αισθάνεσαι αδικημένος και αηδιασμένος από την υφιστάμενη κατάσταση, ωστόσο δεν μπορείς να κάνεις κάτι, ώστε να απαλλαγείς από την παρουσία τους. Μαζί με τους σημερινούς ισχυρούς άνδρες της χώρας “καταστρέφουν” την ψυχολογία σου σε καθημερινή βάση. Δεν τους μισείς, απλά τους απεχθάνεσαι, αυτοί, όμως, είναι εκεί, κόντρα στα δικά σου «θέλω». Κάποιες φορές, πάλι, απορείς με την αναισθησία τους, αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα. Εσένα, τελικά, δεν σε υπολογίζει κανείς. Εσύ είσαι μια απλή «ψήφος» γι’ αυτούς, ούτε αισθήματα έχεις, ούτε και ψυχικά αποθέματα. Μια ψήφος που αποκτά αξία, μόνον, στην περίοδο των εκλογών.


Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

«Ανάλογα με τις εποχές να βρούμε τους βηματισμούς μας! Παρ’ όλο που οι εποχές είναι δύσκολες, πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημά μας και να αισιοδοξούμε !!!».
Τάδε έφη, όχι φυσικά ο Πρωταγόρας, αλλά ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος εμφανίσθηκε σε τηλεοπτικό πρωινό παράθυρο άκρως αισιόδοξος και χαμογελαστός.
Αλήθεια ζούμε στην ίδια χώρα, μιλάμε την ίδια γλώσσα, αντιλαμβανόμαστε το ίδιο τα τεκταινόμενα και διαδραματιζόμενα στην χώρα, βιώνουμε τον ίδιο τρόπο ζωής ή βρισκόμαστε στα πρόθυρα του παραλογισμού; Όχι βέβαια. Όλοι γνωρίζουν, στα λόγια όμως, τις επιπτώσεις του εγκλωβισμού των πολιτών (ιδίως των χαμηλών κοινωνικών τάξεων) στα σκληρά οικονομικά μέτρα, στην πράξη όμως δεν μπορούν να αντιληφθούν το βάθος του βαράθρου στο οποίο έχουν ρίξει τους ευαίσθητης ηλικίας και αποδοχών πολίτες. Χαμόγελο; Παύει πλέον και η αναζήτησή του. Δεν συναντάται ούτε και στην «καλημέρα», παρά μόνο στο Πρωθυπουργικό Face και σε ορισμένους του πολιτικού χώρου. Παρ’ ότι ο κ. Παπανδρέου ομολόγησε πως έγιναν περικοπές της τάξεως του 20% στις μηνιαίες αποδοχές του, εν τούτοις το χαμόγελο είναι παγιοποιημένη έκφραση και το περιφέρει ως προσόν σε κάθε εμφάνισή του. Θα ήθελε ο πολίτης να γνωρίζει πόσα εισπράττει ο Πρωθυπουργός, έστω και μετά τις περικοπές, για να συγκρίνει την «χασούρα» της δικής του τσέπης με αυτήν του Προέδρου της Κυβερνήσεως.
Διότι άλλο είναι να κλαις καθισμένος σε ένα… τρίκυκλο, υπό συνθήκες παντός καιρού κι άλλο να… χαμογελάς ή να κλαις μέσα στην Πρωθυπουργική λιμουζίνα! Υπάρχει διαφορά επιπέδου, που δεν ισοσκελίζεται σε ουδεμία περίπτωση. Και έχουμε τα δύσκολα μπροστά μας. Την φρίκη ίσως.
Οι εξεγέρσεις εναντίον των καθεστώτων σε Αίγυπτο και Λιβύη, πέρα από τα χιλιάδες θύματα θα επιφέρουν επιπτώσεις όχι μόνο παγκοσμίως, αλλά κυρίως θα επηρεάσουν την Ευρώπη με πρώτη χώρα την Ελλάδα, ως την πλέον κοντινή περιοχή και αυτήν που ουσιαστικά είναι ο «διαρρηγμένος» κρίκος στην αλυσίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατ’ αρχάς η κινητήρια δύναμη, ο «μαύρος χρυσός» ήδη άρχισε δίχως λαχάνιασμα την ανοδική πορεία της τιμής του, συμπαρασύροντας και τα παράγωγά του. Αν τα όσα συμβαίνουν στην Λιβύη θεωρούμε πως είναι μακριά από την πόρτα μας, ας μη ξεχνούμε πως το «ντόμινο» σε οιανδήποτε μορφή του, μπορεί να σπρώξει με ευκολία στην πτώση και τον επόμενο, τον μεθεπόμενο και βάλε. Ιδιαιτέρως, όταν οι οικονομίες των χωρών βασίζονται στην εύνοια του υπεδάφους τους και έχουν την εξ’ αυτού ευχέρεια να χειρίζονται την τιμή του πετρελαίου διεθνώς και να πρωτοστατούν στο «στάτους κβο» από θέσεως ισχύος, διαφεντεύοντας και τις τύχες των άλλων χωρών.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία να αναλογισθούμε τις συνέπειες της ραγδαίας ανόδου της τιμής του πετρελαίου στην χώρα μας, που η διαρκής οριζόντια «αφαίμαξη» δημιούργησε επί πλέον πολίτες της ένδειας και τις προσεχείς συνθήκες διαβίωσης, που το μόνο σίγουρο είναι πως μαζί με την επιβολή νέων μέτρων θα… μειώσουν τον πληθυσμό της χώρας, με αντάλλαγμα την δήθεν ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η αισιοδοξία κ. Σκανδαλίδη και την εξ’ αυτής καλή διάθεση θα μπορούσε να την οικειοποιηθεί ο Έλληνας πολίτης μόνο αν ήταν κρετίνος. Στην παρούσα κατάσταση όμως, ευτυχώς διαφεύγει της ηλιθιότητος στην οποία θα βόλευε όλους όσους αποφασίζετε γι’ αυτόν, δίχως την συναίνεσή του, και τον κατατάσσετε εκεί όπου εσείς θέλετε. Διότι αποφύγατε όλοι να αποδώσετε δικαιοσύνη και να τιμωρήσετε τους ενόχους. Το εξιλαστήριο θύμα βολεύει, όπως και να ‘χει σε κάθε περίπτωση.