Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Πρωτοσέλιδο Της ΦτΞ 29.1.2011


Δεν θέλω να βρεθώ στην δύσκολη θέση επιβολής προστίμων μέσα στην οικονομική κρίση

Προόδους στον Αντικαπνιστικό για τα καταστήματα της Ξάνθης
Νίκος Φωτιάδης:


Δεν θέλω να βρεθώ στην δύσκολη θέση επιβολής
προστίμων μέσα στην οικονομική κρίση


- Ο Νόμος είναι νόμος και πρέπει να τηρείται από όλους
- Δεν φταίω εγώ για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης
- Εκτελώ τα καθήκοντα μου σύμφωνα με αυτά που προστάζουν οι νόμοι του Ελληνικού Κράτους


«Δεν είδα, κανένας να καπνίζει ή με βλέπουν και το σβήνουν ή σιγά-σιγά έγινε βίωμα να μην καπνίζουν πια. Ασφαλώς δεν χρειάζονται υπερβολές. Τις προάλλες, πήρα μια εγκύκλιο, η οποία αναφέρει, ότι κάθε Παρασκευή πρέπει να αναφέρουμε, ο κάθε Δήμος, πόσους ελέγχους κάναμε, πόσους συλλάβαμε, τι πρόστιμα έπεσαν κ.τ.λ. Φτάσαμε, δηλαδή, στα άκρα…»

Ο Αντικαπνιστικός Νόμος και η εφαρμογή του, μετά τις αυστηρές συστάσεις του αρμοδίου Υπουργού προς τους παραβάτες καπνιστές, αποτελούν σημεία προβληματισμού, όχι μόνον για τους «λάτρεις» του τσιγάρου, αλλά και για την δημοτική αστυνομία Ξάνθης, που αποτελεί έναν από τους τρεις παράγοντες που επιλαμβάνονται του θέματος.
Ο νέος αρμόδιος Αντιδήμαρχος κύριος Νίκος Φωτιάδης, γνωστός σε όλους για τον «καυτό» του λόγου, έχει αναλάβει τα καινούργια του καθήκοντα, με βασικό στόχο, να βρει μια χρυσή τομή, όσον αφορά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου.
Στην συνέντευξη που παραχωρεί στην ΦτΞ, ο κος Ν. Φωτιάδης, αναφέρεται στο ζήτημα, πολλές φορές με καυστικό τρόπο, προσπαθώντας, με αυτό τον τρόπο, να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις:

Ερ: Κύριε Φωτιάδη, σαν υπεύθυνος για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου στα όρια του Δήμου Ξάνθης, θα ήθελα να μας πείτε τι γίνεται, αλλά και ποια είναι η εικόνα που έχετε, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα;
Νίκος Φωτιάδης:
«Για να μην μένουν εσφαλμένες εντυπώσεις, δεν είμαι εγώ ο μοναδικός υπεύθυνος. Η εγκύκλιος του αρμοδίου Υπουργείου καθιστά υπεύθυνη την Διεύθυνση Υγείας, συνεπικουρούμενη από εμάς και από το Λιμενικό. Βέβαια, όταν το διάβασα γέλασα. Έχουν βγει τέσσερις Νόμοι και δυστυχώς δεν ετηρήτω κανείς.
Κάνανε μια αντικαπνιστική καμπάνια, δήθεν για την υγεία του κόσμου, ενώ είμαστε «καπνοπαραγωγός» χώρα. Οι προηγούμενες γενιές ζούσαν από τα καπνά. Δεν λέω να μην εφαρμόζουμε τους Νόμους, ούτε να αποτελούμε εξαίρεση σε όλο τον κόσμο. Όχι, όμως, να θεωρούμε, πως το κάπνισμα είναι το μείζον θέμα. Μείζονα θέματα είναι άλλα στην Ελλάδα, όπως η ανεργία, η φτώχεια, το κλείσιμο των καταστημάτων και η γενικότερη αθλιότητα που βιώνουμε σαν ελληνική κοινωνία.
Ασφαλώς, αναγκαζόμαστε να εφαρμόζουμε τον Νόμο. Υπάρχει και ένα τηλεφωνικό νούμερο, το 1142, στο οποίο τηλεφωνεί ο κάθε ενεργός πολίτης στην Αθήνα και λέει πως στο τάδε μαγαζί καπνίζουν. Από εκεί μας παίρνουν τηλέφωνο και μας λένε σπεύσετε εκεί. Αυτό, όμως, δεν μπορούμε εμείς να το κάνουμε συνέχεια. Ούτε να παίζουμε το παιχνίδι «Κλέφτες και Αστυνόμοι».
Βεβαίως, κάνουμε ελέγχους. Είναι πάρα πολύ καλά ενημερωμένοι οι δημοτικοί αστυνόμοι, ξέρουν τους Νόμους και τις διαδικασίες. Προσωπικά έχω πάει σε πάνω από ογδόντα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δεν είδα, όμως, κανένας να καπνίζει, ή με βλέπουν και το σβήνουν ή σιγά-σιγά έγινε βίωμα να μην καπνίζουν πια. Ασφαλώς δεν χρειάζονται υπερβολές. Τις προάλλες, πήρα μια εγκύκλιο, η οποία αναφέρει, ότι κάθε Παρασκευή πρέπει να αναφέρουμε, ο κάθε Δήμος, πόσους ελέγχους κάναμε, πόσους συλλάβαμε, τι πρόστιμα έπεσαν κ.τ.λ. Φτάσαμε, δηλαδή, στα άκρα. Όπως, επίσης, βγήκε μια διαταγή τον Σεπτέμβρη και θα εφαρμοστεί τώρα σε όλα τα μαγαζιά. Οι επιχειρηματίες θα φτιάξουν ένα βιβλίο διακοσίων φύλλων, θεωρημένα από τον Αντιδήμαρχο, παρακολουθήσεως και επιθεωρήσεως καπνίσματος. Θα πηγαίνει ο «επιθεωρών» και εκεί θα γράφει, όπως κάναμε στον στρατό που είχαμε ένα βιβλίο εφόδου, την ώρα που έκανε έφοδο και τα σχετικά. Εκεί φτάσαμε…».

Ερ: Σύμφωνα με αυτά που αναφέρετε, γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα ο αντικαπνιστικός Νόμος, για να εφαρμοστεί 100% με επιτυχία(;)
Νίκος Φωτιάδης:
«Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, αλλά ούτε και απαισιόδοξος. Έχω πει και άλλη φορά πως, δεν πήγα στην δημοτική αστυνομία, ούτε για να κάνω τον Ιαβέρη, τον κακό, ούτε τον καραμουντζούνη, τον καλό. Εφαρμόζω τις νομοθεσίες και προσπαθώ να συνεννοούμαι. Όταν βρίσκω κατανόηση από τους συμπολίτες μου, όλα λύνονται. Όταν, όμως, ο άλλος είναι κακομαθημένος, δεν συζητάει και δεν πείθεται, τότε πια θα αρχίσω να γράφω».

Ερ: Η μη εφαρμογή ενός Νόμου είναι τελικά θέμα νοοτροπίας ή της «μαλακής» τιμωρίας του παραβάτη, σε περίπτωση, βέβαια, που τιμωρηθεί;
Νίκος Φωτιάδης:
«Το κακό είναι ότι ο Έλληνας δεν πείθεται εύκολα ή δεν εφαρμόζει τους Νόμους. Συμπολίτης μας επί της οδού 28ης Οκτωβρίου μου είπε προ ημερών – «Στρατηγέ, σας παρακαλώ αυτές τις ημέρες μην γράφετε για το τσιγάρο, γιατί θα αλλάξει ο Νόμος». Γέλασα, γιατί, όπως του είπα, δεν ξέρω αν θα αλλάξει ο Νόμος, δεν ξέρω πότε θα αλλάξει και δεν ξέρω τι θα λέει. Πρωθυπουργός και Υπουργός είπανε, ότι ο Νόμος θα εφαρμοστεί δήθεν για το καλό της υγείας του κόσμου, αυτό, λοιπόν, είναι κάτι που δεν θα πρέπει να το σχολιάσουμε, παρά, μόνον, να το σεβαστούμε. Αν κάποιος έχει αντίρρηση ας πάει να κάνει προσφυγή στο ΣτΕ και να πει, ότι ο Νόμος είναι αντισυνταγματικός και δεν μπορεί να τον καταπιέζει, γιατί είναι καπνιστής. Ωστόσο, πρέπει να σεβόμαστε τον διπλανό μας, όπως απαιτούμε να μας σέβεται και αυτός. Θέλω να βρω την χρυσή τομή, ώστε να πειστούν οι καπνιστές ότι πρέπει να εφαρμόζουν τους Νόμους και να μην δημιουργούν προβλήματα εκ του μη όντος».

Ερ: Πόσα πρόστιμα έχετε επιβάλει στους παραβάτες που έχετε εντοπίσει, για το χρονικό διάστημα που έχετε αναλάβει την δημοτική αστυνομία;
Νίκος Φωτιάδης:
«Πρόστιμο έχει επιβληθεί σε ιδιώτη και ένα ακόμη σε κατάστημα, όχι επί των ημερών μου, αλλά πιο μπροστά. Επί των ημερών μου κανένα, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι καλός. Θα το ξαναπώ, ούτε τον κακό πήγα να κάνω εκεί, ούτε, όμως, και τον καλό».