Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Με πλήρη επιτυχία εστέφθη η επιχείρηση εντοπισμού και εξόντωσης του Μπιν Λάντεν, στο Πακιστάν. Ο αόμματος και πλέον επικίνδυνος κακοποιός, για πολλά χρόνια υπήρξε ο εφιάλτης των ΗΠΑ και ο μόνος που διέσυρε την ικανότητα σύλληψής του από τις Αρχές, άρα και τις υποβίβασε. Μετά από την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου, πως ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε από τους κομάντος και το πτώμα του πετάχθηκε στην θάλασσα, άρχισαν ποικίλα σενάρια με κυρίαρχο αυτό της αμφισβήτησης. Σκοτώθηκε ή δεν σκοτώθηκε; Ίσως όχι αδίκως. Γι’ αυτό και τα ΜΜΕ αμερικανικά ή διεθνή, αναρωτιούνται και ψάχνουν τους λόγους για τους οποίους δεν δόθηκε στην δημοσιότητα το video της επιχείρησης των κομάντος και η εκτέλεση του Μπιν Λάντεν.
Δηλαδή, μπορεί να υποθέσει ο οιοσδήποτε, πως θα όφειλε η Αμερική να εκθέσει τους δικούς της τρόπους δράσης και με σαδιστική μανία να παραδώσει στο αδηφάγο διεθνές κοινό εικόνες αίματος και φρίκης. Να γίνει παγκόσμια καπηλεία της δολοφονίας ενός καταζητούμενου κακοποιού, χάριν της τηλεθέασης ή έστω της αναγνωσιμότητας του τύπου. Το χειρότερο όλων όμως θα ήταν η αποκάλυψη των μέσων που χειρίζεται η CIA και η διασφάλιση της αποκομιδής στοιχείων, ώστε ο εντοπισμός και ο αιφνιδιασμός του καταζητούμενου να επιτευχθεί και να λάβει επιτέλους τέλος ο εφιάλτης, σε θέματα ασφάλειας όχι μόνο των Αμερικανών, αλλά και ολόκληρου του κόσμου.
Με αφορμή την μη δημοσιοποίηση του video της επιχείρησης και της εκτέλεσης του Μπιν Λάντεν, αναρωτήθηκα αν το σκηνικό αυτό συνέβαινε στην Ελλάδα και ήταν επιτυχία της αντιτρομοκρατικής, της ΕΛ.ΑΣ. και των μυστικών υπηρεσιών, θα ακούγαμε από τους δημοσιογράφους πλήρεις περιγραφές, τη συνοδεία εικόνων και λεπτομέρειες του επιτεύγματος, ακόμη και την αποκόλληση τμήματος του κρανίου, καθώς και της «εξόρυξης» του ενός ματιού του. Κυρίως από διαρροή πληροφοριών, που γίνονται «εργαλείο» προς αλόγιστη χρήση, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε θέματα ασφαλείας και εθνικά ζητήματα της χώρας.
Είναι αδιανόητο να γνωρίζουν και να μην επεμβαίνει κάποια αρχή, της οποίας αρμοδιότητα είναι η εφαρμογή της δεοντολογίας και η τήρηση του μέτρου στην θεματολογία των ΜΜΕ. Βγαίνουν όλα στην φόρα ασύστολα και δίχως να ενοχλείται κανείς. Το ζήσαμε και το ζούμε κατ ‘επανάληψιν στις επιτυχίες και τα «φιάσκο» την ΕΛ.ΑΣ. και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.
Οι πολίτες ενοχλούνται, έστω κι αν ζουν υπό το πρίσμα της περιέργειας των συμβάντων, που άπτονται ευαίσθητους χώρους. Έτσι, όταν οι λεπτομέρειες αγγίζουν την υπερβολική έκθεση στη δημοσιότητα, η αμαρτωλή σκέψη ταλανίζει τον πολίτη ως προς το ποιος ανεγκέφαλος ενεργεί και ίσως συνεργεί στην «εκταμίευση» κρατικών μυστικών. Αυτά στο παρελθόν βρίσκονταν σε σενάρια ταινιών, όπου δρούσε ο πόλεμος της αντικατασκοπείας με τη συμμετοχή όχι μόνο των κουστουμαρισμένων, αλλά κυρίως των κομάντος, από ξηράς, αέρος και θαλάσσης στον μυστικό πόλεμο και όχι μόνο.
Οι Αμερικανοί γνωρίζουν πώς να διαφυλάττουν κρατικά μυστικά και να αποφεύγουν τις λεπτομέρειες μιας επιχείρησης, που εξελίσσεται επιτυχώς ή όχι. Ακόμη και τον ακριβή αριθμό των θυμάτων στους δίδυμους πύργους αργήσαμε χρόνια να τον μάθουμε. Ας παραδειγματισθούν λοιπόν οι δικοί μας κι ας συγκρίνουν τα ασύγκριτα.

Kαθυστέρηση της καταβολής της επιδότησης κατά 12% του κόστους εργασίας καταγγέλουν οι βιομήχανοι της Θράκης

Έστειλαν διάβημα προς τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τους τοπικούς βουλευτές




Νέα επιστολή – διάβημα προς τους αρμόδιους Υπουργούς, τον Πρωθυπουργό και τους τοπικούς βουλευτές, έστειλαν οι τρεις Σύνδεσμοι Βιοτεχνών – Βιομηχάνων της ΘΡΑΚΗΣ, για το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σχετικά με την συνεχιζόμενη υπερβολική καθυστέρηση της καταβολής, στις μεταποιητικές επιχειρήσεις - δικαιούχους της επιδότησης κατά 12% του κόστους εργασίας τους.


Στο διάβημά τους οι τρείς σύνδεσμοι αναφέρουν τα παρακάτω:


ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ& ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΘΡΑΚΗΣ

Ξάνθη, 18-04-2011

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ

1. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Κο Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Fax: 210-36035582.

Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Κα Λούκα Κατσέλη

Fax: 210-33145413.

Υφυπουργό Οικονομίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Κο Παναγιώτη Ρήγα

Fax: 210-3706025

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Γραφείο ΠρωθυπουργούFax: 210-88261662. Υπουργοί και Βουλευτές Θράκης


ΘΕΜΑ: Επιδότηση του κόστους εργασίας των Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων των Παραμεθόριων Περιοχών.Κύριοι Υπουργοί,Με το υπόμνημα μας αυτό, θα θέλαμε για άλλη μια φορά να σας υπενθυμίσουμε το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως Βιομηχανία και Βιοτεχνία της περιοχής μας, σχετικά με την συνεχιζόμενη υπερβολική καθυστέρηση της καταβολής, στις μεταποιητικές επιχειρήσεις- δικαιούχους της επιδότησης κατά 12% του κόστους εργασίας τους.

Το μέτρο που θεσπίστηκε με τον Νόμο 1767/88 (ΦΕΚ Α63 Άρθρο 21) και όπως τροποποιήθηκε με τον 1836/89 (Άρθρο 32), αποτελεί το ΜΟΝΑΔΙΚΟ λειτουργικό κίνητρο για την ενίσχυση της παραγωγικής επιχειρηματικής παρουσίας στην περιοχή μας.Σας επισημαίνουμε πως η περιφέρεια μας εξακολουθεί (με βάση το ΑΕΠ της), να παραμένει δυστυχώς στην τελευταία θέση μεταξύ των Ελληνικών, ο δε Μεταποιητικός Παραγωγικός της Ιστός βαίνει επικίνδυνα μειωμένος.

Ως εκ τούτου θεσπισμένα από την Πολιτεία Μέτρα, που συμβάλλουν στην βιωσιμότητα των παραγωγικών επιχειρήσεων της περιοχής είναι άκρως απαραίτητο να εφαρμόζονται. Ιδιαίτερα δε όταν άλλα κίνητρα που εφαρμόζονται στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας είναι άμεσα αποδοτέα δημιουργώντας έτσι περαιτέρω συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.Υπάρχουν υπόλοιπα που καθυστερούν να καταβληθούν στους δικαιούχους από το 2ο εξάμηνο του 2008(!!!).

Παλαιότερα η αποπληρωμή αυτών των ποσών γινόταν το Αμέσως επόμενο τρίμηνο, απ’ αυτό που δαπάνησαν οι Μεταποιητικές επιχειρήσεις για την κάλυψη της εργατικής δαπάνης της παραγωγής τους.

Στη δεδομένη συγκυρία, η ένταξη αυτής της ενίσχυσης έγκαιρα στην ρευστότητα των επιχειρήσεων, αποτελεί αυτή τη στιγμή ίσως για πολλές απ’ αυτές, προϋπόθεση επιβίωσης των.Αν όντως συνειδητά εννοούμε την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας και της περιοχής μας Κυρίως και μέσα από την ενίσχυση της παραγωγικής της βάσης τότε στην περίπτωση αυτή τεστάρεται η συνέπεια της πολιτικής βούλησης και της εφαρμοζόμενης πολιτικής.Είναι πολύ νωπές οι Δημόσιες Διαβουλεύσεις, οι σχετικές με το Θέμα και ενώπιον του Πρωθυπουργού, κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στην περιοχή μας.Ευελπιστούμε πως κατανοείτε την σοβαρότητα του προβλήματος και τις συνέπειες του και πως άμεσα θα φροντίσετε για την άμεση επίλυση του, για αποπληρωμή των οφειλομένων από την Πολιτεία προς τις Δικαιούχες παραγωγικές επιχειρήσεις της περιοχής μας.


Με τιμή

Για τους Συνδέσμους Βιοτεχνών και Βιομηχάνων

Χρήστος Γιορδαμλής

Δύσκολες ώρες για τα εργοστάσια της ΕΒΖ

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), αναμένεται να... κληρώσει για την τύχη των μονάδων Ορεστιάδας, Πλατέος και Σερρών.
Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται περισσότερο από ποτέ ανήσυχοι για το μέλλον των ζαχαρουργείων, καθώς εκφράζουν τους έντονους φόβους τους ότι το εργοστάσιο των Σερρών δεν θα λειτουργήσει, ως απόρροια της απροθυμίας των παραγωγών να καλλιεργήσουν τεύτλα. Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για μη λειτουργία και της μονάδας της Ορεστιάδας, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στα δύο ζαχαρουργεία.
Η φετινή χρονιά εξελίσσεται σε Βατερλό για την πάλαι ποτέ κραταιά ΕΒΖ, κι αυτό γιατί οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα δεν πείστηκαν να σπείρουν τεύτλα, θεωρώντας ανεπαρκή τα προβλεπόμενα οικονομικά κίνητρα, μετά και το απογοητευτικό 2010, που θεωρήθηκε ως η χειρότερη χρονιά της δεκαετίας, αν όχι των τελευταίων 35 ετών, για το εισόδημα των τευτλοκαλλιεργητών.
Χωρίς προηγούμενο όμως για την ελληνική τευτλοπαραγωγή φαίνεται ότι θα είναι η φετινή χρονιά, καθώς με τεύτλα σπάρθηκαν μόλις 50.000-60.000 στρέμματα, όταν ο στόχος για τη σπορά, σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, ήταν 150.000 στρέμματα. Η έκταση που τελικά σπάρθηκε μπορεί να αποδώσει παραγωγή μόνο 30.000-40.000 τόνων ζάχαρης, δηλαδή το ένα τέταρτο έως ένα πέμπτο της εθνικής ποσόστωσης των 158.000 τόνων.
Την ίδια ώρα, και ενώ η ΕΒΖ αναζητά περί τους 100.000 έως 120.000 τόνους ζάχαρης (από τη Γερμανία και τη Γαλλία), τόσο η ελλιπής παραγωγή ζάχαρης όσο και η τσουχτερή της τιμή (κοστίζει περί τα 750 ευρώ ο τόνος, όταν πριν ένα χρόνο δεν ξεπερνούσε τα 500 ευρώ) φαίνεται να μπαίνουν τροχοπέδη στα σχέδια της διοίκησης της εταιρείας.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Crystal, τη Nordzucker και κάποιες άλλες μικρότερες ζαχαροβιομηχανίες από την Ευρώπη. Να σημειωθεί πως με τις συγκεκριμένες πολυεθνικές η ΕΒΖ συνεργάστηκε και τα προηγούμενα 1-2 χρόνια, καλύπτοντας κενά της παραγωγής της.

Στα τέλη του έτους ξεκαθαρίζει το τοπίο
Στο μεταξύ, στα τέλη του έτους το αργότερο στοχεύει ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας, η ATE, να εκχωρήσει τη συμμετοχή του στην ΕΒΖ (82,33%). Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η Eurobank, που έχει οριστεί σύμβουλος πώλησης, ξεκινά με αποτίμηση της εταιρείας και σε επόμενο βήμα θα προβεί στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού με σκοπό να μεταβιβαστεί το μερίδιο της ΕΒΖ. Πολυεθνικές όπως η Nordzucker και η ΜΑΝ (συνεργάτες της ΕΒΖ) εκτιμάται ότι ετοιμάζονται να “χτυπήσουν την πόρτα” της ATE προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 4.5.2011



Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες του ΙΚΑ που εντάσσονται σε προσωρινό διακανονισμό

-Τι αναφέρεται από το ΙΚΑ Ξάνθης
-Αναμένεται καινούργια εγκύκλιος για περισσότερες διευκρινίσεις




Αναστολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από οφειλέτες με προσωρινό διακανονισμό προβλέπει η επείγουσα εγκύκλιος της Διοίκησης του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, σύμφωνα και με αυτά που αναφέρουν στην εφημερίδα μας από το ΙΚΑ Ξάνθης.
Η λήψη ευνοϊκών μέτρων αφορά ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές για χρονικές περιόδους απασχόλησης μέχρι την 31/12/10, συμπεριλαμβανομένου και του δώρου Χριστουγέννων 2010. Για όσους εντάσσονται σε διακανονισμό ή σε ρύθμιση προβλέπεται η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων μέχρι και τις 31/12/12.
Προς το παρόν αυτά είναι τα βασικά στοιχεία γύρω από το θέμα, γι’ αυτό και αναμένεται καινούργια εγκύκλιος για περαιτέρω διευκρινίσεις.
Παρακάτω ακολουθεί το δελτίο τύπου από το ΙΚΑ Ξάνθης αναφορικά με το θέμα:
Με τις διατάξεις του άρθρου 48 του ν. 3943/2011 (ΦΕΚ. 66 /τ.Α΄/ 31-03-2011), παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες που οφείλουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές μισθολογικών περιόδων απασχόλησης μέχρι 31-12-2010, να υπαχθούν σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού μέχρι 31-12-2012. Ειδικότερα, στις διατάξεις του ανωτέρω άρθρου προβλέπεται: Αναστολή έως την 31/12/2012 της λήψης αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης για όσους εργοδότες υπαχθούν στον προσωρινό διακανονισμό με τις εξής προϋποθέσεις: Α) Υποβολή σχετικής αίτησης στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος. Β) Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών χρονικών περιόδων μέχρι την 31/12/2010. Γ) Ανελλιπής καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2011 και εφεξής. Δ) Καταβολή ποσού που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του 2010, έναντι της κεφαλαιοποιημένης την 31/12/2010 οφειλής. Το ποσό αυτό δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο του 1,25% της κεφαλαιοποιημένης την 31/12/2010 οφειλής, ούτε μεγαλύτερο του 40% του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του 2010 και σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο των εκατόν πενήντα ευρώ (150,00 €).


ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ


ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Της Πολιτικής Το ##



Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Λαός που ξεχνά την ιστορία, παύει να υπάρχει. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα ισχύει στην Ξάνθη του σήμερα, αφού ανενόχλητοι έρχονται και ανοίγουν εδώ καταστήματα, αυτοί που άφησαν πολλούς άνεργους στο πέρασμά τους:



Δικαίωμα του κάθε επιχειρηματία είναι να επενδύει όπου αυτός θεωρεί πως πρέπει, αλλά δικαίωμα και όλων των υπολοίπων, δηλαδή καταναλωτών, να ψωνίζουν από εκεί που θεωρούν πως τους συμφέρει, αρκεί βέβαια το συμφέρον τους να μην είναι φαινομενικό. Τι να το κάνω εγώ το να έρχεται να επενδύει στην Ξάνθη όμιλος, ο οποίος ανήκει σε άνθρωπο που πριν λίγα χρόνια, άφησε στον Νομό μας πολλούς ανέργους, επειδή αποφάσισε σε μια νύχτα να αλλάξει χώρα επαγγελματικής δραστηριότητας; Όταν ένας λαός ξεχνά την Ιστορία του, δηλαδή όλα αυτά που πέρασε σε όλα τα επίπεδα, τότε σίγουρα παύει να υπάρχει και αυτό θα ισχύσει στην Ξάνθη το επόμενο χρονικό διάστημα, αν δεν καταλάβουν οι Ξανθιώτες πως πρέπει να στηρίζουν την τοπική αγορά με αποτέλεσμα να κινείται το χρήμα εντός των πυλών. Γιατί μπορεί σε πολυκαταστήματα να βρίσκεις κάτι φθηνότερο, αλλά αν διαβάσεις την χώρα προέλευσης των ρούχων παραδείγματος χάρη, θα διαπιστώσεις πως αυτά κατασκευάζονται σε χώρες οι οποίες έχουν στραφεί κατά της χώρας μας και αναφέρομαι σε γνωστή φίρμα ρούχων, τα οποία φτιάχνονται στα Σκόπια.

Χωρίς προοπτική η διαμόρφωση των χώρων πρασίνου στο έργο της ενοποίησης των πλατειών:

Για ακόμα μια φορά, συμπολίτες μας επικοινώνησαν μαζί μου για το έργο της ενοποίησης των πλατειών, λέγοντας μου πως ο σχεδιασμός των χώρων πρασίνου έγινε χωρίς προοπτική και βασίστηκε στην προχειρότητα. Αντί να δημιουργηθεί ανάμεσα στην παλιά οδό Ηρώων και στο κτίριο της Νομαρχίας ένα πάρκο, το οποίο θα ζήλευε όλος ο κόσμος, οι κύριοι αναλώθηκαν σε χουβαρνταλίδικο ξόδεμα τσιμέντου, το οποίο δεν χρησιμεύει σε τίποτε. Θα έπρεπε ο Δήμος Ξάνθης να είχε προβλέψει χώρους, οι οποίοι θα διαμορφώνονταν κατάλληλα, προκειμένου να υποδεχτούν ζώα και σε συνδυασμό με αρκετά δέντρα να αποτελούσαν ένα πάρκο κόσμημα για ολόκληρη την περιοχή, το οποίο θα επισκέπτονταν σχολεία και τουρίστες. Δεν είναι δυνατόν αυτά που σήμερα αναφέρουμε ως ιδέες, να έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια στην Δράμα και στις Σέρρες. Η πόλη της Ξάνθη, το μοναδικό που έχει να επιδείξει σήμερα, είναι η παλιά πόλη και δυστυχώς ο Δήμος δεν φρόντισε να δημιουργήσει και νέους τουριστικούς θύλακες, οι οποίοι θα προσέλκυαν κόσμο. Είναι άσχημο το να βλέπεις τσιμέντα και τραπεζοκαθίσματα σε χώρους όπου θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρχει τουριστική ανάπτυξη.

Προσοχή: Και πάλι στο προσκήνιο οι κλοπές καυσίμων από αυτοκίνητα, με την μέθοδο τρυπήματος του ρεζερβουάρ:



Δεν θα έχει τέλος το θέατρο του παραλόγου που ζούμε, λόγω των λανθασμένων χειρισμών από πολιτικής πλευράς στην χώρα μας. Η οικονομική εξαθλίωση που ακμάζει στην Ελλάδα του 2011, οδηγεί πολλούς στην εξεύρεση επίλυσης των οικονομικών τους προβλημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, για ακόμα μια φορά στην Ξάνθη, υπήρξαν κρούσματα κλοπής καυσίμων από αυτοκίνητα, με την μέθοδο τρυπήματος των ρεζερβουάρ. Είναι καλό όσοι έχουν αυτοκίνητα στην κατοχή τους, να μην τα σταθμεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεχώς να τα έχουν σε θέσεις όπου από την μια δεν θα εμποδίζουν, αλλά από την άλλη να τα βλέπουν ή να τα αφήνουν σε κεντρικά σημεία, προκειμένου να αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες. Στο συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι μόνο η οικονομική ζημία που προκαλείται στους κατόχους των αυτοκινήτων από την απώλεια του καυσίμου, αλλά και η βλάβη στο ρεζερβουάρ, του οποίου η αντικατάσταση είναι αρκετά δαπανηρή.

Επιτέλους ξεκίνησε η πάταξη του παραεμπορίου από την Δημοτική Αστυνομία Ξάνθης. Επ’ αυτοφώρω σύλληψη από κοινού με την Α.Δ. Ξάνθης, πλανόδιου στα Κιμμέρια:



Το απόγευμα της Δευτέρας οι Δημοτικοί Αστυνομικοί στην περιοχή Κιμμερίων, ενεργώντας από κοινού με την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, εντόπισαν και έπιασαν επ’ αυτοφώρω έναν πλανόδιο να πουλά παράνομα και χωρίς τα απαραίτητα φορολογικά παραστατικά διάφορα είδη. Στο περιστατικό ήμουν αυτόπτης μάρτυρας και περίμενα μέχρι αυτήν την στιγμή που γράφω, να δω αν θα έβγαινε κάποιο δελτίο τύπου στο οποίο θα αναφερόταν η κατάληξη αυτής της υπόθεσης, αλλά δυστυχώς στην εποχή της τεχνολογίας, φαίνεται πως κάποιοι ακόμα λειτουργούν με ρυθμούς χελώνας. Ρωτώ σήμερα ευθέως την Δημοτική Αστυνομία Ξάνθης , καθώς και την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης να μας ενημερώσουν για το τι ακριβώς συνέβη και ποια η κατάληξη της υπόθεσης, προκειμένου και εγώ με την σειρά μου να ενημερώσω τους αναγνώστες.

Συνάντηση Σωκράτη Ξυνίδη με τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Husein Ozdemir:


Την είδηση μας μετέφερε με Δελτίο Τύπου το γραφείο του Υπουργείου του κυρίου Ξυνίδη στην Θεσσαλονίκη, ενημερώνοντάς μας πως κατά την εθιμοτυπική συνάντηση των δυο ανδρών, συζητήθηκαν θέματα γύρω από την οικονομία, τις Εμπορικές Σχέσεις και τον Τουρισμό. Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά ειλικρινά θα ήθελα να είμαι από μια μεριά να ακούσω, τι είχε να πει ο Ξανθιώτης Υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης σε θέματα Τουρισμού, όταν όπως είναι γνωστό στην γειτονική Τουρκία ο Τουρισμός Ανθίζει τα τελευταία χρόνια και σημειώνει άλματα, ενώ στην περιοχή της Θράκης, άλλοτε μένει στάσιμος και άλλοτε μειώνεται. Δυστυχώς η χώρα μας, στον τομέα που θα έπρεπε να είναι πρώτη είναι τελευταία και σίγουρα για αυτό δεν φταίνε μόνο οι Κυβερνήσεις, αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο τυχοδιωκτικά και θεωρούν τους Τουρίστες ευκαιριακές οικονομικές μπάζες, με την σκέψη πως, ας τους τα πάρουμε φέτος και για του χρόνου βλέπουμε...

Στην Ξάνθη θα βρίσκεται εντός της εβδομάδος ο Αντιπρόεδρος της κεντρικής ΑΔΕΔΥ, κύριος Ηλίας Βρεττάκος

- Κάλεσμα Χ. Ευστρατίου, προέδρου του νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, προς όλους τους δημοσίους υπαλλήλους της περιοχής, να έρθουν και να θέσουν τους προβληματισμούς και τα ερωτήματά τους, αναφορικά με το μέλλον τους στον δημόσιο τομέα, στον κύριο Η. Βρεττάκο
- Εχθές πραγματοποιήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, σχετικά με το πρόγραμμα της επίσκεψης του κυρίου Η. Βρεττάκου, ο οποίος θα παραχωρήσει και συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ


Την πόλη της Ξάνθης, στα πλαίσια της περιοδείας που πραγματοποιεί, θα επισκεφτεί ο Αντιπρόεδρος της κεντρικής ΑΔΕΔΥ, κύριος Ηλίας Βρεττάκος, την προσεχή Πέμπτη με Παρασκευή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας μας.
Εχθές μάλιστα, το νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ Ξάνθης πραγματοποίησε Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να κανονίσει το πρόγραμμα της σχετικής επίσκεψης. Ενώ, από σήμερα θα γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία, αναφορικά με την επικείμενη περιοδεία του κυρίου Η. Βρεττάκου στην περιοχή μας.
Μιλώντας αναφορικά με το θέμα στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, κύριος Χαράλαμπος Ευστρατίου, απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους δημοσίους υπαλλήλους της περιοχής να συναντήσουν τον Αντιπρόεδρο της κεντρικής ΑΔΕΔΥ και να του θέσουν τους προβληματισμούς τους, σχετικά με το επαγγελματικό τους μέλλον.
«Παροτρύνω όλους τους δημοσίους υπαλλήλους να θέσουν τα προβλήματα και τα ερωτήματά τους στον κύριο Η. Βρεττάκο, Αντιπρόεδρο της κεντρικής ΑΔΕΔΥ, ώστε να πάρουν τις απαντήσεις τους, όποιες και αν είναι αυτές» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ΦτΞ ο κύριος Χ. Ευστρατίου.
Τέλος, να σημειωθεί, ότι στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Ξάνθη, ο κύριος Η. Βρεττάκος θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο Μάης που δεν καταφέραμε να “πιάσουμε”…

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου
Έφτασε ο Μάης, αν και οι περισσότεροι δεν καταφέραμε να τον πιάσουμε… δυστυχώς. Δεν βαριέσαι, όμως, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στην χώρα, γενικότερα, αυτό είναι το λιγότερο... Οι μέρες περνάνε ανεπιστρεπτί και εμείς ακόμη ελπίζουμε, ότι θα γίνει κάποια αλλαγή, αυτή τη φορά προς όφελός μας... όμως μάταια. Ακόμα θυμάμαι τα λόγια της φίλης μου, ότι όλα θα πάνε καλά και χαμογελάω. Τίποτα δεν πήγε καλά, αν και πέρασαν αρκετοί μήνες από τότε που διατηρούσαμε, ακόμη, τις ελπίδες μας…
Πού ζούμε επιτέλους; Σε μια κοινωνία δυστυχισμένη, θα απαντήσουν οι περισσότεροι, κυρίως νέοι συνάνθρωποί μας, έχοντας βιώσει στο πετσί τους την “ωμή” πραγματικότητα της Ελλάδος του σήμερα. Πάλι καλά που μπορούμε και επιβιώνουμε, θα σπεύσουν να συμπληρώσουν οι περισσότερο αισιόδοξοι πολίτες, αν και μπουχτισμένοι από την υφιστάμενη κατάσταση, στην οποία τους έχει καταδικάσει το επίσημο κράτος της χώρας, με τους εκάστοτε πολιτικούς «μαϊντανούς», που φυτρώνουν εκεί που δεν τους χρειάζεσαι.
Η απαισιοδοξία είναι διάχυτη και πώς να μην είναι άλλωστε, όταν είσαι νέος και γεμάτος όνειρα, τα οποία ξέρεις ότι δε θα μπορέσεις να πραγματοποιήσεις ποτέ, όσες δυνατότητες και αν έχεις. Είσαι καταδικασμένος να ψάχνεις απεγνωσμένα για δουλειά, γιατί οι δείκτες της ανεργίας στην χώρα έχουν ανέβει επικίνδυνα, με αποτέλεσμα, ακόμη, και η τετράωρη απασχόληση να φαντάζει ένα πραγματικό όνειρο. Έχεις βάλει στην άκρη τα «θέλω» σου και ακολουθείς πιστά τις επιταγές των υψηλά ιστάμενων ταγών, οι οποίοι αποφάσισαν για σένα χωρίς εσένα, ότι μια ζωή θα ζεις με την αβεβαιότητα του αύριο. Δεν έχει σημασία αν έχεις ικανότητες και ποιες είναι αυτές, μεγαλύτερη σημασία έχει αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη. Επομένως δεν μετράει τι ξέρεις, αλλά ποιους ξέρεις…
Δύσκολα αλλάζει το σύστημα, γιατί έχει εξειδικευτεί στο να αλλάζει τους άλλους, ώστε να προσαρμόζονται, αυτοί οι ίδιοι, στα δεδομένα που υπάρχουν. Το ξέρεις, αλλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι ουσιαστικό, προκειμένου να το αλλάξεις. Πλέον, δεν πιστεύεις στα παραμύθια. Έχεις προσαρμοστεί στην πραγματικότητα, που αν και φαντάζει εντελώς παράλογη στα δικά σου τα μάτια, είναι αυτή που είναι.
«Θα σκίσω τα πτυχία μου», φωνάζει κάθε φορά που δεν μπορεί να βρει μια δουλειά ανάλογη των γνώσεών της, η κολλητή μου. Είναι τραγικό να την βλέπεις έτσι, γιατί ξέρεις από πρώτο χέρι πόσο έχει κοπιάσει, αυτή αλλά και οι γονείς της, για να πάρει στα χέρια της αυτά τα χαρτιά ανεργίας, που φέρουν την σφραγίδα του ελληνικού κράτους και καλούνται ως... πτυχία. Προσπαθώντας να διασκεδάσω τις εντυπώσεις, της υπενθυμίζω ότι πρόκειται για κρατικά έγγραφα, που εκούσια καταστροφή τους συνεπάγεται ποινές από το ίδιο το κράτος. Γελάει νευρικά, γελάω και εγώ, όχι με την φίλη μου αυτή τη φορά, αλλά με τα χάλια, στα οποία καταδίκασαν την νέα γενιά, την πιο αδικημένη ελληνική γενιά.
Τέλος πάντων, ο Χειμώνας πέρασε, ήρθε ο Μάης, υποσχόμενος νέα μέτρα, νέα νομοσχέδια και δεν συμμαζεύεται... Στον απόηχο όλων αυτών των εξελίξεων κλείνω τα μάτια και σκέφτομαι κάτι ευχάριστο, τα παλιά μου όνειρα που δεν έγιναν πραγματικότητα και τα βάζω με τον εαυτό μου, γιατί δεν βρήκα το κουράγιο να τα κυνηγήσω. Συνειδητοποιώ, όμως, ότι δεν ήταν στο χέρι μου και ένα αίσθημα ανεξήγητης ικανοποίησης με κατακλύζει κυριολεκτικά. Αχ, Μάη ήρθες, αλλά εγώ δεν πρόλαβα να σε πιάσω… τι κρίμα!

Άρθρο Της Φ. Βλαχοπούλου

«Η φοροδιαφυγή είναι έγκλημα κατά της χώρας». Μας το είπανε κι αυτό! Δίχως ερυθρίαση, δίχως κομπασμό, αλλά με περίσσιο θράσος, διότι πριν το ξεστομίσουν δεν σκέπτονται, ώστε η γλώσσα τους πρωτίστως να περάσει από το μυαλό τους, να διυλίσουν την κάμηλον και ύστερα να καταπιούν τον κώνωπα (το ανάποδο της παροιμίας χρησιμοποιείται για να καταδείξει το μέγεθος των δικών τους άνομων πράξεων, σε σχέση με την φοροδιαφυγή). Στην συνέχεια υπόσχονται να δημοσιοποιήσουν τις λίστες με τα στοιχεία των φοροδιαφυγάδων !!! Εδώ πλέον οφείλουμε να θαυμάσουμε την πολιτική του φοροκυνηγητού και να τους δώσουμε το έπαθλο της ανοιχτής παλάμης. Ως επιβράβευση για το IQ τους, την αμερόληπτη τήρηση του κράτους δικαίου (το «αμερόληπτη» ίσως είναι πλεονασμός, υπάρχει όμως λόγος που το χρησιμοποιώ) και την προσπάθεια για κάθαρση, σε πλήρη ανάπτυξη.
Εξ αυτού ορμώμενος ο μεσοέλληνας οπλίζεται με το πλέον διεγερτικό συναίσθημα και εκσφενδονίζει το εξής ερώτημα: «Αν η φοροδιαφυγή είναι έγκλημα, ο πλουτισμός από δόλιους και άνομους πόρους, όπως προμήθειες κάτω από το τραπέζι, μίζες και λαμογιές ως τι πράξη κατά του κράτους χαρακτηρίζονται; Η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος πού κατατάσσεται; Γιατί δεν δίνονται οι λίστες με τα ονόματα των «ενόχων» και των «συνεργών» αυτών στην δημοσιότητα, όπως προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει, για τους φοροδιαφεύγοντες;». Διότι, «κάθαρση» δίχως «διαφάνεια» δεν σημαίνει τίποτα. Το πακέτο εμπεριέχει και τα δύο.
Μέχρι σήμερα ας μας πουν τι κάλυψαν με το κυνήγι του… «θησαυρού», που λέγεται φοροδιαφυγή. Ποιες τρύπες βούλωσαν, ποιο κομμάτι εξωτερικού χρέους κάλυψαν. Ομολογουμένως, τα μέτρα που αφορούν την φορολογική αφαίμαξη των πολιτών, απέτυχαν. Απέτυχαν, διότι αγνοούν τους τρόπους σύλληψης των φοροφυγάδων, οι οποίοι βεβαίως δρουν ασύστολα κατά των πολιτών. Στην καθημερινότητά τους και στην συναλλαγή τους με διάφορες επαγγελματικές ομάδες.
Έχουν μάλιστα τόση άγνοια, που προεξοφλούν με εικασίες τα έσοδα της χώρας σε δις. Φαίνεται πως χρησιμοποιούν την αριθμητική του «τρεις το ξύδι, τρεις το λάδι,… δέκα το λαδόξυδο». Σύμφωνα με την δική τους άθροιση.
Εν τω μεταξύ, ενώ βρισκόμαστε στην νέα επίσκεψη της τρόικας, προ των αθηναϊκών πυλών και εν αναμονή του νέου δανειοδοτικού πακέτου (τι χαρά!), τα στοιχήματα υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας ανθούν στην Ευρώπη και θυμίζουν ολίγον Άγια Πάθη! Τα εθνικά μας «Πάθη» τελειωμό δεν έχουν και εξαιτίας του ευρωπαϊκού τζόγου και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, ας μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω το «διεμοιράσοντο τα ιμάτιά μου και επί τον ιματισμόν μου έβαλον κλήρο»!
Ελλάδα συρόμενη και διασυρόμενη. Ανήμπορη να τα βάλει με τα θηρία που βρυχώνται και ελλοχεύουν ή στήνουν παγάνα στην χώρα, θεωρώντας την εύκολη βορά. Το κράτος περιορίζει τις δραστηριότητές του στην αναζήτηση πόρων μέσα από τους πολίτες, στους οποίους δεν παρέχει κίνητρα για παραγωγή και ανάπτυξη. Αυξάνει αντί να μειώνει το ΦΠΑ, κάνει περικοπές στις πρώην φορολογικές απαλλαγές, «κυνηγάει» ευκαιριακές, ως προς όφελός του, ρυθμίσεις και κάνει οτιδήποτε μπορεί να συνηγορήσει υπέρ της πλήρους επαγγελματικής και οικονομικής κατάπτωσης, ώστε η αύξηση των επιχειρήσεων, μικρών ή μεγάλων, που πνέουν τα λοίσθια να είναι οφθαλμοφανής. Η απόλυτη εθελοτύφλωση εν δράση, από πλευράς κυβέρνησης, με διαρκή την ανησυχία των πολιτών, για το τι θα προκύψει, όταν αφυπνισθούν τα κυβερνητικά στελέχη και προπάντων ο Πρωθυπουργός…!

Συνεχίζει τον αγώνα πλήρους απαλλαγής από την Υπόθεση Βατοπεδίου ο Αλ. Κοντός

Με νέα επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, επιμένει να κριθεί επί της ουσίας για την υπόθεση

Προς: τον Αξιότιμο
Πρόεδρο της Βουλής
κ. Φ. Πετσάλνικο

Αθήνα 3 Μαΐου 2011

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Στην επί της αρχής συζήτηση στη Βουλή του Νομοσχεδίου του Υπ. Δικαιοσύνης που τροποποιεί το νόμο περί ευθύνης υπουργών, τέθηκε από εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού το θέμα της αίτησης, που από την 20η Ιανουαρίου 2011 σας έχω υποβάλλει, με την οποία ζήτησα από την Ελληνική Βουλή την ενεργοποίηση του άρθρου 86, παρ.5 του Συντάγματος για την σύσταση Ειδικής Επιτροπής, από ανώτατους δικαστικούς, προκειμένου να ελεγχθεί στην ουσία της η ανυπόστατη, αβάσιμη και ψευδής κατηγορία που μου αποδόθηκε από την Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Βατοπεδίου και να διαπιστωθεί η αυταπόδεικτη αθωότητά μου.
Όμως, για πρώτη φορά, μετά από τρεις μήνες που σας έχω υποβάλλει το ανωτέρω αίτημα, πληροφορήθηκα ότι, στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, τόσο εσείς προσωπικά, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης επικαλεστήκατε ως κώλυμα για την ικανοποίηση του, την πρόβλεψη του Συντάγματος, όπου αναφέρει ότι στην εν λόγω Ειδική Επιτροπή «δύναται να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί» αλλά και, κυρίως, τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος συγκεκριμένα προβλέπει την τοποθέτηση προεδρεύοντος στην εν λόγω Ειδική Επιτροπή ενός εκ των αντιπροέδρων της Βουλής.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τοποθετήσεις σας και με δεδομένο ότι προσωπικά προσέφυγα στο άρθρο 86 του Συντάγματος όχι χάριν εντυπώσεων, αλλά με ειλικρινή και αταλάντευτη αποφασιστικότητα να αποκατασταθεί η αλήθεια σε ότι αφορά στο πρόσωπό μου, σας επαναφέρω την πρότασή μου, δηλώνοντας πως αποδέχομαι την τοποθέτηση στη θέση του προεδρεύοντος της εν λόγω Ειδικής Επιτροπής ενός εκ των αντιπροέδρων της Βουλής, με την εύλογη και αυτονόητη προϋπόθεση αυτός να επιλεγεί μέσα από κλήρωση.
Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται πλήρως και ο Κανονισμός της Βουλής αλλά και το γράμμα της σχετικής πιο πάνω διατάξεως του Συντάγματος, αφού στην Ειδική Επιτροπή θα μετέχουν αφενός ως Προεδρεύων, Αντιπρόεδρος της Βουλής, αφετέρου δε τα υπόλοιπα μέλη της θα είναι αποκλειστικά και μόνο Ανώτατοι Δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι όπως αναφέρω στο προηγούμενο αίτημα μου θα επιλεγούν με κλήρωση.
Κατά συνέπεια επαναφέρω το αίτημα μου για την σύσταση της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 86 παρ.5 του Συντάγματος με τη σύνθεση που προανέφερα και σας παρακαλώ όπως ενεργήσετε ώστε αυτό να γίνει αποδεκτό από την ελληνική Βουλή το συντομότερο δυνατό.
Άλλως, σε περίπτωση δηλαδή που για μία ακόμη φορά δεν προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή αυτούσιο το αίτημά μου, ή προωθηθεί πρόταση η οποία δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο της διερεύνησης της μοναδικής κατηγορίας που μου αποδόθηκε, δηλαδή μια πρόταση συμμετοχής, αντί ανώτατων δικαστικών, πολιτικών προσώπων, οι οποίοι είναι προφανές ότι θα προσεγγίσουν την υπόθεση με πολιτικά ή κομματικά κριτήρια, τότε σας δηλώνω πως είμαι αναγκασμένος να μη συμφωνήσω με διαδικασίες οι οποίες αντί να ρίξουν άπλετο φως θα συσκοτίσουν περισσότερο την υπόθεση. Δεσμεύομαι, δε, στην περίπτωση αυτή να επαναφέρω το αίτημα όταν οι συνθήκες επιτρέψουν τη δίκαιη, αμερόληπτη και αντικειμενική αξιολόγηση του.
Συνεπώς, σας ζητώ την ικανοποίηση του αιτήματος μου, που σαφώς εντάσσεται στα πλαίσια όσων ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, έτσι ώστε να μην αφαιρεθεί το δικαίωμα από έναν βουλευτή, που επί τρία χρόνια κατασυκοφαντήθηκε με τον χειρότερο τρόπο, να διεκδικήσει την αποκατάσταση της αλήθειας, προκειμένου να προασπίσει την προσωπική και οικογενειακή του τιμή αλλά και την απάλειψη έστω και της ελάχιστης σκιάς από την απόλυτα διαυγή και έντιμη πολιτική του διαδρομή, απευθυνόμενος στο φυσικό του Δικαστή, όπως έχει δικαίωμα ο κάθε Έλληνας πολίτης.




Με Εκτίμηση

Αλέξανδρος Κοντός

Βουλευτής Ξάνθης

Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτη Ξυνίδη με το Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας Husein Ozdemir




Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτη Ξυνίδη, πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη 3 Μαίου, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Husein Ozdemir.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την οικονομία, τις εμπορικές σχέσεις και τον τουρισμό.
Έμφαση δόθηκε στη λειτουργία της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης (ΕΜΑ) και στις δραστηριότητες που προκύπτουν μέσω αυτής για τη διμερή συνεργασία στο επίπεδο των επενδύσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η λειτουργία της οποίας αναβαθμίζεται από την Κυβέρνηση, με στόχο να αναδειχθεί σε μοχλό για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε πόλη της καινοτομίας.
Ο κ. Πρόξενος ανάδειξε ως κύριες προτεραιότητες ενδιαφέροντος από πλευράς Τούρκων επιχειρηματιών τις συνεργασίες στον επιχειρηματικό τομέα και τον τομέα των μεταφορών και δικτύων.