Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010


Θα μπει κάποτε ένα τέλος στην ταλαιπωρία των επιχειρηματιών, που επιδιώκουν να ανοίξουν δική τους επιχείρηση;

Συγκρατημένη αισιοδοξία με τάσεις απαισιοδοξίας

-Με φουλ τις μηχανές υπόσχεται η Κυβέρνηση να πατάξει την γραφειοκρατία σε θέματα έκδοσης αδειών λειτουργίας καταστημάτων
-Νέες σύντομες διαδικασίες ή μια ακόμα φανταστική υποσχεσιολογία;


Σ. Τσιακίρογλου, Πρόεδρος ΟΕΒΕΞ:
«Από πληροφορίες που έχουμε, αν σε εξήντα ημέρες υπαιτιότητα του Δήμου δεν εκδοθεί άδεια για την επιχείρηση, θα θεωρείται, ότι η άδεια έχει εκδοθεί. Θα οφείλει ο Δήμος να την εκδώσει, άσχετα, εάν έχει ελέγξει ή όχι τα πιστοποιητικά»

Η ταλαιπωρία που υφίστανται οι επιχειρηματίες, οι οποίοι επιδιώκουν να πάρουν την σχετική άδεια για να ανοίξουν δική τους επιχείρηση, είναι πραγματικά πολύ μεγάλη. Χαρτούρα στην χαρτούρα και πολύμηνη αναμονή. Για πολλά χρόνια η ίδια κατάσταση, τα ίδια προβλήματα.
Φαίνεται, όμως, πως η κυβέρνηση έχει καταλάβει το μέγεθος της ζημιάς που δέχεται με αυτό τον τρόπο το «επιχειρείν», καθώς βάσει των πληροφοριών που έχουμε, υπάρχουν σκέψεις για βελτιώσεις, όσον αφορά τον χρόνο έκδοσης της πολυπόθητης άδειας.
«Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, καλώς ή κακώς, λένε, ότι είναι μια ντιρεκτίβα της Ευρώπης, την οποία πρέπει να εφαρμόσουμε και εμείς σαν Ελλάδα» σημειώνει με νόημα ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ, κύριος Σ. Τσιακίρογλου και προσθέτει παράλληλα, ότι «σε αντίθεση όμως, κάποια επαγγέλματα που θεωρούνται απελευθερωμένα, δυστυχώς είναι κλειστά και εννοώ τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στην Αθήνα είναι αδύνατον να πάρεις άδεια από τον Δήμο για τέτοια καταστήματα, παρά μόνον με πλαγίους τρόπους. Στην δε επαρχία, δυστυχώς, η έκδοση μιας τέτοιας άδειας αργεί πάρα πολύ, διότι είναι υπερβολικά πολλά τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει κάποιος.
Δυστυχώς, ο κάθε επαγγελματίας, που ξεκινά μια δουλειά υγειονομικού ενδιαφέροντος, πρέπει να πληρώσει πολλά ενοίκια, μέχρι να ανοίξει το κατάστημά του. Βέβαια, κάτι κινείται τώρα για την έκδοση αδειών για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και για την ίδρυση επιχειρήσεων. Δεν ξέρουμε τι είναι αυτό, καθώς δεν έχει δοθεί προς διαβούλευση από πλευράς κυβέρνησης. Από πληροφορίες που έχουμε, αν σε εξήντα ημέρες υπαιτιότητα του Δήμου δεν εκδοθεί άδεια, θα θεωρείται, ότι η άδεια έχει εκδοθεί. Θα οφείλει ο Δήμος να την εκδώσει, άσχετα, εάν έχει ελέγξει ή όχι τα πιστοποιητικά.
Γνωρίζω καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που επί πέντε μήνες στην πόλη μας ταλαιπωρούνται για να μπορέσουν να εκδώσουν την άδειά τους, πράγμα ανεπίτρεπτο, μη ανταγωνιστικό και δυστυχώς αυτό που δεν προάγει το επιχειρείν, αλλά τα καταρρακώνει. Εάν, λοιπόν, θέλουν να προχωρήσουν αυτό που λέγεται επιχειρείν, οφείλουν με γρήγορους και γοργούς ρυθμούς σε δύο – τρεις μέρες να τελειώνει όλη η διαδικασία».
Ο Αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Ν. Τσάβας, από την πλευρά, αναφέρει για το ίδιο θέμα, ότι «θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις που θα προάγουν το επιχειρείν και δε θα ταλαιπωρούν τους επιχειρηματίες με πολύμηνες αναμονές της άδειας».