Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Της Πολιτικής Το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Της Πολιτικής Το ##

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος



Άμεση παρέμβαση Παπασταματίου σε σχόλιό μας, για μετατροπή της Δημοτικής (;) Πινακοθήκης σε ιδιωτική επιχείρηση:

  Λάβρος όπως μαθαίνω ήταν ο Αντιδήμαρχος Γ. Παπασταματίου μετά από σχόλιό μου, το οποίο ανέφερε πως κάποιοι με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής, έχουν μετατρέψει την Δημοτική Πινακοθήκη σε ιδιωτική επιχείρηση προβολής της δουλειάς τους και άμεσα παρενέβη, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία και να προβληθούν στην έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών παλιάς πόλης, έργα ερασιτεχνών ζωγράφων, οι οποίοι είναι και μέλη του ΚΑΠΗ. Το οξύμωρο σε όλη την υπόθεση βέβαια, είναι το γεγονός ότι ενώ ο Γ. Παπασταματίου είναι αρμόδιος πρόεδρος και στα ΚΑΠΗ του Δήμου Ξάνθης, αν δεν παρενέβαινε η εφημερίδα μας στο θέμα αυτό, τα έργα των ανθρώπων αυτών θα έμεναν στην αφάνεια και η αδικία θα συνεχιζόταν εις βάρος τους. Έστω και αργά φίλε Γιώργο, ευτυχώς παρενέβης και λύθηκε το πρόβλημα, γιατί αν περίμενα από τον Δήμαρχο και τον αρμόδιο Πρόεδρο της Στέγης Πολιτισμού στην οποία ανήκει και η Δημοτική Πινακοθήκη, σίγουρα πιο εύκολα θα έβλεπα την νύχτα να γίνεται μέρα, παρά να παρέμβαιναν στο θέμα.



Συνεχίζουν να καταστρέφουν την ΝΔ στην Ξάνθη και η Ρηγίλλης κοιμάται όρθια χωρίς να πληρώσει Ξενοδοχείο:

  Τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας στον χώρο της ΝΔ δεν είναι πρωτάκουστα και ούτε ποτέ πιστέψαμε πως οι κύριοι που κατέστρεψαν την ΝΔ στην Ξάνθη μετά από τις εντολές του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της παράταξης στην περιοχή μας, δεν θα συνέχιζαν απτόητοι το καταστροφικό τους έργο. Δεν έβαλε μυαλό ο προκλητικότατος που θέλει να λέγεται και πολιτικός και συνεχίζει να πολεμά όλους όσους αντέδρασαν στο καταστροφικό του έργο. Δεν βάζει, δεν έβαλε και δεν πρόκειται να βάλει ποτέ μυαλό και σε αυτό ευθύνη έχει αποκλειστικά και μόνο η Ρηγίλλης και ο νέος Αρχηγός του Κόμματος Αντώνης Σαμαράς, που πετάνε χαρταετό όπως φαίνεται και δεν έρχονται στην περιοχή μας, να στείλουν στο σπίτι τους όλους αυτούς που παίζουν παιχνίδια εις βάρος της ΝΔ και για προσωπικό τους όφελος και μόνο. Σε αυτό το κομμάτι βέβαια, θα πρέπει να υπάρξει και άμεση παρέμβαση της ΝΟΔΕ ώστε να ενημερωθούν τα κεντρικά του Κόμματος και να ζητηθεί η άμεση παρέμβαση του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά, γιατί δεν βλέπω να υπάρχει γιατρειά.



Τους τα βρόντηξε στα Μούτρα ο Γαλανόπουλος, καταγγέλλοντας συμπεριφορές και συντεχνιακά παιχνίδια εναντίον του και έφυγε:

  Ζλάτκος, Τσακίρη και οι πολιτικοί τους εντολοδόχοι κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους και ανάγκασαν με τις συμπεριφορές τους, τον Υποψήφιο Δήμαρχο Αβδήρων με την στήριξη της ΝΔ, Δ. Γαλανόπουλο να τα βροντήξει και να παρατηθεί. Αυτά συνέβησαν στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΝΟΔΕ, από όπου βέβαια τόσο ο νυν Δήμαρχος Βιστωνίδας όσο και η νυν Δήμαρχος Αβδήρων κατά την προσφιλή τους πάντα μέθοδο, επέλεξαν να λείπουν εκτός Ξάνθης και να μην παραβρεθούν στην συνεδρίαση της ΝΟΔΕ, άσχετα αν ήταν προσκεκλημένοι, αφού αποφάσισαν να πάνε στην Αθήνα μια βόλτα για να παραβρεθούν στην συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ, πράγμα το οποίο βέβαια επέλεξε να κάνει και ο Δήμαρχος Ξάνθης, ο οποίος προς τιμήν του, μόλις τελείωσε από την Αθήνα, επέστρεψε στην Ξάνθη και πήγε στα γραφεία της ΝΟΔΕ, προκειμένου να παραστεί στην συνεδρίαση. Αυτές οι κινήσεις του Δημάρχου Ξάνθης πραγματικά είναι για να μένουν στην ιστορία και να γίνονται παραδείγματα προς μίμηση από τους άλλους συναδέλφους του και σίγουρα δεν είναι το μοναδικό που κάνει τον Μ. Στυλιανίδη να ξεχωρίζει από τους άλλους. Για την ιστορία πάντως θα σας αναφέρω, πως με πληροφόρησαν και το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη, πως μετά την παραίτηση Γαλανόπουλου η Δήμαρχος Αβδήρων Εύα Τσακίρη, άρχισε να επικοινωνεί με τους νυν συμβούλους της, προσπαθώντας να καταρτίσει νέο ψηφοδέλτιο.



Υπεροχή Τσολακίδη στο προεκλογικό παιχνίδι λόγω πείρας, αλλά και σωστού προσανατολισμού:

  Μπορεί μέχρι σήμερα να έχω γράψει για τα αρνητικά του Β. Τσολακίδη και να έχω κατακρίνει την αλαζονική συμπεριφορά, η οποία τον διέκρινε το διάστημα που είχε χάσει τις εκλογές από τον Νίκο Ζλάτκο(;), αλλά οφείλω να του βγάλω το καπέλο σε αρκετά πράγματα. Έχω μάθει ως άνθρωπος να κρίνω και να κατακρίνω τα αρνητικά των πολιτικών και όχι μόνο, αλλά η αντικειμενικότητα που με διακρίνει δεν θα μου επέτρεπε, να μην εκθειάσω (ίσως και υπερβολική η έκφραση) τις αρετές τους. Έτσι δεν ήταν δυνατόν να κάνω τον τυφλό, απέναντι στην ήρεμη, σωστά σχεδιασμένη και χωρίς φαμφάρες προεκλογική πορεία του υποψήφιου Δημάρχου Αβδήρων Βασίλη Τσολακίδη, ο οποίος παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα, με σοβαρότητα συνεχίζει να σχεδιάζει τις προεκλογικές του κινήσεις και να επιστρατεύει στο πλευρό του ως συνοδοιπόρους, άξια στελέχη από την περιοχή του νεοσύστατου Δήμου Αβδήρων, πράγμα το οποίο βέβαια μέχρι σήμερα δεν μας απέδειξε κανένας από τους νυν Δημάρχους της εκεί περιοχής πως μπορεί να κάνει, αφού αρκούνται στα μυστικά παιχνίδια υπέρ του προσωπικού τους συμφέροντος.



Τρίβει τα χέρια του ο Λύρατζης, που έφαγε γλαρόσουπα και χόρτασε:

  Τρισευτυχισμένος είναι ο Π. Λύρατζης, αφού είδε τις αγωνίες του να γίνονται πραγματικότητα. Γνώριζε πως δεν θα ήταν Αντιπεριφερειάρχης, όσο και αν το επεδίωξε και στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε πάντα το να αδειάσει ο δρόμος από υποψηφίους και να κατέλθει ο ίδιος ως υποψήφιος Δήμαρχος Αβδήρων, άσχετα αν η στήριξη του κόμματος είχε δοθεί στον Δ. Γαλανόπουλο. Θα έχει πολύ μεγαλύτερη πλάκα βέβαια, να δω και τον Π. Λύρατζη από φανατικό Νεοδημοκράτη, να μου γίνεται τώρα και ανεξάρτητος και τι στον κόσμο. Η όλη υπόθεση βέβαια, φαίνεται πως ήταν μεθοδευμένη, αφού ακόμα δεν κατατέθηκε εγγράφως η παραίτηση Γαλανόπουλου στην προχθεσινή ΝΟΔΕ και οι φίλοι του Π. Λύρατζη, άρχισαν να τον διαφημίζουν ως τον μοναδικό άξιο υποψήφιο Δήμαρχο της περιοχής του νεοσύστατου Δήμου Αβδήρων, που θα καταφέρει να κερδίσει τους Β. Τσολακίδη και Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ.

Σχεδόν μηδενικές οι αιτήσεις τακτοποίησης για τους ημιυπαιθριους

Σχεδόν μηδενικές οι αιτήσεις
τακτοποίησης για τους ημιυπαιθριους

Διαβεβαιώσεις από τον Διοικητή του ΙΚΑ, κύριο Λ. Σπυρόπουλο, ότι όσοι προβούν στην τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων με τους ημιυπαίθριους θα απαλλαγούν από τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές
Νικόλαος Νικολόπουλος, Προϊστάμενος στην Πολεοδομία του Δήμου Ξάνθης:
«Δεν γνωρίζω για πιο λόγο ο κόσμος δεν έρχεται να τακτοποιήσει αυτή την εκκρεμότητα, καθότι ξέρουμε πως αφορά μεγάλο μέρος της πόλης μας. Θέλω να πιστεύω πως το επόμενο διάστημα, μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων, να προσέλθουν για να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα για τους ημιυπαίθριους»

Μικρό παραμένει το ενδιαφέρον των πολιτών για την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων, όσον αφορά τους ημιυπαίθριους χώρους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του σχετικού Νόμου.
Η ενημέρωση που έχουμε από την πολεοδομία του Δήμου Ξάνθης αναφέρει ότι ελάχιστες είναι οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για την τακτοποίηση αυτής της εκκρεμότητας και σε τοπικό επίπεδο. Παρόλο δηλαδή που έχει αποφασιστεί να απαλλαγούν από τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, όλοι αυτοί που θα προβούν στην προκείμενη τακτοποίηση, η δυσπιστία του κόσμου, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, παραμένει μεγάλη.
Ο Διοικητής του ΙΚΑ, κύριος Λοβέρδος Σπυρόπουλος, διευκρίνισε με έμφαση για άλλη μια φορά, πως, εφόσον, οι εργοδότες ιδιωτικών οικοδομικών έργων προσκομίσουν στις Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έγγραφα στοιχεία που εξέδωσαν οι αρμόδιες Πολεοδομικές Αρχές ότι έχουν ήδη καταβληθεί σε αυτές τα «πρόστιμα» για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, άμεσα απαλλάσσονται από τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, που θα καλούνταν να καταβάλλουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για τους συγκεκριμένους ημιυπαίθριους χώρους.
Σύμφωνα, πάντως, με δηλώσεις του Προϊστάμενου στην Πολεοδομία του Δήμου Ξάνθης, κυρίου, Νικόλαου Νικολόπουλου, «υπάρχουν πολύ λίγες αιτήσεις στην Πολεοδομία του Δήμου για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο ο κόσμος δεν έρχεται να τακτοποιήσει αυτή την εκκρεμότητα, καθότι ξέρουμε πως αφορά μεγάλο μέρος της πόλης μας. Θέλω να πιστεύω πως το επόμενο διάστημα, μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων, να προσέλθουν για να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα για τους ημιυπαίθριους. Η τακτοποίηση γίνεται για τα επόμενα σαράντα χρόνια αυτοί που την κάνουν γλιτώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ. Είναι συμφέρουσα και πρέπει να γίνει από όλους που δεν έχουν τακτοποιήσει αυτό το θέμα».

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος για την συμπλήρωση των εβδομήντα χρόνων απρόσκοπτης λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς Ξάνθης

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος για την συμπλήρωση των εβδομήντα χρόνων απρόσκοπτης λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς Ξάνθης



  Με την ευκαιρία συμπλήρωσης των εβδομήντα χρόνων από την ημέρα έναρξης της λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς Ξάνθης, στήθηκε λαϊκή γιορτή, ανοιχτή σε όλους τους πολίτες, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Η γιορτή συνοδεύτηκε από μπόλικο ποτό και φαί, ευγενική χορηγία των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

  Το «Παρών» στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της Δημοτική Αγοράς, έδωσαν πολιτικοί και διανοούμενοι του τόπου. Ενώ, η φιλαρμονική μπάντα του Δήμου πλαισίωσε υπό τους ήχους της την εκδήλωση.

  Να σημειωθεί δε, ότι μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον του κόσμου. Μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν με την ψυχή τους, στα πλαίσια της γιορτής που ακολούθησε.

  Σχετικά με την σημασία της ημέρας, αλλά και τον ρόλο της Δημοτικής Αγοράς, που ομολογουμένως αποτελεί το στολίδι της πόλης μας, μιλάνε μέσα από σχετικές δηλώσεις τους στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ορισμένοι εκ των επαγγελματιών του χώρου, αναφέροντας τα ακόλουθα:



Απόστολος Παπαδόπουλος:

  «Η Δημοτική Αγορά Ξάνθης αποτελεί ίσως το πιο ιστορικό κτίριο της πόλης μας. Συνεχίζει να λειτουργεί αδιάλειπτα όλα αυτά τα χρόνια. Σκεφτήκαμε, ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο, που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει τα καταστήματα και τους καταστηματάρχες, αλλά και τις οικογένειες αυτών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον χώρο επαγγελματικά».



Χασαπόπουλος Διονύσιος:

  «Η ιστορία της Δημοτικής Αγοράς είναι γνωστή. Έγινε με γαλλικά δάνεια και ολοκληρώθηκε το 1939. Τότε μπήκανε μέσα οι πατεράδες μας. Εγώ εργάζομαι κανονικά στην Δημοτική Αγορά από το 1945. Ότι έμαθα στην ζωή μου, το έμαθα εδώ μέσα. Η αγορά είναι καλή. Είναι ένα κόσμημα. Βέβαια, έπρεπε να είναι σε καλύτερη κατάσταση».



Γιώργος Μπατζακίδης:

  «Εδώ και καιρό προσπαθούμε να κάνουμε μια εκδήλωση στην Δημοτική Αγορά για να τιμήσουμε τους καταναλωτές, οι οποίοι τόσα χρόνια προτιμάνε τα καταστήματά μας. Τα καταστήματα που ήταν των πατεράδων μας και σήμερα είναι δικά μας».



  Να σημειωθεί, ότι στα πλαίσια της εκδήλωσης μνεία σχετικά με την πορεία που διαδραμάτισε στον διάβα του χρόνου, από την ημέρα λειτουργίας της, η Δημοτική Αγορά, έκανε ο γνωστός συγγραφέας και φιλόλογος της πόλης μας, κύριος Θανάσης Μουσόπουλος, αναφέροντας μεταξύ των άλλων τα κάτωθι:

  «Η Ξάνθη του εικοστού αιώνα έχει να δείξει πολλά πράγματα. Δύο βασικά, είναι η μεγάλη μουσική παράδοση και δεν είναι μόνον ο Χατζιδάκις, είναι οι μεγάλες μουσικές οικογένειες, που στις αρχές του εικοστού αιώνα, Χατζηνάσιος, Σπάθης και άλλες, είχαν δραστηριότητα στον χώρο της μουσικής. Αργότερα έφυγαν ολόκληρες δυναστείες. Τώρα ας πούμε έχουμε την οικογένεια Ηλιάδη.

  Το δεύτερο πολύ σημαντικό και που γιορτάζουμε σήμερα είναι η Δημοτική Αγορά. Δύο πόλεις σε όλη την Ελλάδα έχουν αυτό που έχουμε εμείς. Πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια στην πόλη μας να έχουμε εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού. Να έχουμε σύγχρονα σφαγεία. Να έχουμε Δημοτικό Νοσοκομείο και να έχουμε την Δημοτική Αγορά. Μέχρι το 1940 τα κρεοπωλεία και τα ψαράδικα ήταν διασκορπισμένα και ανεξέλεγκτα, χωρίς υγιεινή και ασφάλεια. Εμείς, λοιπόν, καινοτομούμε και δημιουργούμε έναν χώρο διάθεσης αυτών των ευπαθών προϊόντων. Μπορεί να φαίνεται ως ένα υλικό θέμα, αλλά κατ’ ουσίαν είναι πνευματικό. Στα χρόνια που πέρασαν, η Δημοτική Αγορά και η Φιλαρμονική συνυπήρχαν. Θυμόμαστε, ότι πριν από δεκαετίες στην κορυφή αυτού του κτιρίου να κάνουν, σε αντίξοες συνθήκες, πρόβα τα μέλη της Φιλαρμονικής και να είναι το πνεύμα και η ύλη μαζί. Αυτό γιορτάζουμε σήμερα».



  Στην εκδήλωση, μεταξύ των υπολοίπων πολιτικών του τόπου, βρέθηκε ο Νομάρχης Ξάνθης και υποψήφιος Περιφερειάρχης για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κύριος Γιώργος Παυλίδης. Ο τελευταίος, αφού διευκρίνισε στους δημοσιογράφους, ότι από Δευτέρα δε θα κάνει δηλώσεις, ούτε θα παραχωρεί συνεντεύξεις, προέβη στην παρακάτω δήλωση, σχετικά με τον εορτασμό για την συμπλήρωση των εβδομήντα χρόνων από την λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς:

  «Το να ανατρέχεις στην τοπική ιστορία των πρόσφατων χρόνων είναι σημαντικό. Το να την κεφαλαιοποιείς και να την παραδίδεις στις επόμενες γενιές είναι ακόμη σημαντικότερο. Πρόκειται για πτυχές κάποιων Ξανθιωτών, που έζησαν μέσα σε αυτό τον χώρο ως επαγγελματίες, αλλά και όλων αυτών, οι οποίοι πέρασαν από εδώ ως καταναλωτές. Η συμπλήρωση των εβδομήντα χρόνων αποτελεί έναν σταθμό. Είναι άξια συγχαρητηρίων η πρωτοβουλία, ώστε τέτοια γεγονότα να συγκεντρώνονται, να κεφαλαιοποιούνται και να παραδίδονται ως συλλογική μνήμη στις επόμενες γενιές. Είναι ένα κομμάτι πολιτισμού και ιστορίας. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στον σύλλογο κρεοπωλών που πήρε αυτή την πρωτοβουλία».



  Ο κύριος Γιώργος Παπασταματίου, Αντιδήμαρχος Ξάνθης, που εκπροσωπούσε στην εκδήλωση τον Δήμαρχο, κύριο Μιχάλη Στυλιανίδη, από την πλευρά του, ανέφερε τα ακόλουθα:

  «Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, βλέποντας αυτή την όμορφη γιορτή που έχει στηθεί, με ευκαιρία τα εβδομήντα χρόνια της απρόσκοπτης λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς, από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Δεν υπάρχει Ξανθιώτης ή επισκέπτης, που να μην έχει επισκεφτεί και να μην έχει ψωνίσει από την Δημοτική Αγορά της πόλης μας. Οι επαγγελματίες της Δημοτικής Αγοράς με την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων τους και τις καλές τιμές έχουν κερδίσει τον καταναλωτή».



  Ενώ, ο κύριος Χρίστος Πούλιος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, ανέφερε τα κάτωθι:

  «Σε μια εποχή οικονομικής δυσπραγίας, που η αγορά χειμάζεται στην κυριολεξία, τέτοιες εκδηλώσεις αξίζουν την στήριξή μας, αλλά και την υποστήριξη όλων των Ξανθιωτών, ώστε ένα παραδοσιακό κομμάτι, όπως είναι η Δημοτική Αγορά, να πάρει την θέση που αξίζει.

  Προφανώς, είμαστε στο πλευρό των καταστηματαρχών και όσων χειμάζονται αυτή την εποχή. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους Ξανθιώτες καταναλωτές να προτιμούν το παραδοσιακό αυτό κομμάτι και ειδικά τους κρεοπώλες, που πήραν αυτή την πρωτοβουλία και οι οποίοι φημίζονται για την ποιότητα των προϊόντων τους, αλλά και τις καλές τους τιμές».