Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτοσέλιδο της ΦτΞ 14.12.2010


Τα έκαναν μπάχαλο με τα αυτοκίνητα

Τα έκαναν μπάχαλο
με τα αυτοκίνητα


-Στην εντατική η αγορά αυτοκινήτου
-Τα νέα μέτρα για την αγορά αυτοκινήτου, δεν προσελκύουν τους ενδιαφερόμενους
-Απρόθυμοι και διστακτικοί οι περισσότεροι εν δυνάμει αγοραστές για την απόκτηση νέου αυτοκινήτου
-Βοήθεια και στήριξη από την κυβέρνηση μέσω ευνοϊκών μέτρων ζητάνε οι παράγοντες του κλάδου

Έχει παγώσει κυριολεκτικά η αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα, στα πλαίσια της χρηματοοικονομικής κρίσης που έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε όλους τους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας στην χώρα.
Διστακτικοί και απρόθυμοι εμφανίζονται οι υποψήφιοι αγοραστές αυτοκινήτου, αφού είναι άγνωστο και αβέβαιο το οικονομικό μέλλον της χώρας. Ο καθένας περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσει καινούργιο αυτοκίνητο. Εξάλλου, η πάγια τακτική της σημερινής κυβέρνησης, να εξαγγέλλει διαρκώς νέα οικονομικά μέτρα, κρατά σε επιφυλακή όλους τους εν δυνάμει αγοραστές.
Η κατάσταση, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς αυτοκινήτου, αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να τονωθεί ο κλάδος και να δοθούν κίνητρα στους πολίτες για την απόκτηση νέου αυτοκινήτου.
Η κατιούσα που έχει πάρει η αγορά του αυτοκινήτου αποτελεί ένα πανελλαδικό φαινόμενο, που προβληματίζει αρνητικά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Κάποιοι σκέφτονται από τώρα να βάλουν λουκέτο στην λειτουργία τους, αφού δεν βγαίνουν οικονομικά.
Πρέπει να σημειωθεί δε, πως ο Δεκέμβριος αποτελεί τον χειρότερο μήνα του έτους όσον αφορά τις πωλήσεις αυτοκινήτου, παρόλο που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει το μέτρο της απόσυρσης και της μείωσης των τελών ταξινόμησης.
Η ίδια απογοητευτική κατάσταση επικρατεί και στην Ξάνθη, με τους επαγγελματίες του κλάδου να κάνουν λόγο για δύσκολους καιρούς στα εργασιακά τους.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας η κυρία Δέσποινα Γκουμανίδου, Αντιπρόσωπος του κλάδου, «ήταν πραγματικά μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλους τους συναδέλφους. Ελπίζω, μόνον, να κλείσουμε την χρονιά με το καλύτερο δυνατό ποσοστό για όλους μας».
Η κυρία Δ. Γκουμανίδου αποδίδει την πτώση στην γενικότερη οικονομική κρίση που δεσπόζει στην χώρα. Ενώ, επισημαίνει με έμφαση, πως η κυβέρνηση οφείλει να βοηθήσει τον κλάδο, μέσα από σχετικά μέτρα, ώστε να δοθεί ανάσα ζωής στην αγορά αυτοκινήτου, που πλήττεται οικτρά από τις οικονομικές συγκυρίες.
«Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει κατάλληλα μέτρα, ικανά να δώσουν ανάσα στην αγορά του αυτοκινήτου. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς είναι πολλοί οι συνάδελφοι που αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος των συνεπειών της κρίσης» καταλήγει χαρακτηριστικά η κα Δ. Γκουμανίδου.
Αναφερόμενη δε στην απόσυρση και την μείωση των τελών ταξινόμησης, η τελευταία παρατηρεί πως «όσον αφορά τα τέλη ταξινόμησης, αυτά αποτελούν ένα ευνοϊκό εγχείρημα για την ταξινόμηση οχημάτων με μεγάλα κυβικά».
Για το ίδιο θέμα μιλά στην εφημερίδα μας και ο κύριος Ι. Στεργιάδης, αντιπρόσωπος αγοράς αυτοκινήτου στην Ξάνθη, επισημαίνοντας και αυτός από την πλευρά του, πως «οι πωλήσεις αυτοκινήτων για τον μήνα Δεκέμβριο έχουν φτάσει στο μηδέν».
Σύμφωνα με αυτά που τονίζει ο κύριος Ι. Στεργιάδης, η πτώση οφείλεται στην άσχημη ψυχολογία του εν δυνάμει αγοραστή ο οποίος αναμένει διαρκώς νέα και επώδυνα οικονομικά μέτρα. Υπογραμμίζει δε, πως κακώς περιμένουν οι αγοραστές καλύτερες προσφορές για να αποκτήσουν νέο αυτοκίνητο, καθώς «δε θα υπάρξει καλύτερη προσφορά. Οι εταιρείες έχουν δώσει το μέγιστο των εκπτώσεων».
Παράλληλα, σχολιάζοντας το μέτρο της απόσυρσης και την μείωση όσον αφορά τα τέλη ταξινόμησης, ο κύριος Ι. Στεργιάδης τονίζει ότι «μόνον εκατόν τριάντα χιλιάδες αυτοκίνητα σε όλη την Ελλάδα αναμένεται να πουληθούν με την απόσυρση. Ένας πολύ μικρός αριθμός για να κρατηθεί η αγορά του αυτοκινήτου».
Κλείνοντας, ο κύριος Ι. Στεργιάδης, απευθυνόμενος προς τον υποψήφιο αγοραστή αυτοκινήτου δίνει κάποιες πολύ ουσιαστικές συμβουλές για την αγορά νέου αυτοκινήτου.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κύριο Ι. Στεργιάδη, αυτό που πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος αγοραστής αυτοκινήτου είναι τα λίγα κυβικά. Όπως πολύ χαρακτηριστικά τονίζει «το αυτοκίνητο πρέπει να είναι σύγχρονο και καθαρό σε ρύπους, για να πληρώνει λίγα τέλη κυκλοφορίας. Τα λίγα κυβικά είναι ένας σημαντικός παράγοντας, για τους ίδιους λόγους».
Και καταλήγει «ευτυχώς, στην Επαρχία μπορούμε να ταξινομήσουμε τα πετρελαιοκίνητα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, καθώς η διαφορά κόστους αγοράς αυτοκινήτου σε σχέση με ένα βενζινοκίνητο είναι δύο με δυόμιση χιλιάδες ευρώ, τα οποία μπορεί κάποιος να κάνει απόσβεση μέσα στα τρία πρώτα χρόνια».

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Άσπρη μέρα παρακαλούσαμε να δούμε και φαίνεται πως εισακούσθηκαν οι προσευχές μας, αφού εχθές το πρωί, για τα καλά μας θυμήθηκε ο χιονιάς. Άμεση ανταπόκριση της Νομαρχίας για τον εκχιονισμό, ανοιχτοί οι δρόμοι, άτυχοι οι ασυνείδητοι οδηγοί:

Στα άσπρα ντύθηκαν εχθές νωρίς το πρωί τα ορεινά της Ξάνθης, ενώ το χιόνι έκανε την εμφάνισή του για αρκετή ώρα και μέσα στο κέντρο της πόλης, χωρίς όμως να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.
Τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν, αφορούσαν το επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού μας προς τα ορεινά. Εχθές το μεσημέρι το χιόνι στο κέντρο της Σταυρούπολης είχε φθάσει τους 30 πόντους, ενώ πολλοί οδηγοί ήταν αυτοί που εγκλωβίσθηκαν, αφού δεν ήταν εφοδιασμένοι με τις απαραίτητες αντιολισθητικές αλυσίδες.
Η κρατική μηχανή κατηγορήθηκε για ολιγωρία, κάτι το οποίο βέβαια δεν ισχύει, αφού όπως μάθαμε, από το πρωί τα εκχιονιστικά μηχανήματα καθάριζαν τους δρόμους και όσοι από τους οδηγούς ήταν συνετοί, δεν αντιμετώπισαν το παραμικρό πρόβλημα. Αυτοί οι οποίοι θεώρησαν τους εαυτούς τους, μεγάλους και τρανούς, ήταν αυτοί που εγκλωβίστηκαν στα χιόνια και τα αυτοκίνητά τους κατέληξαν εκτός οδοστρώματος.
Κλείνοντας με το θέμα, οφείλω να σας πω ότι: Η οδήγηση στο χιόνι θα αλλάξει πολύ τον τρόπο με τον οποίο εσείς και το αυτοκίνητό σας συμπεριφέρεστε στο δρόμο εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα δικά σας όρια, σαν οδηγός, σε δεύτερο επίπεδο τα όρια του αυτοκινήτου σας και πολύ περισσότερο από όλα τους υπόλοιπους οδηγούς των δρόμων που θα συναντήσετε μπροστά σας κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας!

Ξυλοφόρτωσαν Κλιμάκιο της ΣΔΟΕ στο Παζάρι της Ξάνθης, επειδή πήγε το Σάββατο να πραγματοποιήσει έλεγχο:
Όπως τα γράφαμε εδώ και καιρό, έτσι εξελίσσονται τα πράγματα καθημερινά. Στους δρόμους για οδομαχίες μας βλέπω πλέον και σίγουρα είναι πως το πρωτοσέλιδο μας πριν από λίγες ημέρες, με τίτλο «ξεκίνησε ο εμφύλιος στην Ελλάδα», ήταν πολύ προφητικό. Το περασμένο Σάββατο λοιπόν, επέλεξε κλιμάκιο της ΣΔΟΕ να επισκεφτεί το παζάρι της Ξάνθης, προκειμένου να πραγματοποιήσει ελέγχους στους πλανόδιους μικροπωλητές και φυσικά αυτό που τους βρήκε, δεν το περίμεναν και δεν το είχαν φανταστεί ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους. Ήρθαν για έλεγχο οι κύριοι του ΣΔΟΕ και αντί για πρόστιμα εισέπραξαν το ξύλο της αρκούδας, αφού αγανακτισμένοι πλέον οι μικροπωλητές από την Οικονομική ανέχεια που βιώνουν, ξέσπασαν κατά των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ (οι οποίοι σε καμία περίπτωση βέβαια δεν φταίνε, αφού εκτελούσαν εντολές) και τους μαύρισαν στην κυριολεξία στο ξύλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μετά το περιστατικό κατατέθηκαν οι απαραίτητες μηνύσεις και η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης διενεργεί την προανάκριση προκειμένου να εντοπιστούν οι ένοχοι και να οδηγηθούν στο εδώλιο. Σε καμία περίπτωση δεν θα δώσω απόλυτο δίκιο στους παζαρτζήδες που ξυλοκόπησαν τους υπαλλήλους της ΣΔΟΕ, αλλά σίγουρα το άδικο θα το αποδώσω στην Κυβέρνηση και γενικότερα στους ανίκανους πολιτικούς της χώρας μας, που τόσα χρόνια έφαγαν με χρυσά κουτάλια και τώρα με τις χοντρές Μ…..ες τους μας οδηγούν σε εμφύλιο. Να πάτε εσείς κύριε Παπανδρέου και ο Υπουργός σας να κάνετε έλεγχο στις Λαϊκές αγορές και στα καταστήματα, ώστε να γίνετε εσείς αποδέκτες της αγανάκτησης του κόσμου και όχι οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που δεν φταίνε σε τίποτε.

Συνεχίζονται οι εξελίξεις στο ΕΒΕ Ξάνθης με καταιγιστικό ρυθμό, την στιγμή που κάποιοι μας κάνουν και μαθήματα δημοσιογραφίας:

Δεν αρέσουν τα όσα γράφω σε ορισμένους και αυτό πραγματικά με γεμίζει ως άνθρωπο. Με γεμίζει, γιατί νιώθω ότι ενοχλώντας τους με τα γραφόμενά μου, ασκώ πραγματικά λειτούργημα, πράγμα το οποίο είναι και ο αυτοσκοπός της ζωής μου. Αν είναι δυνατόν την στιγμή που έχω πραγματοποιήσει ο ίδιος έρευνα για τις εξελίξεις στο ΕΒΕ και έχω αναλάβει πλήρως εγώ το ρεπορτάζ, να με καλεί εχθές στο τηλέφωνο εμπλεκόμενος υπάλληλος και να μου λέει πως αυτό που κάνω δεν είναι δημοσιογραφία, θιγόμενος βέβαια από τα λεγόμενά μου περί πλαστογραφίας.
Ο κόσμος το έχει τούμπανο και αυτός κρυφό καμάρι, αλλά ελάτε εσείς τώρα να μου πείτε το πώς είναι δυνατόν, μια εβδομάδα να γράφουν οι εφημερίδες για πλαστογραφία, μια εβδομάδα τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΒΕ Ξάνθης να ψάχνονται και να μην ξέρουν το τι τους γίνεται, μια εβδομάδα να δέχονται τηλέφωνα οι ίδιοι και να ακούν κάποιον να τους λέει πως ξέρετε, ότι έγινε έγινε, να τα ξεχάσουμε και να προχωρήσουμε στην νόμιμη οδό για να γίνει προϊσταμένη η συγκεκριμένη υπάλληλος, μια εβδομάδα να βουίζει η Ξάνθη, επί μια εβδομάδα να ρωτώ τον Πρόεδρο του ΕΒΕ αν ποτέ του υπέγραψε έγγραφο προαγωγής της συγκεκριμένης υπαλλήλου και αυτός να το αρνείται και από την άλλη να μου λένε πως δεν ασκώ δημοσιογραφία. Έλεος και πάλι έλεος κύριοι.

Προς Δήμαρχο Ξάνθης Μ. Στυλιανίδη ενταύθα: Επιλεκτικός ο Χριστουγεννιάτικος στολισμός στην Ξάνθη από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο:

Είναι δυνατόν αγαπητέ Μ. Στυλιανίδη, πάρκο που βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο της Ξάνθης (βλέπε Μ. Καραολή) ενώ κάθε χρονιά ήταν στολισμένο με Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, φέτος να μην έχει ούτε ένα λαμπάκι και ένα άλλο πάρκο, απομακρυσμένης περιοχής από το κέντρο της Ξάνθης, να είναι στολισμένο με τον ανάλογο διάκοσμο, επειδή εκεί είναι η γειτονιά άλλου συνεργάτη σας Αντιδημάρχου; Με ποιο δικαίωμα κύριε Δήμαρχε έβαλες τον Μπεκτές να μας καταστρέψει τα Χριστούγεννα; Για ποιον λόγο επιλέχτηκε αυτός ο άνθρωπος να αναλάβει τέτοιες υποχρεώσεις, από την στιγμή που είναι πολύ κατώτερος των περιστάσεων; Αν όταν να στόλιζε για το Μπαϊράμι ή το Ραμαζάνι ο κύριος Μπεκτές, θα λειτουργούσε με τον ίδιο απαράδεκτο τρόπο;

Μάζεμα των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων από τον Δήμαρχο Ξάνθης, χθες το απόγευμα στις 7, στο Δημαρχιακό Μέγαρο:
Εχθές το απόγευμα αποφάσισε να πραγματοποιήσει την πρώτη αυτοδιοικητική συγκέντρωση των εκλεγμένων δημοτικών του συμβούλων ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης, προκειμένου από την μια να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τον Καλλικράτη και από την άλλη, να συζητήσει μαζί τους κάποια διαδικαστικά θέματα, για την από εδώ και πέρα πορεία του Δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες μου, ο Δήμαρχος Ξάνθης κατά το χθεσινό μάζεμα των εκλεγμένων, δεν ανακοίνωσε σε κανέναν ότι θα αναλάβει κάποιο πόστο.

Ξάνθη: Ένα Σικάγο μιας άλλης εποχής

Ξάνθη: Ένα Σικάγο μιας άλλης εποχής

Ι. Τσουκνάδης, αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης:
«-Οι Δήμοι και οι κοινωνικοί φορείς οφείλουν να δημιουργήσουν ειδικές ομάδες πρόληψης της εγκληματικότητας
-Είναι θέματα που δεν αφορούν την αστυνομία
-Εδώ η αστυνομία σηκώνει τα χέρια ψηλά
-Παράλληλα, ο Δήμος Ξάνθης οφείλει να μικρύνει το Δροσερό και όχι να το μεγαλώσει, αλλά και να μην δημιουργήσει και άλλο Δροσερό, που για την περιοχή μας αποτελεί πηγή εγκληματικότητας»

Η εγκληματικότητα έχει εξελιχθεί σε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, γεγονός που έχει επισημανθεί ουκ ολίγες φορές από τον τοπικό και πανελλήνιο τύπο και μάλιστα σε όλους τους τόνους της φωνής μας.
Ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, η συνεχώς αυξανόμενη εγκληματικότητα δεν ξαφνιάζει κανέναν. Θα έλεγε μάλιστα κάποιος, ότι δικαιολογείται στο όνομα της κρίσης που υπάρχει.
Περιστατικά βίας και αντίδρασης καταγράφονται σε καθημερινή βάση. Πλέον, αυτά που λέγονται περί κοινωνικής εξέγερσης αποκτούν μια λογική, αφού ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Και όσο αυξάνει η φτώχεια και η μιζέρια, τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση.
Σε τοπικό επίπεδο, η εγκληματικότητα χτυπάει «κόκκινο». Ακούμε καθημερινά για εγκληματικές ενέργειες, σε σημείο που έχουμε εξοικειωθεί με αυτά, με αποτέλεσμα να μη μας ξαφνιάζουν.
Η οργή ξεχείλισε το περασμένο Σάββατο από τους Παζαρτζήδες της Ξάνθης, οι οποίοι μαινόμενοι επιτέθηκαν κατά κλιμακίου της ΣΔΟΕ για να αποτρέψουν σχετικό έλεγχο, γεγονός που κατάφεραν, αφού πρώτα προπηλάκισαν και χτύπησαν τους ανθρώπους της ΣΔΟΕ. Το περιστατικό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοινωνικής αγανάκτησης που ξεχειλίζει σε σημείο κακουργήματος.
Κληθείς σαν σχολιάσει περιστατικά βίας και να αποδώσει τους λόγους που αυτά σημειώνονται και στην Ξάνθη σε σημαντικό βαθμό ο αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης, κύριος Ι. Τσουκνάδης, αναφέρει πως αυτά εντάσσονται σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, που θα έπρεπε να ερευνηθεί από ειδικούς επιστήμονες όπως είναι οι εγκληματολόγοι.
Τονίζει δε, πως όπου υπάρχει φτώχεια και εξαθλίωση, η εγκληματικότητα παίρνει σάρκα και οστά. Γεγονός, για το οποίο, όπως σπεύδει να συμπληρώσει, δεν μπορεί να κάνει κάτι η αστυνομία.
Από την άλλη, ο κύριος Ι. Τσουκνάδης επισήμανε πως «Οι Δήμοι και οι κοινωνικοί φορείς οφείλουν να δημιουργήσουν ειδικές ομάδες πρόληψης της εγκληματικότητας. Είναι θέματα που δεν αφορούν την αστυνομία. Εδώ η αστυνομία σηκώνει τα χέρια ψηλά. Παράλληλα, ο Δήμος Ξάνθης οφείλει να μικρύνει το Δροσερό και όχι να το μεγαλώσει, αλλά και να μην δημιουργήσει και άλλο Δροσερό, που για την περιοχή μας αποτελεί πηγή εγκληματικότητας».

Έντονη δυσφορία συνδικάτων και εργαζομένων για το πολυνομοσχέδιο που καταργεί τις παραδοσιακές εργασιακές σχέσεις

Έντονη δυσφορία συνδικάτων
και εργαζομένων
για το πολυνομοσχέδιο που καταργεί τις παραδοσιακές εργασιακές σχέσεις

Άγγελος Μπεμπεκίδης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης:
«Δεν δικαιολογείται κανένας εργαζόμενος και κανένας συνδικαλιστής να μην αντιδράσει στο πολυνομοσχέδιο που έχει πάρει τον δρόμο της βουλής και δημιουργεί εργασιακό μεσαίωνα στην Ελλάδα»
-Πλήθος απεργιακών κινητοποιήσεων έχει προγραμματιστεί για τον μήνα Δεκέμβριο
-Ένας θερμός απεργιακός Χειμώνας περιμένει την Ελλάδα


Κάλεσμα συνδικάτων για δυναμική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης

Με απανωτές απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο πολυνομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που έχει πάρει τον δρόμο της βουλής.
Η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και η αντικατάστασή τους με επιχειρησιακές, καθώς και οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ, αποτελούν τα βασικά σημεία αντίδρασης του εργατικού κόσμου της χώρας.
Ήδη, εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν εξαγγείλει εικοσιτετράωρες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ενώ, και άλλοι κλάδοι ετοιμάζονται να πράξουν το ίδιο.
Θέση μάχης έχουν πάρει και τα συνδικάτα της χώρας, που καλούν σε δυναμική συσπείρωση εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους στην Γενική απεργία που έχει εξαγγελθεί εδώ και δύο μήνες για τις δεκαπέντε Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κύριος Άγγελος Μπεμπεκίδης, αναμένεται ένας θερμός Χειμώνας λόγω των απανωτών απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες θα κλιμακωθούν μετά τα Χριστούγεννα.
Αναφερόμενος στην γενική απεργία της Τετάρτης, ο κύριος Α. Μπεμπεκίδης τονίζει ότι «η ΓΕΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει για τις δεκαπέντε Δεκεμβρίου Γενική απεργιακή κινητοποίηση. Η σημερινή κυβέρνηση κλείνει τον κύκλο της ενάντια στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους με το εργασιακό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει καταθέσει τους προηγούμενους μήνες. Αυτό το πολυνομοσχέδιο λοιπόν καταργεί στον ιδιωτικό τομέα όλες τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ακόμα και την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, οι οποίες θα αντικατασταθούν από τις επιχειρησιακές. Φοβούμαστε, ότι μέσα στο 2011θα γίνει «κόλαση» στην Ελλάδα. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, γι’ αυτό και θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι, να συσπειρωθούνε και να παλέψουνε ενάντια σε όλες αυτές τις καταστάσεις. Είτε έχουμε, είτε δεν έχουμε κέρδος, εμείς πρέπει να βγούμε στους δρόμους και να διαδηλώσουμε.» και συνεχίζει λέγοντας ότι « όλα αυτά τα μέτρα έρχονται ενάντια στα συμφέροντα του εργαζόμενου. Δεν βλέπουμε να παίρνεται κανένα μέτρο σε βάρος των εργοδοτών. Απεναντίας, μέσω διαφόρων προγραμμάτων, είτε με τις ασφαλιστικές εισφορές, είτε με άλλες ρυθμίσεις, οι εργοδότες διευκολύνονται. Κανένας από αυτούς δεν πληρώνει χρήματα από την τσέπη του για να βοηθήσει σε αυτό τον ορυμαγδό, λες και φταίνε οι απλοί πολίτες της χώρας για τα οικονομικά δεινά του κράτους. Δεν είναι τυχαίο, που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να πληρώσουν και οι εργοδότες. Να βγάλουν τα καβούρια από την τσέπη και να συνεισφέρουν. Δεν είναι δυνατόν να βάζουμε μόνον εμείς πλάτες στην κρίση και κανένας άλλος».
Ερωτηθείς σχετικά με το αν αναμένεται δυναμική συμμετοχή απεργών στην γενική κινητοποίηση της Τετάρτης, ο κύριος Α. Μπεμπεκίδης τονίζει ότι «ενημερώσαμε έγκαιρα με επιστολές όλους τους κοινωνικούς φορείς του Νομού, αναφορικά με την απεργιακή κινητοποίηση. Θεωρώ, ότι σαν Εργατικό Κέντρο Ξάνθης κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε. Κανένας εργαζόμενος και κανένας συνδικαλιστής δεν δικαιολογείται να κάτσει στον καναπέ του και να πει, δεν πάω εγώ, να πάει άλλος. Από την άλλη, δεν μπορεί συνέχεια να φταίνε τα συνδικάτα και όλοι οι άλλοι να μένουν απέξω. Επιτέλους, ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας».
Ενώ, σχολιάζοντας το νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων που υπόσχονται οι εργαζόμενοι, ο κύριος Α. Μπεμπεκίδης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «θα υπάρξει ένας «κυκλώνας» απεργιακών κινητοποιήσεων. Μπαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτή την απεργιακή κινητοποίηση. Αιχμή του δόρατος θα είναι και οι ΔΕΚΟ, που χτυπιούνται ανελέητα. Ήδη, η Αγροτική Τράπεζα αντιδρά με αλλεπάλληλες εικοσιτετράωρες απεργίες. Τα Μέσα Επικοινωνίας έχουν εξαγγείλει απεργίες, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς επίσης. Χτυπιούνται οι εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους, γι’ αυτό και εμείς θα βγούμε στους δρόμους και θα καταγγείλουμε την αντεργατική πολιτική, που είναι μονόπλευρη σε βάρος των εργαζομένων».

Η πρόσκληση σε όλο της το μεγαλείο…


Η πρόσκληση σε όλο της το μεγαλείο…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Τα μαθήματα περί οικονομίας που μας κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι τόσο εξωπραγματικά, που ακόμη και τα ίδια τα μέλη του παγκόσμιου αυτού οικονομικού φορέα, τα αποφεύγουν συστηματικά. Τρανταχτό παράδειγμα η πολυτελέστατη μεζονέτα που νοικιάζει με υψηλό αντίτιμο ο υπεύθυνος του ΔΝΤ, ο οποίος έχει εγκατασταθεί με τη σύζυγό του στην πόλη της Αθήνας, προκειμένου να επιβλέπει την σφιχτή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Το θέμα είναι ότι ο ίδιος αυτός κύριος, γνωστός και ως mister ΔΝΤ, ακολουθεί μια τελείως διαφορετική πολιτική, που ουδεμία σχέση δεν έχει με αυτά που επιβάλει στον απλό Έλληνα πολίτη, που έχει επιβαρυνθεί με ένα πακέτο από δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα για να ανταπεξέλθει στην κρίση.
Ο Mister ΔΝΤ, λοιπόν, ως γνήσιο τέκνο της εποχής του και ως άτομο που σέβεται τον εαυτό του, δε θα μπορούσε να νοικιάσει τίποτα λιγότερο από μια χλιδάτη μεζονέτα. Ε, ναι βρε αδελφέ! Ολόκληρο στέλεχος ΔΝΤ και θέλετε να μείνει σε γκαρσονιέρα; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, τουλάχιστον για τους ισχυρούς του ΔΝΤ και τους άλλους της γηραιάς ηπείρου που μας κάνουν υποδείξεις, τις οποίες δεν ακολουθούν οι ίδιοι.
Ο Mister ΔΝΤ έχει ακριβά γούστα, παρόλο που μας κάνει λόγο για περικοπές και μειώσεις επί παντός επιστητού. Ο ίδιος δεν είναι καθόλου λιτοδίαιτος, εξ ου και τα υπέρογκα έξοδα για να καλύψει τις βιοτικές του ανάγκες. Υποστηρίζει δε, πως δεν ζητάει παράλογα πράγματα, μόνον τα αυτονόητα. Πέρα από τα ιδιαίτερά του, ο Mister ΔΝΤ ζητά έναν χώρο για μπιλιάρδο, έναν ιδιαίτερο χώρο για την Φιλιππινέζα του και άλλες «ψιλό» λεπτομέρειες, για να κάνει πιο άνετη την παραμονή του στην φτωχή χώρα μας. Σίγουρα, του είναι πιο ευχάριστο να περνάει τα βράδια του παίζοντας μπιλιάρδο, παρά να βλέπει ειδήσεις που όλες έχουν όλες ένα κοινό πρόσημο, την οικονομική αφαίμαξη του μέσου πολίτη αυτής της χώρας.
Ο Mister ΔΝΤ θέλει να κάνει ξέγνοιαστη την παραμονή του στην Ελλάδα και να συνδυάσει το τερπνών μετά του ωφελίμου, δουλειά και καλοπέραση. Αυτά που πρεσβεύει περί οικονομικών μέτρων στην Ελλάδα δεν ισχύουν για τον ίδιον και τους παρόμοιους με αυτόν. Αυτά ισχύουν, μόνον, για τους φορολογούμενους πολίτες της χώρας μας..
Η πρόκληση σε όλο της το μεγαλείο… Και μετά μας λένε υπερβολικούς και ανάποδους.
Τελικά, η παγκόσμια οικονομική κρίση, παρόλο που έχει οικουμενικό χαρακτήρα, λειτουργεί επιλεκτικά, αφού “προσβάλει” μόνον τα χαμηλότερα βαλάντια. Τυχαίο; Δε νομίζω, όπως αναφέρει με νόημα σύγχρονο ρητό, που έχει γίνει σλόγκαν της εποχής.