Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Άξια επαίνων, η πρωτοβουλία του πρώτου δημοτικού σχολείου Ξάνθης, για έκδοση βιβλίου με θέμα την ελιά

Άξια επαίνων, η πρωτοβουλία του πρώτου δημοτικού σχολείου Ξάνθης, για έκδοση βιβλίου με θέμα την ελιά

Σάββας Μελισσόπουλος, Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης:
«Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία συναδέλφων. Τους συγχαίρω και ελπίζω να υπάρξουν μιμητές του έργου τους. Όταν υπάρχει όρεξη και μεράκι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν, γιατί τέτοιες πρωτοβουλίες αγκαλιάζονται από όλους τους φορείς της εκπαίδευσης»

Μια ευχάριστη έκπληξη για την τοπική κοινωνία της Ξάνθης αποτελεί η πρωτοβουλία εκπαιδευτικών και μαθητών της τετάρτης τάξης του πρώτου δημοτικού σχολείου Ξάνθης, να εκδώσουν ένα πραγματικά χρήσιμο εγχειρίδιο με θέμα το παραδοσιακό προϊόν της χώρας, την ελιά.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναφέρεται εκτενώς στην ελιά, ως αποτέλεσμα της βιωματικής εκπαίδευσης του μαθητικού κοινού, μέσα από το μάθημα για την ιστορία και την σημασία της ελιάς.
Οι σαράντα σελίδες του βιβλίου, που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ελιά, πηγή ζωής και έμπνευσης», περιέχονται μεταξύ άλλων, εικονογραφημένες συνταγές που έχουν ως πρώτη ύλη την ελιά. Έργα ζωγραφικής που έχουν δημιουργήσει οι μαθητές, με θέμα φυσικά τον καρπό της ελιάς, πλαισιώνουν το βιβλίο.
Από την άλλη, η ύλη του εγχειρήματος συμπληρώνεται από παροιμίες και ποιήματα που παραπέμπουν στην ελιά, η οποία ως ιερό σύμβολο των Ελλήνων, έχει έναν βαθύτερο συμβολισμό.
Να σημειωθεί, ότι στα πλαίσια του σχετικού προγράμματος, οι μαθητές πέρα από το θεωρητικό πλαίσιο του μαθήματος, ήρθαν σε επαφή με την καλλιέργεια και την συγκομιδή της ελιάς. Ενημερώθηκαν για τα βιολογικά προϊόντα που μπορούν να δώσουν οι καρποί της ελιάς. Ενώ, δεν έλειψαν και οι σχετικές επισκέψεις στην αγορά, όπου οι μικροί μαθητές έκαναν συνεντεύξεις στους πωλητές του ευλογημένου αυτού καρπού.
Αναφορικά με το θέμα ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, κύριος Σάββας Μελισσόπουλος, επισημαίνει πως «πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία συναδέλφων. Τους συγχαίρω και ελπίζω να υπάρξουν μιμητές του έργου τους» και συνεχίζει λέγοντας «όταν υπάρχει όρεξη και μεράκι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν, γιατί τέτοιες πρωτοβουλίες αγκαλιάζονται από όλους τους φορείς της εκπαίδευσης».