Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Φθάσαμε στο σημείο να καθιερώσουμε την αθυροστομία ως μέρος της καθημερινότητάς μας, εξ’ αιτίας όσων ακούμε και κυρίως όσων ανατροπών συμβαίνουν στην χώρα. Ανατροπές εν είδει μεταρρυθμίσεων.
Η ευπρέπεια στο λόγο και στον διάλογο των πολιτών έχει διαγραφεί επί σωτήριας κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Ο σοσιαλιστής «πατερούλης» της σοσιαλιστικής;;; κυβερνήσεως, που σημειωτέων περισσότερο περπατάει στα… ξένα χώματα παρά στα δικά μας, αυτοθαυμάζεται ως σύγχρονος νάρκισσος, από τους πλήρεις αβρότητος εναγκαλισμούς και τις επιβεβαιώσεις, πως η πολιτική των μέτρων βαίνει επιτυχώς, από το επιτελείο της τρόικας που ελέγχει οικονομικά την χώρα και ρυθμίζει τις τύχες των Ελλήνων. Μόνο που δεν συμβαίνει το ίδιο στην ίδια χώρα και τους κατοίκους της, που η αγανάκτηση τους ωθεί να εκτρέπονται φραστικά και με την γλώσσα του σώματος εναντίον του πολιτικού κόσμου.
Πάγια τακτική του Πρωθυπουργού η διάθεση εφησυχασμού και η περί αυτού διαβεβαίωση πως δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα. Στους δεκαέξι μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι λίγες οι φορές που η ίδια κατηγορηματική υπόσχεση δόθηκε δια χειλέων Γ. Παπανδρέου και εντός ολίγων ημερών αποσύρθηκε άνευ προειδοποιήσεως, αλλά με την ανακοίνωση πως είναι αναγκαίο και απαραίτητο, να ακολουθήσουμε τον αγώνα δρόμου. Με «αφυδατωμένο κορμί» και το σύγχρονο φραγγέλιο των μέτρων να ξεσκίζει τις ελπίδες για ανάκαμψη. Σκληρή η παρομοίωση, αλλά όταν χτυπιούνται από τα μέτρα οι πλέον αδύναμες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού, τότε το «μαστίγωμα» είναι ανελέητο. Ακόμη και η αξιοπρέπεια υποβαθμίζεται σε σημείο εξευτελισμού.
Η πρόσφατη λοιπόν διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού, πως δε θα επιβληθούν νέα μέτρα, κρούει την πόρτα της αναξιοπιστίας αφού «εν ευθέτω» χρόνο θα αποδειχθεί ανεδαφική. Η απορία είναι ποιον τομέα θα αγγίξει και θα θίξει; Οι κυβερνώντες όμως διαθέτουν αρκετή φαντασία, ώστε να την χρησιμοποιήσουν αναλόγως και να εφεύρουν από πού και τι θα αφαιμάξουν.
Αυτήν την στιγμή οι απεργιακές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών και των γιατρών του ΙΚΑ, δημιουργούν το αλαλούμ στην δημόσια υγεία. Μέσα στο κρύο ταλαιπωρείται κόσμος στις ουρές έξω από τα πολυιατρεία του ΙΚΑ, επί ματαίω, αφού 300.000 ιατρικά ραντεβού ακυρώθηκαν. Οι αναδιαρθρώσεις στον τομέα της υγείας και οι αντιδράσεις των κλάδων επ’ αυτών, βρίσκουν στους ασθενείς των ραντεβού με το χαρτάκι της αναμονής να καταλήγει… πατσαβούρα στις παλάμες.
Ένα κράτος ανέτοιμο να εφαρμόσει, αφού δεν έχει προετοιμάσει, δεν έχει καν τις υποδομές, ώστε οι αλλαγές να πάρουν σάρκα και οστά και να αποβούν υπέρ των πολιτών-ασθενών.
Οι εξηγήσεις των ανεξήγητων δίνουν και παίρνουν από τους αρμόδιους φορείς και επαυξάνουν τα ερωτηματικά των ανθρώπων που έχουν ανάγκη άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με αποτέλεσμα να επαφίενται στις καθοδηγήσεις των καθιερωμένων τηλεοπτικών φωστήρων, υποστηρικτών της τρίτης ηλικίας, των ξερόλων της οικονομίας, των χρηστών οικειότητας των υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών. Αυτών (ή αυτού), που πανικοβάλλουν τους αθώους συνταξιούχους επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια, προσπορίζοντας εξ αυτού συμπάθεια, πίστη σε όσα τους λένε, δημιουργώντας ένα Fun Club που ανεβάζει την τηλεθέαση από την «ευαίσθητη» τρίτη ηλικία. Όσο για τους υπόλοιπους τηλεθεατές, αυτοί απονέμουν σε όσα ακούν, το έπαθλο της ανοιχτής παλάμης, σε συμμαχία με την λεκτική αναφορά στον έξω από δω. Μήπως κάνω λάθος;