Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Εκπτώσεις ή κοροϊδία…(;)

Εκπτώσεις ή κοροϊδία…(;)

Τα εκπτωτικά τρικ των εμπόρων
και πώς να προφυλαχτείτε

Αρκετά καταστήματα, ενώ αναγράφουν με μεγάλα γράμματα στις βιτρίνες τους «ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ», δεν τις εφαρμόζουν για όλα τα είδη τους

Εκπτώσεις ή κοροϊδία; Τελικά, το θέμα είναι πολύ πιο πολύπλοκο από ότι φαίνεται. Οι περισσότεροι καταναλωτές περιμένουν την περίοδο των εκπτώσεων, προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα, κυρίως, είδη ρουχισμού, σε τιμές ευκαιρίας. Με δεδομένη την οικονομική κρίση, οι εκπτώσεις αποτελούν μια, ομολογουμένως, καλή ευκαιρία για να κάνει κάποιος τα ψώνια του και να τονωθεί η τοπική αγορά, αφού το χρήμα κινείται πιο εύκολα. Όταν, όμως, επιστρατεύονται τεχνάσματα- τρικ από τους παράγοντες της αγοράς, στα πλαίσια πάντοτε των δικών τους προσωπικών συμφερόντων, προσπαθώντας να ξεγελάσουν τον καταναλωτή, τότε οι εκπτώσεις χάνουν την βαθύτερη αξία και σημασία τους και μετατρέπονται σε εφιάλτη κοροϊδίας κατά των καταναλωτών.
Κατά καιρούς μας έχουν καταγγελθεί συμπεριφορές εμπόρων της Ξάνθης, οι οποίες λειτουργούν με γνώμονα την κοροϊδία των καταναλωτών και έχουμε αναφέρει πολλές από τις περιπτώσεις, πιστεύοντας πως θα κινηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται αρκετό, για να πατάξει το φαινόμενο.
Είναι πλέον κανόνας στην περίοδο των εκπτώσεων και ενώ αναγράφονται με μεγάλα και χαρακτηριστικά γράμματα στις βιτρίνες πολλών καταστημάτων «ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ», μπαίνοντας μέσα ο καταναλωτής, να διαπιστώνει, πως αυτές δεν ισχύουν για όλα τα είδη του καταστήματος. Όταν απορημένος δε, εκφράζει την εύλογη απορία του, γιατί κάποια, συγκεκριμένα, προϊόντα δεν έχουν έκπτωση, λαμβάνει ως απάντηση, ότι πρόκειται για νέες παραλαβές. Με αυτόν, όμως, τον τρόπο γίνεται εύκολα φανερό, ότι χάνεται η σημασία των εκπτώσεων.
Κατά πόσο είναι νόμιμο, ενώ, έξω από το κατάστημα αναγράφονται με τεράστια γράμματα «ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ», καλώντας τον καταναλωτή να μπει μέσα, στην πράξη αυτές να ισχύουν για ένα συγκεκριμένο στοκ πραγμάτων, που σε πολλές περιπτώσεις μένει απούλητο για πολλά χρόνια; Και αν είναι νόμιμο, είναι και ηθικό να ξεγελιέται ο καταναλωτής κατ’ αυτό τον τρόπο;
Με το παραπάνω ερώτημα απευθυνθήκαμε στο τμήμα εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, όπου οι υπεύθυνοι μας ενημέρωσαν, πως για να είναι σύννομοι οι καταστηματάρχες που συμμετέχουν στις εκπτώσεις, οφείλουν να αναγράφουν καθαρά την αρχική, αλλά και την τελική τιμή της έκπτωσης. Απαγορεύεται να παραπλανούν τον καταναλωτή, ότι οι εκπτώσεις ισχύουν για όλα τα προϊόντα, εάν δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ενώ, θα πρέπει να υπάρχει και μια ταμπέλα πάνω στην οποία θα αναγράφεται ότι πρόκειται για καινούργιες παραλαβές, όταν υπάρχουν τέτοιες, ώστε να μην ξεγελιέται ο καταναλωτής, ότι πρόκειται για είδη που εμπίπτουν στην έκπτωση.
Σύμφωνα, με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο κύριος Γιάννης Βασιλειάδης, υπάλληλος του τμήματος εμπορίου, υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά την αρμόδια επιτροπή του τμήματος, η οποία είναι υπεύθυνη για τα πρόστιμα στους παραβάτες εμπόρους της τοπικής αγοράς, εξαιτίας της κατάργησης της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, βρίσκεται στην φάση ανακατάταξης υπηρεσιών της νέας περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να μην έχει συσταθεί, ακόμη, η καινούργια επιτροπή, που θα επιβάλει πρόστιμα στους καταστηματάρχες που παρανομούν.
Βέβαια, όπως επισημαίνει και ο κος Γ. Βασιλειάδης, συνεχίζονται οι έλεγχοι από τους υπαλλήλους του τμήματος εμπορίου, για να διαπιστώνεται, κάθε φορά, εάν εφαρμόζεται ο σχετικός νόμος. Πριν ξεκινήσουν οι εκπτώσεις, οι άνθρωποι του τμήματος Εμπορίου εντόπισαν δώδεκα εμπόρους, οι οποίοι και σε παρελθόντα χρόνο, όπως τονίζει ο κος Γ. Βασιλειάδης, έχουν απασχολήσει την υπηρεσία. Οι δώδεκα, λοιπόν, αυτοί έμποροι, λίγες μέρες πριν τις εκπτώσεις είχαν βάλει σχετικά αυτοκόλλητα στις βιτρίνες, γεγονός που απαγορεύεται από τον Νόμο. Έγιναν συστάσεις στους εν λόγω εμπόρους και σε επόμενη παράβασή τους, όπως υπογραμμίζει ο κος Γ. Βασιλειάδης, θα επιληφθεί του θέματος η νέα επιτροπή που βρίσκεται σε φάση σύστασης, για να τους επιβληθούν και τα σχετικά πρόστιμα. Να σημειώσουμε, πως τα πρόστιμα που προβλέπονται για τους παραβάτες κάνουν λόγο για χίλια ευρώ ανά είδος.
Παράλληλα, οι υπάλληλοι του τμήματος εμπορίου προχώρησαν σε δύο άλλους ελέγχους κατά την διάρκεια των εκπτώσεων. Συνολικά ελέγχθηκαν εκατόν εννέα καταστήματα και διαπιστώθηκε πως η πλειοψηφία των καταστηματαρχών εφαρμόζει το γράμμα του Νόμου. Έχει αποφασιστεί, μάλιστα, οι έλεγχοι από το τμήμα εμπορίου να γίνονται κάθε εβδομάδα.
Ενώ, σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, κυρία Γκουντή Αγγελική, η αρμόδια επιτροπή που θα επιβάλει πρόστιμα στους εμπόρους παραβάτες, τα οποία όπως σημειώνει είναι ιδιαίτερα τσουχτερά, θα εντάσσεται στην αποκεντρωμένη διοίκηση που εδρεύει στην Κομοτηνή. Η επιβολή προστίμων, θα γίνεται ύστερα από τις σχετικές εισηγήσεις του τμήματος Εμπορίου. Μαζί με τις προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιών, μπορούμε και εμείς να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι για την πάταξη του φαινομένου, αναλαμβάνοντας πλέον τις ευθύνες μας και καταγγέλλοντας επώνυμα όσους παρανομούν, στα αρμόδια όργανα εγκαίρως.